BiH: Ashdown: BIH može postati Belgija Balkana

Post Reply
Hamdija.

#1 BiH: Ashdown: BIH može postati Belgija Balkana

Post by Hamdija. »

Ashdown promjenio pricu, i sad tezi decentralizaciji Bosne.

10.01.2005 @ 13:00:10
BiH: Ashdown: BIH može postati Belgija Balkana

Visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown je ocijenio da je neophodno da Republika Srpska počne suradnju s Haškim sudom, a da se pitanje kažnjavanja zločina ne svodi samo na uhićivanje bivših ...

vođa bosanskih Srba i optuženih ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

- Ne tražim od RS da uhvati tu dvojicu (Karadžića i Mladića), mada mislim da bi to mogli uraditi, nego da počnu surađivati s ICTY", kazao je on u intervjuu češkom dnevniku "Pravo".

Ashdown je naglasio da vlasti bosanskih Srba nisu za devet godina uhitile nijednog optuženog ratnog zločinca, dok je NATO na njihovoj teritoriji uhitio čak 20 osoba.

- Bez pravde se ne može imati stabilni mir", upozorio je visoki predstavnik i dodao da on osobno budućnost BiH vidi kao "Belgiju Balkana".

- Daytonski sporazum nije imao za cilj izgraditi državu, već osigurati mir. Činjenica je da BiH nije država koja funkcionira. Nikada neće ni biti nacionalna centralizirana država po ugledu na Veliku Britaniju ili Francusku. Ali, mogla bi sasvim dobro biti nešto poput Belgije", rekao je Ashdown.

Također je upozorio da se postepeno moraju smanjiti troškovi države, jer sada 60 posto prihoda od poreza ide na državnu upravu.

- To je razlog zašto su mirovine tako male, bolnice zastarjele, škole loše opremljene. Takva država ne može računati na lojalnost svojih građana", smatra Ashdown.

Prema njegovoj procjeni, još prije lokalnih izbora 2006. godine njega će u Sarajevu zamijeniti visoki predstavnik Europske unije, a za nekoliko godina će u biti dovoljno da u misiji Eufor-a ostanu 2.000 do 3.000 vojnika.

(onasa)
glasnost

Post by glasnost »

pun mi ga je vise kurac :oops:

ashdown, odjebi :x
St.Germain

Post by St.Germain »

glasnost wrote:pun mi je vise kurac ahsdowna :oops:

kretenu, odjebi :x
evo da pribiljezim X pod ovo tvoje

ovo je izgleda mudra taktika do podne - od podne

sta on osim gledanja u grah i donosenja nesuvislih zakljucaka od najtiraznijih lokalnih dnevnih novina slavljenih kao sampioni mudrosti misli da jos moze uopste?
pa ne moze nista.

populizam najgore vrste. moze mu se
verbal

#4 Re: BiH: Ashdown: BIH može postati Belgija Balkana

Post by verbal »

Hamdija. wrote:- Daytonski sporazum nije imao za cilj izgraditi državu, već osigurati mir. Činjenica je da BiH nije država koja funkcionira. Nikada neće ni biti nacionalna centralizirana država po ugledu na Veliku Britaniju ili Francusku. Ali, mogla bi sasvim dobro biti nešto poput Belgije", rekao je Ashdown.
a sta i kada... ne zna se :roll:

ako je ovo izjavio stvarno je njako.
RPM

Post by RPM »

samo jedna mala opaska, Belgija u odnosu na Bosnu nema susjede koji podizu spomenike fasistima i koljacima ... :D :lol:
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

Mozhemo mi biti kao Belgija ali nikad Željo nece biti Anderlecht a FK Sarajevo Club Brugge :D .Mozhda neshto kao Beveren :-) .

Inache...Ashdown je sa svojim paushalnim(ofrlje :D ) izjavama zreo za penzije :-) .
playa

Post by playa »

On zgleda mijenja svoj stav i cilj...Nerazumijem zasto je rekao tadicu da nece ukinuti rs kada je prije sedmicu dana govorio o njenom ukidanju...Mozeli mi neki expert reci dalije moguce ukinuti entitete u bih ove godine? A ako je moguce ko ce ukinuti? :?
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

Da dodam josh neshta :D ...da se napravi na index page anketa u vezi Ashdowna i njegovog rada u BiH...ha...?... 8-) .
verbal

Post by verbal »

playa wrote:On zgleda mijenja svoj stav i cilj...Nerazumijem zasto je rekao tadicu da nece ukinuti rs kada je prije sedmicu dana govorio o njenom ukidanju...Mozeli mi neki expert reci dalije moguce ukinuti entitete u bih ove godine? A ako je moguce ko ce ukinuti? :?
vidjao sam da ljudi napisu 'da li' sastavljeno, ali ovako nesto nikada.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Ma nista bolje nismo ni zasluzili kad cekamo da nam gace kroji tamo neka Evropa...
I onda sta god stara dama kaze, nama ne pashe!

A sa ovima na vlasti, tako ce i da bude - vjecno!

U se i u svoje kljuse ljudi! :-?
Qwert

Post by Qwert »

Neka njih...tek su deset godina. :oops:
playa

Post by playa »

verbal wrote:
playa wrote:On zgleda mijenja svoj stav i cilj...Nerazumijem zasto je rekao tadicu da nece ukinuti rs kada je prije sedmicu dana govorio o njenom ukidanju...Mozeli mi neki expert reci dalije moguce ukinuti entitete u bih ove godine? A ako je moguce ko ce ukinuti? :?
vidjao sam da ljudi napisu 'da li' sastavljeno, ali ovako nesto nikada.
:lol: Pa kako se onda pise brainy reci mi molim te! Znas ja sam ti u svedskoj pa nije mi bas lahko pisati na nas...Hvala za ispravak=)
pitt

Post by pitt »

Cuj,to? Zar je swerige tako lako nauciti ? :?
Manijak, koliko je tebi trebalo da ga savladas? :D:D:D
manijak1

Post by manijak1 »

Nisam još savladao :( :( :D :D
pitt

Post by pitt »

Vazno je da si na dobroj dzadi :D:D:D
elviss83

Post by elviss83 »

ebo mater ebo oca .... :D
manijak1

Post by manijak1 »

.........Paddy :? :? :D
elviss83

Post by elviss83 »

:D ....pa ja......... :D sta si ti mislio :D
manijak1

Post by manijak1 »

.........Ma Hake :D :D
wels

Post by wels »

manijak1 wrote:Nisam još savladao :( :( :D :D

Nisam ni ja njemacki ali mi to nije bio razlog da ne klepnem lovu na :D österreichische millionenshow :D
winetou

Post by winetou »

A meni je Paddy baš dobar.
Čemu toliko nezadovoljstvo :?
Nije lako rušiti deyton, a on je to preuzeo na svoja pleća. :oops:
Tornjak

Post by Tornjak »

Neznam ali meni je Ashdown bas dobar on se ipak trudi da uradi nesto za Bosnu ali i nemoze se reci da nista nije uradio. Svi ovi pokreti protiv RS su zahvaljujuci njemu nama ovo izgleda da vrlo sporo ide ali mnogo toga je se i uradilo, kada se gleda nekoliko godina unazad situacija je puno gora bila. On bar vidi neku buducnost Bosne i Hercegovine koju mi nevidimo ili tacnije necemo/nemozemo da vidimo. Daj boze da Bosna bude Belgija Balkana.
Post Reply