BiH: Ashdown: BIH može postati Belgija Balkana
-
Hamdija.
#1 BiH: Ashdown: BIH može postati Belgija Balkana
Ashdown promjenio pricu, i sad tezi decentralizaciji Bosne.
10.01.2005 @ 13:00:10
Visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown je ocijenio da je neophodno da Republika Srpska počne suradnju s Haškim sudom, a da se pitanje kažnjavanja zločina ne svodi samo na uhićivanje bivših ...
vođa bosanskih Srba i optuženih ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića.
- Ne tražim od RS da uhvati tu dvojicu (Karadžića i Mladića), mada mislim da bi to mogli uraditi, nego da počnu surađivati s ICTY", kazao je on u intervjuu češkom dnevniku "Pravo".
Ashdown je naglasio da vlasti bosanskih Srba nisu za devet godina uhitile nijednog optuženog ratnog zločinca, dok je NATO na njihovoj teritoriji uhitio čak 20 osoba.
- Bez pravde se ne može imati stabilni mir", upozorio je visoki predstavnik i dodao da on osobno budućnost BiH vidi kao "Belgiju Balkana".
- Daytonski sporazum nije imao za cilj izgraditi državu, već osigurati mir. Činjenica je da BiH nije država koja funkcionira. Nikada neće ni biti nacionalna centralizirana država po ugledu na Veliku Britaniju ili Francusku. Ali, mogla bi sasvim dobro biti nešto poput Belgije", rekao je Ashdown.
Također je upozorio da se postepeno moraju smanjiti troškovi države, jer sada 60 posto prihoda od poreza ide na državnu upravu.
- To je razlog zašto su mirovine tako male, bolnice zastarjele, škole loše opremljene. Takva država ne može računati na lojalnost svojih građana", smatra Ashdown.
Prema njegovoj procjeni, još prije lokalnih izbora 2006. godine njega će u Sarajevu zamijeniti visoki predstavnik Europske unije, a za nekoliko godina će u biti dovoljno da u misiji Eufor-a ostanu 2.000 do 3.000 vojnika.
(onasa)
10.01.2005 @ 13:00:10
Visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown je ocijenio da je neophodno da Republika Srpska počne suradnju s Haškim sudom, a da se pitanje kažnjavanja zločina ne svodi samo na uhićivanje bivših ...
vođa bosanskih Srba i optuženih ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića.
- Ne tražim od RS da uhvati tu dvojicu (Karadžića i Mladića), mada mislim da bi to mogli uraditi, nego da počnu surađivati s ICTY", kazao je on u intervjuu češkom dnevniku "Pravo".
Ashdown je naglasio da vlasti bosanskih Srba nisu za devet godina uhitile nijednog optuženog ratnog zločinca, dok je NATO na njihovoj teritoriji uhitio čak 20 osoba.
- Bez pravde se ne može imati stabilni mir", upozorio je visoki predstavnik i dodao da on osobno budućnost BiH vidi kao "Belgiju Balkana".
- Daytonski sporazum nije imao za cilj izgraditi državu, već osigurati mir. Činjenica je da BiH nije država koja funkcionira. Nikada neće ni biti nacionalna centralizirana država po ugledu na Veliku Britaniju ili Francusku. Ali, mogla bi sasvim dobro biti nešto poput Belgije", rekao je Ashdown.
Također je upozorio da se postepeno moraju smanjiti troškovi države, jer sada 60 posto prihoda od poreza ide na državnu upravu.
- To je razlog zašto su mirovine tako male, bolnice zastarjele, škole loše opremljene. Takva država ne može računati na lojalnost svojih građana", smatra Ashdown.
Prema njegovoj procjeni, još prije lokalnih izbora 2006. godine njega će u Sarajevu zamijeniti visoki predstavnik Europske unije, a za nekoliko godina će u biti dovoljno da u misiji Eufor-a ostanu 2.000 do 3.000 vojnika.
(onasa)
-
St.Germain
evo da pribiljezim X pod ovo tvojeglasnost wrote:pun mi je vise kurac ahsdowna![]()
kretenu, odjebi
ovo je izgleda mudra taktika do podne - od podne
sta on osim gledanja u grah i donosenja nesuvislih zakljucaka od najtiraznijih lokalnih dnevnih novina slavljenih kao sampioni mudrosti misli da jos moze uopste?
pa ne moze nista.
populizam najgore vrste. moze mu se
-
verbal
#4 Re: BiH: Ashdown: BIH može postati Belgija Balkana
a sta i kada... ne zna seHamdija. wrote:- Daytonski sporazum nije imao za cilj izgraditi državu, već osigurati mir. Činjenica je da BiH nije država koja funkcionira. Nikada neće ni biti nacionalna centralizirana država po ugledu na Veliku Britaniju ili Francusku. Ali, mogla bi sasvim dobro biti nešto poput Belgije", rekao je Ashdown.
ako je ovo izjavio stvarno je njako.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
Mozhemo mi biti kao Belgija ali nikad Željo nece biti Anderlecht a FK Sarajevo Club Brugge
.Mozhda neshto kao Beveren
.
Inache...Ashdown je sa svojim paushalnim(ofrlje
) izjavama zreo za penzije
.
Inache...Ashdown je sa svojim paushalnim(ofrlje
-
playa
On zgleda mijenja svoj stav i cilj...Nerazumijem zasto je rekao tadicu da nece ukinuti rs kada je prije sedmicu dana govorio o njenom ukidanju...Mozeli mi neki expert reci dalije moguce ukinuti entitete u bih ove godine? A ako je moguce ko ce ukinuti? 
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
Da dodam josh neshta
...da se napravi na index page anketa u vezi Ashdowna i njegovog rada u BiH...ha...?...
.
-
verbal
vidjao sam da ljudi napisu 'da li' sastavljeno, ali ovako nesto nikada.playa wrote:On zgleda mijenja svoj stav i cilj...Nerazumijem zasto je rekao tadicu da nece ukinuti rs kada je prije sedmicu dana govorio o njenom ukidanju...Mozeli mi neki expert reci dalije moguce ukinuti entitete u bih ove godine? A ako je moguce ko ce ukinuti?
-
playa
verbal wrote:vidjao sam da ljudi napisu 'da li' sastavljeno, ali ovako nesto nikada.playa wrote:On zgleda mijenja svoj stav i cilj...Nerazumijem zasto je rekao tadicu da nece ukinuti rs kada je prije sedmicu dana govorio o njenom ukidanju...Mozeli mi neki expert reci dalije moguce ukinuti entitete u bih ove godine? A ako je moguce ko ce ukinuti?
- manijak1
Nisam još savladao

- manijak1
.........Paddy

- manijak1
.........Ma Hake

-
Tornjak
Neznam ali meni je Ashdown bas dobar on se ipak trudi da uradi nesto za Bosnu ali i nemoze se reci da nista nije uradio. Svi ovi pokreti protiv RS su zahvaljujuci njemu nama ovo izgleda da vrlo sporo ide ali mnogo toga je se i uradilo, kada se gleda nekoliko godina unazad situacija je puno gora bila. On bar vidi neku buducnost Bosne i Hercegovine koju mi nevidimo ili tacnije necemo/nemozemo da vidimo. Daj boze da Bosna bude Belgija Balkana.