furlan wrote:Ej Vodenjak
Rece da si iz Krajine,pa me podsijeti na jednu stvar koju sam vidjeo na granicnom prelazu u Izacicu.Naime ulaskom u Sloveniju daju ti odmah turisticki prospekt gdje sta i kako.Isti slucaj je na ulasku u Hrvatsku.Sve napisano i objasnjeno sta ima da se vidi Ulazis u Bosnu znas sta ti daju.Prospekt Western Uniona kako da posaljes pare u Bosnu.E to ti sve govori kakvu drzavu imamo.Zivjeti od sadake to je nas moto.Ako ne znamo da radimo i organizujemo drzavu znamo da obavijestimo narod kako da se salje lova.
Dobro si to zapazio!
Ali ipak smo mi i dalje za sve one tamo pobjeglice...
Nije da mi treba, u stvari APSOLUTNO mi NE TREBA njihovo razumijevanje za polozaj ljudi koji su vani i razloge ZASTO su vani. To JA znam i meni je sasvim dovoljno. Ocekivati razumijevanje od onih ljudi koji su me protjerali ili od onih koji mi svojim ponasanjem danas ne dozvoljavaju da se vratim kuci bilo bi zaista iluzorno.
Ali ono sto stvarno ne mogu da razumijem je da ne mogu cuti barem jednog na ovom forumu da pocne neke stvari razglabati sa cisto ekonomskog aspekta!
Kad sam bio u svojoj carsiji o.g. (a nije ni blizu Izacica

) sjedio sam sa jednim svojim starim profesorom i pricao o tome. Bi to u stvari na njegovu inicijativu jer sam davno prestao da takve teme otvaram.
Ukratko receno veli on otprilike ovako: Uzmi samo primjer da u Bosnu godisnje dodje na odmor SAMO ca 100 000 nasih ljudi koji u prosjeku ostave SAMO po 3 000 maraka! Doci ces do cifre od 300 000 000 maraka, friskih para koje se unesu u zemlju. O tome koliko je nasih ljudi napravilo kuce (i jos uvijek prave) za koje je materijal isto tako kupljen ovdje, koliko ih je poslalo (i salje) rodbini prijateljima novac, i sl. ne treba ni pricati! Ovaj nas grad je kaze ko Makarska. Zivi tih nekoliko mjeseci ljeti dok ste vi ovdje ali vec sad se primjecuje da vas manje dolazi i nije vam ni zamjeriti. Umjesto da vam ovi lokalni kokosari koliko toliko znaju prici pa da vam izmuzu to para sto imate, oni se jos s vama prepucavaju, jadje jadne - ko eto vi ne mozete bez nas i pitanje je sta ce s vama biti sutra...
Prica ti on tako, a ja ga slusam i vjerovao ili ne, nimalo se ne osjecam ko nekim "pobjednikom" ili nekim ko spada u tu grupu ljudi koja, eto, barem na taj nacin doprinosi svojoj zemlji. Kontam samo, dokle ce nas nasa zavist i ljubomora odvesti, dokle cemo sve one preko granice, pa makar i "nase" gledati kao uljeze...
Ovdje na Forumu mnogi, na vise tema pominju Izrael i Palestinu, Srbiju i Kosovo i tako te... Ne mogu jadje da shvate da Amerika i svijet nije na strani Izraela ili Albanaca zato sto su ta dva naroda tako fina i ugrozena. Na njihovoj su strani ISKLJUCIVO zato sto i Izraelci i Albanci
imaju izuzetno razvijen LOBI po cijelom svijetu! A siguran sam da medju mnogim od tih lobista ima onih koji nikad nisu ni bili u nekoj od zemalja svojih oceva ili djedova!
A mi imamo ljude koji su juce otisli (protjerani, pobjegli, sklonili se - svejedno, zovi ih kako hoces) i umjesto da ih na bilo koji JOS nacin iskoristimo, pokusavamo da ih opanjkamo i da im kobajagi nashkodimo - lajanjem!
Lajanje na mjesec!
Sic!
p.s. Pomenuo si sadaku. Cudi me (cudi li me stvarno?) da se veliki borci za novokomponovane jezike u Bosni nisu jos odlucili da rijec
donacija prevedu na bosanski, (ali i srpski i hrvatski jer je i kod njih udomacena) i lijepo i posteno to zovu
sadaka!
Eto toliko, ziv mi bio!