BiH ambasador u Britaniji protiv škotskog TV kanala.
-
Matej
#1 BiH ambasador u Britaniji protiv škotskog TV kanala.
Ovo sam stavio samo ironičan naslov kao parafrazu na ovu dolje vijest:
Britanski veleposlanik u BiH protiv TV kanala na hrvatskom jeziku
Veleposlanik Velike Britanije u BiH Ian Cliff usprotivio se utemeljenju posebnog televizijskog kanala u BiH na hrvatskom jeziku, što su nedavno i službeno zatražili zastupnici HDZ BiH u državnom ...
... parlamentu BiH. Uspostavi TV kanala na hrvatskom, odnosno tri nacionalna televizijska kanala, već su se prije usprotivili Ured Visokog međunarodnog predstavnika u BiH (OHR) i Izaslanstvo Europskog povjerenstva u BiH tvrdeći kako bi to potaknulo nove podjele u BiH s nacionalnom pozadinom.
- Bosna i Hercegovina u europskim je razmjerima vrlo mala zemlja pa bi bilo previše da ima tri javna televizijska kanala", rekao je Cliff u utorak navečer u razgovoru za Hercegovačku televiziju u Mostaru.
Clif se pri tomu zauzeo za uspostavu ravnoteže tri jezika (bosanskog, hrvatskog i srpskog) na novopokrenutoj državnoj Televiziji BiH. Rekao je kako će se ubuduće povećati upotreba hrvatskog i bosanskog jezika na Televiziji Republike Srpske.
(Hina)
hoću reći , bez obzira koliko netko od vas bio ili ne bio za kanal na Hr jeziku zar vam nije malo u kurcu i ponižavajuće da se strani diplomat jedne države izjavljuje ovakve nebuloze koje su potpuno miješanje u unutarnje stvari jedne države. Svi vi koji volite BIH trebali bi se na ovo uvrijediti jer ovo je direktno potkopavanje BIH. Dosta nam je jedan Visoki.
Britanski veleposlanik u BiH protiv TV kanala na hrvatskom jeziku
Veleposlanik Velike Britanije u BiH Ian Cliff usprotivio se utemeljenju posebnog televizijskog kanala u BiH na hrvatskom jeziku, što su nedavno i službeno zatražili zastupnici HDZ BiH u državnom ...
... parlamentu BiH. Uspostavi TV kanala na hrvatskom, odnosno tri nacionalna televizijska kanala, već su se prije usprotivili Ured Visokog međunarodnog predstavnika u BiH (OHR) i Izaslanstvo Europskog povjerenstva u BiH tvrdeći kako bi to potaknulo nove podjele u BiH s nacionalnom pozadinom.
- Bosna i Hercegovina u europskim je razmjerima vrlo mala zemlja pa bi bilo previše da ima tri javna televizijska kanala", rekao je Cliff u utorak navečer u razgovoru za Hercegovačku televiziju u Mostaru.
Clif se pri tomu zauzeo za uspostavu ravnoteže tri jezika (bosanskog, hrvatskog i srpskog) na novopokrenutoj državnoj Televiziji BiH. Rekao je kako će se ubuduće povećati upotreba hrvatskog i bosanskog jezika na Televiziji Republike Srpske.
(Hina)
hoću reći , bez obzira koliko netko od vas bio ili ne bio za kanal na Hr jeziku zar vam nije malo u kurcu i ponižavajuće da se strani diplomat jedne države izjavljuje ovakve nebuloze koje su potpuno miješanje u unutarnje stvari jedne države. Svi vi koji volite BIH trebali bi se na ovo uvrijediti jer ovo je direktno potkopavanje BIH. Dosta nam je jedan Visoki.
-
Matej
Ne mislim da su tri jako srodna jezika i da se međusobno potpuno razumijemo. Zašto pitaš?
BI li tebi smetalo kada bi TV spikeri na FTV-u koristili riječi tipa vratnica, nogomet, definirati umjesto definisati, županija umjesto kanton i sl?
E vidiš pratio sam malo FTV 90% jezika na njemu je nehrvatsko . 100% titlova na njemu je nehrvatsko.
Budi iskren pa reci .
No nije to bitno bitno je da mi svi pušimo da nam se svaki jebeni trećerazredni političar sa zapada bavi našim unutarnjim problemima. Koji je on fakat pa da ovo izjavljuje?
Smetalo bi mi i kada bi recim sugerirao kuda da ide koridor Vc i slično . Jel vi shvaćate o čemu vam govorim???
BI li tebi smetalo kada bi TV spikeri na FTV-u koristili riječi tipa vratnica, nogomet, definirati umjesto definisati, županija umjesto kanton i sl?
E vidiš pratio sam malo FTV 90% jezika na njemu je nehrvatsko . 100% titlova na njemu je nehrvatsko.
Budi iskren pa reci .
No nije to bitno bitno je da mi svi pušimo da nam se svaki jebeni trećerazredni političar sa zapada bavi našim unutarnjim problemima. Koji je on fakat pa da ovo izjavljuje?
Smetalo bi mi i kada bi recim sugerirao kuda da ide koridor Vc i slično . Jel vi shvaćate o čemu vam govorim???
-
Prenj
A opet, ima par tema na forumu gdje raja kukaju da se na FTV prica previse hrvatski.Matej wrote:Ne mislim da su tri jako srodna jezika i da se međusobno potpuno razumijemo. Zašto pitaš?
Budi iskren pa reci .
Ne znam koliko si pratio Federalnu TV, ali npr. Sanelu Prasovic bi odmah u HRT mogli zaposliti koliko je to cist hrvatski bio. Sjecam se kako je jednom intervjuisala Vuka Draskovica pa je ovaj vrlo cudnu facu slozio kada ga je Sanela nesto priupitala o 'postrojbama SPO-a' ...
Ja licno mislim da je pitanje jezika uopste na bivsem SH podrucju uzasno ispolitizovano, a sve u svrhu promocije novih nacionalnih oligarhija.
Uzmi sam engleski za primjer, francuskih rijeci ima gomila, i to bez nekakvog 'engleskog' sinonima i engleski to hladno podnosi i svakim danom bukvalno je sve bogatiji.
Bojim se da su tjerajuci 'jezicku cistocu' sva tri (cetiri, pardon Crnogorci) jezika dobro, dobro osiromasena sto je tuzno.
A sto se tice, ambasadora UK u BiH, da se nije desio onakav rat ovdje, vjerovatno bih imao takvom njegovom stavu stosta prigovoriti, ovako NEKA IH kad vec drugacije ne moze.
Last edited by Prenj on 28/10/2004 14:41, edited 1 time in total.
-
Matej
Ne radi se o čistoći niti o dijalektu koji je također potpuno različit , radi se o osnovnim ljudskim pravima. Pravo na kanal na svom jeziku u EU imaju i manjine a kamoli ga ne bi imali narodi.
Ako je ovo malo hrvatskog što se spomene na FTV-u iziritiralo pojedince sa foruma zar ti to sve ne govori??? Znači nedamo vam TV kuću na hrvatskom a i ovo malo hrvatskog koji se koristi na FTV-u je previše. Iliti ga asimilirajte se ili otpepajte???
Britanac je ovo izjavio iz sasvim drugih razloga jer se boji Islamske TV kuće u BiH . Oni to gledaju malo sirovo i isto kao što Hrvatima nisu dali poseban entitet kako bi mi mogli biti neki "čuvari kršćanske BIH" tako sada agitiraju na mješovite Tv kanale iz istog razloga.
tužno je to što vi mislite da je to u interesu Bošnjaka kada nije i što ne vidite da se time vrijeđa BIH jer se stranac upliće tamo di mu nije mjesto.
Ako je ovo malo hrvatskog što se spomene na FTV-u iziritiralo pojedince sa foruma zar ti to sve ne govori??? Znači nedamo vam TV kuću na hrvatskom a i ovo malo hrvatskog koji se koristi na FTV-u je previše. Iliti ga asimilirajte se ili otpepajte???
Britanac je ovo izjavio iz sasvim drugih razloga jer se boji Islamske TV kuće u BiH . Oni to gledaju malo sirovo i isto kao što Hrvatima nisu dali poseban entitet kako bi mi mogli biti neki "čuvari kršćanske BIH" tako sada agitiraju na mješovite Tv kanale iz istog razloga.
tužno je to što vi mislite da je to u interesu Bošnjaka kada nije i što ne vidite da se time vrijeđa BIH jer se stranac upliće tamo di mu nije mjesto.
-
Prenj
Ne smeta mi.Matej wrote:Ne mislim da su tri jako srodna jezika i da se međusobno potpuno razumijemo. Zašto pitaš?
Jezik nam je sa svakom 'novom' rijecju bogatiji.
Jedini moj uslov je da niko ne namece novi jezik silom.
Nisam bas siguran da su Kiseljak i Busovaca ikada pricali varijantu hrvatskog kakvu je sada moguce cuti sa HTV-a.
To je inace sranje TV-a bilo gdje ne samo u nasim tuznim zemljama, unistava lijepe jezicke regionalne razlike. Svaki put se tako u Dubrovniku izvrnem kada cujem 'bog' umjesto prelijepog dubrovackog 'adio'.
-
H2SO4
Matej wrote:Ne radi se o čistoći niti o dijalektu koji je također potpuno različit , radi se o osnovnim ljudskim pravima. Pravo na kanal na svom jeziku u EU imaju i manjine a kamoli ga ne bi imali narodi.
Prenj ti je sve fino rekao,a evo i ja da kazem da je na Federalnoj televiziji ponajmanje BOSANSKOG jezika,ako nista manje se rabi od hrvatskog.Ali kao sto prenj rece,jos uvjek se dobro razumijemo,mada ponekad neka hrvatska rijec ´me zbuni jer je ne razumijem najbolje.
Britanski ambasador je potpuno u pravu,zasto bi imali tri TVkuce.Dovoljno je samo jedna,jer ako budemo imali tri i svako bude gledao svoju za odredjeni vremenski period se necemo razumjeti.
-
Qwert
Ah nisam vidioBritanac je ovo izjavio iz sasvim drugih razloga jer se boji Islamske TV kuće u BiH . Oni to gledaju malo sirovo i isto kao što Hrvatima nisu dali poseban entitet kako bi mi mogli biti neki "čuvari kršćanske BIH" tako sada agitiraju na mješovite Tv kanale iz istog razloga.
-
cowboy
#16 Re: BiH ambasador u Britaniji protiv škotskog TV kanala.
Matej wrote:
Britanski ambasador ima pravo da pravi izjave koje se ticu implementacije mirovnog sporazuma potpisanog u Daytonu. On ovdje (u BIH) predstavlja drzavu (V. Britaniju), koja je clanica Upravnog odbora PIC-a (iliti Peace Implementation Commission-Komisija za uspostavu mira). Ova Komisija je tijelo nastalo rezolucijom UN-a, nakon potpisivanja mirovnog sporazuma u Daytonu. Da te podsjetim, mirovni sporazum je bio postignut kroz arbitrazu SAD-a i direktne pregovore predstavnika R. Hrvatske, Jugoslavije, BIH, te predstavnike Bosanskih Hrvata i Bosnanskih Srba. Dakle, Tudjman, Milosevic, Izetbegovic, te predstavnici Srba i Hrvata u BIH su svojim potpisima dali pravo Savjetu Bezbjednosti UN-a da nam kroji sudbinu. Savjet Bezbjednosti je to ucinio kroz stvaranje gorespomenute komisije (koja broji 55 zemalja), te uspostavu OHR-a kao tijela koje ce implementirati odluke PIC-a. Da zakljucim, UK ambasador, ili ambasador bilo koje druge zemlje koja je clanica upravnog odbora PIC-a, ima pravo da pravi izjave u vezi medija, jer se mediji smatraju jednim od kljucnih dijelova implementacije mirovnog sporazuma. Ne krivi ambasadora, krivi politicare koji su mu dali pravo da pravi ovakve izjave.
-
Del Boy Trotter
Nikad mi nije bilo jasno kako je moguće da govorna mana uopšte ima status jezika. Kad već govorimo o hrvatskom jeziku 
-
sport billy
no komprendeMatej wrote:Ne mislim da su tri jako srodna jezika i da se međusobno potpuno razumijemo. Zašto pitaš?
.....kenj, kenj...ser, ser...
....![]()
![]()
....
...
Jel vi shvaćate o čemu vam govorim???
- Vodenjak
To da nama pamet sole trecerazredni politicari iz Evrope i svijeta je POTPUNO TACNO!Matej wrote:Ne mislim da su tri jako srodna jezika i da se međusobno potpuno razumijemo. Zašto pitaš?
Budi iskren pa reci .
Ali je jos bolnija istina shvatiti kojeg su stepena NASI politicari kad trecerazredni svjetski rade ovuda sta oni hoce!
- Vodenjak
Hvala na stalozenom i, na zalost, potpuno istinitom komentaru o stanju naseg jezika na ovim prostorima.Prenj wrote:A opet, ima par tema na forumu gdje raja kukaju da se na FTV prica previse hrvatski.Matej wrote:Ne mislim da su tri jako srodna jezika i da se međusobno potpuno razumijemo. Zašto pitaš?
Budi iskren pa reci .
Ne znam koliko si pratio Federalnu TV, ali npr. Sanelu Prasovic bi odmah u HRT mogli zaposliti koliko je to cist hrvatski bio. Sjecam se kako je jednom intervjuisala Vuka Draskovica pa je ovaj vrlo cudnu facu slozio kada ga je Sanela nesto priupitala o 'postrojbama SPO-a' ...
Ja licno mislim da je pitanje jezika uopste na bivsem SH podrucju uzasno ispolitizovano, a sve u svrhu promocije novih nacionalnih oligarhija.
Uzmi sam engleski za primjer, francuskih rijeci ima gomila, i to bez nekakvog 'engleskog' sinonima i engleski to hladno podnosi i svakim danom bukvalno je sve bogatiji.
Bojim se da su tjerajuci 'jezicku cistocu' sva tri (cetiri, pardon Crnogorci) jezika dobro, dobro osiromasena sto je tuzno.
A sto se tice, ambasadora UK u BiH, da se nije desio onakav rat ovdje, vjerovatno bih imao takvom njegovom stavu stosta prigovoriti, ovako NEKA IH kad vec drugacije ne moze.
Kazem namjerno naseg jezika jer koliko se god mi napinjali uspinjali i prepinjali
A tebi Matej samo jedno da kazem na ovaj tvoj komentar: "ako je bosanski - jezik" Nekada se taj nas jezik zvao srpskohrvatski/hrvatskosrpski. Meni licno, posteno da ti kazem to cak nije ni smetalo. Ali posto i sam vidis da su u imenu tog jezika imena DVA naroda onda ti je poslije svega sto se desilo valjda jasno da se takav naziv nije mogao odrzati.
I to NE SAMO ZATO sto bosansko ili bosnjacko ime nije bilo u tom imenu nego zato sto su upravo Srbi i Hrvati (nebitno ko je bio prvi) bili ti koji su odbili da ga tako zovu. Ostao je samo srpski i hrvatski.
Objektivno, STA su mogli bosanci uraditi u tom slucaju?
Mislim da je ovo rjesenje dobro i svidja mi se kako npr. Ameri zvanicno oznacavaju taj jezik (b/h/s) znak / ako se ne varam je isto kao i znak jednakosti.
-
sport billy
ma nek se zove i MATERNJI, neutralno ko valuta, ha ja
al man´te se razmucivanja pameti i pristajanja na ovakvu logiku tipa da u BIH postoje tri jezika i da se i medjusobno ne razumijemo
..
mislim, halo, treba stat pred ogledalo i reci to samom sebi pa jos i povjerovat!
al man´te se razmucivanja pameti i pristajanja na ovakvu logiku tipa da u BIH postoje tri jezika i da se i medjusobno ne razumijemo
mislim, halo, treba stat pred ogledalo i reci to samom sebi pa jos i povjerovat!
-
sport billy
koji je ovo jezik, ja nista ne razumijemSaian wrote:JA CHITAM.![]()
![]()
eh kako se ovo kaze na Hrvatskom, a kako na Crnskom, a kako na Gorskom
![]()
-
Matej
Neznam jeste li vi to primjetili kod nas Hrvata ali meni osobno i velikoj većini ljudi oko mene turcizmi uopće ne smetaju , pogotovo mostarcima. I dan danas se koriste i nekako ne stružu po uhu. Od malena ih slušam od svoje babe npr. riječ basamaci , ili bujrum se u mene i sada govori kad gosti dođu u kuću a jede se. Govori se i iljada a i tisuća nije ni to problem. Problem je u gramatici. Jednostavno se naježim kada čujem reagovao umjesto reagirao i slično . Te stvari kod nas izazivaju bunt. Za ovo ostalo ne bi bilo problema i da oni voditelji malo izbace onaj lokalni naglasak i ubace književni pa bio on naš ili vaš . Zamislite kako bi na HRT-u zvučalo da oni voditelji krenu pričati svojim zg naglaskom ??? Poslušajte Pavkovića na FTV-u . Bi li ikada z anjeg rekli da je Mostarac?
Još nešto , evo baš čitam onu knjigu od Rashomona u izdanju Sarajevskih BH Dana. Jebote knjiga mi je što se jezika tiče totalno u redu i ako je to bosanski jezik sutra ću potpisati za njega ali čisto sumnjam da jest. Npr. ne piše samoubistvo nego samoubojstvo itd. Pored toga nema one tipične srpske dakavice itd. (by the way knjigu su tiskali Slovenci ,toliko o zalaganju BH dana protiv stranog kapitala)
Dakle šta me zanima je li vama potpuno svejedno hoće li se govoriti "opština" ili općina , definisati ili definirati???
Bilo bi možda fer ako su u bosasnskome jeziku obje varijante ispravne da se onda fino dogovorimo. Jer ovo što sada čitam sigurno bi bilo prihvatljivo svakome Hrvatu. A ako je vama to što BH Dani pišu po bosanski ispravno ne vidim u čemu je problem? Očito bosanski ima u sebi elemente i hrvatskog i srpskog pa zašto onda ne bi iskoristili tu pogodnost?
Uostalom mislim da je samo pitanje vremena kada će doći do promjena bosasnkog književnog jezika na način da će ga prihvatiti i Hrvati vjerojatno pod nekim novim nazivom tipa bosansko-hrvatski ili tako nešto.
Zašto to mislim? Ako pogledate što je Srpska propaganda i politika učinila u BIH u 45 godina sigurno ćete se složiti da je nad svima nama učinjena jedna snažna jezična agresija. Zašto onda propagirati nešto što nam je nametnuto . Čitao sam na nekim web stranicama zapise onog Turskog putopisca o jeziku starih Bošnjaka a ima o tome tekstova i domaćih autora. Oni svi kazuju kako je jezik u Bosni bio jako mekan kao pravi slavenski jezik. toliko mekan da je vrlo sličio današnjem Slovenskome ili kajkavskome govoru. Kao dokaz imate na internetu zapise sa krstjanskih stećaka koji to dokazuju. Bio je dakle puno mekši i od današnjeg standardnog hrvatskog koji je u Ilirskom pokretu otvrdnuo jer s eišlo sa Srbima na stvaranje jednog zajedničkog jezika.
Prema tome ako će bosanski jezikoslovci poštovati tu činjenicu to bi nam svima koristilo.
No nije problem na FTV-u samo jezika , problem je i koncepcije programa , ideologije koja se nameće , pristranosti i sl.
Još nešto , evo baš čitam onu knjigu od Rashomona u izdanju Sarajevskih BH Dana. Jebote knjiga mi je što se jezika tiče totalno u redu i ako je to bosanski jezik sutra ću potpisati za njega ali čisto sumnjam da jest. Npr. ne piše samoubistvo nego samoubojstvo itd. Pored toga nema one tipične srpske dakavice itd. (by the way knjigu su tiskali Slovenci ,toliko o zalaganju BH dana protiv stranog kapitala)
Dakle šta me zanima je li vama potpuno svejedno hoće li se govoriti "opština" ili općina , definisati ili definirati???
Bilo bi možda fer ako su u bosasnskome jeziku obje varijante ispravne da se onda fino dogovorimo. Jer ovo što sada čitam sigurno bi bilo prihvatljivo svakome Hrvatu. A ako je vama to što BH Dani pišu po bosanski ispravno ne vidim u čemu je problem? Očito bosanski ima u sebi elemente i hrvatskog i srpskog pa zašto onda ne bi iskoristili tu pogodnost?
Uostalom mislim da je samo pitanje vremena kada će doći do promjena bosasnkog književnog jezika na način da će ga prihvatiti i Hrvati vjerojatno pod nekim novim nazivom tipa bosansko-hrvatski ili tako nešto.
Zašto to mislim? Ako pogledate što je Srpska propaganda i politika učinila u BIH u 45 godina sigurno ćete se složiti da je nad svima nama učinjena jedna snažna jezična agresija. Zašto onda propagirati nešto što nam je nametnuto . Čitao sam na nekim web stranicama zapise onog Turskog putopisca o jeziku starih Bošnjaka a ima o tome tekstova i domaćih autora. Oni svi kazuju kako je jezik u Bosni bio jako mekan kao pravi slavenski jezik. toliko mekan da je vrlo sličio današnjem Slovenskome ili kajkavskome govoru. Kao dokaz imate na internetu zapise sa krstjanskih stećaka koji to dokazuju. Bio je dakle puno mekši i od današnjeg standardnog hrvatskog koji je u Ilirskom pokretu otvrdnuo jer s eišlo sa Srbima na stvaranje jednog zajedničkog jezika.
Prema tome ako će bosanski jezikoslovci poštovati tu činjenicu to bi nam svima koristilo.
No nije problem na FTV-u samo jezika , problem je i koncepcije programa , ideologije koja se nameće , pristranosti i sl.