Moja je dvojba izmedju Selima mangupa starog njegovog "Neka je rat" i Alijinog odgovora Karadzicu u skupstini 1991. godine...
Ko se po vama istakao najvecom odvaznosti, politickom sposobnoscu i manguplukom u tome periodu?
Niko, tačno... Ali zbog toga se za njih i ne treba vezati pojam 'big balls'... Tako možeš dodijelit velika muda i kraljici Viktorijijapin_mutapi wrote:niko od pobrojanih nije mi trebao sa puskom u rov
ko to salje drzavnike, intelektualce, pisce, inzinjere, profesore, doktore, direktore, umjetnike, gradonacelnike u rovove
selim beslagic je pokazao muda do poda
ono njegovo - jebiga, neka je rat -
treba uvrstiti u skolski program od prvog razreda
Pricamo o politici, ne o vojnicima, ko zamislja da mu predsjednik iz rova ode na pregovore, taj zivi u nekom drugom vremenu.cyprus wrote:Sa izuzetkom ubijenih Turajlića i Ljubijankića, ostali nabrojani 'big balls' su uglavnom gloginje mlatili tuđim qrcem... Kako to obično biva, niko od njih nije uzeo pušku i otišo u rov da bi mogao dobiti epitet koji im ti ovom temom želiš dati...
Pa ajmo sve popljuvati, njihova politika je i ovo malo BiH odbranila, zajedno sa svim koji su ovu zemlju voljeli i zalozili se za nju, sta su trebali uraditi, sapatom pasti?It_is_a_Leclerc wrote:Kakvi mangupi![]()
Nikakve vizije, nikakvog plana, samo vikanje i galama kao paradigma šuplje i dezorjentisane bošnjačke politike. Slika i prilika. Ova tema, također.
Bogic Bogicevic se s razlogom nasao na listi.cyprus wrote:Niko, tačno... Ali zbog toga se za njih i ne treba vezati pojam 'big balls'... Tako možeš dodijelit velika muda i kraljici Viktorijijapin_mutapi wrote:niko od pobrojanih nije mi trebao sa puskom u rov
ko to salje drzavnike, intelektualce, pisce, inzinjere, profesore, doktore, direktore, umjetnike, gradonacelnike u rovove
selim beslagic je pokazao muda do poda
ono njegovo - jebiga, neka je rat -
treba uvrstiti u skolski program od prvog razreda![]()
Politička hrabrost je nešto drugo... Od nabrojanih, najveću hrabrost je imao Bogić Bogićević sa svojim NE... On iza sebe tad nije imao masu svojih sljedbenika, nije imao stranku, nije imao tor... Sam se uspio oduprijeti strašnim pritiscima i reći NE...
Ovo ostalo vikanje sa govornice, dok imaš masu onih koji ti plješću i mašu zastavom, a ti poručuješ ''ginućemo ako treba (tj. ginuće narod, ja ću u podrum, a djeca u trezor ili inostranstvo)'' - ne priznajem pod hrabrost...
To je to, da ne pricam dalje. Mozda jedino da dodam da su jaja imali generacija 70-74 koji su u tenama izasli da se bore, dok su svi gore nabrojani prijetili zavaljivanjem te generacije...It_is_a_Leclerc wrote:Kakvi mangupi![]()
Nikakve vizije, nikakvog plana, samo vikanje i galama kao paradigma šuplje i dezorjentisane bošnjačke politike. Slika i prilika. Ova tema, također.
Trebao je Alija reci hajmo se svi boriti, ja imam vojno sposobnog sina, koji treba da ide u vojsku kao i svi drugi...kiligonzales wrote:Pa ajmo sve popljuvati, njihova politika je i ovo malo BiH odbranila, zajedno sa svim koji su ovu zemlju voljeli i zalozili se za nju, sta su trebali uraditi, sapatom pasti?It_is_a_Leclerc wrote:Kakvi mangupi![]()
Svako vrijeme radja lidere. Ako cemo popljuvati sve u proslosti sto je pomoglo ozivljavanju drzavnosti BiH, ajmo fino spakovati kofere i otici u tri lijepe, lakse je nego zivjeti i boriti se za ovo ovdje.
Ajde reci sta su isti trebali uraditi?
GandalfSivi wrote: To je to, da ne pricam dalje. Mozda jedino da dodam da su jaja imali generacija 70-74 koji su u tenama izasli da se bore, dok su svi gore nabrojani prijetili zavaljivanjem te generacije...
To je to. Valjda zamisljaju Aliju i ostale politicare tog doba da u rovu sa maljutkama u ruci vode drzavu i sazivaju sjednice. Ljudi zive u nekom imaginarnom svijetu.kiligonzales wrote:Pricamo o politici, ne o vojnicima, ko zamislja da mu predsjednik iz rova ode na pregovore, taj zivi u nekom drugom vremenu.cyprus wrote:Sa izuzetkom ubijenih Turajlića i Ljubijankića, ostali nabrojani 'big balls' su uglavnom gloginje mlatili tuđim qrcem... Kako to obično biva, niko od njih nije uzeo pušku i otišo u rov da bi mogao dobiti epitet koji im ti ovom temom želiš dati...
Sa svakim Srbinom iz Srbije sa kojim sam pričao, pa kad bi se dotakli rata, jedna od teza mu je bila da smo bili glupi.It_is_a_Leclerc wrote:Kakvi mangupi![]()
Covjek u ratu nije bio nikakav politicki faktor, svoju reputaciju politicku sagradio je nakon rata. Nije bio ukljucen u nijednu politicku odluku toga vremena. Vratimo se na one koji su tada imali reputaciju izvikaniju od njega.Qoom wrote:Željko Komšić, bez potrebe za analizom njegovog političkog izbora.
Vojnik, zlatni ljiljan, direktan, drzak i dovoljno bezobrazan da iskreno iznese mišljenje o svemu i svakome.
Kakvi Srbijanci oni nemaju realnu sliku s onim sta se ovdje desavalo, kao ni Crnogorci. Uvijek iskrenuta slika stvarnosti kao sa TV Beograd, svi su drugi krivi, oni nisu. Svi su drugi pametni, a mi ispadosmo glupi. Najgore sto je i nasa raja pokupila taj obrazac razmisljanja.Haris.ba wrote:Sa svakim Srbinom iz Srbije sa kojim sam pričao, pa kad bi se dotakli rata, jedna od teza mu je bila da smo bili glupi.It_is_a_Leclerc wrote:Kakvi mangupi![]()
Kaže, snage na terenu, logistika, organizacija...mogli ste ostati u Jugoslaviji i za 10 godina ko Crna Gora svojim putem. Ovako ste ginuli (ko biva krivi smo mi za zločine, ne bi nam ništa bilo da smo pristali na Srboslaviju).
A kad Srbina pitaš što nisi sa Osmanlijama hinjaluka (a jesu kroz većinu historije), sa Austrougarima, sa Njemcima...
Teške su to bolesti.
Ispade da je najbolje da smo sapatom pali, da se nismo ko narod nikako politicki, pa i vojno organizovali, niti stvorili uslove da se odbranimo kakve takve. Svi nasi politicari tada su bili tu da nas zavale, a niko da nas odbrani. Niko ni za sta nema zasluge. Niko ne valja. Mislim kakva je to pamet kojoj niko ne valja.sabina1 wrote:GandalfSivi wrote: To je to, da ne pricam dalje. Mozda jedino da dodam da su jaja imali generacija 70-74 koji su u tenama izasli da se bore, dok su svi gore nabrojani prijetili zavaljivanjem te generacije...![]()
![]()
Na osnovu vaseg posta sigurna sam da ste rodjeni u periodu 1996-2002 pa je i logicno sto nista ne razumijete.kiligonzales wrote:Ispade da je najbolje da smo sapatom pali, da se nismo ko narod nikako politicki, pa i vojno organizovali, niti stvorili uslove da se odbranimo kakve takve. Svi nasi politicari tada su bili tu da nas zavale, a niko da nas odbrani. Niko ni za sta nema zasluge. Niko ne valja. Mislim kakva je to pamet kojoj niko ne valja.sabina1 wrote:GandalfSivi wrote: To je to, da ne pricam dalje. Mozda jedino da dodam da su jaja imali generacija 70-74 koji su u tenama izasli da se bore, dok su svi gore nabrojani prijetili zavaljivanjem te generacije...![]()
![]()
![]()
Mozda bi najbolje bilo da nismo talasali i da smo ginuli uz "boze pravde", "mars na Drinu", "spremite se spremite Cetnici" po Hr i cuvali Jugoslaviju jer jbg tako kao nebi zavalili generaciju i zivjeli bi sretno do kraja zivota. Dok nas to opet nebi dovelo do nekog Haga, gdje bi nam se usi crvenile zbog stida, a mozda ni ovakav rezultat kao drzavu nebi dobili.