Biciklom na more?

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

sheikh

#1 Biciklom na more?

Post by sheikh »

Imam plan abd preko ljeta da odem na more sa biciklom.Iz Zenice pa do Makarske(najblize)
U dobroj sam fizickoj formi,mada nisam nikada nisam isao biciklom na takvu relaciju.Interesuje me da li ima neko ko
je vec isao i da podjeli iskustva,glede trajanja puta i kojim je putem isao. :thumbup: :bih:
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#2 Re: Biciklom na more?

Post by Entropio »

Zanimljiva ideja. Pratiću ovu temu. :)
bordo_boy

#3 Re: Biciklom na more?

Post by bordo_boy »

Zavisi kakav bicikl imaš sa amaterskim/kineskim ni ne pomišljaj. S kim ideš, tj. koliko vas je. Ja ne bih sam išao... Također moraš praviti pauze, a za to ti treba veeeeeelika torba i eventualno šator. Ponesi opremu za eventualnu zamjenu gume, dakle rezervna guma, pumpa, i šarafciger i ključ za skidanje točka. Kako god, ja se ne bih zaputio na taj put. To je 500 kilometara rizika, izgorićeš na suncu, i teško da će ti to putovanje biti ćejf a ne patnja. Radije skupi pare za gorivo, ili bus / voz i uživaj. A bic po Zenici :D
Wind

#4 Re: Biciklom na more?

Post by Wind »

ma pusti ove miseve....samo naprijed...spremi se i furaj.... :thumbup:
bordo_boy

#5 Re: Biciklom na more?

Post by bordo_boy »

Wind wrote:ma pusti ove miseve....samo naprijed...spremi se i furaj.... :thumbup:
Đesi Lance Armstrong :D
vs84sa

#6 Re: Biciklom na more?

Post by vs84sa »

mozda mozes na voz do ploca a onda dole s biciklom, nazovi raspitaj se pa javi :) u svakom slucaju sretno! mislim da je za biciklo najbolja ruta ova kojom mi idemo iz sarajeva autom, koliko ja znam imas uzbrdo jedino uz ivan, malo oko jablanice i jos dole kad prodjes ploce prema makarskoj... sarajevo ploce ti je oko 180 km + zenica 75 + ploce makarska jedno 50, znaci oko 300 u jednom smjeru :)
sheikh

#7 Re: Biciklom na more?

Post by sheikh »

bordo_boy wrote:Zavisi kakav bicikl imaš sa amaterskim/kineskim ni ne pomišljaj. S kim ideš, tj. koliko vas je. Ja ne bih sam išao... Također moraš praviti pauze, a za to ti treba veeeeeelika torba i eventualno šator. Ponesi opremu za eventualnu zamjenu gume, dakle rezervna guma, pumpa, i šarafciger i ključ za skidanje točka. Kako god, ja se ne bih zaputio na taj put. To je 500 kilometara rizika, izgorićeš na suncu, i teško da će ti to putovanje biti ćejf a ne patnja. Radije skupi pare za gorivo, ili bus / voz i uživaj. A bic po Zenici :D

Imam dobro biciklo,nije to problem.Isao bih s par prijatelja.Pauze naravno,sa autom kad idem pravim,a kamoli ovako :) Imam svu tu opremu,to se podrazumjeva.500km nije neki rizik,jer iz zenice do makarske preko rostova ima 200km.Sto se tice goriva,to je najmanji problem,ali ne zelim kao svake godine. Ideja je bila da idem s biciklima i da kampujemo,ono kao neka avantura.Ja samo pitam da li ima nekoga ko je isao i kako je to sve bilo :) :bih:
irvinx1

#8 Re: Biciklom na more?

Post by irvinx1 »

Nije ti problem koje biciklo imas, cak i ovi sto putuju svijetom nemaju nikakve posebne bicikle...Uglavnom su to treking bicikli, bolji su na cesti...tj mnogo lakse ih je voziti...Najvaznije je da je tehnicki ispravno, i ponesi alat naravno... Problem su vozaci-kod nas je na cestama divljina... Nemoj da slusas muziku tokom voznje... Vjerovatno idete sa bisagama, nemojte ih preopteretiti...
Bon Voyage! :)
chengaba

#9 Re: Biciklom na more?

Post by chengaba »

Išao ja prošle godine, a i ove ću opet.
Krenuli onako bez pameti, ideja se rodila nakon par piva da ujutro idemo na more.
Išli sve do Gradca magistralom (kuda bi i autom išao). Krenuli ujutro u 6 iz Sarajeva, u oko 5 prešli granicu, a u 9 bili u Gradcu. Jedino što ću ti ja savjetovati je da ako nemaš bisage, nabavi ih pod hitno, ja sam sa ruksakom išao na leđima, i malo je reći da sam se napatio...

Ne znam šta bih ti rekao, bolje da ti nešto konkretno pitaš.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#10 Re: Biciklom na more?

Post by Truba »

hm ja sam kontao da bi mi trebalo 12 sati
čini mi se da nisam pogrijesio

medjutim znajući sebe želio bih pauzu svakih sat :lol: :lol: :lol:
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#11 Re: Biciklom na more?

Post by Entropio »

chengaba wrote:Išao ja prošle godine, a i ove ću opet.
Krenuli onako bez pameti, ideja se rodila nakon par piva da ujutro idemo na more.
Išli sve do Gradca magistralom (kuda bi i autom išao). Krenuli ujutro u 6 iz Sarajeva, u oko 5 prešli granicu, a u 9 bili u Gradcu. Jedino što ću ti ja savjetovati je da ako nemaš bisage, nabavi ih pod hitno, ja sam sa ruksakom išao na leđima, i malo je reći da sam se napatio...

Kako su se vozači ponašali prema vama? Koliko puta ste stali da odmorite? Gdje je bilo najteže?
nera18

#12 Re: Biciklom na more?

Post by nera18 »

sheikh wrote:
bordo_boy wrote:Zavisi kakav bicikl imaš sa amaterskim/kineskim ni ne pomišljaj. S kim ideš, tj. koliko vas je. Ja ne bih sam išao... Također moraš praviti pauze, a za to ti treba veeeeeelika torba i eventualno šator. Ponesi opremu za eventualnu zamjenu gume, dakle rezervna guma, pumpa, i šarafciger i ključ za skidanje točka. Kako god, ja se ne bih zaputio na taj put. To je 500 kilometara rizika, izgorićeš na suncu, i teško da će ti to putovanje biti ćejf a ne patnja. Radije skupi pare za gorivo, ili bus / voz i uživaj. A bic po Zenici :D

Imam dobro biciklo,nije to problem.Isao bih s par prijatelja.Pauze naravno,sa autom kad idem pravim,a kamoli ovako :) Imam svu tu opremu,to se podrazumjeva.500km nije neki rizik,jer iz zenice do makarske preko rostova ima 200km.Sto se tice goriva,to je najmanji problem,ali ne zelim kao svake godine. Ideja je bila da idem s biciklima i da kampujemo,ono kao neka avantura.Ja samo pitam da li ima nekoga ko je isao i kako je to sve bilo :) :bih:
koliko uspona ima kad je u pitanju ovaj put?
helpdesk

#13 Re: Biciklom na more?

Post by helpdesk »

Kako ste se vratili? :lol: :lol: :lol:
chengaba

#14 Re: Biciklom na more?

Post by chengaba »

Entropio wrote: Kako su se vozači ponašali prema vama? Koliko puta ste stali da odmorite? Gdje je bilo najteže?
Jako pozitivno iskustvo sa vozilima smo imali, svi su se sklanjali pored nas, niko nije trubio, dovikivao i sl.
Jedino je zajebano u tunelima, jer ne možeš procjeniti na osnovu zvuka gdje se nalazi auto, a jebeno je kad prođe šleper neki pa te zaljulja...
Stali možda 5-6 puta da naspemo vode, kupimo voća pored puta i sl. Sve pauze 5-10 minuta. Jedina duža je bila u Jablanici kad smo konkretno jeli nešto (one lepinje sa kajmakom) i prije granice kad smo kupili konzerve neke da imamo u Cro klopati 8-)
Meni najteže bilo definitivno u delti Neretve. Pravac nekakav, nigdje mu kraja, puše nekakav i frontalni i bočni vjetar, nemaš gdje vode nasuti. Tu smo legli pored puta, auta prolaze 20 cm od nas, ali nemaš volje da se pomakneš.
Da napomenem da je ovo bilo početkom augusta, ugodnih 38-39 stepeni temperatura, ali to mi nije nešto predstavljalo problem...
helpdesk wrote: Kako ste se vratili? :lol: :lol: :lol:
Vratili se vozom, nismo baš imali vremena da pedalamo nazad zbog obaveza (samo smo jedan dan dole bili), a inače bi isto nazad. A i sa vozom je posebna priča, samo mi je plaho mrsko pisati.

Usponi nisu neki problem. Nama je Ivan bio neka mentalna prepreka, tipa "valja ga proći", ali bezveze fakat, bez ikakvih problema smo ga ispeli. Zato onda spust niz Bradinu ludilo! ;-)
Ima oko Jablanice sitno nekog uspona, i poslije Baćinskih jezera (već na obali) gdje je sve gore-dole, gore-dole bez prestanka.
sheikh

#15 Re: Biciklom na more?

Post by sheikh »

jarane zar si mogao stici u jednom danu????
bisage imam,kojim si putem isao,kako za granicu? Znaci gotivno je?
u kakvoj si formi :)
chengaba

#16 Re: Biciklom na more?

Post by chengaba »

sheikh wrote: jarane zar si mogao stici u jednom danu????
bisage imam,kojim si putem isao,kako za granicu? Znaci gotivno je?
u kakvoj si formi :)
Stigli za dan k'o što vidiš :D
Išli putem M-17, al' baš dibidus kako se ide autom na more. Granica normala, pokažeš pasoš i vozi, simpatični smo im bili.
U relativno dobroj sam formi, ali možda 20 dana prije puta nisam nikako sjeo na bike zbog obaveza, pa je mogla i bolja biti.
A da je gotivno, pregotivno je ako voliš takve stvari, samo što se nadam da ćemo mi malo pametnije ovaj put.

A za ove što govore za bajkove, sreli smo u Jablanici pet likova iz Italije, skroz dopedalali iz It, i idu prema Sarajevu, i to na dvospratnim biciklima na koje se penješ lopovskom, i koje su sami varili. Ja ne bih po Vilsonovom znao, ali oni prođoše isto što i mi na ovom... ;-)
Image
sheikh

#17 Re: Biciklom na more?

Post by sheikh »

svaka ti cast prijatelju :)
Mislio sam da se ne moze stici u jednom danu :)
Ja nisam planirao ici preko m17 vec preko rostova,prilicno je blize :)
Naravno da sam u tom fazonu i to smatram prilicno gotivnim :)
Imal jos koji savjet :) ? :bih:
karanana

#18 Re: Biciklom na more?

Post by karanana »

a jeli se i preko rostova spustas na m17 u jablanici? ili pichite dalje prema prozoru pa onda preko zapadne hercegovine izadjete negde u hrvatsku?
nera18

#19 Re: Biciklom na more?

Post by nera18 »

sheikh wrote:svaka ti cast prijatelju :)
Mislio sam da se ne moze stici u jednom danu :)
Ja nisam planirao ici preko m17 vec preko rostova,prilicno je blize :)
Naravno da sam u tom fazonu i to smatram prilicno gotivnim :)
Imal jos koji savjet :) ? :bih:
hajmo detljnija ruta i uspon
radio_sa

#20 Re: Biciklom na more?

Post by radio_sa »

Da li bi mogao sliku bicikla postaviti ?

Ja sam razmišljao sa GT AVlanche-om 3.0 - da li bi u tom slučaju bilo bolje gume promijeniti ? - kada se ide asfaltom i svaka čast obojici na entuzijazmu
chengaba

#21 Re: Biciklom na more?

Post by chengaba »

Ma neke sitnice uglavnom...
Ne nosi previše stvari, neće ti trebati, osim ako baš nisi picajzla, jedna-dvije majice dosta, u međuvremenu ih prei.
Isto nešto lagano na noge, ponesi i kakve spužve/kartona da staviš na pedale da možeš bos pedalat. Stavi rogove ako imaš jer je pravo monotono voziti u jednom položaju stalno. Stavi i vazelin u torbu da ti i guzica bude sretna! :D
Šta ste skontali za spavanje. Mi smo na plaži spavali, malo razgrneš kamenje i extra, ali sad možda nešto drugačije skontamo.
Mahalac

#22 Re: Biciklom na more?

Post by Mahalac »

Nadjite jedan kombi koji ce ici usporedo s vama i budite bas rahat cijeli put :D :roll:
chengaba

#23 Re: Biciklom na more?

Post by chengaba »

radio_sa wrote:Da li bi mogao sliku bicikla postaviti ?

Ja sam razmišljao sa GT AVlanche-om 3.0 - da li bi u tom slučaju bilo bolje gume promijeniti ? - kada se ide asfaltom i svaka čast obojici na entuzijazmu
Image

Moj je ovaj lijevi bajk, desni je od kolege. Naprijed smo stavili po slick gumu iz nekog seta što je iz smeća izvađen, užas gume, ali su nas solidno služile. Kod mene nazad makadam guma, još nije točak sa mog bajka pošto mi se naba rasula noć prije nego što ćemo krenuti, pa smo skidali sa drugog, pa izmišljaj adapter za kočnicu, cirkus.

Avalanche ti je bolja opcija nego ovaj moj, full-suspension bike nije baš za asfaltnih tura i bisaga, al' hajd sreća pa imam potpuni lockout shocka. Avalanche sa slickovima je odličan za ovakvo nešto, samo naučite neke osnovne kvarove sanirati prije nego što krenete ako niste vični sa tim.
chengaba

#24 Re: Biciklom na more?

Post by chengaba »

Mahalac wrote:Nadjite jedan kombi koji ce ici usporedo s vama i budite bas rahat cijeli put :D :roll:
Nije fol u tome, sjest ću onda u auto i otići dole. Malo avantura, folovi...
sheikh

#25 Re: Biciklom na more?

Post by sheikh »

karanana wrote:a jeli se i preko rostova spustas na m17 u jablanici? ili pichite dalje prema prozoru pa onda preko zapadne hercegovine izadjete negde u hrvatsku?

Ne spustam se nikako na m17 niti u Jablanicu,nema logike se onda spustati,ako vec idem tim putem.Idemo preko Travnika,Donji Vakuf,Kupres,Livno pa na Kamensko izletimo. Onda dalje gdje hoces :D :bih:
Post Reply