Biciklom kroz Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
quarterback

#8726 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by quarterback »

Upoznao sam prije par godina jednog momka, Damir se zove, koji je napravio projekat biciklisticke staze na Vilsonovom, covjek je uradio mjerenja sirine kolovoza, istrazivanje koliko se pomenuto koristi i napravio projekat u kojem je naucno dokazao da je staza na Vilsonovom moguca, prema svim svjetskim saobracajnim normama, na nacin da se suze automobilske trake i pored napravi staza, mislim jednosmjerna u pravcu Skenderije. Iako je njegov projekat podrzan od strane Giro di Sarajevo i prezentiran vlastima koje su obecale da ce raditi na tome i sami znamo kakvo je stanje.

Meni ovo stvarno pocinje ici na zivce, hajd prije je to bilo pitanje urbanizovanosti grada ali sada je stvarno postao realan problem jer prije par dana na Skenderija semaforu se sretne nas 5/6 biciklista odjednom, neki sa jedne, neki sa druge strane, cekamo zeleno pjesacima da prodjemo i realno niko ne zna kuda i kako da prodje, ni pjesaci, a ni mi.

Jasno je da bi kao biciklisti trebali biti na biciklistickoj stazi ili ako je nema onda na kolovozu medjutim cak i ja koji sam jedno dobre 2 godine istrajavao na voznji iskljucivo cestom po Sarajevu kako bi vozaci konacno shvatili da biciklisti imaju ista prava na cesti kao i oni, na kraju sam se povukao nazad na trotoar jer nije bilo dana da me par centimetara dijeli od kakve budale na 4 tocka ili nekog koji jednostavno ne gleda.

Elem problem biciklista je posebno ljeti kada je puno ljudi na bajkovima stvarno eskalirao.

Evo na primjer jedna jednostavna stvar koja ocito nikome od vlasti nije pala na pamet, svi znamo da postoje zone koje imaju vise biciklista od nekih drugih zona, zasto se oko Vilsonovog, na Baricama, na penjanju uz Krupac, uz Trebevic, ne stave velike table koje bi upozoravale vozace na bicikliste koji se tuda intenzivno krecu, zasto se ne postave idioti sa radarima pa da malo prate to sve, a ne da kreten vozi 120 uz Krupac i na pola metra prolazi pored tebe koji ides 6 na sat...

I onda mi kolega neki dan kaze da je procitao izjavi ne znam kojeg majmuna iz policije / vlasti koji je doslovno rekao da je krajnje vrijeme da se divljanju biciklista stane u kraj.

Ma marš, mi smo tu gdje jesmo i takvi kakvi jesmo jer ne postoje nikakvi uslovi da se uklopimo u saobracaj ovog grada na nacin koji je BEZBJEDAN za nas.

Meni je sigurnije proci preko pjesackog biciklom na crveno ili na drugom zgodnom mjestu kada nema auta nego proci na tom istom prelazu na zeleno kada niko nece stati od auta da je prodjem ili jos gore stajati u koloni auta na cesti, proci na zeleno i kontati hoce li me kakav debil koji ne gleda oko sebe pokupiti u prestrojavanju ili jos gore hoce li iz trake za recimo desno produziti pravo i pokupiti me tu.

Bukvalno smo gerila.
sabanss

#8727 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by sabanss »

quarterback wrote: I onda mi kolega neki dan kaze da je procitao izjavi ne znam kojeg majmuna iz policije / vlasti koji je doslovno rekao da je krajnje vrijeme da se divljanju biciklista stane u kraj.
Vjerovatno je mislio na mazlume po Titovoj/Ferhadiji?

Generalno ne pada mi na pamet voziti asfaltom sa obzirom na stanje vozacke kulture kod nas (zakon jacega)

Sa druge strane najcesce vozim na relaciji Skenderija - A. Polje gdje vecim dijelom ima ocrtana biciklisticka staza ali tamo imam druge probleme u vidu mora pjesaka koji su se malo zanijeli...

Upravu si da su biciklisti teska gerila :D
S4mpion

#8728 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by S4mpion »

quarterback wrote: Meni je sigurnije proci preko pjesackog biciklom na crveno ili na drugom zgodnom mjestu kada nema auta nego proci na tom istom prelazu na zeleno kada niko nece stati od auta da je prodjem ili jos gore stajati u koloni auta na cesti, proci na zeleno i kontati hoce li me kakav debil koji ne gleda oko sebe pokupiti u prestrojavanju ili jos gore hoce li iz trake za recimo desno produziti pravo i pokupiti me tu.

Bukvalno smo gerila.
I ja se vodim ovom :thumbup:

Neki pješački prelazi u gradu su bukvalno smrtonosni ako prelaziš na crveno, moraš se s vozačima otimati za prelaz, a da ne spominjem trotoare koji su negdje visoki i po 10-15 cm, pa se ne možeš tako brzo maknuti s ceste da te idiot ne udari. Redovno biciklistima s bočne strane sijeku putanju na pješačkom, a da ne spominjem kad se krećeš uskom cestom, a budala iza ti najaše na rep da te pretekne po svaku cijenu, jer eto "ne smije biciklista vozit ispred mene."
testni_akaunt

#8729 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by testni_akaunt »

Biciklista ako prelazi na pješačkom mora da siđe s bajka
macmoodan

#8730 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by macmoodan »

testni_akaunt wrote:Biciklista ako prelazi na pješačkom mora da siđe s bajka
Može li neko potvrditi ili staviti link na zakon koji ovo reguliše?
wonderboy

#8731 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by wonderboy »

Da li je neko kupovao ili kontaktirao ovog "lika" http://www.pik.ba/profil/PRO_BIKES
sve informacije dobro dosle
quarterback

#8732 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by quarterback »

macmoodan wrote:
ne postoji takva odredba
http://dp.ks.gov.ba/sites/dp.ks.gov.ba/files/ZOOBS.pdf

koliko znam i ovaj clan zakona koji propisuje upotrebu kacige je promjenjen na nacin da je kaciga obavezna van grada ali ne i u gradu
kakaljin

#8733 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by kakaljin »

quarterback wrote:
macmoodan wrote:
ne postoji takva odredba
http://dp.ks.gov.ba/sites/dp.ks.gov.ba/files/ZOOBS.pdf

koliko znam i ovaj clan zakona koji propisuje upotrebu kacige je promjenjen na nacin da je kaciga obavezna van grada ali ne i u gradu
Ja cu kacigu nositi i u gradu radi sebe, a to bi trebali i ostali da rade radi svoje sigurnosti.
testni_akaunt

#8734 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by testni_akaunt »

U Hrvatskoj ima, predpostavio sam da je i kod nas
quarterback

#8735 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by quarterback »

ma znam drug, kod njih jeste, pretpostavljam, tako jer imaju staze pa biciklista vjerovatno radi toga nema sta traziti na pjesackom
S4mpion

#8736 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by S4mpion »

Kod nas nisu problem samo biciklističke staze, već i kultura. Džaba biciklističke staze ako će u njih ulijetati vozači automobila i ugrožavati bezbjednost biciklista, ako će parkirati vozila na njima, ako ćeš svakih 20 metara upozoravat pješake da se maknu sa staze...
drag_gost

#8737 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by drag_gost »

quarterback wrote:Upoznao sam prije par godina jednog momka, Damir se zove, koji je napravio projekat biciklisticke staze na Vilsonovom, covjek je uradio mjerenja sirine kolovoza, istrazivanje koliko se pomenuto koristi i napravio projekat u kojem je naucno dokazao da je staza na Vilsonovom moguca, prema svim svjetskim saobracajnim normama, na nacin da se suze automobilske trake i pored napravi staza, mislim jednosmjerna u pravcu Skenderije. Iako je njegov projekat podrzan od strane Giro di Sarajevo i prezentiran vlastima koje su obecale da ce raditi na tome i sami znamo kakvo je stanje.

Meni ovo stvarno pocinje ici na zivce, hajd prije je to bilo pitanje urbanizovanosti grada ali sada je stvarno postao realan problem jer prije par dana na Skenderija semaforu se sretne nas 5/6 biciklista odjednom, neki sa jedne, neki sa druge strane, cekamo zeleno pjesacima da prodjemo i realno niko ne zna kuda i kako da prodje, ni pjesaci, a ni mi.

Jasno je da bi kao biciklisti trebali biti na biciklistickoj stazi ili ako je nema onda na kolovozu medjutim cak i ja koji sam jedno dobre 2 godine istrajavao na voznji iskljucivo cestom po Sarajevu kako bi vozaci konacno shvatili da biciklisti imaju ista prava na cesti kao i oni, na kraju sam se povukao nazad na trotoar jer nije bilo dana da me par centimetara dijeli od kakve budale na 4 tocka ili nekog koji jednostavno ne gleda.

Elem problem biciklista je posebno ljeti kada je puno ljudi na bajkovima stvarno eskalirao.

Evo na primjer jedna jednostavna stvar koja ocito nikome od vlasti nije pala na pamet, svi znamo da postoje zone koje imaju vise biciklista od nekih drugih zona, zasto se oko Vilsonovog, na Baricama, na penjanju uz Krupac, uz Trebevic, ne stave velike table koje bi upozoravale vozace na bicikliste koji se tuda intenzivno krecu, zasto se ne postave idioti sa radarima pa da malo prate to sve, a ne da kreten vozi 120 uz Krupac i na pola metra prolazi pored tebe koji ides 6 na sat...

I onda mi kolega neki dan kaze da je procitao izjavi ne znam kojeg majmuna iz policije / vlasti koji je doslovno rekao da je krajnje vrijeme da se divljanju biciklista stane u kraj.

Ma marš, mi smo tu gdje jesmo i takvi kakvi jesmo jer ne postoje nikakvi uslovi da se uklopimo u saobracaj ovog grada na nacin koji je BEZBJEDAN za nas.

Meni je sigurnije proci preko pjesackog biciklom na crveno ili na drugom zgodnom mjestu kada nema auta nego proci na tom istom prelazu na zeleno kada niko nece stati od auta da je prodjem ili jos gore stajati u koloni auta na cesti, proci na zeleno i kontati hoce li me kakav debil koji ne gleda oko sebe pokupiti u prestrojavanju ili jos gore hoce li iz trake za recimo desno produziti pravo i pokupiti me tu.

Bukvalno smo gerila.
:thumbup: :thumbup:

Neki dan na Skenderiji, na trotoaru naravno, vozim uz tramvaj i zvonim da prodjem dvije starije gospodje kada se okrenu jedna i rece: "Otkad biciklisti voze po trotoaru?". U prolazu dobacih: "Otkad nema biciklistickih staza gospodjo." Shvatam ja da ljude nervira da im neko zvoni iza i da se sklanjaju, ali to je mnogo vise iritirajuce nama, jer stalno moras stajati, paziti, usporavati.
macmoodan

#8738 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by macmoodan »

Ko je rječit i ima vremena, nek ga pita misli li šta raditi po pitanju staza.
http://gradonacelniksarajeva.ba/gradonacelnik-odgovara/
quarterback

#8739 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by quarterback »

posto mi je danas dijagnosticirana artroza koljena samo jedan savjet dok nije prekasno:

- veca kadenca (broj obrtaja pedala), manja snaga

Vecini nas je glupo okretati kao lud pedale kada vozimo pa smo vise cool kada prebacimo u visu na manji broj obrtaja ali vrtimo na snagu... Dzeno mi je skrenuo paznju na to prije godinu-dvije, ali izgleda prekasno.

Nemojte to raditi.
Rampage

#8740 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by Rampage »

Šta to ustvari znači za tebe i tvoje zdravlje?

Nekako mi tvoj post zvuči turobno, nije valjda neki veći problem u pitanju? Ne mislim samo na vožnju bicikla, to manje - više...
dadoka84

#8741 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by dadoka84 »

Ja sam povrijedio oba koljena na fudbalu. Ako krenem da meljem na bajku osjecam pritisak i ne prija mi bas, tako da radije drzim visoku kadencu, iako to nekome vjerovatno izgleda smijesno ipak mi je zdravlje vaznije.
quarterback

#8742 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by quarterback »

Rampage wrote:Šta to ustvari znači za tebe i tvoje zdravlje?

Nekako mi tvoj post zvuči turobno, nije valjda neki veći problem u pitanju? Ne mislim samo na vožnju bicikla, to manje - više...
pa iskreno ne znam ni sam previse tacno, znas kako su nasi doktori rjeciti, malo sam proguglao oko toga, radi se o ostecenju tj propadanju hrskavice koljena sto je opet uzrokovano udarnim opterecenjima (lijepo mi ljudi govorili prije 2g previse kila imas da se spremas za polumaraton...), prevelikom kilazom, moze biti genetski i sl

kod mene je to u fazi da me koljeno "presjece" sa zadnje strane kada hodam uz stepenice odnosno kada se penjem na bajk kod prvog pritiska pedale kako bih krenuo, odnosno kada prednjim dijelom stopala jace pritisnem, kod hoda, na pedalu i sl, zanemarivao sam ovo misleci da sam malo istegnuo, da mozda nije dobar polozaj sica itd dok mi danas nije receno da se radi o propadanju hrskavice koljena

receno mi je da mirujem (dakle minimum kretanja, nikakvo naprezanje ukljucujuci i voznju bajka po ravnom) do narednog pregleda i da koristim fastum gel, takodje mi je receno i da proces nije reverzibilan odnosno da hrskavica ne moze da se obnovi, tu si gdje si, gledaj da je sacuvas nadalje najbolje sto mozes

vezano za ovo, prije nekog vremena imao sam problem sa istom tom nogom da me je jako bolilo kada recimo oblacim pantalone i savijem nogu prema unutra i podignem je da navucem nogavicu, maltene je nakon neke granice nisam vise mogao ni saviti bez jakog bola, kako je to doslo nekako u vrijeme kada sam mijenjao sic i sticnu na bajku povezao sam te dvije price i pitam jednom prilikom Dzenu (ciklocentar) o tome, u stvari prica je pocela kada mi se lanac istegnuo nakon 2000km a i kaseta je bila zrela za promjenu nakon iste kilometraze. Tada mi je Dzeno rekao da nije problem ni u kaseti ni lancu nego nacinu voznje, mala kadenca, veca snaga, kretanje iz vece brzine i sl. Povezao sam to sa svojim koljenom i stvarno nakon par mjeseci bol u koljenu je prestala a lanac i kaseta su i dalje vrlo dobri (nema nikakvog posebnog istezanja) iako je kilometraza tu negdje. Dakle od tada kretanje iskljucivo iz manje brzine, recimo 2-3/4, kod voznje uvijek veca kadenca a manja snaga, posebno uzbrdo, bez "sjedanja" na pedale svom snagom, radije kontinuirano isti pritisak

Malo mi jeste crnjak ne toliko radi ovog sada mirovanja, svakako je kisa, nego radi buducnosti, definitivno ne zelim odustati od bajkanja osim ako bas ne budem morao

Pazite na sebe :thumbup:
quarterback

#8743 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by quarterback »

hvala puno na opsirnom objasnjenju drug :thumbup:
ambition

#8744 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by ambition »

Ha zamjenim jedan dio, drugi ode :roll: Masno platim mjenjač zadnji i sada lanac treba mjenjat... :D
btw. ako neko ima 9 fazni lanac viška, ako je neko mjenjao kasetu i lanac u setu pa mu ostao lanac za 9 faza, nek se javi na pp :-D
p206

#8745 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by p206 »

jel sutra Giro?
ide mi se, ali kiša će garant..
Rampage

#8746 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by Rampage »

radim, ebem ti pos'o:(

Valjda će se moći održati, bitno je sačuvati tradiciju:)

Svi koji idu - lijep i ugodan provod:)
zateznistub

#8747 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by zateznistub »

Ako nekog zanima...

A biciklisticke staze, tunele i mostove kao u Slo mozemo samo sanjati...

http://www.mtb.ba/stazama-parenzane-i-j ... gistralom/
quarterback

#8748 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by quarterback »

Rampage wrote:radim, ebem ti pos'o:(

Valjda će se moći održati, bitno je sačuvati tradiciju:)

Svi koji idu - lijep i ugodan provod:)
ja cu doci na cilj sa klincem da vas gledamo, nista od voznje :sad:
shiljak

#8749 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by shiljak »

Imam onu spravu što mjeri brzinu i pređeni put..
Piše da se podesi veličina gume i na mojoj piše nešto 2023-6, je li to 2.023. ne znam šta mu je to 6 ali ne unosi valjda.

Svi detalji ispod:

INNOVA
Prednja guma:
(54 - 559) 26x2.0 IA - 2022 - 1
Inflate to 40 - 65 P.S.I (280 - 450 kPa)

Zadnja guma:
(54 - 559) 26x2.0 IA - 2023 - 6

Evo je i na internetu, treća u tabeli http://www.innovatires.com/tire_serch.php?xPA=IA-2022
zateznistub

#8750 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by zateznistub »

Bilo se na giro. Komplet porodica...

bilo je extra...
Post Reply