Biciklom kroz Sarajevo
- Rampage
#8626 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Lista Shimano MTB komponenti, ako bi nekome trebalo, poredan od manje kvalitetne do najkvalitetnije:)
http://www.choosemybicycle.com/in/en/bi ... -hierarchy
-
sizifinho
#8627 Re: Biciklom kroz Sarajevo
-ja planiram do godine nešto dorađivati biciklo, ali mi reče čovjek u planet bike-u ili kako već da ne radim to. Kaže da mi je isplatnije prodati ovo, dodati novaca i uzeti drugo.Rampage wrote:Lista Shimano MTB komponenti, ako bi nekome trebalo, poredan od manje kvalitetne do najkvalitetnije:)
A eto, po svemu sudeći bih trebao promijeniti pogon prednji i stražnji, i nekako sam uz to kontao da uzmem deore xt/slx stražnja mašinica, i deore prednja mašinica...
Pogon prednji i stražjni s lancem izađu otpr. 90 KM, deore slx zadnja mašinica 100, prednja mašinica oko 30...
haha, izađe fino 200+ KM..
Šta je po vama isplatnije? Nadograditi ga ili?
Ili ako eventualno imate neke savjete, umjesto ovih komponenti neke druge a za manje novce itd. ?
- Rampage
#8628 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Po meni, ne isplati ti se nadograđivati. Ne znam šta voziš i šta ti je cilj da voziš:)
Uglavnom, vjerovatno znaš koliko para možeš dobiti za bicikl koji sada voziš te koliko košta bicikl koji namjeravaš kupovati. Pogledaj malo po PIK-u, vjerujem da se mogu kupiti zanimljivi bicikli za relativno male pare... Moj drug je nedavno naletio na odlično biciklo, KTM, relativno novo (model 2012), sa hidraulikom i opremom Deore za 500 KM... Biciklo je zaista u vrhunskom stanju...
Uglavnom, vjerovatno znaš koliko para možeš dobiti za bicikl koji sada voziš te koliko košta bicikl koji namjeravaš kupovati. Pogledaj malo po PIK-u, vjerujem da se mogu kupiti zanimljivi bicikli za relativno male pare... Moj drug je nedavno naletio na odlično biciklo, KTM, relativno novo (model 2012), sa hidraulikom i opremom Deore za 500 KM... Biciklo je zaista u vrhunskom stanju...
-
sizifinho
#8629 Re: Biciklom kroz Sarajevo
GT Avalanche 3.0 2012, 24 brzine, shifteri su alivio, i stražnja mašinica, prednja je acera. Kočnice su TekTro IO diskovi, s paknama- drugi kažu da jedu pakne, meni evo godinu dana iste stoje. Vilica je XCM, ne znam je li sad kvalitetna, ali obavlja posao...et šta još da ti kažemRampage wrote:Po meni, ne isplati ti se nadograđivati. Ne znam šta voziš i šta ti je cilj da voziš:)
- Rampage
#8630 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Ama šta će ti nešto više od bicikla:)?
Koliko vidim, ti voziš rekreativno (kao i svi mi) - jedna "ozbiljna" tura sedmično i nekoliko manjih tura ovim danima, jel' tako:)? Ja mislim da to tvoje biciklo zadovoljava tvoje potrebe...
Nekad u budućnosti, kad budeš imao "viška para" (ovo sam namjerno stavio pod navodnike
), onda kupi neko biciklo za "foliranja"
Razlika postoji, naravno... prije svega, hidraulika se "osjeti" kada se spuštaš, posebno ako je riječ o dužem spustu po makadamu... ali da ti sada ulažeš 200 - 300 km, to se po meni ne isplati:)
Još jednom - ako ti baš treba biciklo s hidrauličnim kočnicama i kvalitetnijom vilom, moj ti je savjet da prodaš taj bicikl i da kupiš drugi, nikako da nadograđuješ postojeći:)
Možda neko od ostalih članova s većim iskustvom ima još neki prijedlog...
Koliko vidim, ti voziš rekreativno (kao i svi mi) - jedna "ozbiljna" tura sedmično i nekoliko manjih tura ovim danima, jel' tako:)? Ja mislim da to tvoje biciklo zadovoljava tvoje potrebe...
Nekad u budućnosti, kad budeš imao "viška para" (ovo sam namjerno stavio pod navodnike
Razlika postoji, naravno... prije svega, hidraulika se "osjeti" kada se spuštaš, posebno ako je riječ o dužem spustu po makadamu... ali da ti sada ulažeš 200 - 300 km, to se po meni ne isplati:)
Još jednom - ako ti baš treba biciklo s hidrauličnim kočnicama i kvalitetnijom vilom, moj ti je savjet da prodaš taj bicikl i da kupiš drugi, nikako da nadograđuješ postojeći:)
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#8631 Re: Biciklom kroz Sarajevo
I ja se rekreativno bavim biciklizmom (naglasak na ono rekreativno
) i zanima me kakva je konkretno prednost hidrauličkih diskova na biciklu?! Mislim, znam otprilike prednosti diskova u odnosu na V brake, ali kakav konkretno benefit donosi hidraulika? 
-
testni_akaunt
#8632 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Kad se spuštataš 10, 20 km ne podereš rukeRomeo 80 wrote:I ja se rekreativno bavim biciklizmom (naglasak na ono rekreativno) i zanima me kakva je konkretno prednost hidrauličkih diskova na biciklu?! Mislim, znam otprilike prednosti diskova u odnosu na V brake, ali kakav konkretno benefit donosi hidraulika?
- Rampage
#8633 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Primjetit ćeš razliku ako voziš po mokrom, naravno, obzirom na način kako hidraulika fercera:)
Uglavnom, ako voziš po asfaltu, bez prevelikih spustova, i ako ne voziš po mokrom i blatu, onda ti hidraulika ne znači nešto posebno:)
Uglavnom, ako voziš po asfaltu, bez prevelikih spustova, i ako ne voziš po mokrom i blatu, onda ti hidraulika ne znači nešto posebno:)
- hakazvaka
#8634 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Kakve veze ima hidralika sa mokrim/blatnjavim terenom?Rampage wrote:Primjetit ćeš razliku ako voziš po mokrom, naravno, obzirom na način kako hidraulika fercera:)
- hakazvaka
#8635 Re: Biciklom kroz Sarajevo
jedna strana sluzi da je zaguras ispod gume, te polugom odvojis gumu od felge. zatim tu polugu povuces sto vise mozes prema centru tocka (nabi). e tada ovaj zadnji dio polugice zakacis za neku od zica na felgi, da bi ti bile slobodne ruke da pored iskoristis drugu polugu, da skines gumu do kraja...didgeridoo wrote:danas u cc-u kupim one topeak "flekice" sa prethodne strane - 4KM 6 kom. i kupim jednu superB polugicu 2 KM
ove flekice se koriste samo u slucaju da se zakrpljena guma odmah vrati u vanjsku a ne da se zakrpi i ostavi po strani za neku drugu priliku...
cemu sluzi ovaj zadnji dio polugice?
ovo se zna ciniti besmisleno ako je mekana guma, ali vjeruj mi, trebace ti nekad
-
didgeridoo
#8636 Re: Biciklom kroz Sarajevo
danke haka...
kod mene na bajku gore na rucicama pise shimano v-brake a dole su diskovi... gdje je tu logika...bic je aggressor 2.0
kod mene na bajku gore na rucicama pise shimano v-brake a dole su diskovi... gdje je tu logika...bic je aggressor 2.0
-
testni_akaunt
#8637 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Ima i te kako. Gumice ako se nakvase dosta lošije hvatajuhakazvaka wrote:Kakve veze ima hidralika sa mokrim/blatnjavim terenom?Rampage wrote:Primjetit ćeš razliku ako voziš po mokrom, naravno, obzirom na način kako hidraulika fercera:)
Edit
nema hidraulika, al imaju diskovi
Last edited by testni_akaunt on 13/08/2014 19:51, edited 1 time in total.
- skafiskafsnjak
#8638 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Pa nema toliko veze hidraulika direktno ... imaju veze diskovi 
A znamo da su hidraulicni bolji od mehanickih - generalno
A znamo da su hidraulicni bolji od mehanickih - generalno
-
didgeridoo
#8639 Re: Biciklom kroz Sarajevo
cisto da se ne zagubi medju postovima... znaci jel "normalno" na novom bajku da na rucicama kocnica pise v brake a da ima diskove?didgeridoo wrote:danke haka...
- skafiskafsnjak
#8640 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Pa jedino logicno rjesenje je da su mozda stavljenje rucice od V-brake ili su bile v-brake kocnice pa diskovi stavljeni . to je svakako moguce ako na viljusci ima mount za diskove 
@testni_akaunt, to procito od mene pa EDitovao post ?

@testni_akaunt, to procito od mene pa EDitovao post ?
-
didgeridoo
#8641 Re: Biciklom kroz Sarajevo
ja sam ga takvog novog u ciklu kupio prije par mjeseci i tek amloprije primjetim pa da vidim cisto ima li materijala da im odem 
- skafiskafsnjak
#8642 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Stvarno ne znam ...to su dvije opcije . E sad, nemam iskustva, ne znam jel moguce da je tako fabricki .... Pretpostavljam da su mehanicki diskovi, tako da , rucica ide ista...didgeridoo wrote:ja sam ga takvog novog u ciklu kupio prije par mjeseci i tek amloprije primjetim pa da vidim cisto ima li materijala da im odem
MOzes otici pitati zasto je tako tj. imas pravo...ali ja mislim da nemas potrebe .
-
didgeridoo
#8643 Re: Biciklom kroz Sarajevo
da, mehanicki su diskovi...
hvala u svakom slucaju
hvala u svakom slucaju
-
testni_akaunt
#8644 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Ma priča se vodila čitavo vrijeme diskovi VS V-break. Tako da sam u tom filmu odgovaraoskafiskafsnjak wrote: @testni_akaunt, to procito od mene pa EDitovao post ?![]()
-
sizifinho
#8645 Re: Biciklom kroz Sarajevo
-ma kad sve sagledam u pravu si vala.Rampage wrote:Ama šta će ti nešto više od bicikla:)?
Nekad u budućnosti, kad budeš imao "viška para" (ovo sam namjerno stavio pod navodnike), onda kupi neko biciklo za "foliranja"
![]()
i kakva je presuda bila na kraju?testni_akaunt wrote:Ma priča se vodila čitavo vrijeme diskovi VS V-break. Tako da sam u tom filmu odgovarao
-možeš li detaljnije objasniti kako mijenjaš gumu?hakazvaka wrote:jedna strana sluzi da je zaguras ispod gume, te polugom odvojis gumu od felge. zatim tu polugu povuces sto vise mozes prema centru tocka (nabi). e tada ovaj zadnji dio polugice zakacis za neku od zica na felgi, da bi ti bile slobodne ruke da pored iskoristis drugu polugu, da skines gumu do kraja...
ovo se zna ciniti besmisleno ako je mekana guma, ali vjeruj mi, trebace ti nekad![]()
![]()
- Rampage
#8646 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Kako neće imati kada se smokre felge i pakne na V brake sistemu:)?hakazvaka wrote:Kakve veze ima hidralika sa mokrim/blatnjavim terenom?Rampage wrote:Primjetit ćeš razliku ako voziš po mokrom, naravno, obzirom na način kako hidraulika fercera:)
- Rampage
#8647 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Evo ovaj video odlično prezentira kako zamjeniti gumu. Na videu se također vidi i upotreba ovih poluga o kojima je @hakazvaka tipkao:sizifinho wrote:-možeš li detaljnije objasniti kako mijenjaš gumu?hakazvaka wrote:jedna strana sluzi da je zaguras ispod gume, te polugom odvojis gumu od felge. zatim tu polugu povuces sto vise mozes prema centru tocka (nabi). e tada ovaj zadnji dio polugice zakacis za neku od zica na felgi, da bi ti bile slobodne ruke da pored iskoristis drugu polugu, da skines gumu do kraja...
ovo se zna ciniti besmisleno ako je mekana guma, ali vjeruj mi, trebace ti nekad![]()
![]()
- Hajlac
#8648 Re: Biciklom kroz Sarajevo
How to Deal With Bad Dogs
By Fred Matheny and Ed Pavelka
Dog attacks are high on the list of cycling fears. Maybe you can’t stop Fang from giving chase, but you can outsmart him if you know how dogs think—assuming that stinkin’ mutt even has a brain!
Know dog psychology. The majority of dogs who chase cyclists are merely defending their territory. When you pedal off the section of road that they consider their turf, you no longer pose a threat to their ancestral instincts and they lose interest. Incidentally, this is why you’ll rarely be chased by a dog you encounter way out in the boonies. He’s not on his turf so he couldn’t care less about you.
Know dog tactics. Dogs want to attack from the rear, coming up from the hindquarter. Even one who sits up in his yard ahead of you may wait till you pass before giving chase. You can use this to your advantage in the next tip because it gives you a head start.
Sprint! You often can outsprint Fido when he’s more interested in fooling around than in actually attacking. You can tell his intent by how hard he’s running and his expression. An easy gait with woofing and ears and tail up, no problem. A full-out sprint with ears back, tail down and teeth out, problem. Still, the territorial gene can save you. If the road is flat or downhill, stand up and sprint to get past the dog’s invisible boundary.
Guard your front wheel. When a dog sees you coming, he might make a beeline for your bike, then attempt to turn up beside you. The danger here is that his poor little paws will skid on the pavement and he’ll plow into your wheels. If he hits the front one, you’ll crash. Sprint so that you move forward faster than he expects, and give him a margin for error by steering farther into the road—if traffic permits!
SCREAM! Most dogs know what happens when a human is angry with them. A sudden shout of “No!” or “Git!” or “Stay!” will surprise Fluffy and probably make him hesitate for just the second you need to take the advantage. If he’s hard of hearing, raise your hand threateningly as if it contains a rock. Outlaw mutts usually have had experience with bad things flying at them when a human makes a throwing gesture.
Play douse the Doberman. If you see big, fast Prince up ahead and know that he sees you, sprinting might not work. Especially if the road is tilting up. Take out your water bottle. Just having it in your hand may make him stay away. If he does come near you, give him a faceful and a loud yell. This distraction will slow him down, though he may come back for more. Just don’t distract yourself and ride off the road.
Some riders swear by Halt pepper spray that they clip to their handlebar. This stuff works great—if you hit your target. That’s a big if when you and Spot are going different speeds, the air is moving, and you’re trying to stay on the road. Pepper spray stings a dog’s eyes, nose and mouth, but it doesn’t cause lasting damage. It also works on human attackers, but that’s a different story.
Give up and get off. If nothing works and Toodles has the upper hand, dismount quickly and hold your bike between you and those sharp teeth. Swing it like a weapon if necessary, and start calling for help. Someone may eventually come out of a house and yell, “Oh, he won’t hurt you!”
Call the cops. If you are attacked and bitten, report it to the county sheriff or other authority immediately. Include the location, a description of the dog and the owner’s name and address if you know them. Get medical attention without delay. If the dog was rabid, you are at risk of serious illness or even death. Demand proof of rabies vaccination or insist to authorities that the dog be quarantined.
If the same dog accosts you every time you ride the road, report this to the authorities, too. You have a right to use public roadways free from fear for your life, liberty and pursuit of cycling happiness. Keep following up with calls to make sure steps are taken to put PupPup on a rope.

By Fred Matheny and Ed Pavelka
Dog attacks are high on the list of cycling fears. Maybe you can’t stop Fang from giving chase, but you can outsmart him if you know how dogs think—assuming that stinkin’ mutt even has a brain!
Know dog psychology. The majority of dogs who chase cyclists are merely defending their territory. When you pedal off the section of road that they consider their turf, you no longer pose a threat to their ancestral instincts and they lose interest. Incidentally, this is why you’ll rarely be chased by a dog you encounter way out in the boonies. He’s not on his turf so he couldn’t care less about you.
Know dog tactics. Dogs want to attack from the rear, coming up from the hindquarter. Even one who sits up in his yard ahead of you may wait till you pass before giving chase. You can use this to your advantage in the next tip because it gives you a head start.
Sprint! You often can outsprint Fido when he’s more interested in fooling around than in actually attacking. You can tell his intent by how hard he’s running and his expression. An easy gait with woofing and ears and tail up, no problem. A full-out sprint with ears back, tail down and teeth out, problem. Still, the territorial gene can save you. If the road is flat or downhill, stand up and sprint to get past the dog’s invisible boundary.
Guard your front wheel. When a dog sees you coming, he might make a beeline for your bike, then attempt to turn up beside you. The danger here is that his poor little paws will skid on the pavement and he’ll plow into your wheels. If he hits the front one, you’ll crash. Sprint so that you move forward faster than he expects, and give him a margin for error by steering farther into the road—if traffic permits!
SCREAM! Most dogs know what happens when a human is angry with them. A sudden shout of “No!” or “Git!” or “Stay!” will surprise Fluffy and probably make him hesitate for just the second you need to take the advantage. If he’s hard of hearing, raise your hand threateningly as if it contains a rock. Outlaw mutts usually have had experience with bad things flying at them when a human makes a throwing gesture.
Play douse the Doberman. If you see big, fast Prince up ahead and know that he sees you, sprinting might not work. Especially if the road is tilting up. Take out your water bottle. Just having it in your hand may make him stay away. If he does come near you, give him a faceful and a loud yell. This distraction will slow him down, though he may come back for more. Just don’t distract yourself and ride off the road.
Some riders swear by Halt pepper spray that they clip to their handlebar. This stuff works great—if you hit your target. That’s a big if when you and Spot are going different speeds, the air is moving, and you’re trying to stay on the road. Pepper spray stings a dog’s eyes, nose and mouth, but it doesn’t cause lasting damage. It also works on human attackers, but that’s a different story.
Give up and get off. If nothing works and Toodles has the upper hand, dismount quickly and hold your bike between you and those sharp teeth. Swing it like a weapon if necessary, and start calling for help. Someone may eventually come out of a house and yell, “Oh, he won’t hurt you!”
Call the cops. If you are attacked and bitten, report it to the county sheriff or other authority immediately. Include the location, a description of the dog and the owner’s name and address if you know them. Get medical attention without delay. If the dog was rabid, you are at risk of serious illness or even death. Demand proof of rabies vaccination or insist to authorities that the dog be quarantined.
If the same dog accosts you every time you ride the road, report this to the authorities, too. You have a right to use public roadways free from fear for your life, liberty and pursuit of cycling happiness. Keep following up with calls to make sure steps are taken to put PupPup on a rope.
- MrM
#8649 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Imam jedno pitanjce,....
postoji li u gradu neko mjesto (potez Novog Sar) gdje se mogu dopumpavati gume? Cini mi se da na jednom djelu Vilsonovog, (valjda Planet bike) prije bio kompresor,al valjda sada naplacuje ili je to skroz ukinuo.
Na benzinskim pumpama nisu,cini mi se, raspolozeni da im dolaze biciklisti. Pa mozda neki servis koi dozvoljava koristenje kompresora. Ova pumpa koju posjedujem nije bas najbolja, pa ne moze bas optimalno da odradi posao. Mozda cu morati jos jednu manju rucnu pumpu uzeti, ali prije toga, rekoh, mozda neko ima savjet za manje dopumpavanje.....
postoji li u gradu neko mjesto (potez Novog Sar) gdje se mogu dopumpavati gume? Cini mi se da na jednom djelu Vilsonovog, (valjda Planet bike) prije bio kompresor,al valjda sada naplacuje ili je to skroz ukinuo.
Na benzinskim pumpama nisu,cini mi se, raspolozeni da im dolaze biciklisti. Pa mozda neki servis koi dozvoljava koristenje kompresora. Ova pumpa koju posjedujem nije bas najbolja, pa ne moze bas optimalno da odradi posao. Mozda cu morati jos jednu manju rucnu pumpu uzeti, ali prije toga, rekoh, mozda neko ima savjet za manje dopumpavanje.....
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#8650 Re: Biciklom kroz Sarajevo
imaš na Čengić Vili na EP benziskoj ...
čini mi se da ima i na Pofalićima na EP zrak
čini mi se da ima i na Pofalićima na EP zrak