Biciklom kroz Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
quarterback

#10851 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by quarterback »

SundanceKid wrote:Svaka cast druze za trud, makar nek se nesto desava...portali, bilo sta, sve je bolje nego sutit kad idioti rade ovakve stvari...

:thumbup: :bih:
a nisu nista odgovorili jos drug, valjda bude kakve koristi od njih
hvala tebi na fotki !

lp !
Hakiz

#10853 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by Hakiz »

Odgovorno tvrdim da su u zadnjih godinu - dvije biciklisti postali najgori i najneodgovorniji učesnici u saobraćaju. Naročito kada voze po novoizgrađenoj stazi.
quarterback

#10854 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by quarterback »

Hakiz wrote:Odgovorno tvrdim da su u zadnjih godinu - dvije biciklisti postali najgori i najneodgovorniji učesnici u saobraćaju. Naročito kada voze po novoizgrađenoj stazi.
posto vidim da nisi biciklista samo da pitam da nisi mene vidio u narandzastoj jakni pa te to potaklo da reagujes :evil:
vidio sam doduse jos jednog momka maloprije u sorcu :shock: i sa navlakom za kacigu :thumbup:
venividivici

#10855 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by venividivici »

.....milimetarskom preciznošću profurao je danas pored mene jedan A.Prost sa kombijem. :twisted:
lijepo sam mu mahnuo i pozdravio mu svu familiju :oops:
Wind

#10856 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by Wind »

Šefe, kakvi smo sa nekom noćnom turom ovih dana?
quarterback

#10857 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by quarterback »

Wind wrote:Šefe, kakvi smo sa nekom noćnom turom ovih dana?
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
hocemo u srijedu winde?

dobro nam dosao nazad :thumbup:
quarterback

#10858 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by quarterback »

venividivici wrote:.....milimetarskom preciznošću profurao je danas pored mene jedan A.Prost sa kombijem. :twisted:
lijepo sam mu mahnuo i pozdravio mu svu familiju :oops:
majkuoca
quarterback

#10859 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by quarterback »

bajkom kroz island
http://www.vimeo.com/143030829 :shock:
skafiskafsnjak

#10860 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by skafiskafsnjak »

quarterback wrote:bajkom kroz island
http://www.vimeo.com/143030829 :shock:
premocno, prelijepo , pre...me znam sta vise ....
Wind

#10861 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by Wind »

quarterback wrote:
Wind wrote:Šefe, kakvi smo sa nekom noćnom turom ovih dana?
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
hocemo u srijedu winde?

dobro nam dosao nazad :thumbup:

IIDDEEEMMOOOOOOO!!!!

Piši poziv! :D
quarterback

#10862 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by quarterback »

drugari

srijeda 25.5.

idemo opet malo zajedno na barice

polazak / tacke okupljanja

19h most skenderija, kod taksi štanda
19:10h vijecnica

lp !

s obzirom da je kisa cesta ovih dana ako bude kise tura se otkazuje
ako imate dileme je li otkazano ili nije prije polaska provjeriti ovaj forum

vidimo se!
Hakiz

#10863 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by Hakiz »

quarterback wrote:
Hakiz wrote:Odgovorno tvrdim da su u zadnjih godinu - dvije biciklisti postali najgori i najneodgovorniji učesnici u saobraćaju. Naročito kada voze po novoizgrađenoj stazi.
posto vidim da nisi biciklista samo da pitam da nisi mene vidio u narandzastoj jakni pa te to potaklo da reagujes :evil:
vidio sam doduse jos jednog momka maloprije u sorcu :shock: i sa navlakom za kacigu :thumbup:
Pa, ja bicikl vozim odavno, u svakom slučaju prije nego što su bicikli u Sarajevu postali ultra-mega-giga popularni. Dakle, najmanje 15 godina. Doduše, kako sam u gradu, vozim gradski bicikl, pa možda ne spadam u bicikliste po tvojim kriterijima. Možda samo oni koji imaju jurilice su pravi biciklisti?

Ali, ono šta sam napisao je posljedica činjenice da 90% i više biciklista nema uključena svjetla kada vozi naveče, više od tog broja vozi suprotnim smjerom (staza ima obilježen smjer kretanja, tako da ako uzmemo RTV dom kao referencu staza bliža domu je za voziti prema Ilidži, staza preko ceste je za voziti prema gradu. A većina biciklista ne koristi stazu bližu RTV domu, pa većina onih koji voze prema Ilidži, u stvari, krše saobraćajne znakove na stazi). A da ne govorim da rijetko koji biciklista staje na crveno svjetlo na raskrsnicama. Jedino ako baš moraju stati, ali ako je svjetlo na raskrsnici crveno, a automobili su dovoljno daleko, rijetko koji biciklista će stati na crveno, većina će se "zaletjeti" da što prije prođu.

Zamisli nekoga da vozi auto suprotnim smjerom. Svi bi ga nazvali bezobraznim, idiotom, kretenom, budalom itd. Biciklisti to redovno rade.

Da ne govorim o biciklistima koji koriste stazu za trkanje, pa i onima koji voze paralelno, tako da zauzmu cijelu širinu staze.

Na to dodaš bicikliste trotoarom na mjestima gdje je gužva od pješaka tolika da je bicikl bezobrazno voziti.

A ima toga još,

Kada se to sve sabere očito je da su biciklisti unazad nekoliko godina postali najgori učesnici u saobraćaju.
__Phoenix__

#10864 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by __Phoenix__ »

Ne sviđa mi se orijentacija staza, kad bolje razmislim, sama staza do alipašinog je nepotrebna...
forest gump

#10865 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by forest gump »

Imaginarni pravci koji su nekom naumpali da ih nacrtaju po stazi su fail stoljeća.

One bljeskalice treba zakonom zabraniti. Od onog se može dobiti epileptični napad.
ala7

#10866 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by ala7 »

Pozdrav raja,

Ev da se i ja upišem na ovu temu.. Želio bi se nadovezati na prethodne postove..

Slažem se sa mnogima da su današnji "biciklisti" najveća opasnost po saobraćaj.. Po propisu su urađene staze, čak što više bolje označene nego u nekim većim njemačkim gradovima.. Biciklista se uvijek kreće u pravcu kretanja kao i automobili, bila to na cesti traka ili na trotoaru traka za bicikliste.. E sad, problem je što čak i "iskusni" biciklisti krše pravila u ovom slučaju pravac kretanja.. Idem iz pravca Ilidže sve do Vilsonovog šetališta i nazad skoro svaku noć ljeti.. Mogu slobodno procijeniti da 80% biciklista koristi pravac kretenja prema Ilidži suprotnom trakom nego što bi trebali..
quarterback

#10867 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by quarterback »

Hakiz wrote: Pa, ja bicikl vozim odavno, u svakom slučaju prije nego što su bicikli u Sarajevu postali ultra-mega-giga popularni. Dakle, najmanje 15 godina. Doduše, kako sam u gradu, vozim gradski bicikl, pa možda ne spadam u bicikliste po tvojim kriterijima. Možda samo oni koji imaju jurilice su pravi biciklisti?
Napisao na osnovu toga sto ovdje nisi aktivan, sto se mene tice svako na 2 tocka je biciklista
Hakiz wrote: Ali, ono šta sam napisao je posljedica činjenice da 90% i više biciklista nema uključena svjetla kada vozi naveče, više od tog broja vozi suprotnim smjerom (staza ima obilježen smjer kretanja, tako da ako uzmemo RTV dom kao referencu staza bliža domu je za voziti prema Ilidži, staza preko ceste je za voziti prema gradu. A većina biciklista ne koristi stazu bližu RTV domu, pa većina onih koji voze prema Ilidži, u stvari, krše saobraćajne znakove na stazi). A da ne govorim da rijetko koji biciklista staje na crveno svjetlo na raskrsnicama. Jedino ako baš moraju stati, ali ako je svjetlo na raskrsnici crveno, a automobili su dovoljno daleko, rijetko koji biciklista će stati na crveno, većina će se "zaletjeti" da što prije prođu.
Biciklisti su isti kao i ostatak ljudi koji ovdje zive, niti su bolji niti su gori, kakav je lokalni mentalitet i kultura - tako je i kod biciklista, i ja sam juce isao stazom na povratku sa igmana i vise ljudi vozi u kontra smjeru nego u pravom, sto je jos gore oni koji su u pogresnom se uopste ne sklanjaju ovima koji idu kako treba, dakle sto se mene tice ko im jebe mater seljacku, izmedju majmuna u crnom golfu, koji mi je juce uzeo prednost kod nadvozjanjaka u Hadzicima i potom me "gurao" na trotoar, i bicikliste sto vozi stazom suprotnim smjerom - nema nikakve razlike, majmun jedan - majmun drugi.

Oko crvenog postoje razlozi zasto je to tako, bar u mom slucaju, ne bih ulazio u detalje jer bi se rasprava otegnula, ukratko - vozim bicikl skoro pa 365 dana u godini jer njime idem na posao i znam raspored semafora na mom putu kao da sam taksista, ponekad mi je sigurnije da prodjem na crveno nego na zeleno, a meni je moja sigurnost vaznija od toga sta neko misli o tome. Ako mislis da nije tako stani biciklom kod masinske i na zeleno dodji do muzeja. Instant ces promjeniti misljenje o tome da li je vaznije krsenje zakona ili tvoja sigurnost kao bicikliste.
Hakiz wrote: Zamisli nekoga da vozi auto suprotnim smjerom. Svi bi ga nazvali bezobraznim, idiotom, kretenom, budalom itd. Biciklisti to redovno rade.
Juce kada sam vozio cestom od Blazuja do Ilidze bijeli golf 2 registracije K19-J je proslo doslovno na 10 cm od mene, da sam imao pistolj pucao bih u majmuna, vjeruj da sam bas juce razmisljao o tome da pocnem da vozim u susret jer je sigurnije za mene, bolje da vidim da mi majmuncina ide u susret nego da mi dolazi s ledja. Isto se desilo nedavno na Trebevicu Plavi yaris J58 M 635. Sretnem debila na parkingu onog pino silvestre hotela, pa dobro rekoh momak vozis ti bicikl ikada. Kaze ponekad, sto, jel zato sto sam blizu prosao? Rekoh, jeste, nije bas prijatno kad proletis tako. Kaze on a sta treba da odvalim lamelu? Rekoh a sta treba da mene ubijes? Kaze on - nisam te vidio. Znaci, nigdje nikog na cesti, on, ja u crvenoj jakni i to je to... Sta ti rece ko je ono kreten? Biciklista?

Hakize, ako je biciklista kreten - gine biciklista, ako je vozac kreten - gine opet biciklista.

Nadam se da ti je sada malo jasnije.
Hakiz wrote: Da ne govorim o biciklistima koji koriste stazu za trkanje, pa i onima koji voze paralelno, tako da zauzmu cijelu širinu staze.
da, idioti, ja sam za to da drot kaznjava bicikliste kao i vozace
Hakiz wrote: Na to dodaš bicikliste trotoarom na mjestima gdje je gužva od pješaka tolika da je bicikl bezobrazno voziti.
Ako postoje sigurnosni razlozi u potpunosti opravdavam voznju bicikliste po trotoaru pod uslovom da biciklita nije balavac koji ce nekoga da pokupi jer mu je cejf voziti na zadnjem kroz masu ljudi ili sarati lijevo dseno

Hakiz wrote: A ima toga još,

Kada se to sve sabere očito je da su biciklisti unazad nekoliko godina postali najgori učesnici u saobraćaju.
Nisu, samo su primitivci kao i ostali stanovnici ove prdekane. Ja sam godinama, sve dok nije napravljena ova biciklisticka staza, zivio u ubjedjenju da su biciklisti po defaultu progresivni, svjesni, urbani, kulturni medjutim vidio sam da nisu - isti su kao i svi drugi.

Umjesto foruma ja ti predlazem da napises mail na [email protected], to je email saobracajne policije a mozes poslati i poruke MTB, Giro i Trek udruzenjima biciklista koji rade na organizovanju i edukovanju kako biciklista tako i vozaca. To ce piti vise vode nego dopisivanje samnom na ovom forumu.
dadoka84

#10868 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by dadoka84 »

Vidiš ja se ovim papanima koji voze suprotnom stranom biciklističke staze ne želim skloniti, a počesto voze i dvojica uporedo. Zauzmem desnu stranu biciklističke trake i ne sklanjam se. Pa onda oni panično skaču u stranu...

A kad vozim na trotoaru, a to je često ne smetam pješacima niti ih guram, ako mogu lagano obiđem, a ako ne skočim na cestu pa se vratim nazad. Na glavnoj džadi ne smijem da vozim. Čak i na motoru nije tako jednostavno. Baš prekjuče papak u golfu 2 se razgranao rukama, nabio se na volan, lijeva ruka kroz prozor i struže po cesti, vozi iza mene na pola metra i trubi... kao da ja nestanem sa ceste da bi konj mogao proći. Nisam se vukao 35kmh vec nekih 65. :?
r_faruk

#10869 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by r_faruk »

quarterback wrote:drugari

srijeda 25.5.

idemo opet malo zajedno na barice

polazak / tacke okupljanja

19h most skenderija, kod taksi štanda
19:10h vijecnica

lp !

s obzirom da je kisa cesta ovih dana ako bude kise tura se otkazuje
ako imate dileme je li otkazano ili nije prije polaska provjeriti ovaj forum

vidimo se!
biljezim se u 19:10 kod vijecnice :)
quarterback

#10870 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by quarterback »

dadoka84 wrote:Vidiš ja se ovim papanima koji voze suprotnom stranom biciklističke staze ne želim skloniti, a počesto voze i dvojica uporedo. Zauzmem desnu stranu biciklističke trake i ne sklanjam se. Pa onda oni panično skaču u stranu...

A kad vozim na trotoaru, a to je često ne smetam pješacima niti ih guram, ako mogu lagano obiđem, a ako ne skočim na cestu pa se vratim nazad. Na glavnoj džadi ne smijem da vozim. Čak i na motoru nije tako jednostavno. Baš prekjuče papak u golfu 2 se razgranao rukama, nabio se na volan, lijeva ruka kroz prozor i struže po cesti, vozi iza mene na pola metra i trubi... kao da ja nestanem sa ceste da bi konj mogao proći. Nisam se vukao 35kmh vec nekih 65. :?
ne sklanjam se ni ja ali nekad moram, jebiga, hajd nekako "prezalim" kad vidim da su djeca pa voze suprotnom ali kad ih vidim u majicama klubova i sa opremom ne bude mi dobro nikako...

neki dan sam pisao momku koji je predsjednik treka u vezi toga, njihovi clanovi se jasno isticu u novim dresovima, kap koja je prelila casu je bio tip iz njihovog kluba u dugom tunelu prema palama bez ikakvih svjestala i reflektujuceg prsluka, idem autom i kontam koliko je sigurno proci tim tunelom na bajku kad tip u sred mraka proleti u suprotnom pravcu potpuno neosvjetljen... taj tunel je najduzi prema palama i na lakat je sto znaci da se u mraku ako nemas svjetlo apsolutno ne vidis

godinama trazimo staze i zalimo se da smo obespravljeni i onda kada dobijemo staze, sami sebe obespravljujemo i sami svoju glavu u torbu stavljamo

zadnjih 4/5 godina idem bajkom na posao, od toga sam jedno 2 proveo u gradu iskljucivo na cesti smatrajuci da cu svojim prisustvom na cesti podici svijest vozaca o tome da u saobracaju postoje i biciklisti te da imaju prava kao i oni, za 2 godine maltene nije bilo dana da glavu za malo nisam izgubio i na kraju skontao - jebo i grad i svijet i bicikliste i staze, ne isplati se radi toga nervirati i rizikovati i vratio se ponovo na trotoar ili stazu ako je ima...

i onda neko kaze sta ce biciklista na trotoaru - cuva svoju glavu...

zadnja 2 puta na baricama se i meni slicno desilo kao tebi sto ti je taj mamlaz granao, pretprosli put idem niz bjelave, nekakav debil u crnom golfu legao na sirenu, turu zadao kao da golfom dvojkom pretice uz bradinu... pretece me na prilicno uskom dijelu da bi 50m dalje stao na raskrscu, ja lijepo ispred njega, ko te jebe kad si seljacina

zadnji put kisa pada i na istom dijelu (pored stud. domova) idem mozda 20, ne smijem brze radi kise i mokre ceste, nekakav se u fiesti naklatio na sirenu kao da sam mu ja kriv sto idu auti sa suprotne strane i sto me ne moze obici a ja jos sklonjen kao i uvijek desno, taj put sam bas bio skroz desno maltene mi pedale dirale trotoar da bi ovi debili mogli prolaziti... e jel sviras, a ja na pedalu, pred njega i na sred trake, jebem ti mamu seljacku e sad ces voziti iza a ne pored

juce odem do igmana, kod kruznog toga na ilidzi sam izasao na cestu i isao cestom sve do skakonica, svi uredno obilaze, niti jedne kriticne situacije, preko 20 kilometara sve u najboljem redu

nizbrdo isto tako da bi u hadzicima imao "okrsaj" sa crnim golfom, potom kod rimskog mosta sa bijelim golfom...

mislim da se debili u autima (dakle ovdje ne govorim o normalnim vozacima nego o dvije grupe vozaca sa kojima biciklisti imaju probleme na cesti) generalno mogu podjeliti na 2 grupe

bahati moroni - obicno crni golfovi 4/5/6
bahati moron misli da je glavni baja na cesti i tako se i ponasa, divljacki, pri tome zaboravlja da moras biti najveci seljak u selu da se bahatis biciklisti koji em je spor, em je ugrozen sa svih strana

primitivne majmuncine - obicno krsevi tipa golfa 2 kadeta bmw trulja i slicno
seljacine koje su obicni iz planinskih pripizdina gdje nisu navikle vidjeti bicikle na cesti i smatraju da na cesti ne treba biti niko osim motornih vozila

eto.. izvinjavam se na dugim postovima, brzo kucam a pun mi je q svega.
Last edited by quarterback on 23/05/2016 22:34, edited 4 times in total.
quarterback

#10871 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by quarterback »

r_faruk wrote:biljezim se u 19:10 kod vijecnice :)

vazi drug :thumbup:
skafiskafsnjak

#10872 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by skafiskafsnjak »

Za ovu sezonu kupio novi sic ( od starog me bolilo dupe) i nove gripove (stari mi skroz ljepljivi postali , valjda se potrosili) .

U CikloCentru bilo nekakvo snizenje ciceva...sa 70KM na 35KM - 50%
quarterback

#10873 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by quarterback »

skafiskafsnjak wrote:Za ovu sezonu kupio novi sic ( od starog me bolilo dupe) i nove gripove (stari mi skroz ljepljivi postali , valjda se potrosili) .

U CikloCentru bilo nekakvo snizenje ciceva...sa 70KM na 35KM - 50%
bogme si dobro snizenje uganjao, cudo da su ih spustili u sezoni... a i moji se gripovi lijepe ko ludi...
skafiskafsnjak

#10874 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by skafiskafsnjak »

A nisam ja direkt od njih, pogresno sam se izrazio. Prijatelj sebi kupio prije mozda mjesec... i govori on mozda ce mu biti mali . nakon 5 dana me zove, kupice drugi ako hocu ja taj i ja uzmem. A ja sam ga 2 puta pitao, jes ti siguran u CC da si isao ... Cudio sam se da su snizili ...

http://ciklocentar.ba/index.php/kompone ... gel-detail

A mislim da su gripovi potroseni kad postanu lljepljivi ... uglavnom imao sam one sa malim rogovima, sad sam obicne uzeo ...ebay :D

http://www.ebay.com/itm/251323156692?_t ... EBIDX%3AIT
quarterback

#10875 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by quarterback »

slicni su i moji, ovi metalni zavrseci su odlicni po gradu :evil:
:thumbup:
Post Reply