Biblioteka u Sarajevu?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Nicola

#1 Biblioteka u Sarajevu?

Post by Nicola »

Da li neko zna gdje se nalazi gradska biblioteka, adresa i kolika je mjesecna clanarina?

Zahvaljujem :)
suncica24

#2 Re: Biblioteka u Sarajevu?

Post by suncica24 »

Biblioteka se nalazi u Mis. Irbinoj ulici (prekoputa zgrade Kantona Sarajevo) i clanarina, godisnja, je oko 35KM, dok je polugodisnja 15 (ili tako nesto) :)
Nicola

#3 Re: Biblioteka u Sarajevu?

Post by Nicola »

Hvala puno :)
duboka_misao

#4 Re: Biblioteka u Sarajevu?

Post by duboka_misao »

jel radi jos ona u Alipasinoj ulici? odmah iza autobuske stanice, do raiffaisen banke.
okano83

#5 Re: Biblioteka u Sarajevu?

Post by okano83 »

Radi i ta,ali ti nije baš neki izbor.Bolje ti je da se upišeš u ul.Mis Irbina.Inače,možeš se upisati na bilo kojem odjelu,a uzimati knjige sa drugih odjela,ali ukupno ne smiješ imati više od 3 zadužene.Tako je bilo dosad.Meni je upravo istekla članska,a nisam ju još obnovila.Godišnja članarina je bila 20KM,ali eto rekoše da je sad skuplja.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#6 Re: Biblioteka u Sarajevu?

Post by Chmoljo »

@okano ja obnovio članarinu prije sedmicu i bila je 20KM :-? nije valjda poskupilo u ovih sedam dana :-) :-) :-)
detroit-mercy

#7 Re: Biblioteka u Sarajevu?

Post by detroit-mercy »

Za biblioteke ne bi trebala da se placa clanarina, Ameri su to fino rijesili ako si stanovnik grada u kojem je biblioteka pokazes vozacku ili licnu i to je to. Imas pristup svemu, knjigama, publikacijama, magazinima, casopisima, internetu, video i audio materijalu, i da ne nabrajam sta jos.
okano83

#8 Re: Biblioteka u Sarajevu?

Post by okano83 »

Znači,još je 20 KM.Zbuni me sunčica.Ona napisa da je 35KM.To bi baš bilo previše.Eee,kad se ne bi plaćalo nikako.Teško da ćemo to baš dočekati.Mi samo poskupljenja možemo očekivati.Hvala puno.Valjda nisam peh.
Chmoljo

#9 Re: Biblioteka u Sarajevu?

Post by Chmoljo »

okano83 wrote:Znači,još je 20 KM.Zbuni me sunčica.Ona napisa da je 35KM.To bi baš bilo previše.Eee,kad se ne bi plaćalo nikako.Teško da ćemo to baš dočekati.Mi samo poskupljenja možemo očekivati.Hvala puno.Valjda nisam peh.
;-) ja sam se učlanjivao ovdje u svojoj mahali, ali sve je to isto :)
tech10

#10 Re: Biblioteka u Sarajevu?

Post by tech10 »

Zar nije glavna biblioteka u Univerzitetskom kampu (bivsha Kasarna)?
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#11 Re: Biblioteka u Sarajevu?

Post by ladyblue18 »

detroit-mercy wrote:Za biblioteke ne bi trebala da se placa clanarina, Ameri su to fino rijesili ako si stanovnik grada u kojem je biblioteka pokazes vozacku ili licnu i to je to. Imas pristup svemu, knjigama, publikacijama, magazinima, casopisima, internetu, video i audio materijalu, i da ne nabrajam sta jos.
KHmmm...pa onaaaaj Ameri su Ameri, a mi smo Bosanci i Hercegovci, narod koji zna sve i koji je najpametniji. :-)
Chmoljo

#12 Re: Biblioteka u Sarajevu?

Post by Chmoljo »

tech10 wrote:Zar nije glavna biblioteka u Univerzitetskom kampu (bivsha Kasarna)?
zar se ta biblioteka ne zove "Univerzitetska" :-? evo ja imam člansku karticu i 18 odjeljenja Biblioteke Sarajeva. ne znam je li ta u sklopu ove javne ustanove. koja je adresa te u kasarni?
nellington

#13 Re: Biblioteka u Sarajevu?

Post by nellington »

Zmaja od Bosne, vjerovatno bb. I ne vjerujem da je u sklopu, NUB je zasebna institucija.
Chmoljo

#14 Re: Biblioteka u Sarajevu?

Post by Chmoljo »

ma da. i ja to mislim. evo meni na ovoj kartici nema :) a navedene su Njemačka čitaonica i Američki kutak, pa eto da znate :)
detroit-mercy

#15 Re: Biblioteka u Sarajevu?

Post by detroit-mercy »

ladyblue18 wrote:
detroit-mercy wrote:Za biblioteke ne bi trebala da se placa clanarina, Ameri su to fino rijesili ako si stanovnik grada u kojem je biblioteka pokazes vozacku ili licnu i to je to. Imas pristup svemu, knjigama, publikacijama, magazinima, casopisima, internetu, video i audio materijalu, i da ne nabrajam sta jos.
KHmmm...pa onaaaaj Ameri su Ameri, a mi smo Bosanci i Hercegovci, narod koji zna sve i koji je najpametniji. :-)
Zaboravih da dodam, studenti i ucenici nije bitno gdje studiraju imaju pristup u svaku biblioteku u Americi, samo pokazu studentsku/ucenicku legitimacij.
I naravno, mi smo najpametniji na svijetu, to je zato sto nam naplacuju clanarine u bibliotekama pa se trudimo da dobro zapamtimo sve sto procitamo, hebiga placa se nije dzaba da olako drzimo.
nellington

#16 Re: Biblioteka u Sarajevu?

Post by nellington »

*disclaimer: e ovo se odnosi na NUB

'em plaćam, 'em nemam pristup međunarodnim akademskim repozitorijima naučnih radova online kao u normalnim univerzitetskim bibliotekama, tako da sam osuđen da živim u zabludi da se ono što pročitam u toj memli literaturi iz biblioteke nije promijenilo u zadnjih 25+ godina...
izdaja

#17 Re: Biblioteka u Sarajevu?

Post by izdaja »

Knjige su zlo i trebalo bi ih popaliti kako bi raja vise uzivala u zivotu.
mondo bizarro

#18 Re: Biblioteka u Sarajevu?

Post by mondo bizarro »

izdaja wrote:Knjige su zlo i trebalo bi ih popaliti kako bi raja vise uzivala u zivotu.
:x
Dioda

#19 Re: Biblioteka u Sarajevu?

Post by Dioda »

okano83 wrote:Znači,još je 20 KM.Zbuni me sunčica.Ona napisa da je 35KM.To bi baš bilo previše.Eee,kad se ne bi plaćalo nikako.Teško da ćemo to baš dočekati.Mi samo poskupljenja možemo očekivati.Hvala puno.Valjda nisam peh.
Evo da i ja potvrdim, neki dan se opet uclanila, 20km je godisnja :) Ima i ona neka polugodisnja,sto je po meni glupost :-)
Da je napredna i uredjena drzava, da :) Ali u ovakvoj situaciji kakva jeste, nesto sam ubijedjena da su nase biblioteke na rubu propasti :-) I u bibliotekama pretezno vidjam skolarce koji citaju lektire :)
Po meni 20 km godisnje nije prevelika cifra.
izdaja wrote:Knjige su zlo i trebalo bi ih popaliti kako bi raja vise uzivala u zivotu.
Iskreno se nadam da je ovo za*ebancija :lol:
Chmoljo

#20 Re: Biblioteka u Sarajevu?

Post by Chmoljo »

još da kažem, prošle godine kada sam se učlanjivao ona teta mi je rekla da mogu učlaniti još nekoga. to bi značilo da nađete nekog i za 10 KM platite godišnju članarinu.

nisam pitao ima li još ta opcija.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#21 Re: Biblioteka u Sarajevu?

Post by ladyblue18 »

Chmoljo wrote:još da kažem, prošle godine kada sam se učlanjivao ona teta mi je rekla da mogu učlaniti još nekoga. to bi značilo da nađete nekog i za 10 KM platite godišnju članarinu.

nisam pitao ima li još ta opcija.
Ima, za jedno je 20, ili za dvoje 20. :mrgreen:
Ja i brat svake godine obnavljamo clanarinu, 20 za oboje.
glog

#22 Re: Biblioteka u Sarajevu?

Post by glog »

nellington wrote:*disclaimer: e ovo se odnosi na NUB

'em plaćam, 'em nemam pristup međunarodnim akademskim repozitorijima naučnih radova online kao u normalnim univerzitetskim bibliotekama, tako da sam osuđen da živim u zabludi da se ono što pročitam u toj memli literaturi iz biblioteke nije promijenilo u zadnjih 25+ godina...
Nista se bitno nije promijenilo u zadnjih 25 godina - busena kartica je ista i nekad i sad.
detroit-mercy

#23 Re: Biblioteka u Sarajevu?

Post by detroit-mercy »

nellington wrote:*disclaimer: e ovo se odnosi na NUB

Jaro, kao clan univerziteske biblioteke imas pristup takvim stvarima da se prepadnes (od naucnih radova do baza podatka), pa nas cudi onda sto su im faxovi najbolji na svijet, i sto vazad poklepaju gro Nobelovih nagrada u skoro svim naucnim poljima.
To ti je sve do drustva, i sta je jednom drustvu prioritet.
Van Halen

#24 Re: Biblioteka u Sarajevu?

Post by Van Halen »

Interesuje me ima li u njoj novijih naslova, a ne da ko što neko reče biram između naslova starih i po 30 godina?
Irm@

#25 Re: Biblioteka u Sarajevu?

Post by Irm@ »

Van Halen wrote:Interesuje me ima li u njoj novijih naslova, a ne da ko što neko reče biram između naslova starih i po 30 godina?
ne :D
Post Reply