Zar nema na stotine prorocanstava u starom Zavjetu koje se odnose na dolazak Isa-a (Isusa)? Po krscanima ne stotine, nego hiljade!
Stvar je u tome sto ne postoji niti jedno jedino mjesto gdje se Isa pominje imenom(termin “Mesija” preveden kao “Isus” nije ime vec naslov).Ne postoji apsolutno nijedno prorocanstvo gdje se kaze da ce ime Mesije biti Isus,ime njegove majke Marija. (Ako postoji ja bih volio da vidim citat iz starog Zavjeta, do sada nisam)
Ovdje cu dosta da koristim jedan svoj dijalog sa prijateljem Krscaninom.
Podignut cu im proroka
izmedu njihove brace,
kao sto si ti.
Stavit cu svoje rijeci u njegova usta
da im kaze sto mu zapovijedim.
Ponovljeni zakon, Biblija 18:18
(Mislim da svi znaju da je Allah bukvalno stavljao rijeci u usta Muhammeda s.a.w.s koje je on izgovarao a prijatelji biljezili)
I ono sto je meni zapelo za oko je dio: "kao sto si ti." Sto je uglavnom i drug meni pomenuo tokom naseg dijaloga...otprilike je ovako tekao razgovor:
-Na koga se odnosi ovo prorocanstvo 18. stiha 18. poglavlja?
-Na Isusa!
-Zasto bas na Isusa?Njegovo ime uopste se ne pominje ovdje?
-Otkad su prorocanstva opisi necega sto ce se dogoditi u buducnosti, mi smatramo da ovaj stih adekvatno opisuje njega. Vidis, najvaznije rijeci ovog prorocanstva su "kao sto si ti"- Kao ti, kao Mojsije, i Isus je kao Mojsije.
-U kojem smislu je Isus kao Mojsije?
-Mojsije je bio jevrej,a i Isus je bio takode jevrej, kao drugo, Mojsije je bio prorok bas kao i Isus stoga je Isus kao Mojsije i to je tacno ono sto je Bog predskazao Mojsiji.
-Ok, mozes se sjetiti jos neke slicnosti izmedu Mojsija i Isusa?
-Ne mogu.
(Ako su ovo ti kriteriji po kojima se tvrdi da se u prorocanstvu "Ponovljeni zakon 18:18" pominje Isus , onda se to moze odnositi na bilo kojeg proroka iz Biblije koji je bio prorok...
Zasto ne bismo ovo prorocanstvo mogli primjeniti na bilo kome od njih i zasto je samo jedina opcija Isus?)
-Cak, moj zakljucak je da je Isus najmanje slican Mojsije-u. Kao prvo: Isus, nije kao Mojsije zato sto je Isus Bog po vasem misljenju!Je li to tacno?
-Da
-Dakle Isus nije kao Mojsije!Drugo: Isus je umro zbog ljudskih grijeha ali Mojsije nije umro iz istog razloga, je li i to tacno?
-Da
-Po vasem misljenju, Isus je sisao u pakao i bio tamo tri dana, a Mojsije nije isao tamo niti je morao, je li i to istina?
-Da
-Dakle do sada imamo 3 stavke gdje Isus i Mojsije nisu isti?
-Da
...evo jos 8 stvari u vezi kojih se slozio u veoma skracenom obliku.Oni koji ne shvate...potrudit cu se da pojasnim.
1. Mojsije je imao oca i majku kao i Muhammed, ali Isus je imao samo majku.Dakle, Muhammed je slican Mojsije-u, ali Isus nije.
2.Mojsije i Muhammed su rodeni normalnim,prirodnim putem a Isus nije!
3.Mojsije i Muhammed su se zenili i imali djecu,no Isus nije nikada!
4.Mojsije i Muhammed su od svojih naroda prihvaceni kao poslanici, no Isus ni dan danas nije prihvacen od svog naroda(jevreja,Izraelaca) kao poslanik!
5.Mojsije i Muhammed su bili i poslanici Boziji i vladari (ne mislim bukvalno na krunu, nego vladar kao vladar koji ima snagu zivota i smrti nad svojim narodom,jer ako covjek ima prerogativ da zada smrtnu kaznu-onda je on VLADAR).
Sjecate se kada Mojsije do smrti kamenuje Izraelca koji na dan pocinka kupi drva? (15:36). Takode postoje i druga djela gdje Mojsije nareduje smrtne kazne nad jevrejima.Muhammed je takode imao vlast nad zivotom svog naroda.Dalje imamo gomilu poslanika koji su mogli samo da prenesu poruku Boziju, ali nisu mogli da primjenjuju zakon, medu njima je i Isus... Sto potvrduje sama njegova izjava: Kraljevstvo moje nije od ovog svijeta.Kad bi kraljevstvo moje bilo od ovoga svijeta, moje bi se sluge borile da ne budem predan Zidovima!Ali kraljevstvo moje nije odavde! (Jovan 18:36). Ovo je ubijedilo Pilate-a (rimski guverner Pontius Pilate je optuzio Isusa za nagovaranje na pobunu) da Isus nije napadao kako bi postao opasan po njegovu vladavinu.
6.Mojsije i Muhammed su donijeli nove zakone svojim narodima (novu religiju) a Isus nije!
7.Mojsije i Muhammed su presli na onaj svijet prirodnom smrcu...no Isus nije
8.Muhammed i Mojsije su pod zemljom, a Isus je vec u raju!
Da li znate sta je Isus (Isa a.s.) prije nego sto je otisao sa ovog svijeta rekao svojim pristalicama? :
No, kazem vam istinu:
bolje je za vas da ja odem:
jer ako ne odem, branitelj nece doci k vama;
ako pak odem poslat cu ga k vama.
Ivan 16:7,Biblija
Spomenuta rijec "branitelj" na arapskom glasi el-Mu'azzi, Mu'azzi na arapskom jeziku ima isto znacenje sto i Muhammed, a Ahmed je drugo ime za Muhammed sto mene odvodi daaaaaleko od duha svetog....pa cak mozda i do jedne lude misli da je duh sveti Muhamed (doduse imam bujnu mastu...al' eto), jer mi je taj prijatelj rekao da je branitelj Duh Sveti...
...I da vam donesem radosnu vijest
O poslaniku cije je ime Ahmed,
Koji ce poslije mene doci...
Sura Saff, 61:6, Kur'an