Tvoje tumacenje "svega zivog" se razlikuje od svih ostaih krscana i ostalih ljudi koji citaju bibliju, ukljucujuci i mene. Ja kada procitam citirani dio biblije koji govori o potopu, steknem utisak da se radi o cijeloj planeti i da nije bio lokalnog karaktera.teodati wrote: ↑09/02/2025 14:17Nigdje u Bibliji ne piše da je Bog potopio cijelu planetu Zemlju, lijepo piše da je sve živo potopio, ali tamo gdje je Noa živio, jer ne opisuje druge ljude i kontinente, jasno je zašto, i već sam odgovorio na to pa neću ponavljati.apsidejzi wrote: ↑06/02/2025 17:25Ako cemo stani pani, ne znamo ni jel Noa postojao a kamo li da je kisa padala bas 40 dana. Nit znamo gdje, nit znamo kad, nit znamo koliko. U principu ako izuzmemo bibliju, ostaje nam jos Ep o Gilgamesu koji govori o velikom potpu. No u tom epu, bog Enki savjetuje Gilgamesa da sagradi brod jer je poplava bila 6 dana i noci. Zasto bi neko vjerovao biblijskoj verziji price a ne Gilgamesu? Isto tako, broj 40 je uglavnom simbolican broj u semitskoj kulturi. Simbolizira dovoljno dug period za pokajanje i promjenu. Jevreji su bili 40 godina u pustinji, Mojsije se izolovao 40 dana na Sinajskoj gori, Isus je postio 40 dana u pustinji. I u islamskoj literaturi se spominje broj 40 koliko hoces puta. Pogotovo kada je razvoj i promjena u pitanju. Dijete se razvija u utrobi majke u tri faze po 40 dana i tek onda mu bog udahne dusu, postajes zreo u 40 godini zivota, ako nisi bio vjernik u grobu te muce 40 godina i sl. Broj 40 je simbol promjene.teodati wrote: ↑06/02/2025 16:16
To je moguće, ali točno pogoditi da će kiša padati neprestano 40 dana, nije samo tako, jel, i onda se to dogodi, a po godinama Noe, koji je imao tada oko 600 godina, izgleda da je potop trajao godinu dana, dok se sva voda nije povukla, to sigurno nitko unaprijed točno ne može predvidjeti, osim ak ne postoji neka viša Sila, naprednija od nas ljudi, samo kažem.
Ipak, ovo tvoje tumacenje biblijskog teksta je fin ali neuspjesan pokusaj migoljenja. Ipak svako ko procita Bibliju a i Kuran shvati da je Bog potopio cijelu zemlju. To je prva misao koja dodje. Ispostavice se da globalni potop nije moguc, a lokalni potop nije nista spektakularan. Ne treba ti nikakva bozija nadmoc i srdzba. Cekaj 120 godina bilo gdje i imaces veliku poplavu.
I veliš, lokalan potop ne bi bio spektakularan, jel, možeš mislit, recimo da Bog potopi cijelu Evropu, ništa drugo, bi bilo to spektakularno ili ne, malo razmisli, e da.
Tvoje pisanje o potopu Evrope ukazuje da nemas blage veze o geografiji i kako plavljenje funkcionise, a objasnjavao bi teoriju svega. Mislim... Ne mozes potpiti samo Evropu. E da...