BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
-Chesterfield-

#126 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by -Chesterfield- »

¤ jelena ¤ wrote: 07/11/2021 17:38
-Chesterfield- wrote: 07/11/2021 11:09

https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Deset_B ... zapovijedi

Kako ti tumačiš prvu Božiju zapovijed?
Najviše me zanima ovaj dio.

nemoj imati drugih bogova osim mene.
Koliko sam ja imala prilike da pročitam, to se odnosi na izbjegavanje praznovjerja, idolopoklonstva...znači, nemoj idolima, kojekakvim vračarama, vidovnjacima (ljudima) ili babarogama, duhovima i ostalim izmišljenim pojavama kojih nema u svetim knjigama davati osobine Boga, istima podilaziti, ispoljavati pred njima strah i iskazivati poštovanje niti im služiti.

E, sad...koje su to osobine? Koje osobine obično vezujemo za Boga...Bog je svemoćan, milostiv, sveznajuć...dakle, niko od navedenih to nije i ne treba ga obožavati i njima se pokoravati tj. raditi ono što ti oni kažu.

Kako se i koliko vjerno naši hrišćani i kršćani pridržavaju svega ovoga u praksi...to naaaajbolje vidimo po političkoj sceni u našoj zemlji posljednjih 20... godina :lol: i to je sasvim dovoljno, nažalost, a o ostalim masovnim obožavanjima i vjerovanjima raznoraznim vangama, violetama, kleopatrama, proročanstvima i javljanjima, ukazivanjima...šta li...koja se masovno zloupotrebljavaju... da i ne govorim.

Negdje sam pročitala da čak i horoskop spada u ovaj skup bogohuljenja....sa čim se lako mogu identifikovati :D iako nisam religiozna. Mada, većina Božjih zapovijedi ili zapovijesti su univerzalije i ne moraš biti ni vjernik, a ni hrišćanin ili kršćanin da bi ih slijedio - većinu.
Znači ti ovaj dio rečenice - osim mene - tumačiš kao - osim nas troje -
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#127 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by Challenger_ »

¤ jelena ¤ wrote: 07/11/2021 17:55
Bloo wrote: 07/11/2021 11:24

Nebitna je tematika citave diskusije...ali jel tebi izaziva mucninu kolicina gresaka u pisanju? :mrgreen:
Meni haman probavni trakt oguglao, ali...
još mi bruji u ušima ono...jevaNJDŽelje.... :cry:

Ko ima migrenu, možda rizikuje napad čitajući temu.... :D
Ja ne dajem ni sekund života onima koji savršeno ne vladaju maternjim jezikom (ma kako ga zvali) i ne samo to. Da bih ga slušao mora da ima savršenu dikciju, da pravilno akcentuje, jer ako to nema, on je invalid hendikepiran za bilo koju stvar više prirode.

Ne vladati sopstvenim jezikom a pretendovati na ocjene koje su u isključivoj nadležnosti Boga jedinoga.

Vic, made in Bosnia.
Bloo
Globalna šefica

#128 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by Bloo »

Bloo wrote: 07/11/2021 11:24

Nebitna je tematika citave diskusije...ali jel tebi izaziva mucninu kolicina gresaka u pisanju? :mrgreen:

Ne znam da li si primjetila ali u posljednje vrijeme se pojavilo nekoliko forumaša koji imaju specifican problem -pisanje pridjeva. :mrgreen:
Capljina74

#129 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by Capljina74 »

Bloo wrote: 07/11/2021 18:37

Ne znam da li si primjetila ali u posljednje vrijeme se pojavilo nekoliko forumaša koji imaju specifican problem -pisanje pridjeva. :mrgreen:
Vjerski prisvojni moraju velikim slovom. Hoće mi belaj napraviti, ako ne napišem.
Capljina74

#130 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by Capljina74 »

-Chesterfield- wrote: 07/11/2021 18:18
¤ jelena ¤ wrote: 07/11/2021 17:38

Koliko sam ja imala prilike da pročitam, to se odnosi na izbjegavanje praznovjerja, idolopoklonstva...znači, nemoj idolima, kojekakvim vračarama, vidovnjacima (ljudima) ili babarogama, duhovima i ostalim izmišljenim pojavama kojih nema u svetim knjigama davati osobine Boga, istima podilaziti, ispoljavati pred njima strah i iskazivati poštovanje niti im služiti.

E, sad...koje su to osobine? Koje osobine obično vezujemo za Boga...Bog je svemoćan, milostiv, sveznajuć...dakle, niko od navedenih to nije i ne treba ga obožavati i njima se pokoravati tj. raditi ono što ti oni kažu.

Kako se i koliko vjerno naši hrišćani i kršćani pridržavaju svega ovoga u praksi...to naaaajbolje vidimo po političkoj sceni u našoj zemlji posljednjih 20... godina :lol: i to je sasvim dovoljno, nažalost, a o ostalim masovnim obožavanjima i vjerovanjima raznoraznim vangama, violetama, kleopatrama, proročanstvima i javljanjima, ukazivanjima...šta li...koja se masovno zloupotrebljavaju... da i ne govorim.

Negdje sam pročitala da čak i horoskop spada u ovaj skup bogohuljenja....sa čim se lako mogu identifikovati :D iako nisam religiozna. Mada, većina Božjih zapovijedi ili zapovijesti su univerzalije i ne moraš biti ni vjernik, a ni hrišćanin ili kršćanin da bi ih slijedio - većinu.
A šta je sa dvije prirode?

Ne piše kod daije?
Capljina74

#131 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by Capljina74 »

Challenger_ wrote: 07/11/2021 18:24

Ja ne dajem ni sekund života onima koji savršeno ne vladaju maternjim jezikom (ma kako ga zvali) i ne samo to. Da bih ga slušao mora da ima savršenu dikciju, da pravilno akcentuje, jer ako to nema, on je invalid hendikepiran za bilo koju stvar više prirode.

Ne vladati sopstvenim jezikom a pretendovati na ocjene koje su u isključivoj nadležnosti Boga jedinoga.

Vic, made in Bosnia.
A, majke mi, najpametniji.

Onaj koji im je priredio pamflet prepisao od Jehovinih svjedoka.

Bukvalno se nije potrudio ni da te "zamjerke" uvije ili zamaskira u neku svoju oblandu.

Zato guraju Miroljuba u priču.
Bloo
Globalna šefica

#132 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by Bloo »

-Chesterfield- wrote: 07/11/2021 18:18 Znači ti ovaj dio rečenice - osim mene - tumačiš kao - osim nas troje
Znaš li šta je hipostaza? Da li ti je poznato da jedan dio krscanskih zajednica ne prihvata Trojstvo? Da li poznajes razliku izmedu pravoslavlja i katolicanstva u tome? Koliki utjecaj ima nicejsko-carigradsko vjerovanje na trijadološki stav u katolickim zajednicama?
Capljina74

#133 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by Capljina74 »

Bloo wrote: 07/11/2021 19:32
-Chesterfield- wrote: 07/11/2021 18:18 Znači ti ovaj dio rečenice - osim mene - tumačiš kao - osim nas troje
Znaš li šta je hipostaza? Da li ti je poznato da jedan dio krscanskih zajednica ne prihvata Trojstvo? Da li poznajes razliku izmedu pravoslavlja i katolicanstva u tome? Koliki utjecaj ima nicejsko-carigradsko vjerovanje na trijadološki stav u katolickim zajednicama?
Bloo,
Jesi li to ti?

Ako voliš muškarce koji nose naočare dok čitaju kaži mjesto i vrijeme?

Hahahaha...

Drugi put danas,
Naklon.
-Chesterfield-

#134 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by -Chesterfield- »

Znaš li šta je hipostaza?
Ima li negdje objašnjenje od Mojsija o hipostazi u Starom zavjetu?
Capljina74

#135 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by Capljina74 »

-Chesterfield- wrote: 07/11/2021 20:02

Idi lijepo kod rabina pa neka ti objašnjava Petoknjižje. Što si se dopovez'o. Rekoh ti Stari zavjet ne pali kod Hrišćana koji su Novi Izrailj, narod Novog zavjeta.

Plus uleti dok čekam Bloo.
Last edited by Capljina74 on 07/11/2021 20:08, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#136 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by Bloo »

-Chesterfield- wrote: 07/11/2021 20:02

Pitam tebe znas li i razumijes sta je hipostaza?
Gledaj, isto kao sto o odredenim stvarima Kur'an nije decidan, pa je potrebno da se dodatna objasnjenja potraze u sunnetu Poslanika ili se pak koristi kijas ili idzma.
Ti ces neki propis uzeti zdravo za gotovo kao ispravan ikao je do njega doslo koncenzusom, a nije decidno navedeno ili objasnjeno u Kur'anu ili sunnetu Poslanika.
Tako je i u krscanstvu, odredena stvari, pojmovi i instituti su razvijeni, a nisu decidno navedeni u Svetim knjigama.

Kontaš sad?
-Chesterfield-

#137 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by -Chesterfield- »

Capljina74 wrote: 07/11/2021 19:14
-Chesterfield- wrote: 07/11/2021 18:18

Ne piše kod daije?
Možda me nisi razumio? Nije mi namjera da nekoga vrijeđam, nego me zanima ovo gore jednostavno pitanje. Mislim da pitanje nije komplikovano za vjernike - kršćanske/hrišćanske?

Jer ova zapovijed kada je izrečena nije postojao trojedan bog.
Capljina74

#138 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by Capljina74 »

-Chesterfield- wrote: 07/11/2021 20:11
Capljina74 wrote: 07/11/2021 19:14

Ne piše kod daije?
Možda me nisi razumio? Nije mi namjera da nekoga vrijeđam, nego me zanima ovo gore jednostavno pitanje. Mislim da pitanje nije komplikovano za vjernike - kršćanske/hrišćanske?

Jer ova zapovijed kada je izrečena nije postojao trojedan bog.
Čuj nije komplikovano.

Toliki tomovi od svetog Grigorija Palame, svetog Vasilija Velikog, svetog Grigorija Niskog i tolikih drugih.
Bloo
Globalna šefica

#139 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by Bloo »

-Chesterfield- wrote: 07/11/2021 18:18 Znači ti ovaj dio rečenice - osim mene - tumačiš kao - osim nas troje -
Bog=Sin=Duh Sveti.
Da ti pojednostavim. Da ne idem sad u komplikacije iz koje persone "nastaje" Duh sveti blablabla...mrtva teologija.

Znaci Bozansku osobu posmatraš kao jedno, ne kao tri božanstva.

Bog abrahamski je zapravo jedan Bog cijelo vrijeme zar ne? Bog Izraelćana iz Starog Zavjeta je zapravo Otac/Sin kasnije, te kasnije Allah (sans Sin/Duh sveti) kod arapskih plemena.
To je jedan monoteistički Bog. Nisu tri različita boga ili tri različite reprezentacije istog Boga. Jedan te isti abrahamski Bog.
Takode postoji i istovjetna nit koja se proteze kroz sve svete knjige tri glavne monoteisticke religije, sto se da lako primjetiti ako ih sve iscitas. U samom Kur'anu kao najmladoj objavi se druge objave iz a. religija priznaju kao objava od istog Boga ako se ne varam.

Nemaj drugih bogova osim mene. Mene abrahamskog BOGA. Ni moc, ni zlatno tele, ni idole, ni kumire ni kurcepalce...ja sam tvoj Bog.
Edouard

#140 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by Edouard »

Bloo wrote: 07/11/2021 20:19 Znaci Bozansku osobu posmatraš kao jedno, ne kao tri božanstva.
Tačno, nema tri božanstva, ali ne postoji samo jedna božanska osoba, već tri božanske osobe.
Capljina74

#141 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by Capljina74 »

Edouard wrote: 07/11/2021 21:35
Bloo wrote: 07/11/2021 20:19 Znaci Bozansku osobu posmatraš kao jedno, ne kao tri božanstva.
Tačno, nema tri božanstva, ali ne postoji samo jedna božanska osoba, već tri božanske osobe.
Bloo je to tačnije rekla u pitanju. Tu me oduševila, ali izgleda ne voli sredovjecne Hercegovce sa naočarima za čitanje.

Ipostas ili kako ona reče hipostaza.

Tri su ipostasi.
ύπόστασις, ono što je trojično u suštini. Suština je jedna.

"Свака енергија која се од Бога простире на творевину и назива многим називима, од Оца излази, кроз Сина се простире, а у Духу Светом се завршава" (Св. Григорије Ниски, О томе да се не сме говорити ο три Бога).
-Chesterfield-

#142 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by -Chesterfield- »

Capljina74 wrote: 07/11/2021 22:36
Edouard wrote: 07/11/2021 21:35

Bloo je to tačnije rekla u pitanju. Tu me oduševila, ali izgleda ne voli sredovjecne Hercegovce sa naočarima za čitanje.

Tri su ipostasi.

"Свака енергија која се од Бога простире на творевину и назива многим називима, од Оца излази, кроз Сина се простире, а у Духу Светом се завршава" (Св. Григорије Ниски, О томе да се не сме говорити ο три Бога).

Da zaključimo.

Hm.. :? Osim mene bi značilo (za vrijeme Mojsija) Jahve - kod kršćana Oca. Kod muslimana Allah.

U sadašnjem vremenu ova zapovijed kod kršćana/hrišćana bi se mogla tumačiti ovako.

nemoj imati drugih bogova osim trojednog boga.

Da li sam ovo dobro sročio..?
Capljina74

#143 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by Capljina74 »

-Chesterfield- wrote: 07/11/2021 23:14
Capljina74 wrote: 07/11/2021 22:36

Tri su ipostasi.

Da zaključimo.

Hm.. :? Osim mene bi značilo (za vrijeme Mojsija) Jahve - kod kršćana Oca. Kod muslimana Allah.

U sadašnjem vremenu ova zapovijed kod kršćana/hrišćana bi se mogla tumačiti ovako.

Da li si čitao Stari zavjet?

U njemu, bar na pet mjesta, je svjedočanstvo Svete Trojice.

Ono tebi je prosto, a Vaseljenski sabori se održavali zbog tog pitanja. Kapadokijski oci knjiga i knjiga napisali.
HAMZABUZIM

#144 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by HAMZABUZIM »

Capljina74 wrote: 07/11/2021 23:22 Da li si čitao Stari zavjet?

Nisi odgovorio za bozje naredjenje ubijanja novorodjencadi u SZ.
Nisi odgovorio na onih 5 pod-pitanja na koje i nemas odgovor jer svaki odgovor nebi imao smisla i ti to znas.
Prvi od 10 zapovijedi je 1 BOG, a sada imaju trojica. Znaci korupcija knjige.
Elohim, neki kazu da je to znaci "vjecni zivi bog" ali neki su misljenja da to znaci vise nego jedan bog. Ja neznam na sta se odnosi ali ako se odnosi na vise od 1 boga dali Elohim znaci 3 ili moze znaciti 2, 4 itd?
U starom zavjetu je 1 prica a u novom druga prica kao da je bog okreno u rikverc iako u sz pise da bog ne mijenja svoje zakone.
U evendjelju kkoji je neko napisao pa ga zovu markovo evandzelje stoji da Isus objasnjava kako Dan dolazi ubrzo i naglasuje da ova "generacija nece proći dok se sve ovo ne dogodi". Ovaj skript Krscani izbjegavaju sto vise mogu ali su nasli izgovor u koji moze povjerovat samo neko ko nezna razmisljati a to je da se to odnosi na drugi Isusov dolazak mada jasno pise OVA GENERACIJA.
Ovaj sto izbjegava razgovor nezna osnovna pitanja koja sam postavio a jos manje bi znao kad bi ga upitao zasto u 4 jevandzelja ima stvari koje se toliko razlikuju da nije moguce da moze sve biti istina. Recimo ako pise da je Juda objesio se i umro a na drugom mjestu pise pao naglavacke i probusio stomak na svojoj njivi to nemoze biti obadvoje istina.
Ili u SZ pise da je jedan kralja vladao u to i to vrijeme a na drugim mjestu pise da je taj isti kralj vladao u drugo vrijeme. Krscani pokusavaju to opravdati da nije ista osoba, ali pise ko im je mati i djed. Onda pokusavaju opravdati da se to desilo dvaput. Ali kako god okrenes ne ide.
Doticni kaze da sam ja Musliman i citam anti-krscanske knjige ali ja bi bio ponosan da sam Musliman ili Krscan, ja jos studiram Islam i u Islamu sam naisao na neke prepreke. Dali ima objasnjenje ili nema vidjecemo.
U Bibliji pise i stvari koje nisu za djecu. Zato su napravili childrens bible.
Biblija se pocela pisati u 1 vijeku a zavrsena je u 16om. Znaci umjesto da vjera bude utemeljena kad je Isus bio tu, oni su nju sastavljali vijekovima poslije.
Ima naravno u Bibliji i dobrih stvari al samo bog zna sta je istina a sta nije.
-Chesterfield-

#145 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by -Chesterfield- »

Capljina74 wrote: 07/11/2021 23:22
-Chesterfield- wrote: 07/11/2021 23:14

Da zaključimo.

Ono tebi je prosto, a Vaseljenski sabori se održavali zbog tog pitanja. Kapadokijski oci knjiga i knjiga napisali.
„A ovo je život vječni da poznaju Тebe, jedinog istinitog Boga, i koga si poslao, čovjeka Isusa Hrista.“ (Jovan 17:3)
HAMZABUZIM

#146 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by HAMZABUZIM »

1.Sta je to trojsko, kako ga objasnjavas? (Ja ga zaista nemogu shvatiti)

2. Ko je pisao Bibliju i kada?

3. Koje jevandjelje je trebalo uci u NZ ali je tijesno izglasano da se ne kanonizira i zasto je odbijeno?

4. Kako je napisana Biblija? (napisana i rasirena)

5. Koji je jezik Isus govorio a na kojem jeziku je pisana Biblija? (Govorim o NZ u ovom postu)

6. Ko je napisao 4 jevanjdzelja (Marko, Ivan, Matija i Luka)?

7. Kada su napisana ta 4 jevandjelja?

Ja cu ti malo olaksati.

1. Niko nemoze objasniti. (mozda moze sa jajetom, zemance, bjelance i kora) :D Oni vjeruju bog je 1 u 3 persone. Svaka persona je jednaka ali su razlicite. Kad je Isus na krstu molio se Bogu "Oce, Oce zasto si me ostavio" njihov izgovor je to je onaj ljudski dio molio se. A gdje je nestao onaj Bozanski dio? Kad je Isus ljecio bolesne (Bozjom voljom)kaze gledaj sta Bog radi. A kada ga je satan nosio nekoliko kilometara kao zeca, gdje je tada Bozanski dio? Ali za sve ima izgovor naravno jer se mora naci izgovor, pa makar i izmisliti ga.

2. Niko to nezna ko je napisao a pisana je 1600 godina.

3. Zavisi koju Bibliju citas. Uglavnom u oba slucaja glasanje je bilo tijesno.

4. Ovoo je najjaci dio na koji vecina krscana i ne pomislja. Kad je neko poceo pisati Bibliju tada je 10% stanovnistva u Palestini znalo citati, 3% prepisivati a jos manje pisati. Kad neko napise nesto sto je cuo od nekoga o Isusu, drugu kopiju posalje dalje pa onaj nesto izostavi nesto promasi nesto oduzme i doda i tako dalje, kkopija do kopoje do kopije od kopije do kopije, zato na kraju onakav brlog. Zato svadja na vijecu 325 godine u Nikeji. Postojala su evandjelja i jos uvijek postoje koja tvrde da Isus je treci Bog, neki su vjerovali da nije bio Bog, neki su vjerovali da je uvjek postojao a neki da nije itd.

5.Isus je govorio Armaiski i Hebrejski. Biblija se pocela pisati na Grckom. Pisali su je ljudi koji nikad nisu vidjeli Isusa. Pisali su ono sto cuju od drugih koji govore strani jezik. Isus nigdje u Bibliji nije rekao "Ja sam Bog". I njihov izgovor je da bi to sokiralo ljude. Pise da je rekao ako vidis mene vidio si ova, i prije Abrahama ja sam, ali ko zna jeli to i rekao i ako jest ko zna sta je mislio s tim. Skoro su izbacili iz nekih Biblija da je Isus bozji bioloski sin. A sto je ironicno, nemogu sada traziti, u SZ pise na nekoliko mjesta da je Izrael i jos neki da su Bozji bioloski sinovi. (A to pod bioloski sta znaci nek se Krscani dogovore).

6. Niko nezna ali nijedan od pravih njih to nije napisao. Neko je napisao i prepisao njima.

7. Od 20 d0 150 godina poslije isusa.

Ja sam od 8 do 17 godine prije 20 godina u crkvi ucio sve sto znam tamo sam naucio i sve je bilo dobro dok nisam poceo previse pitanja da pitam. Sjecam se prvog pitannja a to je, ako je Isus imao brata Jamesa zar taj brat nije Bozji brat i njegovoj djeci Isus dodje amidza jel, pa bi djeca mogla rec moj amidza je bog. To pitanje i pitanje u vezi trojstva su bila pocetak. Rekli su mi da ne pitam previse pitanja. Za ono sto je bog naredio da se bebe pobiju a djevice uzmu rekli su mi to bog hoce da se rijesi loseg sjemena. Samo neznam kako normalna osoba moze pomislit da beba moze bit lose sjeme. Da su te bebe uzeli i odgojili po svome, postali bi dio njih a ne da ih pobiju. Sta je sa eventualnim sjemenom onih djevica?

Da. jos sam ih pitao o tome sta je isus postigao sa svojim zrtvovanjem kada je ponovo ozivio i otisao u raj kod oca kao da nista nije ni bilo osim 2 dana fizicke patnje, tada su se posvadjali medjusobno. Ali opet nikad nisam trazio objasnjenje od Muslimana, ateista ili nekoga treceg jer takvi bi mi namjerno rekli lose o Bibliji.

Nemam nista ni protiv cije vjere. Jednako postujem sve ljude u sta god vjerovali ili nevjerovali. Ali ukazacu na ono sto ja mislim da trebam pa se nekom smetali ili ne, svejedno mi je.
HAMZABUZIM

#147 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by HAMZABUZIM »

-Chesterfield- wrote: 08/11/2021 00:02

„A ovo je život vječni da poznaju Тebe, jedinog istinitog Boga, i koga si poslao, čovjeka Isusa Hrista.“ (Jovan 17:3)
Ne isplati se izvlaciti pojedine skripte treba im iz temelja pokazat sta ih sve vjera uci ali nisu svjesni, ali izbjegavaju.
Capljina74

#148 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by Capljina74 »

Bond, James Bond.

Kakav brat? James?

Misliš na Jakova?
Josif je bio čovjek u dubokoj starosti, Jakov je njegov sin iz mladjih dana, to ne jedini, a ne Djeve Marije.

Ti to pitao? Šta ti rekoše daije?
Last edited by Capljina74 on 08/11/2021 01:24, edited 2 times in total.
Capljina74

#149 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by Capljina74 »

Naziva se bratom Gospodnjim zato što je bio sin pravednog Josifa, obručnika Presvete Bogorodice. Kada pravedni Josif beše pri smrti, on razdeli imanje svoje sinovima svojim, pa htede ostaviti jedan deo i Gospodu Isusu, sinu Presvete Deve Marije; ali se sva braća ovome usprotiviše ne smatrajući Isusa bratom svojim. Jakov ljubljaše veoma Isusa, i izjavi, da će Ga on uzeti na svoj deo. I zato se on naziva bratom Gospodnjim.
Ne znaju ovo daije pa ti nisu ni mogle odgovoriti.

Ne prosipaj se više.
Capljina74

#150 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by Capljina74 »

-Chesterfield- wrote: 08/11/2021 00:02

Ово изговори Исус, па подиже очи Своје небу и рече:
Оче, дошао је час, прослави Сина Својега, да и Син Твој прослави Тебе. Као што си Му дао власт над сваким телом, да свему што си Му дао, дарује им живот вечни.
А ово је вечни живот да познају Тебе једнога истинитога Бога и кога си послао Исуса Христа.
Јван 17,1-3.

Није лијепо да се лаже и убацује нешто што не постоји.
А ако наставиш даље да читаш схватићеш још већу глупост убаченог.

Имам код себе Рујанско четверо Јеванђеље и ни ту не стоји ријеч човјек.

Штампано је 1537. године на старом језику.

И ни у Јеванђељу из XIX вијека штампаног у Русији на црквенословенском не стоји човјек.
Добио сам га од матјушке из Свята-Елісавецінскі манастыр из Бјелорусије.
Post Reply