Biblija i Kuran

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
iceman2010

#751 Re: Biblija i Kuran

Post by iceman2010 »

Da nebude zabune, vecina tekstova koje sam gore postavio su copy/past sa drugih stranica, tako da me neko ne optuzi da sam autorstvo nam istim htio pripisati sebi.
cistunac

#752 Re: Biblija i Kuran

Post by cistunac »

PRO testant wrote:...ako je Quran rekao da se Božija riječ ne može izmjeniti, te je i Tevrat i Indžil, i "Knjigu" nazvao SVOJIM OBJAVAMA(i da se Muslimani konsultuju sa Kršćanima (sljedbenicima knjige) ako im nešto nije jasno), a onda rekao da je ta njegova ranija objava izmjenjena, u šta čovjek treba da vjeruje? :? :shock: Na šta to liči?
Na marketing prijatelju. Kupis deterdzent i nakon sest mjeseci ti prodaju Novi! Usavrsen! i a sve se vrti manje vise oko istog.

Kada su Izraeliti kopirali vjerske price uglavnom od Egipcana, iste je prekopirao i Novi Zavjet, sve pokupio pa ponesto odbacio Muhamed, pomalo dodao i izmjenio Smith (mormoni)... Dakle, sve sto dobro prolazi na marketu, samo to stavi u dobro novo pakovanje i tu smo.

Srecom nece valjda biti novih vjera jer u danasnjem informacionom dobu tesko je nesto novo stvoriti. Ali opet, sjetimo se glumca W.C. Fields-a: "Naivko se radja svake minute." (There's a sucker born every minute.)
cistunac

#753 Re: Biblija i Kuran

Post by cistunac »

Događaji i opisi u jevanđeljima se uveliko razlikuju jedan od drugoga. Pošto ‘autori’ (apostoli) kao što znamo nisu bili prisutni, nepoznati ko-autori su pisali, dodavali i mijenjali šta i kako im je padalo na pamet. Bez solidne baze podataka, skribe za vrijeme rada na Bibliji u Nikeji nisu mogli da usklade jevanđelja po događajima i opisima kako bi imali logičan slijed. Da je dvanaest apostola stvarno pratilo svaki Isusov korak, imali bismo ujednačeniju i logičniju priču u koju bi možda i ja djelimično povjerovao, jer bi navodi jednog od apostola mogli da dopune navode drugog. A ovako, negdje bi Isus rekao nešto veoma važno, ali bi neki od apostola to kao propustili da zapišu. Mislite li da se šalim? Provjerite sami neke od ovih poslastica u vlastitoj Bibliji.

✭ Isus je oživio mrtvog Lazarusa. Ovo je zabilježeno samo kod Jovana ali ne i kod drugih apostola. Zar ovakav podvig čudotvorca za ostale apostole nije bilo vrijedan pomena?!? Ili se ‘mrtvac’ možda zvao El-Azarus… Oziris… Egipatski Bog Sunca?

✭ Isusov odlazak u nebo tri dana nakon sahrane nije uopšte zabilježen kod Matije i Jovana?!? Ma nije valjda!…Božiji sin ode u nebo kod Oca, hrišćanstvo se bazira na tome, a to ostade nezabilježeno kod njegovih najbližih slijedbenika koji su ga kobajagi svuda pratili?

✭ Kada je Isus uskrsnuo, mrtvi sveci (nemam pojma kakvi svetci ili sveci, ali shvatam da su prije ovog događaja bili definitivno mrtvi), ustali su iz grobova i hodali po Jerusalemu. (Mateja 27:51-53)
I vidi čuda: pun Jerusalem zombija što, valja priznati nije svakodnevni događaj za bilo koji grad kako onda tako i danas, a to ostaje nezapaženo? Niti jedan zapis Rimskih ili Jevrejskih pisara o tome ne postoji. Nikakav istorijski izvještaj. Nikakvog traga. Doduše, i meni se što-šta prikazuje kada više popijem.

Iz http://www.nevandjelje.com
Geronimo81

#754 Re: Biblija i Kuran

Post by Geronimo81 »

pastirck wrote:Sta ima @cinični. Da, milijardu i nesto vjernika slijedi legende, mitove i isralijate.
Takva logika bi nam sad odmah izbacila podatak po kojem je Islam vjera u padu,
propada, sama sebi reze granu, ali ne, naprotiv. Desava se nesto sto tebe i slicne uzasava,
povecava se broj, nisu to vise beduini od prije 1400 godina, vec jedna realna umna snaga,
ljudi svih boja, profesija, afiniteta. Nemas se cega bojati, nije ti potreban cinizam kako
bi bacio sjenu na istinu.
Gledaj nesto uzmimo prmijer europu kako joj se povecava pismenost i kako su ljudi sve vise obrazovaniji pada kršćanstvo i u njoj je dopusteno kritizirati vjeru.Dok je europa bila nepismena i siromasna ljudi su se drzali vjere i nisu razmisljali nekom logikom sto je to tako vec su cvrsto vjerovali a oni koji su pisali naveli su dace u paklu zavrsiti ako budu sumljali..

Sad uzmimo islamske zemlje gdje je pismenost na malom postotku to jeste 100 godina zu iza EU i veliki dio ljudi je siromasan pa mu samo ostaje vjera i nema nekog pristupa a ni mogucnosti zapita se sto je to tako jer mu slijedi smrt.Nesmije izađi iz vjere jer kako je bog rekao odmah se kaznjava smrću .
http://www.sacred-texts.com/isl/bukhari/bh4/bh4_262.htm
Ako je ovako sto bog naredio on nemoze biti dobar nikako a stim pada u vodu da je on otac sve svoje dijece a da su neka djeca losa a neka dobra i dace nas kazniti kada umremo sa paklom .

Kao sto moj predhodnik rece nerusim ih ja ni peti ni deseti vec oni sami sebe o islamu meni je samo bilo dovoljno procitati zivot muahmeda i njegove poteze i osuđivanje ljudi na smrt jer su boga izrugivali da zakljucim da je to sve supljak.
Koja je uloga boga kada jedan smrtnik moze da kaze on je kriv i oduzeti mu zivot samo sto je drugaciji i ne misli isto.
Koje moci ima onda bog ako on sam nemoze kazniti tog covjeka da pati u bijedi ili da mu uzme zivot kada ga uvrijedi.
Zasto mu je potreban netko sa zemlje da kaznu sprovede ???
samo ti procitaj zivot muhameda i one koji su ubijeni i bili neprijatelji muhameda ili su rekli nesto protiv muhameda

http://www.answering-islam.org/Authors/ ... _poets.htm

Pisac

http://en.wikipedia.org/wiki/Ibn_Ishaq

E ovo sve pobija a ne ja ;)
cistunac

#755 Re: Biblija i Kuran

Post by cistunac »

iceman2010 wrote:...Taj je arheološki rad proizveo enormnu količinu informacija o Egiptu, Mezopotamiji i ostalim regijama koje okružuju Izrael, a ukjlučuje i glinene pločice, natpise na zidovima i grobnicama, hramovima i nastambama, čak i papirusu. I tu nalazimo još jedan problem: u svim prikupljenim izvorima, i egipatskim i zapadno azijskim, NE postoje stvarne reference o Izraelu, njegovom „famoznom narodu“ i osnivačima, njegovim biblijskim povezanostima, ili bilo šta drugo prije XII.st.pr.Kr. ...
Ma bolan, vazno je ko se prvi sjetio da napise da su 'izabrani narod' jer nakon toga mozes da galamis ako hoces, ali to ostaje. Nesto slicno kao sa izjavom ko je zadnji bozji poslanik. Hajd' dokazi jedno ili drugo da je netacno!
cistunac

#756 Re: Biblija i Kuran

Post by cistunac »

Geronimo81 wrote:... Kao sto moj predhodnik rece nerusim ih ja ni peti ni deseti vec oni sami sebe o islamu meni je samo bilo dovoljno procitati zivot muahmeda i njegove poteze i osuđivanje ljudi na smrt jer su boga izrugivali da zakljucim da je to sve supljak.... samo ti procitaj zivot muhameda i one koji su ubijeni i bili neprijatelji muhameda ili su rekli nesto protiv Muhameda...
To stoji. Ali je Muhamed imao solidan razlog za svoje ponasanje jer ga je nasao u Starom i Novom Zavjetu. Uostalom, evo dijelova iz Starog Zavjeta (sa http://www.nevandjelje.com):

...Siguran sam da i dalje vjerujete da Biblija nudi sve lijepo i dobro, toplo, srcu i duši milo jer dolazi od ljubljenog nam Kreatora koji nas je stvorio i obožava. Normalno je da nam On želi svako dobro... pa svi smo mi njegova djeca.

Potrudih se da nađem više informacija oko izliva božije ljubavi prema onima koje je stvorio u svom liku, i tu se sretoh sa interesantnim materijalom. Nađoh da se u kontaktu sa Bogom olako gube glave. Na hiljade. Ovdje ja ne mislim na situaciju oko trenutnih sukoba pod plaštom vjerskih ratova ili različitih pogleda, nego baš direktno zahvaljujući Stvaraocu.

Bog iz nekih samo njemu poznatih razloga naređuje ubijanje nedužnih.
Na primjer, on pobije 70.000 nevinih kada je Davidu naredio popis stanovništva (2 Samuel, 24:15). Nekom se valjda nije dalo brojati.

• Bog isto tako svojom milošću pomogne Jevrejima sa unište 60 gradova i usputna sela kako bi oni mogli da se nasele. Ubili su svakog muškarca, ženu i dijete, i pokrali sve vrijedno uključujući i stoku.
(Peta Knjiga Starog Zavjeta — Deuteronomy 3).
Ko nakon ovoga može da pomisli da je pojam ‘genocid’ nešto novo?

• Zatim slijede novi napadi gdje—uz božju pomoć—Jošua uništi grad Jeriho. Pored svih stanovnika, pobijena je i sva stoka… uključujući i magarce.
(Joshua 6)

Kratko nakon gornjeg, Bog potpomogne ubistvo svih ljudi (da kažemo, muškinja, ženskinja i balavurdije) u mjestu Jabeš, izuzev nevinih 400 djevojaka koje su pošteđene da bi iste kasnije bile razdijeljene muškarcima-pobjednicima. A pošto nije bilo dovoljno nevinih djevojaka za sve, Bog posavjetuje ostatak požudnih muškaraca da kada nove djevice naiđu, da ih ovi kidnapuju i taj akt obrazlože muškarcima Jabeša od kojih su uzeli djevice ovako (a ovo je direktan biblijski navod): ”Molimo vas da nas razumijete…” (Sudije 21)
Kako to da su sve muške prvo pobili a onda se ostalim muškim izvinjavaju? I zašto? Da im se ne bi kao zamjerili što im siluju kćerke i sestre?!?

Nađoh nešto stvarno interesantno. Neko je uz dosta strpljenja i slobodnog vremena započeo da broji žrtve božijih smrtnih kazni ili naredbi opisanih u Bibliji, dokumentovao isto prema biblijskim pismenim podacima, i došao do rezultata od 2,391.421 osoba! Kako sam shvatio, Bog je ove zločine ili lično naredio, ili odobrio, ili savjetovao, ili jednostavno zaklopio oči pred njima. Ako je nekome nejasno kako je to izračunato, posjetite ovaj sajt sa linkovima od dogadjaja do događaja i sa tačnim ciframa... sve dok se autoru dalo brojati (http://dwindlinginunbelief.blogspot.com ... illed.html).
Imajući u vidu da je tada na Zemlji živjelo daleko manje ljudi, izgleda da je i Staljin—najgora kombinacija komuniste i ateiste—bio u poređenju sa izraelitskim Bogom običan amater!

A šta kažete na ovu ljubav Milostivog:

"Tko se god stigne, biće usmrćen. Tko se god uhvati, pada od mača. Djeca njihova bivaju razmrskana na njihove oči, kuće njihove oplijenjene, žene njihove osramoćene."
(Izaeja 13:15-16)

Braćo katolici i pravoslavci; kada vas neko ponovo zavadi po vjerskoj osnovi, sjetite se da vas On i dalje voli i da ste svi vi njegovi. Uključujući naravno i smrskanu djecu.
iceman2010

#757 Re: Biblija i Kuran

Post by iceman2010 »

Geronimo81 wrote:
pastirck wrote:Sta ima @cinični. Da, milijardu i nesto vjernika slijedi legende, mitove i isralijate.
propada, sama sebi reze granu, ali ne, naprotiv. Desava se nesto sto tebe i slicne uzasava,
povecava se broj, nisu to vise beduini od prije 1400 godina, vec jedna realna umna snaga,
ljudi svih boja, profesija, afiniteta. Nemas se cega bojati, nije ti potreban cinizam kako
Gledaj nesto uzmimo prmijer europu kako joj se povecava pismenost i kako su ljudi sve vise obrazovaniji pada kršćanstvo i u njoj je dopusteno kritizirati vjeru.Dok je europa bila nepismena i siromasna ljudi su se drzali vjere i nisu razmisljali nekom logikom sto je to tako vec su cvrsto vjerovali a oni koji su pisali naveli su dace u paklu zavrsiti ako budu sumljali..

Sad uzmimo islamske zemlje gdje je pismenost na malom postotku to jeste 100 godina zu iza EU i veliki dio ljudi je siromasan pa mu samo ostaje vjera i nema nekog pristupa a ni mogucnosti zapita se sto je to tako jer mu slijedi smrt.Nesmije izađi iz vjere jer kako je bog rekao odmah se kaznjava smrću .
Ako je ovako sto bog naredio on nemoze biti dobar nikako a stim pada u vodu da je on otac sve svoje dijece a da su neka djeca losa a neka dobra i dace nas kazniti kada umremo sa paklom .

Kao sto moj predhodnik rece nerusim ih ja ni peti ni deseti vec oni sami sebe o islamu meni je samo bilo dovoljno procitati zivot muahmeda i njegove poteze i osuđivanje ljudi na smrt jer su boga izrugivali da zakljucim da je to sve supljak.
Koja je uloga boga kada jedan smrtnik moze da kaze on je kriv i oduzeti mu zivot samo sto je drugaciji i ne misli isto.
Koje moci ima onda bog ako on sam nemoze kazniti tog covjeka da pati u bijedi ili da mu uzme zivot kada ga uvrijedi.
samo ti procitaj zivot muhameda i one koji su ubijeni i bili neprijatelji muhameda ili su rekli nesto protiv muhameda

Pisac

Prvo impliciras netacnu stvar. Impliciras da je vjera stvar nepismenih i onih koji sprjecavaju napredak. To jednostavno nije tacno. Za poredjenje uzimas danasnju evropu i krscanstvo i to preslikavas na islam i islamski svijet danas. Uzeo si jednostavne fakte i zaostajanje pripisao vjeri. Doduse nije jasno sta si htio reci, sta je uzrok, a sta posljedica. Ja sam negdje vec napisao da islam podstice na ucenje i izucavanje. Islamski svijet je napredovao i bio na vrhuncu kada su se pridrzavali Kur'an-a i kada su izucavali nauku. Islamski svijet je poceo da nazaduje onog trenutka kada se okrenuo od islamskog ucenja. Bas suprotno od onoga sto ti pokusavas da dokazes.

Imas li kakav Kur'anski tekst o ovome sto hoces da dokazes?

"Nema prisile u vjeru, Pravi put se jasno razlikuje od zablude! Onaj ko ne vjeruje u Taguta, a vjeruje u Allaha, drži se za najčvršću vezu, koja se neće prekinuti! A Allah sve čuje i zna!" (Prevod značenja, El-Beqara, 256)
Muhammed Ibn Ishak navodi od Ibn-Abbasa da je ajet objavljen povodom slučaja jednog čovjeka iz plemena Benu Selem ibn -Avfa, po imenu Husajni, čija su se dva sina pokrstila dok je on bio musliman. On je rekao Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem: “Hoću li ih prisiliti jer oni su odbili bilo što drugo osim kršćanstva?” pa je Allah objavio navedeni ajet.
PRO testant

#758 Re: Biblija i Kuran

Post by PRO testant »

cistunac wrote:
Geronimo81 wrote:... Kao sto moj predhodnik rece nerusim ih ja ni peti ni deseti vec oni sami sebe o islamu meni je samo bilo dovoljno procitati zivot muahmeda i njegove poteze i osuđivanje ljudi na smrt jer su boga izrugivali da zakljucim da je to sve supljak.... samo ti procitaj zivot muhameda i one koji su ubijeni i bili neprijatelji muhameda ili su rekli nesto protiv Muhameda...
To stoji. Ali je Muhamed imao solidan razlog za svoje ponasanje jer ga je nasao u Starom i Novom Zavjetu. Uostalom, evo dijelova iz Starog Zavjeta (sa http://www.nevandjelje.com):

...Siguran sam da i dalje vjerujete da Biblija nudi sve lijepo i dobro, toplo, srcu i duši milo jer dolazi od ljubljenog nam Kreatora koji nas je stvorio i obožava. Normalno je da nam On želi svako dobro... pa svi smo mi njegova djeca.

Potrudih se da nađem više informacija oko izliva božije ljubavi prema onima koje je stvorio u svom liku, i tu se sretoh sa interesantnim materijalom. Nađoh da se u kontaktu sa Bogom olako gube glave. Na hiljade. Ovdje ja ne mislim na situaciju oko trenutnih sukoba pod plaštom vjerskih ratova ili različitih pogleda, nego baš direktno zahvaljujući Stvaraocu.

Na primjer, on pobije 70.000 nevinih kada je Davidu naredio popis stanovništva (2 Samuel, 24:15). Nekom se valjda nije dalo brojati.

• Bog isto tako svojom milošću pomogne Jevrejima sa unište 60 gradova i usputna sela kako bi oni mogli da se nasele. Ubili su svakog muškarca, ženu i dijete, i pokrali sve vrijedno uključujući i stoku.

• Zatim slijede novi napadi gdje—uz božju pomoć—Jošua uništi grad Jeriho. Pored svih stanovnika, pobijena je i sva stoka… uključujući i magarce.
(Joshua 6)

Kratko nakon gornjeg, Bog potpomogne ubistvo svih ljudi (da kažemo, muškinja, ženskinja i balavurdije) u mjestu Jabeš, izuzev nevinih 400 djevojaka koje su pošteđene da bi iste kasnije bile razdijeljene muškarcima-pobjednicima. A pošto nije bilo dovoljno nevinih djevojaka za sve, Bog posavjetuje ostatak požudnih muškaraca da kada nove djevice naiđu, da ih ovi kidnapuju i taj akt obrazlože muškarcima Jabeša od kojih su uzeli djevice ovako (a ovo je direktan biblijski navod): ”Molimo vas da nas razumijete…” (Sudije 21)
Kako to da su sve muške prvo pobili a onda se ostalim muškim izvinjavaju? I zašto? Da im se ne bi kao zamjerili što im siluju kćerke i sestre?!?

Nađoh nešto stvarno interesantno. Neko je uz dosta strpljenja i slobodnog vremena započeo da broji žrtve božijih smrtnih kazni ili naredbi opisanih u Bibliji, dokumentovao isto prema biblijskim pismenim podacima, i došao do rezultata od 2,391.421 osoba! Kako sam shvatio, Bog je ove zločine ili lično naredio, ili odobrio, ili savjetovao, ili jednostavno zaklopio oči pred njima. Ako je nekome nejasno kako je to izračunato, posjetite ovaj sajt sa linkovima od dogadjaja do događaja i sa tačnim ciframa... sve dok se autoru dalo brojati (http://dwindlinginunbelief.blogspot.com ... illed.html).
Imajući u vidu da je tada na Zemlji živjelo daleko manje ljudi, izgleda da je i Staljin—najgora kombinacija komuniste i ateiste—bio u poređenju sa izraelitskim Bogom običan amater!

"Tko se god stigne, biće usmrćen. Tko se god uhvati, pada od mača. Djeca njihova bivaju razmrskana na njihove oči, kuće njihove oplijenjene, žene njihove osramoćene."

Braćo katolici i pravoslavci; kada vas neko ponovo zavadi po vjerskoj osnovi, sjetite se da vas On i dalje voli i da ste svi vi njegovi. Uključujući naravno i smrskanu djecu.
Ma jašta :D sve je to tako kako ti kažeš.
http://dwindlinginunbelief.blogspot.com ... bible.html

Ma nema, pravo "naučno" blago. :-)
Geronimo81

#759 Re: Biblija i Kuran

Post by Geronimo81 »

cistunac wrote:

(Joshua 6)

Znam ja to sve i tako je sa religijama mada one ne uce na nasilje danas nit jedna ali imaju svoju proslost koju nitko nesvaca pa i oni koji vjeruju u to..

Ako je bog svemoguc njemu nitko netreba na zemlji da kaznjava umjesto njega jer on ga moze sam ubiti i poslati u vjecnu tamu. Ako mu je za to netko potreban onda on nije svemoguc nije bog koji drzi neciji zivot u saci vec onaj koji drzi mac(ljudsko bice). Stvar logike nista ti drugo netreba....

Po mom mišljenju religija je izmisljena da bi se moglo vladati masom sto nije lose kada bi se svi drzali samo neki stvari poput : da nesmiju ubiti,ukrasti,lagati na druge i sve moralne stvari ovog svijeta koje se i bez religije nalaze u mnogim ljudima koji i nevjeruju u boga. E kada bi se tako svi ljudi ponasali na ovom svijetu to bi bio takozvani raj iz prica.
Ali religija sama sebe rusi sa svojom prosloscu cas se smje ubiti sac nesmije ovom opravdano onom nije sto nema nikakve logike da bog postoji jer ga sami ruse sa svojim dijelima ako postoji.
PRO testant

#760 Re: Biblija i Kuran

Post by PRO testant »

Bosanac sa dna kace wrote:
PRO testant wrote: Pa i ti svoje tvrdnje potkrepljuješ tekstovima iz Qurana?? :shock:
Šta je tu čudno da i ja poptkrijepim neke svoje iz Biblije?

Ja jasno postavih pitanje, na bazi tekstova iz Qurana, ali niko ne odgovori.
ako je Quran rekao da se Božija riječ ne može izmjeniti, te je i Tevrat i Indžil, i "Knjigu" nazvao SVOJIM OBJAVAMA(i da se Muslimani konsultuju sa Kršćanima (sljedbenicima knjige) ako im nešto nije jasno), a onda rekao da je ta njegova ranija objava izmjenjena, u šta čovjek treba da vjeruje? :? :shock: Na šta to liči?

Pozdrav
Kuran se ne moze izmijeniti, jer je to posljednja Bozija rijec, a prijasnje objave su se mijenjale kako su se ljudi mijenjali...
Je li to znači da sam naveo nešto što nije rečeno u Quranu?
Ako to misliš reći, onda to i reci. Ja koliko znam da sam naveo sve što je već "dokumentovano" od samih muslimana, a vjerovatno i na ovom forumu. Pa nisam vidio svrhu da ponovo postavljam tekstove. Ako treba, nije problem.
Pozdrav
Geronimo81

#761 Re: Biblija i Kuran

Post by Geronimo81 »

iceman2010 wrote:
Geronimo81 wrote:

Pisac

Prvo impliciras netacnu stvar. Impliciras da je vjera stvar nepismenih i onih koji sprjecavaju napredak. To jednostavno nije tacno. Za poredjenje uzimas danasnju evropu i krscanstvo i to preslikavas na islam i islamski svijet danas. Uzeo si jednostavne fakte i zaostajanje pripisao vjeri. Doduse nije jasno sta si htio reci, sta je uzrok, a sta posljedica. Ja sam negdje vec napisao da islam podstice na ucenje i izucavanje. Islamski svijet je napredovao i bio na vrhuncu kada su se pridrzavali Kur'an-a i kada su izucavali nauku. Islamski svijet je poceo da nazaduje onog trenutka kada se okrenuo od islamskog ucenja. Bas suprotno od onoga sto ti pokusavas da dokazes.

Imas li kakav Kur'anski tekst o ovome sto hoces da dokazes?

"Nema prisile u vjeru, Pravi put se jasno razlikuje od zablude! Onaj ko ne vjeruje u Taguta, a vjeruje u Allaha, drži se za najčvršću vezu, koja se neće prekinuti! A Allah sve čuje i zna!" (Prevod značenja, El-Beqara, 256)
Muhammed Ibn Ishak navodi od Ibn-Abbasa da je ajet objavljen povodom slučaja jednog čovjeka iz plemena Benu Selem ibn -Avfa, po imenu Husajni, čija su se dva sina pokrstila dok je on bio musliman. On je rekao Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem: “Hoću li ih prisiliti jer oni su odbili bilo što drugo osim kršćanstva?” pa je Allah objavio navedeni ajet.
To ti zelim reci usporedi kuran i zivot muhameda pa mi reci jel se ponasao u skaldu kurana ako uzmes u obzir njegov zivot,ratove raspodjele blaga koje je oteto drugom plemenu i robovima gdje su neke postajale zene onima koji su im ubili muzeve.

De napisi sta je alah objavio ??
iceman2010

#762 Re: Biblija i Kuran

Post by iceman2010 »

PRO testant wrote: Je li to znači da sam naveo nešto što nije rečeno u Quranu?
Ako to misliš reći, onda to i reci. Ja koliko znam da sam naveo sve što je već "dokumentovano" od samih muslimana, a vjerovatno i na ovom forumu. Pa nisam vidio svrhu da ponovo postavljam tekstove. Ako treba, nije problem.
Pozdrav
Daj PRO neoborivo je sve sto sam napisao za petoknjizje. Izmjenjeno je to je jasno. Cak sta vise napisano je od strane nepoznate osobe dugo, dugo, poslije Mojsija. Mozemo mi sada ulaziti u znacenje recenice koja govori o tome da se bozija rijec ne moze izmjeniti. Ja sam ti dao pojasnjenje. Ako hoces prihvati ga, ako neces nemoj, nema potrebe da se ubjedjujemo. Meni je objasnjenje sasvim logicno, pogotovo kada ga uporedim sa Kur'anskim tekstovima koji govore o mijenjanju biblijskog teksta. Sada se ti pozabavi ozbiljnim optuzbama za petoknjizje izrecenim ustima krscanskih istrazitelja biblije. Jos uvijek nema odgovora ni na porijeklo Isusovo. Da bi ti dodao jos koju referncu na taj tok tvog razmisljanja i istrazivanja spomenucu i 25 decembar. Znas li o kakvom se datumu zaista radi?
PRO testant

#763 Re: Biblija i Kuran

Post by PRO testant »

iceman2010 wrote:
PRO testant wrote: Je li to znači da sam naveo nešto što nije rečeno u Quranu?
Pozdrav
Daj PRO neoborivo je sve sto sam napisao za petoknjizje. Izmjenjeno je to je jasno. Cak sta vise napisano je od strane nepoznate osobe dugo, dugo, poslije Mojsija. Mozemo mi sada ulaziti u znacenje recenice koja govori o tome da se bozija rijec ne moze izmjeniti. Ja sam ti dao pojasnjenje. Ako hoces prihvati ga, ako neces nemoj, nema potrebe da se ubjedjujemo. Meni je objasnjenje sasvim logicno, pogotovo kada ga uporedim sa Kur'anskim tekstovima koji govore o mijenjanju biblijskog teksta. Sada se ti pozabavi ozbiljnim optuzbama za petoknjizje izrecenim ustima krscanskih istrazitelja biblije. Jos uvijek nema odgovora ni na porijeklo Isusovo. Da bi ti dodao jos koju referncu na taj tok tvog razmisljanja i istrazivanja spomenucu i 25 decembar. Znas li o kakvom se datumu zaista radi?
Čekaj malo!!
Prvo jeli pitanje upućeno tebi?
Čeka svoj red, i svoj odgovor?
I ako već uskačeš, zašto ne odgovoriš na pitanje? JESAM LI NAPISAO NEŠTO ŠTO NIJE U QURANU??????
Ako jesam, ŠTA?
A ako nisam! Šta će mo onda?

Jer ti navodiš razloge IZ QURANA da jeste, ja te pitam na osnovu tekstova IZ QURANA koji čisto pokazuju da NIJE MOGUĆE!! da to BOG dozvoli. Je li ti to sebi daješ za pravo da kažeš da QUARN NIJE REKAO ISTINU???!!!

Pozdrav
iceman2010

#764 Re: Biblija i Kuran

Post by iceman2010 »

Geronimo81 wrote: To ti zelim reci usporedi kuran i zivot muhameda pa mi reci jel se ponasao u skaldu kurana ako uzmes u obzir njegov zivot,ratove raspodjele blaga koje je oteto drugom plemenu i robovima gdje su neke postajale zene onima koji su im ubili muzeve.

Mislis onaj ulazak u Mekku kada nikog nije ubio? Jel o tome pricas? Htio ti to prihvatiti ili ne ratovi se nekad moraju voditi. Ni mi nismo morali da vodimo rat, ali bi u tom slucaju cijela Bosna bila Srebrenica. A kada su ti ratovi u pitanju navedi mi barem jedan primjer nekog zlocina velikih razmjera. U ratu se neka pravila ipak promjene. Nekada moras vagati izmedju nekih stvari i odluka cesto nije ni izbliza jednostavna. Ne znam sta si htio reci sa raspodjelom blaga, ali je istina da Muhammed a.s. nije bio bogat covjek. Daleko od toga.

Drugo kada govoris o tom vremenu bilo bi posteno da uzmes i okruzenje, obicaje, okolnosti i vrijeme kada se nesto dogodilo. Gadjati se hadisima je takodjer opasna stvar jer hadis nije Kur'an. U hadisu su moguce greske, pa cak su moguci i lazni hadisi. Tako te molim da kada se pozivas na nesto sto se desilo iz tog vremena to dobro istrazis. Nije dovoljno bubnuti hadis iz rukava.
iceman2010

#765 Re: Biblija i Kuran

Post by iceman2010 »

PRO testant wrote: Čekaj malo!!
I ako već uskačeš, zašto ne odgovoriš na pitanje? JESAM LI NAPISAO NEŠTO ŠTO NIJE U QURANU??????
Ako jesam, ŠTA?

Jer ti navodiš razloge IZ QURANA da jeste, ja te pitam na osnovu tekstova IZ QURANA koji čisto pokazuju da NIJE MOGUĆE!! da to BOG dozvoli. Je li ti to sebi daješ za pravo da kažeš da QUARN NIJE REKAO ISTINU???!!!

Pozdrav
Ja sam ti to fino pojasnio. Izgleda da ne citas moje komentare. Fino sam ti napisao. Bozija rijec ne moze biti promjenjena. Zato je dosao Kur'an da ispravi ranije greske i prepravljanja u Bibliji i stavi pecat na objave. Kao sto sam ti rekao on je Furkan (onaj koji razdvaja istinu od zablude), pa je samim tim test za Bibliju. Dakle, Ljudi su pokusali da promjene Boziju rijec mijenjajuci Bibliju, ali je dosao Kur'an da pokaze kako Bozija rijec ostaje ocuvana bez obzira na napore onih koji su je htjeli mijenjati mjenjajuci Bibliju. Dalje nema potrebe da se ubjedjujemo. vjerovatno neces prihvatiti moje objasnjenje, ali to ne znaci da moras uporno da mene ubjedjujes u svoje. Sada se malo pozabavi ovim petoknjizjem, a mozes konacno i dati neki odgovor na porijeklo Isusovo.
Geronimo81

#766 Re: Biblija i Kuran

Post by Geronimo81 »

iceman2010 wrote:
Geronimo81 wrote: To ti zelim reci usporedi kuran i zivot muhameda pa mi reci jel se ponasao u skaldu kurana ako uzmes u obzir njegov zivot,ratove raspodjele blaga koje je oteto drugom plemenu i robovima gdje su neke postajale zene onima koji su im ubili muzeve.

Mislis onaj ulazak u Mekku kada nikog nije ubio? Jel o tome pricas? Htio ti to prihvatiti ili ne ratovi se nekad moraju voditi. Ni mi nismo morali da vodimo rat, ali bi u tom slucaju cijela Bosna bila Srebrenica. A kada su ti ratovi u pitanju navedi mi barem jedan primjer nekog zlocina velikih razmjera. U ratu se neka pravila ipak promjene. Nekada moras vagati izmedju nekih stvari i odluka cesto nije ni izbliza jednostavna. Ne znam sta si htio reci sa raspodjelom blaga, ali je istina da Muhammed a.s. nije bio bogat covjek. Daleko od toga.

Drugo kada govoris o tom vremenu bilo bi posteno da uzmes i okruzenje, obicaje, okolnosti i vrijeme kada se nesto dogodilo. Gadjati se hadisima je takodjer opasna stvar jer hadis nije Kur'an. U hadisu su moguce greske, pa cak su moguci i lazni hadisi. Tako te molim da kada se pozivas na nesto sto se desilo iz tog vremena to dobro istrazis. Nije dovoljno bubnuti hadis iz rukava.
Mislim o svim ratovima sta se desilo onim koji su porazeni sa njihovim blagom, jesu li postojali robovi ?? Samo ti uzmi i procitaj sve knjige o zivotu muhameda koje su pisali muslimani pa potrazi sve opise bitaka onih koji su porazeni te i oni koji su uvrijedili muhameda a imas ih pun net.
Pa sada kada je 2000 g hadisi su moguce da su gresni pa naravno kada se krsi sa svime i svacim .

Jel laz onda da se iz islama moze izaci bez posljedica ?

Sagledao sam ja iz tog vremena i dosao do zakljucka davno a necu napisati zakljucak jer je moguce dacu biti kaznjen mada je to cista istina.
PRO testant

#767 Re: Biblija i Kuran

Post by PRO testant »

iceman2010 wrote:
PRO testant wrote: Čekaj malo!!
Ako jesam, ŠTA?

Pozdrav
Ja sam ti to fino pojasnio. Izgleda da ne citas moje komentare. Fino sam ti napisao. Bozija rijec ne moze biti promjenjena. Zato je dosao Kur'an da ispravi ranije greske i prepravljanja u Bibliji i stavi pecat na objave. Kao sto sam ti rekao on je Furkan (onaj koji razdvaja istinu od zablude), pa je samim tim test za Bibliju. Dakle, Ljudi su pokusali da promjene Boziju rijec mijenjajuci Bibliju, ali je dosao Kur'an da pokaze kako Bozija rijec ostaje ocuvana bez obzira na napore onih koji su je htjeli mijenjati mjenjajuci Bibliju. Dalje nema potrebe da se ubjedjujemo. vjerovatno neces prihvatiti moje objasnjenje, ali to ne znaci da moras uporno da mene ubjedjujes u svoje. Sada se malo pozabavi ovim petoknjizjem, a mozes konacno i dati neki odgovor na porijeklo Isusovo.
AKO BOŽIJA RIJEČ NEMOŽE BITI IZMJENJENA :
"Al 'Ankabuut (29)
-Verse 27-
وَوَهَبْنَا لَهُ إِسْحَقَ وَيَعْقُوبَ وَجَعَلْنَا فِي ذُرِّيَّتِهِ النُّبُوَّةَ وَالْكِتَابَ وَآتَيْنَاهُ أَجْرَهُ فِي الدُّنْيَا وَإِنَّهُ فِي الْآخِرَةِ لَمِنَ الصَّالِحِينَ
Wawahabna lahu ishaqa wayaAAqooba wajaAAalna fee thurriyyatihi alnnubuwwata waalkitaba waataynahu ajrahu fee alddunya wainnahu fee alakhirati lamina alssaliheena
Dr. M. Taqiud-Din & Dr. M. Khan:
And We bestowed on him (Ibrahim (Abraham)), Ishaque (Isaac) and Yaqoob (Jacob), and ordained among his offspring Prophethood and the Book (i.e. the Taurat (Torah) (to Moosa Moses), the Injeel (Gospel) (to Iesa Jesus), the Quran (to Muhammad r), all from the offspring of Ibrahim (Abraham)), and We granted him his reward in this world, and verily, in the Hereafter he is indeed among the righteous.
Yusuf Ali:
And We gave (Abraham) Isaac and Jacob, and ordained among his progeny Prophethood and Revelation, and We granted him his reward in this life; and he was in the Hereafter (of the company) of the Righteous."

Tek toliko da se uspostavi da su slijedeći tekstovi i reference tačni.A ako treba verifikacija po primjeru prethodnog ajeta nije problem, javite.
Inače ne volim ovo da radim ali me zaista mrzi sada pisati jer imam puno posla.
"Uvod

Kuran potvrđuje autentičnost i povjerljivost Biblije. Tora i Jevađelje je dato Mosjiju i Isusu od Boga.
Ova Sveta Pisma su vođstvo, milost, svjetlost i opominjanje naroda.
(Sure 29,27; 28,43; 5,46; 5-66-68; 11,17; 40,53-54)

"I Mi smo mu Ishaka i Jakuba poklonili i potomcima njegovim vjerovjesništvo i Knjigu dali, a njemu na ovom svijetu lijep spomen sačuvali, a na onome će, doista, jedan od onih dobrih biti." (Sura 29,27)
Ovdje piše Ishaka i Jakuba, ali ne piše ništa o Ismaelu. Linija Ismaela je isključena. Šta to onda znači za Kuran?

"Da se oni pridržavaju Tevrata (Tora) i Indžila (Jevanđelje) i onoga što im objavljuje Gospodar njihov, imali bi šta jesti, i od onoga što je iznad njih i od onoga što je ispod nogu njihovih. Ima ih i umjerenih, ali ružno je ono što radi većina njih." (Sura 5,66)
Alah želi da se čita Tora i Jevanđelje.

"Ako sumnjaš u ono što ti objavljujemo, upitaj one koji čitaju Knjigu, prije tebe objavljenu. Tebi Istina od Gospodara tvoga dolazi, i nikako ne budi od onih koji su u sumnji. " (Sura 10,94)
Mohamed je očigledno sumljao u Kuran.

Reci: "O sljedbenici Knjige, vi niste nikakve vjere ako se ne budete pridržavali Tevrata(Tora) i Indžila (Jevanđelje), i onoga što vam objavljuje Gospodar vaš." A to što ti objavljuje Gospodar tvoj pojačaće, uistinu, kod mnogih od njih nepokornost i nevjerovanje, ali, ti ne izgaraj zbog naroda koji neće da vjeruje. (Sura 5,68)

Hrišćani trebaju da se pridrže Biblije, Božije Riječi.
I muslimani trebaju da se pridrže Biblije koja je data Avramu, Mojsiju i Isusu.

Božije knjige ne mogu biti falsifikovane

"I prije tebe smo samo ljude slali kojima smo objavljivali, zato pitajte sljedbenike Knjige ako ne znate vi!"
Govor je o jevrejima i hrišćanima koje je Alah kao takve priznao.

"... a niko ne može Allahove riječi izmijeniti ..." (Sura 6,34)
" ... Njegove riječi niko ne može promijeniti ... (Sura 6,115)
"... Allahove riječi niko ne može izmijeniti ..." (Sura 10,64)
"... niko ne može izmijeniti riječi Njegove ..." (Sura 18,27)
Ako Božije riječi niko ne može da promijeni, kako je onda moguće da je Biblija falsifikovana?
Bog sam brine o svojim knjigama i zaista bi to bio smiješan Bog ako bi mu sopstveno stvorenje moglo falsifikovati knjige.

Islamsko predanje potvrđuje da je Bog pisao Toru za Mojsija (Salih Al Bukhari Hadith 8.611)

MA NE QURAN NIJE U PRAVU KADA KAŽE DA JE TO PISAO MOJSIJE!!!!
Kada je znači Biblija falsifikovana?

Ako kažemo da je to bilo prije Mohameda onda je to nemoguće pošto Alah kaže da će da stražari nad svojim knjigama (Sura 6,34; 6,115; 10,64; 18,27).

Možemo da polazimo od toga da Biblija nije bila falsifikovana u vremenu kada je Mohamed dejstvovao.

Ako kažemo da je Biblija bila falsifikovana poslije Mohameda, onda se moramo pitati šta je na primjer sa 14'000 rukopisima koje se nalaze u britanskom muzeju u Londonu ili u Vatikanu? Jer ako upoređujemo te rukopise sa našom Biblijom onda ćemo doći do zaključka da se ništa nije promijenilo.

Da li je izgubila Biblija autoritet kroz Kuran?

"Vjerujte u ono što objavljujem, čime se potvrđuje da je istinito ono što vi imate, i ne budite prvi koji u to neće vjerovati. I ne zamjenjujte riječi Moje za nešto što malo vrijedi, i samo se Mene bojte!" (Sura 2,41)
Mnogi muslimani vjeruju da je Biblija izgubila svoj autoritet kroz objavljivanje Kurana kao zadnje Božije otkrivenje. Ali Alah traži od Jevreje da se drže svoga saveza.

"i sljedbenicima Indžila (Jevanđelja) smo bili naredili da sude prema onome što je Allah objavio u njemu. Oni koji nisu sudili prema onome što je Allah objavio - pravi su grješnici."
Kuran traži od hrišćana da se pridrže Jevađelja Isusa Hrista.

Jasno je znači da nije došlo da zamjene Tore i Jevanđelja kroz Kuran.

Sta kaže Biblija?

"Neću pogaziti zavjet svoj, i šta je izašlo iz usta mojih neću poreći." (Psa. 89,34)
"Nebo i zemlja proći će, ali riječi moje neće proći." (Mat. 24,35)
"Ali ako i mi, ili anđeo s neba javi vam jevanđelje drugačije nego što vam javismo, proklet da bude! Kao što pre rekosmo i sad opet velim: ako vam ko javi jevanđelje drugačije nego što primiste, proklet da bude!" (Gal. 1,8-9)
"Jer svjedočim svakome koji čuje riječi proroštva knjige ove; ako ko dometne ovome, Bog će nametnuti na njega zla napisana u knjizi ovoj; I ako ko oduzme od riječi knjige proroštva ovog, Bog će oduzeti njegov dio od knjige života, i od grada svetog, i od onog što je napisano u knjizi ovoj." (Okt. 22,18-19)

Prokleti su oni koji primaju pismo drugačije nego što je objavljeno od apostola u vrijeme Isusa Hrista.
Prokleti su oni koji su primili pismo od anđela s neba, jer nije Božije.
I prokleti su oni koji Bibliji dodaju ili oduzimaju nešto jer je to knjiga života.

Bog je savršen time je i njegovo pismo savršeno. Bogu nije potrebno da dopunjava stalno svoja pisma.
Zakon je došao preko Mojsija (Stari Zavjet) a milost je došla preko Isusa Hrista (Novi Zavjet).

Zato što je narod pokvaren jer se odvojio od Boga, taj narod nije u stanju da se drži zakona.
Isus se žrtvovao za nas da bi on ispunio zakon, jer je samo on u stanju da ga ispuni.

Samo Hristova milost te može spasiti.

"Jer koji sav zakon održi a sagriješi u jednom, kriv je za sve." (Jak. 2,10) "
http://www.vjera.net/index.php?option=c ... &Itemid=55 - Ako mislite da je šupljak, provjeravajte.

Meni je dosta ovog glupiranja," ja riječ se ne može izmjeniti, ali je Quran poslan da se ispravi IZMJENJENA riječ Božija."
De to maloj djeci u mektebu pričaj te.

Pozdrav
cistunac

#768 Re: Biblija i Kuran

Post by cistunac »

Geronimo81 wrote: Znam ja to sve i tako je sa religijama mada one ne uce na nasilje danas nit jedna ali imaju svoju proslost koju nitko nesvaca pa i oni koji vjeruju u to...
Nisam siguran da te ovdje razumijem. U svakom slucaju, da li i kako neko nesto shvaca je prvi korak prema problemima u odnosima medju ljudima. Jer ako ja shvacam nesto naopako, onda ode sve u helac.
Ako je bog svemoguc njemu nitko netreba na zemlji da kaznjava umjesto njega jer on ga moze sam ubiti i poslati u vjecnu tamu. Ako mu je za to netko potreban onda on nije svemoguc nije bog koji drzi neciji zivot u saci vec onaj koji drzi mac (ljudsko bice). Stvar logike nista ti drugo netreba..
Ok, a sada malo druge logike. Bog je stvaralac. On nas je stvorio u 'svom liku'. Ako je stvaralac, sto bi ubijao i unistavao ono sto je stvorio? Recimo one iz Sodome i Gomore. Mere li kakva druga kazna?

Ipak možda je bolje da citiram Davida Huma:

“Da li Bog želi da preduhitri zlo ali nije sposoban? U tom slučaju je nemoćan.
Da li je sposoban ali nije voljan? U tom slučaju je zao.
Je li Bog istovremeno sposoban i voljan? Ako jeste, gdje je onda u svemu tome uloga đavola?
iceman2010

#769 Re: Biblija i Kuran

Post by iceman2010 »

Moj PRO. Niti u jednom, ali bas ni jednom ajetu koji si naveo ne navodi se da biblija nije izmjenjena. Evo samo nekih koje si naveo:

"i sljedbenicima Indžila (Jevanđelja) smo bili naredili da sude prema onome što je Allah objavio u njemu. Oni koji nisu sudili prema onome što je Allah objavio - pravi su grješnici."
Znas li razlikovati vremena PRO?
"I prije tebe smo samo ljude slali kojima smo objavljivali, zato pitajte sljedbenike Knjige ako ne znate vi!"
Sta ovo uopste govori o neiskrivljenosti knjige?

"I Mi smo mu Ishaka i Jakuba poklonili i potomcima njegovim vjerovjesništvo i Knjigu dali, a njemu na ovom svijetu lijep spomen sačuvali, a na onome će, doista, jedan od onih dobrih biti." (Sura 29,27)
Ovdje piše Ishaka i Jakuba, ali ne piše ništa o Ismaelu. Linija Ismaela je isključena. Šta to onda znači za Kuran?
Zasto bi jedan ovakav tekst iskljucio i Ismaila a.s.? Stvarno ne kontam. Samo zato sto se nije spomenuo bas na ovm mjestu, bas u ovom ajetu?????? Ma daj PRO mozes to bolje od toga.
Kuran potvrđuje autentičnost i povjerljivost Biblije. Tora i Jevađelje je dato Mosjiju i Isusu od Boga.
Nije uopste sporno da je Tora i Evandjelje objavljeno Mojsiju, odnosno Isusu. Sporno je insistiranje na vjerodostojnosti istih u vremenu objave Kur'an-a Niko od muslimana ne spori da su njima date ove knjige, ali one su zagubljene ili iskrivljene.
"Ako sumnjaš u ono što ti objavljujemo, upitaj one koji čitaju Knjigu, prije tebe objavljenu. Tebi Istina od Gospodara tvoga dolazi, i nikako ne budi od onih koji su u sumnji. " (Sura 10,94)
Mohamed je očigledno sumljao u Kuran.
Kako ce sumnjati u nesto sto je, prema tovjim rijecima, sam napisao :?

Reci: "O sljedbenici Knjige, vi niste nikakve vjere ako se ne budete pridržavali Tevrata(Tora) i Indžila (Jevanđelje), i onoga što vam objavljuje Gospodar vaš. (Kur'an)" A to što ti objavljuje Gospodar tvoj pojačaće, uistinu, kod mnogih od njih nepokornost i nevjerovanje, ali, ti ne izgaraj zbog naroda koji neće da vjeruje. (Sura 5,68)
Pozivaju se na postivanje Tore i Evandjelja za koje Kur'an jasno kaze da je dato Isusu. Ne marku, Luki, M;ateju, Ivanu vec Isusu. Sta mislis zasto ce ovo sto se objavljuje pojacati nevjerovanje? Znaci oni vec nevjeruju. Zasto nevjeruju? Zato sto su izmjenili bibliju i citaju izmjenjenu Knjigu. Stoga ih Allah poziva da se pridrzavaju onoga sto je istinski objavljeno u Tori i Evandjeljima, a ne u ono u sta oni vjeruju. Zasto ce pojacati nevjerovanje? Zato sto se nece sloziti sa njihovim stavovima i pisanim tekstom koji imaju kod sebe.

Ako Božije riječi niko ne može da promijeni, kako je onda moguće da je Biblija falsifikovana?
Bog sam brine o svojim knjigama i zaista bi to bio smiješan Bog ako bi mu sopstveno stvorenje moglo falsifikovati knjige.
Nemogu stvorenja nista falsifikovati bez njegove volje. On je to svjesno dozvolio sa biblijom da pokaze na sta su sve spremi ljudi, a onda poslao Kur'an da bi Njegova rijec ostala neizmjenjena.

Hajde sada odgovori o petoknjizju i porijeklu Isusovom. Komentarisi moje postove koje sam postavio ranije. Izgleda da si ostao bez i jednog drugog argumenta u odbrani vjerodostojnosti Biblije, pa si se poceo pozivati na Kur'an da bi dokazao ispravnost Biblije. Pozivas se na knjigu u koju ne vjerujes a nemozes razumski oboriti argumente koje sam naveo o petoknjizju???????? Slabo. Jako slabo.
cistunac

#770 Re: Biblija i Kuran

Post by cistunac »

PRO testant wrote:Ma jašta :D sve je to tako kako ti kažeš.
Ja otvorim Bibliju i vidim sto vidim a ti meni po onoj: Pa zar ti vise vjerujes svojim ocima nego meni?!?
Evajla, komentar ti je na zalost bez cinjenica. :D
PRO testant

#771 Re: Biblija i Kuran

Post by PRO testant »

iceman2010 wrote:Moj PRO. Niti u jednom, ali bas ni jednom ajetu koji si naveo ne navodi se da biblija nije izmjenjena. Evo samo nekih koje si naveo:
NI u jednom ajetu ne stoje slijedeće rijeći u slijedećoj sekvenci "Biblija nije izmjenjena, jer ju je ojavio Allah." Zar ne? :D
Insistiranje na ovome je tako plitko da pliće ne može biti.
Ako su ajeti (koje navedoh) tačni, a jesu jer "dolaze iz Qurana."
Samo se jedan zaključak može izvesti.
Prema Quranu, i prijašnje objave su od Boga (oko ovoga se razumijemo), i date su kao nepogrešive riječi Božije (i oko ovoga se razumijemo) i te iste riječi su prema tebi izmjenjene (ovdje se neslažemo) jer je Alah dozvolio da se njegova riječ izmjeni, i jer su ljudi odlučili da je izmjene. (ako su zadnje dvije izjave tačne, imaš veći problem sa svojom teologijom nego sa mojom)

A Sam Quran tvrdi da ih je nemoguće izmjeniti, jer SU SVE ONE BOŽIJA RIJEČ, KOJA JE NEPROMJENJLJIVA.
Do ovoga možeš samo doći dedukcijom i posmatranjem svih stihova, a to je tebi nemoguće izgleda, jer si se sam zapetljao u svoju još ne savladanu teologiju. Kada malo izčitaš svoje teološke knjige i naučiš šta smiješ reći a šta ne ("Nemogu stvorenja nista falsifikovati bez njegove volje. On je to svjesno dozvolio sa biblijom da pokaze na sta su sve spremi ljudi") moći če mo dalje razgovarati.

Ni najtvrdokorniji ne mogu poreći ljudski izbor koji u svim teologijama postoji i zagovara se kada je grijeh u pitanju, jer Bog ne može navesti na grijeh. :-) U buduće razmisli šta govoriš.

Znas li razlikovati vremena PRO?
O prošloj objavi u prošlom vremenu?? To je tebi čudno? :? Naredba data u prošlom vremenu, ne znači i da je ista opovrgnuta. Zar ne? A ako znaći ..... oooooooooo pazi dobro, koliko je takvog teksta u ostalim djelovima? :-)
Sta ovo uopste govori o neiskrivljenosti knjige?
Obraća se u SADAŠNJEM VREMENU, miminima, i govori da ako nešto ne znaju, da se konsultuju sa "sljedbenicima Knjige." (u sadašnjem vremenu) Čini se da se i onaj koji daje objavu podržava da sljedbenici Knjige imaju "objašnjenje" za ono što mumini neznaju. Šta bi to moglo da bude?

Nije uopste sporno da je Tora i Evandjelje objavljeno Mojsiju, odnosno Isusu. Sporno je insistiranje na vjerodostojnosti istih u vremenu objave Kur'an-a Niko od muslimana ne spori da su njima date ove knjige, ali one su zagubljene ili iskrivljene.
Čini se da tako ne misli onaj koji šalje Quran. Pogledaj prethodni i naredni odgovor i ono uvećano.
Mohamed je očigledno sumnjao u Kuran.
Kako ce sumnjati u nesto sto je, prema tovjim rijecima, sam napisao :?

Izgleda da je potrebna verifikacija:
"Yunus (10)
-Verse 94-
فَإِن كُنتَ فِي شَكٍّ مِّمَّا أَنزَلْنَا إِلَيْكَ فَاسْأَلِ الَّذِينَ يَقْرَؤُونَ الْكِتَابَ مِن قَبْلِكَ لَقَدْ جَاءكَ الْحَقُّ مِن رَّبِّكَ فَلاَ تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ
Fain kunta fee shakkin mimma anzalnna ilayka faisali allatheena yaqraoona alkitaba min qablika laqad jaaka alhaqqu min rabbika fala takoonanna mina almumtareena
Dr. M. Taqiud-Din & Dr. M. Khan:
So if you (O Muhammad r) are in doubt concerning that which We have revealed unto you, (i.e. that your name is written in the Taurat (Torah) and the Injeel (Gospel)) then ask those who are reading the Book (the Taurat (Torah) and the Injeel (Gospel)) before you. Verily, the truth has come to you from your Lord. So be not of those who doubt (it).
Yusuf Ali:
If thou wert in doubt as to what We have revealed unto thee, then ask those who have been reading the Book from before thee: the Truth hath indeed come to thee from thy Lord: so be in no wise of those in doubt.
Usudi se da ga ispraviš?

Elem,...u SADŠNJEM vremenu se obraća onaj koji daje objavu i konstatuje da ako neko (iz priloženog komentara vidimo o kome se radi) ima nešto u što sumnja da slobodno pitaju one "koji čitaju Knjigu" (sve u SADAŠNJEM VREMENU) Čini se da je implicirano značenje da je u tom trenutku, barem ove objave, postojala Knjiga koja je validna i po standardima onoga koji daje ovu objavu. A to je još više pojačano daljnjim tekstom (i samim komentarom o Muhamedu) koji podstiče na to da se vjeruje upravo u TE riječi i da se ne sumnja.
Ili da krenemo obrnutom linijom: (parafraza) Nemoj sumnjati, jer tebi istina dolazi od Boga i Gospodara tvoga, ima knjiga koja je objavljena prije tebe, nju čitaju "sljedbenici Knjige," upitaj njih ako sumnjaš u ono što ti objavljujemo.
Mislim da je više nego li jasno da je onaj ko je davao i ovu objavu, usmjeravo onoga koji ju je primao da to provjeri sa tada validnom prethodnom objavom, u konkretnom tekstu sa "KNJIGOM"
Reci: "O sljedbenici Knjige, vi niste nikakve vjere ako se ne budete pridržavali Tevrata(Tora) i Indžila (Jevanđelje), i onoga što vam objavljuje Gospodar vaš. (Kur'an)" A to što ti objavljuje Gospodar tvoj pojačaće, uistinu, kod mnogih od njih nepokornost i nevjerovanje, ali, ti ne izgaraj zbog naroda koji neće da vjeruje. (Sura 5,68)
Pozivaju se na postivanje Tore i Evandjelja za koje Kur'an jasno kaze da je dato Isusu. Ne marku, Luki, M;ateju, Ivanu vec Isusu. Sta mislis zasto ce ovo sto se objavljuje pojacati nevjerovanje? Znaci oni vec nevjeruju. Zasto nevjeruju? Zato sto su izmjenili bibliju i citaju izmjenjenu Knjigu. Stoga ih Allah poziva da se pridrzavaju onoga sto je istinski objavljeno u Tori i Evandjeljima, a ne u ono u sta oni vjeruju. Zasto ce pojacati nevjerovanje? Zato sto se nece sloziti sa njihovim stavovima i pisanim tekstom koji imaju kod sebe.

MOLIM TE PROČITAJ SVOJ KOMENTAR JOŠ KOJI PUT I DOBRO RAZMISLI ŠTA SI REKAO. ;-)

Prije odgovora, jedno pitanje vezano za tvoj komentar: Je li ti to pokušavaš da kažeš da se Quran obraća "Ivanu, Mateju ili Marku?" Ja mislim da ne želiš to reći, rekoh samo da provijerim jer mi isprva nije bilo baš jasno.

Opet u SADAŠNJEM VREMENU se obraća onaj koji daje objavu i obraća se onima koji su dobili prijašnju objavu, i nastoji ih podsjetiti da se SADA (u sadašnjem vremenu) trebaju pridržavati istih.
Opet se čini da onaj koji daje objavu smtra da se Injil i Tevrat moraju slijediti, sada. Što će reći (opet dedukcijom) da su u trenutku ove objave postojale validne kopije Tevrata i Injila, prema onome koji je dao ovu objavu.
Tvoji komentari su više nego li kontradiktorni samoj objavi u koju vjeruješ. I protivriječe onome koji je dao objavu u koju vjeruješ.
Nemogu stvorenja nista falsifikovati bez njegove volje. On je to svjesno dozvolio sa biblijom da pokaze na sta su sve spremi ljudi[/size], a onda poslao Kur'an da bi Njegova rijec ostala neizmjenjena.
MIslim da NIKO zaista znači NIKO. Ali ti možda misliš drugačije.

Samo odgovori na par pitanja u vezi ovog tvog zadnjeg komentara:
DA LI SU OVI STIHOVI TAČNI?
ŠTA ZNAČE TVOJI KOMENTARI U SVJETLU ODGOVORA NA PRVO PITANJE?
KOME JE TVOJ KOMENTAR KONTRADIKTORAN?
DA LI TVOJ KOMENTAR SMIJE BITI KONTRADIKTORAN NJEMU?

Ja sam završio sa ovim, i ovakvim diskusijama.
Ako želiš odgovor o porijeklu Isusa, ovo moramo poravnat za svagda, jer će se moj odgovor zasnivati na Bibliji i njenom tumačenju.
A ti izvoli pa protivriječi Quranu i njegovim riječima.
Žao mi je ali dok ovo ne razriješimo dalje ne možemo.
PRO testant

#772 Re: Biblija i Kuran

Post by PRO testant »

cistunac wrote:
PRO testant wrote:Ma jašta :D sve je to tako kako ti kažeš.
Ja otvorim Bibliju i vidim sto vidim a ti meni po onoj: Pa zar ti vise vjerujes svojim ocima nego meni?!?
Evajla, komentar ti je na zalost bez cinjenica. :D
Čitaj samo čitaj :thumbup:
Zox

#773 Re: Biblija i Kuran

Post by Zox »

Moje licno misljenje, kao nestrucnjaka, je da je Bog previse savrsen da bi poslao Knjigu ne znajuci da ce je ljudi izmijeniti. Nakon nekoliko stotina godina, mora poslati drugu: UPS, onu prvu sam zaboravio zastititi. Evo vam nova.Pecat. Kao bonus, dodao sam ono sto sam "zaboravio" reci u prosloj.
Cemu to?

Moje vidjenje svega je da su Poslanici, ili kako ih god vi nazivali, ljudi (tako i Isus, koji je po "mojoj" rodnoj vjeri Boziji sin, ali za mene nije) koji su inspirisani Bozijom snagom da ljudima ukazu na pravi put. Koliko se puta koja rijec ponavlja u Quranu, koje su kontradikcije prisutne u Svetim knjigama, za mene je potpuno nebitno. Ono sto je zajednicko je ono sto nam omogucuje da vodimo dobar zivot, i da se vratimo Tvorcu. Sve ostalo je samo ritual.
callmethebreeeze

#774 Re: Biblija i Kuran

Post by callmethebreeeze »

Zox wrote:Moje licno misljenje, kao nestrucnjaka, je da je Bog previse savrsen da bi poslao Knjigu ne znajuci da ce je ljudi izmijeniti. Nakon nekoliko stotina godina, mora poslati drugu: UPS, onu prvu sam zaboravio zastititi. Evo vam nova.Pecat. Kao bonus, dodao sam ono sto sam "zaboravio" reci u prosloj.
Cemu to?

Moje vidjenje svega je da su Poslanici, ili kako ih god vi nazivali, ljudi (tako i Isus, koji je po "mojoj" rodnoj vjeri Boziji sin, ali za mene nije) koji su inspirisani Bozijom snagom da ljudima ukazu na pravi put. Koliko se puta koja rijec ponavlja u Quranu, koje su kontradikcije prisutne u Svetim knjigama, za mene je potpuno nebitno. Ono sto je zajednicko je ono sto nam omogucuje da vodimo dobar zivot, i da se vratimo Tvorcu. Sve ostalo je samo ritual.
ne vjerujem da se bog, ako postoji, bavio izdavastvom.
statix

#775 Re: Biblija i Kuran

Post by statix »

ne vjerujem da se bog, ako postoji, bavio izdavastvom.
Cak i ako se bavio, mnogi su ostali zakinuti. Ne znam da se spominje bilo kakav poslanik sa americkog ili australijskog kontinenta, kinezi kao narod takodjer zakinuti kao i mnogi drugi. :D
Locked