Biblija i Kuran
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#526 Re: Biblija i Kuran
zato što je bio nepismen čovjek 
- saso mange
#527 Re: Biblija i Kuran
Muhamed a.s. nije znao pisati pa je govorio ashabima sta da napisu, Kur'an su ucili hafizi da bi ga sacuvali od promjena a kasnije kad je doslo do prepisivanja/stampanja Kur'ana na druge jezike pored prevoda bio je obavezan i originalni arapski tekst
2 problema su kod Biblije
Prvi, evandjelja su pisana decenijama poslije Isa a.s., drugi, od mnostva evandjelja par ljudi je biralo koja su prava (stotinama godina kasnije), treci problem je nepismenost tadasnjeg naroda pa su im svestenici svasta provaljivali u svojim prepisima Biblije (npr da se svi grijesi ciste ubacivanjem novca u konzervu)
2 problema su kod Biblije
Prvi, evandjelja su pisana decenijama poslije Isa a.s., drugi, od mnostva evandjelja par ljudi je biralo koja su prava (stotinama godina kasnije), treci problem je nepismenost tadasnjeg naroda pa su im svestenici svasta provaljivali u svojim prepisima Biblije (npr da se svi grijesi ciste ubacivanjem novca u konzervu)
-
callmethebreeeze
#528 Re: Biblija i Kuran
podebljano i jeste problem. prvi kur'an je zapisan pod abu bakrom, standarizovan pod osmanom. najstarija kopija za koju se zna je ona nadjena u jemenu i datira se izmedju 654 i 690 godine. (po vikipediji).saso mange wrote:Muhamed a.s. nije znao pisati pa je govorio ashabima sta da napisu, Kur'an su ucili hafizi da bi ga sacuvali od promjena a kasnije kad je doslo do prepisivanja/stampanja Kur'ana na druge jezike pored prevoda bio je obavezan i originalni arapski tekst
od smrti poslanika do smrti abu bakra je proslo oko dvije godine. znaci maksimalno u roku od dvije godine je prvi kur'an trebao biti zapisan, iako se cini kao kratak period, dovoljno je dug ako moras zapamtiti obiman tekst kao kur'anski. sto je po meni dovoljno za sumnju, bez obzira koliko ljudi navodno znalo tekst napamet. ako tome dodas standirazicaju, covjek se upita, a da tu nije bilo drugih intervencija osim slaganja sura. ipak, sve ovo na stranu fascinantno je da je tekst prezivio sve ove godine, ali ja ne vjerujem da se radi o bozjoj intervenciji....
-
bonn
#529 Re: Biblija i Kuran
U svakoj religiji ima provaljivanja. Trebalo bi pročitati još koju Knjigu, pogotovu one najstarije koje govore o Bogu (bogovima) i vidjeli bi da su Ibrahimove (Abrahamove) vjere samo kopirale nešto što je napisano prije 6-7 hiljada godina i ušminkali, što novije izdanje to manje provala – naravno. Možda se nađe nešto i o El-Loh-u (Allahu) ili Jahve-u (JHVH) što se mnogima baš i neće svidjeti.
Jehova – Jahve - Jahvah (JHVH) – Allah, sve je to nastalo od Elohim što znači bogovi. Elohum (Elohim) je množina od Eloh (Elloh)
אלהים - ’Elohím= Bog(ovi) Majistetska množina (Pluralis Majestatis) uzvišenost i odličnost
אל -’El= Bog skraceno od Elohim/Eloah. Ovo neće prihvatiti oni koji hipnotički čitaju samo jednu Knjigu.
Jehova – Jahve - Jahvah (JHVH) – Allah, sve je to nastalo od Elohim što znači bogovi. Elohum (Elohim) je množina od Eloh (Elloh)
אלהים - ’Elohím= Bog(ovi) Majistetska množina (Pluralis Majestatis) uzvišenost i odličnost
אל -’El= Bog skraceno od Elohim/Eloah. Ovo neće prihvatiti oni koji hipnotički čitaju samo jednu Knjigu.
-
lalanje
#530 Re: Biblija i Kuran
Preporucujem od dan browna "izgubljeni simbol". meni najprihvatljiji opisi "vjere".
inace, odgojena sam u islamskom duhu,i imam svoju neku teorju nastanka vjere. dakle, prvo je vjera u jednog Boga objavljena zidovima (koji "vjeruju" Starom zavjetu) pa onda krscanima (Stari plus Novi zavjet) pa onda muslimanima (Kur'an). Posto je Biblija nastajala duuugo godina tako se imjenjala i dopisivala, a svo to vrjeme uglavnom se usmeno prenosila predavanja iste. Allah dzs. nam je rekao da je Kur'an posljednja objava i da ih vise nece biti i kao takav je "najnoviji" u nizu i jedini ispravan (updatovana verzija, ako cemo tako) jer se sve sto se reklo zapisalo a ne usmeno prenosilo i nije bilo moguce da se uvuku greske, kao u Bibliju.
To je okvirno neka moja teorija i ono u sto ja vjerujem, dakle da svi mi isto vjerujemo, samo neko nije prihvatio ovu zadnju, updateovanu verziju, a neko jeste.
ali opet, Dan Brown, Izgubljeni simbol- mnogo mnogo dobra knjiga, koja tvrdi da je Bog sveprisutan, da je u svemu, da nije "neko to odozg ovidi sve" nego da svi mi u sebi nosimo malu kolicinu bozanskog (dusu).
inace, odgojena sam u islamskom duhu,i imam svoju neku teorju nastanka vjere. dakle, prvo je vjera u jednog Boga objavljena zidovima (koji "vjeruju" Starom zavjetu) pa onda krscanima (Stari plus Novi zavjet) pa onda muslimanima (Kur'an). Posto je Biblija nastajala duuugo godina tako se imjenjala i dopisivala, a svo to vrjeme uglavnom se usmeno prenosila predavanja iste. Allah dzs. nam je rekao da je Kur'an posljednja objava i da ih vise nece biti i kao takav je "najnoviji" u nizu i jedini ispravan (updatovana verzija, ako cemo tako) jer se sve sto se reklo zapisalo a ne usmeno prenosilo i nije bilo moguce da se uvuku greske, kao u Bibliju.
To je okvirno neka moja teorija i ono u sto ja vjerujem, dakle da svi mi isto vjerujemo, samo neko nije prihvatio ovu zadnju, updateovanu verziju, a neko jeste.
ali opet, Dan Brown, Izgubljeni simbol- mnogo mnogo dobra knjiga, koja tvrdi da je Bog sveprisutan, da je u svemu, da nije "neko to odozg ovidi sve" nego da svi mi u sebi nosimo malu kolicinu bozanskog (dusu).
-
bonn
#531 Re: Biblija i Kuran
lalanje wrote:Preporucujem od dan browna "izgubljeni simbol". meni najprihvatljiji opisi "vjere".
Hoćeš reći da je usmeno prenošenje tačnije od pismenog!? Probaj npr. pustiti neki trač, pa ćeš vidjeti za nekoliko dana šta će na kraju ispasti, a zamisli za nekoliko godina ili stotina godina. Ja više vjerujem originalu nego kopijama.
P.S.
Preporučujem Zecharia Sitchin-a.
- saso mange
#532 Re: Biblija i Kuran
ne mogu vjerovat da vi uzimate dan browna ko nekog uzvisenog istrazivaca...jbte ima 100000 knjiga o religiji vi nasli blockbuster
ovaj iznad uporedjuje trac s Kur'anskim ajetima
ako danasnji havizi znaju napamet Kur'an bez greske sto mislis da tadasnji nisu? a imali su veci podsticaj nauciti ga
vjere nisu kopija
Allah u Kur'anu o tome govori, i Ibrahim a.s. i Musa a.s. (Mojsije) i Davud a.s. (David) i Isa a.s. do Muhameda a.s. sve su to njegovi poslanici, samo sto je Islam jedina religija koja priznaje ostale poslanike dok druge religije na njih ne gledaju tako
ovaj iznad uporedjuje trac s Kur'anskim ajetima
ako danasnji havizi znaju napamet Kur'an bez greske sto mislis da tadasnji nisu? a imali su veci podsticaj nauciti ga
vjere nisu kopija
Allah u Kur'anu o tome govori, i Ibrahim a.s. i Musa a.s. (Mojsije) i Davud a.s. (David) i Isa a.s. do Muhameda a.s. sve su to njegovi poslanici, samo sto je Islam jedina religija koja priznaje ostale poslanike dok druge religije na njih ne gledaju tako
- JimboJonez
#533 Re: Biblija i Kuran
Da, i sam sam ostao zatečen da netko preporučava pisca petparačnih romana kao analitičara vjere.
Meni bi prvo napamet pao recimo Feuerbach il recimo Slavoj Žižek da ne idemo baš u prošlost...
Meni bi prvo napamet pao recimo Feuerbach il recimo Slavoj Žižek da ne idemo baš u prošlost...
-
lalanje
#534 Re: Biblija i Kuran
to sto vi poznajete izvrsno stivo o religijama je za svaku pohvalu. ja bi recimo voliLA da me neko uputi DOBRIM knjigama o razlikama, slicnostima itd u religiji, ali objektivno naspisana a ne kao ovo fol krscanin pita musliman odgovara
. A to sto vi imate potrebu sami sebe uzdizati i dokazati kako sebi tako i svom forumaskom dunjaluku da ste bolji od nekog citaoca jeftinih bestseller romana je vec vasa stvar i govori o stanjima vasih licnosti.
meni recimo, iako ofucana i hiljadu puta vidjena temetika ovog romana, se jako svidjela, sama ideja knjige mi lijeze, pa iako je eto bestseller, ja ga ne osudjujem
meni recimo, iako ofucana i hiljadu puta vidjena temetika ovog romana, se jako svidjela, sama ideja knjige mi lijeze, pa iako je eto bestseller, ja ga ne osudjujem
- JimboJonez
#535 Re: Biblija i Kuran
Evo uputit ću te ja.
Jedna knjiga u kojoj nije pita musliman kršćanina, pa onda ovaj njega.
FRÉDÉRIC BEIGBEDER: VJERUJEM, NI JA TAKOĐER izdavač: Oceanmore
Jedna knjiga u kojoj nije pita musliman kršćanina, pa onda ovaj njega.
FRÉDÉRIC BEIGBEDER: VJERUJEM, NI JA TAKOĐER izdavač: Oceanmore
S jedne strane: Frédéric Beigbeder, pisac, nihilist, agnostik, književni kritičar, urednik, hedonist i notorni nevjernik. A s druge strane: monsinjor Jean-Michel di Falco, gapski biskup, bivši glasnogovornik Francuske biskupske konferencije, čovjek Crkve i poznavatelj malih ljudi diljem Francuske. Njihovo poznanstvo traje gotovo trideset godina.
Bivši učenik i njegov bivši ravnatelj i učitelj napokon su odlučili suprotstaviti mišljenja tijekom trogodišnjih razgovora zabilježenih u ovoj knjizi.
Jedan ne vjeruje u Boga , ali još manje u samoga sebe. Otvoreno govori biskupu: "Ja sam Vaš neuspjeh!" Drugi bi ga želio uvjeriti da se još uvijek može spasiti.
Iako suprotnih stajališta, bez predrasuda razgovaraju o bogu, religiji, o društvu i običajima, o ljubavi, seksualnosti, o smrti. Svađaju se, spore, usuglašavaju, traže istinu. Kako živjeti u svijetu bez nade? Je li Bog odgovoran za sve što nam se događa?....
To su samo neka od pitanja na koja ovi lucidni intelektualci pokušavaju odgovoriti.
O autorima knjige
Jean-Michel di Falco rođen je u Marseilleu 1941. godine a 1986. postao je svećenikom. Bio je glasnogovornik Franuckse biskupske konferencije, savjetnik za kulturu u francuskom veleposlanstvu pri Svetoj Stolici, pomoćni pariški biskup (1997.), a danas obnaša dužnost gapskog biskupa. Autor je brojnih djela: 100 pitanja o vjeri (1993.) Konverzacija s Bogom: od s Augustina do Woodyja Alen (1995.) Majka Tereza, Čuda vjere (1998.) itd.
Frédéric Beigbeder autor je nekoliko romana: Mémoires d'un jeune homme dérangé, Vacances dans le coma, Ljubav traje tri godine, 129,90 kn. Windows on the World, piše kritike u nekoliko časopisa (Lire, Voici), vodi televizijske emisije posvećene knjigama (Gran Journal de Canal+) i urednik je u nakladničkoj kući Flammarion. Djela su mu objavljena u dvadeset i pet zemalja.
- derion
#536 Re: Biblija i Kuran
Nema dokaza da je Kuran pisan odmah po "objavi". Muhamed je umro 632. godine n.e., a do dana današnjeg ne postoji opšteprihvaćeno mišljenje kako su njegovi sljedbenici sročili Kuran.
Neki tvrde da se tokom prvog kalifata Abu Bekra pojavila zabrinutost da će njegove usmeno prenijete riječi biti zaboravljene. Zbog pogibije velikog broja muslimanskih vojnika, ostao je vrlo mali broj onih koji su u svom pamćenju čuvali Kuran. Hitchens piše da je "stoga odlučeno da se okupe svi živi svedoci, i da se sakupe svi »listovi papira, komadi kamenja i lišće palmi, lopatične kosti, rebra i komadi kože« na kojima su bile zapisane njegove izreke, te da se predaju Zaidu ibn Tabitu, jednom od Poslanikovih bivših saradnika, koji će sve to znati na pravi način da poveže."[1]
U istoj knjizi stoji da Karen Armstrong, ekspert studija komparativne religije, tvrdi da je Arape prije objave Kurana mučilo neprijatno osjećanje da su izostavljeni iz historije, znači u fazonu "Bog se pojavio Jevrejima i kršćanima, a Arapima nije poslao nijednog proroka niti spis na njihovom jeziku".
Uostalom, kada se govori o začetku Kurana, kao što sam već pisao, nema dokaza da je Kuran objavljen u jednom mahu, štaviše sve je očiglednije da je Kuran imao sličnu sudbinu kao i Biblija, tj. da je naknadno korigiran i ispravljan. Najstariji sačuvani manuskripti Kurana se pojavljuju oko 100 godina nakon Muhamedove smrti. To tvrdi i John Gilchrist u knjizi Jam' Al-Qur'an[2].
Neki tvrde da se tokom prvog kalifata Abu Bekra pojavila zabrinutost da će njegove usmeno prenijete riječi biti zaboravljene. Zbog pogibije velikog broja muslimanskih vojnika, ostao je vrlo mali broj onih koji su u svom pamćenju čuvali Kuran. Hitchens piše da je "stoga odlučeno da se okupe svi živi svedoci, i da se sakupe svi »listovi papira, komadi kamenja i lišće palmi, lopatične kosti, rebra i komadi kože« na kojima su bile zapisane njegove izreke, te da se predaju Zaidu ibn Tabitu, jednom od Poslanikovih bivših saradnika, koji će sve to znati na pravi način da poveže."[1]
U istoj knjizi stoji da Karen Armstrong, ekspert studija komparativne religije, tvrdi da je Arape prije objave Kurana mučilo neprijatno osjećanje da su izostavljeni iz historije, znači u fazonu "Bog se pojavio Jevrejima i kršćanima, a Arapima nije poslao nijednog proroka niti spis na njihovom jeziku".
Uostalom, kada se govori o začetku Kurana, kao što sam već pisao, nema dokaza da je Kuran objavljen u jednom mahu, štaviše sve je očiglednije da je Kuran imao sličnu sudbinu kao i Biblija, tj. da je naknadno korigiran i ispravljan. Najstariji sačuvani manuskripti Kurana se pojavljuju oko 100 godina nakon Muhamedove smrti. To tvrdi i John Gilchrist u knjizi Jam' Al-Qur'an[2].
#537 Re: Biblija i Kuran
U tom slucaju nebi bio problem naci dva Kur'ana koji su izdati sa vremenskom razlikom od nekoliko stotina godina i naci razlike u njima, kao u Bibliji, zar ne?
- therrarrius
#538 Re: Biblija i Kuran
Jah i trebalo im je bukadar godina da se nakane da ''postanu'' dio historije? Gluposti, pogotovo ako se misli da se zastupljenost pojedinih rasnih ili nacionalnih skupina mjeri po ''njihovoj'' religiji. Arapi su bili trgovci, i to dobri, imali su kapital, briga je njih bilo za kojekakve religije, na kraju krajeva imali su svoje ''bogove''. Nidje veze.derion wrote:Nema dokaza da je Kuran pisan odmah po "objavi". Muhamed je umro 632. godine n.e., a do dana današnjeg ne postoji opšteprihvaćeno mišljenje kako su njegovi sljedbenici sročili Kuran.
- statix
#539 Re: Biblija i Kuran
Sto se reci da su spiritualnost i religija, bili zapostavljeni i daleko inferiorniji u odnosu na krscansko i jevrejsko vjerovanje. Moze se reci da su bili ispunjeni principima slabog morala i niskim vrijednostima drustvene zajednice, sto nije slucaj sa Kuranom, koji je zagovarao jednakost i obavezu da se pomogne siromasnima, te vrijednosti zajednice.Arapi su bili trgovci, i to dobri, imali su kapital, briga je njih bilo za kojekakve religije, na kraju krajeva imali su svoje ''bogove''. Nidje veze.
Ne radi se ovdje o dokazivanju necega, svako je slobodan da izvede vlastiti zajkljucak na osnovu historijskih cinjenica, koje se spominju u knjizi "Povijest Boga" od Karen Armstrong. Kniga u mnogim stvarima, ujedno "brani" Islam u odredjenim stvarima, koje se pogresno interpretiraju uglavnom na zapadu, kao sto su polozaj zene u drustvu, odnos prema ratovanju, i druge. Ovo pisem samo da ne bude kako su cilj ove knjige kleveta i blacenje Islama.
- therrarrius
#540 Re: Biblija i Kuran
Boze sacuvaj, samo sam komentarisao ono boldirano od @derion i nista vise od toga. Ako se vec postavljaju kojekakve teze onda se makar trebaju potkrijepiti dokazima.statix wrote:Sto se reci da su spiritualnost i religija, bili zapostavljeni i daleko inferiorniji u odnosu na krscansko i jevrejsko vjerovanje. Moze se reci da su bili ispunjeni principima slabog morala i niskim vrijednostima drustvene zajednice, sto nije slucaj sa Kuranom, koji je zagovarao jednakost i obavezu da se pomogne siromasnima, te vrijednosti zajednice.Arapi su bili trgovci, i to dobri, imali su kapital, briga je njih bilo za kojekakve religije, na kraju krajeva imali su svoje ''bogove''. Nidje veze.
Ne radi se ovdje o dokazivanju necega, svako je slobodan da izvede vlastiti zajkljucak na osnovu historijskih cinjenica, koje se spominju u knjizi "Povijest Boga" od Karen Armstrong. Kniga u mnogim stvarima, ujedno "brani" Islam u odredjenim stvarima, koje se pogresno interpretiraju uglavnom na zapadu, kao sto su polozaj zene u drustvu, odnos prema ratovanju, i druge. Ovo pisem samo da ne bude kako su cilj ove knjige kleveta i blacenje Islama.
- statix
#541 Re: Biblija i Kuran
Pa taj dio se spominje u navedenoj knjizi, istina dosta opsirno opisano, a za dokaze jedino da trazimo od autora knjige, ali mislim da je to nepotrebno, obzirom na njenu strucnost.
- PRO testant
#542 Re: Biblija i Kuran
Haveru de to malo bolje prouči pa se onda javni.s_travnik wrote:Biblija je izvedena iz grčke rijeći biblios, što u prevodu znači knjige
Alah Bibliju u Kuranu naziva knjigama ali razlika između Alahovih knjiga koje je on prije slao i današnje Biblije je ogromna. Biblija danas ukupno sadrži 73 knjige (Katolici) ili 66 knjige (Protestanti).Sada možete zamislit koliko je toga dopisano i šta je izmjenjeno ljudskom rukom ako uzmemo u okolnosti da je pet knjiga petoknjižja, jedna knjiga Davidova i četri knjige Jevanđelja i to ne napisanog od Isa as več od Luke Marka Ivana i Mateja .
Alahova knjiga koja je objavljena Musi as je Tevrat ona se u današnjoj bibliji naziva petoknjižje
Izgleda ovako
1.Knjiga Postanka
2.Knjiga Izlaska
3.Levitski zakonik
4.Knjiga Brojeva
5.Ponovljeni zakon
Druga Alahova knjiga je Zebur ona je objavljena Davudu as danas se u Bibliji naziva Davudovi psalmi
Treča Alahova knjiga je Indžil ona je objavljena Isa as danas se u Bibliji naziva Jevanđelje
Četvrta knjiga je Kuran objevljan Muhamedu as
U Kuranu se opisuju Jevreji kao ljudi koji nepoštuju Alahove zakone i svojim rukama pišu i dopisuju u knjigu
Krava
79. A teško onima koji svojim rukama pišu Knjigu, a zatim govore: "Evo, ovo je od Allaha" - da bi za to korist neznatnu izvukli. I teško njima zbog onoga što ruke njihove pišu i teško njima što na taj način zarađuju!
Allah za Kuran kaže da je on objava za cijelo čovječanstvo i da se neče mjenjati
Stvoritelj
31. Mi ćemo učiniti da Knjigu poslije naslijede oni Naši robovi koje Mi izaberemo;
Hidzra
9. Mi, uistinu, Kur’an objavljujemo i zaista ćemo Mi nad njim bdjeti!
Provjeri te svoje navode, na ovo istoj temi možeš naći odgovore za te svoje tvrdnje.
U najmanju ruku su .... neosnovane.
- murat arslan
#543 Re: Biblija i Kuran
Nema ništa čudno u tome da je Bog slao više Knjiga ili Objava kroz ljudsku historiju.Ze Dijaspora wrote:Nisam neki vjernik, a vjerujem da postoji Bog. Bibliju i Kuran sam samo 'prelisto' (znaci nisam ih temeljno procito). Obje knjige su pisane vodjene Bozijom rukom. A ipak su razlicite. Jedni tvrde da je Kuran prepisan od Biblije a drugi kako je Biblija pisana kroz stoljeca i time se izmjenjila, a treci tvrde da je jedino Kuran prava knjiga, i tako svak na svoj nacin tumaci postojanje tih knjiga. Mene zanima jel ko zna kad su tacno napisane te knjige u kojem stoljecu.
Kad sam 'prelisto' obe knjige dosta stvari se podudaraju a naravno ima i razlika. Pa me interesuje ako je Biblija prva nastala a kasnije Kuran (po nekima) jedina Bozija knjiga kako su onda oni sto su pisali Bibliju znali sta ce Bog napisat u Kuranu pa da se tako dosta stvari podudari.
I zasto je Bog uopce napisao dvije knjige. Zasto ne samo jednu.
Jer svi koji vjeruju u Boga ,vjeruju samo u jednog Boga. Jedan Bog a dvije knjige?
Molio bih odgovor samo od ozbinih ljudi / vjernika.
Pozdrav.
Nisu ljudi uvijek bili na istom nivou shvatanja.
A nisu ni sačuvane božije objave u originalnom tekstu.
Naime, radi se o tome da su te knjige mijenjali visoko pozicionirani sveštenici, dijelove teksta, onako kako je odgovaralo njima i njihovim ciljevima.
Dalje, sve ove objave, a nisu samo Knjige - Tevrat (Tora), Indžil (Evanđelje) i Zebur (Psalmi davidovi) i Kur'an poslane su od Boga ljudima kao uputa za pravilan način života.
Pored ovih knjiga postoje još mnogo manjih Objava koje su poslane po drugim poslanicima, a o kojima ljudi koji nisu upućeni malo bolje u vjeru ne znaju ništa (ni da postoje). No to nije naročito ni važno.
Jedno logičko pitanje:
Zar Bog, koji stvori ovaj svijet i nas ljude u najljepšem obliku, nema pravo da šalje ono što On hoće, kada hoće, po kome On hoće i da dokida pravila i propise i zamijni ih drugim - boljim.
Kur'an u sebi objedinjuje - sadrži sve prijašnje Objave, u njemu su dati propisi koji nema potrebe da se mijenjaju boljim do kraja svijeta i poslan je svim ljudima za sva vremena, do kraja svijeta.
Zlonamjernici će ovaj pasus naročito uzeti da citiiraju i obrađuju, ali se ne obraćam njima -bilo da su iz reda ateista ili neki drugi.
Ovo bi bio logičan i objektivan prikaz stvari kada govorimo o vjeri.
A to što neko ne voli Poslednjeg božijeg poslanika i na sve načine nastoji da dokaže da on nije poslat od Boga, samo zato što on tako misli,(ovdje je osnova ovog problema) kod pametnih ljudi ne pije vode.
Ovaj čovjek je imao sve što su imali i prijašnji poslanici, čak je imao čudesa (mu'džize, nadnaravna djela) svih njih okom vidljive, a i u Kur'anu se nalazi bezbroj tih neobjašnjivih fenomena (dovoljno je spomenuti matematičke nadnaravnosti koje se mogu naći u knjizi Caner Taslaman-a "Kur'an nenadmašni fenomen") ostavljenih nama koji smo došli poslije ali nije ni to potrebno.
Dovoljno je pogledati život ovog čovjeka i ono što je on napravio, jedini u cijeloj ljudskoj historiji, da bi se shvatilo ko je on i Ko mu je pomagač u životu.
ako ćemo objektivno.
- murat arslan
#544 Re: Biblija i Kuran
I zaboravih da napomenem:
Kako neko može reći da Biblija nije poslana od Boga, nego su je pisali ljudi. (sveštenici)
Nije istina.
Biblija jeste od Boga, ali je u tolikoj mjeri izmijenjena, da više niko ne može reći šta je u njoj vjerodostojno.
Kako neko može reći da Biblija nije poslana od Boga, nego su je pisali ljudi. (sveštenici)
Nije istina.
Biblija jeste od Boga, ali je u tolikoj mjeri izmijenjena, da više niko ne može reći šta je u njoj vjerodostojno.
- murat arslan
#545 Re: Biblija i Kuran
A što bi išli po wikpediji ti ćeš tamo naći puno stvari koje nemaju veze sa istinom.callmethebreeeze wrote:podebljano i jeste problem. prvi kur'an je zapisan pod abu bakrom, standarizovan pod osmanom. najstarija kopija za koju se zna je ona nadjena u jemenu i datira se izmedju 654 i 690 godine. (po vikipediji).saso mange wrote:Muhamed a.s. nije znao pisati pa je govorio ashabima sta da napisu, Kur'an su ucili hafizi da bi ga sacuvali od promjena a kasnije kad je doslo do prepisivanja/stampanja Kur'ana na druge jezike pored prevoda bio je obavezan i originalni arapski tekst
od smrti poslanika do smrti abu bakra je proslo oko dvije godine. znaci maksimalno u roku od dvije godine je prvi kur'an trebao biti zapisan, iako se cini kao kratak period, dovoljno je dug ako moras zapamtiti obiman tekst kao kur'anski. sto je po meni dovoljno za sumnju, bez obzira koliko ljudi navodno znalo tekst napamet. ako tome dodas standirazicaju, covjek se upita, a da tu nije bilo drugih intervencija osim slaganja sura. ipak, sve ovo na stranu fascinantno je da je tekst prezivio sve ove godine, ali ja ne vjerujem da se radi o bozjoj intervenciji....
Kur'an je sabran na jedno mjesto za vrijeme Ebu Bekra, na nagovor drugog halife Omera ( tada razumije se nije bi halifa) i to nakon bitke na Jermuku u kojoj je poginulo nekoliko stotina hafiza.
I nije ga sabrao jedan čovjek, nego su to uradili najbolji eksperti iz te oblasti, pod nadzorom Zejda koji je bio pisar Kur'ana u vrijeme dok je objavljivan (evo jednog odgovora onima koji pitaju zašto Muhammed a.s. nije pisao Kur'an)
Ovaj događaj se zbio neposredno nakon što je Poslanik preselio, a spomenuta bitka je protiv lažnog posalnika Musejlleme.
Halifa Osman je iz ovog Kur'ana prepisao 6 primjeraka opet pod nadzorom spomenutog Zejda, a svakako sačinjena je ponovo komisija od najboljih eksperata iz ove oblasti.
- PRO testant
#546 Re: Biblija i Kuran
A odakle ti to?murat arslan wrote:I zaboravih da napomenem:
Nije istina.
Hajde malo provjeri drevne pisane dokumente koji govore u suprotnosti sa tom izjavom, a potječu iz jako dalekog perioda prije Qur'ana. I malo se pozabavi tekstualnom kritikom drevnih pisanih dokumenta. Pa to sve polako probaj primjeniti na Qur'an, i vidi šta će se desiti.
Kada to završiš, dođi da dalje nastavimo.
- murat arslan
#547 Re: Biblija i Kuran
Koliko ja znam evađelja ima 4PRO testant wrote:A odakle ti to?murat arslan wrote:I zaboravih da napomenem:
Nije istina.
Biblija jeste od Boga, ali je u tolikoj mjeri izmijenjena, da više niko ne može reći šta je u njoj vjerodostojno.![]()
Hajde malo provjeri drevne pisane dokumente koji govore u suprotnosti sa tom izjavom, a potječu iz jako dalekog perioda prije Qur'ana. I malo se pozabavi tekstualnom kritikom drevnih pisanih dokumenta. Pa to sve polako probaj primjeniti na Qur'an, i vidi šta će se desiti.
Tora ima svoj sažetak, koji su sačinili židovski rabini i zove se Talmud, a primjerak toga ne možeš naći ni uz pomoć interpola.
Gledao sam na nac. geografiji i discov. emisije o svetim knjigama gdje svećenici, visokorangirani, priznaju da nemaju original, a to je opće poznato u cijelom svijetu.
Kur'an je jedan i ništa u njemu nije izmijenjeno.
- PRO testant
#548 Re: Biblija i Kuran
Da li je nac. geografija najpouzdaniji izvor informacija?murat arslan wrote:Koliko ja znam evađelja ima 4PRO testant wrote:A odakle ti to?murat arslan wrote:I zaboravih da napomenem:
Nije istina.
Biblija jeste od Boga, ali je u tolikoj mjeri izmijenjena, da više niko ne može reći šta je u njoj vjerodostojno.![]()
Tora ima svoj sažetak, koji su sačinili židovski rabini i zove se Talmud, a primjerak toga ne možeš naći ni uz pomoć interpola.
Gledao sam na nac. geografiji i discov. emisije o svetim knjigama gdje svećenici, visokorangirani, priznaju da nemaju original, a to je opće poznato u cijelom svijetu.
Kur'an je jedan i ništa u njemu nije izmijenjeno.
Ako jeste, pogledaj emisiju o Islamu i Quranu, pa da se onda čujemo.
Da li postoji original Qur'ana danas? Onakvog kakav je "objavljen" Muhamedu?
Da li postoji više zapisa Qur'ana? (provjeri islamske sajtove)
Koji je najstariji fragment starog zavjeta koji postoji?
Koji je najstariji fragment Qurana koji postoji?
Kolika je vremenska distanca između objave jednog i drugog do vemena pisanja istog fragmenta?
Da li postoje razlike između ta dva dokumenta sa tolikom vremenskom razlikom? Koje su i zašto?
Koliko arheoloških otkrića iz ranih perioda zabilježene ljudske istorije koraboriraju sa navodima bitaka, gradova običaja, mjesta, osoba, koji se spomiju u tekstu Biblije koju imamo danas?
Koji je način prenosa dokumenata mnogo logičniji i sveopšte prihvačeniji? (čak i uz pomoć dokaza iz drevnih vremena) Usmeno ili pismeno? Koji bi po tvojoj logici bio prvi izbor? Koji je vjerodostojniji, pouzdaniji?
Kako su arapi tog vremena bilježili poslovne transakcije? Da li je bilo moguće poslovati bez barem opšteg znanja pisanja i čitanja?
Kakav je bio posao prepisivača u vrijeme starih hebreja? Koji su kriterijumi za validan prepis dokumneta?
Da li je postojao poseban set kriterijuma za prepisivače "svetog pisma"? Koji je to? Zašto?
Kako se obavljalo prepisivanje? Pravila, koliko ih je bilo i kakva su?
Samo su neka od pitanja koja će ti pomoći da malo proširiš znanje o ovoj temi.
LP
- murat arslan
#549 Re: Biblija i Kuran
Da li je nac. geografija najpouzdaniji izvor informacija?
Ja sam spomenuo nac.geogr. zato što je to "vaša" tel.
Ne možeš ti u sve sumnjati samo zato što hoćeš da sumnjaš.
Nac. geografija ima za cilj da ljude plaši i dovodi u sumnju, a i ti bi isto. Original Kur'ana postoji, zapisivan je odmah kada je objavljen, svi ajeti, (pisano je na koži i kamenju i sl.), kada je Muhammed a.s. umro, halifa Ebu Bekr je sabrao ovako zapisan Kur'an u jednu zbirku (numerisani su ajeti i određen je redoslijed sura i ajeta).
Iz ove zbirke je halifa Osman prepisao 6 Kur'ana i poslao u različite islamske pokrajine da se iz njih prepisuje dalje.
Šta tebi u ovome nije jasno. Ovo su činjenice, a sve što se desilo u prošlosti može se dovoditi u sumnju, ako se to hoće.
Ja sam doživio zadnji rat u BiH i na svojoj koži osjetio agresiju, a danas se djeca ubjeđuju da je to bio građanski rat, ne samo djeca, nego i mi koji smo bili u tom ratu.
Između prve i slijedeće objave Kur'ana je proteklo 3 god. ali ne znam kakve to ima veze.
I to za razne "verzije" Kur'ana na islamskim sajtovima?
Ne znam šta si ti vidio, možda je nešto šiisko, ili ubačeno,
Ja sam čvrsto ubijeđen da talibani i vehabije nisu islamski produkt.
Ja sam spomenuo nac.geogr. zato što je to "vaša" tel.
Nac. geografija ima za cilj da ljude plaši i dovodi u sumnju, a i ti bi isto. Original Kur'ana postoji, zapisivan je odmah kada je objavljen, svi ajeti, (pisano je na koži i kamenju i sl.), kada je Muhammed a.s. umro, halifa Ebu Bekr je sabrao ovako zapisan Kur'an u jednu zbirku (numerisani su ajeti i određen je redoslijed sura i ajeta).
Iz ove zbirke je halifa Osman prepisao 6 Kur'ana i poslao u različite islamske pokrajine da se iz njih prepisuje dalje.
Šta tebi u ovome nije jasno. Ovo su činjenice, a sve što se desilo u prošlosti može se dovoditi u sumnju, ako se to hoće.
Ja sam doživio zadnji rat u BiH i na svojoj koži osjetio agresiju, a danas se djeca ubjeđuju da je to bio građanski rat, ne samo djeca, nego i mi koji smo bili u tom ratu.
Između prve i slijedeće objave Kur'ana je proteklo 3 god. ali ne znam kakve to ima veze.
Ne znam šta si ti vidio, možda je nešto šiisko, ili ubačeno,
Ja sam čvrsto ubijeđen da talibani i vehabije nisu islamski produkt.
- PRO testant
#550 Re: Biblija i Kuran
Nakon gore naglašenih izjava ne bih da dalje idem u diskusiju, jer je očigledno da će ovo opet izaći na politiku a ne na razuman dijalog. Jer je i sam tvoj post tako završio.murat arslan wrote:Da li je nac. geografija najpouzdaniji izvor informacija?
.Ja sam spomenuo nac.geogr. zato što je to "vaša" tel
Nac. geografija ima za cilj da ljude plaši i dovodi u sumnju, a i ti bi isto.
(pisano je na koži i kamenju i sl.), kada je Muhammed a.s. umro, halifa Ebu Bekr je sabrao ovako zapisan Kur'an u jednu zbirku (numerisani su ajeti i određen je redoslijed sura i ajeta).Original Kur'ana postoji, zapisivan je odmah kada je objavljen, svi ajeti,
Ne znam šta si ti vidio, možda je nešto šiisko, ili ubačeno,.Ja sam čvrsto ubijeđen da talibani i vehabije nisu islamski produkt
Ali ako želiš malo materijala za istraživanje, evo jednog sažetog teksta o problemu o kojem govorimo.
http://www.euroleadershipresources.org/ ... php?ID=229
Pa ako se odlučiš za razgovor a ne za politiku, javi se.
Pozdrav