Biblija i Kuran

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
BHF_Manijak

#451 Re: Biblija i Kuran

Post by BHF_Manijak »

Optimus Prime wrote:
Static-X wrote:Nekad mi se cini da smo robovi danasnjeg sistema u kojem zivimo!
Pusti demagogiju.

Ljudi su robovi prastarih dogmi i nista vise.
"Komunistcki manifest" u ruke,nije to bas tako kako ti samo vidis :roll: :zzzz:
Optimus Prime

#452 Re: Biblija i Kuran

Post by Optimus Prime »

BHF_Manijak wrote:
Optimus Prime wrote:
Static-X wrote:Nekad mi se cini da smo robovi danasnjeg sistema u kojem zivimo!
Pusti demagogiju.

Ljudi su robovi prastarih dogmi i nista vise.
"Komunistcki manifest" u ruke,nije to bas tako kako ti samo vidis :roll: :zzzz:
Ti mozes naravno zivjeti u iluziji da je "objava" univerzalna a ne pisana za jedno podneblje(Arapski poluotok) i za jedno vrijeme( 7.vijek).

I nemoj brkati komunizam i ateizam.
Ja sam na primjer ateista i u isto vrijeme veliki protivnik komunisticke i fasisticke ideologije.
Raduje me sto je komunizam konacno nasao svoje mjesto na smetljistu historije.
BHF_Manijak

#453 Re: Biblija i Kuran

Post by BHF_Manijak »

Nisi shvatuio moj post ali eto.... :roll:
Kazem ti da nisu robovi dogmi prastarih kako ti velis,vec sistema!!Moderni robovi,nazovi ih kako hoces ali je tako,ne moras se slagati niti ocekujem,ali ja drugacije ne mogu nazvati ovaj danasnji sistem!
Broj 1

#454 Re: Biblija i Kuran

Post by Broj 1 »

Kako god okrenes i krscanstvo i islam su postali karikatura od religije- vjere po pitanju morala.
Na zapadu pedofilija i homoseksualnost itd., na istoku bijeda i robovlasnistvo kako kazes, ne valja nikako.

Meni je najsmjesnije kada vidim kako u arapskom svijetu zvacu koru od onih grancica zajedno sa lisicem (neka vrsta lagane droge, nesto kao mehka sljivovica- isprobo) a vamo su protiv upotrebe alkohola itd. Cak to zvakanje praktikuju za vrijeme ramazana nakon iftara.
Najsmjesnije je kada ti nadri mudonje dodju nama da propovjedaju po Bosni o haramu itd. Jednom sam bio prisutan svadji izmedju jednog Afghanistanca i takvog nadri mudonje arapskog porijkla, gdje mu Afghan kaze: dodjete nama pricati o pokrivanju zena itd. a na arapskoj televiziji rade nepokrivene zene itd. Kad se nisu za vratove uhvatili.
inace Afghan je prosao ratista za vrijeme ruske okupacije a pobjegao na zapad jer nije htio da se krvi sa Talibanima koji ssu bukvalno shvatile propovjedanja nadri mudonja iz arapskih zemalja.
Po meni su malezijski muslimani primjer kako treba shvatati religiju.

Nema siromasnog arapa...mozda par izuzetaka. Siromasni su pakistanci, filipinci, kinezi koji dolaze tamo da rade. Plata se vrti oko 50-75centi po satu za fizicke radnike(dubai), za arape ti ljudi su robovi...ali eto radnicima se isplati jer odakle dolaze plate su jos manje. Kad seih dolazi u diskoteku svi se gosti istjeraju napolje.

Ujedinjeni emirati (dubai je jos najbolji) su primjer klasicnog robovlasnistva dje su arapi gospodari a svi ostali (ukljucujuci bijelce) niza rasa. Vjerujte bosnjaci su za istok primjer savrsenog muslimana ako ih poredis sa njima, to sto pojedinci dolaze vamo da prosipaju suplju kako su ovdje losi muslimani ili kako je zapad nemoralan mogu sebi u guzicu da zabiju. To sto je pola drzave pjano za bajram je sitnica u poredjenju sa onim sta se desava tamo. Mozda zakonom brane alkohol, ali zato se krse pravila religije na 100 drugih i 100 puta gorih nacina[/quote]
Optimus Prime

#455 Re: Biblija i Kuran

Post by Optimus Prime »

BHF_Manijak wrote:Nisi shvatuio moj post ali eto.... :roll:
Kazem ti da nisu robovi dogmi prastarih kako ti velis,vec sistema!!Moderni robovi,nazovi ih kako hoces ali je tako,ne moras se slagati niti ocekujem,ali ja drugacije ne mogu nazvati ovaj danasnji sistem!
Shvatio sam ja tvoj post odlicno.

Ali, uporedjivati danasnji kapitalisticki sistem sa robovlasnickim sistemom je cisto prosipanje demagogije i vrlo los pokusaj odbrane ajeta koji podrzavaju ropstvo.
callmethebreeeze

#456 Re: Biblija i Kuran

Post by callmethebreeeze »

Broj 1 wrote:Kako god okrenes i krscanstvo i islam su postali karikatura od religije- vjere po pitanju morala.
Na zapadu pedofilija i homoseksualnost itd., na istoku bijeda i robovlasnistvo kako kazes, ne valja nikako.

Meni je najsmjesnije kada vidim kako u arapskom svijetu zvacu koru od onih grancica zajedno sa lisicem (neka vrsta lagane droge, nesto kao mehka sljivovica- isprobo) a vamo su protiv upotrebe alkohola itd. Cak to zvakanje praktikuju za vrijeme ramazana nakon iftara.
kat! popularno medju somalijcima. zeznuta droga u logistickom smislu. od berbe do zvakanja smije proci jako kratko vrijeme, tipa tri dana, u suprotnom istrune.
Optimus Prime

#457 Re: Biblija i Kuran

Post by Optimus Prime »

Broj 1 wrote:
Ujedinjeni emirati (dubai je jos najbolji) su primjer klasicnog robovlasnistva dje su arapi gospodari a svi ostali (ukljucujuci bijelce) niza rasa. Vjerujte bosnjaci su za istok primjer savrsenog muslimana ako ih poredis sa njima, to sto pojedinci dolaze vamo da prosipaju suplju kako su ovdje losi muslimani ili kako je zapad nemoralan mogu sebi u guzicu da zabiju. To sto je pola drzave pjano za bajram je sitnica u poredjenju sa onim sta se desava tamo. Mozda zakonom brane alkohol, ali zato se krse pravila religije na 100 drugih i 100 puta gorih nacina
Jug SAD-a prije americkog gradjanskog rata je klasican primjer robovlasnickog drustva, Emirati nikako.

Svi ti ljudi koji su dosli iz Indije, Pakistana itd. su dosli svojevoljno i niko ih ne tjera da rade. Mogu u svaka doba da iskoriste povratnu kartu i da se vrate kuci. Ali to naravno ne rade posto su, iako vrlo lose placeni iz perspektive jednog bogatog Kuvajcana, oni ipak zaradjuju 8 puta vise nego u svojim domicilnoim zemljama i sa to malo crkavice ipak osiguravaju solidan standard njihovih familija u domovini.
callmethebreeeze

#458 Re: Biblija i Kuran

Optimus Prime wrote:
Broj 1 wrote:
Ujedinjeni emirati (dubai je jos najbolji) su primjer klasicnog robovlasnistva dje su arapi gospodari a svi ostali (ukljucujuci bijelce) niza rasa. Vjerujte bosnjaci su za istok primjer savrsenog muslimana ako ih poredis sa njima, to sto pojedinci dolaze vamo da prosipaju suplju kako su ovdje losi muslimani ili kako je zapad nemoralan mogu sebi u guzicu da zabiju. To sto je pola drzave pjano za bajram je sitnica u poredjenju sa onim sta se desava tamo. Mozda zakonom brane alkohol, ali zato se krse pravila religije na 100 drugih i 100 puta gorih nacina
Jug SAD-a prije americkog gradjanskog rata je klasican primjer robovlasnickog drustva, Emirati nikako.

Svi ti ljudi koji su dosli iz Indije, Pakistana itd. su dosli svojevoljno i niko ih ne tjera da rade. Mogu u svaka doba da iskoriste povratnu kartu i da se vrate kuci. Ali to naravno ne rade posto su, iako vrlo lose placeni iz perspektive jednog bogatog Kuvajcana, oni ipak zaradjuju 8 puta vise nego u svojim domicilnoim zemljama i sa to malo crkavice ipak osiguravaju solidan standard njihovih familija u domovini.

to nije bas tako jednostavno kao sto ti kazes. mnoga sirotinja se dobro zaduzi da bi dosli tamo raditi sto znaci da su duzni da vrate "dug" likovima koji su im nasli poslove. takodjer se desi da firme za koje rade jednostavno odluce da ne isplate dug radnicima. a jos je gore djevojkama koje dolaze da rade u porodicama. one se tretiraju kao clanovi porodice, sto znaci da nemaju ni ono malo prava koje radnici imaju.

u saudiji je jos i gore. tamo svaki radnik koji dodje mora mati garanciju nekog od drzavljanja, sto znaci da ga drzavljanin moze iskoristavati kako zeli... ovo sam cuo od ljudi kad sam bio u saudiji, nemam oficijalni izvor.
Optimus Prime

#459 Re: Biblija i Kuran

Post by Optimus Prime »

callmethebreeeze wrote:
Broj 1 wrote:Kako god okrenes i krscanstvo i islam su postali karikatura od religije- vjere po pitanju morala.

kat! popularno medju somalijcima. zeznuta droga u logistickom smislu. od berbe do zvakanja smije proci jako kratko vrijeme, tipa tri dana, u suprotnom istrune.
Zvakanje kata je najpopularnije u Jemenu gdje je to u rangu ispijanja kafe u Bosni.

callmethebreeeze

#460 Re: Biblija i Kuran

tacno. zaboravih jemen. ovdje u svedskoj nema puno jemeneca, tako da su glavni konzumenti somalijci. samo, kazu, da treba citav sepet prezvakati da te malo pukne. nisam probao, pa ne znam. :D
Optimus Prime

#461 Re: Biblija i Kuran

Post by Optimus Prime »

callmethebreeeze wrote:
Optimus Prime wrote:
Broj 1 wrote:

to nije bas tako jednostavno kao sto ti kazes. mnoga sirotinja se dobro zaduzi da bi dosli tamo raditi sto znaci da su duzni da vrate "dug" likovima koji su im nasli poslove. takodjer se desi da firme za koje rade jednostavno odluce da ne isplate dug radnicima. a jos je gore djevojkama koje dolaze da rade u porodicama. one se tretiraju kao clanovi porodice, sto znaci da nemaju ni ono malo prava koje radnici imaju.

u saudiji je jos i gore. tamo svaki radnik koji dodje mora mati garanciju nekog od drzavljanja, sto znaci da ga drzavljanin moze iskoristavati kako zeli... ovo sam cuo od ljudi kad sam bio u saudiji, nemam oficijalni izvor.
Naravno da ima takvih primjera prevara, ima ih i u Evropi.

Ali u biti 99% stranih radnika u Zaljevu je zadovoljno svojim statusom i ta radna mjesta su vrlo popularna u njihovim domovinama.
callmethebreeeze

#462 Re: Biblija i Kuran

ja ne vjerujem da je procenat tako visok. ali naravno da je bolje raditi na bausteli u dubaiju, nego biti sirotinja u nepalu... ima o ovome u knjizi mise glenija o mafiji.
cudno je kako se, recimo saudijci odnose prema ovim ljudima, pogotovo onima koji su muslimani, uzeci u obzir koliko je, po islamu, bitno da se bude pravedan i pomaze sirotinja, pogotovo muslimanska.
Optimus Prime

#463 Re: Biblija i Kuran

Post by Optimus Prime »

callmethebreeeze wrote:ja ne vjerujem da je procenat tako visok. ali naravno da je bolje raditi na bausteli u dubaiju, nego biti sirotinja u nepalu... ima o ovome u knjizi mise glenija o mafiji.
cudno je kako se, recimo saudijci odnose prema ovim ljudima, pogotovo onima koji su muslimani, uzeci u obzir koliko je, po islamu, bitno da se bude pravedan i pomaze sirotinja, pogotovo muslimanska.
Sigurno je to da su gradjani, ne drugog, nego petog reda, ali ne radi se o nikakvim robovima.

A to da su Arapi iz bogatih zemalja golfa moralno dno dna , to stoji.
callmethebreeeze

#464 Re: Biblija i Kuran

Optimus Prime wrote:
callmethebreeeze wrote:ja ne vjerujem da je procenat tako visok. ali naravno da je bolje raditi na bausteli u dubaiju, nego biti sirotinja u nepalu... ima o ovome u knjizi mise glenija o mafiji.
Sigurno je to da su gradjani, ne drugog, nego petog reda, ali ne radi se o nikakvim robovima.

A to da su Arapi iz bogatih zemalja golfa moralno dno dna , to stoji.
onda smo se slozili, bar vezano za radnike. jos samo da rijesimo ovo kurana i biblije. :D

ne znam previse arapa iz bogatih zemalja da bi ih sve tako okvalifikovao, ali sam imao priliku cuti sta libanci i iracani misle o ovima iz gulfa... i ne misle nista fino.
Hasanagic S

#465 Re: Biblija i Kuran

Post by Hasanagic S »

Najsmjesnije je kada ti nadri mudonje dodju nama da propovjedaju po Bosni o haramu itd. Jednom sam bio prisutan svadji izmedju jednog Afghanistanca i takvog nadri mudonje arapskog porijkla, gdje mu Afghan kaze: dodjete nama pricati o pokrivanju zena itd. a na arapskoj televiziji rade nepokrivene zene itd. Kad se nisu za vratove uhvatili.
inace Afghan je prosao ratista za vrijeme ruske okupacije a pobjegao na zapad jer nije htio da se krvi sa Talibanima koji ssu bukvalno shvatile propovjedanja nadri mudonja iz arapskih zemalja.
Po meni su malezijski muslimani primjer kako treba shvatati religiju.

Nema siromasnog arapa...mozda par izuzetaka. Siromasni su pakistanci, filipinci, kinezi koji dolaze tamo da rade. Plata se vrti oko 50-75centi po satu za fizicke radnike(dubai), za arape ti ljudi su robovi...ali eto radnicima se isplati jer odakle dolaze plate su jos manje. Kad seih dolazi u diskoteku svi se gosti istjeraju napolje.

[/quote]Nisam cuo da postoji arapska televizija . Aj svaki dan procitam jedan fin biser ovdje
A sto se tice tih radnika sto dolaze u Dubai , njih ako nisi znao ne zaposljavaju arapi vec strane kompanije . I jedne takve je suvlasnik onaj smokljo u MU sto grije klupu . Arapi sa tim nemaju veze , oni placaju da se poso uradi . I najvise ljudi dolaze iz Indije . I smijesno mi reci robovi . Pa niko ih ne goni da rade za sitnu lovu . nek rade u svojim zemljama za bolje place :lol: :lol:
hubke

#466 Re: Biblija i Kuran

Post by hubke »

Ze Dijaspora wrote:Nisam neki vjernik, a vjerujem da postoji Bog. Bibliju i Kuran sam samo 'prelisto' (znaci nisam ih temeljno procito). Obje knjige su pisane vodjene Bozijom rukom. A ipak su razlicite. Jedni tvrde da je Kuran prepisan od Biblije a drugi kako je Biblija pisana kroz stoljeca i time se izmjenjila, a treci tvrde da je jedino Kuran prava knjiga, i tako svak na svoj nacin tumaci postojanje tih knjiga. Mene zanima jel ko zna kad su tacno napisane te knjige u kojem stoljecu.
Kad sam 'prelisto' obe knjige dosta stvari se podudaraju a naravno ima i razlika. Pa me interesuje ako je Biblija prva nastala a kasnije Kuran (po nekima) jedina Bozija knjiga kako su onda oni sto su pisali Bibliju znali sta ce Bog napisat u Kuranu pa da se tako dosta stvari podudari.
I zasto je Bog uopce napisao dvije knjige. Zasto ne samo jednu.
Jer svi koji vjeruju u Boga ,vjeruju samo u jednog Boga. Jedan Bog a dvije knjige?

Molio bih odgovor samo od ozbinih ljudi / vjernika.

Pozdrav.

U bibliji postoji na hiljade kontradiktornosti i nebuloza dok u Kur'anu ne postoji niti jedna. Kur'an je isključivo Allahova dž.š. riječ i tu nema rasprave. Ne postoji u univerzumu ni jedan dokaz koji tvrdi suprotno. Ima jedna knjiga i zove se Kur'anske mudžize. U toj knjizi su objavljene zaista nevjerojatne stvari koje ljudski um ne može objasniti. Ko pročita tu knjigu 90% sam siguran da će, ukoliko nije, prijeći na islam ili postati još bolji vjernik nego što je bio. Ukoliko neko želi tu knjigu neka mu preko P.M. napiše mail i ja cu mu poslati.
Static-X

#467 Re: Biblija i Kuran

Post by Static-X »

hubke wrote:
Ze Dijaspora wrote:Nisam neki vjernik, a vjerujem da postoji Bog. Bibliju i Kuran sam samo 'prelisto' (znaci nisam ih temeljno procito). Obje knjige su pisane vodjene Bozijom rukom. A ipak su razlicite. Jedni tvrde da je Kuran prepisan od Biblije a drugi kako je Biblija pisana kroz stoljeca i time se izmjenjila, a treci tvrde da je jedino Kuran prava knjiga, i tako svak na svoj nacin tumaci postojanje tih knjiga. Mene zanima jel ko zna kad su tacno napisane te knjige u kojem stoljecu.
Kad sam 'prelisto' obe knjige dosta stvari se podudaraju a naravno ima i razlika. Pa me interesuje ako je Biblija prva nastala a kasnije Kuran (po nekima) jedina Bozija knjiga kako su onda oni sto su pisali Bibliju znali sta ce Bog napisat u Kuranu pa da se tako dosta stvari podudari.
Jer svi koji vjeruju u Boga ,vjeruju samo u jednog Boga. Jedan Bog a dvije knjige?

Pozdrav.

U bibliji postoji na hiljade kontradiktornosti i nebuloza dok u Kur'anu ne postoji niti jedna. Kur'an je isključivo Allahova dž.š. riječ i tu nema rasprave. Ne postoji u univerzumu ni jedan dokaz koji tvrdi suprotno. Ima jedna knjiga i zove se Kur'anske mudžize. U toj knjizi su objavljene zaista nevjerojatne stvari koje ljudski um ne može objasniti. Ko pročita tu knjigu 90% sam siguran da će, ukoliko nije, prijeći na islam ili postati još bolji vjernik nego što je bio. Ukoliko neko želi tu knjigu neka mu preko P.M. napiše mail i ja cu mu poslati.
Da nemas slucajno PDF format od te knjige ili nesto slicno da se moze preko neta poslat?
ljubav_aha

#468 Re: Biblija i Kuran

Post by ljubav_aha »

Static-X wrote:Da nemas slucajno PDF format od te knjige ili nesto slicno da se moze preko neta poslat?

http://www.n-um.com/files/Kuranske%20mudzize.pdf
Static-X

#469 Re: Biblija i Kuran

Post by Static-X »

ljubav_aha wrote:
Static-X wrote:Da nemas slucajno PDF format od te knjige ili nesto slicno da se moze preko neta poslat?

Harun Yahya, trebao sam predpostaviti, poznat mi je njegov rad. :-D

@ljubav_aha zahvaljujem na pdf-u! :)
ljubav_aha

#470 Re: Biblija i Kuran

Post by ljubav_aha »

hubke wrote:
Ze Dijaspora wrote:Nisam neki vjernik, a vjerujem da postoji Bog. Bibliju i Kuran sam samo 'prelisto' (znaci nisam ih temeljno procito). Obje knjige su pisane vodjene Bozijom rukom. A ipak su razlicite. Jedni tvrde da je Kuran prepisan od Biblije a drugi kako je Biblija pisana kroz stoljeca i time se izmjenjila, a treci tvrde da je jedino Kuran prava knjiga, i tako svak na svoj nacin tumaci postojanje tih knjiga. Mene zanima jel ko zna kad su tacno napisane te knjige u kojem stoljecu. Kad sam 'prelisto' obe knjige dosta stvari se podudaraju a naravno ima i razlika. Pa me interesuje ako je Biblija prva nastala a kasnije Kuran (po nekima) jedina Bozija knjiga kako su onda oni sto su pisali Bibliju znali sta ce Bog napisat u Kuranu pa da se tako dosta stvari podudari.

Pozdrav.

-Boziji poslanici koji se pojavljuju ne samo u Kur'an i Biblija:
Ibrahim a.s. Abraham
Nuh a.s. Noje
Musa a.s. -Mojsije, Tevrat (Tora) i Talmud
Isa a.s. -Isus Objava,Indzil (Biblija)
Muhammed a.s. ,Kur'an

-nisu sam dvije Knjige Bozije Knjige

Zebur,Tora,Biblija,Kur'an

-Kuran potvrđuje autentičnost i povjerljivost Biblije. Tora i Jevađelje je dato Mosjiju i Isusu od Boga.
Ova Sveta Pisma su vođstvo, milost, svjetlost i opominjanje naroda.
http://www.vjera.net/index.php?option=c ... &Itemid=55

Ne treba se odmicati od svojega ubjeđenja, ali se ni nametati drugom. Ne treba se zanositi iluzijom-obmanom da će svi ljudi prihvatiti samo jednu vjeru, to je prepušteno ljudima da se potpuno slobodno opredjeljuju (a što i Svete knjige kažu).
ljubav_aha

#471 Re: Biblija i Kuran

Post by ljubav_aha »

Static-X wrote:
ljubav_aha wrote:

Harun Yahya, trebao sam predpostaviti, poznat mi je njegov rad. :-D

@ljubav_aha zahvaljujem na pdf-u! :)
static-X, uvijek sa zadovoljstvom :)
ljubav_aha

#472 Re: Biblija i Kuran

Post by ljubav_aha »

hubke wrote:
-Kuran potvrđuje autentičnost i povjerljivost Biblije. Tora i Jevađelje je dato Mosjiju i Isusu od Boga.
Ova Sveta Pisma su vođstvo, milost, svjetlost i opominjanje naroda.
http://www.vjera.net/index.php?option=c ... &Itemid=55

Ne treba se odmicati od svojega ubjeđenja, ali se ni nametati drugom. Ne treba se zanositi iluzijom-obmanom da će svi ljudi prihvatiti samo jednu vjeru, to je prepušteno ljudima da se potpuno slobodno opredjeljuju (a što i Svete knjige kažu).

Image

Nauka i biblija

Uloge: J.V. Martin - Narator, Hayati Akbas - Isus Hristos
Producent: Tom Koykka
Žanr: dokumentarni
Trajanje: 10x1 sat
Zemlja: SAD
Jezik: engleski
Godina: 2005

Sinopsis
Kako glasi stvarna priča o Svetom gralu i Koplje sudbine? Ko je bila Marija Magdalena? Da li Torinski pokrov zaista nosi otiske Hrista i da li to nudi fizički dokaz uskrsnuća? Da li je Isus stvarno rođen u decembru? Šta je bila Zvezda Vitlejema? Povratak u Svetu zemlju i putovanje u prošlost sa emisijom "Nauka i biblija" na kanalu Nacionalna geografija. Pridružite se forenzičarima, detektivima, naučnicima, istoričarima i arheolozima u nastojanju da se otkriju istine vezane za neke od najvećih priča koje su ikada ispričane.
Nacionalna geografija prikazuje "Nauka i biblija", dokumentarnu seriju od deset epizoda, snimljenu u Svetoj zemlji koja istražuje stvarne priče o ljudima i događajima opisane u Bibliji. Naučnici, istoričari, arheolozi i forenzičari prezentuju najnovija otkrića o intrigantnim i diskutabilnim verskim temama kao što su Sveti gral, Koplje sudbine, Torinski pokrov i Zvezda Vitlejema. Deset epizoda počinje rođenjem Isusa i prati njegov život, završavajući se sa Isusovim grobom. Poslednje dve epizode istražuju život Marije Magdalene i prvih hrišćana.
ljubav_aha

#473 Re: Biblija i Kuran

Post by ljubav_aha »

evojos malo materijala za citanje :-)

Religion and Science
First published Tue Feb 20, 2007

Stanford encyclopedia of philosophy

sadrzaj teksta :

figures into the (alleged or klix) conflict or concord between religion and science.

1. The Nature of Science and the Nature of Religion
1.1 Science
1.2 Religion
2. Epistemology and Science and Religion
3. Conflict and Concord
3.1 Concord
3.2 Conflict?
4. Where there is conflict?
5. Naturalism and Science
Other Internet Resources
Related Entries

http://plato.stanford.edu/entries/religion-science/