istocnjak wrote:
Zar taj tip čitanja nije malo subjektivan i jednostran?
Kako misliš da oformiš objektivno samoodrživo i lako obranjivo mišljenje ako čitaš literaturu koja tebi i tvojim argumentima ide u prilog?
To je čak i malo opasno, jer je relativno lako zaboraviti da i ti ljudi griješe, te da vrlo lako mogu da počnu sa manipulacijom raznih vrsta.
Ako primjetiš na forumu je vrlo lako razaznati ko ima pozadinsko i svestrano znanje o nekoj temi, iz jednostavnog razloga jer u svojim argumentima koriste obije strane(PRO i KON) kao izvore za argumente.
Sa tim ljudima je mnogo lakše voditi dijalog, jer su imali priliku da dožive da i njihovi najdraži autori nekada griješe, ali te greške nebi ni uvidjeli da nisu čitali literaturu koja kritikuje iste.
Ja kao krščanin, nekada imam strah da pozovem ljude koji me poznaju na večeru ili tako nešto, jer na mojim policama ima svega, od JS Biblija literature i pamfleta, do ........... svašta nešto. Malo bude strah šta bi mogli da pomisle kada primjete sve to?
Nije loše da pokušaš da malo pročitaš još neke stvari, to te ne čini ništa manjim Muslimanom i muninom, niti vjernikom u odnosu na one koji samo čitaju Islamsku literaturu. Ako je tvoja vjera jaka da može da podnese neke stavoce u tim knjigama, nemaš čega da se brineš.
Bio sam takav(čitao samo jednu vrstu literature iz jednog kampa) pa znam kako je, neko ti postavi argument a ja se zapjenim "kako on to meni može" ti si ovo ti si ono, dok nisam naučio da nije loše da probam da razumijem i naučim odakle dolazi taj način razmišljanja. A to je bilo moguče samo ako počnem da čitam ono što on čita. (u večini je to bila Islamska literatura)
Prošlo je dosta vremena od tada, još uvijek sam Kršćanin, i ništa manje ne vjerujem u ono što vjerujem, čak šta više vjera je samo jačala, jer sam naučio da kontrolišem emocije u uposlim razum.
Ovo je samo mali prijedlog, meni je pomoglo.
[/quote]
U pravu si.. zato sam se i ja pozabavio islamom... mislim poznat mi je jer sam odrastao sa Turcima i Kurdima, pa tako od malih nogu znam neke stvari.. a imam i druga Alevita, (islamska sekta), pa sam se i time pozabavio.. jednostavno da razumem razlike i da ne budem neciji instrument ili robot za bolesne naume.
A cekaj.. sta si najvise volio da citas, mislim kojim pitanjima si se najvise bavio? Na primjer vise crkvom kao institucijom ili vise vjerom, ako jesi, jesi se i bavio pogresnim prevodima?