Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#26 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori

Post by Nurudin »

Čekaj, ako je Isus na krstu rekao "Bože, zašto si me napustio?! " , onda postoje dvije opcije

-on stvarno ne zna zašto ga je napustio
-on glumi da ne zna , igra predstavu radi ljudi
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#27 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori

Post by Nurudin »

Nije mi niko odgovorio na pitanje kakvu to poruku šalje mladima?
Pitanje je polušaljivo... ali sad ozbiljno, kakvu nam to poruku onda šalje Biblija i raspelo?

Patite se, bog voli patnju, evo vidite i ja se patim , a sin sam mu .

I šta je s tom predstavom postigao ? Otkup grijeha čovječanstva ?
Sad mi tek ništa nije jasno...Otkupio je grijehe čovječanstva svojim stradanjem na križu ali ljudi se
i dalje pate , kršćane bacali lavovima (nismo mi u Pionirskoj majke mi, nego rimljani ) , a kršćanska teologija
nam kaže da je patnja kazna za grijehe??
Dope_Man

#28 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori

Post by Dope_Man »

Odlicna analogija patrioto.. osim onog dijela gdje je policajac taj koji je napisao zakon, i taj koji te kaznjava, i taj koji ti daje 20 eura da platis policajcu i usput ti je otac :-)
patriot_1

#29 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori

Post by patriot_1 »

Nurudin wrote:Čekaj, ako je Isus na krstu rekao "Bože, zašto si me napustio?! " , onda postoje dvije opcije

Bog ne može biti sa grešnikom!Isus je u tom času primio grijeh čitavog čovječanstva na sebe i Bog se udaljio dok greh ne bude plaćen,smrću!
patriot_1

#30 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori

Post by patriot_1 »

Dope_Man wrote:Odlicna analogija patrioto.. osim onog dijela gdje je policajac taj koji je napisao zakon, i taj koji te kaznjava, i taj koji ti daje 20 eura da platis policajcu i usput ti je otac :-)
Zakon postoji,on vlada,nije ga napisao policajac!Bog je dao zakon koji se može vršiti ali ako ne postoji drugo riješenje.Neko mora platiti.Nije s tobom morao biti otac,mogao je biti bilo tko tko drži do tebe,želi ti pomoći!Zakon je dobar,sprečava anarhiju,on je nepromjenjiv.Dok postoji riješenje,dobro je!Riješenje je da Bog prašta a i prima kaznu na sebe!
Npr. koji roditelj nebi oprostio djetetu bilo koje zlo ako se ovo iskreno kaje?
Zašto?
Jer ga voli!
I ne samo roditelj,i prijatelj prijatelju!
No ako greši prema tebi i taj kaže "Ma svejedno mi je ko te j..." zar ćeš mu oprostiti?
Ako nas je Bog stvorio(a je) on ima pravo dati nam neke uredbe kako se trebamo ponašati kao što i roditelj daje djeci!
¤ jelena ¤

#31 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori

Post by ¤ jelena ¤ »

Hm....zanimljivo....polušaljivost na račun nečijih svetinja, prije nekoliko, neki ljudi glavom platiše....i to u 21. vijeku.

Nevjerovatno je to kako su neki vjernici nesposobni poštovati tuđe svetinje kao što poštuju svoje.
A znaju drugima držati predavanja o moralu i nazivati nemoralnima one koji u njihovog Boga i njegovu riječ ne vjeruju.
patriot_1

#32 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori

Post by patriot_1 »

¤ jelena ¤ wrote:Hm....zanimljivo....polušaljivost na račun nečijih svetinja, prije nekoliko, neki ljudi glavom platiše....i to u 21. vijeku.

Nevjerovatno je to kako su neki vjernici nesposobni poštovati tuđe svetinje kao što poštuju svoje.
A znaju drugima držati predavanja o moralu i nazivati nemoralnima one koji u njihovog Boga i njegovu riječ ne vjeruju.
Ovo sam maloprije napisao"Nerudinu":
"Kad si se već dotakao Islama u praksi,pitam te kakav on je u usporedbi sa Kršćanstvom?
Koliko je tolerantan?U mnogim Islamskim zemljama nije moguće izgraditi kršćansku crkvu!Zabranjeno!Čak i ako tamo ima kršćana,bilo kao domicilno stanovništvo bilo su tamo zaposleni!Dok u zemljama sa kršćanskom većinom nije nikakav problem da grade džamije!
Kad kršćanin pređe na Islam,nema nikakvih problema u tim zemljama,kad bi pak u Islamskim musliman prešao na kršćanstvo-ode glava!

Ponegdje čak i kad se Muslimanka uda za kršćanina,odreknu je se roditelji u boljem slučaju,u nekima ju ubiju!
Kršćani nemaju taj problem!N ašem Isusu se može izrugivati tko se sjeti,govoriti o njemu svašta,crtati ga na blasfemičan način a nek netko nacrta sliku Muhameda,ode glava!Ti o Isusu isto pišeš svašta a kad ja napišem o Muhamedu nešto što nisam izmislio nego se zna(o ubijanju,vođenju ratova,čudnim sexualnim navikama itd) onda po tebi ja namjerno vređam!"
Nurudin

#33 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori

Post by Nurudin »

¤ jelena ¤ wrote:Hm....zanimljivo....polušaljivost na račun nečijih svetinja, prije nekoliko, neki ljudi glavom platiše....i to u 21. vijeku.

Već sam jednom to objasnio da su moja pitanja REAKCIJA na blaćenje i demoniziranje islama, upravo
od strane kršćana na ovom forumu. Ne samo kršćana nego i ateista kršćanskog porijekla.
Hajde sad da malo ispitamo tu kršćansku civilizaciju i iz kakve kulture nam to sve dolazi.
Šta je problem? To što si se ti našla uvrijeđena kad sam ja dovodio u pitanje postojanje kršćanskog Isusa , a ni
da se osvrneš na upis forumaša koji se deklariše kao ateista (@samo nas gleda) , a koji je napisao post
od jedne rečenice :
Isus je djevac, a Muhamed je sexualni manijak
Tek kad sam ja počeo da dovodim u pitanje postojanje tog i takvog Isusa, ti si to doživjela kao moju provokaciju .
Ne razumijem šta hoćeš od mene
Nurudin

#34 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori

Post by Nurudin »

patriot_1 wrote:
Nurudin wrote:Čekaj, ako je Isus na krstu rekao "Bože, zašto si me napustio?! " , onda postoje dvije opcije

Bog ne može biti sa grešnikom!Isus je u tom času primio grijeh čitavog čovječanstva na sebe i Bog se udaljio dok greh ne bude plaćen,smrću!
Hm , dolazimo do novog zapleta i preokreta . U stvari Isus u tom trenutku nije bio bog i stvarno je vjerovao
da ga je bog-otac napustio ?!
I ovaj ga je stvarno i napustio. Kako se onda kršćanski bog zove ta tri dana kad Isus nije bio bog? Dvojedini ?
SamoVasGledam

#35 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori

Post by SamoVasGledam »

Jaoo patriote tako očajno radiš svoj posao! Ja dok sam bio hrišćanin sam na ovakva pitanja odgovarao kao iz šale. Ti zbunjuješ i sebe i druge, ne znaš da li je Isus bio Bog, kada je počeo biti Bog, kada je prestao biti Bog.

Da sam i dalje vernik stideo bih te se!
Nocty

#36 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori

Post by Nocty »

Nurudin wrote:Nije mi niko odgovorio na pitanje kakvu to poruku šalje mladima?
Pitanje je polušaljivo... ali sad ozbiljno, kakvu nam to poruku onda šalje Biblija i raspelo?

Patite se, bog voli patnju, evo vidite i ja se patim , a sin sam mu .

I šta je s tom predstavom postigao ? Otkup grijeha čovječanstva ?
Sad mi tek ništa nije jasno...Otkupio je grijehe čovječanstva svojim stradanjem na križu ali ljudi se
i dalje pate , kršćane bacali lavovima (nismo mi u Pionirskoj majke mi, nego rimljani ) , a kršćanska teologija
nam kaže da je patnja kazna za grijehe??
igra rijeci od esena

tebi je prezentovano preko 4 jezika
dok je doslo do tebe izmjenilo se 20 puta
kao naprimjer u rusiji kazu hajdemo ili podjimo (poshli) a mi danas rijetko kazemo i tako nego "hajmo"

U staroj judeji termin "grijeh" je predstavljao promasaj u streljastvu kad omasis svoju metu,budes sinner(gresnik)
ali onda kaze ako uzmes isusa u sebe (jer je umro za tebe jel) onda ce ti svi grijesi bit oprosteni sto u prevodu znaci ako pojedes ili popijes hrista realizovat ces da ti je zivot do sad bio pusti promasaj (bez obzira na status socijalni,materijalni...)
kako ono kaze "lakse je...." 3 dana mu treba da bi bio spreman za jelo

sjecam se nasih gozba...i jelo se i pilo se boga mi.I rado ga se sjetim i danas.

a poruku ti nikad niko nece odgovorit nego samo ti kroz hrista
to je kljuc za kriptografiju iz biblije i drugih svetih knjiga.
do tebe je samo

pa ti vidi dje ces
da se prepires s patriotom cij je tata jaci il da postanes ozbiljan zreo covjek
fatamorgana

#37 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori

Post by fatamorgana »

Dope_Man wrote:
fatamorgana wrote:A zašto je to potrebno?
Glupo ti pitanje, pa zar nije savrseno logicno da je bog morao zrtvovati sebi samog sebe, da bi mogao oprostiti onima koje je on sam stvorio. 8-)
Pa što odma' ne reče! Sad je puno toga jasnije!
fatamorgana

#38 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori

Post by fatamorgana »

patriot_1 wrote:
Dope_Man wrote:
fatamorgana wrote:A zašto je to potrebno?
Glupo ti pitanje, pa zar nije savrseno logicno da je bog morao zrtvovati sebi samog sebe, da bi mogao oprostiti onima koje je on sam stvorio. 8-)
Stvorio ih je ali ih nije programirao da grijeh čine nego ih je stvorio sa slobodnom voljom da ga ne čine ali mogu ako hoće!I tako , uzima grijeh na sebe da bi mogao spasiti one koji se pokaju!Banalno,voziš se sa ocem,ti vozač i prekoračiš brzinu,policajac vas zaustavi i traži 20 Eura za kaznz jer je to zakon propisao!Zakon traži svoje,nesmije se kršiti,ako nećeš platiti ideš u prdekanu!
Ti nemaš 20 Eura i pred policajcem otac ih vadi i daje umjesto tebe!Policajcu je svejedno čiji je novac,ti si slobodan!Tako otprilike stoji stvar kazne i oslobođenja od iste!To je Krist učinio,stvarnom užasnom patnjom i smrću oslobodio nas je kazne,kazne koju traži pravda tj. zakon!
Znači bog je neka vrsta saobraćajca!
Nocty

#39 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori

Post by Nocty »

znaci ja ubijem 20 ljudi al dodje neko i umre za mene i ja slobodan?
il u zatvoru dumam uz bibliju nakon sto sam pocinio zlodjelo vec
pa ja naso boga sad ,il posto veliki musliman...

sad je ok ...

to nije ni djecija pamet nego jednostavno promasaj u zivotu
patriot_1

#40 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori

Post by patriot_1 »

Nurudin wrote:
patriot_1 wrote:

Hm , dolazimo do novog zapleta i preokreta . U stvari Isus u tom trenutku nije bio bog i stvarno je vjerovao
da ga je bog-otac napustio ?!
I ovaj ga je stvarno i napustio. Kako se onda kršćanski bog zove ta tri dana kad Isus nije bio bog? Dvojedini ?
Niti je bio samo čovjek niti samo Bog!
Otkud si izvukao zaključak da je bio samo čovjek tad?To ja nisam rekao!
Trojedan = otac -Sin i Duh Sveti!Istovremeno svi jedno ali i mogu i na tri mjesta tako da Otac jest na nebu ali i Isus kaže "Tko vidi mene vidi Oca!"
Nocty

#41 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori

Post by Nocty »

Vidio
Nije ti on ni drug ni nedrug
¤ jelena ¤

#42 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori

Post by ¤ jelena ¤ »

Nurudin wrote:

Već sam jednom to objasnio da su moja pitanja REAKCIJA na blaćenje i demoniziranje islama, upravo
od strane kršćana na ovom forumu. Ne samo kršćana nego i ateista kršćanskog porijekla.
Hajde sad da malo ispitamo tu kršćansku civilizaciju i iz kakve kulture nam to sve dolazi.
Šta je problem? To što si se ti našla uvrijeđena kad sam ja dovodio u pitanje postojanje kršćanskog Isusa , a ni
da se osvrneš na upis forumaša koji se deklariše kao ateista (@samo nas gleda) , a koji je napisao post
od jedne rečenice :
Isus je djevac, a Muhamed je sexualni manijak

Tek kad sam ja počeo da dovodim u pitanje postojanje tog i takvog Isusa, ti si to doživjela kao moju provokaciju .
Ne razumijem šta hoćeš od mene

Otkud ti uopšte ideja da ja hoću nešto od tebe? Ili da mene vrijeđaju tvoji stavovi o Isusu?

Ništa...samo ti, slobodno....i uopšte ne obraćaj pažnju na moje komentare kad te ne citiram.

I otkud ideja da bih ja, kao ateista ''kršćanskog porijekla'' koji ''mrzi islam'', trebalo da reagujem jer je neko napisao nešto ružno o Muhamedu?

Drž se, brate mili, čvrsto svojih nepogrešivih teza i tvrdnji o drugima i ne očekuj nemoguće...
animals

#43 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori

Post by animals »

Najbolji su mi ovi vjernici, koji tudje religije pokusaju da ismijavaju..
cuj, vjernik ismijava..kako je to moguce..
wmosi

#44 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori

Post by wmosi »

Nurudin wrote:Ja imam par jednostavnih pitanja, baš u vezi ovog Uskrsa i ovim putem čestitam kršćanima taj praznik.
U vezi toga volio bih da mi se objasni , par vjerovatno čestih pitanja u vezi toga.

Ako je Isus bog i ako je umro na tri dana, tko je bio bog za to vrijeme ?

Ako je Isus bog i samim time je svemoguć, onda je njegovo umiranje na križu u stvari samoubistvo.
Da li to znači da je samoubistvo bogougodan čin i kakvu to poruku šalje mladima?

mir i ljubav od muslimanske braće (ne onih iz egipta )
pozz
To što je bio mrtav tri dana ne znači da On nije postojao. Vjera nas uči da fizička smrt nije konačan kraj ličnosti već jedino promjena forme postojanja. Znači, tijelo tri dana bez funkcije ali duh i duša živa sve vrijeme. Vjera nas uči da je On to vrijeme proveo u Adu...
Odgovor na drugo pitanje si mogao naći bilo gdje u vjerskoj literaturi. Umiranje na krstu je dobrovoljna odluka i dio plana. Njegova pojava je usledila kad su se ispunili potrebni preduslovi ("kad se ispunilo vrijeme") koji su omogućavali takav razvoj događaja. To znači stranu okupaciju Jerusalima, visok nivo iskvarenosti i dvoličnosti jevrejskih vođa itd. To je sve dio višeg plana. Cilj je bio da se omogući zločincima da postupe po svojim pokvarenim željama i da istovremeno Bog pokaže svoju moć kroj ustajanje iz mrtvih, što se i desilo.
Kao što vidiš nema tu samoubistva već život traje i trijumfuje.
šarf

#45 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori

Post by šarf »

Patriota,molim te oprosti moram ti ovo reći.
Nemoguće je braniti i objašnjavati Bibliju ako ono što braniš ne piše u Bibliji.Mislim na trojstvo.
Molim te navedi neke citate iz kojih se može zaključiti da postoji trojstvo.

A ja ću ti pomoći da objasniš otkupninu od grijeha.

Molim ostale za malo strpljenja.
Nocty

#46 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori

Post by Nocty »

šarf wrote:Patriota,molim te oprosti moram ti ovo reći.
Nemoguće je braniti i objašnjavati Bibliju ako ono što braniš ne piše u Bibliji.Mislim na trojstvo.

Sveto trojstvo predstavlja simbol ljiljana
Koji je prisutan i u mexicu i juznoj americi pa kasnije prihvaćen od francuske monarhije
A sta predstavlja taj specificni ljiljan?

Jel treba još i rendgenske slike mozga da stavljam ovdje?
Imal možda hipofiza veze s tim?
Pineal...

Ima jedna modra rijeka....
vazi

#47 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori

Post by vazi »

Ja bih voljela kad bi mi neko mogao poblize objasniti ulogu Marije i zasto se njoj upucuju molbe/molitve , kakvu ona moc ima ?
patriot_1

#48 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori

Post by patriot_1 »

šarf wrote:Patriota,molim te oprosti moram ti ovo reći.

Ja obično ne debatiram sa Jehovnim Svjedocima jer je to besmisleno!Ako i jedan stih govori da je Isus Bog,ijedan Apostol a da ga Isus ne ispravlja onda je vaša teologija isprazno trkeljanje!Ako Toma Isusa naziva Bogom a Isus ga ne ispravlja onda je sve jasno!Ako Ivan piše "U početku biješe Riječ,Riječ biješe kod Boga i Riječ biješe BOG,k svojima dođe i njegovi ga ne primiše" onda iole pismen MORA zaključiti da je Isus Bog!Ako Isus kaže Filipu"Tko je vidio mene vidio je Oca,ja sam u Ocu i Otac u meni" onda je jasno!
U Novom zavjetu, u Ivanu 14,16-17 Isus se obraća Ocu da pošalje Branitelja, Svetoga Duha. Ovo pokazuje da se Isus nije smatrao Ocem ili Svetim Duhom. Također uočite sva ostala imena u Evanđeljima gdje se Isus obraća Ocu. Je li govorio sam sebi? Ne. Obraćao se drugoj osobi Trojstva – Ocu.

4) Svaki je član Trojstva Bog: Otac je Bog: Ivan 6,27; Rimljanima 1,7; 1. Petrova 1,2. Sin je Bog: Ivan 1,1. 14; Rimljanima 9,5; Kološanima 2,9; Hebrejima 1,8; 1. Ivanova 5,20. Sveti Duh je Bog: Djela 5,3-4; 1. Korinćanima 3,16 (onaj koji nastanjuje čovjeka jest Sveti Duh - Rimljanima 8,9; Ivan 14,16-17; Djela 2,1-4).

5) Podređenost unutar Trojstva: Pismo pokazuje da je Sveti Duh podređen Ocu i Sinu, te da je Sin podređen Ocu. Ovo je unutarnji odnos koji ne negira božanstvo niti jedne od Osoba u Trojstvu. Ovo je područje koje naši ograničeni umovi jednostavno ne mogu razumjeti o neograničenom Bogu. O Sinu pogledajte sljedeće stihove: Luka 22,42; Ivan 5,36; Ivan 20,21; 1. Ivanova 4,14. O Svetom Duhu pogledajte: Ivan 14,16; 14,26; 15,26; 16,7, posebno Ivan 16,13-14
Prva stvar koju bi razuman čovjek trebao učiniti je da potpuno odbaci učenje J.Svjedoka,istinitost svoje teologije su i time pokazali kad su nekoliko puta navjestili smak svijeta i posljednji sud koji se naravno NIJE dogodio, ako već iz ovih citata ne vidi da je jasno da je Isus Bog!
patriot_1

#49 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori

Post by patriot_1 »

wmosi wrote:
Nurudin wrote:Ja imam par jednostavnih pitanja, baš u vezi ovog Uskrsa i ovim putem čestitam kršćanima taj praznik.
U vezi toga volio bih da mi se objasni , par vjerovatno čestih pitanja u vezi toga.

Ako je Isus bog i ako je umro na tri dana, tko je bio bog za to vrijeme ?

Ako je Isus bog i samim time je svemoguć, onda je njegovo umiranje na križu u stvari samoubistvo.
Da li to znači da je samoubistvo bogougodan čin i kakvu to poruku šalje mladima?

mir i ljubav od muslimanske braće (ne onih iz egipta )
pozz
To što je bio mrtav tri dana ne znači da On nije postojao. Vjera nas uči da fizička smrt nije konačan kraj ličnosti već jedino promjena forme postojanja. Znači, tijelo tri dana bez funkcije ali duh i duša živa sve vrijeme. Vjera nas uči da je On to vrijeme proveo u Adu...
Odgovor na drugo pitanje si mogao naći bilo gdje u vjerskoj literaturi. Umiranje na krstu je dobrovoljna odluka i dio plana. Njegova pojava je usledila kad su se ispunili potrebni preduslovi ("kad se ispunilo vrijeme") koji su omogućavali takav razvoj događaja. To znači stranu okupaciju Jerusalima, visok nivo iskvarenosti i dvoličnosti jevrejskih vođa itd. To je sve dio višeg plana. Cilj je bio da se omogući zločincima da postupe po svojim pokvarenim željama i da istovremeno Bog pokaže svoju moć kroj ustajanje iz mrtvih, što se i desilo.
Kao što vidiš nema tu samoubistva već život traje i trijumfuje.
Bravo!
patriot_1

#50 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori

Post by patriot_1 »

sherbett wrote:
patriot_1 wrote: Niti je bio samo čovjek niti samo Bog!
Otkud si izvukao zaključak da je bio samo čovjek tad?To ja nisam rekao!
Trojedan = otac -Sin i Duh Sveti!Istovremeno svi jedno ali i mogu i na tri mjesta tako da Otac jest na nebu ali i Isus kaže "Tko vidi mene vidi Oca!"
Koje su ti ovo gluposti s mjeatim? Jel fakat nebo mjesto? Bog obitava na nebu?

Daj se uozbilji.. Bog je duh.. Isus utjelovljen, a Duh sveti nadahnjuje
A naša je domovina na nebesima, odakle i Spasitelja postojano očekujemo, Gospodina Isusa Krista, koji će, prema djelotvornosti kojom može sve podložiti sebi, preobraziti naše bijedno tijelo i učiniti ga jednakim svome slavnom tijelu." Filipljanima 3, 20-21

Na samom početku Biblije ili Svetog pisma, a mogli bi reći da Biblija počinje sa slijedećom objavom: "U početku stvori Bog nebo i zemlju." (Postanak 1,1). Psalmista David zadivljen gledajući u nebo izjavljuje: "Gledam ti nebesa, djelo prstiju tvojih, mjesec i zvijezde što ih učvrsti – pa što je čovjek da ga se spominješ, sin čovječji da ga pohodiš." (Psalam 8, 4-5). U Djelima apostolskim nalazimo da je nebo Božje prijestolje, pa čitamo: "Nebo je moje prijestolje, a zemlja je podnožje nogama mojim. Kakvu ćete mi kuću sagraditi – pita Gospodin – ili kakvo će biti mjesto gdje bih prebivao? Zar moja ruka nije sve ovo načinila?." (Djela apostolska 7, 49-50). U Novom Zavjetu riječ "nebesa" nalazi se zapisana 276 puta, što znači da NEBO postoji i da je ono stvarno mjesto. U Drugoj poslanici Korinćanima apostol Pavao opisuje da je bio uznesen do trećeg neba, čitamo detaljniji opis: "Poznajem čovjeka u Kristu koji prije četrnaest godina – ne znam da li s tijelom, ne znam da li bez tijela, to Bog zna – bi uznesen do trećeg neba. Za tog čovjeka znam – ne znam da li u tijelu, ne znam da li izvan tijela, to Bog zna – da bi uznesen u raj i da je čuo neizrecive riječi koje čovjeku nije dopušteno izreći." (2 Korinćanima 12.
Isus je učenike učio moliti:"Oče naš koji jesi na nebesima....."
Dovoljno?
Post Reply