Borg-Resistence is FUTILE wrote:sapati srca wrote:Cetri poglavlja Evandelja po Ivanu (14 do 17) posvecena su epizodi o posljednjem razgovoru Isusa sa apostolima, od koje nema ni traga u drugim evandeljima...A ipak, ova poglavlja tretiraju bitna pitanja, perspektive buducnosti od fundamentalnog znacaja izlozene sa svom velicinom i dostojanstvenoscu koji karakterise ovu oprostajnu scenu Ucitelja s ucenicima...
Imajuci ovo u vidu namecu se pitanja:
Zasto je Ivan jedini evandelista koji prenosi, na kraju posljednje vecere Isusove i prije njegovog hapsenja, epizodu o posljednjem razgovoru s apostolima, koja se zavrsava veoma dugim govorom...
Kako se objasnjava to sto kod Mateja, Marka i Luke nedostaje prica o oprostaju koja sadrzi duhovni testament Isusov?
Da li je tekst prvobitno postojao kod trojice prvih evandelista?
"Ako me ljubite, vrsit cete moje zapovijedi. Ja cu moliti Oca, i dat ce vam drugog Branitelja (14, 15-16)"
Odgovor na tvoje pitanje je ne, Isus ne govori o Muhamedu, nego o Duhu Svetom, koji je došao na dan Pentakosta.
Sta znaci Branitelj? Tekst iz Evandelja po Ivanu objasnjava njegov smisao ovim rijecima:
"A Branitelj, Duh Sveti, kojega ce Otac poslati zbog mene, naucit ce vas sve i sjetit vas svega sto vam rekoh" (14-26)
"On ce svjedociti za mene" (15, 26)
"Vama je bolje da ja odem; jer ako ne odem, Branitelj nece doci k vama. Odem li, poslat cu ga k vama, On ce kad dode, dokazati svijetu zabludu s obzirom na grijeh, na pravednost i na sud...::(16, 7-8)
A kada dode on, Duh Istine uvest ce vas u svu istinu. On nece govoriti sam od sebe, vec ce govoriti sto cuje i objavit ce vam buduce. On ce mene proslaviti..." (16, 13-14)
Da li Ivan u svom Evandelju opisujuci razgovor Isusa s ucenicama, opisujuci njegov duhovni testament, kazuje da je Isus citiranim o Branitelju nagovjestio da ce Bog kasnije poslati jedno ljudsko bice na zemlju da tu odigra koju je definirao Ivan a koja je jednom rjecju, uloga Poslanika koji cuje glas Bozji i ponavlja ljudima svoju poruku?
Govori li Ivan u svom Evandelju o dolasku Poslanika Muhammeda, na ciji dolazak Isus ukazuje apostolima?
Pitanja sam postavio s ciljem da u duhu teme ukazem ne na nejasnoce ili kontadiktornosti u Evandeljima, nego na kontinuitet onoga sto tema u svom naslovu ima "Bozija rijec i Bozija istina" S ciljem priblizavanja onoga sto i Biblija i Kuran objavljuju...
Opet ista priča.
Hermanautika, metode, provijere izvora.
Govori li Ivan u svom Evandelju o dolasku Poslanika Muhammeda, na ciji dolazak Isus ukazuje apostolima?
A kako objašnjavaš rad istog Duha u Starom Zavjetu?
A kako objašnjavaš Djela Apostolska i Dan Pentakosta?
Šta su ti ljudi doživjeli, ako ne dolazak "pomagača" kojeg je Krist obećao?
Kako objašnjavaš da se mnoga učenja Muhameda suprotstavljaju učenjima Krista iz BIblije? (samo mi nemoj reći - " time što je ona izmjenjena")![]()
Odgovor na tvoje pitanje je ne. Isus ne govori o Muhamedu, nego o Duhu Svetome, koji je poslan na dan Pentakosta.
Tvrdis da nije tacno i pozivas se metodu provjere izvora
O tvojim pitanjima upucenim meni nastavicemo razgovor...