dobro da je neko odgovorio, jer zaključak mog istraživanja Biblije jeste, da se ne molim niti Isusu, niti "svecima",niti Marii
BIBLIJA-Božija riječ i Božija istina
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
Pokušat ću se vodit samo biblijskim naukom,ne protežirajući ni slučajno protestantizam ili bilo koji drugi pravac,ni prije ni poslije Reformacije.
Simi je dala precizno objašnjenje pravoslavnog vjerovanja glede svetaca,gledano kroz crkvenu tradiciju i običaje,te pravila Crkve Pravoslavne u njihovoj teologiji i dogmi.Hvala na sažetom objašnjenju.
Gledajući kroz Novi Zavjet i osobito kroz 10 osnovnih Zapovjedi,ipak,dolazi se do neizbježnog zaključka da slikama,ikonama te tzv.relikvijama raznih vrsta zaista nema mjesta u kršćanskom učenju Isusa Krista.
On naime nije promjenio zapovjest o zabrani štovanja slika i slično,niti je to bilo kako mogao.Tu i Kur"an ima identičan stav,što sam provjerio.
Nadalje,ne treba biti jednostran,niti protestanski fanatik,pa treba reći što je zapravo suština čitave te idolatrije npr.u Katoličkoj ili Pravoslavnoj Crkvi.
Radi se naime o tome da su dvije najveće Crkve zapravo složne oko jedne stvari koja nema podlogu u Svetom Pismu,ali je od velike praktične važnosti za očuvanje crkve kao političke,interesne i nacionalne institucije kroz vrijeme.
Radi se o tome da je Crkva sebi dala autoritet da mijenja i objašnjava smisao stihova u Bibliji.Pri tome se kao opravdanje koristi jedan stih u N.zavjetu("što svežete na zemlji biće vezano i na nebu"parafraziram,ovo je Fiin posao).Taj autoritet je zagarantiran zakonski unutar crkve,kanoniziran,te svaki vjernik koji ga dovodi u pitanje može biti isključen iz zajednice.To se takođe odnosi i na sve dogme.
Problem je kada crkvena pravila i tradicija dolaze u koliziju i logički sukob sa Biblijom i samim zdravim razumom,a to je veoma čest slučaj,znači ---postoji Crkvena tradicija ili dogma kojoj nema podloge u Bibliji,već se proglašava istinom i obavezom po autoritetu Crkve,odn,Pape(kod Katoličke crkve to pravo se zove Papina Nepogrešivost "ex-catedra"odn.po pitanjima teologije i nauke).
Poglavar Rimske Kat.Crkve,Papa to pravo,opet,izvlači iz stiha u kojem Isus Petru saopštava da će na njemu "sagraditi " crkvu(i to je na kraju ispalo kao "ex-catedra "nepogrešivo tumačenje teksta).Po Katoličkoj tradiciji,apostol Petar je bio prvi Papa,i taj lanac nasljedjivanja vodi sve do današnjeg Pape.
Naravno,sve bi bilo o.k. da u proteklih nekoliko vjekova nije bilo Reformacije,Inkvizicije,političkih i ratnih avantura raznih Papa,sakrivanja dokumenata,uvlačenja raznih ekstremnih učenja u kat.teologiju...da ne idem daleko...
Dragi moji,unutar kršćanskog svijeta,stvar je vjerovanja jedne zajednice kako prihvata pojedine dogme,tradiciju,pa i samo Sveto Pismo,i to treba poštivati.
Ja lično sve posmatram kroz svjetlo same Biblije,glede tih običaja,(sola scriptura),te ako ustanovim da nekom običaju ili vjerovanju nema utemeljenja u ,recimo,Novom Zavjetu---ja taj običaj ne smatram za zlo---ali ga ne upražnjavam.
Postoje silna teološka objašnjenja i opravdanja za Mariju,hodočašća,kipove,itd--ali su to sve produkti rada ljudi koji vjeruju da imaju autoritet od strane Crkve(posredno od Isusa) da oblikuju vjerovanje ljudi unutar Crkve.
Pri tom najveću ulogu igra pokornost Crkvi i poslušnost svećeniku,te sujevjerje i mentalitet--naprimjer-"ako nisi katolik kakav si hrvat,ili nisi hrvat ako nisi katolik,srbin može bit samo pravoslavac".Znači,jako je prisutan strah od reakcije okoline,posebice u malim mjestima,ako se potegne tema o vjerovanju,i to ljude priječi da glasno kažu razmišljanje čak i kad su učeniji.
Da se vratim na temu...dakle,vjerovanje u "Bogorodicu"(a sam termin je Biblijski gledano apsurd prve klase)nije po defaultu uvjerenje svih kršćana.
Isto se odnosi i na "svece",koji predstavljaju neku vrstu spone između živih vjernika i Boga,a sveci se tu stavljaju u ulogu onih koji se Bogu neprestano mole zarad svojih živih sunarodnika(koji u njih vjeruju
).Između čovjeka i Boga,po Pismu,posrednika nema,niti se kome živ čovjek ima moliti osim Bogu,ostalo je nadodato kroz tradiciju i nakon velikih borbi unutar crkvenih sabora u davnoj prošlosti.
Nadalje,razna "ukazanja"npr.ovo čuveno u Međugorju,jesu jedna neviđena manipulacija,kojoj je korijen unutar jednog dijela Hercegovačkih franjevaca
,koji sami a i čitav taj kraj,zarađuju milione eura od navodnog ukazanja Isusove majke,prodajući na tone šljunka koji je navodno svet samim tim što je odatle,te ostalih suvenira.
Najbizarnije je što ni sam Papa nikad nije priznao Međugorski cirkus,ali jednostavno ide kako ide,ljudi se u svojoj slijepoj poslušnosti i očaju hvataju za slamku čudesa i prevaljuju hiljade kilometara da bi lukavim škutorima i ujacima ostavili čitave mirovine.
I na kraju,znači ponavljam,sve je stvar hoću li ja kao kršćanin poštovati ono što neko drugi vjeruje,npr.neki katolik.,bez obzira ima li to utemeljenja u Pismu.Naravno da hoću,to je njegovo pravo,i Bog je taj koji sudi,jer mnogo nas je koji iskreno vjerujemo.
Ono što hoću da se zna,bar u mojoj okolini( a živim u većinski muslimanskoj sredini),jeste da ja lično i još veliki broj ljudi na svijetu,vjeruju u Boga i Isusov nauk o Bogu,ali ne klanjaju se kipovima,ne vjeruju u Mariju kao "onu što sjedi s Bogom i Isusom na nebu,po uznesenju",ne vjeruju u brojne tradicijske predstave velikih crkava---odn. sve ono čemu u Pismu nema potvrde.
Isto tako,vjerujem da se 99% opomena Kur"ana i Hadisa odnose upravo na ovu mitologiju u velikim Crkvama i iskrivljavanje tekstova i smisla istih kroz crkvene Autoritete,a ne na samu poruku Isusa Krista niti njegove apostole.
Vjerujem i da je Kur"anska poruka i opomena data sa ciljem i svrhom ,na dobrobit ljudima koji prihvataju Islam,i na opomenu kršćanima da se drže vjere po Pismu a ne po mitologiji i ljudskim filozofijama.
p.s. ima li ko da je pročitao Propovjednika i Isusov govor na Maslinskoj gori,za komentar?
Simi je dala precizno objašnjenje pravoslavnog vjerovanja glede svetaca,gledano kroz crkvenu tradiciju i običaje,te pravila Crkve Pravoslavne u njihovoj teologiji i dogmi.Hvala na sažetom objašnjenju.
Gledajući kroz Novi Zavjet i osobito kroz 10 osnovnih Zapovjedi,ipak,dolazi se do neizbježnog zaključka da slikama,ikonama te tzv.relikvijama raznih vrsta zaista nema mjesta u kršćanskom učenju Isusa Krista.
On naime nije promjenio zapovjest o zabrani štovanja slika i slično,niti je to bilo kako mogao.Tu i Kur"an ima identičan stav,što sam provjerio.
Nadalje,ne treba biti jednostran,niti protestanski fanatik,pa treba reći što je zapravo suština čitave te idolatrije npr.u Katoličkoj ili Pravoslavnoj Crkvi.
Radi se naime o tome da su dvije najveće Crkve zapravo složne oko jedne stvari koja nema podlogu u Svetom Pismu,ali je od velike praktične važnosti za očuvanje crkve kao političke,interesne i nacionalne institucije kroz vrijeme.
Radi se o tome da je Crkva sebi dala autoritet da mijenja i objašnjava smisao stihova u Bibliji.Pri tome se kao opravdanje koristi jedan stih u N.zavjetu("što svežete na zemlji biće vezano i na nebu"parafraziram,ovo je Fiin posao).Taj autoritet je zagarantiran zakonski unutar crkve,kanoniziran,te svaki vjernik koji ga dovodi u pitanje može biti isključen iz zajednice.To se takođe odnosi i na sve dogme.
Problem je kada crkvena pravila i tradicija dolaze u koliziju i logički sukob sa Biblijom i samim zdravim razumom,a to je veoma čest slučaj,znači ---postoji Crkvena tradicija ili dogma kojoj nema podloge u Bibliji,već se proglašava istinom i obavezom po autoritetu Crkve,odn,Pape(kod Katoličke crkve to pravo se zove Papina Nepogrešivost "ex-catedra"odn.po pitanjima teologije i nauke).
Poglavar Rimske Kat.Crkve,Papa to pravo,opet,izvlači iz stiha u kojem Isus Petru saopštava da će na njemu "sagraditi " crkvu(i to je na kraju ispalo kao "ex-catedra "nepogrešivo tumačenje teksta).Po Katoličkoj tradiciji,apostol Petar je bio prvi Papa,i taj lanac nasljedjivanja vodi sve do današnjeg Pape.
Naravno,sve bi bilo o.k. da u proteklih nekoliko vjekova nije bilo Reformacije,Inkvizicije,političkih i ratnih avantura raznih Papa,sakrivanja dokumenata,uvlačenja raznih ekstremnih učenja u kat.teologiju...da ne idem daleko...
Dragi moji,unutar kršćanskog svijeta,stvar je vjerovanja jedne zajednice kako prihvata pojedine dogme,tradiciju,pa i samo Sveto Pismo,i to treba poštivati.
Ja lično sve posmatram kroz svjetlo same Biblije,glede tih običaja,(sola scriptura),te ako ustanovim da nekom običaju ili vjerovanju nema utemeljenja u ,recimo,Novom Zavjetu---ja taj običaj ne smatram za zlo---ali ga ne upražnjavam.
Postoje silna teološka objašnjenja i opravdanja za Mariju,hodočašća,kipove,itd--ali su to sve produkti rada ljudi koji vjeruju da imaju autoritet od strane Crkve(posredno od Isusa) da oblikuju vjerovanje ljudi unutar Crkve.
Pri tom najveću ulogu igra pokornost Crkvi i poslušnost svećeniku,te sujevjerje i mentalitet--naprimjer-"ako nisi katolik kakav si hrvat,ili nisi hrvat ako nisi katolik,srbin može bit samo pravoslavac".Znači,jako je prisutan strah od reakcije okoline,posebice u malim mjestima,ako se potegne tema o vjerovanju,i to ljude priječi da glasno kažu razmišljanje čak i kad su učeniji.
Da se vratim na temu...dakle,vjerovanje u "Bogorodicu"(a sam termin je Biblijski gledano apsurd prve klase)nije po defaultu uvjerenje svih kršćana.
Isto se odnosi i na "svece",koji predstavljaju neku vrstu spone između živih vjernika i Boga,a sveci se tu stavljaju u ulogu onih koji se Bogu neprestano mole zarad svojih živih sunarodnika(koji u njih vjeruju
Nadalje,razna "ukazanja"npr.ovo čuveno u Međugorju,jesu jedna neviđena manipulacija,kojoj je korijen unutar jednog dijela Hercegovačkih franjevaca
,koji sami a i čitav taj kraj,zarađuju milione eura od navodnog ukazanja Isusove majke,prodajući na tone šljunka koji je navodno svet samim tim što je odatle,te ostalih suvenira.
Najbizarnije je što ni sam Papa nikad nije priznao Međugorski cirkus,ali jednostavno ide kako ide,ljudi se u svojoj slijepoj poslušnosti i očaju hvataju za slamku čudesa i prevaljuju hiljade kilometara da bi lukavim škutorima i ujacima ostavili čitave mirovine.
I na kraju,znači ponavljam,sve je stvar hoću li ja kao kršćanin poštovati ono što neko drugi vjeruje,npr.neki katolik.,bez obzira ima li to utemeljenja u Pismu.Naravno da hoću,to je njegovo pravo,i Bog je taj koji sudi,jer mnogo nas je koji iskreno vjerujemo.
Ono što hoću da se zna,bar u mojoj okolini( a živim u većinski muslimanskoj sredini),jeste da ja lično i još veliki broj ljudi na svijetu,vjeruju u Boga i Isusov nauk o Bogu,ali ne klanjaju se kipovima,ne vjeruju u Mariju kao "onu što sjedi s Bogom i Isusom na nebu,po uznesenju",ne vjeruju u brojne tradicijske predstave velikih crkava---odn. sve ono čemu u Pismu nema potvrde.
Isto tako,vjerujem da se 99% opomena Kur"ana i Hadisa odnose upravo na ovu mitologiju u velikim Crkvama i iskrivljavanje tekstova i smisla istih kroz crkvene Autoritete,a ne na samu poruku Isusa Krista niti njegove apostole.
Vjerujem i da je Kur"anska poruka i opomena data sa ciljem i svrhom ,na dobrobit ljudima koji prihvataju Islam,i na opomenu kršćanima da se drže vjere po Pismu a ne po mitologiji i ljudskim filozofijama.
p.s. ima li ko da je pročitao Propovjednika i Isusov govor na Maslinskoj gori,za komentar?
-
fia
Isus na Maslinskoj gori:
Možda najpoznatija je pasaž o sreči.
„Sretni ste vi siromašni, je je vaše kraljevstvo Božje.“
„Sretni ste vi koji sada gladujete, jer ćete se nasititi.“
"Sretni ste kad vas ljudi mrze….radujte se u taj dan i skačite, jer, gle! velika je vaša nagrada na nebu.“
„Sretni su oni koji nastoje zadovoljit svoje duhovne potrebe….
„Sretni su krotki…“
"Sretni su milosrdni…“
rekao takodjer da su sretni oni - blage naravi, milostivi, koji su čistog srca i miroljubivi…
Isus time naravno ne govori o veselosti, istinska sreča nosi u sebi osječaj zadovoljstva i životne ispunjenosti. Zato su sretni oni koji vide i priznaju svoje duhovne potrebe, koji su tužni, jer su svijesni svog grešnog stanja i koji poznaju Boga i služe mu. Na taj način, čak i kad je neko mrzi ili su progonjeni zato što čine Božju volju, oni su sretni jer znaju da se svidjaju Bogu i da će primiti nagradu vječnog života. U suprotnosti onima, koji misle da materialna sredstva i užici su ono što osobu čini sretnom.
Ovo propovijedanje sadrži baš te riječi koje se tiču „Zakona“
„Nemojte misliti, da sam došao uništiti Zakon ili Proroke, nisam došao uništiti, nego ispuniti. "Nakon toga pokazuje svoj stav: " u zakonu stoji „ne ubij“, Isus dodaje „Medjutim, ja vam kažem da će stvatko tko je stalno srdit na svog brata biti odgovoran sudu.“
Isus pokazuje do kojeg stupnja trebamo iči, da bismo postigli mir. „ Ako dakle, prinosiš svoj dar na oltar /žrtvu/ i sjetiš se tamo da tvoj brat ima nešto protiv tebe, ostavi svoj dar pred oltarom, te idi, prvo se izmiri sa svojim bratom a zatím, kad se vratiš, prinesi svoj dar.“
Spominje sedmu od 10 zapovijedi „ Čuli ste da je rečeno: nečini preljub“ „Ja vam kažem da je svatko tko stalno gleda neku ženu tako da ima strast prema njoj već s njom počinio preljub u svom srcu“.
„Neodupirite se onome tko je zao, nego, tko vas udari po desnom obrazu, okrenite mu i drugi“ - to ne znači da ne treba braniti sebe i svoju obitelj, jer svrha šamara nije fizička povrijeda nego uvreda. Prema tome, ne vračati šamare ili uvrede.
„Čuli ste da je bilo rečeno „Ljubi bližnjega svojega i mrzi neprijatelja svojega“ „Medjutim, ja vam kažem „ljubite i svoje neprijatelje i molite se za one, koji vas progone.“
„Osim toga je bilo rečeno „tko se razvede od žene svoje, neka joj da potvrdu o razvodu“ „A ja vam kažem : Svatko tko se razvede od žene osim zbog bluda, navodi je na preljub.“
Neke od idućih redkova
"Kad daješ milosrdne darove, ne trubi pred sobom kao što čine licemjeri. „
"Kad molite, ne smijete biti poput licemjera, jer oni rado mole stoječi u sinagogama i na raskrščima širokih puteva da bi bili vidljivi ljudima.“ - Ovdje ne osudjuje javne molitve, nego te koje se izgovaraju da bi se ostavio utisak na druge.
„Kad molite, ne ponavljajte uvijek jedno te isto, kao što čine ljudi iz naroda“ Da bi pokazao kako se moliti, daje uzornu? molitvu. Prve molbe se tiču Božjoj suverenosti i njegovim namjerama, - da se sveti Božje ime, da dodje Kraljevstvo, da se vrši njegova volja. Ostale su osobne - za svakodnevnu hranu, oproštenje grijeha, da ne budemo iskušani iznad svojih snaga i da budemo izbavljeni od zloga.
„Neskupljajte sebi blago na zemlji,…. "ne možete robovati Bogu i bogatstvu."
„Nesudite, da vam se ne sudi“
„Sve dakle, što želite da ljudi čine vama, činite i vi njima. To je smisao Zakona i Proroka“.
Da ne čini učenika ono što neko kaže, nego ono što čini vidimo :
„Neče svatko tko mi govori „Gospodine, Gospodine ući u kraljevstvo nebesko, nego onaj tko vrši volju Oca mojega, koji je na nebesima“
Što je rekao - /navodno/, napr. Mohandas Gandhi: "Ako se ujedinimo na uputama danim Kristom u ovom govoru na Maslinskoj gori, onda ćemo riješiti sve probleme svijeta."
Možda najpoznatija je pasaž o sreči.
„Sretni ste vi siromašni, je je vaše kraljevstvo Božje.“
„Sretni ste vi koji sada gladujete, jer ćete se nasititi.“
"Sretni ste kad vas ljudi mrze….radujte se u taj dan i skačite, jer, gle! velika je vaša nagrada na nebu.“
„Sretni su oni koji nastoje zadovoljit svoje duhovne potrebe….
„Sretni su krotki…“
"Sretni su milosrdni…“
rekao takodjer da su sretni oni - blage naravi, milostivi, koji su čistog srca i miroljubivi…
Isus time naravno ne govori o veselosti, istinska sreča nosi u sebi osječaj zadovoljstva i životne ispunjenosti. Zato su sretni oni koji vide i priznaju svoje duhovne potrebe, koji su tužni, jer su svijesni svog grešnog stanja i koji poznaju Boga i služe mu. Na taj način, čak i kad je neko mrzi ili su progonjeni zato što čine Božju volju, oni su sretni jer znaju da se svidjaju Bogu i da će primiti nagradu vječnog života. U suprotnosti onima, koji misle da materialna sredstva i užici su ono što osobu čini sretnom.
Ovo propovijedanje sadrži baš te riječi koje se tiču „Zakona“
„Nemojte misliti, da sam došao uništiti Zakon ili Proroke, nisam došao uništiti, nego ispuniti. "Nakon toga pokazuje svoj stav: " u zakonu stoji „ne ubij“, Isus dodaje „Medjutim, ja vam kažem da će stvatko tko je stalno srdit na svog brata biti odgovoran sudu.“
Isus pokazuje do kojeg stupnja trebamo iči, da bismo postigli mir. „ Ako dakle, prinosiš svoj dar na oltar /žrtvu/ i sjetiš se tamo da tvoj brat ima nešto protiv tebe, ostavi svoj dar pred oltarom, te idi, prvo se izmiri sa svojim bratom a zatím, kad se vratiš, prinesi svoj dar.“
Spominje sedmu od 10 zapovijedi „ Čuli ste da je rečeno: nečini preljub“ „Ja vam kažem da je svatko tko stalno gleda neku ženu tako da ima strast prema njoj već s njom počinio preljub u svom srcu“.
„Neodupirite se onome tko je zao, nego, tko vas udari po desnom obrazu, okrenite mu i drugi“ - to ne znači da ne treba braniti sebe i svoju obitelj, jer svrha šamara nije fizička povrijeda nego uvreda. Prema tome, ne vračati šamare ili uvrede.
„Čuli ste da je bilo rečeno „Ljubi bližnjega svojega i mrzi neprijatelja svojega“ „Medjutim, ja vam kažem „ljubite i svoje neprijatelje i molite se za one, koji vas progone.“
„Osim toga je bilo rečeno „tko se razvede od žene svoje, neka joj da potvrdu o razvodu“ „A ja vam kažem : Svatko tko se razvede od žene osim zbog bluda, navodi je na preljub.“
Neke od idućih redkova
"Kad daješ milosrdne darove, ne trubi pred sobom kao što čine licemjeri. „
"Kad molite, ne smijete biti poput licemjera, jer oni rado mole stoječi u sinagogama i na raskrščima širokih puteva da bi bili vidljivi ljudima.“ - Ovdje ne osudjuje javne molitve, nego te koje se izgovaraju da bi se ostavio utisak na druge.
„Kad molite, ne ponavljajte uvijek jedno te isto, kao što čine ljudi iz naroda“ Da bi pokazao kako se moliti, daje uzornu? molitvu. Prve molbe se tiču Božjoj suverenosti i njegovim namjerama, - da se sveti Božje ime, da dodje Kraljevstvo, da se vrši njegova volja. Ostale su osobne - za svakodnevnu hranu, oproštenje grijeha, da ne budemo iskušani iznad svojih snaga i da budemo izbavljeni od zloga.
„Neskupljajte sebi blago na zemlji,…. "ne možete robovati Bogu i bogatstvu."
„Nesudite, da vam se ne sudi“
„Sve dakle, što želite da ljudi čine vama, činite i vi njima. To je smisao Zakona i Proroka“.
Da ne čini učenika ono što neko kaže, nego ono što čini vidimo :
„Neče svatko tko mi govori „Gospodine, Gospodine ući u kraljevstvo nebesko, nego onaj tko vrši volju Oca mojega, koji je na nebesima“
Što je rekao - /navodno/, napr. Mohandas Gandhi: "Ako se ujedinimo na uputama danim Kristom u ovom govoru na Maslinskoj gori, onda ćemo riješiti sve probleme svijeta."
-
simi5
Upravo u smislu ovoga što Hristos na Gori govori za vernika bi trebalo da bude mnogo važnije da li je srce čisto nego da li je bilo koja forma ispunjena. Zato je rečeno da ne prinosi darove koji se ogrešio na svog brata nego prvo da popravi svoje sagrešenje.
Boga ne zanimaju ikone, crkve, džamije, i sinagoge. Zanima ga čovek koji se moli. Zato je formalizam oko pitanja ikona farisejstvo od strane nekog ko sam sebe nije očistio od grešnih dela, misli i osećaja koja ga nagone na netrpeljivost.
Mir Božiji, Hristos se rodi!
Mirboženje je običaj da da se na dan Božića rođaci i prijatelji grle, ljube i izgovaraju: " Mir Božiji, Hristos se rodi! " kao svoj zavet uzajamne ljubavi, poverenja i dobre volje.
Boga ne zanimaju ikone, crkve, džamije, i sinagoge. Zanima ga čovek koji se moli. Zato je formalizam oko pitanja ikona farisejstvo od strane nekog ko sam sebe nije očistio od grešnih dela, misli i osećaja koja ga nagone na netrpeljivost.
Mir Božiji, Hristos se rodi!
Mirboženje je običaj da da se na dan Božića rođaci i prijatelji grle, ljube i izgovaraju: " Mir Božiji, Hristos se rodi! " kao svoj zavet uzajamne ljubavi, poverenja i dobre volje.
- IZVANZEMALJAC
Meni ekskomunikacija ili isključenje iz vjerske zajednice ne ide u glavu. Kako je moguče da te neko odvoji od Boga (sve je božje kraljevstvo).
Kad umreš ti je zabranjen vjerski pokop i satim ideš direkt u pakao.
Zar nije Bog taj koji odlučiva gdje češ završiti.
ovo ne mislim kao provokaciju nego me zanima jeli istina da je jedan od papa bio prije toga gusar i da ga je znana porodica Mediči (ne sječam se kako se pravilno piše) dogurala na taj položaj a kasnije i jednog člana svoje porodice(čuo podavno pa me zanima jel tako il nije).
ovo ne mislim kao provokaciju nego me zanima jeli istina da je jedan od papa bio prije toga gusar i da ga je znana porodica Mediči (ne sječam se kako se pravilno piše) dogurala na taj položaj a kasnije i jednog člana svoje porodice(čuo podavno pa me zanima jel tako il nije).
- dr.gog
Da ne bih bio pogrešno shvaćen od braće katolika,uputit ću te na Katoličku enciklopediju,ili neki sličan izvor na Internetu gdje imaš po redu pobrojanu liniju Papa.Znam da i sama Kat.Crkva priznaje greške u tim stvarima,te da su se dešavale stvari,koje,najblaže rečeno,nemaju veze ni sa čim osim sa najbrutalnijim kriminalom i ličnim bogaćenjem.No to je daleka prošlost ipak,i bilo bi zlonamjerno trpati čitavu konfesiju u koš sa psihopatama tipa Bordžije,inkvizitora opsjednutih crnom magijom u najnazadnijem periodu Evrope...te političkim ubistvima u tadašnjem Vatikanu.To je faktografija i zbilja nema veze sa temom o Svetom Pismu kao o univerzalnoj poruci,na čemu ja inzistiram.IZVANZEMALJAC wrote:Meni ekskomunikacija ili isključenje iz vjerske zajednice ne ide u glavu. Kako je moguče da te neko odvoji od Boga (sve je božje kraljevstvo).
ovo ne mislim kao provokaciju nego me zanima "jeli istina da je jedan od papa bio prije toga gusar i da ga je znana porodica Mediči (ne sječam se kako se pravilno piše) dogurala na taj položaj a kasnije i jednog člana svoje porodice(čuo podavno pa me zanima jel tako il nije)".
Ako želiš,probaj kontaktirati forumaša pod nickom"Sirotanović"koji je dosta upućen u povijest Katoličke crkve,a u vezi svog pitanja.
Ekskomunikacija je ,istini na volju,čin koji se ne dešava često,i koji je posljedica zaista dugotrajnog odvagivanja činjenica među većim krugom učenih ljudi unutar neke kršćanske zajednice.Najčešće je riječ o ljudima koji svjesno i dobrovoljno odstupe od svoje zajednice,bilo promjenom vjeroispovjesti,ili pak vršenjem teških krivičnih djela,no ponekad je u pitanju i mučna borba za prevlast unutar Crkve,znači prljava politika.
Po Pismu,nitko nema pravo odbiti ukop ili naplatiti ukop vjernika,niti vršiti šikaniranje i progon na osnovu ,najčešće ljudskih laži,sujete i nacionalne i rasne razlike---unutar kršćanske zajednice.Te strašne stvari su se dešavale u SAD kad su ljudi i unutar same crkve sjedili odvojeno po boji kože,ili pak nisu ni smjeli ući u crkvu gdje su "drugi".Tome nema temelja u Isusovim riječima,niti u riječima ijednog Poslanika.To je,naški rečeno,šejtanski posao.
Glede molitve i ukopa recimo,reći ću ti svoje lično mišljenje.Kad ne bih imao mjesto da se onako ,uobičajeno poklonim Bogu,kad ne bi bilo crkve u blizini,ušao bih u prvu džamiju,oprao ruke ,noge i lice i pomolio se onako kako znam i umijem,i to je to.Glede sahrane,pa sad...."mrtvi nemaju udjela ni u čemu pod suncem,niti šta znaju"(knjiga Propovjednika 9,5) davno je rekao Sulejman a.s.(Solomon).Prijatelju dragi,hoće li me sahraniti ruka nekog sveštenika ili kašika od bagera,ili pak prijatelji...nebitno je to--sve je to stvar kako neko vjeruje, i da li je naprimjer sujevjeran pa misli da će skakati okolo ko vampir ako nedaj Bože naljuti lokalnog popa.
Puno je važnije misliti na ličnu iskrenost i poštovanje prema Bogu,nego na isprazne prijetnje isključenjem zbog ,možda,lične netrpeljivosti ili nekog većeg ljudskog srkleta i gluposti.Bog ,zaista ,sve zna,a svima nam je pod zemlju kako god--s hodžom il bez njega--i to onako kako smo i došli--bez ičega.
- Bosanac sa dna kace
Ja imam par pitanja u vezi mise odnosno liturgije, gdje po Jevandjelju ili cijeloj Bibliji, gdje stoji da misa ili liturgija mora bit 3 sata sa blagoslovima,onda kadjenjem, uz saslusanje hora i ostalog svestenstva....????
gdje stoji da je to sam Isus radio ili da je preporucio da se to radi....???
gdje stoji da se trebaju postovati ikone i da se treba moliti njima, da li ikone imaju svoje uporiste u Bibliji? a znamo da je jedna od zapovijedi:...ne pravi lika Moga...
samo me zanima...ne zelim nikog provocirat...
gdje stoji da se trebaju postovati ikone i da se treba moliti njima, da li ikone imaju svoje uporiste u Bibliji? a znamo da je jedna od zapovijedi:...ne pravi lika Moga...
-
simi5
U Novom Zavetu ne postoji nikakvo objašnjenje od strane Isusa Hrista kako izgleda Strašni sud. Naročito ne postoji nikakvo pravilo o ustrojstvu pa ni ekskomunikaciji iz crkve.IZVANZEMALJAC wrote:Meni ekskomunikacija ili isključenje iz vjerske zajednice ne ide u glavu. Kako je moguče da te neko odvoji od Boga (sve je božje kraljevstvo).
Na ovom linku je prevod Novog Zaveta ako te zanima.
http://www.rastko.org.yu/bogoslovlje/no ... index.html
-
fia
E… u stvari ima, /mislim nešto kao exkomunikacija/
1.Korinčanima 5. pogl. i još neke druge textove…i moraš znati puno toga ostalog….
samo to opet izgleda drugačije, nego se to koristilo, jer za crkvu je to u prošlosti postalo velikim oružjem, kojim prijetila neposlušnim, ne Božjim zakonima, nego sebi…ali to je već dr.gog dovoljno objasnio…
Cilj toga, tako, kako to Pismo kaže, nije odvojiti nekoga od Boga, jer niko te ne može od Boga odvojiti, i na kraju on bolje zna tko je tko…
Cilj toga je sličan, kao kod djeteta, koje bi grubo i stalno kršilo neka pravila ponašanja i ugrožavao bi ostalu djecu, to dijete ćeš nakon nekoliko upozorenja, uzeti na neko vrijeme iz tog društva, napr. u drugu sobu, i tek kad se smiri, može se opet vratiti unutra. Jer time ćeš očuvati ostalu djecu i njemu jasno pokazati, da se tako ponašati ne može.
Ako bi se to primjenjivalo tako, kako treba, nebi bilo moguče puno toga što se u ime vjere desilo….
Kome je bitno, preko pp, …. ne mislim da je ovdje mjesto za to.
@simi5
- hvala na tom linku..
1.Korinčanima 5. pogl. i još neke druge textove…i moraš znati puno toga ostalog….
samo to opet izgleda drugačije, nego se to koristilo, jer za crkvu je to u prošlosti postalo velikim oružjem, kojim prijetila neposlušnim, ne Božjim zakonima, nego sebi…ali to je već dr.gog dovoljno objasnio…
Cilj toga, tako, kako to Pismo kaže, nije odvojiti nekoga od Boga, jer niko te ne može od Boga odvojiti, i na kraju on bolje zna tko je tko…
Cilj toga je sličan, kao kod djeteta, koje bi grubo i stalno kršilo neka pravila ponašanja i ugrožavao bi ostalu djecu, to dijete ćeš nakon nekoliko upozorenja, uzeti na neko vrijeme iz tog društva, napr. u drugu sobu, i tek kad se smiri, može se opet vratiti unutra. Jer time ćeš očuvati ostalu djecu i njemu jasno pokazati, da se tako ponašati ne može.
Ako bi se to primjenjivalo tako, kako treba, nebi bilo moguče puno toga što se u ime vjere desilo….
Kome je bitno, preko pp, …. ne mislim da je ovdje mjesto za to.
@simi5
- IZVANZEMALJAC
Hvala ti dr.gog za odgovore
pitanja, pitanja...
ako sam dobro razumijo kod katolika možeš da dobiješ odpuščenje za grjeh(e) kod svečenika
ne razumijem kako se svata to da je Isus umro za "naše" grjehe.
dali to znači da možeš da radiš sve i svašta pošto je on umro za tvoje grjehe.
ne razumijem zašto bi neko bio žrtvovan za nas zar ne odgovaramo sami zase?
orginalni grjeh ili kako se to več kaže(jel to zbog Adama?)-znači rođen si u grjehu i ako umreš kao beba značili to da ideš u pakao.
ako je taj grjeh zbog Adama zašto se ne prenesu i drugi grjesi sa oca na sina(ili matere da me feministkinje ne napanu
)?
Unaprjed hvala za odgovor.
pitanja, pitanja...
ako sam dobro razumijo kod katolika možeš da dobiješ odpuščenje za grjeh(e) kod svečenika
orginalni grjeh ili kako se to več kaže(jel to zbog Adama?)-znači rođen si u grjehu i ako umreš kao beba značili to da ideš u pakao.
ako je taj grjeh zbog Adama zašto se ne prenesu i drugi grjesi sa oca na sina(ili matere da me feministkinje ne napanu
-
fia
IZVANZEMALJAC wrote:Hvala ti dr.gog za odgovore![]()
pitanja, pitanja...
ako je taj grjeh zbog Adama zašto se ne prenesu i drugi grjesi sa oca na sina(ili matere da me feministkinje ne napanu)?
prvo što je taj grijeh koji smo naslijedili od Adama:
Adam je bio stvoren kao savršen čovjek sa slobodnom voljom, ali sa tim da nije stvoren tako, da sam sebi vlada. Kad mu se pružila prilika /nakon djelovanja sotone/ on je izabrao ne poslušati Božji zakon i time je odlučio da će upotrebljavat svoj život na različit način nego kako je bio stvoren. Time je pokvario ili kako se kaže da je definicija grijeha - „promašaj cilja“ - promašio je taj cilj, sa kojim ga je Bog stvorio.
Jer mu se djeca rodila tek nakon tog „grijeha“, naslijedila su tu sklonost k grijehu,…. i sve ostalo potomstvo.
Biblija pravi razliku izmedju ovog naslijedjenog grijeha i namjernog grijeha, izmedju jednog griješnog postupka, za koji se taj neko kaje i stalnog ponavljanja grijeha.
Isusova žrtva za nas „čisti“ taj naslijedjeni grijeh, ili tu našu sklonost grijehu. Znači ne možeš raditi sve i svašta, jer si ti odgovoran za svoje postupke.
Ako ti sad počinjem pisati da li ima svečenik pravo odpustiti grijehe, izazvat ću sukob….i to ne želim…
I što se tiče pakla… posebna tema i opet bi došlo do sukoba…i to je baš taj razlog /tebi dr.gogu/ zašto se nekad mora iči u izvorne jezike, jer kad se prevedu dva različita izraza istim řiječima, postat će napr. nauka o peklu i haos…..
pa… ti si citirao texte iz Propovijednika šta je nakon smrti…. dovuci to do kraja…
- IZVANZEMALJAC
Neka mi neko objasni ovo bog je stvorijo ljude sa slobodom mišljenja (slobodnom voljom) što znači Bog ti rekne jedno ti još uvjek možeš uraditi ono drugo e sad bog je stvorijo i anđele ali oni nemaju tu slobodu.
Kako si onda krščani objašnjavate vraga ili sotonu koji je bio anđeo ali je išao preko Božjih naredbi (to je nemoguče jer nema svoje volje znači ko robot sluša šta mu Bog kaže) i na kraju postane onaj koji odvrača ljude sa pravog puta?
Kako si onda krščani objašnjavate vraga ili sotonu koji je bio anđeo ali je išao preko Božjih naredbi (to je nemoguče jer nema svoje volje znači ko robot sluša šta mu Bog kaže) i na kraju postane onaj koji odvrača ljude sa pravog puta?
-
simi5
Anđeli i Arhanđeli su svesni Boga i Njegovih zakona koje još poznajemo i kao zakone prirode odnosno fizike, hemije,...IZVANZEMALJAC wrote:Neka mi neko objasni ovo bog je stvorijo ljude sa slobodom mišljenja (slobodnom voljom) što znači Bog ti rekne jedno ti još uvjek možeš uraditi ono drugo e sad bog je stvorijo i anđele ali oni nemaju tu slobodu.
Znači oni nemaju slobodu da odluče veruju li u Boga i zakone jer ih znaju. Oni samim tim mogu da greše samo svesno i da zbog toga snose celokupne posledice svog greha.
Čovek ne može da spozna Boga. Ima kao što znamo mnogo ljudi koji osećaju Boga u sebi i instiktivno znaju da On postoji ali niko nema dokaz za postojanje Boga. Zato čovek ima slobodu da spozna ili ne spozna Boga, da greši u neznanju ili u slabosti.
Otprilike kao dete koje se tek rodilo i nije svesno. Ono nije krivo što ne poznaje svoje roditelje, druge ljude, što nekog moše da ogrebe, udari, pljune. Međutim kako odrasta dete postaje svesno i neke stvari mu više nisu dopuštene.
- Bosanac sa dna kace
zasto meni niko ne odgvoori na gore postavljena pitanja? 
-
fia
Bosanac sa dna kace wrote:Ja imam par pitanja u vezi mise odnosno liturgije, gdje po Jevandjelju ili cijeloj Bibliji, gdje stoji da misa ili liturgija mora bit 3 sata sa blagoslovima,onda kadjenjem, uz saslusanje hora i ostalog svestenstva....????
zasto meni niko ne odgvoori na gore postavljena pitanja?
jer ja čekam da će neko drugi, da ne ispadnem kao da imam patent...i da odgovore oni kojih se tiče...
prema mojem istraživanju -
Židovi su imali u tom sistemu obožavanju Boga - hram, svečenike, kadidlo itd.
Krščanima je bilo rećeno da taj sistem je bio kao "predslika budučih stvari" i da
"Bog koji je stvorio svijet i sve što je u njemu, koji je Gospod neba i zemlje, ne stanuje u rukotvorenim hramovima, Niti prima ugađanja od ruku čovječijih, kao da nešto treba Njemu, koji sam daje svima život i dihanje i sve." Djela 17:24
i taj sistem obožavanja već ne zahtjeva te vidljive znakove, zato nema nikakvih uputa u Isusovim riječima.
I ikone?.. nećeš pronaći uporište...
Last edited by fia on 08/01/2008 17:20, edited 1 time in total.
-
Meraklos
ohoho, evo vehabije.Bosanac sa dna kace wrote:gdje po Jevandjelju ili cijeloj Bibliji, gdje stoji da misa ili liturgija mora bit 3 sata sa blagoslovima,onda kadjenjem, uz saslusanje hora i ostalog svestenstva....????
gdje stoji da se trebaju postovati ikone i da se treba moliti njima,
da li ikone imaju svoje uporiste u Bibliji?
a znamo da je jedna od zapovijedi:...ne pravi lika Moga...
- dr.gog
Bosanac sa dna kace wrote:Ja imam par pitanja u vezi mise odnosno liturgije, gdje po Jevandjelju ili cijeloj Bibliji, gdje stoji da misa ili liturgija mora bit 3 sata sa blagoslovima,onda kadjenjem, uz saslusanje hora i ostalog svestenstva....????
Evo ovako,da malo poredam stvari radi lakše komunikacije i eventualnih nesporazuma sa shvatanjima koja su malo drugačija od mojih.
Iz sasvim praktičnih razloga uvijek navodim temu na provjeru putem samog teksta i priča ispričanih u Bibliji--posebice onih koje su maltene prihvaćeni kao dio klasične,opštepoznate književnosti.
Dakle,Bosanac,ljudska pamet je ograničena,a najčešće se pogriješi kad se sebi da za pravo enciklopedijski nešto objašnjavati---to se burazeru onda pretvori u kviz---haman ko da neko na Pinku stavi Grandovu voditeljicu i na telop joj šalje tekst sa pitanjima i odgovorima iz Biblije ili Kur"ana.
Tebi recimo velim,a mislim da je najpoštenije,da fakat pažljivo pogledaš te stvari o kojima pitaš.Zašto?.Zato što ti na pola pitanja sam zdrav razum ubacuje odgovor.
"Zar nije to tako -ako to nije tako?"---koliko god svađalački zvučalo,ja tvrdim i osvjedočen sam da nikakvu tradiciju ni običaje ne mogu predstavljati kao Isusovo naslijeđe,ako se ti običaji naslanjaju na paganske i predstavljaju neku vrstu magijskih rituala,bez ikakve dobrobiti po čovjeka.--posebno ako im nema traga u tekstovima Biblije
Ono što hoću da kažem je da lično respektujem pravoslavne i katoličke starinske običaje,ali isto tako kažem da su to stvari koje sa samom vjerom nemaju ništa,onako kako je data Isusu i apostolima.
Kod kađenja,Božićnih rituala,križeva ,ikona,kipova,ispovjedi i oprosta grijeha od strane svećenika---radi se o nepobitnoj idolatriji i kršenju Božje zapovjesti.Opet ponavljam,to su stvari uspostavljene kroz neutemeljeni i zloupotrijebljeni dio autoriteta Crkve.
Svrha uvođenja i tolerisanja paganskih običaja u Kršćanskim zajednicama
,posebice ovim najvećim jeste čisto praktične i političke naravi,u ono doba kad se kršćanstvo širilo po Rimskom imperiju i drugim djelovima svijeta poslije.
j
ednostavno,mnogi crkveni teolozi su,pod ruku sa vlastima do juče mnogobožačkog Rima,proglašavali paganske praznike za Kršćanske,mjenjajući samo zvanični opis svrhe svetkovine,i stavljajući je u kontekst nekog događaja opisanog u Novom Zavjetu recimo.
Razlog je bio lakše navikavanje prostog naroda,Rimskih vojnika(odanih bogu Mitri),i plemstva na novu državnu religiju.
To je slučaj i sa brojnim drugim običajima i tumačenjima velikih crkava,počevši od najpoznatijeg običaja---Mise(bogoslužja) NEDELJOM,slavljenja rođenja Isusovog-Božića(rođenje malog boga)koje pada na isti dan kao i rođendan Rimskog božanstva Mitre.Znači spojene su i ostale iste svetkovine radi "mira u kući".Do današnjeg vremena,isti običaji su postali neodvojivi dio crkvenog vjerovanja i života kršćanskih vjernika.Nemogućnost opravdanja običaja kroz Sveto Pismo,nadoknađena je izuzetno razrađenom teologijom i učenjem crkvenih velikana i filozofa kroz dugi niz godina.Cilj je jednostavan---a to je očuvanje položaja i značaja crkve u društvu,te neospornog političkog utjecaja.
Pri tome je sam Biblijski nauk dospio u "drugi" plan i time i sama jednostavna istina o Isusovom radu i nauci---danas zamagljena brojnim zamršenim teološkim pravcima,te bezbrojnim razmiricama unutar kršćanske zajednice.
Na sve to dolazi već pomenuta tradicija,savremena zloupotreba u političke svrhe,i konačno se formira jedno mišljenje o Bibliji kao uzroku razdora,mraka i na koncu jednoj laži koja opravdava čak i genocid.
Poenta mog savjeta o čitanju tekstova bez predrasuda je,da zaista niko nema ekskluzivno pravo na tumačenje i poučavanje o Božijoj riječi,u smislu nepogrešivosti.Niko nema pravo predstaviti neki tradicijski običaj kao Isusovu ostavštinu,ako tome nema traga u Evanđeljima.To su jednostavno ,ljudski običaji,sa svojim pozitivnim i negativnim stranama.
-
simi5
Slažem se sa doktorom da je Liturgijaustanovljena od strane crkve. Ona nije propisana u Novom Zavetu ali pedstavlja prisećanje nekih vašnih momenata u učenju Isusa Hrista i kulminira podelom vina i hleba vernicima kao što je to Hrist učinio na Poslednjoj večeri svojim učenicima.
Hrist kaže za molitvu da je dovoljno zatvoriti se u svoju sobu i razgovarati sa Bogom kao sa svojim ocem (s poštovanjem i poverenjem i bez ulizivanja) jer Bog već unapred zna šta čoveku treba. Ipak Hrist na direktno pitanje učenika predlaže jednu moguću formu molitve Oče naš.
Postoji nekoliko uobićajenih liturgija kod pravoslavnih čiji sadržaj može da se pročita ovde:
http://www.rastko.org.yu/bogoslovlje/odgovaranje.html
Po verovanju kod Hrišćana darom spoznaje i slobodne volje čovek je osposobljen da neke odluke donosi i samostalno. Ali kako je jedan čovek sklon da lako načini grešku sabornost crkve ima za cilj promišljanje kako bi se greške izbegle ili minimizirale. Hrišćani žele da budu ispravni vernici ali nikako nisu toliko oholi da misle da su bezgrešni ni kao pojedinci ni kao zajednica.
Hrist kaže za molitvu da je dovoljno zatvoriti se u svoju sobu i razgovarati sa Bogom kao sa svojim ocem (s poštovanjem i poverenjem i bez ulizivanja) jer Bog već unapred zna šta čoveku treba. Ipak Hrist na direktno pitanje učenika predlaže jednu moguću formu molitve Oče naš.
Postoji nekoliko uobićajenih liturgija kod pravoslavnih čiji sadržaj može da se pročita ovde:
Po verovanju kod Hrišćana darom spoznaje i slobodne volje čovek je osposobljen da neke odluke donosi i samostalno. Ali kako je jedan čovek sklon da lako načini grešku sabornost crkve ima za cilj promišljanje kako bi se greške izbegle ili minimizirale. Hrišćani žele da budu ispravni vernici ali nikako nisu toliko oholi da misle da su bezgrešni ni kao pojedinci ni kao zajednica.
-
polara
Meraklos wrote:ohoho, evo vehabije.Bosanac sa dna kace wrote:gdje po Jevandjelju ili cijeloj Bibliji, gdje stoji da misa ili liturgija mora bit 3 sata sa blagoslovima,onda kadjenjem, uz saslusanje hora i ostalog svestenstva....????
gdje stoji da se trebaju postovati ikone i da se treba moliti njima,
da li ikone imaju svoje uporiste u Bibliji?
a znamo da je jedna od zapovijedi:...ne pravi lika Moga...
- danas
ne znamo -- koja je to zapovijedBosanac sa dna kace wrote: a znamo da je jedna od zapovijedi:...ne pravi lika Moga...
zapovijed (zavisi u kojoj je formi) se uglavnom odnosi na zabranu pravljenja i obozavanja bilo kakvih idola, koji se smatraju laznim... ne znam da je svevisnji igdje specificno rekao da je zabranjeno predstavljati njegov lik, ovako kako ti navodis -- ne pravi moga lika... mada postoje verzije u kojima je zabranjeno prikazivati ista sto je na zemlji i na nebesima... konzervativne interpretacije zabrajuju praviti bilo kakve 'images', neke zabrajuju da se pravi/oslikava ljudski lik, a neke samo zabranjuju obozavanje takvih stvari...
- chinese_water
Hrist to kaze?simi5 wrote:Slažem se sa doktorom da je Liturgijaustanovljena od strane crkve. Ona nije propisana u Novom Zavetu ali pedstavlja prisećanje nekih vašnih momenata u učenju Isusa Hrista i kulminira podelom vina i hleba vernicima kao što je to Hrist učinio na Poslednjoj večeri svojim učenicima.
A zasto se on molio Bogu tako da dodiruje tlo celom?
I zasto Krscani ne slijede njegov primjer, a toliko uvazavaju istog?
Mislite da vam kod Boga treba manje truda no Isusu ili sta?
-
fia
... hajd pronadji gdje se kaže da je dodirao tlo celom....chinese_water wrote:Hrist to kaze?simi5 wrote:Slažem se sa doktorom da je Liturgijaustanovljena od strane crkve. Ona nije propisana u Novom Zavetu ali pedstavlja prisećanje nekih vašnih momenata u učenju Isusa Hrista i kulminira podelom vina i hleba vernicima kao što je to Hrist učinio na Poslednjoj večeri svojim učenicima.
A zasto se on molio Bogu tako da dodiruje tlo celom?
I zasto Krscani ne slijede njegov primjer, a toliko uvazavaju istog?
Mislite da vam kod Boga treba manje truda no Isusu ili sta?