IZVANZEMALJAC wrote:
Kao što sam očekivao od fie logičan odgovor ali nisam ubjeđen jer sam vidijo djelove koji se nemogu na ovaj način objasniti.
Kad su Bibliju pisali različiti ljudi u različito vrjeme, kako zasigurno znati da imaju tačne informacije ako nisu bili svjedoci događaja.
Zašto bi Bog poslao takvu knjigu koju je tako težko svatiti da može vrlo lahko doči do pogrešnog svatanja. Naravno da to nemože biti neko lahko "štivo" jer ipak trebamo malo misliti sa glavom kad gledamo Božju rječ ali ovako je previše komplicirano čitanje.
Ma nisam ni rekla da je to jedino moguče objašnjenje…osim toga, vjera nije to isto kao lakovjernost… i ne očekujem da ćeš biti ubedjen mojim objašnjenjima… i na kraju krajeva nemoj meni sve vjerovati, ti sam moraš provjeriti šta i kako, ja mogu nekome samo pravac pokazati, ili ono o čemu ja mislim da je istina, i ništa drugo.
Ipak bio bi si iznenadjen koliko tih navodnih kontradikcija moguće je jednostavno i logično objasniti,… može biti problem u kontextu - ne samo jednog dogadjaja nego u kontextu cijele Biblije, moramo uzeti u obzir gledište pisca, možda ne poznajemo sve historijske činjenjice, običaje, možda smo opterečeni nekim religijskima dogmatima koje ustvari nisu ni biblijske, i da ne zaboravim, - prijevode, ponekad moramo usporediti više prijevoda, pronači izvoran značaj riječi…
Ali to isto važi u svemu, ako želimo nešto bolje razumijeti…
Ne mislim da je Biblija previše komplicirano "štivo", sve osnovne nauke su jednostavne. Ustvari ona može zadovoljiti čovjeka „intelektualca“ isto kao jednog neobrazovang.
Isto tako je važno na koji način Bibliji pristupamo, meni je trajalo nekoliko godina da se riješim predrasuda. Pogrešno shvatiti je moguče najjednostavnije stvari, ponekad nama je dovoljno naše vlastito /ne/raspoloženje da pogrešno „protumačimo“ nešto što je netko rekao ili uradio. Želim reći, da problem pogrešnog shvačanja, više je naš problem, nego Biblije. I ne smijemo zaboraviti da ima dovoljno onih koji žele da ne poznajemo...
Neki kažu da istinu ćeš srcem upoznati, ne slažem se u potpunosti s time, Biblija vodi čovjeka da uključi srce i glavu. „Sve ispitujte, da se u to uvjerite“ 1. Solj. 5:21, slično su dobili pohvalu oni iz Beroje koji su svaki dan pažljivo provjeravali u Pismu što im je Pavao govorio. Djela apost. 17:11.
I glava mora naše srce nadvladati, jer srce nas često vuče lošim pravcom.
Ako čitaš samo neke dijelove, i to još one koje ti neko navodi kao kontradikcije i ti ćeš se osloniti na njega kao „stručnjaka“, nećeš pronači ono što Biblija kaže.
Tako i večina ljudi samo kao papagaj ponavlja što mu je neko drugi rekao kao „nepobitnu istinu“. Slično kao ni ja neču razumijeti šta kaže Kuran, ako budem samo slušala šta kaže o Kuranu i Islamu napr. „Ali Sina“ i ne budem razmišljala o argumentaciji onih koji su ubedjeni u suprotno i ja lično za sebe ne provjerim ono što svaki od njih govori.
Tipično – večina muslimana kaže –„ pa bilo je više nego 4 evandjelja, gdje su ostale“– to su čuli ili čitali, time su je od malena hranili /ma nije to njihova greška, znam, mene su hranili drugim „istinama“ /, ok, hajde dobro pročitajte cijelu Bibliju, dobro se upoznajte sa time šta uči i onda pročitajte sve ostalo i odmah ćete vidjeti zašto nisu prihvačene kao Božja riječ. Samo nemojte kao papagaj ponavljati samo ono što ste gdje čuli.
Što se tiče pisaca i razdoblja koje biblijski izvještaj obuhvača – večinu su pisali oni koji su doživjeli te dogadjaje, ili su imali izvještaje tzv. iz „prve ruke“. Ili, kao u slučaju Mojsija, imali su pristup u prijašnije tekstove. I kad uključimo Božje djelovanje…
e.. previše sam se opet razpisala….