BIBLIJA-Božija riječ i Božija istina

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Lincoln-Burrows

Post by Lincoln-Burrows »

fia wrote:
:D :D ... a da, znaš ti šta, koristim ja više prevoda i više lexikona... pogledaj naprimjer ovdje... to nije prijevod JS..

http://www.bibles-for-the-world.com/croatian/index.php

i ako želiš baš istraživati
evo ti http://www.faithofgod.net/davar/
Imaš pravo :( ja koristim ovo http://www.hbk.hr/biblija/

Ali sve što sam napisao stoji, ovaj citat ne mijenja na stvari
Pojam trojstvo se ne spominje, to nisam nigdje ni rekao
fia

Post by fia »

Lincoln-Burrows wrote:
fia wrote:
:D :D ... a da, znaš ti šta, koristim ja više prevoda i više lexikona... pogledaj naprimjer ovdje... to nije prijevod JS..

http://www.bibles-for-the-world.com/croatian/index.php

i ako želiš baš istraživati
evo ti http://www.faithofgod.net/davar/
Imaš pravo :( ja koristim ovo http://www.hbk.hr/biblija/

Ali sve što sam napisao stoji, ovaj citat ne mijenja na stvari
Pojam trojstvo se ne spominje, to nisam nigdje ni rekao
znam da si o tome ubijedjen...ali toliko smo već o tome ovdje i na temi o trojstvu, da mi se stvarno neda opet i opet... trebalo bi otvorene misli pročitat još i tu temu i pitaj se sam sebe, šta zapravo kaže Biblija i šta je već tradicija i dogma crkve..
sibelius

Post by sibelius »

dr.gog wrote:....Vidim da se rasprava glede Trojstva pretvorila u Piramidu,najslabiju Kariku,i Velikog Brata zajedno....ima li iko da da normalan analitički tekst bez petljanja trojstva,didata,koncilskih i kanonskih zavrzlama???...fakat..
izvini al' vidim ja da ti bas i ne razumijes stvari i zelis mozda zarad nekih boljih shvatanja razlika u ova ruzna vremena pricati o ''kontinuitetu objave'' sto je tacno al' ako ne sagledamo sve te kanonizacije i edikte npr. dva nikejska onda mozemo mahat usima

ma mi svakako mozemo samo mahat usima :D
IZVANZEMALJAC

Post by IZVANZEMALJAC »

Lincoln-Burrows wrote:
IZVANZEMALJAC wrote:
Prva božja zapovjed je Bog je jedan (ne kaže Bog je otac,sin i sveti duh).
1.Poslanica Ivanova (5;7)
Jer su trojica, što svjedoče u nebu: "Otac, Riječ i Duh Sveti; i ova su trojica jedno.

A da je Isus Bog jasno vidimo iz Otkrivenja Ivanova
(21;3)
I začuh glas veliki s prijestolja gdje govori: "Evo šatora Božjega među ljudima, i stanovat će s njima, i oni će biti narod njegov, i sam Bog bit će s njima Bog njihov.

Naravno to je glas Isusov koji se spominje u prethodnim pasusima,
trebalo bi citirati cijelo 21 poglavlje ali je predugo, ovo je dovoljno.
Zanima me kada su se ta trojica pojavila? U starom zavjetu jih nima pa tako Židovi ne vjeruju u tri. Isus je sam reko Bog je jedan. Nikad nije rekao molite se meni ili ja sam Bog... Trojstvo je crkvena dogma i nema mišta sa Biblijom. To što je crkva sama sebe proglasila ne pogrešljivom (papa je ne pogrešljiv) komplicira cjelu stvar. koliko znam su ljudi gorjeli zato što su tvrdili da je zemlja okrugla i da se vrti oko sunca. ta ista crkva je odlučivala šta ide u novi testament u Bibliju a šta ne. Neznam kako vjerujete toj ustanovi poslje toliko grešaka.
Lincoln-Burrows

Post by Lincoln-Burrows »

nauka ne može dokazati nepostojanje Boga,

pred Bogom ćemo znati da li smo živjeli pravu vjeru
ili smo slijedili lažne svjedoke
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

simi5 wrote:Izučavajući druge crkve i vere nisam naišla ni na jednu koja ima manje grešaka od pravoslavne, samo su greške koje sam uočila bile drugačije prirode.
A na osnovu cega to tvrdis, daj primjer.
Kako objasnjavas da u Srbş slave Svetu Slavu, tj. gotov svaka kuca ima sveca,dok to kod Grka nema. :roll:
I gdje uopste u Bibliji imamo potpiru za slavljenje slave.????

P.S. raspust mi gotov pa caprkam sad po ovoj temi :D
IZVANZEMALJAC

Post by IZVANZEMALJAC »

ponavljam:
Biblija je po mom mišljenju puna kontradiktornosti.
Imaš 10 zapovjedi od kojih jedna kaže Bog je jedan (kaže jedan a ne više u jednom, ne više osoba koje su jedna osoba, nego jasno kaže jedan 1).
Ako imaš dva podatka a ne slažu se onda jedan nije tačan i sa tim je taj podatak lažan. Naravno da treba podatke pogledati u kontegstu vremena i kraja gdje su izašli. Tako da je jednostavno zaključiti šta je istina a šta laž.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

Post by dr.gog »

8-) nadam se da će se Borg probudit iz februarske hipnoze i nastavit postiranje.
fia

Post by fia »

:roll:

Stvarno … malo smo se ulijenili.. :D

Što se tiče Biblije i kontradiktornosti...
Kao prvo, moramo uzeti u obzir da je B. pisao veliki broj ljudi u vremenu od nekoliko stolječa. Pisci su bili različitog porijekla, imali su različite stilove pisanja i nisu imali iste darove, sve te razlike odražavaju se i u pisanju.
Osim toga, ako dva ili više pisca piše o istim dogadjajima, jedan će sasvim logično zapisati pojedinosti, koje drugi ne spominje. Jedan može pisati hronologično, drugi sljedi sasvim drugi redosljed. Isto kao kad u svakodnevnom životu svaki od svjedoka nečega, ističe pojedinosti koje su baš njega dojmili. Jedan možda će ispustiti stvari koje taj drugi ispričao. To ne znači da je jedan od njih lažov i ne govori istinu.

Tipično kod 4 evandjelja, svaki od pisaca zabilježio je tačne informacije, samo svatko iz drugog ugla pogleda, svatko je pisao za drugu grupu ljudi. Potpuniju sliku ćemo dobiti tek razmatranjem svih izvještaja.
Ustvari baš ova činjenica je dokazom da su pisci bili stvarno neovisni svjedoci.

Jedan tipičan primjer: kod Mateja 8:5 čitamo da Isusu je došao jedan oficir, moleći ga da ozdravi njegovog slugu. Medjutim, kod Luke 7:3, ovaj oficir je poslao „židovske starješineda ga zamole da mu dodje ozdraviti slugu“
Šta je istina? Je li razgovarao sa Isusom oficir ili je poslao starješine?
Naravno da je poslao starješine, ....zašto je Matej napisao da se on lično obratio Isusu? Zato što je ta molba bila njegova.
Slično kao kad se u Ljetopisima piše da je Salomon /kralj!/ „počeo graditi dom Jahvi u Jeruzalemu“, ili „tako je Salomon dovršio Dom Jahvin“
Stvarno neko očekuje da je Salomon lično gradio hram? Bio je organizator rada, odgovoran za radove. Tako i Matej piše da je oficir pitao Isusa, i Luka dopunio detaile, da preko starješina.

Slično tako izvještaj o stvaranju… u 1. Mojs.1:24-26 B. pokazuje da su životinje bile stvorene prije čovjeka, no iz 1. Mojs. 2:7,19,20 izgleda da je čovjek bio stvoren prije životinja. U prvom izvještaju se opisuje stvaranje nebesa i Zemlje sa svim što je na njima, dok drugi se usredotočuje na stvaranje čovjeka i na njegovo upadanje u grijeh. 1.Moj. 2:5-4:26. Prvi je hronoložki poredan, drugi po redoslijedu tematske važnosti.
Ponekad je dovoljno samo pažljivo čitati i logično razmišljati.

Tačno je da Biblija sadrži neke naizgledne nedosljednosti koje je teško razjasniti. Ali to nemora biti odmah razlog za tvrdnju o kontradiktornosti. Ili nema sve detaile, ili ne razumijemo sve. Biblija daje dovoljno objašnjenja da udovolji duhovnim potrebama, ako bi objašnjavala svaku pojedinost svih spomenutih dogadjaja, bilo bi za biblijoteku i ne za knjigu koju možemo imati kod sebe.
Borg-Resistence is FUTILE

Post by Borg-Resistence is FUTILE »

dr.gog wrote:8-) nadam se da će se Borg probudit iz februarske hipnoze i nastavit postiranje.
Prvo, malo sam bio razočaran manjkom komentara na one postove, pa sam se zapitao, dali je ikome uopšte stalo?

Drugo, imam jako puno problema sa logovanjem na forum.
sve uradim ispravno, ali mi iz nekog razloga neda da se logujem, te ne mogu ništa.

Dva puta sam do sada mjenjao pasword, ali isto.

Treće, imao sam jako puno posla, radim preko intereneta, pa sam morao da odradm nekoliko "allnaightera"

Sorry raja:D, ništa lično, samo posao (jao klišea) :D :D

Ako ste i dalje za postanje o kanonizaciji, tu sam.

Nego, koji su vaši komentari na one postove?
IZVANZEMALJAC

Post by IZVANZEMALJAC »

fia wrote::roll:

Stvarno … malo smo se ulijenili.. :D

Što se tiče Biblije i kontradiktornosti...
Kao prvo, moramo uzeti u obzir da je B. pisao veliki broj ljudi u vremenu od nekoliko stolječa. Pisci su bili različitog porijekla, imali su različite stilove pisanja i nisu imali iste darove, sve te razlike odražavaju se i u pisanju.
Osim toga, ako dva ili više pisca piše o istim dogadjajima, jedan će sasvim logično zapisati pojedinosti, koje drugi ne spominje. Jedan može pisati hronologično, drugi sljedi sasvim drugi redosljed. Isto kao kad u svakodnevnom životu svaki od svjedoka nečega, ističe pojedinosti koje su baš njega dojmili. Jedan možda će ispustiti stvari koje taj drugi ispričao. To ne znači da je jedan od njih lažov i ne govori istinu.

Tipično kod 4 evandjelja, svaki od pisaca zabilježio je tačne informacije, samo svatko iz drugog ugla pogleda, svatko je pisao za drugu grupu ljudi. Potpuniju sliku ćemo dobiti tek razmatranjem svih izvještaja.
Ustvari baš ova činjenica je dokazom da su pisci bili stvarno neovisni svjedoci.

Jedan tipičan primjer: kod Mateja 8:5 čitamo da Isusu je došao jedan oficir, moleći ga da ozdravi njegovog slugu. Medjutim, kod Luke 7:3, ovaj oficir je poslao „židovske starješineda ga zamole da mu dodje ozdraviti slugu“
Šta je istina? Je li razgovarao sa Isusom oficir ili je poslao starješine?
Naravno da je poslao starješine, ....zašto je Matej napisao da se on lično obratio Isusu? Zato što je ta molba bila njegova.
Slično kao kad se u Ljetopisima piše da je Salomon /kralj!/ „počeo graditi dom Jahvi u Jeruzalemu“, ili „tako je Salomon dovršio Dom Jahvin“
Stvarno neko očekuje da je Salomon lično gradio hram? Bio je organizator rada, odgovoran za radove. Tako i Matej piše da je oficir pitao Isusa, i Luka dopunio detaile, da preko starješina.

Slično tako izvještaj o stvaranju… u 1. Mojs.1:24-26 B. pokazuje da su životinje bile stvorene prije čovjeka, no iz 1. Mojs. 2:7,19,20 izgleda da je čovjek bio stvoren prije životinja. U prvom izvještaju se opisuje stvaranje nebesa i Zemlje sa svim što je na njima, dok drugi se usredotočuje na stvaranje čovjeka i na njegovo upadanje u grijeh. 1.Moj. 2:5-4:26. Prvi je hronoložki poredan, drugi po redoslijedu tematske važnosti.
Ponekad je dovoljno samo pažljivo čitati i logično razmišljati.

Tačno je da Biblija sadrži neke naizgledne nedosljednosti koje je teško razjasniti. Ali to nemora biti odmah razlog za tvrdnju o kontradiktornosti. Ili nema sve detaile, ili ne razumijemo sve. Biblija daje dovoljno objašnjenja da udovolji duhovnim potrebama, ako bi objašnjavala svaku pojedinost svih spomenutih dogadjaja, bilo bi za biblijoteku i ne za knjigu koju možemo imati kod sebe.
Kao što sam očekivao od fie logičan odgovor ali nisam ubjeđen jer sam vidijo djelove koji se nemogu na ovaj način objasniti.
Kad su Bibliju pisali različiti ljudi u različito vrjeme, kako zasigurno znati da imaju tačne informacije ako nisu bili svjedoci događaja.
Zašto bi Bog poslao takvu knjigu koju je tako težko svatiti da može vrlo lahko doči do pogrešnog svatanja. Naravno da to nemože biti neko lahko "štivo" jer ipak trebamo malo misliti sa glavom kad gledamo Božju rječ ali ovako je previše komplicirano čitanje.
fia

Post by fia »

IZVANZEMALJAC wrote: Kao što sam očekivao od fie logičan odgovor ali nisam ubjeđen jer sam vidijo djelove koji se nemogu na ovaj način objasniti.
Kad su Bibliju pisali različiti ljudi u različito vrjeme, kako zasigurno znati da imaju tačne informacije ako nisu bili svjedoci događaja.
Zašto bi Bog poslao takvu knjigu koju je tako težko svatiti da može vrlo lahko doči do pogrešnog svatanja. Naravno da to nemože biti neko lahko "štivo" jer ipak trebamo malo misliti sa glavom kad gledamo Božju rječ ali ovako je previše komplicirano čitanje.
Ma nisam ni rekla da je to jedino moguče objašnjenje…osim toga, vjera nije to isto kao lakovjernost… i ne očekujem da ćeš biti ubedjen mojim objašnjenjima… i na kraju krajeva nemoj meni sve vjerovati, ti sam moraš provjeriti šta i kako, ja mogu nekome samo pravac pokazati, ili ono o čemu ja mislim da je istina, i ništa drugo.
Ipak bio bi si iznenadjen koliko tih navodnih kontradikcija moguće je jednostavno i logično objasniti,… može biti problem u kontextu - ne samo jednog dogadjaja nego u kontextu cijele Biblije, moramo uzeti u obzir gledište pisca, možda ne poznajemo sve historijske činjenjice, običaje, možda smo opterečeni nekim religijskima dogmatima koje ustvari nisu ni biblijske, i da ne zaboravim, - prijevode, ponekad moramo usporediti više prijevoda, pronači izvoran značaj riječi…
Ali to isto važi u svemu, ako želimo nešto bolje razumijeti…

Ne mislim da je Biblija previše komplicirano "štivo", sve osnovne nauke su jednostavne. Ustvari ona može zadovoljiti čovjeka „intelektualca“ isto kao jednog neobrazovang.
Isto tako je važno na koji način Bibliji pristupamo, meni je trajalo nekoliko godina da se riješim predrasuda. Pogrešno shvatiti je moguče najjednostavnije stvari, ponekad nama je dovoljno naše vlastito /ne/raspoloženje da pogrešno „protumačimo“ nešto što je netko rekao ili uradio. Želim reći, da problem pogrešnog shvačanja, više je naš problem, nego Biblije. I ne smijemo zaboraviti da ima dovoljno onih koji žele da ne poznajemo... ;-)
Neki kažu da istinu ćeš srcem upoznati, ne slažem se u potpunosti s time, Biblija vodi čovjeka da uključi srce i glavu. „Sve ispitujte, da se u to uvjerite“ 1. Solj. 5:21, slično su dobili pohvalu oni iz Beroje koji su svaki dan pažljivo provjeravali u Pismu što im je Pavao govorio. Djela apost. 17:11.
I glava mora naše srce nadvladati, jer srce nas često vuče lošim pravcom.
Ako čitaš samo neke dijelove, i to još one koje ti neko navodi kao kontradikcije i ti ćeš se osloniti na njega kao „stručnjaka“, nećeš pronači ono što Biblija kaže.
Tako i večina ljudi samo kao papagaj ponavlja što mu je neko drugi rekao kao „nepobitnu istinu“. Slično kao ni ja neču razumijeti šta kaže Kuran, ako budem samo slušala šta kaže o Kuranu i Islamu napr. „Ali Sina“ i ne budem razmišljala o argumentaciji onih koji su ubedjeni u suprotno i ja lično za sebe ne provjerim ono što svaki od njih govori.
Tipično – večina muslimana kaže –„ pa bilo je više nego 4 evandjelja, gdje su ostale“– to su čuli ili čitali, time su je od malena hranili /ma nije to njihova greška, znam, mene su hranili drugim „istinama“ /, ok, hajde dobro pročitajte cijelu Bibliju, dobro se upoznajte sa time šta uči i onda pročitajte sve ostalo i odmah ćete vidjeti zašto nisu prihvačene kao Božja riječ. Samo nemojte kao papagaj ponavljati samo ono što ste gdje čuli.

Što se tiče pisaca i razdoblja koje biblijski izvještaj obuhvača – večinu su pisali oni koji su doživjeli te dogadjaje, ili su imali izvještaje tzv. iz „prve ruke“. Ili, kao u slučaju Mojsija, imali su pristup u prijašnije tekstove. I kad uključimo Božje djelovanje…

e.. previše sam se opet razpisala…. :D
YesWeCan

Post by YesWeCan »

ne zna sta je tu nejasno!

1. Bobliju koju danas imamo su pisali ljudi! Nadahnuti.... Nadahnuti sejtanom!

- Ko ce objasniti tolike kontradiktornosti u bibliji
- Kako objasniti blud i incest poslanika sa svojim kcerima ili sa rodjenom majkom koji btw. nigdje u bibliji samoj nije pokudjen
- Kako objasniti da se rijec trojstvo nigdje ne spominje u Bibliji a da ljudi vjeruju u to..
iako Isus u bibliji kaze da on nemoze nista bez volje uzvisenog!
- Kako objasniti to da se cak i rijec Biblija nigdje ne spominje u Bibliji!?

Biblos = s.gr. Knjiga

- u Kur'anu se spominje trojstvo i zabranjuje
- u Kur'anu se spominju i sljedbenici "knjige".. a u bibliji se ne spominje "knjiga" tj. Biblija

do sutra bih vam pisao o glupostima iz biblije..
kako je moguce da je onda to Bozija rijec...

zar neko moze da prihvati da Boga valja takve gluposti!?

hajde vi svi se skupite pa nadjite jednu zamjerku Kur'anu!
simi5

Post by simi5 »

YesWeCan wrote:ne zna sta je tu nejasno!

- Kako objasniti blud i incest poslanika sa svojim kcerima ili sa rodjenom majkom koji btw. nigdje u bibliji samoj nije pokudjen
- Kako objasniti da se rijec trojstvo nigdje ne spominje u Bibliji a da ljudi vjeruju u to..

Biblos = s.gr. Knjiga

- u Kur'anu se spominju i sljedbenici "knjige".. a u bibliji se ne spominje "knjiga" tj. Biblija

Ovo je odgovor hipotetički koliko i prethodni post, samo da se vidi koliko su sva pitanja vere arbitražna. Molim da mi muslimani sa ovog foruma koji nisu vređali moja verska načela ne zamere i da ni ne čitaju dalje.

Pošto su ga raspopili jedan Ilija postade Alija i odluči pijan uz neku vatru da sa svojim prijateljem trgovcem osnuje sektu koja bi ih obojicu izdržavala da se ne mlate po svetu sa svim onim kamiletinama jer su ih godine stigle.

Onda se jedan oženi sa dve žene, a drugi kao pravi pedofil oženi ćerku ovog prvog. Napišu nekakvu knjigu i počnu da je čitaju pred svima kao da im je od Boga data. U njoj napišu da je ispravan zakon sve ono zbog čega je ovaj Ilija bio raspopljen.

Treba li dalje?
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

Biblos = s.gr. Knjiga

jes' ti meni cool 8-)

operiras, na zalost, na nama nedokucivom nivou, pa ti ne mozemo odgovoriti ni sa pozicije Kur'ana ni sa pozicije Biblije... :D
fia

Post by fia »

Bea_Trix wrote:

Biblos = s.gr. Knjiga

jes' ti meni cool 8-)

operiras, na zalost, na nama nedokucivom nivou, pa ti ne mozemo odgovoriti ni sa pozicije Kur'ana ni sa pozicije Biblije... :D
obično ne reagiram, ali sad moram...:lol: :lol:
YesWeCan

Post by YesWeCan »

ma ja .. najbolje je zamutiti vodu i reci da mi to nista nemozemo razumjeti

Pa zar bi Allah trazio da vjerujemo u nesto sto nemozemo jasno razaznati sta je istina a sta nije!?
Borg-Resistence is FUTILE

#143 Re:

Post by Borg-Resistence is FUTILE »

a)- Kako objasniti blud i incest poslanika sa svojim kcerima ili sa rodjenom majkom koji btw. nigdje u bibliji samoj nije pokudjen

1 Ovakav komentar jasno govori o tvom stavu. A tvoj stav o tebi.

a) - To što je neko uradio nešto što ne treba, ne znači da je odobreno u Bibliji.
Levitikus 18 -
"1 Jahve reče Mojsiju: 2"Govori Izraelcima i reci im: 'Ja sam Jahve, Bog vaš.

3Nemojte raditi kako se radi u zemlji egipatskoj, gdje ste boravili; niti radite kako se radi u zemlji kanaanskoj, kamo vas vodim; ne povodite se za njihovim običajima!

4Vršite moje naredbe; vršite moje zapovijedi; prema njima hodite. Ja sam Jahve, Bog vaš.
5Zato držite moje zakone i moje naredbe; tko ih vrši - u njima će naći život. Ja sam Jahve!

6Neka se nitko od vas ne približuje svojoj krvnoj rodbini da otkriva njezinu golotinju. Ja sam Jahve!

7Ne otkrivaj golotinje svoga oca ni golotinje svoje majke. Majka ti je, ne otkrivaj njezine golotinje!
8Ne otkrivaj golotinje žene svoga oca! I to je golotinja tvoga oca!
9Ne otkrivaj golotinje svoje sestre - kćeri svoga oca ili kćeri svoje majke - bila rođena u kući ili izvan nje!
10Ne otkrivaj golotinje kćeri svoga sina niti golotinje kćeri svoje kćeri! TÓa njihova je golotinja tvoja vlastita golotinja.
11Ne otkrivaj golotinje kćeri žene svoga oca! Jer, rođena od tvog oca, ona ti je sestra.
12Ne otkrivaj golotinje sestre svoga oca! Ona je krv tvoga oca.
13Ne otkrivaj ni golotinje sestre svoje majke! Ta i ona je krv tvoje majke!
14Ne otkrivaj golotinje svoga strica! To jest, nemoj se približavati njegovoj ženi. Ta ona je tvoja strina.
15Ne otkrivaj golotinje svoje snahe! Ona je žena tvoga sina. Ne otkrivaj golotinje njezine. 16Ne otkrivaj golotinje žene svoga brata! Ta to je golotinja tvoga brata.

17Ne otkrivaj golotinje koje žene i njezine kćeri! Nemoj se ženiti kćerju njezina sina niti kćerju njezine kćeri te im golotinju otkrivati. Oni su krvna rodbina. To bi bila pokvarenost.
18Ne uzimaj sebi koju ženu u isto vrijeme kad i njezinu sestru da je ljubomorom žalostiš otkrivajući golotinju ovoj preko nje za njezina života!
19Ne približuj se ni jednoj ženi kad je u nečistoći svoga mjesečnog pranja da joj otkrivaš golotinju!
20Ne lijegaj sa ženom bližnjega svoga; od nje bi postao nečist.

21Ne smiješ dopuštati da koje tvoje dijete bude žrtvovano Moleku; ne smiješ tako obeščašćivati ime Boga svoga. Ja sam Jahve!

22Ne lijegaj s muškarcem kako se liježe sa ženom! To bi bila grozota.
23Da nisi legao ni s jednom životinjom - od nje bi postao nečist. Žena ne smije stati pred životinju da se s njom pari. To bi bila krajnja opačina.

24Ničim se od toga nemojte onečišćavati! Ta svim su se tim onečišćavali narodi koje ja ispred vas tjeram.
(interesantan komentar o narodu koji je živjeo u području tadašnjeg Kanana)
25I zemlja je postala nečista. Zato ću kazniti njezinu opačinu, i zemlja će ispljuvati svoje stanovnike.

26Vi pak držite moje zakone i moje naredbe: ni jedne od tih opačina nemojte počinjati - ni vi ni stranac koji među vama boravi.
27Sve je te zloće počinjao svijet koji je bio u toj zemlji prije vas te je zemlja postala nečista.
28Neće li, ako je učinite nečistom, zemlja ispljuvati i vas kako je ispljuvala narod koji je bio prije vas?

29Jest, svi koji bi počinili bilo koju od tih zloća bit će odstranjeni iz svoga naroda.
30Zato držite moje zapovijedi; nemojte se podavati ni jednome od onih odvratnih običaja što su se održavali prije vas; tako se njima nećete onečistiti.
Ja sam Jahve, Bog vaš!'

Možda da sljedeći put prvo malo prostudiraš teze koje iznosiš, pa tek onda da iste prezentiraš.
Izbjeći češ mnoge frustracije. (generalno govoreći)

Borg
fia

#144 Re: BIBLIJA-Božija riječ i Božija istina

Post by fia »

YesWeCan je napisao/la:
ne zna sta je tu nejasno!

Biblos = s.gr. Knjiga

…sumnjam da u slučaju nekih ima smisla nešto objašnjavati, ali ipak mogu razumijeti da netko drugi „hranjen“ iz sličnog izvora malo je zbunjen i ne zna šta o tome misliti…

odakle riječ Biblija? - iz grčkog izraza „biblos“, koji opisuje unutrašnji dio biljke papirusa od koje se tada radio „papir“ za pisanje. Različita saopčenja koja su bila pisana na toj vrsti materijala postala su poznata po riječi „biblia“. Tako su se istoj riječi počeli opisivati svi spisci, knjige, dokumenti ili pisma… ili čitave zbirke knjiga.
Do drugog stolječa pr.n.e. na zbirku Hebrejskih pisama se ukazivalo sa ta "biblia".

U Danijelu 9:2 prorok piše : „ Ja sam Daniel, razabrao sam iz knjiga ../ Septuaginta ovdje koristi termin „biblios“/
U 2.Timoteju 4:13 Pavao je napisao: Kad dodješ, donesi…svitke /grčki - biblia/. U nekoliko gramatičkih oblika grčke riječi "biblion" i "biblos" pojavljuju se više od 40 puta u Krščanskim grčkim pismima tzn. "Novom zavjetu"....i obično su prevedene sa „svitak“ ili „knjige“. „Biblija“ se kasnije upotrebljavala u latinskom kao riječ u jednini i upotrebljava se i danas.

Što se tiče o istinitosti i iskrenosti izvora koji @Valajbeg ili @YesWeCan koristi - neka zaključak napravi svatko sam
Last edited by fia on 17/03/2008 07:57, edited 2 times in total.
black

#145 Re: BIBLIJA-Božija riječ i Božija istina

Post by black »

@fia kako napreduje misionarstvo :mrgreen:
fia

#146 Re: BIBLIJA-Božija riječ i Božija istina

Post by fia »

black wrote:@fia kako napreduje misionarstvo :mrgreen:

:D :lol: ... ne znam... još nisam počela... :lol: :lol:
bogoljub

#147 Re: BIBLIJA-Božija riječ i Božija istina

Post by bogoljub »

dr.gog wrote:Poštovani učesnici podforuma,želio bih ovom temom da otvorim dijalog koji ima za cilj shvatanje Biblije kao Božije Istine,svete Knjige date za učenje,opominjanje i savjetovanje svih ljudi.
Primjetio sam na ovom podforumu česte primjedbe cijenjenih forumaša na račun ove Knjige koja je nedvojbeno dio ljudske povijesti i sadašnjosti.
Primjedbe kažu da:

1) Muslimani tvrde,oslanjajući se na svoje učenje,Kur"anske stihove i predaju,da je Biblijski tekst nestao u izvornom obliku i da današnja verzija predstavlja zabludu punu protivrječnosti.

2)Sljedeća pojava u dijalogu je stalno svrstavanje svih onih koji imaju Bibliju kao Svetu Knjigu u rang nevjernika i idolopoklonika.Pri tome je izražena pojava generalizovanja i agresivnog pobijanja Biblijskih tekstova na ponekad neukusan način uz ponavljane istih argumenata.

3)Tvrdi se da je tokom prevođenja izgubljeno dosta važnih detalja,ili da su isti NAMJERNO skriveni,zbog nekakvih tajnih ciljeva nekih crkava.Znači tvrdi se da su Biblijski prevodi netačni,iskrivljeni i ponekad proizvoljne konstrukcije kojekakvih starih filozofa i zapisivača.

4) Nadalje,postoji opšte prihvaćeno mišljenje o nespojivosti Biblije i Kur"anskog teksta u smisliu uputa o vjeri u jednog Boga,To dovodi do stalnih polemika,svađa i uvreda--jer se uvjek neko osjeti poniženim ako se tema razvija na način koji nije prihvaćen u tradiciji.

Pozivam sve one koji imaju argumente i gradivo,te su podučeni u dijalogu,da iznesu svoje gledište uz potvrdu sa tekstovima ili jasnim objašnjenjima.Nezavisno kojoj denominaciji pripadaju...

Posebno pozivam one koji kao i ja vjeruje u kontinuitet Božije objave.

postovani!
tema o kojoj hoces da se govori, nemoze se govoriti. a odgovor si sam dao kada si kazao da postoji opste prihvaceno misljenje o nespojivosti BIblije i Kur,ana u smislu uputa o vjeri u JEDNOG BOGA.
PRVO: Osnovno nacelo Kur,ana je TVHIID- vjerovanje samo u JEDNOG BOGA, dok Biblija poziva k vjeri ni manje ni vise nego 3 boga.
DRUGO: Kur,an kaze da govoriti nekome o zlu koje si napravio je samo po sebi zlo, dok Biblija kaze ispovijedi se tek tada ce ti biti oprosteno.
TRECE:Kur,an o tek rodjenom djetetu kaze da je cisto i nije grjesno, dok Biblija kaze da se treba prvo okupati jer je grjesno.
CETVRTO: Kur,an veoma dosta i puno govori i hvali i Isusa i Mariju i priznaje Isusa kao Bozijeg poslanika, dok Biblija (kada govorim mislim na danasnju), uopste ne priznaje Muhammeda kao bozijeg poslanika koji je dosao poslije, iz tog razloga, od ove tacke nemoze se govoriti o kontinuitetu Bozije objave, jer Kur,an od danasnje Biblije i onih koji ju je slijede, nije priznat kao nebeska knjiga ,da jeste onda bih je cvrsto prihvatili kao takvu.Naravno oko se vjeruje u kontinuitet bozije objave.i ako je ovo ovako, a jeste, onda svakom razumnom covjeku netreba da tesko pada istina i da to bude razlogom netrpeljivosti.
fia

#148 Re: BIBLIJA-Božija riječ i Božija istina

Post by fia »

To što je neko uradio nešto što ne treba, ne znači da je odobreno u Bibliji.[

...da se još nadovežem na Borgov post...

Sve je Pismo nadahnuto od Boga i korisno za poučavanje, za ukoravanje, za popravljanje, za odgajanje u pravednosti. Da Božji čovjek bude posve osposoban i potpuno opremljen za svako dobro djelo“ 2.Tim. 3:16
Sve te opisane mane, nedostatke, grijehe, zakazanja… sve te izvještaje danas su nam vrlo korisne da vidimo kako primjenivati različita Biblijska načela, šta treba raditi, šta izbjegavati. Kako prvenstvo mali nedostatak, u slučaju da se pravimo da ga nema, može narasti do ogromnih problema. Do čega vodi neposlušnost, oholost, nedostatak empatije, nedostatak poštovanja drugoga…kako čovjeka može pokvariti vlast, novac,… sve to se može vidjeti na primjerima konkretnih dogadjaja, konkretnih ljudi…na njihovim iskustvima.

….baš ono što neki ovdje pokušaju iznijeti kao dokaze da Biblija nije nadahnuta Bogom, ustvari je pozitivan znak.
Kroz cijelu Bibliju iskrenost njenih pisca, dokaz je njezine pouzdanosti.
Naprimjer Mojsije - otvoreno piše o svom vlastitom grijehu i Božjem sudu da Aron i on sam neće uči u obečanu zemlju.
David - njegove grijehe, otpadništvo njegova sina Salamona.
Jona piše o vlastitoj neposlušnosti i posljedicama.
Narod Židova, zbog njegove neposlušnosti Bogu, osudili su skoro svi pisci Hebrejskih pisama. I skoro svi su to bili Židovi i nisu pokušali nešto sakriti. Čak su te Pisma Židovi brižljivo čuvali i prihvatili kao Božje objave i pravu povijest svoje nacije.
Krščanski pisci nisu bili manje otvoreni. Svi pisci Evandjelja otkrili su Petrovo zakazanje i odricanje Krista.
Pavao je skrenuo pažnju na Petrovu ozbiljnu grešku u pitanju vjere kad je radio podjelu izmedju Židova i neznabožaca u kr. skupštini u Antiohiji.
Pisci nisu štedjeli nikoga, čak ni sami sebe, u korist stvaranja vjernog zapisa.

To je veoma važno za nas i u slučaju pitanja - da li je Biblija izmjenjena - ako bi bilo tako, zašto nisu Židovi uspjeli promijeniti te textove koje otkrivaju njihovu neposlušnost, njihovo buntovništvo protiv Bogu? Zašto nisu uspjeli promijeniti odlomke koje otkrivaju da će Bog raskinuti zbog njihove neposlušnosti savez koji je sklopio sa njima? Zašto nisu promijenili brojna proročanstva koja su govorila o Kristu, tako da opravdaju to što su ga odbacili?
Krščanstvo - zašto nije uspjelo izbrisati retke koje pobijaju njihovo vjerovanje ili osudjuju njihovo djelovanje ….itd…..
WizzardFromBOZ

#149 Re: BIBLIJA-Božija riječ i Božija istina

Post by WizzardFromBOZ »

ono sto valja shvatiti i u cemu se otkriva TEMELJNA razlika izmedju krscanstva i islama (i ostalih religija) jeste sljedece:

u islamu prije svega BOG nagradjuje jedino oni koji su "sveti", tj. one koji budu cinili ono sto je "zapovijedjeno" (vecina ovdje dobro poznaje sto je zapovijedjeno), u krscanstvu BOG prima sve ljude koji vjeruju u njega i koji mu se predaju i ON ih (preko KRISTA) cini "svetima". druga je stvar sto mnogi odbijaju to i sto ce dozivjeti vjecnu propast.

u bibliji bozji se ljudi ne predstavljaju nekakvim bezgresnim supermenima, vec obicnim ljudima i zenama cija velicina ne lezi u njima nego u BOGU i NJEGOVOJ moci. zato se i moglo dogoditi da i veliki ljudi vjere u BIBLIJI budu prikazani ne kao neki nadnaravni supermeni, vec kao ljudi od krvi i mesa, sa svim njihovim ljudskim slabostima i manama. ali uz bozju pomoc i s vjerom u njega, oni postaju veliki. mozda ne u ljudskim ocima, ali veliki u ocima STVORITELJA, a to je ono sto je najvaznije.
bogoljub

#150 Re: BIBLIJA-Božija riječ i Božija istina

Post by bogoljub »

To je veoma važno za nas i u slučaju pitanja - da li je Biblija izmjenjena - ako bi bilo tako, zašto nisu Židovi uspjeli promijeniti te textove koje otkrivaju njihovu neposlušnost, njihovo buntovništvo protiv Bogu? Zašto nisu uspjeli promijeniti odlomke koje otkrivaju da će Bog raskinuti zbog njihove neposlušnosti savez koji je sklopio sa njima? Zašto nisu promijenili brojna proročanstva koja su govorila o Kristu, tako da opravdaju to što su ga odbacili?
Krščanstvo - zašto nije uspjelo izbrisati retke koje pobijaju njihovo vjerovanje ili osudjuju njihovo djelovanje ….itd…..

bas kao sto govoris o tome zasto nisu promijenili, i time opravdali sto su odbacili Isusa kao novog poslanika Bozijeg isto se ovo moze primijeniti i na krscane, zasto su odbacili Muhammeda kao poslanika Bozijega koji je vec najavljen u njihovim nebeskim knjigama?
Post Reply