IZVANZEMALJAC wrote:
Zanima me zašto je križ ili krst izabran za simbol krščanstva (meni se čini kao simbol zla u smislu onoga šta su Rimljani radili sa njim, mučenje ljudi). Sječam se iz ISTORIJE pobune robova i Spartakusa kako su na kraju bili poraženi i križani duž jedne ceste ka Rimu. zato me zanima zašto nije izabran simbol koji nema tako krvavu prošlost i ko je odlučivo o simbolu ako mi ko zna reči.
Da, slažem se sa simi, da Bogu je najbitnije da gajimo prema njemu i prema drugima ljubav. S druge strane, kad čitam Bibliju, vidim u puno situacijama, da Bog nije ravnodušan prema načinu kojim ga obožavamo. I da ljubav je bitno pokazivati prije svega djelima.
Čak je i svoj narod kaznio u slučaju da su prekršili njegove upute. A iz Isusovih riječi vidimo da je opasno obožavati Boga prema tradicijama koje nisu utemeljene na Pismu ili se čak kosi sa Božjim uputama……
„…ukidate zapovijed Božju da biste sačuvali svoju predaju…..tako obezvrijedjujete riječ Božju svojom predajom koju ste prenijeli drugima…“ Marko 7:13
Ipak naravno da svatko od nas ima to pravo da vidi stvari drugačije i ja poštujem izbor svakoga.
Nešto malo u vezi križa, što se meni, kad sam tražila odgovore na pitanja, činilo jako važno, jer uvijek tražim odgovore na „što i zašto“…
Križ je prema mišlenju večine iz krščanstva sredstvo na kojem je pogubljen Isus. Izraz je iz latinske riječi "crux".
Grčka riječ koja se u mnogim prijevodima Biblije prevodi kao križ je „stauros“. Drugi izraz koji je koristio Petar i Pavao je „xylon“
Zanimljivo što pišu neke lexikone u vezi s tim izrazima.
„Grčka riječ za križ,/stauros/ ispravno se može označiti kao stup, uspravan kolac, motka, na koji se može bilo što objesiti ili se može koristiti za ogradjenje dijela zemljište…..Čak i medju Rimljanima je „crux“ izgleda prvobitno značilo uspravnu motku“ Imperial Biblije Dictionary, London 1874.
Grčko-hrvatski ili srpski riječnik Majnarića i Gorskog definira izraz „xylon“ ovako: odsječeno drvo za gorivo ili gradju, 1-panj..i cijelo drvo, 2-..a, cjepanica, drvo za gorivo,b, grede, daske, c, štap, batine, d, klade, škrip. e, križ
U Djelima apos.5:30 i 10:39 gdje je na grčkom „xylon“ u prijevodu Daničić-Karadžić, Duda-Fučak,Šarič, Bakotić pojavljuje se riječ „drvo“
„U brojnim spisima koji sačinjavaju Novi zavjet nema ni jedne riječenice na orig. grčkom koja bi pružila barem indirektni dokaz o tome da je „stauros“ bio nešto drugo nego „stauros“ i još manje da se sastojao od dva komada pribijena jedan na drugi u obliku križa…Učitelji nisu načinili malu pogrešku time što su riječ „stauros“ preveli kao „križ“ kad su grčke crkvene dokumente prevodili na naš materinski jezik, i što su to poduprli time što su „križ“ stavili u rječnike kao da je to značenje riječi „stauros“, a da nisu podrobno objasnili da to ni u kojem slučaju nije bilo prvobitno značenje te riječi u vrijeme apostola i da je to postalo primarno značenje tek dugo nakon toga, a to je postalo, ako je uopče postalo, samo zbog toga što se unatoč pomankanju potkrepljujučih dokaza, iz jednog ili drugog razloga smatralo da je taj „stauros“ na kojem je Isus bio pogubljen bio takvog oblika.„The Non-Christian Cross“ (Ne-krščanski križ) J.D. Parsons, London 1896
nešto slično piše i „The Companion Bible“ London 1885
Prema tome, dokaze ukazuju na to da je Isus umro na uspravnom stupu, a ne na tradicionalnom križu.
Odakle je dakle porijeklo krščanskog križa?
Encyclopedia Britannica kaže da bezbrojni primjerci pronadjenih predmeta koje potječu iz vremena davno prije kršćanske ere i jesu u obliku različitih križa - iz Indije, Sirije, Perzije i Egipta.. Upotreba križa kao simbola religije mogla bi se smatrati skoro univerzalnom i često je bila povezana s nekim oblikom obožavanje prirode.
I što je za mene posebno kao opomena:
„
Oblik križa je porijeklom iz stare Kaldeje i korišten je kao simbol boga Tamuza. ..Da bi se povečao prestiž crkvenog sistema u crkve su primani pogani bez potrebe da budu duhovno preporodjeni vjerom i bilo im je obilno dopušteno da zadrže svoje poganske znakove i simbole./ bilješka - sredinom 3. stolječa,/
Tako je Tau, ili T, u svom najčeščem obliku, s nešto sniženim poprečnim krakom, bio priladodjen da bi predstavljao Kristov kriz.“
„An Expository Dictionary of New Testament Words“ 1962 London
(U starom Izraelu su nevjerni Židovi plakali nad smrću boga Tamuza - babilonskog boga i u Ezek.8:13,14 Bog kaže da je to što su činili gadno.)
ima više izvora, koje dokazuju da porijeklo križa jeste u poganskom obožavanju..
napr. je zanimljiv komentar „New Catholic Encyclopedia“
„ Prikaz Kristove otkupne smrti na Golgoti ne pojavljuje se su simboličnoj umjetnosti krščanstva prvih stoljeća. Prvi kršćani su pod utjecajem starozavetne zabrane likova oklijevali čak nacrtati sredstvo Gospodinove muke“
„History of the Christian Church“ 1897
„ Nije se koristilo raspelo ni ikakav materijalni prikaz križa“
i sad če biti nekim malo neprijatno, izvinjavam se ako ću se nekoga dotaknuti, ali ovo su zaključke historičara:
„različiti oblici križeva nalaze se posvuda na egipatskim spomenicima i grobovima i mnogi autoriteti ih smatraju simbolima falusa ili koitusa…u egipatskim grobovima je crux ansata /s krugom ili ručkom na vrhu/ pronadjen tik uz falus.“„The Non-Christian Cross“ (Ne-krščanski križ)
U Bibliji je u vezi ovoga u Ezekijelu 8:17 rečeno da otpadnički Židovi su „isturivali mladicu u Jahvin nos“. On je to smatrao gadnim i „prijestupničkim“ Zašto? Ta „mladica“, kako objašnjavaju neki komentatori, bila je prikaz muškog spolnog organa kakav se koristio u obožavanju falusa.
Sad je važno pitanje, kako Bog gleda na upotrebu križa, koji je u staro doba bio korišten kao simbol obožavanja falusa?
i još jedan pogled: ….. je pitanje,da li je u redu, da sredstvo koje neko koristi da maltretira drugoga, ili da je neko tim sredstvom pogubljen na temelju lažne optužbe, uzeti ćemo kao stvar koja nas podsječa na to maltretiranje, ili da li bi neko od nas napr. kad mu se sin ubije na motoru, taj motor uzeo i stavio sebi u dnevni boravak da ga svakodnevno podsječa na sina….ja lično ne bi…