BIBLIJA - Božija riječ i Božija istina - NASTAVAK

Rasprave o vjerskim temama.
murat arslan

#26 Re: BIBLIJA - Božija riječ i Božija istina - NASTAVAK

Post by murat arslan »

PRO testant wrote:Kada neće niko.... (ili ne može)

Kanonizacija Novog Zavjeta.
Još malo i počinjemo.
Hmmmm, apolgetika - nauka koja je izmišljena da brani kršćanske stavove. Ovo što si ti napisao je totalno nejasno za ljude koji se nisu u to posve udubili. Bog nije nepravedan da istinu toliko zamota i sakrije. Istina mora biti svakome lahko dostupna, ako govorimo o istom Bogu. A kad smo već kod toga, de mi odgovori na ova pitanja i pazi, ne šalim se:
1. Kako (kada) je Bog nastao
2. Šta jede On
3. Kad se odmara
murat arslan

#27 Re: BIBLIJA - Božija riječ i Božija istina - NASTAVAK

Post by murat arslan »

Ko zna za dvije stvari:
1. 4 (četiri) Knjige
2. Nikejski koncil
neće pričati o originalnom tekstu, na osnovu nekih samoizmišljenih pravila.
PRO testant

#28 Re: BIBLIJA - Božija riječ i Božija istina - NASTAVAK

Post by PRO testant »

Za one koji imaju interesovanja, evo jedne stranice sa dosta dokumenta vezanih za kanon Novog zavjeta.
Te i samih ranih spisa iz tog perioda, nažalost prevedenih na engleski.

http://www.ntcanon.org/index.shtml
panonije85

#29 Re: BIBLIJA - Božija riječ i Božija istina - NASTAVAK

Post by panonije85 »

murat arslan wrote:
PRO testant wrote:Kada neće niko.... (ili ne može)

Kanonizacija Novog Zavjeta.
Još malo i počinjemo.
Hmmmm, apolgetika - nauka koja je izmišljena da brani kršćanske stavove. Ovo što si ti napisao je totalno nejasno za ljude koji se nisu u to posve udubili. Bog nije nepravedan da istinu toliko zamota i sakrije. Istina mora biti svakome lahko dostupna, ako govorimo o istom Bogu. A kad smo već kod toga, de mi odgovori na ova pitanja i pazi, ne šalim se:
1. Kako (kada) je Bog nastao
2. Šta jede On
3. Kad se odmara
slažem se s komentarom na apologetiku. to je zapravo obična retorika, umijeće uvjeravanja koje se vrlo brzo udaljava od kontemplacije. božansko, bar onako kako ga ja shvaćam, se više intuira nego racionalno spoznaje. u pravu si kad kažeš da bog nije, kako se to dugo smatralo i forsiralo, riječ rezerviro za kastu povlaštenih (crkvenu hijerarhiju). naprotiv, sam nazarećanin na više mjesta u bibliji jasno kaže kome se prvenstveno obraća.

e sad što se tiče tvojih pitanja, ima jedan stvar. ona pokazuju da je tvoja predodžba nadnaravnog, božanskog, antropomorfistička, tj. da ga shvaćaš predoslovno, kao čovjekoliki entitet, do te mjere da čak ne pitaš za neke apstraktne karakteristike (npr. strasti, volju, osjećaje) nego puke fiziološke (prehrana, odmaranje). a taku predodžbu božanskog kršćanstvo, kao ni većina drugih religija, ne poznaje (osim dakako u metaforičkom značenju), pa odgovori na tvoja pitanja ne postoje niti su bitna. to su, reko bih, zamke metaforičkog jezika religija općenito - neke se stvari, pogotovo iz pisanih dokumenata, shvaćaju predoslovno.

p.s. ako je ovo off topic, recite pa da ne nastavljam u ovom smjeru :?:
probuseni $

#30 Re: BIBLIJA - Božija riječ i Božija istina - NASTAVAK

Post by probuseni $ »

A sto u naslovu teme stoji i "bozja rijec", kad niko nije cuo da bog govori ? ...
PRO testant

#31 Re: BIBLIJA - Božija riječ i Božija istina - NASTAVAK

Post by PRO testant »

probuseni $ wrote:A sto u naslovu teme stoji i "bozja rijec", kad niko nije cuo da bog govori ? ...
Ako mogu da te zamolim da ne nastavljaš sa svojim idejama i "pitanjima" i ovdije, je su sve teme na koje si došao, ili počeo na kraju zatvorene zbog istih.
Ako zaista želiš, otvori sličnu temu i opleti sinko, ali ipak imaj nekog obzira.

Hvala unaprijed.
citroen

#32 Re: BIBLIJA - Božija riječ i Božija istina - NASTAVAK

Post by citroen »

PRO testant wrote:
probuseni $ wrote:A sto u naslovu teme stoji i "bozja rijec", kad niko nije cuo da bog govori ? ...
Ako mogu da te zamolim da ne nastavljaš sa svojim idejama i "pitanjima" i ovdije, je su sve teme na koje si došao, ili počeo na kraju zatvorene zbog istih.
Ako zaista želiš, otvori sličnu temu i opleti sinko, ali ipak imaj nekog obzira.

Hvala unaprijed.
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :sax:
probuseni $

#33 Re: BIBLIJA - Božija riječ i Božija istina - NASTAVAK

Post by probuseni $ »

PRO testant wrote:

Hvala unaprijed.
Izvini , nisam znao da je ovaj topic samo za reklamu , da je zabranjeno dikutovati .... :-)

Ni jedna tema na religiji nije zatvorena zbog mene i mojih pitanja i komentara, vec zbog onih koji spamaju temu i svadjaju se usput. To sto su neka od mojih pitanja mozda nezgodna je druga stvar. Ja ocekujem odgovor jer koliko znam sve sto covjeku treba je Biblija i Kuran. U njima se nalaze odgovori za sva pitanja, pa i ova moja koja se vama cine malo keves. Nije stvar u meni, vec u vama koji ne znate odgovore.
probuseni $

#34 Re: BIBLIJA - Božija riječ i Božija istina - NASTAVAK

Post by probuseni $ »

lilla wrote:
Probušeni, šta je riječ?

U naslovu stoji Božija a ne božija riječ ;-)
Po meni, rijec je svojstvena samo covjeku. Samo je on, covjek, u stanju da govori. Za ostale vrste nisam cuo. Zato i pitam , otkud u naslovu bozja rijec ( mislim na jednog od bogova) , kad ga niko nikad nije cuo da govori. Mi ne znamo uopste da li bogovi znaju govoriti ili komuniciraju na neki drugi nacin nego covjek.
PRO testant

#35 Re: BIBLIJA - Božija riječ i Božija istina - NASTAVAK

Post by PRO testant »

probuseni $ wrote:
PRO testant wrote:

Hvala unaprijed.
Izvini , nisam znao da je ovaj topic samo za reklamu , da je zabranjeno dikutovati .... :-)

Ni jedna tema na religiji nije zatvorena zbog mene i mojih pitanja i komentara, vec zbog onih koji spamaju temu i svadjaju se usput. To sto su neka od mojih pitanja mozda nezgodna je druga stvar. Ja ocekujem odgovor jer koliko znam sve sto covjeku treba je Biblija i Kuran. U njima se nalaze odgovori za sva pitanja, pa i ova moja koja se vama cine malo keves. Nije stvar u meni, vec u vama koji ne znate odgovore.
Ne, nije tačno.
Zatvorene su upravo radi tebe i tvojih nastupa. I nisi prvi koji je doživjeo takvu sudbinu. Ima ih još.
Ono što se čini da je pokretatač teme želio je da bude poput informativnog karaktera, a ne debatni ćošak.
Pitanja su dobrodošla, ali konstruktivnog karaktera, ne površna, degradirajuća i naprasita (poput onih na drugim temama), a ni odgovor nije nužan. Što ne znači da ne postoji adekvatan, samo da neko bira na koja želi da da' odgovor što može da indicira i sa kime bi želio/la da nastavi razgovor. A sa kime ne.

I mislim, da je jako važno da se određene stvari poštuju (ili teme) primjera radi "O Pejgamberu, alejhi-salatu we selamu". Mene nećeš nikada vidjeti da tamo postiram pitanja karaktera koji ti koristiš, jer je to nepoštivanje onoga što ljudi koji tu postiraju vjeruju. I to je nešto što njima jako puno znači i nema potrebe da se jedna tako ljepa tema, barem za njih, kvari mojim ili bilo čijim sumnjama i provokacijama. Ja nemoram da vjerujem niti da se slažem sa onim što oni vjeruju, ali poštivanjem njihovog vjerovanja, poštujem njih. To je ništa drugo do "dobri stari komšiluk."

Druga je stvar kada neko ko (poput kontromanicha, ICEmana i sličnih) počne da postira stvari na način na koji su to radili sa stravom koji su imali (a tvoji popstovi su jako slični njihovim), pa nema druge nego da se neke stvari postave i pitaju, ali to su teme sasvim drugog karaktera na kojima je veoma jasno šta se želi. Ova to nije.

Jer ne bih želio da se i ova tema zatvori zbog istih razloga kao i one druge na kojima si bio. Ima jako dosta da se kaže na ovoj temi i želio bih da nastavim ono što je pokretač pokušao. Zato, molim te da poštuješ moju molbu.
probuseni $

#36 Re: BIBLIJA - Božija riječ i Božija istina - NASTAVAK

Post by probuseni $ »

Konstruktivan dijalog ?

A sta bi to bio konstruktivan dijalog ako jedna strana na religiji ne smije postaviti sumnju ili iskazati nekakav drugaciji stav nego je to u krscanstvu i islamu. Ja imam sasvim drugaciji dozivljaj te dvije religije nego ih imas ti i valjda to smijem iskazati kroz diskusiju i kroz postavljena pitanja. To sto su neka pitanja provokativna, pa boze moj, provokativno je za mene i to sto ti pises, mada ti mislis da si sto-posto u pravu.
Tvoja religija je naprimjer unistila , zbrisala sa lica zemlje, jednu drugu religiju i ja sad nesmijem da te pitam , zasto ? Ko je tvojoj religiji dao pravo da unisti jednu drugu religiju?
I sad ti miran i cedan pises o bozjoj rjeci i bozijoj istini , a ja nesmijem da te upitam otkud ti taj fakat , kad to jos niko nije dokazao. Naziv tvoje teme je fikcija kao i onaj moj o robotima i bogu, s tim sto ti i dalje nastavljas pisati a moja tema je zatvorena . Neko tamo napisa , valjda da bi pojacao utisak, da sam otvorio stotinu i jednu temu . A nisam. Otvori sam samo tri. Nekima smeta sto se tema zove Ja i Bog a ne obratno, Bog i ja . Nekima smeta sadrzaj, jer izlazi iz okvira njihovog poimanja boga i traze otvoreno da me se fizicki smakne.
Ovdje se izgleda moze pisati samo ako si musliman ili krscanin. Za druge nema mjesta.... :?
PRO testant

#37 Re: BIBLIJA - Božija riječ i Božija istina - NASTAVAK

Post by PRO testant »

probuseni $ wrote:Konstruktivan dijalog ?

A sta bi to bio konstruktivan dijalog ako jedna strana na religiji ne smije postaviti sumnju ili iskazati nekakav drugaciji stav nego je to u krscanstvu i islamu. Ja imam sasvim drugaciji dozivljaj te dvije religije nego ih imas ti i valjda to smijem iskazati kroz diskusiju i kroz postavljena pitanja. To sto su neka pitanja provokativna, pa boze moj, provokativno je za mene i to sto ti pises, mada ti mislis da si sto-posto u pravu.
Tvoja religija je naprimjer unistila , zbrisala sa lica zemlje, jednu drugu religiju i ja sad nesmijem da te pitam , zasto ? Ko je tvojoj religiji dao pravo da unisti jednu drugu religiju?
I sad ti miran i cedan pises o bozjoj rjeci i bozijoj istini , a ja nesmijem da te upitam otkud ti taj fakat , kad to jos niko nije dokazao. Naziv tvoje teme je fikcija kao i onaj moj o robotima i bogu, s tim sto ti i dalje nastavljas pisati a moja tema je zatvorena . Neko tamo napisa , valjda da bi pojacao utisak, da sam otvorio stotinu i jednu temu . A nisam. Otvori sam samo tri. Nekima smeta sto se tema zove Ja i Bog a ne obratno, Bog i ja . Nekima smeta sadrzaj, jer izlazi iz okvira njihovog poimanja boga i traze otvoreno da me se fizicki smakne.
Ovdje se izgleda moze pisati samo ako si musliman ili krscanin. Za druge nema mjesta.... :?
Prijatelju .... nemoj tako, nije to lijepo. Na takav način zaobilaziti očigledno. I osuđivati druge jer se ne slažu sa tobom i tvojim pisanjem
Niko ne kaže da ti ne smiješ da pitaš, pitaj slobodno, ali molim te na drugoj temi koju češ vrlo lako sam otvoriti kao i prethodnih nekoliko. Samo nemoj na ovoj molim te.
Eto, je li to teško uraditi i ispoštovati jednostavnu molbu?
probuseni $

#38 Re: BIBLIJA - Božija riječ i Božija istina - NASTAVAK

Post by probuseni $ »

PRO testant wrote:
probuseni $ wrote:Konstruktivan dijalog ?

Prijatelju .... nemoj tako, nije to lijepo. Na takav način zaobilaziti očigledno. I osuđivati druge jer se ne slažu sa tobom i tvojim pisanjem
Niko ne kaže da ti ne smiješ da pitaš, pitaj slobodno, ali molim te na drugoj temi koju češ vrlo lako sam otvoriti kao i prethodnih nekoliko. Samo nemoj na ovoj molim te.
Eto, je li to teško uraditi i ispoštovati jednostavnu molbu?
OK, necu ti smetati....
PRO testant

#39 Re: BIBLIJA - Božija riječ i Božija istina - NASTAVAK

Post by PRO testant »

Hvala puno. :thumbup:
KotromanichII

#40 Re: BIBLIJA - Božija riječ i Božija istina - NASTAVAK

Post by KotromanichII »

I sad ti miran i cedan pises o bozjoj rjeci i bozijoj istini , a ja nesmijem da te upitam otkud ti taj fakat
pa samo vidis ovo dvoje i toje to

1 Već su mnogi preduzeli da napišu izvještaj o događajima, što su se zbili među nama,
2 Onako, kako nam ih predadoše prvotni očevici i sluge riječi.
3 Tako i ja namislih da pomno ispitam sve događaje od prvih početaka njihovih i da ih po redu napišem tebi, plemeniti Teofile,
Luka Biblija

ovdje se vidi kako je nastala biblija, obiacna historijska knjiga pomijasana istina sa neistinom, dodavalo se ponesto , oduzimalo ponesto, mijenjalo se ponesto i imamo to sto imamo, i sad da neko kaze, Biblija bozija knjiga a covjek pisao price narode

i sporedi sa ovim sta Allah kaze:

79. A teško onima koji svojim rukama pišu Knjigu, a zatim govore: "Evo, ovo je od Allaha" – da bi za to korist neznatnu izvukli. I teško njima zbog onoga što ruke njihove pišu i teško njima što na taj način zarađuju!

sve je receno, nema se sta vise reci
probuseni $

#41 Re: BIBLIJA - Božija riječ i Božija istina - NASTAVAK

Post by probuseni $ »

KotromanichII wrote:
I sad ti miran i cedan pises o bozjoj rjeci i bozijoj istini , a ja nesmijem da te upitam otkud ti taj fakat
pa samo vidis ovo dvoje i toje to

1 Već su mnogi preduzeli da napišu izvještaj o događajima, što su se zbili među nama,
2 Onako, kako nam ih predadoše prvotni očevici i sluge riječi.
3 Tako i ja namislih da pomno ispitam sve događaje od prvih početaka njihovih i da ih po redu napišem tebi, plemeniti Teofile,
Luka Biblija

ovdje se vidi kako je nastala biblija, obiacna historijska knjiga pomijasana istina sa neistinom, dodavalo se ponesto , oduzimalo ponesto, mijenjalo se ponesto i imamo to sto imamo, i sad da neko kaze, Biblija bozija knjiga a covjek pisao price narode

i sporedi sa ovim sta Allah kaze:

79. A teško onima koji svojim rukama pišu Knjigu, a zatim govore: "Evo, ovo je od Allaha" – da bi za to korist neznatnu izvukli. I teško njima zbog onoga što ruke njihove pišu i teško njima što na taj način zarađuju!

sve je receno, nema se sta vise reci
Kotromanicu II,

Ti mozda ne znas ,ali u protenstantizmu svaki pop ima pravo da tumaci Bibliju onako kako on misli da je ispravno. Ima njihovih popova koji kazu da ne vjeruju u boga, a propovijedaju zato sto im je to posao.

Pusti covjeka neka pise, a ti pisi o satronomiji...bolje ti ide s njom.... :mrgreen:
KotromanichII

#42 Re: BIBLIJA - Božija riječ i Božija istina - NASTAVAK

Post by KotromanichII »

Kotromanicu II,

Ti mozda ne znas ,ali u protenstantizmu svaki pop ima pravo da tumaci Bibliju onako kako on misli da je ispravno. Ima njihovih popova koji kazu da ne vjeruju u boga, a propovijedaju zato sto im je to posao.
svasta sam cuo u zivotu ali ovo jos nisam :D pa zar i to ima

Pusti covjeka neka pise, a ti pisi o satronomiji...bolje ti ide s njom....
ma nek pise niko mu nebrani, ma nije meni strana ni biblija upoznat sam ja itekako sanjom
Post Reply