BHTelecom

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
zippoo87

#18126 Re: BHTelecom

Post by zippoo87 »

Treba uvesti paket 4g flat i izjednaciti cijenu sa paketima preko kabla.
Ja ne znam da 4g internet provajdera kosta sta vise u odnosu na kablo a i sve oatalo je isto ili jeftinije,tipa 4g router.
U Hrvatskoj svaki telekom ima i 4g flat ili paket sa par stotina GB.
Kod nas se neke nove tehnologije jako sporo uvode i implementiraju.
-Chesterfield-

#18127 Re: BHTelecom

Post by -Chesterfield- »

Rogie wrote: 14/01/2024 21:25
ing-ecc wrote: 14/01/2024 20:47 1. Imas za nove Net pakete uvedene razlicite cijene za korisnike sa smanjenom brzinom, bice brzo uvedeno i za Moja TV. Ako imas neki prijedlog kako napraviti segmentaciju po brzinama za isti paket eto slobodno iznesi u javnost, napisi.

2. Kako znas da neko ima TM za max brzinu? Znas li koji su sve faktori potrebni za postojanje TM-a?

Na podrucju 033 je oko 45000 korisnika Moja TV, od 01.04.2022 i uvodjenja novih paketa s pocetnim S tesko je bilo sve isprebacivati, bilo je oko 10000 korisnika da su bili na ADSL-u sto je bilo za VDSL. Radi se na tome da se i to zavrsi, i zavrsi se uglavnom gdje ima resursa a nema bilo kojih drugih problema.
Znas i sam koliko je malo korisnika koji zele iskljucivo Net pakete (vjerovatno ponajvise iz razloga sto je neisplativo i neekonomicno; 40 KM - 40/8 mbps, a za 46KM imas 50/8 + TV), u odnosu na one koji imaju Net+TV i slicno.

Ne znam zasto bi se morala praviti segmentacija za isti paket, kad se komotno mogao napraviti jos jedan paket, recimo 20/4 mbps + TV - 36 KM. Ako se uporedi netFlat S 20/4 = 26 KM i netFlat M 40/8 = 40 KM - tj. 15ak KM razlike za 20 mbps razlike u brzini, ne znam zasto ne bi mogla biti 10 KM niza cijena za ovaj gore navedeni primjer u kontekstu usluge Net+TV - sa smanjenom brzinom od 30 mbps downloada u odnosu na MojaTV Net S paket od 50/8. Ako vec ne postoji TM, onda barem ljudima smanjiti cijene paketa.

Ne znam ko sve ima TM za vece brzine, niti me zanima, ali sam ovdje u zadnjih nekoliko godina iscitao poprilican broj primjera sto ljudi licno koji su trazili (u prevodu: cesto molili) i dobili vece brzine (vdsl usluga) jer se ispostavilo da imaju tehnicku mogucnost, sto njihovih prijatelja/poznanika. Dakle, nije im niko sam od sebe pustio (ili vrlo rijetki primjeri) ono za sta su imali TM, nego moli, trazi poznanstva i sl.

Bilo je i prije ovih novih paketa vjerujem jos veci broj onih koji su imali TM za 25/2 (paket MojaTV Net 1/Full 1, ako se ne varam), pa su godinama i godinama imali max 10/1 mbps i niko nista, a ogromna je razlika u tim manjim brzinama imati 10 i 25 mbps.

I na kraju, iz licnog primjera kod roditelja koji su jedva imali 6-7 mbps, koji hvala Bogu vise nisu korisnici Telecom usluga (nakon sigurno 20ak godina), i milion nekih poziva/mailova gdje se niko nije udostojio barem da dodje i pokusa rijesiti problem. Imali prikljucak na 2 STB-a (ponajvise zbog mog povremenog dolaska), od cega taj drugi nakon prvobitnih par godina normalnog funkcionisanja, zadnjih sigurno 3-4 godine nije uopste radio (do iskljucenja usluge i prelaska kod drugog operatera).

Kod mene je hvala Bogu optika unazad nekoliko godina i nemam nikakvih primjedbi na funkcionisanje usluge, osim sto sam van ugovora zbog nikakvih akcija za stare korisnike. :D
Ja mislim da oni traže modus kako da povećaju cijene...
Nemaju više šta ponuditi da opravdaju povećanje cijena...
niho92

#18128 Re: BHTelecom

Post by niho92 »

zippoo87 wrote: 14/01/2024 21:27 Treba uvesti paket 4g flat i izjednaciti cijenu sa paketima preko kabla.
Ja ne znam da 4g internet provajdera kosta sta vise u odnosu na kablo a i sve oatalo je isto ili jeftinije,tipa 4g router.
Kakav 4G pa jel vidis koliko se raja žali na brzine.
1-2 do 10Mbps

Rijetkost da utrefis veće brzine
zippoo87

#18129 Re: BHTelecom

Post by zippoo87 »

niho92 wrote: 14/01/2024 21:58
zippoo87 wrote: 14/01/2024 21:27 Treba uvesti paket 4g flat i izjednaciti cijenu sa paketima preko kabla.
1-2 do 10Mbps

Nekima ocito treba crtati da BiH NIJE JEDNAKO Sarajevo...mozes li ti to razumjeti.
I nije ni u Sarajevu svugdje kriticno sa brzinama...najkriticnije je tamo gdje se okupljaju vece grupe ljudi,gdje su trzni centri,turisti i tako...a cim predjes na neku rastereceniju baznu stanicu,popravi se i brzina.Naravno da ne opravdavam Telecom sto su im BS tako jadne i primaju mali broj konekcija i sto ne rade na rjesavanju problema.
niho92

#18130 Re: BHTelecom

Post by niho92 »

zippoo87 wrote: 14/01/2024 22:12
1-2 do 10Mbps

Nekima ocito treba crtati da BiH NIJE JEDNAKO Sarajevo...mozes li ti to razumjeti.
I nije ni u Sarajevu svugdje kriticno sa brzinama...najkriticnije je tamo gdje se okupljaju vece grupe ljudi,gdje su trzni centri,turisti i tako...a cim predjes na neku rastereceniju baznu stanicu,popravi se i brzina.Naravno da ne opravdavam Telecom sto su im BS tako jadne i primaju mali broj konekcija i sto ne rade na rjesavanju problema.
Ja sam 110km od Sarajeva
zippoo87

#18131 Re: BHTelecom

Post by zippoo87 »

niho92 wrote: 14/01/2024 22:45

1-2 do 10Mbps

Ja sam 110km od Sarajeva
Pa koja je brzina 4G interneta sada da izmjeris na tvojoj lokaciji ?
Problem u gradovima je opterecenost pojedine bazne stanice i onda ona svoj maximum bandwitha dijeli na sve zakacene uredjaje na toj baznoj stanici...zato je los net u centru gradova.
TI van centra bi trebao imati stabilniji i 4G brzi net.
bob_1921

#18132 Re: BHTelecom

Post by bob_1921 »

1-2 do 10Mbps

kakve ba mase sjedni u vucko koji je 20m od centrale telecoma jedva ces se nakaciti na internet …
zippoo87

#18133 Re: BHTelecom

Post by zippoo87 »

bob_1921 wrote: 14/01/2024 22:51

1-2 do 10Mbps

kakve ba mase sjedni u vucko koji je 20m od centrale telecoma jedva ces se nakaciti na internet …
Ne mogu diskutovati sa nekim ko ne zna kako tehnologija radi i zasto je to tako trenutno...zivio.
_Reds_

#18134 Re: BHTelecom

Post by _Reds_ »

BS je ogranicen resurs. Nije jedna Flat nije pravi flat, tamo nesto uvijek ima sitnim slovima. Ako je maksimalna brzina u jednoj celiji teoretski 450Mbps, ta se brzina dijeli na sve korisnike koji trenutno koriste reruse te celije, i mreza sve vrijeme dise. Sto vise korisnika, manja prosjecna brzina.

A Sarajevo je problem po bilo cemu. U Zavodu sa planiranje grada imaju ideju da zabrane gradnju novih baznih stanica u Sarajevu, osim na postojecim objektima, a tu se zale susjedi. Imate u dosta dijelova grada gdje ljudi ne dozvoljavaju gradnju bazne stanuice, zale se opcini, korona, cipovanje i ko zna koji razlozi. Ali niko od njih nece da uzme telefon svom djetetu.

Dosta MTEL.ovih su postavljene na crno, za Eronet nisam siguran.
zippoo87

#18135 Re: BHTelecom

Post by zippoo87 »

_Reds_ wrote: 14/01/2024 22:58 BS je ogranicen resurs. Nije jedna Flat nije pravi flat, tamo nesto uvijek ima sitnim slovima. Ako je maksimalna brzina u jednoj celiji teoretski 450Mbps, ta se brzina dijeli na sve korisnike koji trenutno koriste reruse te celije, i mreza sve vrijeme dise. Sto vise korisnika, manja prosjecna brzina.

A Sarajevo je problem po bilo cemu. U Zavodu sa planiranje grada imaju ideju da zabrane gradnju novih baznih stanica u Sarajevu, osim na postojecim objektima, a tu se zale susjedi. Imate u dosta dijelova grada gdje ljudi ne dozvoljavaju gradnju bazne stanuice, zale se opcini, korona, cipovanje i ko zna koji razlozi. Ali niko od njih nece da uzme telefon svom djetetu.

Dosta MTEL.ovih su postavljene na crno, za Eronet nisam siguran.
Da...pisali smo nedavno o ovome...tako je kada smo mi neuk narod,koji je nepismen 90% i koji ne konta nista a misli da sve konta.
Ali BHT bi trebao naci modus kako da prevazidje ove probleme,pa ako treba neka i nelegalno gradi a poslije da ganja dozvole,samo da se problem rijesi.Ne moze se uvijek traziti razlog za vlastiti nerad.
Razumijem ja i korisnike,placas nesto i kada ti treba da koristis,to postaje neupotrebljivo
bob_1921

#18136 Re: BHTelecom

Post by bob_1921 »

zippoo87 wrote: 14/01/2024 22:54
Ne mogu diskutovati sa nekim ko ne zna kako tehnologija radi i zasto je to tako trenutno...zivio.
nisam exspert jasno mi je kako radi al njihov 4g je sve sem 4g-a .. da li je to manjak kadra za odrzavanje, losa oprema, lose projektovanje itd ne znam .. naravno nije u svim dijelovima grada tako al su opcenito brzine im pale 2 god nakon pustanja u rad …
zippoo87

#18137 Re: BHTelecom

Post by zippoo87 »

bob_1921 wrote: 14/01/2024 23:17

nisam exspert jasno mi je kako radi al njihov 4g je sve sem 4g-a .. da li je to manjak kadra za odrzavanje, losa oprema, lose projektovanje itd ne znam .. naravno nije u svim dijelovima grada tako al su opcenito brzine im pale 2 god nakon pustanja u rad …
Pronadji na netu kako rade bazne stanice i sve ce ti biti puno jasnije.Da bi BHT rijesio problem,trebao bi na iste lokacije postaviti jos po 3-4 antene i onda bi se rasteretio promet sa jedne bazne stanice na 4-5 i odmah bi brzina skocila.Ili kako je neko pisao ovdje,da plate neku skuplju licencu,koja otkljuca veci broj pristupnih mjesta na baznoj stanici.Ali evo govore ljudi iz Sa da je problem u nepismenim ljudima,koji se tripuju da 4G antene zrace i da ce svijet nestati zbog toga i onda kada BHT hoce da postavi antenu na neku zgradu,stanari se pobune i ovi nemaju gdje da postave antene,jer nemaju svoje zgrade.U manjim gradovima,oni iznajme neki plac od 30 kvadrata i na njemu postave metalni kran i nakace antene i rijese problem.Postavljati kranove u Sarajevu ne ide bas,mislim na urbani dio grada...zato postavljaju po dzamijama (munarama),visokim zgradama i svugdje gdje im fali baznih stanica/antena ali ljudi su problem,tj.debili koji ne kontaju kako tehnologija radi a uredno koriste i 4G net i sve ostale pogodnosti telekoma.
niho92

#18138 Re: BHTelecom

Post by niho92 »

Najčesce do 5 Mbps mjerim u gradu ili van grada
Bilo je u početku 100+ ali više tih brzina nema

Rijetko sada mozemo utrefit tih 40-50 Mbps na 4G

Nekad prebacim na 3G i bude brži od 4G - smiješno, ali je takva situacija sa bazama trenutno

Kada su uveli onaj paket MojaTV preko 4G 100GB ja sam odmah razmisljao uzeti, jer mi ponekad treba brzi internet, ne koristim previše, ali mi zatreba
Međutim, trenutno jok
bob_1921

#18139 Re: BHTelecom

Post by bob_1921 »

zippoo87 wrote: 14/01/2024 23:26
bob_1921 wrote: 14/01/2024 23:17
Pronadji na netu kako rade bazne stanice i sve ce ti biti puno jasnije.Da bi BHT rijesio problem,trebao bi na iste lokacije postaviti jos po 3-4 antene i onda bi se rasteretio promet sa jedne bazne stanice na 4-5 i odmah bi brzina skocila.Ili kako je neko pisao ovdje,da plate neku skuplju licencu,koja otkljuca veci broj pristupnih mjesta na baznoj stanici.Ali evo govore ljudi iz Sa da je problem u nepismenim ljudima,koji se tripuju da 4G antene zrace i da ce svijet nestati zbog toga i onda kada BHT hoce da postavi antenu na neku zgradu,stanari se pobune i ovi nemaju gdje da postave antene,jer nemaju svoje zgrade.U manjim gradovima,oni iznajme neki plac od 30 kvadrata i na njemu postave metalni kran i nakace antene i rijese problem.Postavljati kranove u Sarajevu ne ide bas,mislim na urbani dio grada...zato postavljaju po dzamijama (munarama),visokim zgradama i svugdje gdje im fali baznih stanica/antena ali ljudi su problem,tj.debili koji ne kontaju kako tehnologija radi a uredno koriste i 4G net i sve ostale pogodnosti telekoma.
sve su upravu al zar treba korisnika to interesovati zar treba potrosac uopste poznavati tehnologiju … placas uslugu ocekujes da ona bude kako su reklamirali … u eu je vec 5g uveliko a cijene u eu su ublizu sa cijenama u bh telecoma ako ne i iste cak … za sve se moze naci razlog zasto ne …
ing-ecc

#18140 Re: BHTelecom

Post by ing-ecc »

Rogie wrote: 14/01/2024 21:25

1. Ne znam ko sve ima TM za vece brzine, niti me zanima, ali sam ovdje u zadnjih nekoliko godina iscitao poprilican broj primjera sto ljudi licno koji su trazili (u prevodu: cesto molili) i dobili vece brzine (vdsl usluga) jer se ispostavilo da imaju tehnicku mogucnost, sto njihovih prijatelja/poznanika. Dakle, nije im niko sam od sebe pustio (ili vrlo rijetki primjeri) ono za sta su imali TM, nego moli, trazi poznanstva i sl.

2. I na kraju, iz licnog primjera kod roditelja koji su jedva imali 6-7 mbps, koji hvala Bogu vise nisu korisnici Telecom usluga (nakon sigurno 20ak godina), i milion nekih poziva/mailova gdje se niko nije udostojio barem da dodje i pokusa rijesiti problem. Imali prikljucak na 2 STB-a (ponajvise zbog mog povremenog dolaska), od cega taj drugi nakon prvobitnih par godina normalnog funkcionisanja, zadnjih sigurno 3-4 godine nije uopste radio (do iskljucenja usluge i prelaska kod drugog operatera).
1. pošaljite meni podatke za sve korisnike sa područja 033 za koje tvrdiš(-te) da ima TM.
2. čim je 6-7 Mb odmah je jasno da tu slabo šta može, nerješiv problem s jednim STB ne razumijem al bih razumio problem na oba STB-a istovremeno. Dva porta (obično ETH 2 i ETH 3) su ravnopravna i ili rade oba ili ne radi nijedan.
Rogie

#18141 Re: BHTelecom

Post by Rogie »

ing-ecc wrote: 15/01/2024 08:13 1. pošaljite meni podatke za sve korisnike sa područja 033 za koje tvrdiš(-te) da ima TM.
2. čim je 6-7 Mb odmah je jasno da tu slabo šta može, nerješiv problem s jednim STB ne razumijem al bih razumio problem na oba STB-a istovremeno. Dva porta (obično ETH 2 i ETH 3) su ravnopravna i ili rade oba ili ne radi nijedan.
Ako sam te dobro razumio, a nemam ni najmanji razlog da lazem:

Dok radi jedan TV (STB), radio je uglavnom sasvim ok i bez trazanja slike (iako se znalo desavati da se morao iskljuciti iz struje, upravo iz tog razloga), medjutim ako upalis drugi (pogotovo istovremeno) - on nije mogao nikako. Jedva ga nekako upalis (ono pocetno paljenje, jer obicno bude iskljucen) i slika bude potpuno zaledjena ili trza svake milisekunde.

I kazem ti, nisam se zalio na internet (brzinu) jer sam znao da bolje ne moze, ali ako se vec naplacuju dva STB-a - ili neka se napravi da rade oba (kao sto je radilo prije par godina), ili neka se kaze 'usluga nije moguca iz tehnickih razloga' i tu opciju iskljuciti totalno.
ing-ecc

#18142 Re: BHTelecom

Post by ing-ecc »

Rogie wrote: 15/01/2024 15:00
ing-ecc wrote: 15/01/2024 08:13 1. pošaljite meni podatke za sve korisnike sa područja 033 za koje tvrdiš(-te) da ima TM.
Ako sam te dobro razumio, a nemam ni najmanji razlog da lazem:

Dok radi jedan TV (STB), radio je uglavnom sasvim ok i bez trazanja slike (iako se znalo desavati da se morao iskljuciti iz struje, upravo iz tog razloga), medjutim ako upalis drugi (pogotovo istovremeno) - on nije mogao nikako. Jedva ga nekako upalis (ono pocetno paljenje, jer obicno bude iskljucen) i slika bude potpuno zaledjena ili trza svake milisekunde.

I kazem ti, nisam se zalio na internet (brzinu) jer sam znao da bolje ne moze, ali ako se vec naplacuju dva STB-a - ili neka se napravi da rade oba (kao sto je radilo prije par godina), ili neka se kaze 'usluga nije moguca iz tehnickih razloga' i tu opciju iskljuciti totalno.
Ukratko ovde je Nema Tehničke Mogućnosti (NTM) za uslugu jer je očigledno loša parica. Jedan STB je možda mogao i povući 4-5 Mb al dva nikako oko 9 Mb. Zato sam i napisao ....... al bih razumio problem na oba STB-a istovremeno.
Ovde se obično ide na razdvajanje po dvije parice pa da se jedan rastereti a dvije opterete po pola tereta :D
naravno sve treba uduplo u infrastrukturi :)
zippoo87

#18143 Re: BHTelecom

Post by zippoo87 »

Evo klasican primjer zasto bi trebali imati flat 4G pakete...kada je u korisnika parica toliko losa da ne moze imati ni najosnovnije usluge.
BarbaDue

#18144 Re: BHTelecom

Post by BarbaDue »

Nabavio sam u Telekomu Galaxy A54...pa jebote nije mi došao ni punjač :?

Koji je ovo novi fol?
dzenanalic22

#18145 Re: BHTelecom

Post by dzenanalic22 »

BarbaDue wrote: 15/01/2024 22:54 Nabavio sam u Telekomu Galaxy A54...pa jebote nije mi došao ni punjač :?

Koji je ovo novi fol?
Fol kojeg je Apple započeo još prije 4 godine, tačnije 2020., a Samsung počeo slijediti 2021.
nekome

#18146 Re: BHTelecom

Post by nekome »

BarbaDue wrote: 15/01/2024 22:54 Nabavio sam u Telekomu Galaxy A54...pa jebote nije mi došao ni punjač :?

Koji je ovo novi fol?
“Zastita okolisa”
zippoo87

#18147 Re: BHTelecom

Post by zippoo87 »

Koji je ovo novi fol?
Zahvali se Apple-u i Samsungu,nemoj BHT spominjati :D
Ti bi i punjac...e neJma toga vise.
Izgleda da ce i Xiaomi prihvatiti ovaj trend,jer su vec isporucili jedan novi model bez punjaca...doduse u najjeftinijoj kategoriji...mozda u visim kategorijama nastavi dolaziti.
escobar__

#18148 Re: BHTelecom

Post by escobar__ »

Vidjeli ovce objeručke prihvatile trend pa što ne bi, i ja bih izbacio sve i naplaćivao više. 😁
BarbaDue

#18149 Re: BHTelecom

Post by BarbaDue »

Ne kontam, uzmi si i kupi novi punjač ili koristi stari jel tako!?

A ako je zaštita okoliša u pitanju, e jbga pa nije kesa!
fusion_ba

#18150 Re: BHTelecom

Post by fusion_ba »

Dobra im je fora ti za zaštitu okoliša. I onda većina ljudi kupi punjač kod Kineza i pokvari kvalitet baterije.
Post Reply