Nisi ti trol, ali onaj na ciji komentar odgovaras jeste. Nisi na njegov komentar ni trebao odgovarati. Mislim, bezveze je odgovarati na onakav komentar. Nemoj se primati bezveze
Sto se tice samog komentara slazem se da BHT mora ponuditi vise. Ima nekoliko stvari koje uticu na trenutnu ponudu Telecom-a:
Telecom mora istu uslugu ponuditi svim svojim korisnicima. S obzirom da je mojaTV na pocetku pustena korisnicima koji su od DSLAM-a daleko i vise kilometara njima sada ne mozes povecati brzinu Interneta plus uvesti HD kanale. Ako se neko sjeca BHT je jedan period imao testno HD kanale u ponudi, a onda ih je povukao. Na ovome se intenzivno radi. Pusteno je izmedju 150 i 200 FTTB rjesenja koja su spremna za VDSL2 samo na podrucju kantona Sarajevo. FTTC rjesenja je isto tako jako puno. Ovo je neophodno da bi se moglo ici sa ponudom HD kanala i vecih brzina Internet-a. Ja sam nacuo nesto o povecanju brzina za moja TV korisnike i krajnje je vrijeme da se to uradi s tim da ce i dalje ostati dobar dio korisnika koji nece imati mogucnost povecanja brzine, ali mislim da njih na podrucju kantona Sarajevo nece biti puno (za ostala mjesta nemam informacije). Za njih ce Telecom morati ponuditi neku alternativu koja ce kompenzirati razliku. Treba imati u vidu i da je Telecom ogromna kompanija sa jako kompliciranim sistemom odlucivanja gdje su kocnice svakakvog tipa itekako moguce, ali to krajnjeg korisnika puno ne zanima. Lako je LOL-u izbaciti ponudu za ono svojih korisnika sto imaju. Nemaju problema sa Infrastrukturom niti sa masavnoscu. (veliki broj korisnika nosi sa sobom i odredjene probleme). Oni imaju potpuno novu, iskljucivo FTTB i FTTC mrezu, ali i malo korisnika i jako sporo se sire.
Sto se tice SK-a znamo kakva je situacija tu. LOL ili ima ugovor na duzi vremenski period potpisan prije ulaska telemach-a ili ih telemach ne shvata kao ozbiljnu konkurenciju pa im sluze kao argument da i neko osim njih na podrucju kantona Sarajevo ima SK. Telemach (vlasnik Teleamch i SK programa je isti) ce uslovima odbijati konkurenciju kako bi zadrzao jaku kartu u svojim rukama. I telecom je u vise navrata pokusavao da ih dobije ali su pregovori svaki put propali. Ne znam tacan razlog ali je vjerovatno izvaljena cifra jer SK nije u interesu da ga ima i Telemach-ova najozbiljnija konkurencija.
Sto se tice snimalice i time shift opcije si u potpunosti u pravu mada je potpisan ugovor koji bi to trebao rijesiti. Kasnije cu editovati ovaj komentar i postaviti link.
edit: http://www.klix.ba/biznis/news/moja-tv- ... /121023103
Značaj ugovora je što će realizacijom istog biti uvedena brojna funkcionalna kapacitativna proširenja, pri čemu je akcenat stavljen na proširenje kapaciteta i distribucije on-demand platforme za usluge videoteke i usluge snimanja.
Mislim da su velike brzine Interneta precjenjene. Potrebno je vise od 2 Mbps, ali ne vise od maksimalno 6 Mbps. Ovdje govorim o nekoj normalnoj kucnoj upotrebi. Sve preko toga, ukoliko se ne radi o nekim posebnim potreba, je cisto preseravanje. Meni licno je, za ono za sta trenutno koristim Internet, dovoljno i ovih 2Mbps. Vecina raje Internet i koristi za te neke obicne potrebe (surfanje, email, facebook, youtube.....) vise je potrebno za neki HD stream (neko je spomenuo sopcast i utakmice) i eventualno da se brze skine neki film. Za to je dovoljno i 4 Mbps. Stvarna, razlika izmedju korisnika koji ima 6 Mbps i 18 Mbps je prakticno nikakva. Ni ovaj koji ima 6 Mbps veci dio vremena ne koristi tu brzinu. Ici ce tehnologija naprijed, bice potrebne vece brzine, ali trenutno nije potrebno, a prakticno skoro i neiskoristivo vise od 6 Mbps (govorim o prosjecnom korisniku, a ne nekom freak-u). Vjeruj mi da je veliki broj korisnika kojima je dovoljno da im skype, facebook, klix, avaz, youtube i email rade ok. Jako, jako veliki broj je upravo takvih korisnika. Njima povecanje brzine Interneta ne znaci ama bas nista.
BH Telecom i sada itekako ima prednosti. O tome govori cinjenica da je Telecom upao na trziste koje je vec bilo pokriveno (distribucija TV signala) i za kratko vrijeme vec ima oko 70.000 korisnika (slobodna procjena. podavno je bio 50.000-ti korisnik). Samo na podrucju kantona Sarajevo BHT ima vise desetina hiljada korisnika mojaTV iako su tu godinama gospodarili prethodnici Telemach-a, HS i ELOB (mozemo li reci da su ih preoteli ovim kablovskim operaterima?). Prednost BHT je jako velika mreza fiksnih telefona i besplatni pozivi u istoj. Recimo, jako puno ljudi iz drugih kantona zivi i radi u Sarajevu, a ima rodbinu u drugom kantonu. Velika prednost BHT-a su ti besplatni pozivi. Programska sema sa skoro 100 programa je sasvim OK i jedino sto mi zaista nedostaje su spomenuti SK programi. Jako velikom broju korisnika su pogodnosti kod telefoniranja puno bitnije od brzine Interneta.