BHTelecom All About

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Locked
Tesla Edison

#61901 Re: BHTelecom All About

Post by Tesla Edison »

studiorum_tuzlaensis wrote:i slobodno mi posalji reference na pm, pa ću ja tebi svoje... pa da i to završimo
Sad će april, polahko. Vidjeću vas tada ;)

Što se refenci tiče, zašto PP, hajde ovdje.

Krenem od sebe:
Bakalaureat/Bachelor elektrotehnike, odsjek telekomunikacije, UNSA Sarajevo
Cisco edukacija:
certifikati: CCNA

Microsoft edukacija
certifikati: MCSA Cloud Platform, MCSA Windows Server 2016 i najnoviji: MCSE Cloud Platform and Infrastructure

Naravno preko 10 godina radnog iskustva u IT i TK sektoru.

Osnovno i srednje obrazovanje vjerovatno te i ne zanima ali ako želiš mogu i to napisati ;)
Last edited by Tesla Edison on 29/03/2019 17:50, edited 1 time in total.
studiorum_tuzlaensis

#61902 Re: BHTelecom All About

Post by studiorum_tuzlaensis »

"strućnjak" hehe

kartice će se mijenjati ko želi 4G uslugu.
crnivrag

#61903 Re: BHTelecom All About

Post by crnivrag »

Evo još samo ovaj link, i neću više pisati na ovu temu, da ne ispadne da spamam.

Ovdje također piše da je potrebno nabaviti 4G SIM karticu koja može onda da se spaja i na 3G/2G mrežu, ali da 3G kartica nije u stanju da se spoji na 4G mrežu: http://www.gsmoutlook.com/utilities/can ... -3403.html
Tesla Edison

#61904 Re: BHTelecom All About

Post by Tesla Edison »

crnivrag wrote:Evo još samo ovaj link, i neću više pisati na ovu temu, da ne ispadne da spamam.

Ovdje također piše da je potrebno nabaviti 4G SIM karticu koja može onda da se spaja i na 3G/2G mrežu, ali da 3G kartica nije u stanju da se spoji na 4G mrežu: http://www.gsmoutlook.com/utilities/can ... -3403.html
Ama čovjeće, sve kartice koje su trenutno u prodaji mogu se koristiti i za 4G. Sve ternutne Mini, micro i nano kartice koje se nalaze u telefonima mogu bez ikakvih problema raditi na 4G mreži bez bilo kakvih zamjena.
Ne postoji novija generacija kartica. E-Sim je naredna generacija a to je nešto sasvim drugo.

Kad se pusti 4G, ako budeš u zoni pokrivenosti vidjećeš da si na 4G mreži (prikazaće ti se na statusu mreže).

Jedino što će se mijenjati je APN vjerovatno. Ostalo ništa više.

Dakle da rezimiramo, sve kartice sa malim čipom ( koje su već preko 95% u upotrebi) neće biti potrebe da se mjenjaju. Možda, ali opet kažem možda, će biti potrebno mjenjati stare kartice sa velikim čipom (stare 5V kartice) pošto su one pravile nekad problem i sa 3G ali sve kartice koje trenutno se koriste moći će se koristiti i na 4G.

Evo kakva je razlikama između starog i "novog" tipa kartica:

Image

Za kraj šta kaže inžinjer iz Telecom Italia (možete ga kontaktirati i preko Linkedin-a i lično pitati):
Francesco Donato
Telecom Italia
According to my working experience, we do NOT need new SIM cards. As Hamid correctely said, 4G needs to be supported by the phone not by the SIM card. IMSi is the same in both networks
Last edited by Tesla Edison on 29/03/2019 18:43, edited 2 times in total.
diablobih

#61905 Re: BHTelecom All About

Post by diablobih »

Te "4G" kartice su u upotrebi odavno. Svi ih vec imaju, jedino ako bas neko ima istu SIM karticu vise od 10 godina, ali onda znaci da nema ni mobitel koji podrzava 4G.
didgeridoo

#61906 Re: BHTelecom All About

Post by didgeridoo »

Slobodno te diplome za potpalu... Telefon ce ocitati pokrivenost 4G mreze ali ces surfati/pricati preko 2/3G.

@crnivrag ne znam gdje si ti isao ali sad sam provjerio u shopu na Dobrinji ima USIM kartica.
crnivrag

#61907 Re: BHTelecom All About

Post by crnivrag »

didgeridoo wrote: @crnivrag ne znam gdje si ti isao ali sad sam provjerio u shopu na Dobrinji ima USIM kartica.
Išao u onaj jedan jedini Telecom korisnički centar koji se nalazi pored ćevabdžinice Mrkva.

Ušao unutra i pitao "čiku" koji radi na šalteru sljedeće: "Molim Vas da li biste bili ljubazni da mi odgovorite da li su vam stigle nove 4G SIM kartice?", a čiko kaže: "Nisu još uvijek, dobili smo obavijest o tome, i očekujemo da će biti dostupne od 01.04.".
Tesla Edison

#61908 Re: BHTelecom All About

Post by Tesla Edison »

diablobih wrote:Te "4G" kartice su u upotrebi odavno. Svi ih vec imaju, jedino ako bas neko ima istu SIM karticu vise od 10 godina, ali onda znaci da nema ni mobitel koji podrzava 4G.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

To su 5V kartice ali danas nema telefona koji može raditi sa tim karticama. Jedino Nokia 3210, 3310 i sl.

Suština je da se kartice neće trebati mjenjati ;)
Tesla Edison

#61909 Re: BHTelecom All About

Post by Tesla Edison »

didgeridoo wrote:Slobodno te diplome za potpalu... Telefon ce ocitati pokrivenost 4G mreze ali ces surfati/pricati preko 2/3G.

@crnivrag ne znam gdje si ti isao ali sad sam provjerio u shopu na Dobrinji ima USIM kartica.
Razumijem tvoju nervozu. Pouka: Nemoj pisati ishitreno ispadaš budala. I ja sam tako nekad davno, kada su tek izašle grafičke sa HDMI izlazom i mislio sam da taj HDMI izlaz na grafičkim isporučuje samo sliku (nešto kao display port) a ne zvuk pa se pošteno provalio. Jebiga, i dan danas se neki smiju a i meni je smiješno. Ali na greškama se uči, i ja sam tad naučio pa dobro pazim šta ću napisati ;)

Što se razgovora tiče, na 4G možeš razgovarati samo ako mreža i telefon podržava VoLTE. Opet SIM se ne mora mijenjati.
Tesla Edison

#61910 Re: BHTelecom All About

Post by Tesla Edison »

crnivrag wrote:
didgeridoo wrote: @crnivrag ne znam gdje si ti isao ali sad sam provjerio u shopu na Dobrinji ima USIM kartica.
Išao u onaj jedan jedini Telecom korisnički centar koji se nalazi pored ćevabdžinice Mrkva.

Ušao unutra i pitao "čiku" koji radi na šalteru sljedeće: "Molim Vas da li biste bili ljubazni da mi odgovorite da li su vam stigle nove 4G SIM kartice?", a čiko kaže: "Nisu još uvijek, dobili smo obavijest o tome, i očekujemo da će biti dostupne od 01.04.".
Ma te kolege na šalteru nisu a i ne trebaju biti tehnički znalci da znaju puno o tome. Oni su tu za prodaju, pakete, račune i sl.
U BH Telecomu ima pravih znalaca a jedan od njih je Mirza_15 i draže mi je što njega znam nego bilo koju fudbalsku ili estradnu zvijezdu.

Također jako pametnih ljudi ima i na 1444 samo traži da te spoje na drugu liniju. Prva linija ili Call centar (kako ti je draže) je isto kao i šalter, samo preko telefona.
crnivrag

#61911 Re: BHTelecom All About

Post by crnivrag »

TESLA_EDISON wrote: Također jako pametnih ljudi ima i na 1444 samo traži da te spoje na drugu liniju. Prva linija ili Call centar (kako ti je draže) je isto kao i šalter, samo preko telefona.
Prvo sam i nazvao 1444, prije nego sam otišao do korisničkog centra.

Operaterka koja mi je odgovorila na poziv kaže da trenutno nema nikakvih informacija na temu 4G SIM kartica, kao ni na temu puštanja 4G mreže.
didgeridoo

#61912 Re: BHTelecom All About

Post by didgeridoo »

TESLA_EDISON wrote:
didgeridoo wrote:Slobodno te diplome za potpalu... Telefon ce ocitati pokrivenost 4G mreze ali ces surfati/pricati preko 2/3G.

Razumijem tvoju nervozu. Pouka: Nemoj pisati ishitreno ispadaš budala. I ja sam tako nekad davno, kada su tek izašle grafičke sa HDMI izlazom i mislio sam da taj HDMI izlaz na grafičkim isporučuje samo sliku (nešto kao display port) a ne zvuk pa se pošteno provalio. Jebiga, i dan danas se neki smiju a i meni je smiješno. Ali na greškama se uči, i ja sam tad naučio pa dobro pazim šta ću napisati ;)

Što se razgovora tiče, na 4G možeš razgovarati samo ako mreža i telefon podržava VoLTE. Opet SIM se ne mora mijenjati.
Hahaha pa to si ti sa hdmi... Druze pravi novi acc jer nakon ove dubioze sa 4G ne znam ko ce te shvatati ozbiljno...
didgeridoo

#61913 Re: BHTelecom All About

Post by didgeridoo »

crnivrag wrote:

Da da taj kod Mrkve. Mozda su mislili na promo akciju koja ide od 01.04. a ti si regularno mogao kupiti USIM za 5KM.
Tesla Edison

#61914 Re: BHTelecom All About

Post by Tesla Edison »

crnivrag wrote:
TESLA_EDISON wrote: Također jako pametnih ljudi ima i na 1444 samo traži da te spoje na drugu liniju. Prva linija ili Call centar (kako ti je draže) je isto kao i šalter, samo preko telefona.
Prvo sam i nazvao 1444, prije nego sam otišao do korisničkog centra.

Operaterka koja mi je odgovorila na poziv kaže da trenutno nema nikakvih informacija na temu 4G SIM kartica, kao ni na temu puštanja 4G mreže.
Ma neće ništa reći dok ne dobiju odluku uprave o puštanju 4G a odluka će stići kada oni dobiju Licencu od RAK-a a RAK je dužan izdati licencu u roku od 30 dana od dana izlaska Odluke Vijeća ministara BiH. Naravno to sve važi pod pretpostavkom da su tehničari BH Telecom-a završili sa instaliranjem opreme do momenta dobijanja Licence.
Ne radim u Telekomu već duže od godine tako da iskreno ne znam dokle se stiglo sa tim.
Tesla Edison

#61915 Re: BHTelecom All About

Post by Tesla Edison »

didgeridoo wrote:
TESLA_EDISON wrote:

Hahaha pa to si ti sa hdmi... Druze pravi novi acc jer nakon ove dubioze sa 4G ne znam ko ce te shvatati ozbiljno...
Mislim da si ti taj koji će praviti novi acc. Ja ostajem Tesla, ne sekiraj mi se.
Vidimo se na dan puštanja 4G ;).
Mehemed
Vozim: automobil

#61916 Re: BHTelecom All About

Post by Mehemed »

probook wrote:
Mehemed wrote:U mjesečnim tarifama za prepaid korisnike sve minute i poruke su prema svim mrežama.

https://www.bhtelecom.ba/index.php?id=7269#mjesecne
Prepaid ne koristim jos od 2008 god. Ovo sto sam napisao je da su konacno poceli nuditi ono sto kod konkurencije odavno ima.
Da, ali u prepaidu su nudili minute prema svim mrežama dok u postpaida je bilo samo prema bh telecom/bh mobile mreži. Već duže vrijeme ima na prepaidu boljih ponuda nego na postpaidu, kao primjer doplata internet prometa koja je na postpaidu dosta skupa, da doplatiš 1GB prometa do kraja mjeseca je koštalo preko 7KM, bar je tako bilo, ne znam sada kako je.

Što se tiče kartica i ja mislim da 4G neće moći samo one baš stare koje se mogu isjeći na maximalno micro sim, koje ne mogu na nano, dok ove novije koje se mogu isjeći na nano bi trebale moći koristiti 4G. Pa jedan lik je objavio da mu je uhvatilo 4G na Pofalićima.
seoBIH

#61917 Re: BHTelecom All About

Post by seoBIH »

https://www.quora.com/I-want-to-experie ... m-3G-to-4G
May be yes. May be no. If you are using an old sim, then you may need to do so. However, newer times sim come with LTE support.
Sta kaze npr o2

https://www.o2.co.uk/help/network-cover ... -explained
A 4G sim (these come with all 4G phones sold since June 2013)
Prema navedenom, ako ti nije bas stara kartica, nema potrebe za novom.
MTV

#61918 Re: BHTelecom All About

Post by MTV »

Ja sam kod Eroneta mijenjao SIM karticu 2016 godine. U HR se ona mogla uredno zakaciti za 4G mrezu. Nisam testirao brzine zbog rominga tako da ne znam jel skida po 3G ili po 4G brzini ali se uredno spajala.

A i da nemas "4G karticu" jel to toliko tesko otici i uzeti je?!
diablobih

#61919 Re: BHTelecom All About

Post by diablobih »

Ma da nije inc-enc ili kako vec objavio "novu" karticu, ne bi se ni polemisalo ovoliko. Kako god, smijesna prica, jer imamo svi kartice koje podrzavaju 4G.
crnivrag

#61920 Re: BHTelecom All About

Post by crnivrag »

seoBIH wrote:
Prije 3 godine sam uzeo zamjensku nano SIM karticu, kad sam kupio mobitel koji je podržavao jedino ovu veličinu SIM kartice.

Dakle ako je suditi po tome, ova moja i nije toliko stara.

Dok mi je ta "stara" mini SIM kartica bila u opticaju od 2002 do 2016 godine.
Tesla Edison

#61921 Re: BHTelecom All About

Post by Tesla Edison »

seoBIH wrote:https://www.quora.com/I-want-to-experie ... m-3G-to-4G
May be yes. May be no. If you are using an old sim, then you may need to do so. However, newer times sim come with LTE support.
Sta kaze npr o2

https://www.o2.co.uk/help/network-cover ... -explained
A 4G sim (these come with all 4G phones sold since June 2013)
Upravo je to ono što cijelo vrijeme i pričam pa me "stručnjaci" pokušaje ismijati :D
TESLA_EDISON wrote: Sve ternutne Mini, micro i nano kartice koje se nalaze u telefonima mogu bez ikakvih problema raditi na 4G mreži bez bilo kakvih zamjena.
Ne postoji novija generacija kartica. E-Sim je naredna generacija a to je nešto sasvim drugo.

Kad se pusti 4G, ako budeš u zoni pokrivenosti vidjećeš da si na 4G mreži (prikazaće ti se na statusu mreže).

Jedino što će se mijenjati je APN vjerovatno. Ostalo ništa više.

Dakle da rezimiramo, sve kartice sa malim čipom ( koje su već preko 95% u upotrebi) neće biti potrebe da se mjenjaju. Možda, ali opet kažem možda, će biti potrebno mjenjati stare kartice sa velikim čipom (stare 5V kartice) pošto su one pravile nekad problem i sa 3G ali sve kartice koje trenutno se koriste moći će se koristiti i na 4G.

Evo kakva je razlikama između starog i "novog" tipa kartica:

Image

Za kraj šta kaže inžinjer iz Telecom Italia (možete ga kontaktirati i preko Linkedin-a i lično pitati):
Francesco Donato
Telecom Italia
According to my working experience, we do NOT need new SIM cards. As Hamid correctely said, 4G needs to be supported by the phone not by the SIM card. IMSi is the same in both networks
Ova nama bliža kartica na slici je stara kartica od prije 10-15 godina koja bi možda i mogla raditi na 4G ali nema 4G telefona koji podržava ovu karticu tako da to nikad nećemo saznati i ona se mora mjenjati. Kada bi ovu karticu sa "širokim" čipom "izrezao" za micro sim ili nano sim slot, 4G telefon je ne bi ni prepoznao niti bi tražio pin kod. Javljao bi da "SIM nije umetnut".

Te nove"4G SIM" kartice sa malim čipom su u upotrebi već 10-15 godina (ja sam je prvi put vidio 2007 godine kod Eroneta) i neće biti potrebe mijenjati ih.
Last edited by Tesla Edison on 29/03/2019 19:17, edited 1 time in total.
papebih

#61922 Re: BHTelecom All About

Post by papebih »

Pitanje za ove sto tvrde da nece trebat mijenjat sim kartice (i licno sam misljenja da nece trebat). Zasto je telecom iz poslovnica povukao sve sim kartice i dostavio nove koje oznacavaju kao usim ili tako nesto, akcija danas realizovana?
crnivrag

#61923 Re: BHTelecom All About

Post by crnivrag »

papebih wrote:Pitanje za ove sto tvrde da nece trebat mijenjat sim kartice (i licno sam misljenja da nece trebat). Zasto je telecom iz poslovnica povukao sve sim kartice i dostavio nove koje oznacavaju kao usim ili tako nesto, akcija danas realizovana?
Sad pogotovo više ništa ne kontam.

Taj USIM se ustvari koristi od ere 3G mreže, međutim zašto se sad isporučuju te nove USIM kartice.

A druga stvar koja me muči je opet zbunjujući članak koji pronađoh na internetu, u kojem se navodi da je Telenor u nekoj zemlji organizovao zamjenu 3G SIM kartica za 4G, i još uz to nagrađivao korisnike sa besplatnih 5 GB mobilnog prometa: https://packageswala.com/new-telenor-3g ... net-offer/
Tesla Edison

#61924 Re: BHTelecom All About

Post by Tesla Edison »

papebih wrote:Pitanje za ove sto tvrde da nece trebat mijenjat sim kartice (i licno sam misljenja da nece trebat). Zasto je telecom iz poslovnica povukao sve sim kartice i dostavio nove koje oznacavaju kao usim ili tako nesto, akcija danas realizovana?
Dakle trenutne kartice se neće trebati mjenjati.
To je sva priča bila. Da bi koristio 4G nema potrebe za tim. Vjerovatno je i u tvom telefonu uSIM.

Kartice od prije 10-15 godina su obični SIM a sve od tada do danas su USIM (Universal SIM) optimizovane za Universal (po ovome je dobila naziv USIM) Mobile Telecommunications System ili UMTS, poznatije u raji kao 3G. Uredno rade i na 4G. Do dolaska standarizovanog 5G, do tada će se vjerovatno u potpunosti preći na E-Sim.

Što se USIM-a tiče, to je "nadograđena" SIM kartica koja za razliku od prastarih kartica podržava neka sigurnosna rješenja te omogućava neke napredne servise mobilne telefonije (3G video poziv koji je kod nas bio aktualan 2009. godine i nikad nije zaživjeo i na kraju ugašen kao usluga) te veći telefonski imenik i sl.(koji više haman niko i ne koristi). Dakle novija verzija SIM-a. Te kartice su u upotrebi još odavno kod nas.
• A USIM is a klix computer which is able to handle several mini applications, for instance a contactless e-purse for the subway, a local service portal giving you access to your phone bill, etc;

• A 3G (UMTS) handset equipped with a USIM card can be used to make video calls, assuming the calling area is covered by a 3G network;

• Regarding security, a new algorithm is integrated (it’s derived from recent researches in cryptology). It allows to protect you from unauthorized access to your phone line, and therefore to be charged with fraudulent calls on your bill;

• Your calls and data exchanges are encrypted using keys computed by the USIM, and these keys are stronger than those provided by SIMs.

• The phonebook is much bigger on the USIM, allowing thousands of contacts (instead of a maximum of 255 in a SIM). Each USIM contact is also richer, for instance it can contain email addresses, a second or third phone number, etc;

• Contacts in the USIM are stored much more securely on the USIM as compared to using the phone memory.
Izvor: http://www.theperfectwavefilm.com/diffe ... sim-cards/

Te povučene kartice su vjerovatno stare zalihe običnih SIM"neizrezanih" kartica od prije 15-tak godina ili je stvar čisto marketinga. Moguće da će na nove SIM kartice koje budu prodavali štampati LTE logo i pisati 4G na njima te su zbog toga vjerovatno stare kartice sa Ultra i .m logom povukli.
Last edited by Tesla Edison on 29/03/2019 19:56, edited 1 time in total.
crnivrag

#61925 Re: BHTelecom All About

Post by crnivrag »

Evo još samo nešto na temu 4G SIM kartica, i neću vas više gnjaviti sa njima.

Kažu da se može identifikovati SIM kartica na osnovu brojeva koji su isprintani na njoj, pa ako je broj 200-203 onda se radi o 2G/3G SIM kartici, a ako je 204 i veći, onda je u pitanju 4G SIM kartica: https://www.quora.com/How-do-I-know-if-my-sim-is-4G

Kod mene je 202, a kao što napisah ranije, u pitanju je nano SIM kartica nabavljena u korisničkom centru Telecom-a na Dobrinji prije 3 godine.

Inače, evo šta nam susjedi iz Srbije kažu po pitanju 4G SIM kartica (sva tri operatera tvrde da se moraju nabaviti nove 4G SIM kartice):

https://mts.rs/Poslovni/Korisnicka-zona ... rticu.html

https://www.telenor.rs/sr/privatni/ponu ... tiviraj-4g

https://www.vipmobile.rs/press-centar/v ... u-leskovcu

U zadnjem linku je potrebno pročitati zadnji pasus teksta.
Locked