BHTelecom All About

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Locked
iceman2010

#5501 Re: BHTelecom All About

Post by iceman2010 »

zilog wrote:
Miro Spiro wrote:Ima i u telecomu vrhunskih ljudi ali ne mogu da dodju do izražaja od "pogodnih"
O tome i govorim.

S vrhunskim na celu bi se istovremeno kopala Bjelasnica i gradovi.
Bilo bi opreme koja treba i kada bi trebala. Naravno, na vrijeme nabavljene po tenderu.
Referent bi svaki dan visio u opstini da vidi treba li sta dopuniti u zahtjevu za gradjevinsku dozvolu.

Iskreno, kada vidim sadasnjeg direktora BHT-a, rekao bih da je, nako, fin cikica. Kada ga cujem, nista ne bih rekao. :lol:
Sto se tice kopanja po gradovima tu se puno uredilo barem kada je Sarajevo u pitanju. Vjerujem da si sa vecinom i ti upoznat.
Za nabavku opreme se u potpunosti slazem. Tu je potrebno planiranje za duzi vremenski period tako da se ne moze desiti da opreme nema i da se ceka neki tender. Jednostavno raspises tender ako treba i godinu dana ranije.
Za dozvole nisam siguran kakva je situacija u BH Telecom-u, ali s obzirom da se kopa vjerovatno i sa dozvolama ide brze.

BH Telecom-u ide jako dobro i u Sarajevu gdje je jaka konkurencija. Vise od 5.000 korisnika Moje TV u takvim uslovima za prethodnu godinu u Sarajevu nije malo, a i broj korisnika Interneta se povecao, ali ne u tom obimu.
Last edited by iceman2010 on 12/01/2012 16:09, edited 1 time in total.
severin

#5502 Re: BHTelecom All About

Post by severin »

zilog wrote:
Miro Spiro wrote:Ima i u telecomu vrhunskih ljudi ali ne mogu da dodju do izražaja od "pogodnih"
O tome i govorim.

S vrhunskim na celu bi se istovremeno kopala Bjelasnica i gradovi.
Bilo bi opreme koja treba i kada bi trebala. Naravno, na vrijeme nabavljene po tenderu.
Referent bi svaki dan visio u opstini da vidi treba li sta dopuniti u zahtjevu za gradjevinsku dozvolu.

Iskreno, kada vidim sadasnjeg direktora BHT-a, rekao bih da je, nako, fin cikica. Kada ga cujem, nista ne bih rekao. :lol:
ma 100 ljudi i cudi ne moze se svima ugoditi....glupost je praviti frku o brzini jer na kraju ce je svakako pustiti :) znaci samo je pitanje vremenaa jedino je da budu korektni ako nekome za ovaj mjesec ne puste brzinu da mu onda ni ne naplacuju nesto sto nije imao vec realno da naplate brzinu koju je imao... a to sto govorite kopanje i planine ja da trosim vise od 30 km ja bi uzeo onaj internet stik pa surfas i na planini u voznji gdje god zelis i imas 50G mjesecno...
severin

#5503 Re: BHTelecom All About

Post by severin »

evo sad na mojoj tv ubacili novi program face tv u kategoriji domaci kanali al jos nisu pustili program...
ala7

#5504 Re: BHTelecom All About

Post by ala7 »

Koliko vidim da je SD a ne HD kako je najavljivan.. Barem bi trebalo biti oznaceno u vrhu kada selektujes FACE TV u listi kanala.. Ovo bi bio prvi HD kanal na mojaTV , vjerovatno nakon testnog signala (bez onih prijasnjih koji su ukinuti).

Nikako da se ubace Hayat Music i Hayat Folk iako postoji vec Hayat Music na mojaWebTV..
visocicaguy

#5505 Re: BHTelecom All About

Post by visocicaguy »

za HD ti treba solidna parica i sirokopojasni pristupni cvor u relativnoj blizini.. recimo do 2-3 kilometra.. racunaj da ti za HD samo treba cca 10ak MBit/s propusnost... sto znaci da kada bi tek tako pustio svima, postojao bi odredjeni/mozda i znacajan broj korisnika kojima to nikako ne bi radilo..... za pustanje HD-a bi se prvo trebala ispitati tehnicka mogucnost pojedinacno za svakog korisnika kojem to zelis pruziti... a kod broja od 40.000+ korisnika se to u testne svrhe ne isplati raditi

ono, medjutim, sto bi tu imalo smisla napraviti je komercijalno ponuditi razlicite pakete IPTV komponente, recimo: HD, sportski, adult, dokumentarni, ... koje mozes kao bonus dodati. naravno, to sve u ovisnosti od tehnicke mogucnosti, jer ne mozes pruziti HD nekome ko nema dovoljnu propusnost za njega. ali, cijena IPTV komponente bi, po tome, bila varijabilna, sto bi vjerovatno privuklo dodatni broj korisnika, jer, recimo, nekoj nani ne trebaju zauder remek djela ili sportski kanali... a placa ih... dok neko zeli HD, i platio bi za njega
Last edited by visocicaguy on 12/01/2012 16:36, edited 1 time in total.
ala7

#5506 Re: BHTelecom All About

Post by ala7 »

visocicaguy wrote:za HD ti treba solidna parica i sirokopojasni pristupni cvor u relativnoj blizini.. recimo do 2-3 kilometra.. racunaj da ti za HD samo treba cca 10ak MBit/s propusnost... sto znaci da kada bi tek tak opustio svima, postojao bi odredjeni/mozda i znacajan broj korisnika kojima to nikako ne bi radilo..... za pustanje HD-a bi se prvo trebala ispitati tehnicka mogucnost pojedinacno za svakog korisnika
Razumijem to sve.. Imam za bacanje propusnosti, vec kontam da li se Albis stb sam prilagodjava signalu, da korisnici kojima je tv i stb povezan preko HDMI pogledaju jel oznacen kao HD kanal ili ne.. vjerovatno razumijes sta zelim reci..
visocicaguy

#5507 Re: BHTelecom All About

Post by visocicaguy »

ala7 wrote:
visocicaguy wrote:za HD ti treba solidna parica i sirokopojasni pristupni cvor u relativnoj blizini.. recimo do 2-3 kilometra.. racunaj da ti za HD samo treba cca 10ak MBit/s propusnost... sto znaci da kada bi tek tak opustio svima, postojao bi odredjeni/mozda i znacajan broj korisnika kojima to nikako ne bi radilo..... za pustanje HD-a bi se prvo trebala ispitati tehnicka mogucnost pojedinacno za svakog korisnika
Razumijem to sve.. Imam za bacanje propusnosti, vec kontam da li se Albis stb sam prilagodjava signalu, da korisnici kojima je tv i stb povezan preko HDMI pogledaju jel oznacen kao HD kanal ili ne.. vjerovatno razumijes sta zelim reci..
nema potrebe da albis to cekira.. on ce tebi prikazati HD ako mu dodje HD signal, a SD ako dobije SD signal... tj. on se tome dinamicki prilagodjava (AFAIK!)

medjutim, ti imas fizicko i logicko ogranicenje propusnosti na samoj parici. fizicko znaci: ako tvoja parica fizicki ne moze da propusti vise od, recimo 6 MBit/s, a za HD ti treba 10 - HD ti nece raditi. logicko znaci: ako tvoja parica, recimo, fizicki podrzava prenos do 20 MBit/s, ali je logicki "zakljucana" na 6 MBit/s, i tada neces moci dobiti HD, sve dok ti ta logicka barijera se ne podigne. a ona se podesava na strani ISP-a. nakon toga se sirokopojasni pristupni cvor i tvoja terminalna oprema (modem) "dogovaraju" za brzinu... tzv. sinhronizacija... i nakon sinhronizacije, ako imas 10+ MBit/s, HD ti radi :D

problem u tome svemu je, medjutim, sto ti to ne mozes uraditi "bulk" za sve korisnike... jer ako ti dignes logicku iznad fizicki moguce, modem se nece sinhronizirati... i nece ti raditi ama bas nista... imas prevelike gubitke u tom slucaju, jer parica ne moze da izdrzi kolicinu podataka koju joj namecu sirokopojasni pristupni cvor i terminalna oprema (tzv SNR http://en.wikipedia.org/wiki/Signal-to-noise_ratio ti razvali sve to, jer pri vecoj propusnosti imas i veci šum)... tj. moras svakome korisniku pojedinacno, prije podizanja te logicke propusnosti, prvo provjeriti koliko je njegova parica "capable of" :) a to traje.. (btw. to je ujedno i razlog zasto se ne mogu pristupne brzine svim xDSL korisnicima podici tek tako od danas do sutra)
Last edited by visocicaguy on 12/01/2012 17:02, edited 2 times in total.
Armadilo

#5508 Re: BHTelecom All About

Post by Armadilo »

Halcyon wrote: Propusnost parice je, vjerovao ili ne, maksimalno 6 Mbps. A kažu neće mi povećavati brzinu, to valjda nije dovoljno za 2 Mbps (koliko mi treba bit kad prijeđem sa netFlat 1 na 2). E moj Bože...
Kako znas da je propusnost parice 6 Mbps? Jesi provjerio u postavkama modema ili nagadjas?
zateznistub

#5509 Re: BHTelecom All About

Post by zateznistub »

FaceTV u ponudi MojaTV.
Hoce li valjati pitanje je sad?
severin

#5510 Re: BHTelecom All About

Post by severin »

zateznistub wrote:FaceTV u ponudi MojaTV.
hoce,hoce..... :lol: hvala bogu pa sam odvojio adsl on moja tv tako da ako ovi ne budu pustali uskoro hd kanale ja odo dalje... :)
Optimist

#5511 Re: BHTelecom All About

Post by Optimist »

Image

Ljudi moji, ne znam da li sam na pravoj adresi sa ovim postom, ali bih zelio da pitam jeli ovo obecana brzina netflat4 paketa? Dok je bio 2 MB/s to je i licilo na nesto, sad je ovo katastrofa. Postoji li neki nacin da se zali na ovaj njihov bezobrazluk? Da im se posalje neka prijava?
Armadilo

#5512 Re: BHTelecom All About

Post by Armadilo »

Optimist wrote:Image

Ljudi moji, ne znam da li sam na pravoj adresi sa ovim postom, ali bih zelio da pitam jeli ovo obecana brzina netflat4 paketa? Dok je bio 2 MB/s to je i licilo na nesto, sad je ovo katastrofa. Postoji li neki nacin da se zali na ovaj njihov bezobrazluk? Da im se posalje neka prijava?
Ja dok sam cekao povecanje brzine nisam imao problema sa tim.. Sve je bilo ok, 1.81 download, 0.21 upload a sada je 3.57 download i 0.32 upload...
Optimist

#5513 Re: BHTelecom All About

Post by Optimist »

Armadilo wrote:

Ja dok sam cekao povecanje brzine nisam imao problema sa tim.. Sve je bilo ok, 1.81 download, 0.21 upload a sada je 3.57 download i 0.32 upload...
Ovo je vise za rubriku vjerovali ili ne: paket 4 MB/s sa ovom stvarnom brzinom. :x
del_boj

#5514 Re: BHTelecom All About

Post by del_boj »

zateznistub wrote:FaceTV u ponudi MojaTV.
Prvi HD kanal,mada ime ne ulijeva optimizam što se tiče kvalitete programa.
Nadam se da će uskoro ubaciti još kanala na webtv.
iceman2010

#5515 Re: BHTelecom All About

Post by iceman2010 »

Optimist wrote:
Armadilo wrote:

Ovo je vise za rubriku vjerovali ili ne: paket 4 MB/s sa ovom stvarnom brzinom. :x
Los ti je i ping. Vjerovatno ti je parica losa zbog cega se povecanje brzine koje je vjerovatno uradjeno lose odrazilo na tvoju Internet konekciju. Pogledaj u samom modemu podatak pod nazivom SNR, attenuation i max ataeinable rate. Ukoliko ti je SNR oko 6 dB to je jako lose i to je osnovni razlog "lose konekcije".
Armadilo

#5516 Re: BHTelecom All About

Post by Armadilo »

Optimist wrote:
Armadilo wrote:

Da otvori postavke modema i otidji na statistike i opali screenshot i postavi ovdje da ti kazem koliko ti je parica losa odnosno dobra..

Ono najbitnje je SNR, Attenuation, Output Power.
Što ti je SNR bliži broju 29 to imaš bolju liniju, a i da je preko 29 još kvalitetnije, Attenuation što je niži to je bolje, glavno da ne prelazi 45-50, 60 je kritično i ne upotrebljivo, Output Power ne smije prelaziti 15, sve što je niže to je bolje.
Halcyon

#5517 Re: BHTelecom All About

Post by Halcyon »

Armadilo wrote:
Halcyon wrote: Propusnost parice je, vjerovao ili ne, maksimalno 6 Mbps. A kažu neće mi povećavati brzinu, to valjda nije dovoljno za 2 Mbps (koliko mi treba bit kad prijeđem sa netFlat 1 na 2). E moj Bože...
Kako znas da je propusnost parice 6 Mbps? Jesi provjerio u postavkama modema ili nagadjas?
Provjerio u modemu.
iceman2010

#5518 Re: BHTelecom All About

Post by iceman2010 »

Armadilo wrote: Da otvori postavke modema i otidji na statistike i opali screenshot i postavi ovdje da ti kazem koliko ti je parica losa odnosno dobra..

Ono najbitnje je SNR, Attenuation, Output Power.
Što ti je SNR bliži broju 29 to imaš bolju liniju, a i da je preko 29 još kvalitetnije, Attenuation što je niži to je bolje, glavno da ne prelazi 45-50, 60 je kritično i ne upotrebljivo, Output Power ne smije prelaziti 15, sve što je niže to je bolje.
SNR od 29 dB koji si ti naveo je odlican. Na vrijednosti SNR-a od oko 6 dB dolazi do gubitka sinhronizacije. Vec 8 dB je ok. Svaki dvocifren iznos SNR-a je vise nego dobar. U principu na DSLAM-u se podesava maksimalna i minimalna vrijednost za SNR. Kako je SNR ustvari odnos signal-sum (logaritamska vrijednost razlike signala i suma) Jasno je da povecanjem izlazne snage korisnog signala se popravlja ovaj odnos. Medjutim, sa vecom snagom signala dolazi do veceg isijavanja parice sto utice na susjedne (dolazi do interferencije).
shalla

#5519 Re: BHTelecom All About

Post by shalla »

shalla wrote:Napokon :thumbup:

Image
Znam da će me mrziti svi kojima se brzina još nije povećala ali brate ovo je extra!!!
Do jučer sam skidao torrente sa najvećom brzinom od oko 190, od jučer ide i do 468 kB/s (iako to ne kontam kako ako je max. brzina 4096 ali briga me :mrgreen: )...

Image
amal1

#5520 Re: BHTelecom All About

Post by amal1 »

shalla wrote:

Image
Znam da će me mrziti svi kojima se brzina još nije povećala ali brate ovo je extra!!!
Do jučer sam skidao torrente sa najvećom brzinom od oko 190, od jučer ide i do 468 kB/s (iako to ne kontam kako ako je max. brzina 4096 ali briga me :mrgreen: )...

Image
4096/8=512kB/s
BadBoy

#5521 Re: BHTelecom All About

Post by BadBoy »

shalla wrote:

Image

Image
Da ti se malo userem u ćejf, meni je tolika brzina do sada uvijek bila :P :P :P
Armadilo

#5522 Re: BHTelecom All About

Post by Armadilo »

Halcyon wrote:
Armadilo wrote:
Provjerio u modemu.
A, jbg.. Meni je 12 Mb propusnost...

shalla wrote:

Image

Image
Meni je max brzina kad skidam sa bihnet ftp servera 445 Kbps.. A sa torrenta kad skidam, ide negdje do 425 Kbps..
BadBoy

#5523 Re: BHTelecom All About

Post by BadBoy »

Vidim ima ljudi što se fakat super razumiju, pa da upitam nako iz znatiželje, kakva je kod mene linija?

Code: Select all

Downstream	    Upstream	 

SNR Margin:                 26.0 	       15.8	db

Line Attenuation:          28.0 	       13.3 	db

Data Rate:                    4096 	        381 	kbps

POWER:                          19.0 	          11.3 	dbm
iceman2010

#5524 Re: BHTelecom All About

Post by iceman2010 »

BadBoy wrote:Vidim ima ljudi što se fakat super razumiju, pa da upitam nako iz znatiželje, kakva je kod mene linija?

Code: Select all

Downstream	    Upstream	 

SNR Margin:                 26.0 	       15.8	db

Line Attenuation:          28.0 	       13.3 	db

Data Rate:                    4096 	        381 	kbps

POWER:                          19.0 	          11.3 	dbm

Dobra. Na skali od 1 do 5 jedna jaka cetvorka :-D Ovo slabljenje od 28 dB je malkice vece, ali i dalje u nekim dozvoljenim granicama. Ustvari sa ovakvim SNR-om ni to slabljenje ne predstavlja problem. Kao sto je to @visocicaguy naveo u svom malo duzem komentaru (sve 100% tacno) SNR bi ti padao ukoliko bi ti ovih 4 Mbps povecali duplo, a ostavili istu izlaznu snagu (19 dBm) SNR bi ti pao za nekoliko dB, ali bi i dalje bio dosta dobar. Na ovom prikazu se ne vidi kao na nekim maksimalna brzina na liniji, ali gledajuci ove podatke vjerovatno je negdje oko 18-20 Mbps. Precizan podatak se moze naci na Internetu samo treba malo googl-anja. Maksimalna brzina zavisi prije svega od slabljenja, ali ukoliko SNR padne jako nisko moze drasticno uticati na maksimalnu brzinu na parici. Slabljenje je fiksan podatak ukoliko nema nekih problema na liniji (los kontakt, vlaga i sl.). Na SNR se moze uticati managmentom na DSLAM-u (iz kancelarije :-D ), ali ukoliko je parica losa, postoje jaki izvori elektromagnetne interferencije nikakav managment ti ne moze pomoci i to se mora rjesavati na terenu.
iceman2010

#5525 Re: BHTelecom All About

Post by iceman2010 »

Evo slucajno naletih na neki kalkulator (excel) na internet-u. Neko napravio. Ovaj kalkulator kaze da ti je maksimalna brzina 16544 kbps, a udaljenost od centrale 2km. Evo link stranice sa koje se moze skinuti kalkulator:

http://forums.whirlpool.net.au/archive/626639

Samo uneses slabljenje, a duzinu i maksimalnu brzinu ti on sam izracuna.
Locked