Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Gray wrote:Zna li neko kako ide procedure i koliko traje za odvajanje optičkog kabla iz BH Telecom ormara? Ide optička kabal iz mog stana do njihovog ormara i hoću da ga odvoje da bi mogao priključiti drugog providera. nemam ništa njihovih usluga preko toga, stan je novogradnja tako da tek treba da se radi priključak.
Zašto bi se odvajao optički kabal iz BH Telecom ormara (pitanje je i šta se podrazumjeva pod BH T ormar, tj. gdje je lociran?) za uključenje usluga drugog provajdera????
Pa valjda zato što taj optički kabal ide do mog stana, znači da bi signal došao do mog stana mora se priključiti na taj optički kabal, a trenutno ne može jer je on priključen u kutiju bh telecoma, a sam kabal nije vlasništvo bh telecoma.
Drugi provajder drugi kabal.
A posto je novogradnja imaju provedene instalacije.
ing-ecc wrote:
Zašto bi se odvajao optički kabal iz BH Telecom ormara (pitanje je i šta se podrazumjeva pod BH T ormar, tj. gdje je lociran?) za uključenje usluga drugog provajdera????
Pa valjda zato što taj optički kabal ide do mog stana, znači da bi signal došao do mog stana mora se priključiti na taj optički kabal, a trenutno ne može jer je on priključen u kutiju bh telecoma, a sam kabal nije vlasništvo bh telecoma.
Drugi provajder drugi kabal.
A posto je novogradnja imaju provedene instalacije.
A i ti bi sa optike na kabal
A niko konkretne pomoći, ne znam šta sam očekivao
U zgradi su provedene instalacije na koje se priključuju operateri. Instalacije nisu njihovo vlasništvo nego moje odnosno svih stanara, zašto bi išao drugi kabal ako je drugi operater kada su sve instalacije već provedene?
Gray wrote:
U zgradi su provedene instalacije na koje se priključuju operateri. Instalacije nisu njihovo vlasništvo nego moje odnosno svih stanara, zašto bi išao drugi kabal ako je drugi operater kada su sve instalacije već provedene?
Kako znaš?
Gray wrote:
Gray wrote:
Kako znaš?
Gray wrote:
Kako znaš?
Zato što ih nisu oni postavili nego investitor zgrade, isto kao da kažeš da su unutrašnji kablovi za struju u zgradi vlasništvo elektroprivrede. Vlasništvo BH telecoma je samo do ormarića dokle oni dovode svoj signal, mislim da je tako i prema pravilima RAK-a.
Gray wrote:
Zato što ih nisu oni postavili nego investitor zgrade, isto kao da kažeš da su unutrašnji kablovi za struju u zgradi vlasništvo elektroprivrede. Vlasništvo BH telecoma je samo do ormarića dokle oni dovode svoj signal, mislim da je tako i prema pravilima RAK-a.
Daj mi molim te investitora koji je o svom trosku provodio opticku instalaciju u zgradama?
Garant su potpisali sporazum sa BH Telecomom koji je razveo instalaciju ali zauzvrat trazi da je ne koriste drugi operateri.
Gray wrote:
Novogradnja je ali su u startu imali dogovor sa BH Telecomom pa je Telemach tek naknadno uletio, pa izgleda da su svi kablovi priključeni na knjihov ormarić, pa oni moraju da odvoje da bi se ovi drugi spojili.
Pa nek Telemach odvoji kako zna. Telecom je u saradnji sa Investitorom zgrade napravio svoju infrastrukturu od svog ormara do tvog stana. Instalacije van tvog stana nisu tvoje, a čije su tačno, moraš vidjeti sa vlasnikom zgrade/upraviteljem.
Telemach ne smije koristiti instalacije BH Telecoma van tvog stana. Dakle, nek provuku svoj kabal do tebe i prikopčaju te.
use your illusion wrote:Kolike su cijene poziva unutar mobilne mreze..mene brate deru u zadnje vrijeme..evo sada mi skinulo 0.10km a pricao 15 sek. ne vise
Ultra?
Na ultri je interval 15 sekundi, na postpaidu 30 sekundi. Tebi je vjerovatno obračunato 30 sekundi jer je i 15,5 sekundi jednako 30 sekundi.
Cijena je opet ovisno od tarife koju si odabrao. Ako ti fali 10 kpf onda je minut 20 kpf.
Sve su te mobilne tarife u pet deka po cijeni minute, samo je finta kako ti se obračunava.
Vjerovatno niste u toku obojica, ali ultra još od 5-og mjeseca ima 60 sekundi obračunsku jedinicu, pa ti je svejedno da li pričao 1 ili 59 sekundi koštat će te 20 kf, jedino prema najbroju je besplatno uz naplatu uspostave poziva od 10 kf.
Do mjerila ili razvodne table bilo kojeg davaoca usluga je u nadležnosti te firme, samim tim i vlasništvo.
Sva instalacija u ulazu je zajedničko vlasništvo stanara i nadležnost firme koja obavlja usluge održavanja.
Sve u stanu je vlasništvo i nadležnost vlasnika stana.
Znam da inace firma koja instalacije radi u zgradi provlaci sve pa i slabu struju. Jos nikad auto telecoma ili telemacha nisam vidio na gradilistu da polazu kablove unutar zgrade, a zadnjih 10 godina sam bio na hejbet stambenih gradilista. Jedino da jnvestitor.dogovori sa operaterom da stanari samo njih mogu uzeti mada je i to debilizam. To je tibra jel ono uradila telemachu nisu dali pa poslije morali popustiti.
Naselje miljacka kad se radilo zvali su kupce iz telemacha i telekoma da im nude usluge,a jedni i drugi su morali kopati do zgrade,a u zgradi je vec bila.instalacija.
ovaj sto je pitao, ocekuj da ce oduglovaciti osim ako ti drugi operater sam to ne uradi.
use your illusion wrote:Kolike su cijene poziva unutar mobilne mreze..mene brate deru u zadnje vrijeme..evo sada mi skinulo 0.10km a pricao 15 sek. ne vise
Ultra?
Na ultri je interval 15 sekundi, na postpaidu 30 sekundi. Tebi je vjerovatno obračunato 30 sekundi jer je i 15,5 sekundi jednako 30 sekundi.
Cijena je opet ovisno od tarife koju si odabrao. Ako ti fali 10 kpf onda je minut 20 kpf.
Sve su te mobilne tarife u pet deka po cijeni minute, samo je finta kako ti se obračunava.
Vjerovatno niste u toku obojica, ali ultra još od 5-og mjeseca ima 60 sekundi obračunsku jedinicu, pa ti je svejedno da li pričao 1 ili 59 sekundi koštat će te 20 kf, jedino prema najbroju je besplatno uz naplatu uspostave poziva od 10 kf.
Nisam u toku. Presao sam od nove godine na m15. Znaci tako su udesili jedinu prednost ultre. Genijalci.
made_in_sarajevo wrote:Odlicni ste, evo ne znam sta cu, evo odo im ga popusiti sto imam 7mbuta i sto ne znam sta je popcornr i seed. A majku mu jebem gledam film prije ovogg sa manje seeda i gledaj cuda radi normalno,a juce bas zajebava, a jebem ga sta cu izofirali ste me
skini torrent i rahat pogledaj film
Kad povecaju internet, stavis film i ono za 15min gotovo
Phosphorus wrote:Zna li neko da li se može na mojaTv uraditi port forwarding (80, 443) na lokalni web server? Ili nešto na taj fazon
tx
I mene nesto slično zanima. Instalirao sam svoj wifi router sa drugacijim IP rangeom. Kako napraviti da mi na WAN ulazu novog routera telekomov modem daje javnu IP adresu? Moze li se telekomov modem postaviti u bridge mode tj da radi samo kao modem? Internet mi radi i na novom routeru ali jednostavno ne zelim 2 NAT uređaja u mreži, i onda bi mi bilo puno lakše konfigurisati i dydns i port forwarding na novom routeru.
lider wrote:Da li je moguće da ovi uhljupi nemaju modema
Prijavim se za moiaTV jer na toj lokaciji ne moze nista drugo, i dobijem odgovor da nemaju modema
lider wrote:Da li je moguće da ovi uhljupi nemaju modema
Prijavim se za moiaTV jer na toj lokaciji ne moze nista drugo, i dobijem odgovor da nemaju modema
made_in_sarajevo wrote:Znam da inace firma koja instalacije radi u zgradi provlaci sve pa i slabu struju. Jos nikad auto telecoma ili telemacha nisam vidio na gradilistu da polazu kablove unutar zgrade, a zadnjih 10 godina sam bio na hejbet stambenih gradilista. Jedino da jnvestitor.dogovori sa operaterom da stanari samo njih mogu uzeti mada je i to debilizam. To je tibra jel ono uradila telemachu nisu dali pa poslije morali popustiti.
Naselje miljacka kad se radilo zvali su kupce iz telemacha i telekoma da im nude usluge,a jedni i drugi su morali kopati do zgrade,a u zgradi je vec bila.instalacija.
ovaj sto je pitao, ocekuj da ce oduglovaciti osim ako ti drugi operater sam to ne uradi.
Nećeš ni vidjeti jer te poslove ne rade ni jedni ni drugi nego firme podugovaraci koje rade za pojedine provajdere.
Dady wrote:
I mene nesto slično zanima. Instalirao sam svoj wifi router sa drugacijim IP rangeom. Kako napraviti da mi na WAN ulazu novog routera telekomov modem daje javnu IP adresu? Moze li se telekomov modem postaviti u bridge mode tj da radi samo kao modem? Internet mi radi i na novom routeru ali jednostavno ne zelim 2 NAT uređaja u mreži, i onda bi mi bilo puno lakše konfigurisati i dydns i port forwarding na novom routeru.
Ja sam to uradio kod komsije , ugasi DHCP u svom wifi routeru i kabal iz modema ukljuci u jedan od 4 LAN porta na routeru. Inace, tako sam ja spojio Telemachov EPC3928 sa TP-Link routerom iz Telecoma kako bih prosirio wifi mrezu.
made_in_sarajevo wrote:Znam da inace firma koja instalacije radi u zgradi provlaci sve pa i slabu struju. Jos nikad auto telecoma ili telemacha nisam vidio na gradilistu da polazu kablove unutar zgrade, a zadnjih 10 godina sam bio na hejbet stambenih gradilista. Jedino da jnvestitor.dogovori sa operaterom da stanari samo njih mogu uzeti mada je i to debilizam. To je tibra jel ono uradila telemachu nisu dali pa poslije morali popustiti.
Nećeš ni vidjeti jer te poslove ne rade ni jedni ni drugi nego firme podugovaraci koje rade za pojedine provajdere.
fazon je sto nisam ni te vidjao. ako je firma dovoljno jaka,a vecinski jest da nisu sa ulice pokupljeni onda oni sve odrade. ma opet to dodje kako se dogovore, npr na objekat SKY Ilidža, ljudi razvukli komplet instalaciju osim alarma, video nadzor sta im je jos tu spadalo, to je radila firma koja ce postavljati i kamere i ta cuda. ali kazem vecinski komplet instalaciju spici firma koja radi tu
Phosphorus wrote:Zna li neko da li se može na mojaTv uraditi port forwarding (80, 443) na lokalni web server? Ili nešto na taj fazon
tx
Moze se modem postaviti u bridge samo onda moras postaviti pppoe sesiju na svom routeru.
Ali prije toga haj prvo provjeri koju si ip adresu dobio od BH Telecoma pa javi. Prva dva okteta ip adrese su vazna. Ostalo ne moras pisati.
tx
Moze se modem postaviti u bridge samo onda moras postaviti pppoe sesiju na svom routeru.
Ali prije toga haj prvo provjeri koju si ip adresu dobio od BH Telecoma pa javi. Prva dva okteta ip adrese su vazna. Ostalo ne moras pisati.
Hvala Mirza
Moj IP je 31.176.xxx.x
Ako prebacim modem u bridge mode, razumijem da cu podesiti pppoe na drugom routeru koji zelim koristiti.
Da li ce to šta utjecati na ostale usluge VOIP i IPTV?
Za ip adresu sam te pitao jer bh telecom radi cgnat za dual stack korisnike. Tu dobijes i ipv6 adresu, ali je ipv4 adresa natovana u bh telecom mrezi pa ne mozes raditi port forwarding.
P.S. IP adresu si vidio kada si se logovao na modem ili si koristio neku od stranica tipa what is my ip?
Edit: kod tebe nije dual stack ako ti je ta IP adresa.