BHTelecom All About

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Locked
Curve

#4751 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by Curve »

kad hoces na veci paket, dovoljno je zahtjev preko stranice, sad reko na nizi kad se vraca da odma nema vecih komplikacija pored toga sto uzmu 10 km :D
Halcyon

#4752 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by Halcyon »

Pozovete 1444 i tražite promjenu paketa, nema potrebe da se ide u njihove centre. Na sljedećem računu vam dođe naknada za promjenu paketa i to je to.
sencobih

#4753 Re: MojaTV BHtelecom

Post by sencobih »

jexy wrote:Može, ali se prelazak na 'slabiji' paket plaća, čini mi se 10KM...
ja sam presao na manji paket i nisam platio nista
Tiger 033

#4754 Re: MojaTV BHtelecom

Post by Tiger 033 »

neo7

#4755 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by neo7 »

Od zadnjeg povecanja paketa smanjili su i tu promjenu paketa, sada je 5KM promjena kada prelazis na paket nize vrijednost.
zateznistub

#4756 Re: MojaTV BHtelecom

Post by zateznistub »

Nigdje ne pomenuse MojaTV il' se to podrazumijeva
neo7

#4757 Re: MojaTV BHtelecom

Post by neo7 »

Nema nista jos za MojaTV :(... prosli put je bilo obavjestenje da ce se uduplati brzina na mojaTv a sada nista... Nadam se da ce i za nas nesto uraditi :D
didgeridoo

#4758 Re: MojaTV BHtelecom

Post by didgeridoo »

e hebem mu misha...sad zvao - nista za mojaTV korisnike
zateznistub

#4759 Re: MojaTV BHtelecom

Post by zateznistub »

neo7 wrote:Nema nista jos za MojaTV :(... prosli put je bilo obavjestenje da ce se uduplati brzina na mojaTv a sada nista... Nadam se da ce i za nas nesto uraditi :D
Čista diskriminacija
neo7

#4760 Re: MojaTV BHtelecom

Post by neo7 »

Imam mojaTV full, fino predjem na phone i uzmem ovaj novi netFlat 4 4096/384 kbps i meni dobro! Kada oni ne znaju racunati znam barem ja...25+25=50KM ove dvije varijante dok sada placam 55KM...

EDIT: ili jos bolje onaj paket od 17KM, imat cu istu brzinu a ustedim koju marku....
Teufik

#4761 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by Teufik »

veljaca wrote:Koristim netFlat 4 i kada se ovo uvede vracam se na netFlat 2 ( koji je ustvari sada netFlat 4 ) ....

Sada placam 45 KM a tim prelaskom bih placao 25 KM ( bez PDV-a ).

Platim 1 mjesec 10 KM ( za prelazak na nizu tarifu ), ali mi ostane 10 KM za taj mjesec razlike i 11* 20 KM za godinu, a uz to imam brzinu koju sada imam i sa kojom sam zadovoljan .....

Znaci dobar sam za 2012 godinu 230 KM plus 39,1 KM ( PDV ) = 269,10 KM ..... nije mala cifra ... :mrgreen:

Bravo BHTelecom ..... :thumbup:

I ja cu isto tako...ne treba mi vise od toga.
Dady

#4762 Re: MojaTV BHtelecom

Post by Dady »

neo7 wrote:Imam mojaTV full, fino predjem na phone i uzmem ovaj novi netFlat 4 4096/384 kbps i meni dobro! Kada oni ne znaju racunati znam barem ja...25+25=50KM ove dvije varijante dok sada placam 55KM...

EDIT: ili jos bolje onaj paket od 17KM, imat cu istu brzinu a ustedim koju marku....
:thumbup:
17+25=42
+ 15 KM poziva prema mobilnoj = 57
iceman2010

#4763 Re: MojaTV BHtelecom

Post by iceman2010 »

Ja bih ipak malo sacekao da ne trcimo pred rudu. Vjerujem da ce biti izmjena i pogodnosti za korisnike MTV jer ovako full paket koji i ja imam nema smisla. A taman sam mislio uzeti ovaj laptop :-D
neki

#4764 Re: MojaTV BHtelecom

Post by neki »

Mislim da ima vrlo malo prikljucaka koji mogu izdrzati MojaTv i net preko 2Mbit, vjerovatno je to i razlog sto nema nista od povecanja na Mojatv
ala7

#4765 Re: MojaTV BHtelecom

Post by ala7 »

neki wrote:Mislim da ima vrlo malo prikljucaka koji mogu izdrzati MojaTv i net preko 2Mbit, vjerovatno je to i razlog sto nema nista od povecanja na Mojatv
Svi koriste optiku danas od operatora tako da to ne predstavlja problem uopste vec sama instalacija uredjaja kablova kod korisnika,stanje bakarne parice u kuci ili zgradi..Ako je losa bakarna / telefonska parica da bilo koji operater odaberes koji nudi internet dsl tehnologije imaces problema sa konekcijom tj. propusna moc ce biti snizena..
Mali je to broj korisnika koji se zale u odnosu na ukupni broj koji imaju mogucnost povecanja brzine interneta.. Itekako ima mjesta za vece od 2Mbit/s, raspitao sam se za to i to je pitanje bhtelecom-a da li da povecaju ili ne..

Telemach.ba je zakon pricali mi sta god.. Na nasoj su strani ;)
neki

#4766 Re: MojaTV BHtelecom

Post by neki »

ala7 wrote:
neki wrote:Mislim da ima vrlo malo prikljucaka koji mogu izdrzati MojaTv i net preko 2Mbit, vjerovatno je to i razlog sto nema nista od povecanja na Mojatv
Svi koriste optiku danas od operatora tako da to ne predstavlja problem uopste vec sama instalacija uredjaja kablova kod korisnika,stanje bakarne parice u kuci ili zgradi..Ako je losa bakarna / telefonska parica da bilo koji operater odaberes koji nudi internet dsl tehnologije imaces problema sa konekcijom tj. propusna moc ce biti snizena..
Mali je to broj korisnika koji se zale u odnosu na ukupni broj koji imaju mogucnost povecanja brzine interneta.. Itekako ima mjesta za vece od 2Mbit/s, raspitao sam se za to i to je pitanje bhtelecom-a da li da povecaju ili ne..

Telemach.ba je zakon pricali mi sta god.. Na nasoj su strani ;)
Izvini ali samo mali dio sarajeva u mrezi bht ima ftth ili optiku do zgrade, a ostali dio BiH nista. I zbog tih par promila koji mogu podnijeti brzine vece od 2Mbit ne isplati se uvoditi pakete koje ce mnogi htjeti imati a samo par promila moci imati..
holowey

#4767 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by holowey »

Teufik wrote:
veljaca wrote:Koristim netFlat 4 i kada se ovo uvede vracam se na netFlat 2 ( koji je ustvari sada netFlat 4 ) ....

Sada placam 45 KM a tim prelaskom bih placao 25 KM ( bez PDV-a ).

Platim 1 mjesec 10 KM ( za prelazak na nizu tarifu ), ali mi ostane 10 KM za taj mjesec razlike i 11* 20 KM za godinu, a uz to imam brzinu koju sada imam i sa kojom sam zadovoljan .....

Znaci dobar sam za 2012 godinu 230 KM plus 39,1 KM ( PDV ) = 269,10 KM ..... nije mala cifra ... :mrgreen:

Bravo BHTelecom ..... :thumbup:

I ja cu isto tako...ne treba mi vise od toga.

odlicna racunica :thumbup:

samo je za*eb ako je neko poceo koristiti hosting, prelaskom na nizi paket ostaje bez hostinga...
elcho71

#4768 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by elcho71 »

Samo onaj paket od 17KM + PDV nema hosting!
ala7

#4769 Re: MojaTV BHtelecom

Post by ala7 »

neki wrote:Izvini ali samo mali dio sarajeva u mrezi bht ima ftth ili optiku do zgrade, a ostali dio BiH nista. I zbog tih par promila koji mogu podnijeti brzine vece od 2Mbit ne isplati se uvoditi pakete koje ce mnogi htjeti imati a samo par promila moci imati..
Pogresnu informaciju imas.. Ne moras imati FTTH (do zgrade optiku) da bi imao maximalnu propusnu moc .. :)
Ukucaj u google DSL (ADSL tip) pa malo procitaj kako funkcionise sve pa i sama IPTV koja koristi dsl tehnologiju u kombinaciji sa optikom FTTN..
Slika sve objasnjava : http://info300.net/pmartin2/FTTX.png
Znaci svaki korisnik ADSL-a i mojaTV u ostalim gradovima BiH koriste bakarnu paricu koja je npr. razvucena od Malte (Sa) pa do Crkvica (Ze) (NETACNO).. Kao sto rekoh na google se mozes itekako informisati, ne treba ti strucnjak ;)
A BHTelecom koristi optiku kao i svi internet operateri u BiH to je cisto interno pitanje njih da li da povecaju brzine..

Ako meni ne vjerujes pitaj @iceman2010 on ce ti strucnije objasniti..
rossoner

#4770 Re: MojaTV BHtelecom

Post by rossoner »

NOVE KANALE GOSPODODO, KANALEEE !!!
zateznistub

#4771 Re: MojaTV BHtelecom

Post by zateznistub »

rossoner wrote:NOVE KANALE GOSPODODO, KANALEEE !!!
APSOLUTNO!
Oni koji se defoltno nalaze na kanalima 9-20 su prakticno beskorisni plus plus ntv101,mtv igman, Jasmin.
Jazaista neznam ko gleda ove kanale ili je to samo stvar kvantiteta na MojaTV.
EasyWay

#4772 Re: MojaTV BHtelecom

Post by EasyWay »

Ma cista stvar kvantiteta. Kanali tipa VISOKO,KISS,BEHAR postoje samo da bi povecali ukupan iznos kanala
Quark_m

#4773 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by Quark_m »

Evo citam od 1 januara dolazi do povecanja brzine npr ovaj netflat2 paket ce biti netflat4 itd. a cijene ostaju iste :D Povecanje brzine ce ici etapno.
Halcyon

#4774 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by Halcyon »

Quark_m wrote:Evo citam od 1 januara dolazi do povecanja brzine npr ovaj netflat2 paket ce biti netflat4 itd. a cijene ostaju iste :D Povecanje brzine ce ici etapno.
Dobro jutro. :-)
visocicaguy

#4775 Re: MojaTV BHtelecom

Post by visocicaguy »

ala7 wrote:
neki wrote:Izvini ali samo mali dio sarajeva u mrezi bht ima ftth ili optiku do zgrade, a ostali dio BiH nista. I zbog tih par promila koji mogu podnijeti brzine vece od 2Mbit ne isplati se uvoditi pakete koje ce mnogi htjeti imati a samo par promila moci imati..
Pogresnu informaciju imas.. Ne moras imati FTTH (do zgrade optiku) da bi imao maximalnu propusnu moc .. :)
Ukucaj u google DSL (ADSL tip) pa malo procitaj kako funkcionise sve pa i sama IPTV koja koristi dsl tehnologiju u kombinaciji sa optikom FTTN..
Slika sve objasnjava : http://info300.net/pmartin2/FTTX.png
Znaci svaki korisnik ADSL-a i mojaTV u ostalim gradovima BiH koriste bakarnu paricu koja je npr. razvucena od Malte (Sa) pa do Crkvica (Ze) (NETACNO).. Kao sto rekoh na google se mozes itekako informisati, ne treba ti strucnjak ;)
A BHTelecom koristi optiku kao i svi internet operateri u BiH to je cisto interno pitanje njih da li da povecaju brzine..

Ako meni ne vjerujes pitaj @iceman2010 on ce ti strucnije objasniti..
covjek je rekao istinu. vrlo mali broj korisnika ima FTTH, pa cak i FTTB. istina, pri tome i ti imas pravo da ne moras imati FTTH da bi imao dovoljno dobru propusnost // mada, ne znam sta si mislio sa maksimalnom propusnoscu, ali nju sigurno nece imati, no da ne ulazimo dalje u teoriju.

medjutim, postoje dva evidentna problema:
1. problem sa starim i/ili losim instalacijama
2. problem tzv. duboke mreze

za 1.: problem starih instalacija se odnosi uglavnom na urbane sredine, gdje su bakarne parice jednostavno lose - recimo usljed lose izolacije, pa imas izrazene efekte koji uticu na smanjenje propusnosti parice // interferencije, crosstalk, NEXT, FEXT, ... . to imas, recimo, u pojedinim podrucjima grada sarajeva. izmjena tih instalacija je komplikovana, bilo zbog imovinsko-pravnih odnosa // recimo neki soliter na alipasinom polju, gdje instalacije nisu u vlasnistvu BH Telecom-a // bilo zbog dugotrajne procedure dobivanja saglasnosti od odgovornih opcinskih/kantonalnih sluzbi za izdavanje gradjevinskih i ostalih dozvola za izvodjenje radova. parice koje spadaju u tu skupinu su nekada bile dovoljno dobre da podrze klasicnu TDM telefoniju, zato sto: pod a.: klasicni PSTN koristi niske frekvencije, b.: koristi analogni, a ne digitalni prenos signala koji je osjetljiviji na greske u prenosu. slican problem se moze naci i u nekim ruralnim sredinama gdje su i poslije rata postavljane instalacije, ali nedovoljne kvalitete da bi podrzale kvalitetno pruzanje usluga baziranih na digitalnom prenosu signala. takodjer, tebi je brzina odredjena najlosijom tackom u lancu, sto znaci da, ukoliko je neko nesto prespajao unutar zgrade neke, moguce je da je sebi ili i drugima time oborio kvalitet instalacija - dzaba sto imas optiku do ulaza u zgradu, ako je unutar zgrade haos... imas usko grlo i njime si ogranicen.. a odgovoran za to nije ISP nego - vjerovatno - firma koja odrzava zajednicke prostorije i instalacije zgrade... ili vlasnici stanova.

za 2.: problem tzv. duboke mreze se odnosi na preduge bakarne parice, pri cemu se degradiraju usluge koje su bazirane na visokim frekvencijama - posto su one podloznije greskama u prenosu pri istom nivou interferencija. to znaci da su neke parice duge i po nekoliko kilometara... sto, zavisno od duzine i kvaliteta parice i izolacije, moze rezultirati losom uslugom, odnosno obaranjem propusnosti koja se moze postoci na toj parici. dio tog problema dugujemo i nacinu nase gradnje, nepostivanju planova urbanizacije, mentalitetu, ... // primjer sela rakovica: selo je ogromne povrsine, kuce su jako udaljene jedna od druge, sto rezultira time da parice moraju biti duge, ili se mora postaviti veci broj DSLAM/MSAN uredjaja, sto opet znaci veci broj gradjevinskih dozvola, veci broj kopanja, pruzanja optike itd., a to opet znaci veci finansijski izdaci i duze vrijeme povrata sredstava. ovaj problem se srednjerocno rjesava tako sto se mreza sijece i rasclanjuje ubacivanjem novih DSLAM/MSAN uredjaja, prilazeci time blize korisniku i skracivanjem bakarne parice, no to je proces koji kosta i traje, i nece od danas do sutra biti rjesen na kompletnom teritoriju.

zakljucak ovoga je da sigurno postoji odredjen, pa i jos uvijek znacajan, broj korisnika koji ima ogranicenu propusnost. to prilikom davanja triple play usluga moze biti problem, posto je jedinstvena ponuda za sve korisnike: i onome u nekakvom selu negdje, gdje je potencijalno losija mreza, i onome u nekom novoizgradjenom naselju. istina, ovaj u naselju bi mogao dobiti i HD televiziju i brzine pristupa internetu do 10-ak MBit/s i to bi platio xx KM, ali to onaj tamo nece moci dobiti i nece to razumjeti ili htjeti prihvatiti, ili ce imati probleme sa uslugom, recimo sa IPTV-em, VoIP uslugom, manjom brzinom od deklarirane itd itd. sto ce se opet negativno odraziti na imidz firme i tako dalje... da ne duljim. tako da nije bas tako jednostavna sva ta prica..

pozdrav
- vis
Locked