BHTelecom All About

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Locked
ing-ecc

#39101 Re: BHTelecom All About

Post by ing-ecc »

zateznistub wrote: Nego Mirza i ing, koja je procedura za promjenu sa 070 na 033 telefoniju? I koliko se plaća?
Neeeemmmooooooojjjjjjjjj mjenjati 070. :(
Podneses najobicniji zahtjev za promjenu (paket) sa VoIP-om u (paket) sa POTS-om, promjena je bez naknade.
zateznistub

#39102 Re: BHTelecom All About

Post by zateznistub »

ing-ecc wrote:
zateznistub wrote: Nego Mirza i ing, koja je procedura za promjenu sa 070 na 033 telefoniju? I koliko se plaća?
Neeeemmmooooooojjjjjjjjj mjenjati 070. :(
Podneses najobicniji zahtjev za promjenu (paket) sa VoIP-om u (paket) sa POTS-om, promjena je bez naknade.
Znaci da ne mijenjam?
sonic_leute

#39103 Re: BHTelecom All About

Post by sonic_leute »

Pozdrav. Danas sam primijetio da ne mogu pristupiti internetu preko Moje TV. Odaberem pristup internetu u dodacima i samo "otvori" prazan meni, ništa se ne dešava. Ima li još neko sličan problem?
Del_Boy1

#39104 Re: BHTelecom All About

Post by Del_Boy1 »

Ako misliš na pristup internetu putem STB-a, odnosno TV-a,ne radi ni kod koga od kako se prešlo na novu platformu.
arelinho

#39105 Re: BHTelecom All About

Post by arelinho »

zateznistub wrote:
arelinho wrote:
ing-ecc wrote: Ako si na podrucju 033 onda ces dobiti uslugu u roku 7 dana. Podatke mozes poslati na PM ako zelis. :D
Ne moze bolje podrucje za 033 nego Grbavica :D :D A ovo za podatke hajde na pm da vidimo. :-D :-D
Da si rekao Koševo, sredio bi ti sutra priključak, ovako...

Nego Mirza i ing, koja je procedura za promjenu sa 070 na 033 telefoniju? I koliko se plaća?
Hajde sta fali Grbavici :D :D ozbiljno za ovo sutra ili ?
zateznistub

#39106 Re: BHTelecom All About

Post by zateznistub »

arelinho wrote: Hajde sta fali Grbavici :D :D ozbiljno za ovo sutra ili ?
MA šala na račun pitari-kospicari.
arelinho

#39107 Re: BHTelecom All About

Post by arelinho »

zateznistub wrote:
arelinho wrote: Hajde sta fali Grbavici :D :D ozbiljno za ovo sutra ili ?
MA šala na račun pitari-kospicari.
Razumijem :-D :-D Nista sutra se prijaviti i nadati se da necu duze cekati od 10 dana :D
zekoslav85

#39108 Re: BHTelecom All About

Post by zekoslav85 »

Vozda, dal neko mozda zna za novo naselje "Miljacka" iza RTV doma dal je moguce imati Moju Tv i net ?
hvala unaprijed..
ing-ecc

#39109 Re: BHTelecom All About

Post by ing-ecc »

zekoslav85 wrote:Vozda, dal neko mozda zna za novo naselje "Miljacka" iza RTV doma dal je moguce imati Moju Tv i net ?
hvala unaprijed..
Da. Optika u stanu, fura 100 Mb k'o s pjesmom. :D
kakaljin

#39110 Re: BHTelecom All About

Post by kakaljin »

Mnoge građane BiH je obradovala vijest da je Konkurencijsko vijeće BiH naložilo vlasniku programa Sport Klub da mora u roku od 60 dana sa zainteresovanim operatorima u BiH, odnosno sa Telekom operaterima, IPTV i kablovskim operaterima, potpisati ugovore na osnovu kojih isti mogu emitovati sportske sadržaje kanala Sport Klub.

To u praksi znači, da će konačno svi građani BiH moći pratiti programe Sport Klub putem svog operatera i isto tako omiljene fudbalske utakmice koji taj kanal prenosi. Da budemo konkretniji i precizniji, po odluci odnosno rješenju Konkurencijskog vijeća ugovori moraju sadržavati iste uslove koje su do sada u BiH imali samo Total TV d.o.o. i Telemach d.o.o..

Neki bi rekli: "Ništa posebno!". Međutim, ovakvim rješenjem Konkurencijsko vijeće je građanima BiH omogućilo ono što im je bilo tri godine uskraćivano i to NEZAKONITO. Suština prethodno napisanog leži u tome da je ovo samo jedan primjer postojanja zloupotrebe dominantnog položaja u BiH koje je trajalo pune tri godine. Trebaju li državne strukture i Konkurencijsko vijeće biti zabrinuti ovakvom činjenicom?

Da podsjetimo, Vijeće je u svom rješenju konstatovalo da vlasnik Sport Klub-a (IKO MEDIA aka UNITED MEDIA) nije postupio po prethodnom rješenju Konkurencijskog vijeća od dana 16.12.2013 i nastavio sa zloupotrebom dominantnog položaja sve do dana donošenja novog rješenja, tačnije 23.12.2015.

Očitno je da IKO MEDIA, kao i mnogi drugi smatraju Bosnu i Hercegovinu banana državom u kojoj je moguće sve.

Svaki čovjek zdravog razuma i rezona bi se zapitao: Kako je moguće nekaženjeno pune dvije godine ignorisati rešenje najvišeg državnog organa za konkurenciju u BiH?

Tragajući za odgovorom, proučili smo rješenje Konkurencijskog vijeća (koje je izrađeno na 53 stranice)i došli do mogućeg odgovora. Možda je suština u sljedećem:

Četvrta tačka rješenja spomenutog Vijeća kaže:

"Izriče se novčana kazna privrednom subjektu UNITED MEDIA DISTRIBUTION, G-RAL David Prapogescu, br. 1-5, stan 12, Bukurešt, Rumunija u iznosu od 250.000,00KM."

"Ukoliko privredni subjekt UNITED MEDIA DISTRIBUTION, G-RAL David Prapogescu, br. 1-5, stan 12, Bukurešt, Rumunija ne uplati izrečenu novčanu kaznu u ostavljenom roku, ista će se naplatiti od privrednog subjekta UNITED MEDIA s.a.rl., Luxemburg, koji je djelatnost u pogledu distribucije kanala SportKlub u BiH u roku trajanja postupka preuzeo od privrednog subjekta UNITED MEDIA DISTRIBUTION".

Četvrta strana spomenutog rješenja kaže:

"Dana 03.07.2015 Konkurencijsko vijeće je primilo podnesak protivne strane da je došlo do promjene kontrole na d privrednim subjektom »UNITED MEDIA« te kao rezultat toga »UNITED MEDIA« više nije povezana sa protivnim stranama". Da prevedemo: UNITED MEDIA je postala vlasništvo rumunske kompanije ADAF A&A CONSULT SRL, Bukurešt.

Iz navedenog je evidentno da je prekršilac UNITED MEDIA vlasnik kanala Sport Klub, prenio djelatnost na drugu firmu koja je vlasništvo grupacije Telemach, dok je prekršilac prodat novoj firmi iz Rumunije i nije više član te grupacije. U prevodu, firma UNITED MEDIA (ranije IKO MEDIA) je nakon tri godine kršenja zakona i etike poslovanja u BiH, odradila postavljeni zadatak (kršenje zakona) i postala nepotrebna za grupaciju. Pitate se: Zašto? Možda vam bude jasnije ako se osvrnemo na Krivični zakon Federacije BiH u kojem stoji:

Član 253.
Stvaranje monopolističkog položaja na tržištu

"Ko u pravnoj osobi sklopi sporazum kojim se druga pravna ili fizička osoba ograničava u slobodnom prometu robe ili usluga na određenom području ili sa određenim pravnim ili fizičkim osobama, ili sklopi sporazum kojim se na drugi način stvara monopolistički položaj određenih pravnih ili fizičkih osoba na tržištu, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina."

Gotovo identičan član zakona se nalazi i u Krivičnom zakonu Republike Srpske.

Poštujuću rješenje Konkurencijskog vijeća sasvim je jasno da je UNITED MEDIA na teritoriji BiH izvršila krivično djelo koje bi odgovorna lica spomenute firme moglo koštati kazne teške do pet godina zatvora. Za počinjeno krivično dijelo od strane pravnog lica, u ovom slučaju UNITED MEDIA, je umjesto zatvora predviđeno:

Član 148.
Kazne za krivična dijela

"(2) Za krivična djela s propisanom kaznom zatvora preko tri godine, pravna će se osoba kazniti novčanom kaznom najmanje 2.500.000 KM ili do dvadeseterostrukog iznosa štete prouzrokovane ili imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom."

Sudeći po informacijama koje smo dobili od dobro obaviještenih izvora, prije više od godinu dana protiv UNITED MEDIA Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu uložena krivična prijava za počinjene radnje koje su kažnjive po članu 253. KZ F.BiH i koja još uvijek nije riješena. Sa dokazima izloženim u rješenju Vijeća je sasvim jasno da je krivična odgovornost IKO MEDIA i njenih ovlaštenih lica veoma stvarna, pa je jasno i zašto su počinioci prenijeli poslove na novo pravno lice (firmu) - izbjegavajući kazne.

Očitno je da je UNITED MEDIA dobila trogodišnji rok za izvršenje djela i prebacivanje vrijednosti na drugu firmu, što se može smatrati porazom pravnog sistema BiH. Ako sve ovo uzmemo u obzir, onda donijeto rješenje Konkurencijskog vijeća ne treba nikome uliti previše optimizma, nego prije realnu zabrinutost za sudbinu ove države i njenih insitucija koja se tri godine nije mogla odbraniti od zloupotrebe koja se je događala pred njenim očima.

Shodno svemu napisanom i obrazloženom možemo svi konstatovati da za BiH još uvek važi: "daleko je sunce". Ali, ako ništa drugo, bar će građani ovog puta moći gledati kompletan fudbal na malim ekranima. Jedna bitka je dobijena...

http://srpskacafe.com/index.php/najnovi ... klub-svima
Tabhana

#39111 Re: BHTelecom All About

Post by Tabhana »

Ja, i šta sada?

Platiti će kaznu, pa u krug svake godine, opet im se isplati.

:|
zekoslav85

#39112 Re: BHTelecom All About

Post by zekoslav85 »

znaci "more" :D :D :D ajde super bas mi je drago, prije sam ih imao opet bi da ih imam, morat cu ih pripremiti da dodju za nekoliko dana :D to jest nekih 50 dana :D
ing-ecc

#39113 Re: BHTelecom All About

Post by ing-ecc »

zekoslav85 wrote:znaci "more" :D :D :D ajde super bas mi je drago, prije sam ih imao opet bi da ih imam, morat cu ih pripremiti da dodju za nekoliko dana :D to jest nekih 50 dana :D
Pa ako imas 10 stanova i za svaki stan po 5 dana onda eto za 50 bude sve u funkciji. :D
sencobih

#39114 Re: BHTelecom All About

Post by sencobih »

Stvarno su kriminalci ovi iz telemaha malo je reći
P308

#39115 Re: BHTelecom All About

Post by P308 »

Rade li kod vas FOX i RTL kanali? Nisu ih valjda ukinuli :-?
don vito

#39116 Re: BHTelecom All About

Post by don vito »

Pa ako korisnici zele da gledaju SK, trebaju otkazati SDA telekom i preci na Telemach/HS... ili ostati na SDA telekomu i pretplatiti se na Total TV. Ljudi su platili milione za englesku PL da time, izmedju ostalog, privuku korisnike za svoje intgrisane pakete usluga (50-90 KM) a ne da ih ustupaju SDA.telekomovcima za koju marku. Zakon trzista.
skupljac_zeljeza

#39117 Re: BHTelecom All About

Post by skupljac_zeljeza »

P308 wrote:Rade li kod vas FOX i RTL kanali? Nisu ih valjda ukinuli :-?
Rade kod mene....rade. Da nisi čačkao šta daljinskim pa promijenio redni broj kanala?
rahmanjin

#39118 Re: BHTelecom All About

Post by rahmanjin »

don vito wrote:Pa ako korisnici zele da gledaju SK, trebaju otkazati SDA telekom i preci na Telemach/HS... ili ostati na SDA telekomu i pretplatiti se na Total TV. Ljudi su platili milione za englesku PL da time, izmedju ostalog, privuku korisnike za svoje intgrisane pakete usluga (50-90 KM) a ne da ih ustupaju SDA.telekomovcima za koju marku. Zakon trzista.
zakon kojeg trzita? o cemu ti pricas? pa procitaj kakvu je odluku konkurencijsko vijece donijelo. ti nama pricas ovdje kako je Telemach ulozio milione, pa to su milioni koji koji su uzeti od drzave. rade nelegalno, koriste stubove ulicne rasvjete i elektrodistribucije, ne prijavljuju tacan broj korisnika a samim tim manje placaju vlasnicima prava... Telekom SDA-ov i uzimaju a Telemach ne uzima nego radi posteno. ma hajde.
mirza_15

#39119 Re: BHTelecom All About

Post by mirza_15 »

don vito wrote:Pa ako korisnici zele da gledaju SK, trebaju otkazati SDA telekom i preci na Telemach/HS... ili ostati na SDA telekomu i pretplatiti se na Total TV. Ljudi su platili milione za englesku PL da time, izmedju ostalog, privuku korisnike za svoje intgrisane pakete usluga (50-90 KM) a ne da ih ustupaju SDA.telekomovcima za koju marku. Zakon trzista.
Slabo se ti u to razumijes. Da je tako pokazuju dvije presude konkurencijskog vijeca i jedna suda BiH.
P308

#39120 Re: BHTelecom All About

Post by P308 »

skupljac_zeljeza wrote:
Rade kod mene....rade. Da nisi čačkao šta daljinskim pa promijenio redni broj kanala?
Nisam nista cackao. Kad okrenem na te kanale samo crno, i tako cijeli dan. U pitanju je MojaTv full+ paket.
rahmanjin

#39121 Re: BHTelecom All About

Post by rahmanjin »

P308 wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
Nisam nista cackao. Kad okrenem na te kanale samo crno, i tako cijeli dan. U pitanju je MojaTv full+ paket.
zovi 1444 i prijavi.
kakaljin

#39122 Re: BHTelecom All About

Post by kakaljin »

rahmanjin wrote:
Nisam nista cackao. Kad okrenem na te kanale samo crno, i tako cijeli dan. U pitanju je MojaTv full+ paket.[/quote]
zovi 1444 i prijavi.[/quote]

Ugasi stb iz struje pa ponovo upali i pričekaj da se pokrene. Ako ponovo ne budu radili prijavi
hairlija_sa

#39123 Re: BHTelecom All About

Post by hairlija_sa »

Pozdrav,

interesuje me Moj Combo paket i zanima me koja je obracunska jedinica ako neko zna i po ovom bonusu sto se dobije, kada se on potrosi onda se skida sa ultra racuna? znaci ne moze se nabiti racun nego moras dopuniti kredit da bi mogao zvati nakon utroska bonusa?
made_in_sarajevo

#39124 Re: BHTelecom All About

Post by made_in_sarajevo »

hairlija_sa wrote:Pozdrav,

interesuje me Moj Combo paket i zanima me koja je obracunska jedinica ako neko zna i po ovom bonusu sto se dobije, kada se on potrosi onda se skida sa ultra racuna? znaci ne moze se nabiti racun nego moras dopuniti kredit da bi mogao zvati nakon utroska bonusa?
Obracunska je 30+30 ostalo si dobro skontao :D
ing-ecc

#39125 Re: BHTelecom All About

Post by ing-ecc »

made_in_sarajevo wrote:Ing-ecc pola stambenih objekata rade ljudi na elektro instalacijama koji pojma nemaju. Radi se na fazon da ima 5 ljudi koji znaju posao ostalo je pokupljeno sa ulice i rade sta im ovi kazu. Opet ima firmi za instalacije gdje imaju zaposlene ljude sa strukom ali kad se rade ponude u 100KM cicaju i broje, slabo koji investitor je rekao daj kako treba odradite.
Na žalost, tako je. Rijetko ko angažuje stručnog projektanta telefonskih i računarskih instalacija i u (kroz) zgradi i u stanovima. Kad pitaš korisnika 'ko je pravio instalacije' i kad odgovori 'električar' odmah znaš da je smanjena mogućnost završetka posla za 50%.
Locked