BHTelecom All About

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Locked
hipija

#38951 Re: BHTelecom All About

Post by hipija »

mirza_15 wrote:
hipija wrote:
ossam wrote:M1 GOLD!!! MMMMMM :-)
Odlican kanal. U kojem je paketu?
U osnovnoj je ponudi.
Nakon ubacivanja HBO i Cinemax pa sada M1 Gold to je pravac u kome se treba razvijati iptv platforma. S druge strane nije bila suvisna ni HD verzija HBO&Cinemax
pepeljara

#38952 Re: BHTelecom All About

Post by pepeljara »

Na koju mail adresu konkretno se moze poslat upit za ponudu usluga bht-a?
irac300

#38953 Re: BHTelecom All About

Post by irac300 »

Pohvale za M1 Gold. :thumbup:
zateznistub

#38954 Re: BHTelecom All About

Post by zateznistub »

sta mu ga je taj m1 gold? Neki novi filmski ili ?
porobljeni

#38955 Re: BHTelecom All About

Post by porobljeni »

Čuj M1 Gold :lol: :lol: :lol:

Nikad čuo. Telemach je svjetlosnu milju ispred (HBO, HBO on the go, Cinestar, Cinestar Action, Universal, Sci-Fi,...). Naravno Telemach to može da pruži zbog superiornije tehnologije na kojoj se nalazi za razliku od dial-up tehnologije telekoma. Telekom se još nalazi u 20. stoljeću. Još kad vidim na mobitelu da mi se pojavi E ili G, plače mi se. MTEL još 2005. uveo 3G mrežu i sad je ugasio 2G skroz, telekom još uvijek se nalazi na 2G a 3G mrežu imaju samo u krugu od 200m od svoje zgrade :lol: :lol: :lol:
sabanss

#38956 Re: BHTelecom All About

Post by sabanss »

To bi trebalo da je ovo:

http://mojtv.hr/kanal/tv-program/356/m1-film.aspx

ili grijesim?
niho92

#38957 Re: BHTelecom All About

Post by niho92 »

porobljeni wrote:Čuj M1 Gold :lol: :lol: :lol:

Nikad čuo. Telemach je svjetlosnu milju ispred (HBO, HBO on the go, Cinestar, Cinestar Action, Universal, Sci-Fi,...). Naravno Telemach to može da pruži zbog superiornije tehnologije na kojoj se nalazi za razliku od dial-up tehnologije telekoma. Telekom se još nalazi u 20. stoljeću. Još kad vidim na mobitelu da mi se pojavi E ili G, plače mi se. MTEL još 2005. uveo 3G mrežu i sad je ugasio 2G skroz, telekom još uvijek se nalazi na 2G a 3G mrežu imaju samo u krugu od 200m od svoje zgrade :lol: :lol: :lol:
Pa frajeru ja na M1 Gold vec uspio pogledat film koji mi je zanimljiv, dok na ovim super, extra, magično-superiornim kanalima tipa HBO jos uvijek nisam.
To dalje sto si napisao o mobilnim mrežama...
kakaljin

#38958 Re: BHTelecom All About

Post by kakaljin »

niho92 wrote:

Pa frajeru ja na M1 Gold vec uspio pogledat film koji mi je zanimljiv, dok na ovim super, extra, magično-superiornim kanalima tipa HBO jos uvijek nisam.
To dalje sto si napisao o mobilnim mrežama...

Ma pusti ga on ne zna sta znaci PM na forumu, sta ces dalje
ElRe

#38959 Re: BHTelecom All About

Post by ElRe »

Ne pretjeruj. Sto se tice mobilne BHT je trenutno broj 1 u BiH, bar što se tiče pokrivenosti mrezom i postpaid ponude.
ing-ecc

#38960 Re: BHTelecom All About

Post by ing-ecc »

Del Boy,
zavisno od modema koji imaš ovo bi bilo stanje sa ip v4 i ip v6:
Image
Image
Image
Image
Ukoliko može naći ovo polje za aktivaciju ip v4 i ip v6 onda možeš i ovo probati uz provjeru ip adrese na webu. :D
mirza_15

#38961 Re: BHTelecom All About

Post by mirza_15 »

ing-ecc wrote:Del Boy,
zavisno od modema koji imaš ovo bi bilo stanje sa ip v4 i ip v6:
Image
Image
Image
Image
Ukoliko može naći ovo polje za aktivaciju ip v4 i ip v6 onda možeš i ovo probati uz provjeru ip adrese na webu. :D
Skonto sam sta je :mrgreen: Procitaj moj upis ranije. CGN (carrier grade NAT) je u pitanju. NAT mu je uradjen negdje u BH Telecom mrezi (samo za IPv4. Za IPv6 svaki uredjaj dobije svoju IP adresu).

Pogledaj malo ovo:

https://tools.ietf.org/html/rfc6598
Last edited by mirza_15 on 29/12/2015 15:07, edited 2 times in total.
sencobih

#38962 Re: BHTelecom All About

Post by sencobih »

porobljeni wrote:
ElRe wrote:

Ne pretjeruj. Sto se tice mobilne BHT je trenutno broj 1 u BiH, bar što se tiče pokrivenosti mrezom i postpaid ponude.
Da sa antenama iz 1996. godine na analognoj 2G tehnologiji . Od tada nisu marke uložili dok mtel ih šije uzduž i poprijeko sa kvalitetom mreže i digitalnoj 3G mreži. Sad kad telemach pokrije cijelu BiH sa Wifi unifi, nema ih nigdje.
Ovi telemahovi padobranci, da ih nema trebalo bi ih izmisliti
ing-ecc

#38963 Re: BHTelecom All About

Post by ing-ecc »

mirza_15 wrote:
Skonto sam sta je :mrgreen: Procitaj moj upis ranije. CGN (carrier grade NAT) je u pitanju. NAT mu je uradjen negdje u BH Telecom mrezi.

Pogledaj malo ovo:

ma znam i ja to, al pokušavam objasniti da na modemu može uključiti ili isključiti ip v6 pa da nema različite adrese
sa uključivanjem ip v6 ima sasvim nova polja na modemu :D
ElRe

#38964 Re: BHTelecom All About

Post by ElRe »

porobljeni wrote: Da sa antenama iz 1996. godine na analognoj 2G tehnologiji . Od tada nisu marke uložili dok mtel ih šije uzduž i poprijeko sa kvalitetom mreže i digitalnoj 3G mreži. Sad kad telemach pokrije cijelu BiH sa Wifi unifi, nema ih nigdje.
Moguce u Banja Luci.

Put Sarajevo-Foca-Cemerno, BHT nikad ne spada ispod Edge, a MTEL je uglavnom na GSM modu cim se pojavi neko brdo.
mirza_15

#38965 Re: BHTelecom All About

Post by mirza_15 »

ing-ecc wrote:
mirza_15 wrote:
Skonto sam sta je :mrgreen: Procitaj moj upis ranije. CGN (carrier grade NAT) je u pitanju. NAT mu je uradjen negdje u BH Telecom mrezi.

Pogledaj malo ovo:

ma znam i ja to, al pokušavam objasniti da na modemu može uključiti ili isključiti ip v6 pa da nema različite adrese
Ja sam pokusao da objasnim da je ovo prelazni period prije prelaska na IPv6. Moras ljudima omoguciti da mogu koristiti i IPv4 adrese za pristup serverima koji nemaju IPv6. Da se moze odmah na IPv6 NAT nije ni potreban. Ako iskljuci IPv6 mislim i dalje da ce mu NAT biti negdje u BH Telecom mrezi zbog cega nece moci koristiti port forwarding. I dalje ce mislim imati jednu, uslovno receno privatnu iz 100.64.0.0/10 rangea adresa i drugu javnu.
porobljeni

#38966 Re: BHTelecom All About

Post by porobljeni »

ElRe wrote:
porobljeni wrote: Da sa antenama iz 1996. godine na analognoj 2G tehnologiji . Od tada nisu marke uložili dok mtel ih šije uzduž i poprijeko sa kvalitetom mreže i digitalnoj 3G mreži. Sad kad telemach pokrije cijelu BiH sa Wifi unifi, nema ih nigdje.
Moguce u Banja Luci.

Put Sarajevo-Foca-Cemerno, BHT nikad ne spada ispod Edge, a MTEL je uglavnom na GSM modu cim se pojavi neko brdo.
Da, Edge je 2G mreža tj analogna tehnologija dok je mtel na 3G ili GSM tj digitalnoj tehnologiji. Na sistoj toj tehnologiji radi i naš Unifi koji je puno stabilniji od analognog 2G edge signala kojeg koristi BH telecom.

"Global System for Mobile Communications ili kraće GSM je najkorišteniji digitalni standard za mobilne telefone u svijetu. GSM servis koristi preko 2 milijarde ljudi u više od 212 država i teritorija.

GSM je ćelijska mreža, što znači da se mobilni telefoni priključuju na mrežu tražeći ćelije koje se nalaze u blizini. GSM mreže rade u četiri različita frekvencijska opsega. Većina GSM operatera radi na 900 MHz ili 1800 MHz. Neke države na američkom kontinentu, uključujući SAD i Kanadu, koriste 850 MHz i 1900 MHz frekvencijski opseg.

Rijeđe korišteni su 400 i 450 MHz frekvencijski opsegi koji se koriste većinom u Skandinaviji."

"EDGE je sustav mobilne komunikacije uveden u upotrebu 1981. godine kao prva komercijalna javna mobilna komunikacijska mreža. Temelji se na analognom radio-prijenosu a postoje dvije varijante sustava - EDGE 450 i EDGE 900 - koje rade u različitim frekventnim područjima (450 MHz odnosno 900 Mhz). Standard EDGE 900 uveden je 1986. godine jer omogućava prijenos više kanala nego stariji standard EDGE 450."

BH Telecom na olimpijskoj tehnologiji :lol: :lol: :lol:
edara

#38967 Re: BHTelecom All About

Post by edara »

Jedno pitanje za ove upucenije u "pravne" stvari sto se tice BH telecoma...
Imao sam preko 10tak godina ADSL internet prikljucak, i sad sam raskinuo ugovor i presaltao se na drugog operatera,e sad ja se negdje sjecam da sam procitao da je modem koji koristim, tj koji sam dobio sa prikljuckom da je pisalo negdje u ugovoru nakon 18 ili 24 mjeseca (nisam siguran) postaje moje vlasnistvo, a kad sam raskinuo ugovor neki dan, trazili su mi da vratim modem ...Da li sam ja upravu s ovim da postaje moje vlasnistvo,ili moram vratiti stvarno modem ? :? :? :?
ing-ecc

#38968 Re: BHTelecom All About

Post by ing-ecc »

edara wrote:Jedno pitanje za ove upucenije u "pravne" stvari sto se tice BH telecoma...
Imao sam preko 10tak godina ADSL internet prikljucak, i sad sam raskinuo ugovor i presaltao se na drugog operatera,e sad ja se negdje sjecam da sam procitao da je modem koji koristim, tj koji sam dobio sa prikljuckom da je pisalo negdje u ugovoru nakon 18 ili 24 mjeseca (nisam siguran) postaje moje vlasnistvo, a kad sam raskinuo ugovor neki dan, trazili su mi da vratim modem ...Da li sam ja upravu s ovim da postaje moje vlasnistvo,ili moram vratiti stvarno modem ? :? :? :?
Ako imas taj ugovor kao dokaz onda ga i dalje cuvaj a mogao si ga i ponijeti i pokazati kod raskida.
Inace si mogao vratiti i taj modem koji tebi ne sluzi ni za sta kao ni BH T osim da se zadovolji pravna procedura ako vec nisi siguran za ugovor. Kutijica ce se prenositi sa mjesta na mjesto i na kraju zavrsiti na unistenju.
Del_Boy1

#38969 Re: BHTelecom All About

Post by Del_Boy1 »

ing-ecc wrote:
mirza_15 wrote:

Pogledaj malo ovo:

Rekao sam ti već da sam isključivao IPv6 nema razlike nikakve, i dalje dobivam iz istog ranga IPv4 adrese, a znam razlikovat na web-u koje je IPv6 a koje IPv4 adresa.
Što se tiče portova stvarno su otvoreni ako je u Windows firewall-u dopušten taj port, nema potrebe za čačkanjem po ruteru, ali i dalje na trackerima pokazuje da sam nedostupan za IPv4 adresu jer ovu drugu i ne vide.

Image

@mirza_15

Zar ti ne reče da si i ti iza tog CGN-a?
ing-ecc

#38970 Re: BHTelecom All About

Post by ing-ecc »

Del_Boy1 wrote:Probao sam i isključit ali uvijek istog početka dobijam adrese na ruteru ove 100.65.xxx.xxx
Evo slika nekoliko zadnjih dana
Image

Prije 18.12. je bilo ovako kao na ovoj slici

Image

Ne sjećam se da sam rekao da ne mogu pristupit ruteru, čak sam ti i sliku postavljao, uglavnom IPv6 nije bio uključen u postavkama rutera do prije dva dana kada si mi ti spomenuo da probam isključit pa sam pogledao i vidio da nije ni uključen, a obzirom da nema razlike sad ga držim uključenim. Nema problema u radu jedino što ne mogu port da otvorim ali nije mi ni to više bitno kao nekad prije.
Del_Boy1 wrote:
Rekao sam ti već da sam isključivao IPv6 nema razlike nikakve, i dalje dobivam iz istog ranga IPv4 adrese, a znam razlikovat na web-u koje je IPv6 a koje IPv4 adresa.
Što se tiče portova stvarno su otvoreni ako je u Windows firewall-u dopušten taj port, nema potrebe za čačkanjem po ruteru, ali i dalje na trackerima pokazuje da sam nedostupan za IPv4 adresu jer ovu drugu i ne vide.

Image

@mirza_15

Ja mislim da je tebi ip v6 ipak ukljucen! :) Ne bi sigurno dobijao te adrese sa iskljucenim ip v6.
Na prikazanim slikama kod ukljucenog ip v6 bila bi prikazana i ta adresa da je user u dual steckz dok je ip v4 ostala ista u oba slucaja. :D
Del_Boy1

#38971 Re: BHTelecom All About

Post by Del_Boy1 »

ing-ecc wrote:
Del_Boy1 wrote:Probao sam i isključit ali uvijek istog početka dobijam adrese na ruteru ove 100.65.xxx.xxx

Ne sjećam se da sam rekao da ne mogu pristupit ruteru, čak sam ti i sliku postavljao, uglavnom IPv6 nije bio uključen u postavkama rutera do prije dva dana kada si mi ti spomenuo da probam isključit pa sam pogledao i vidio da nije ni uključen, a obzirom da nema razlike sad ga držim uključenim. Nema problema u radu jedino što ne mogu port da otvorim ali nije mi ni to više bitno kao nekad prije.
Del_Boy1 wrote:

@mirza_15

Ja mislim da je tebi ip v6 ipak ukljucen! :) Ne bi sigurno dobijao te adrese sa iskljucenim ip v6.
Na prikazanim slikama kod ukljucenog ip v6 bila bi prikazana i ta adresa da je user u dual steckz dok je ip v4 ostala ista u oba slucaja. :D
Nije bitno port je otvoren preko IPv6 za ostalo nema veze. :thumbup:

Evo da ne kažeš da lažem :-D

Image
Last edited by Del_Boy1 on 29/12/2015 17:29, edited 2 times in total.
raoul duke

#38972 Re: BHTelecom All About

Post by raoul duke »

Ovo cudo od telecoma jos nije propalo?
mirza_15

#38973 Re: BHTelecom All About

Post by mirza_15 »

Del_Boy1 wrote:
@mirza_15

Jesam. I ja sam na mojaTV i iza CGN. Ovako je i tvoj router nevidljiv iz mreze. Do sada su bili samo tvoji uredjaji, ali je mreza vidjela tvoj router. Sada mreza ne vidi ni tvoj router nego neki u mrezi BH Telecoma kojem ti nemas pristup, pa samim tim ni mogucnost da radis otvaranje portova. Sve ovo do sada napisano vazi za IPv4.

Kada je IPv6 u pitanju svaki uredjaj dobije svoju ip adresu, vidljiv je na mrezi i nema potrebe za NAT-om. Problem moze nastati kada neko ko nema IPv6 pokusava pristupiti tvom racunaru. Ne znam moze li to uraditi bez nekog tuneliranja.
AmirBaa

#38974 Re: BHTelecom All About

Post by AmirBaa »

E koliko se hvale s tim da je mreza svugdje pokrivena :lol: :lol: na pola puta prema Trebevicu nema 3G-a :lol: :lol: :lol:
sencobih

#38975 Re: BHTelecom All About

Post by sencobih »

AmirBaa wrote:E koliko se hvale s tim da je mreza svugdje pokrivena :lol: :lol: na pola puta prema Trebevicu nema 3G-a :lol: :lol: :lol:
Skandalozno
Locked