BHTelecom All About

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Locked
roki

#3476 Re: MojaTv BH telecom

Post by roki »

Prvi put priključak na ADSL čekao 6 mjeseci,drugi pt 4 mjeseca
MyCore

#3477 Re: MojaTv BH telecom

Post by MyCore »

Dakle podnjeo sam zahtjev 23.9.2010 :D Da skeniram nevjernicima .DD
shlauf

#3478 Re: MojaTv BH telecom

Post by shlauf »

Mustafapasa wrote:bas cu se raspitati jel moguce da se cekalo 7 mjeseci. Ja mislim da je to supljak teski, ali vrijedi provjeriti. Ko god je podnio zahtjev, nakon ispitivanja mogucnosti parice dobije odgovor, ili moze ili ne...

Image

Ne traje to ispitivanje 7 mjeseci pa da dodjes na red...nikako...to je supljak 100% se mogu kladiti...inace jedan od vas dvojce ne govori istinu...
Imam 2 telefonska priključka. Na prvi sam podnio zahtjev i u roku 10-tak dana su mi odgovorili da TM (tehničke mogućnosti) ne zadovoljavaju tj. da parica nema dovoljno propusnosti da zadovolji MojaTV. Na drugi broj imam ADSL ali isto tako parica ne može da podnese vise GB-a. I na taj zahtjev sam dobio pismeni odgovor. Malo se ulagalo u infrastrukturu tj. zamjenu kablova. Da se to uradi mislim da bi svi kablovski operaori pali i većina nas bi prešla na usluge MojaTV.
MyCore

#3479 Re: MojaTv BH telecom

Post by MyCore »

Nakon par dana su mi rekli da tehnicki uslovi postoje, ai da trenutno nema opreme...
Poslije par mejseci cekanje i slusanja razne ublehe, odlucio sam i da u firmi iskljucim telekomov Adsl i prijavim privatnog operatera, IZ PRINCIPA ili ozlojadjen :x
nera18

#3480 Re: MojaTv BH telecom

Post by nera18 »

i tako ja znaci nakon dugog razmisljanja ipak moram odustati od moje tv jer cu na prikljucak cekati mjesecima :sad:
Fozgen

#3481 Re: MojaTv BH telecom

Post by Fozgen »

nera18 wrote:i tako ja znaci nakon dugog razmisljanja ipak moram odustati od moje tv jer cu na prikljucak cekati mjesecima :sad:
NE mora nuzno da znaci da ces da cekas, sanse da se ceka jesu velike ali ipak nikad ne znas pod kojom si sretnom zvijetdom rodjen/a.
sinus

#3482 Re: MojaTv BH telecom

Post by sinus »

Smiješno je da "nemaju" opreme ali ako neko pogura dolaze odmah sutra da priključe sve... :-)
nera18

#3483 Re: MojaTv BH telecom

Post by nera18 »

Fozgen wrote:
nera18 wrote:i tako ja znaci nakon dugog razmisljanja ipak moram odustati od moje tv jer cu na prikljucak cekati mjesecima :sad:
NE mora nuzno da znaci da ces da cekas, sanse da se ceka jesu velike ali ipak nikad ne znas pod kojom si sretnom zvijetdom rodjen/a.
dakle, bacim grah :lol:
MyCore

#3484 Re: MojaTv BH telecom

Post by MyCore »

nera18 wrote:
Fozgen wrote:
dakle, bacim grah :lol:
:thumbup:
malenii

#3485 Re: MojaTv BH telecom

Post by malenii »

Ja sam neki dan imao priliku da razgovaram sa vlasnikom jedne privatne firme koja je odnedavno krenula sa postavljanjem moja TV paketa. Covjek mi je onako spomenuo da je najveci problem unutrasnja organizacija BH telecoma, zbog koje na vrijeme i ujednaceno ne dolaze sve komponente pa samim tim svi imaju problema u terminima. U svakom slucaju oni su im produktivnost podigli za 300%, ali i kako on rece, to je i dalje sporo u odnosu sta su njivovi kapaciteti. Pitao sam ga i za probleme, on mi rece da ce problema sa Moja TV jos i vise biti u buducnosti jer ce zagusnjenje, smetnje i sumovi biti veci i cesci sa povecenjem broja korisnika ovih usluga. Govorio mi je o jos nekim tehnickim detaljima ali nisam sve ni pohvatao. Meni se svakako ovaj potez Telecoma, kojim angaziraju strucno osobe za te poslove, cini kao pozitivan trend u njihovom radu. Izgleda da je i njih prepala konkurencija.
ala7

#3486 Re: MojaTv BH telecom

Post by ala7 »

Ja sam neki dan imao priliku da razgovaram sa vlasnikom jedne privatne firme koja je odnedavno krenula sa postavljanjem moja TV paketa.
Samo mi objasni kako ce "privatna firma" postavljati te navedene mojatv "pakete".. Bh telecom se strikno bavi tim a ne dolazi u obzir da prikljucke(postavljanje) radi neka druga "privatna firma" .. Mozda si se htio drugacije izraziti, moze li objasnjenje i naziv te privatne firme, bas me interesuje.. Ipak je Bhtelecom drzavna firma.. pozdrav
malenii

#3487 Re: MojaTv BH telecom

Post by malenii »

ala7 wrote:
Ja sam neki dan imao priliku da razgovaram sa vlasnikom jedne privatne firme koja je odnedavno krenula sa postavljanjem moja TV paketa.
Samo mi objasni kako ce "privatna firma" postavljati te navedene mojatv "pakete".. Bh telecom se strikno bavi tim a ne dolazi u obzir da prikljucke(postavljanje) radi neka druga "privatna firma" .. Mozda si se htio drugacije izraziti, moze li objasnjenje i naziv te privatne firme, bas me interesuje.. Ipak je Bhtelecom drzavna firma.. pozdrav
Znaci tacno kako sam napisao, privatna firma za BH Telecom postavlja i aktivira uslugu Moja TV u Bihacu, 100% provjereno, znaci imaju neki ugovor i dogovor sa BH telecomom. Ostali detalji mi nisu poznati. Vlasnika te firme znam otprije i jako je ozbiljan covjek i mislim da se nebi zafrkavao okolo pricom tek tako okolo. A znam da i ima dobru i strucnu ekipu jer sam ih i sam susretao na fiskalizaciji gdje su se pokazali profesionalnim. Dalje nebih da nebi ispalo da besplatno reklamiram :)
ala7

#3488 Re: MojaTv BH telecom

Post by ala7 »

malenii wrote:
ala7 wrote:
Znaci tacno kako sam napisao, privatna firma za BH Telecom postavlja i aktivira uslugu Moja TV u Bihacu, 100% provjereno, znaci imaju neki ugovor i dogovor sa BH telecomom. Ostali detalji mi nisu poznati. Vlasnika te firme znam otprije i jako je ozbiljan covjek i mislim da se nebi zafrkavao okolo pricom tek tako okolo. A znam da i ima dobru i strucnu ekipu jer sam ih i sam susretao na fiskalizaciji gdje su se pokazali profesionalnim. Dalje nebih da nebi ispalo da besplatno reklamiram :)
Vjerovatno imaju ugovor vjerujem ti ali koji je naziv firme, ako znas covjeka,vlasnika sigurno znas i naziv.. nije reklama ako kazes, spomenuo si BH Telecom pa nije reklama.. :)

_____________________________________________________________________________________

trenutno stanje internet
Image

Da li ce ubrzo biti prosirenja opcije timeshift na drugim kanalima mojaTV i da li ce se uvrstavati jos kanala u listu.. pitanje za inside-re :)
Muflon

#3489 Re: MojaTv BH telecom

Post by Muflon »

U Tuzli je BH Telecom sklopio sporazum sa Fakultetom Elektrotehnike, pa je postavljanje moja TV i ADSL opreme postala redovna vježba za studente i to funkcioniše već neko vrijeme... hoću da kažem da je vrlo moguće da imaju neke aranžmane sa nekim privatnim firmama, jednostavno je potražnja velika (pogotovo za ADSL) i ne stignu nikako da u razumnom vremenu postave aparaturu... btw, i mene bi zanimalo postoje li ikakve informacije ili makar nagovještaji oko obogaćivanja ponude...
YOSMA

#3490 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by YOSMA »

Zna li ko šta je sa ovim internetom,već 5 dana ne radi kako treba,trenutno brzina

Image
ala7

#3491 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by ala7 »

YOSMA wrote:Zna li ko šta je sa ovim internetom,već 5 dana ne radi kako treba,trenutno brzina

Image
Odakle si ? Pogledaj na portalu bhtelecom-a pod obavjestenjima/podrska da sta ne rade !! Ako nista nema onda zovi podrsku obavezno 1444..
sinus

#3492 Re: MojaTv BH telecom

Post by sinus »

Muflon wrote:U Tuzli je BH Telecom sklopio sporazum sa Fakultetom Elektrotehnike, pa je postavljanje moja TV i ADSL opreme postala redovna vježba za studente i to funkcioniše već neko vrijeme... hoću da kažem da je vrlo moguće da imaju neke aranžmane sa nekim privatnim firmama, jednostavno je potražnja velika (pogotovo za ADSL) i ne stignu nikako da u razumnom vremenu postave aparaturu... btw, i mene bi zanimalo postoje li ikakve informacije ili makar nagovještaji oko obogaćivanja ponude...
Dobro ikako sve funkcioniše kada im mojaTV služi za vježbanje :D
Mustafapasa

#3493 Re: MojaTv BH telecom

Post by Mustafapasa »

malenii wrote:Ja sam neki dan imao priliku da razgovaram sa vlasnikom jedne privatne firme koja je odnedavno krenula sa postavljanjem moja TV paketa. Covjek mi je onako spomenuo da je najveci problem unutrasnja organizacija BH telecoma, zbog koje na vrijeme i ujednaceno ne dolaze sve komponente pa samim tim svi imaju problema u terminima. U svakom slucaju oni su im produktivnost podigli za 300%, ali i kako on rece, to je i dalje sporo u odnosu sta su njivovi kapaciteti. Pitao sam ga i za probleme, on mi rece da ce problema sa Moja TV jos i vise biti u buducnosti jer ce zagusnjenje, smetnje i sumovi biti veci i cesci sa povecenjem broja korisnika ovih usluga. Govorio mi je o jos nekim tehnickim detaljima ali nisam sve ni pohvatao. Meni se svakako ovaj potez Telecoma, kojim angaziraju strucno osobe za te poslove, cini kao pozitivan trend u njihovom radu. Izgleda da je i njih prepala konkurencija.
e odavno nisam vidio vecu glupost...
Prvo, MojaTV kao paket je samo za fizicka lica, drugo, internim procedurama je striktno propisano ko i sta radi prilikom realizacije MojaTV usluge, a trece, BHT nikad ne angazira treca lica (firme) da vrsi instalaciju kod krajnjeg korisnika...jer ko ce snositi odgovornost ako nesto ne bude uradjeno ok???, hoces li onda zvati BHT ili ces zvati tu firmu...? naravno, zvat ces 1444 a oni onda kao da te prusmjere u tu firmu koja ti je vrsila montazu jel???????
Ovo je uspljak zestoki kako bi se u nastavku price provuklo "bit ce problema u buducnosti-zagusenja". Smijesno stvarno. svaki korisnik do sebe ima svoju paricu, ljudi mjere tu paricu i ako ima propusnost u mb onda ti pruze uslugu. Evo ti primjer, moj daidza koji je 10m udaljen od mene ne moze imati MojuTV dok ja(kuca pored u istoj avliji) imam vec ooooodaaaavnoooo Full paket.
AKO ti parica nakon svih testova bude OK, dobijas uslugu, ...pa nije ovo javna cesma pa da bude zagusenje tj.ko ufati vise njemu vise...nidze veze...
dalje, bas zbog te ostre interne procedure BHT kasni s realizacijom usluga kao sto je MojaTV. Moraju se svi parametri ispitati i izmjeriti i sve sprovesti kako bi se nesto realiziralo do kraja, a to trazi i vremena i svih drugih resursa. Covjek kad gleda ovaj forum, rekao bi "kako li ovi nagurase na 38.000 korisnika MojaTV usluge"?, mora da se kod svih gusiiiiiii.... aha.
90% problema je na strani korisnika, kao sto je kod mene bilo.
Prvo me VoIP zezao i prekidao, na kraju je bilo do mog tel aparata koji nije bio 100% kompatabilan sa tom uslugom i nek nije kad ljudi za 1KM daju svemirski dobar fiksni telefon.
Internet me nikad nije zezao niti je padala brzina i ja stalno to ovdje provlacim, prebacite na ADSL2 mod rada na modemu...
Ostalo mi je sve ok...ko ne vjeruje ili hoce da testira nek se javi na pp i ja cu ga ugostiti u svojoj kuci da sve fino i potanko vidi i proba...
koristim (na prethodnim formumima) 42" LCD i gledam ga u max rezoluciji preko HDMI, imam i simultane konekcije...

ako me naljutite snimit cu sad sve pa na youtube
neo7

#3494 Re: MojaTv BH telecom

Post by neo7 »

prebacite na ADSL2 mod rada na modemu...
Rado, ali zakljucan modem i to mi je jedina zamjerka. Sve ostalo radi PERFEKTNO!!!
multane konekcije...
??? :?
Mustafapasa

#3495 Re: MojaTv BH telecom

Post by Mustafapasa »

simultane konekcije su da imam npr 3 racunara na internetu istovremeno...
nije zakljucan, skini s neta korisnicko i pogledaj kako se pristupa...
ja sam kod svog 2-3 puta zeznuo dok nisam skontao ali sad je ok :)
neo7

#3496 Re: MojaTv BH telecom

Post by neo7 »

Jesu zakljucane bas radi toga. Zvao sam telecom i kazu ako zelim ostale racuanre nakaciti da kupim router ? WTF jos jedan uredjaj u kuci, pa nemam ga gdje ni ukljucitii :lol: .

Inace na tp-linku ima i antenica ali eto, wiralless mi ne daju da aktiviram, tj ne daju da pristupim TP-linku... :sad:
ala7

#3497 Re: MojaTv BH telecom

Post by ala7 »

Mustafapasa wrote: e odavno nisam vidio vecu glupost...
Prvo, MojaTV kao paket je samo za fizicka lica, drugo, internim procedurama je striktno propisano ko i sta radi prilikom realizacije MojaTV usluge, a trece, BHT nikad ne angazira treca lica (firme) da vrsi instalaciju kod krajnjeg korisnika...jer ko ce snositi odgovornost ako nesto ne bude uradjeno ok???, hoces li onda zvati BHT ili ces zvati tu firmu...? naravno, zvat ces 1444 a oni onda kao da te prusmjere u tu firmu koja ti je vrsila montazu jel???????
Ovo je uspljak zestoki kako bi se u nastavku price provuklo "bit ce problema u buducnosti-zagusenja". Smijesno stvarno. svaki korisnik do sebe ima svoju paricu, ljudi mjere tu paricu i ako ima propusnost u mb onda ti pruze uslugu. Evo ti primjer, moj daidza koji je 10m udaljen od mene ne moze imati MojuTV dok ja(kuca pored u istoj avliji) imam vec ooooodaaaavnoooo Full paket.
AKO ti parica nakon svih testova bude OK, dobijas uslugu, ...pa nije ovo javna cesma pa da bude zagusenje tj.ko ufati vise njemu vise...nidze veze...
dalje, bas zbog te ostre interne procedure BHT kasni s realizacijom usluga kao sto je MojaTV. Moraju se svi parametri ispitati i izmjeriti i sve sprovesti kako bi se nesto realiziralo do kraja, a to trazi i vremena i svih drugih resursa. Covjek kad gleda ovaj forum, rekao bi "kako li ovi nagurase na 38.000 korisnika MojaTV usluge"?, mora da se kod svih gusiiiiiii.... aha.
90% problema je na strani korisnika, kao sto je kod mene bilo.
Prvo me VoIP zezao i prekidao, na kraju je bilo do mog tel aparata koji nije bio 100% kompatabilan sa tom uslugom i nek nije kad ljudi za 1KM daju svemirski dobar fiksni telefon.
Internet me nikad nije zezao niti je padala brzina i ja stalno to ovdje provlacim, prebacite na ADSL2 mod rada na modemu...
Ostalo mi je sve ok...ko ne vjeruje ili hoce da testira nek se javi na pp i ja cu ga ugostiti u svojoj kuci da sve fino i potanko vidi i proba...
koristim (na prethodnim formumima) 42" LCD i gledam ga u max rezoluciji preko HDMI, imam i simultane konekcije...

ako me naljutite snimit cu sad sve pa na youtube
Upravo to..Slazem se.. Zagusenja na adsl tehnologiji su rijetka ako se dese to su zagusenja na odlaznom linku prema vani.. U vecini slucajeva je u pitanju parica korisnika, vecinom su to problemi u zgradama cije su instalacije stare i po 20-30 godina pa zamislite kako to funkcionise..
A ovo za "privatne firme" ne vjerujem kad bolje skontas,nece ti doci neki pekar ili vodoinstalater koji se tu zaposlio da ti prikopca mrezni kabal a kamoli da ti nabaci rj45 konektor ili rj11 na mrezni kabal ili tel. paricu..a da ne pricam o konfiguraciji modema.. :)

Code: Select all

Kod kablovskih sistema više korisnika dijeli signal s istog kabla, što znači da performansa u bilo kojem trenutku zavisi od broja pretplatnika koji aktivno koriste mrežu. To znači da će za vrijeme maksimalnog iskorištenja brzina prenosa biti osjetno manja. Istraživanja su pokazala da ADSL usluga nadmašuje kablovski prenos u periodu najvećeg opterećenja, odnosno u periodu od 17:00 do 23:00 sata. Pošto je mreža uvijek iskorištena do određenog stepena, postaje očigledno da kablovska usluga daje znatno lošiji kvalitet baš u periodu kad se usluga i najviše koristi, odnosno kada je korisniku i najpotrebnija. Ovo uslovljava da cijena ovakve usluge (sa varijabilnim kvalitetom u toku dana) bude jeftinija od cijene usluge bazirane na ADSL tehnologiji. 
munja.ba

#3498 Re: MojaTv BH telecom

Post by munja.ba »

neo7 wrote:Jesu zakljucane bas radi toga. Zvao sam telecom i kazu ako zelim ostale racuanre nakaciti da kupim router ? WTF jos jedan uredjaj u kuci, pa nemam ga gdje ni ukljucitii :lol: .

Inace na tp-linku ima i antenica ali eto, wiralless mi ne daju da aktiviram, tj ne daju da pristupim TP-linku... :sad:
mozes li otvoriti 192.168.1.1 :-?
german_sa

#3499 Re: MojaTv BH telecom

Post by german_sa »

Koliko je meni poznato telekom realizuje uslugu Moja TV u vlastitoj režiji, mada je ovo gore sasvim moguće i poprilično poželjno ako će ono smanjiti vrijeme čekanja na uključenje! Jer zajednički poduhvati između više kompanija su nešto često u svijetu. Jednom prilikom sam pročitao da japanski ili juznokorejski telekom ili neki aziski ne znam sad uglavnom ima oko 60 000 potpisanih ugovora sa firmama za realizaciju svojih usluga. Respektabilan primjer dobrog Outsorcinga! :D

Ja se ne slažem da je problem u strukturi. BH Telecom, Asa i još par kompanija jedini prave česte reorganizacije i prilagođvanja koja do sad nismo vidjeli npr. u Elektroprivredi.. Bar meni nije poznato. A vidjeli smo da je telekom još davno stopio paketsku i bihnet sa fiksnom upravo zbog "konvergentnih" usluga koje su tek trebale doći a Moja tv je odican primjer za to jer koristi i fiksnu, internet i dr. tehnologije. Ja ne kažem da sad oni izmišljaju na pasija preskakala kako šta organizovati već da jednostavno koriste strane agencije koje prave studije kako.. šta.. a i prepisuju od Deutche telecoma koji je to već prošao. :D Uglavnom ja znam još bar 30 primjera i mislim da toliki problem nije u strukturi. Glavni faktor koji smanjuje svaku konkurentsku prednost telekoma jeste Zakon o javnim nabavkama koji se vrlo često pobrine da telekom ostane bez modema, a bez modema nema ni Moje tv i slijede duuugaa čekanja dok novi tenderi prođu. Onda Regulatorna Agencija za komunikacije koja trci maraton kada treba da naplati i kazni nekog, a brzinom CIPSovih šalterskih radnika kada treba odobriti ili postaviti neke standarde, izdati dozvole za neke usluge i sl.. Ovo je moje mišljenje! ;)
neo7

#3500 Re: MojaTv BH telecom

Post by neo7 »

munja.ba wrote:
neo7 wrote:Jesu zakljucane bas radi toga. Zvao sam telecom i kazu ako zelim ostale racuanre nakaciti da kupim router ? WTF jos jedan uredjaj u kuci, pa nemam ga gdje ni ukljucitii :lol: .

mozes li otvoriti 192.168.1.1 :-?
Da naravno, ali ni jedna kombinacija user/pw ne radi. Isprobao sve moguce varijante ali je TP-link zakljucan a meni se ne da da ga restartujem na fabricke postavke jer ima dosta postavki da se setuje :)
Locked