BHTelecom All About

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Locked
dadoj007

#251 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by dadoj007 »

http://www.speedtest.net/result/888613819.png

trebao bi biti 2Mb al nikad nije , al je zato redovno 29,25KM mjesecno

p.s kako da postavim sliku ovog testa????
holowey

#252 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by holowey »

dadoj007 wrote:http://www.speedtest.net/result/888613819.png

mislim da ti oni ta 2mbps pikaju samo do njihovog cvorista jer ti ne mogu garantovati nista dalje jer ko zna koliko je opterecen server sa kojeg skidas... kad se sjetim u pocetku patnje sa uticom i veselja kada se preslo na 56k, ovo mi je sve super :D
Neelix

#253 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by Neelix »

holowey wrote:
dadoj007 wrote:http://www.speedtest.net/result/888613819.png

mislim da ti oni ta 2mbps pikaju samo do njihovog cvorista jer ti ne mogu garantovati nista dalje jer ko zna koliko je opterecen server sa kojeg skidas... kad se sjetim u pocetku patnje sa uticom i veselja kada se preslo na 56k, ovo mi je sve super :D
:lol: jaran me ubjedjuje da skida pjesmu 4kbps preko napstera a ja mu ne vjerujem :lol: pa mi posalje printscreen, a ja konto zajebava me photoshopom :lol:
DoctorSa

#254 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by DoctorSa »

succa wrote:
DoctorSa wrote:Image

Evo kako je meni na bežicnom internetu preko usb sticka na mtelu:) Samo ne znam sto pise Sanski Most, kad sam u Sarajevu :D Mada zaboli me :D

A bh telekom protok na paketu 8G je dosta manji od ovog. KOntam da dojavim adsl, jer ovdje imam 10 giga za 58 maraka, a mogu da se konektujem i iz misije rupe:)
A ovako je meni na bežičnom internetu preko usb sticka na bhtelecomu:)

Image

A evo i Sanskog Mosta da ne bude zabune:)

Image

52.60 KM 9GB, iz mišje rupe se još nisam prob'o konektovati al' valjda može i to:))) :bih: :bih: :bih:

pa čovječe bežični brži od adsl, moj adsl nikako 2mb da nabaci. fakat ludnica :S. ma ne znam kontao sam ja da ukinem skroz adsl, al imam problem ne može mi sub stick na pc. jednostavno zamrzne komp kad ga prikljucim. e sad možda je to zbog toga sto nisam imao sp3 na xp-u. juce formatirah komp, i stavih i taj sp3, al mi se ne probava, posto komp uspori. testiram pred naredno formatiranje:))
a i zraci ovo čudo tako da kabal je kabal:)
shiljak

#255 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by shiljak »

jel postoni neko uputstvo oko te opereme kada ti prikljuce adsl? Nako podesiti router, kako mu prstupiti, da li se dobije i router i modem? itd...
Neelix

#256 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by Neelix »

nema nikakvog uputstva, sve ti je podeseno. router/modem je u jednom :) samo klikni i surfaj
succa

#257 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by succa »

DoctorSa wrote:
succa wrote:
DoctorSa wrote:Image

Evo kako je meni na bežicnom internetu preko usb sticka na mtelu:) Samo ne znam sto pise Sanski Most, kad sam u Sarajevu :D Mada zaboli me :D

A bh telekom protok na paketu 8G je dosta manji od ovog. KOntam da dojavim adsl, jer ovdje imam 10 giga za 58 maraka, a mogu da se konektujem i iz misije rupe:)
A ovako je meni na bežičnom internetu preko usb sticka na bhtelecomu:)

Image

A evo i Sanskog Mosta da ne bude zabune:)

Image

52.60 KM 9GB, iz mišje rupe se još nisam prob'o konektovati al' valjda može i to:))) :bih: :bih: :bih:

pa čovječe bežični brži od adsl, moj adsl nikako 2mb da nabaci. fakat ludnica :S. ma ne znam kontao sam ja da ukinem skroz adsl, al imam problem ne može mi sub stick na pc. jednostavno zamrzne komp kad ga prikljucim. e sad možda je to zbog toga sto nisam imao sp3 na xp-u. juce formatirah komp, i stavih i taj sp3, al mi se ne probava, posto komp uspori. testiram pred naredno formatiranje:))
a i zraci ovo čudo tako da kabal je kabal:)
USB modem ne može raditi ako ti je procesor ispod 1 GHz, to je minimum, inače sve zablokira prilikom same instalacije. A što se tiče zračenja ništa manje nisi ozračen ni bez USB modema, pa na svakom ćošku je neki predajnik, ubi sa svih strana.
malosutra81

#258 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by malosutra81 »

imam jedno pitanje u vezi ovog bh telecom bezicnog interneta preko USB sticka (ako uopste i pricate i istom :D )
ja mislim na onaj Ultra net koji odnedavno reklamiraju... dakle, jel se moze koristiti u cijeloj BiH, ili je to neki posebni signal koji ne pokriva cijelo podrucje? i da, sta mi sve treba, samo kupim taj stick, dopunu i to je to?
succa

#259 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by succa »

malosutra81 wrote:imam jedno pitanje u vezi ovog bh telecom bezicnog interneta preko USB sticka (ako uopste i pricate i istom :D )
ja mislim na onaj Ultra net koji odnedavno reklamiraju... dakle, jel se moze koristiti u cijeloj BiH, ili je to neki posebni signal koji ne pokriva cijelo podrucje? i da, sta mi sve treba, samo kupim taj stick, dopunu i to je to?
Radi gdje god ima signala bhtelecoma s tim što vjerovatno nije svaki kutak pokriven sa 3g signalom ali imaš uvijek GPRS i EDGE. Samo se čuvaj roaminga. Što se Sarajeva tiče skoro sve je pokriveno 3g signalom, bar ovo što sam ja primijetio. Samo bih ti ja ipak preporučio neki paket na pretplatu, jeftinije je.
shiljak

#260 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by shiljak »

shiljak wrote:jel postoni neko uputstvo oko te opereme kada ti prikljuce adsl? Nako podesiti router, kako mu prstupiti, da li se dobije i router i modem? itd...
Neelix wrote:nema nikakvog uputstva, sve ti je podeseno. router/modem je u jednom :) samo klikni i surfaj
Da li se dobije i wireless u tom router/modemu???. Jer mi treba da sherujem internet konekciju preko wirelessa..
Znaci samo kad se prikljuci adsl (nije mojatv)..
I jos nesto, ako dodje wirelless sa tim modemom, kako cu pristupiti routeru, da mogu podesiti password za wireless mrezu?
neki

#261 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by neki »

shiljak wrote:
shiljak wrote:jel postoni neko uputstvo oko te opereme kada ti prikljuce adsl? Nako podesiti router, kako mu prstupiti, da li se dobije i router i modem? itd...
Neelix wrote:nema nikakvog uputstva, sve ti je podeseno. router/modem je u jednom :) samo klikni i surfaj
Da li se dobije i wireless u tom router/modemu???. Jer mi treba da sherujem internet konekciju preko wirelessa..
Znaci samo kad se prikljuci adsl (nije mojatv)..
I jos nesto, ako dodje wirelless sa tim modemom, kako cu pristupiti routeru, da mogu podesiti password za wireless mrezu?
Trazi pa ces ga mozda i dobiti :D ja trazio i dobio (ne radim u Telecomu i nemam stelu, samo nazvao i ljubazno pitao bil mi mogli postojeci modem zamjeniti za wireless router i sutradan ga dobio..dzaba) :D
routeru pristupas preko adrese 192.168.1.1 user: admin pass: admin
shiljak

#262 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by shiljak »

neki wrote: Trazi pa ces ga mozda i dobiti :D ja trazio i dobio (ne radim u Telecomu i nemam stelu, samo nazvao i ljubazno pitao bil mi mogli postojeci modem zamjeniti za wireless router i sutradan ga dobio..dzaba) :D
moze li br. telefona? :-D
Evo jos dva pitanja :D
- Da li se "routeru" i "modemu" pristupa preko iste adrese?
- Kako se podesava adsl konekcija u windowsu, nasao sam na ovoj adresi, ali ima li sta novije :D http://bit.ly/9O2ccR, ili se sada sam router konektuje, a ti samo prikopcas mrezni kabal?

Nemam adsl, nisam ga nikad podesavao, nego trebam da nekom podesim :D
neki

#263 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by neki »

shiljak wrote:
neki wrote: Trazi pa ces ga mozda i dobiti :D ja trazio i dobio (ne radim u Telecomu i nemam stelu, samo nazvao i ljubazno pitao bil mi mogli postojeci modem zamjeniti za wireless router i sutradan ga dobio..dzaba) :D
- Kako se podesava adsl konekcija u windowsu, nasao sam na ovoj adresi, ali ima li sta novije :D http://bit.ly/9O2ccR, ili se sada sam router konektuje, a ti samo prikopcas mrezni kabal?

pa podrska bihnet: 1422 :-) nisu oni bas toliko grozni koliko se ovdje prica..
router i modem su u ovom slucaju jedan uredjaj i pristupas svim opcijama preko iste adrese..
ako hoces da preko kucnog wireless prikljucujes vise uredjaja moras podesiti router da se sam konektuje na net (PPPoE konekcija) a onda on emituje signal na koji se kacis preko wireless kartice. Nemas sta podesavati adsl konekciju u windowsu (to se radi samo u slucaju da je router u bridge modu tj. na net se konektujes sa samo jednog racunara), komp sam prepozna wireless signal i trazi password (kojim si prethodno zastitio mrezu u postavkama routera) i na netu si.. :D
U slucaju da se konektujes na router preko mreznog kabla komp je konektovan na net cim ga upalis..ne trazi pass
shiljak

#264 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by shiljak »

neki wrote:
shiljak wrote:

router i modem su u ovom slucaju jedan uredjaj i pristupas svim opcijama preko iste adrese..
ako hoces da preko kucnog wireless prikljucujes vise uredjaja moras podesiti router da se sam konektuje na net (PPPoE konekcija) a onda on emituje signal na koji se kacis preko wireless kartice. Nemas sta podesavati adsl konekciju u windowsu (to se radi samo u slucaju da je router u bridge modu tj. na net se konektujes sa samo jednog racunara), komp sam prepozna wireless signal i trazi password (kojim si prethodno zastitio mrezu u postavkama routera) i na netu si.. :D
U slucaju da se konektujes na router preko mreznog kabla komp je konektovan na net cim ga upalis..ne trazi pass
Jel mi mozes jos samo reci koji se podci trebaju unositi kad se pravi pppoe konekcija u routeru?
neki

#265 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by neki »

shiljak wrote:
neki wrote:
shiljak wrote: moze li br. telefona? :-D

Jel mi mozes jos samo reci koji se podci trebaju unositi kad se pravi pppoe konekcija u routeru?
Ako je u pitanju router tp-link (a njih telecom uglavnom dijeli) onda ide ovako:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 1#p4085579
atko

#266 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by atko »

E da i ja otpjevam jednu baladicu o kerusi i sedam malih kucica bhtelecomu

Primjetih danas da imam skoro 11 GB na 8G paketu ... pogledam u periodu od 10-17.7 neka nepoznata MAC adresa se kacila i 15-og i 16-og skinula po 3,5 GB

Nazovem, zali se kad dodje racun...

Prekontrolisem sve postavke kuci sve ok... dakle s neke druge tacke je koristen ADSL ...
Nikad nikome nisam dao pass ... al reko da promjenim

Pokusam jedno 157 puta ali ne prolazi ... onda skontam da pass ne smije biti duzi od 12 karaktera ... ali to se ne validira ... a ja trebam biti vidovita djemila da znam ... haj skuzim to ... i prodje ... kad poruka

"Uspjesno ste poslali zahtjev za promjenu lozinke (passworda).
U slucaju problema sa novom lozinkom (passwordom) broj vaseg zahtjeva je: xxxxxx/xx "

E baaa ... pa wtf ... to neka teta tamo printa zahtjeve pa nosi referentu za ukucavanje novih pass-ova ... pa ovo je zalosno ... pa neko znaci vidi moj pass prije nego ga i setuje :lol: :D ... udri brigu na veselje...

Toliko o sigurnosti i zastiti u BHT :x ... a i za ovu zloupotrebu 100% je neko iz nutra ... no naravno ... oni nece smjeti da daju te podatke po zakonu o nja nja nja
Quaresma

#267 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by Quaresma »

budite sretni, meni u zadnje vrijeme uzastopno dolazi vecinom oko 100 km racuna za net, mater im, kad sam imao 3GB nisam presao limit nema te pare, kasnije 5GB prvi mjesec nista, a onda sve po 100 km, dobio 8GB doslo racuna 80 i nesta km. doslo vrijeme pa ni ne smim pogledati brojac, kad vidim onu kazaljku sto ide u crveno, malo fali da dobijem mozdani :x

da hoce xdsl da dodje u bihac bio bih najsretniji
plejka2

#268 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by plejka2 »

Vidim juce reklamu flat za 55km dupla brzina.Bolje da se na to preshaltash dok ne stigne xdsl :roll:
atko

#269 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by atko »

plejka2 wrote:Vidim juce reklamu flat za 55km dupla brzina.Bolje da se na to preshaltash dok ne stigne xdsl :roll:
To nova taktika BHT ... 8g 30 KM i toliko mi nabili prekoracenja ... i ja kazem ma bolje flat za 55 :D

NA sudu cemo zavrsiti iz principijelnih razloga :x
burek_in_space

#270 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by burek_in_space »

atko wrote:E da i ja otpjevam jednu baladicu o kerusi i sedam malih kucica bhtelecomu

Primjetih danas da imam skoro 11 GB na 8G paketu ... pogledam u periodu od 10-17.7 neka nepoznata MAC adresa se kacila i 15-og i 16-og skinula po 3,5 GB

Prekontrolisem sve postavke kuci sve ok... dakle s neke druge tacke je koristen ADSL ...

Pokusam jedno 157 puta ali ne prolazi ... onda skontam da pass ne smije biti duzi od 12 karaktera ... ali to se ne validira ... a ja trebam biti vidovita djemila da znam ... haj skuzim to ... i prodje ... kad poruka

U slucaju problema sa novom lozinkom (passwordom) broj vaseg zahtjeva je: xxxxxx/xx "

E baaa ... pa wtf ... to neka teta tamo printa zahtjeve pa nosi referentu za ukucavanje novih pass-ova ... pa ovo je zalosno ... pa neko znaci vidi moj pass prije nego ga i setuje :lol: :D ... udri brigu na veselje...

Toliko o sigurnosti i zastiti u BHT :x ... a i za ovu zloupotrebu 100% je neko iz nutra ... no naravno ... oni nece smjeti da daju te podatke po zakonu o nja nja nja
Zavrshicesh na sudu tako shto cesh najvjerovatnije morati platiti rachun i troshkove sporenja.
malosutra81

#271 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by malosutra81 »

atko wrote:E da i ja otpjevam jednu baladicu o kerusi i sedam malih kucica bhtelecomu

ja dossla na temu da se pozalim za isto , kad ugledah ovaj post.
ja sam kao :roll: prekoracila ogranicenje za 30km :-) (znaci oko 11GB ko kod tebe) pa oni fakat nisu normalni :x ovo mi se desavalo isto prije 7-8 mjeseci, predje mi 5gb u roku od sedmicu dvije, nidje veze, nit skidam filmove, pjesme nit sta, youtube vrlo vrlo rijetko. bila na granici daa se odjavim, i sve se vratilo u normalu...ja se, gle cuda, mogla uklopiti u 5 giga odjednom :roll: i evo sad opet, e sad me samo cudo moze sprijeciti da se ne odjavim! gulikoze, lihvari, lesinari :x :x

edit: i de nek mi neko preporuci drugog provajdera, fakat nemam pojma kakva je situacija kod ostalih. da ne kopam sama sad, kakav sam peh izabrrala bih goreg od BHtelecoma :roll:
atko

#272 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by atko »

link wrote: ako sam te dobro razumio, neko ti je provalio password i bihnet ti kriv :) takodjer, po kojoj logici si dosao do neka teta printa passworde. Haj ne ***
Hajd zanemarimo to sto si nekulturan :wink:

Da li je neko provlio ili "provalio" moj pass mene zaboli briga ... neko je zloupotrijebio moj account ... ok bihnet nije kriv ... ja cu platiti racun ... ali imam MAC adresu imam IP ... trazicu da mi daju paricu po kojoj je koristen ;) oni ce reci NEMOZE! zasto ? ... onda cu ja traziti da stave ogranicenje da adsl moze koristiti samo moja parica... nece ni to moci ;) jer kod njih nista ne moze ;)

No ne sekiraj se tarzicu ja svasta ... za razliku od tebe i njih ja se malo vise razumijem u mreze al da ti ne pokusavam objasniti nisam bas siguran da kontas ;)

Za babu ... je karikiranje bilo ... ili sto bi reko djuro vise figurativnoooo vise figurativno ... da ne objasnjavam nije vrijedno;)

A ti kreni odmah raditi na licnoj kulturi trebace ti ;)
ovajonaj

#273 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by ovajonaj »

ma daj evo kod na su bihacu slucaj i jos cekamo na rjesenje..kantonalno tuzilastvo proslijedilo u februaru nalog bhtelecomu da ima 15 dana da dostavi policiji podatke ko je zloubotrijebio nas adsl i nabio trosak u dva mjeseca oko 500 KM a bhtelecom to ni do dan danas nije ispostovao..znaci oglusili su se o nalog kantonalnog suda a gospodja sudija koja vodi taj slucaj i cije su mi ime i prezime rekli u policiji seferovic ilza se citavu sedmicu ne javlja na telefon a nije na godisnjem... il je na pauzi ili je nekud izisla mi govore kad god nazovem...cak je i taj inspektor policijski odustao da je zove i dao meni broj telefona i ime prezime da je zovem za informacije...i nije ni cudo sto su nam sudovi pretrpani kad pojedinci uopste ni ne rade svoj posao jer su vise po kafama nego na poslu...al moze im se...
malosutra81

#274 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by malosutra81 »

link wrote:LOL, a koji si ti faktor da tebi bihnet dostavi informaciju o tome ko je koristio tvoj password? samo policija na osnovu sudskog naloga moze dobiti taj podatak.

a o tome kako "se razumijes u mreze" svjedoci tvoje pominjanje IP adresa koje u ovoj prici nemaju ama bas nikakve veze.
svasta :roll: sto ti kazes LOL, on je bihnetov korisnik ciji je password vjerovatno zloupotrijebljen, ako i nije IMA PRAVO da mu se to provjeri. 'halo policija, neko mi je provalio u stan, zelim da nadjete pocinioca?', 'oprostite ko ste vi da znate ko vam je provalio u stan'
sad da se ne bi nakacio na ovo (ko da gledam da hoces), dijalog je iskarikiran, samo da ti prikazem kakve nebuloze pricas...
s druge strane ne bi me uopste zacudilo da u telekomu vrijedi isto pravilo :roll:
malosutra81

#275 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by malosutra81 »

link wrote:znaci po tvom, prica bi isla ovako:

ukrade mi neko password, napravi 100KM racuna, ja bez problema dobijem informaciju od BH Telecoma ko je to ucinio, odem sa bejzbol palicom i polupam mu stakla na autu???

fakat ne shvatam zasto je toliko tesko shvatiti da u tome nema logike. Obratite se policiji i ona ce uraditi svoj dio posla. Sudstvo je u nekoj stvari, pa od cijele price na kraju nece biti nista, ali boze moj, ovdje razgovaramo o bihnetu a ne o sudstvu.

Za covjeka iz bihaca, neko te u cijeloj prici fantasticno radi. Postoji nesto sto se zove protokol, i sve sto dodje na protokol, dobije svoj broj, tj bude zavedeno u protokol. E to sto je zavedeno, mora biti i rjeseno, inace glave padaju. a vjeruj mi da u bh telecomu niko ne zeli da izgubi posao radi nekog pisljivog prekoracenja. Takve stvari se rjesavaju rutinski.

Dakle, da sumiram, cuvajte passworde, vodite racuna o keylogerima i ostalim napastima na racunaru. Ako to ne radite, i neko vamm napravi prekoracenje, nemojte ovdje plakati kako je bihnet ovakav ili onakav.

ko je spominjao palice i lupanja auta :?
po meni bi procedura trebala biti slijedeca: odes u telecom, prijavis (podneses neki zahtjev sta vec), oni to istraze u razumnom roku, nazovu te, izvinu se, eventualno/refundiraju trosak i mirna bosna...oni neka se dalje bakcu s policijom i pociniocima.
al ne, treba se narod vucarati po sudovima, policijama...primjer iz bihaca govori sve ostalo. fuj...
Locked