BHTelecom All About

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Locked
rizibizi

#16101 Re: BHTelecom All About

Post by rizibizi »

U duhu ove price pink moja tv i to imam jedno pitanje.Planiram mjenjati mobitel,ovim univerzalno,fontele,kam i slicnim mi ne pada na pamet davati pare prvo jer nemam na gomili pare za mobitel koji hocu,drugo jer necu da dam gomilu i dobijem garanciju na softver.E sad,kontao sam uzimati nexus 4,galaxy s4 ili xperiu Z na telekomu sam razmisljao o onom paketu od 15 km plus oko 2.5 km za internet.Medjutim,odem na mtel i pogledam nexus 4 duplo jeftiniji na pretplati od 20 km na mtelu treba mi objektivno misljenje mtel ili telekom i zasto,sta bi se vise isplatilo u mom slucaju,u totalnoj sam dilemi?Znaci mjesecni fond kojim raspolazem za pretplatu je 20 km.
Maharadza

#16102 Re: BHTelecom All About

Post by Maharadza »

rizibizi wrote:U duhu ove price pink moja tv i to imam jedno pitanje.Planiram mjenjati mobitel,ovim univerzalno,fontele,kam i slicnim mi ne pada na pamet davati pare prvo jer nemam na gomili pare za mobitel koji hocu,drugo jer necu da dam gomilu i dobijem garanciju na softver.E sad,kontao sam uzimati nexus 4,galaxy s4 ili xperiu Z na telekomu sam razmisljao o onom paketu od 15 km plus oko 2.5 km za internet.Medjutim,odem na mtel i pogledam nexus 4 duplo jeftiniji na pretplati od 20 km na mtelu treba mi objektivno misljenje mtel ili telekom i zasto,sta bi se vise isplatilo u mom slucaju,u totalnoj sam dilemi?Znaci mjesecni fond kojim raspolazem za pretplatu je 20 km.
Pa valjda ako više zoveš 061/062 brojeve onda logično idi na BHT, ako one mtel/halo brojeve, onda mtel! Ako ne zoveš često, onda divi kod koga je jeftiniji uređaj i gdje je duža garancija! :wink:
Adi-g

#16103 Re: BHTelecom All About

Post by Adi-g »

rizibizi wrote:U duhu ove price pink moja tv i to imam jedno pitanje.Planiram mjenjati mobitel,ovim univerzalno,fontele,kam i slicnim mi ne pada na pamet davati pare prvo jer nemam na gomili pare za mobitel koji hocu,drugo jer necu da dam gomilu i dobijem garanciju na softver.E sad,kontao sam uzimati nexus 4,galaxy s4 ili xperiu Z na telekomu sam razmisljao o onom paketu od 15 km plus oko 2.5 km za internet.Medjutim,odem na mtel i pogledam nexus 4 duplo jeftiniji na pretplati od 20 km na mtelu treba mi objektivno misljenje mtel ili telekom i zasto,sta bi se vise isplatilo u mom slucaju,u totalnoj sam dilemi?Znaci mjesecni fond kojim raspolazem za pretplatu je 20 km.
m:tel jeste jeftiniji mnogo...
Fazon je sto oni daju tel na 12 rata max a ugovor ide na 24mj
U preplatu se odabere odgovarajuca komb minuta, interneta i sms dok u bhtelecom trosis kako god zelis
U mtel je obracunski period 60+1sec
U mtelu da bi posto korisnik i ako si nezaposlen platiti 4 preplate unaprijed, a ako si zaposlen onda 2 preplate
U bhtelecom mozes bez ovih placanja unaprijed ali ako si nezaposlen moras platit par racuna pa tek onda kupit telefon
U sustini mtel je isplatniji ako zelis i telefon

Sent from my HTC EVO 3D X515m using Tapatalk 2
seoBIH

#16104 Re: BHTelecom All About

Post by seoBIH »

Maharadza wrote:
Pa valjda ako više zoveš 061/062 brojeve onda logično idi na BHT, ako one mtel/halo brojeve, onda mtel! Ako ne zoveš često, onda divi kod koga je jeftiniji uređaj i gdje je duža garancija! :wink:
Ni u ludilu da uzimas nexus 4 koji u telekomu kosta 900KM, dok je na play store u nekim zemljama 249€ verzija od 16GB dok je 199€verzija od 8GB.

Sto se tice s4m cijena je tu i tamo prihvatljiva :) Mada moj pik bi bio s3, jer je odlican telefon :)
Maharadza

#16105 Re: BHTelecom All About

Post by Maharadza »

123456789 wrote:
Maharadza wrote:
Ni u ludilu da uzimas nexus 4 koji u telekomu kosta 900KM, dok je na play store u nekim zemljama 249€ verzija od 16GB dok je 199€verzija od 8GB.

Sto se tice s4m cijena je tu i tamo prihvatljiva :) Mada moj pik bi bio s3, jer je odlican telefon :)
Nije baš tako jeftin ali je opet drastično manja cifra nego u nas:

http://www.notebook.de/lg-google-nexus- ... rz-p-51867

S3 je tu negdje, mada je N4 dosta brži i ima prednost "čistoga" androida (AOSP) kao i najbrži update od svih android uređaja! Ako ima bilo koga u dojtšlandu, naravno da se ovaj N4 ili s3 (ili bilo koji drugi uređaj :mrgreen: ) isplate tamo uzeti, a koliko sam saznao kimtec (distributer za samsung u BiH kao i za telecom) priznaje u većini slučajeva te strane garancije, dok god im možeš predočiti račun/garantni list gdje si ga uzeo! Za LG nisam siguran, pošto je tu mes'čini stanić trade glavni distributer, ali i to se može telefonski raspitati i saznati! :thumbup:

Kein SIM- und Netlock! - ovo znači da je otključan telefon u pitanju! :wink:
rizibizi

#16106 Re: BHTelecom All About

Post by rizibizi »

Jeste ugovor na 24 mjeseca a telefon na 11 rata s tim da se 30% placa odmah ali je na nekom paketu od 20 km n4 400 km a u telekomu na onom od 15 780 i nesto KM.Jel ja kad otplatim ovih 11 rata mogu uzeti drugi telefon na isti ugovor ili moram cekati dvije godine da prodje?Znam za n4 i play store bilo je i ovdje samo ko sto rekoh fale pare na gomili a dijaspore se moze nafatati.KimTec je za Samsung,Dimotel/Mobis Electronic je za LG,Nokiju,Huawei i cini mise Alkatel.
nemezis

#16107 Re: BHTelecom All About

Post by nemezis »

rizibizi wrote:Jeste ugovor na 24 mjeseca a telefon na 11 rata s tim da se 30% placa odmah ali je na nekom paketu od 20 km n4 400 km a u telekomu na onom od 15 780 i nesto KM.Jel ja kad otplatim ovih 11 rata mogu uzeti drugi telefon na isti ugovor ili moram cekati dvije godine da prodje?Znam za n4 i play store bilo je i ovdje samo ko sto rekoh fale pare na gomili a dijaspore se moze nafatati.KimTec je za Samsung,Dimotel/Mobis Electronic je za LG,Nokiju,Huawei i cini mise Alkatel.
Na kojem paketu je N4 400 KM?
iceman2010

#16108 Re: BHTelecom All About

Post by iceman2010 »

Ako je tacno da je obracunska jedinica 60+1 na m:telu to je ogromna prednost bht-a pogotovo na ovim manjim paketima gdje svako gleda da mu je razgovor sto kraci. Razmislite malo, bacite na papir. Uzmite u obzir da ako vec potpisujes na 24 mj uzimas i 200%. To onda cini bht znacajno povoljnijim. Mrsko mi sada racunati koliko to u nekim varijantama izadje na 24 mjeseca i da li to pokriva razliku u cijeni aparata. Mozda kasnije i to malo proanaliziram.

Sent from my LT18i using Tapatalk 2
rizibizi

#16109 Re: BHTelecom All About

Post by rizibizi »

Moj mix 30 i telekomov midi 30 kad uporedjujes masala je razlike,a i na ostalim paketima je fina razlika u cijeni.Ne znam jedino ovo sto iceman kaze 60+1 na mtelu i sekunda na telekomu ali kontam ovako od oka da nema te matematike da na razgovorima mozes ustediti 200-300-400 KM zavisno od paketa,ipak treba staviti pod crtu pa vidjeti,razlika nije zanemariva.Do kad traje 200% akcija?
felichi

#16110 Re: BHTelecom All About

Post by felichi »

zna li neko ima li xperia z tablet u prodaji, zovem na tel kazu nema na cjenovniku, na sajtu pise da ima!
ČičineBrčine

#16111 Re: BHTelecom All About

Post by ČičineBrčine »

rizibizi wrote:Moj mix 30 i telekomov midi 30 kad uporedjujes masala je razlike,a i na ostalim paketima je fina razlika u cijeni.Ne znam jedino ovo sto iceman kaze 60+1 na mtelu i sekunda na telekomu ali kontam ovako od oka da nema te matematike da na razgovorima mozes ustediti 200-300-400 KM zavisno od paketa,ipak treba staviti pod crtu pa vidjeti,razlika nije zanemariva.Do kad traje 200% akcija?
Pa zavisi pogledas u imenik ako su ti vecinom telekomovi brojevi itekako ima matematike ;-)
Na papiru i u reklami sve to izgleda bajno, ali kad pocnu racuni dolaziti :mrgreen:
iceman2010

#16112 Re: BHTelecom All About

Post by iceman2010 »

rizibizi wrote:Moj mix 30 i telekomov midi 30 kad uporedjujes masala je razlike,a i na ostalim paketima je fina razlika u cijeni.Ne znam jedino ovo sto iceman kaze 60+1 na mtelu i sekunda na telekomu ali kontam ovako od oka da nema te matematike da na razgovorima mozes ustediti 200-300-400 KM zavisno od paketa,ipak treba staviti pod crtu pa vidjeti,razlika nije zanemariva.Do kad traje 200% akcija?
Moze majstore moze.

Mojmix 20 ima u najboljoj varijanti za pricanje 100 minuta i 100 poruka uracunato u 20 KM pretplate. Hajmo pretpostaviti da su ti razgovori kratki. neka bude 30 sec. Recimo da imas i poneki duzi, ali da imas i onih od 10-tak sec, pa su jedni kompenzirani drugim. Dakle, pretpostavimo prosjek trajanja razgovora od 30 sec. ovih 100 minuta se pretvori u 50 minuta, odnosno 100 razgovora po 30 sec, jer ti je svaki racunao kao minutu. Dakle, realno si imao 50 minuta razgovora i 100 poruka.

Hajmo sada na mini 15 i akciju 200%. Cijena razgovora ti je 10 pf. Dakle, 50 realnih minuta iz prethodnog komentara te kosta 5 KM. 100 poruka ti kosta 3 KM. Dakle, potrosio si 8 KM. Imas jos 7 KM u pretplati po ovim cijenama. Hajmo i njih iskoristiti na razgovore recimo. to je jos 70 minuta. Koliko kosta tih 70 minuta na m:telu pod pretpostavkom da ti razgovor traje 30 sec? To znaci da imas 140 razgovora po 30 sec, odnosno da ce ti biti naplaceno kao 140 minuta po cijeni od 15 pf. to ti je dodatnih 21 KM.

Dakle, 100 poruka i 120 minuta razgovora pod uslovom da ti prosjecan razgovor traje 30 sec na mini15 BH Telecoma kosta 15 KM plus PDV dok na mojmix20 kosta 41 KM plus PDV. Hoces da nastavis pricati na mob dalje? OK nije problem. Mini 15 je najskuplji sa cijenom razgovora od 0,20 KM po minuti (ispucao si bonus i vise ne vazi akcija 200% i cijena od 0,10 sec). Moj mix m:tela je 0,15, ali obracunska jedinica 60+1, a tvoj prosjecan razgovor 30 sec? Dakle tebi minuta izadje 0,30 KM. Dakle i svaka naredna minuta je na BH Telecomu jeftinija 0,10 KM.

Ali hajmo se vratiti na racunicu po kojoj si u okviru 15 KM iz mini15.

41-15 = 26 KM plus pdv = 30,42 KM

30 KM x 24 mjeseca = 720 KM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dakle, jedan dobar telefon!!!!!!!!!

Naravno ima i drugih racunica, ali mislim da je ova moja objektivna za dobar broj korisnika. U gornjem racunu je uzeta cijena razgovora u okviru mrezne grupe. Ako su ti u imeniku 061 i 062 brojevi razlika postaje jos drasticnija. Isto tako cinjenica da kod BH Telecom-a ovih 15 KM mozes trositi kako hoces je dodatna pogodnost. Takodjer imas dva najbroja prema kojima je i razgovor i SMS duplo jeftiniji.
seoBIH

#16113 Re: BHTelecom All About

Post by seoBIH »

Nije baš tako jeftin ali je opet drastično manja cifra nego u nas:
Maharadza, pricao sam o google play narudzbi i zato sam spomenuo nekoliko zemalja :) Mislim da je po toj cijeni dostupan u USA,UK,AU,DE,ESP i jos jedna ili dvije drzave. 199€ za 8gb verziju...
iceman2010

#16114 Re: BHTelecom All About

Post by iceman2010 »

I opet gledam ovaj S4 je i pored ove gore racunice na 12 mjeseci skuplji nego u BHT-a, a na 24 mjeseca je 110 KM jeftiniji (mojmix20 i mini 15 usporedba). Smijesno! Uzme te lopatom na razgovorima, a onda ti kao ponudi jeftin telefon. Raji mrsko racunati pa se zaleti i jos pljuje BHT, a ne konta da ga je ustvari M:tel uzeo i to lopatom.
seoBIH

#16115 Re: BHTelecom All About

Post by seoBIH »

iceman2010 wrote:I opet gledam ovaj S4 je i pored ove gore racunice na 12 mjeseci skuplji nego u BHT-a, a na 24 mjeseca je 110 KM jeftiniji (mojmix20 i mini 15 usporedba). Smijesno! Uzme te lopatom na razgovorima, a onda ti kao ponudi jeftin telefon. Raji mrsko racunati pa se zaleti i jos pljuje BHT, a ne konta da ga je ustvari M:tel uzeo i to lopatom.
S4 i s3 su daleko povoljnij u telekomu nego npr isti (s3) i slicni uredjaji prije godinu dana. Pa sjetite se samo apsurda koliko je s3 drzao cijenu vecu od s4 :) Mogli bi ici s cijenama jos nize, vjerujem da bi im i tada profit bio zadovoljavajuci, te se nadam da idu k tome.

No ono sto me razocara je ova neazurnost telekoma. Ne moze me niko ubijediti da je normalno prodavati n4 za 930KM u mini15 paketu, i za 808KM u 50KM paketu. Sto je previse previse je :( Da je cijena bila pristupacnija uzeo bih n4 a ne s3...
doff

#16116 Re: BHTelecom All About

Post by doff »

Ovo što je iceman objasnio je najnepovoljniji scenarij ali u stvarnosti je to malo drugačije. Obično kraći razgovori se zamjenjuju sms-om a minute se koriste baš u svrhu razgovora.

Razlika jo što kod mtela cijena poziva je jednaka prema svim mrežama i minute važe prema svim mrežama, dok kod Telecoma cijene se razlikuju.

Opet ko je dobar u planiranju i organizaciji, može sebi izvući najbolje
iceman2010

#16117 Re: BHTelecom All About

Post by iceman2010 »

doff wrote:Ovo što je iceman objasnio je najnepovoljniji scenarij ali u stvarnosti je to malo drugačije. Obično kraći razgovori se zamjenjuju sms-om a minute se koriste baš u svrhu razgovora.

Razlika jo što kod mtela cijena poziva je jednaka prema svim mrežama i minute važe prema svim mrežama, dok kod Telecoma cijene se razlikuju.

Opet ko je dobar u planiranju i organizaciji, može sebi izvući najbolje
Rekao sam da ima razlicitih racunica. Ne bih rekao da je bas najnepovoljniji scenarij. Nisam sada uzeo da je razgovor 10 sec. Uzeo sam 30 sec. Ima i onih razgovora od 10-tak sec. Hiljadu puta sam dosao u grad i prozvao raju da vidim gdje su. Covjek cim digne slusalicu kaze naziv objekta ne cekajuci pitanje, ja potvrdim da sam cuo i prekine. Ovakvi razgovori su vise od 9 puta jeftiniji na mini 15 u akciji 200% nego na mojmix 20 (6 takvih razgovora 0,10 pf plus PDV vs. 6 x 0,15 KM = 0,90 KM + PDV). Ja recimo (a znam jos takve raje) ne volim da kucam poruke. Lakse mi je nazvati. Potrazicu kasnije svoj racun da provjerim trajanje duzine razgovora ali sam ubjedjen da je vecina ispod minute. Vjerujem i kod ostale raja koja koristi ove manje pakete.

Evo i najpovoljnija racunica za M:tel: Samo gore neka bude da je 100 minuta, 100 minuta (svi razgovori traju duze od minute). To je onda kod BHT 10 KM plus 3 KM za poruke. Ostane 2 KM. Potrosis na razgovore, to je jos 20 minuta. Tih 20 minuta na M:tel-u kosta (duzi od minute) 20x0,15 = 3 KM.

Razlika za istu uslugu 23-15 KM = 8 KM plus PDV = 9,36 KM x 24 mjeseca = 224,64 KM.

Ovo je najpovoljnija varijanta za M:tel, a to je da su svi razgovori duzi od minute, a da nema onih kracih. Realnost kod korisnika koji koriste ove male pakete je ipak malo drugacija, ali cak i u ovom slucaju imas razliku od preko 200 KM.
doff

#16118 Re: BHTelecom All About

Post by doff »

Evo da ti sad objasnim u vezi računice. Fazon je da meni bude najjeftinija varijanta koja će mi zadovoljiti potrebe. Kad već govorimo o kupovini telefona, tu se baš i ne gleda koliko max možeš izvući minuta razgovora. Izabrao sam paket recimo od 100 min i 100 sms, ja ću se uštimat da mi to odgovara pod uslovom da dobijem telefon jeftino. To je bitno.

Ne volim ni ja baš tipkat poruke al sam naučio da moram i to koristiti u nekim momentima jer mi je jeftinija varijanta. Daleko smo mi od svjetskog standarda gdje platiš paket i pričaš mjesec dana kolko hoćeš (skoro pa doslovno).

Opet kažem ko zna dobro planirat, može uvijek izvuć sebi najpovoljnije
survie

#16119 Re: BHTelecom All About

Post by survie »

rizibizi wrote:....Do kad traje 200% akcija?
I mene ovo zanima i kako se prijaviti?
_Reds_

#16120 Re: BHTelecom All About

Post by _Reds_ »

survie wrote:
To je trajna akcija, dakle traje do daljnjeg.
survie

#16121 Re: BHTelecom All About

Post by survie »

_Reds_ wrote:
survie wrote:
To je trajna akcija, dakle traje do daljnjeg.
Pa jeli se treba nesto posebno prijavljivati ili te automaski prebace? Kako vidjetit da si na ovom modelu? Meni obracunava po klasicnim "mini 15" tarifama.
Kuki30

#16122 Re: BHTelecom All About

Post by Kuki30 »

Pa jeli se treba nesto posebno prijavljivati ili te automaski prebace? Kako vidjetit da si na ovom modelu? Meni obracunava po klasicnim "mini 15" tarifama.[/quote]

Moraš potpisati ugovor na 12 ili 24 mjeseca lično na šalteru bilo kojeg BH Telecom centra. Što je i logično jer na taj način svojevoljno pristaješ da nećeš mjenjati operatera. U slučaju prekida ugovora plačaš sve popuste koje su ti dali, a to može biti poprilično velika svota.
_Reds_

#16123 Re: BHTelecom All About

Post by _Reds_ »

Automatski je dobijes kad potpises na 12 ili na 24 mjeseca. Na web racunu se to ne vidi, ali kada ti dodje racun bude ti umanjeno.
survie

#16124 Re: BHTelecom All About

Post by survie »

_Reds_ wrote:...Na web racunu se to ne vidi, ali kada ti dodje racun bude ti umanjeno.
To me zbunjivalo. Nista, cekam racun.
iceman2010

#16125 Re: BHTelecom All About

Post by iceman2010 »

Image
Locked