BHRT - javni servis, državna radio-televizija

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
Nero Histrion

#351 Re: BHT

Post by Nero Histrion »

StupskaBitanga wrote:Treba stvari šire posmatrat. Vijeće RAK je zvanicno postalo istureni odjel političkih stranaka i sreća da do oktobra ne moze biti izabran direktor koji je namjenjen kućnom prijatelju milorada dodika jer nema političke klime za to. Ne treba naravno ni spominjati da nikakve potrebne kvalifikacije on nema. Sada kada vidimo da se stvari počinju desavati javno otvoreno bez ustezanja i makar prividno guranjem pod tepih dolazimo do udaranja posljednjeg cavla sanduka zvanog institucionalno djelovanje. Nastavi li se i dalje akcija udruženog djelovanja erotel i RTRS uz mirno posmatranje kako struke medjunarodne zajednice i političkih stranaka iz bloka bošnjačko bosanskog korpusa svima nam se piše crno
Nisu li iz RS-a trazili da njihov predstavnik bude na celu RAK-a? Sve je ovdje jasno k'o dan, samo se medjunarodna zajednica i Inzko jos uvijek prave da im nije jasno i ibrete se, k'o seoske mlade. Mutni su to poslovi sve skupa.
StupskaBitanga

#352 Re: BHT

Post by StupskaBitanga »

Njima je i bitno da se ibrete kao što kažeš ko seoska mlada jer šta bi oni ovdje radili i ne bi bili ovdje da se mi postanemo normalna i uređena država.
Tiger 033

#353 Re: BHT

Post by Tiger 033 »

"SP" u Brazilu na BHT

Image Od 12. juna do 13. jula u programu BHT 1 gledatelji će moći pratiti prijenose i specijalne emisije posvećene Svjetskom prvenstvu u fudbalu Brazil 2014.

Realizacija projekta Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu najznačajniji je TV poduhvat BHRT-a i u programskom i tehnološkom smislu, ne samo u ovoj godini. Historijski i debitanski nastup selekcije BiH na ovoj najvećoj fudbalskoj globalnoj smotri dodatni je faktor koji nosi posebnu težinu. BHRT je uložio maksimalne napore kako bi svojim gledateljima, slušateljima i čitateljima priuštio ovaj vrhunski ugođaj, iako je u ekstremno teškim uslovima, koji su uzrokovani finansijskim teškoćama.

BHT 1 će sve utakmice sa Svjetskog prvenstva emitirati u direktnim prijenosima, osim trećeg kola u grupnoj fazi takmičenja kada se one igraju u isto vrijeme. U tom će slučaju jedan susret biti emitiran u direktnom prijenosu, a drugi u snimku, a oba će biti dostupna na portalu bhrt.ba. Intenzivno se radi i na osiguranju emitiranja signala u HD formatu.

Image

U Brazil će putovati 10 članova ekipe BHRT-a, predvođeni šefom projekta Belminom Karamehmedovićem. TV komentatori će biti Igor Kristić, Zoran Šuko i Velid Spaho, a u ulozi stručnog gosta komentatora naći će se bivši kapiten reprezentacije BiH i jedan od naših najistaknutijih poznavatelja fudbalske igre Muhamed Konjić. Za BH Radio 1 izvještavat će Adnan Ljubović i Salih Hadžijalić.

Dvije ENG ekipe će slati posebne materijale iz Brazila, od kojih se izdvajaju oni koji će biti pripremani u Gvaruži, u kampu naše reprezentacije. Taj zadatak pripao je mladom novinaru Anelu Džankoviću, video novinaru Bojanu Hadžiabdiću i snimatelju Emiru Morini. Što se tiče studijskog programa, koji će počinjati sat vremena prije prve utakmice dana, nositelji posla u Sarajevu bit će Sportski program BHT 1 i Redakcija savremenog programa, koje će predvoditi izvršni urednici Medina Šehić i Nihad Zečević.

Stručni gosti u prvoj grupnoj fazi takmičenja trebali bi biti nekad vrhunski svjetski igrači Mehmed Baždarević, Saša Papac, Predrag Pašić i Elvir Bolić, koji će pratiti i analizirati sve utakmice u jednom kolu, dok bi jedan od njih bio posebno posvećen pripremama i analizama utakmica reprezentacije BiH. Pored njih, kroz studio BHT 1 proći će i druga velika imena, ne samo bh. fudbala, nego i drugi sportisti, te gosti iz drugih društvenih oblasti poput glumaca, pjevača i drugi. Osim sportskih priloga, u emisijama specijalnog programa govorit će se i o sociološkim i kultorološkim temama koje su na neki način vezane uz ovaj veliki događaj.

Voditeljske parove činit će Aleksandar Babić i Marina Golubović, Ognjen Dujković i Neda Tadić, te Slaviša Starčević i Maja Miralem.

Image

Poseban tretman imat će utakmice reprezentacije BiH na Svjetskom prvenstvu. Osim tonskih priloga, prije utakmice BHT 1 će se uživo uključivati na stadion i sa posljednjim informacijama iz našeg tabora najaviti taj duel. Zabilježit će se i reakcije naših igrača i stručnog štaba s dva punkta na stadionu poslije susreta. Podrazumijeva se, kamere BHT1 će tada biti u gradovima i sredinama širom Bosne i Hercegovine, uz javljanja reportera.
Asamoah Gyan

#354 Re: BHT

Post by Asamoah Gyan »

posto sam laik da pitam ovako, da li ce slika na kablovksoj (obicni televizor) biti recimo kvaliteta kao prijenos lige prvaka na obn-u koji takođe ide u hd signalu? Samo da ne bude presovana onim crnim trakama kao i obicno kad je bht u pitanju
cancel

#355 Re: BHT

Post by cancel »

OBN ne ide HD formatu. OBN ide u najjobičnijem SD 4:3 formatu samo što 16:9 sliku razvuku umjesto letterbox traka.

Dakle odgovor je NE, slika će biti BOLJA od OBN-a i NE, neće biti crnih traka.

Govorim za BHT HD, BHT SD je drugi par rukava i tu će slika ići sa tim trakama i biti loša.
It_is_a_Leclerc

#356 Re: BHT

Post by It_is_a_Leclerc »

Voditeljske parove činit će Aleksandar Babić i Marina Golubović, Ognjen Dujković i Neda Tadić, te Slaviša Starčević i Maja Miralem.
Acu, Ogija i Maju još i nekako. Al' Tadićka, Starčević i Golubovićka su političko-revijalni reporteri.
:-)

Koliko ja razumijem cijelu priču, HD je za sve.
Ne postoji nikakav BHT HD.
cancel

#357 Re: BHT

Post by cancel »

kako može biti "HD za sve"? to tehnički nije moguće provesti ni u nekim daleko daleko razvijenijim zemljama koje su se odavno "digitalizirale" i ugasile analogiju, a kamoli u BiH.

BHT1 ostaje i dalje normalno u SD formatu, no pravi se novi BHT HD samo za potrebe SP i to je cijela filozofija. Taj BHT HD će moći gledati samo oni preko kabla/iptv-a (gdje li već) uz odgovarajući prijemnik, dok BHT1 će standardno i dalje biti dostupan svima, od kabla do zemaljskih odašiljača i analogije.
Last edited by cancel on 10/06/2014 14:34, edited 1 time in total.
phillie

#358 Re: BHT

Post by phillie »

Image
It_is_a_Leclerc

#359 Re: BHT

cancel wrote:kako može biti "HD za sve"? to tehnički nije moguće provesti ni u nekim daleko daleko razvijenijim zemljama koje su se odavno "digitalizirale" i ugasile analogiju, a kamoli u BiH.

BHT1 ostaje i dalje normalno u SD formatu, no pravi se novi BHT HD samo za potrebe SP i to je cijela filozofija. Taj BHT HD će moći gledati samo oni preko kabla/iptv-a (gdje li već) uz odgovarajući prijemnik, dok BHT1 će standardno i dalje biti dostupan svima, od kabla do zemaljskih odašiljača i analogije.
Aha. Ja sam razumio da ti govoriš za ovaj "BH Telecom Moja TV" kanal što se spominje, pa mi ne bi jasno.

Sorry.

Jel sad Telecomov HD kanal bolji od BHT-ovog i da li uopšte ima bolji HD od HD-a ? Ne razumijem ja to nešto naročito..

Samo da pohvalim ovaj detalj:
Mehmed Baždarević, Saša Papac, Predrag Pašić i Elvir Bolić
Odlično će biti. Bolji i jači desk od HTV-ovog Vlaovića, Beusana i onog dugačkog što crta po ploči. Samo da bude neki fazon gdje oni stoje oko ploče sa igračima i prave formacije, a ne onaj tip emisije gdje oni, k'o u Pošteno, sjede i pričaju kad im se kaže.
phillie

#360 Re: BHT

Post by phillie »

Pa kod MojaTV je slucaj da ce BHT HD biti poseban kanal u HD paketu (koji ce placa), dok ce BHT SD ici u osnovnom paketu.

Kod telemacha je drugacija situacija, posto oni,valjda zbog tehnickih mogucnosti, mogu "otkljucati" BHT HD kanal, pa da ide prema svima....
FaceOff

#361 Re: BHT

Post by FaceOff »

PRATITE SVJETSKO PRVENSTVO U HD REZOLUCIJIC

Poštovani korisnici,

sa zadovoljstvom Vas obavještavamo da smo u saradnji sa BHRT-om izvršili potrebne pripreme za preuzimanje signala za praćenje Svjetskog prvenstva u HD rezoluciji.
Prema najavama BHRT-a, kanal bi trebao biti dostupan od 12.06.2014.

Uživajte u 64 utakmice vrhunskog fudbala u HD rezoluciji uz kablovske televizije M&H, HS i HKBnet.

Zajedno navijajmo za naše Zmajeve.
Cop21

#362 Re: BHT

Post by Cop21 »

phillie wrote:Pa kod MojaTV je slucaj da ce BHT HD biti poseban kanal u HD paketu (koji ce placa), dok ce BHT SD ici u osnovnom paketu.

Kod telemacha je drugacija situacija, posto oni,valjda zbog tehnickih mogucnosti, mogu "otkljucati" BHT HD kanal, pa da ide prema svima....
Je li to provjereno da će na "Moja TV" BHT HD ići u dodatni paket? Jer onda ne shvatam svrhu ubacivanja istog, s obzirom da se malo ko i pretplatio na ovaj HD paket.
phillie

#363 Re: BHT

Post by phillie »

According to bhtelecom temi :D Jer nesto kao ne postoje tehnicke mogucnosti da svima puste HD signal u isto vrijeme....
It_is_a_Leclerc

#364 Re: BHT

Uh, neću im ga ja onda.
Jebem im po mater lihvarsku. Svi mogu, oni ne mogu.
Malo im cijeli svijet...
Ma zdra'o, zdra'o...

Šta je SD ? Jel to ovo što sad imamo ?
phillie

#365 Re: BHT

Post by phillie »

It_is_a_Leclerc wrote:
Da
Cop21

#366 Re: BHT

Post by Cop21 »

A hoće li se ova "obična" SD verzija BHT-a popraviti što se tiče kvalitete slike?
phillie

#367 Re: BHT

Post by phillie »

Cop21 wrote:A hoće li se ova "obična" SD verzija BHT-a popraviti što se tiče kvalitete slike?
E to vec ne bih mogao da Vam kazem :D
cancel

#368 Re: BHT

Post by cancel »

It_is_a_Leclerc wrote:
Jel sad Telecomov HD kanal bolji od BHT-ovog i da li uopšte ima bolji HD od HD-a ? Ne razumijem ja to nešto naročito..
Naravno, itekako postoji razlika izmedju HD kanala, jednako kao sto danas vidis razliku izmedju SD kanala. Samo sto je ljudsko oko poprilicno ograniceno pa tu razliku ce daleko manje ljudi primijetiti nego kod SD-a.

Kod HD-a je najbitniji dobar bitrate i oni koji gledaju HD preko kabla gdje je taj bitrate neogranicen imati ce savrsenu sliku, sa druge strane kod onih na iptv-u taj bitrate nije neogranicen i oni ce imati i losiju sliku (u odnosu na one preko kabla), ali opet i ta losija slika je daleko bolja od SD i za prosjecnog gledatelja koji ne cjepidlaci jako dobra.
It_is_a_Leclerc

#369 Re: BHT

Ja mislim da nije legalno držati signal BHT HD kao taoca, što radi Telecom. To nikako ne može biti po zakonu. Znači, ja u sklopu računa za Moja TV plaćam tv pretplatu i želim da mi se, kao redovnom preplatniku omogući sve što imaju drugi pretplatnici.
phillie

#371 Re: BHT

Post by phillie »

Zar se placa pretplata u sklopu MojaTV paketa?
video

#372 Re: BHT

Post by video »

NE
video

#373 Re: BHT

Post by video »

It_is_a_Leclerc wrote:Ja mislim da nije legalno držati signal BHT HD kao taoca, što radi Telecom. To nikako ne može biti po zakonu. Znači, ja u sklopu računa za Moja TV plaćam tv pretplatu i želim da mi se, kao redovnom preplatniku omogući sve što imaju drugi pretplatnici.
Ne, nije istina, provjeri racun malo bolje ;-)
haga

#374 Re: BHT

Post by haga »

phillie wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:
Da
nije to SD..ovo trenutno sto je dostupno kablovskim operaterima je analogni BHT...da je SD u pitanju, kvalitet slike ne bi ni sekunde bio sporan...
FaceOff

#375 Re: BHT

Post by FaceOff »

Meni nije jasno, da li ce na ovom BHT1 HD kanalu u visokoj rezoluciji biti emitovane samo utakmice ili cjelokupni program BHT-a? I da li ce se ovaj kanal ugasiti sa krajem SP u nogometu?
Post Reply