BH yebena akademska zbilja
-
fyshek
#1 BH yebena akademska zbilja
Neki dan sam pisao o fakultetu novinarstva u Mostaru. Za neupućene, to je fax koji je napravljen za one koji bi htjeli diplomu, a nisu u stanju završiti. Do prije godinu/dvije na fax se ulazilo direktno na treću godinu i nakon dvije se dobivala diploma. Uvjet je bio dvije godine bilo kojeg drugog faxa. Tako su većina sadašnjih političara, javnih djelatnika iz hrvatskoga naroda dobili diplomu. Nedavno diplomiranje do prijeratnog šofera viljuškara u SOKO-lu dokazuje da se ne moraju ni ispiti polagati.
No, ono što me je navelo da pišem jeste ovo:
http://www.bljesak.info/modules.php?nam ... &sid=21094
Sigurno se sjećate njega i njegovih sunčanih naočala. Tijekom rata je snima reportaže tako da je dao napraviti table sa natpisima mjesta (npr. Jajce, Derventa,...), otišao na neko od brda između Širokog Brijega i Gruda (gdje nije rata bilo) i kao snimao izvješća iz tih mjesta (uzimajući informacije od drugih novinara). Tijekom rata je nasilno u stan bošnjačke obitelji (čiji ga je sin jednom bio i nokautirao), a trenutno, vjerovali ili ne, predaje na gore navedenom fakultetu, novinarsku etiku ili nešto slično. Moj rođak, (diplomirao i Italiji, magistrirao u Sarajevu, sad gonja doktorat) kad se vratio iz Italije, gdje je odbio bogat posao u Mediasetu, aplicirao da predaje kao asistent Odnose s javnošću i oni su ga odbili. Gledaj slučaja, odnose s javnošću drži Sapunar, mentor ovome majmunu o kojem pišem. Tko zna tko stoji iza njih! Žao mi samo mladih koji uistinu uče i koje maltretiraju ti i takvi profesori (i moja kći hoće dogodine na ovaj faks, nažalost). Najgore mi je što mi prijatelji pričaju da i u Sarajevu nije drugačija situacija. Šta nam drugo ostaje nego bježat!
No, ono što me je navelo da pišem jeste ovo:
Sigurno se sjećate njega i njegovih sunčanih naočala. Tijekom rata je snima reportaže tako da je dao napraviti table sa natpisima mjesta (npr. Jajce, Derventa,...), otišao na neko od brda između Širokog Brijega i Gruda (gdje nije rata bilo) i kao snimao izvješća iz tih mjesta (uzimajući informacije od drugih novinara). Tijekom rata je nasilno u stan bošnjačke obitelji (čiji ga je sin jednom bio i nokautirao), a trenutno, vjerovali ili ne, predaje na gore navedenom fakultetu, novinarsku etiku ili nešto slično. Moj rođak, (diplomirao i Italiji, magistrirao u Sarajevu, sad gonja doktorat) kad se vratio iz Italije, gdje je odbio bogat posao u Mediasetu, aplicirao da predaje kao asistent Odnose s javnošću i oni su ga odbili. Gledaj slučaja, odnose s javnošću drži Sapunar, mentor ovome majmunu o kojem pišem. Tko zna tko stoji iza njih! Žao mi samo mladih koji uistinu uče i koje maltretiraju ti i takvi profesori (i moja kći hoće dogodine na ovaj faks, nažalost). Najgore mi je što mi prijatelji pričaju da i u Sarajevu nije drugačija situacija. Šta nam drugo ostaje nego bježat!
-
Drumer
Nisam student, niti planiram ikad studirati ali bih se rado prikljucio vama kada odlucite da se metu ti kojekakvi supljeglavci. Imam strasno puno energije i volje za nokautiranje tih magaraca.. Javite ako sta organizujete. A mislim da je krajnje vrijeme da nesto poduzmete..
-
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Zasto BH
zbilja
Prije par dana na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu poznati novinar Smiljko Šagolj stekao je akademski stupanj magistra svojim radom naslovljenim "Lokalne TV i procesi globalizacije u BiH".
Prije par dana na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu poznati novinar Smiljko Šagolj stekao je akademski stupanj magistra svojim radom naslovljenim "Lokalne TV i procesi globalizacije u BiH".
-
kub lajkan
(Piše: Senad Avdić)
"Godinu-dvije prije rata Smiljko mi je Šagolj poluozbiljno predložio dok me vozio kući u svom automobilu Maruti sa Partizanovom cmo-belom zastavom obješenom na retrovizoru, kasnije ću shvatiti, nepovratno dakako, genijalan plan. "Vidi, znam hiljade ljudi koji cvikaju da ćeš ih razvaliti. Šta misliš, da ja krenem od jednog do drugog i svima kažem da plate pet-šest milja maraka (tisuće će tek kasnije biti otkrivene) ako ne žele da ih ti uništiš. A svak od njih ima aferima i plaši se javne blamaže. Možemo uzeti milione a da ništa ne (u)radimo".
Tako je govorio Smiljko, možda u šali, koju ja nisam umio pretočiti u "samoodrživ" poslovni projekat. Smiljko je umio, htio, znao i zato sad ima nekoliko dunuma poslovnog prostora na teritoriji od Šantićeve ulice u Mostaru do mog omiljenog stadiona, Poljuda u Splitu! Povrh toga je i magistrirao, zaposlio se na svim obližnjim katedrama za novinarstvo, "ima klinca od četiri i po" i milijun drugih tranzicijskih čudesa.
A ja još kradem dane Allahu (...)"
"Godinu-dvije prije rata Smiljko mi je Šagolj poluozbiljno predložio dok me vozio kući u svom automobilu Maruti sa Partizanovom cmo-belom zastavom obješenom na retrovizoru, kasnije ću shvatiti, nepovratno dakako, genijalan plan. "Vidi, znam hiljade ljudi koji cvikaju da ćeš ih razvaliti. Šta misliš, da ja krenem od jednog do drugog i svima kažem da plate pet-šest milja maraka (tisuće će tek kasnije biti otkrivene) ako ne žele da ih ti uništiš. A svak od njih ima aferima i plaši se javne blamaže. Možemo uzeti milione a da ništa ne (u)radimo".
Tako je govorio Smiljko, možda u šali, koju ja nisam umio pretočiti u "samoodrživ" poslovni projekat. Smiljko je umio, htio, znao i zato sad ima nekoliko dunuma poslovnog prostora na teritoriji od Šantićeve ulice u Mostaru do mog omiljenog stadiona, Poljuda u Splitu! Povrh toga je i magistrirao, zaposlio se na svim obližnjim katedrama za novinarstvo, "ima klinca od četiri i po" i milijun drugih tranzicijskih čudesa.
A ja još kradem dane Allahu (...)"
-
fyshek
Pa Bh zbilja zato što majmun predaje na mostarskom faksu, i to drži katedru bez magisterija, a kamoli doktorata, dok drugi učeni ljudi ne mogu ni prismrdit tamo. Nema natječaja, nema prilike ljudima koji žele nešto napraviti konstruktivno zbog ovakvih kao što je on. Imam iskustvo na poslu gdje mi je šef od traktoriste prije rata, postao direktorom u banci, i ja sa magisterijem i znanjem 3 jezika nemam perspektive jer je on iznad mene. Tražim način kako da se počnu mjenjati stvari, zato sam stavio ovo u diskusiju.xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx wrote:Zasto BHzbilja
-
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Dobro u pravu si al barem nije dobio na nasem univerzitetu.
A jeli on predaje na univerzitetu ili sveucilistu u Mostaru, jer iskreno ako je na sveucilistu tako im i treba kad se nesto odvajaju.
A jeli on predaje na univerzitetu ili sveucilistu u Mostaru, jer iskreno ako je na sveucilistu tako im i treba kad se nesto odvajaju.
-
fyshek
Predaje na Sveučilištu. Sve ti je to isto, mislim Univerzitet i Sveučilište. Naprotiv, ja sam da ima što više visokoškolskih ustanova, ali da rade kao što to i ovaj prefiks nalaže. I na jednom i na drugom uz plaćanje možeš diplomirat, bez da učiš. Na Sveučilištu imaš 2 eventualno 3 profesora koji su nepotkupljivi, ali budući da se njih marginalizira, isti k.... Na Univerzitetu su tako neorganizirani da niti preko papira ne znaju zataškati malverzacije. zbog toga nedavno ona afera na pedagoškom, iako mi se ona dekanica učinila dobrom osobom.xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx wrote:Dobro u pravu si al barem nije dobio na nasem univerzitetu.
-
kub lajkan
fyshek wrote:Predaje na Sveučilištu. Sve ti je to isto, mislim Univerzitet i Sveučilište. Naprotiv, ja sam da ima što više visokoškolskih ustanova, ali da rade kao što to i ovaj prefiks nalaže. I na jednom i na drugom uz plaćanje možeš diplomirat, bez da učiš. Na Sveučilištu imaš 2 eventualno 3 profesora koji su nepotkupljivi, ali budući da se njih marginalizira, isti k.... Na Univerzitetu su tako neorganizirani da niti preko papira ne znaju zataškati malverzacije. zbog toga nedavno ona afera na pedagoškom, iako mi se ona dekanica učinila dobrom osobom.xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx wrote:Dobro u pravu si al barem nije dobio na nasem univerzitetu.
Ovo je ODLICNA tema. Nadam se da ce biti zanimljivih fakata. Ovo sa obrazovanjem kod nas stvarno ne vodi nikuda...
-
meatoverhere
Ah taj Smiljko. Mi malo stariji se sjecamo sudjenja Andriji Artukovicu i Smiljkovih izvjestaja sa tog sudjenja i velikih, politicki ispravnih rijeci u onom vaktu kao sto su "svirepi ustaski alikovac" i slicno. Nisam siguran jel' on ili mu kolega Ilija Guzina, ali meni se cini Smiljko, snimio izvjestaj ispred zida na Ciglani i to predstavio kao reportazu ispred kineskog zida. Sta reci, treba li se cuditi da nasi ljudi sa strahom i stidom pokazuju BH diplome. Situacija jeste malo bolja na sarajevskom "Unezvjeritetu", ali kad vidim ko nam je Rektor onda mi se cini da ni mi nismo daleko odmakli. Eno i Ejup ima svoj fakultet. Sve u svemu lakrdija i sprdacina koju ce generacije i generacije skupo placati.
- Fair Life
Zanimljiv fakat...kub lajkan wrote:Ovo je ODLICNA tema. Nadam se da ce biti zanimljivih fakata. Ovo sa obrazovanjem kod nas stvarno ne vodi nikuda...