BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
781
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1307

Comanche

#6401 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Comanche »

Navedeno kao primjer. Bit je uglavnom ista. Vojska bez avijacije i protivvazdusne adekvatne odbrane je nula.

Ja bih u našem slučaju napisao bez avijacije ili pvo... I mislim da je realnije kupiti kvalitetan pvo sistem koji bi bio dovoljan za odbranu od zastarjelih migova i f16. Još da se može po potrebi modernizovati

Pa da, ali Izetbegovicu su prece haubice i dronovi kojih ionako ima na pretek. Samo PVO treba ganjati, ali mi dobar PVO necemo docekati zadugo.
Ovdje ima ljudi koji pisu a nemaju bas puno znanja u vezi naoruzanje i namjenske industrije.

Kao prvo, nama neka moderna PVO nije toliko neophodan. U nasem okruzenju, nema drzave koja bi koristila svoju avijaciju za neke velike operacije. Sprski Mig 29 su lovci presretaci i uopste nisu namjenjeni za napade na zemlji. Hrvatska kupuje F16 koji su solidni za napade na zemlji, njih nema puno da bi napravili nekakvu razliku, a i navodece granate za njih su tako skupe da bi Hrvatska bankrotirala poslje 6 mjeseci. (Malo preuvelicavam)

Znaci imati proizvodnju, minobacaca, haubica i granata za podrsku istih pokriva sve nase potrebe za artiljerijom. U kombinaciji sa dronovima za korekciju paljbe to je ucinkovitije nego eskadrila aviona.

Od pjesadijskog naoruzanja, ako napravimo svoju automatsku pusku, pistolj, bacac granata i rpg, imamo 75% sve sto nam treba za odbranu. Jedino sto nam je potrebno je moderniji PT sistem. Ako bi se nesto moglo napraviti sa licensom iz Pakistana za Crvenu Strijelu, to bi bio pun pogodatk.

Sto se tice oklopa, to je previse skupo i komplikovano. Ono sto trenutno ima u BiH je sasvim dovoljno jer ni nase komsije vise nemaju stotine i stotine tenkova koje tek tako mogu poslati svojim saveznicima u BiH.
decembar2017

#6402 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by decembar2017 »

Comanche wrote:
Navedeno kao primjer. Bit je uglavnom ista. Vojska bez avijacije i protivvazdusne adekvatne odbrane je nula.

Ja bih u našem slučaju napisao bez avijacije ili pvo... I mislim da je realnije kupiti kvalitetan pvo sistem koji bi bio dovoljan za odbranu od zastarjelih migova i f16. Još da se može po potrebi modernizovati

Pa da, ali Izetbegovicu su prece haubice i dronovi kojih ionako ima na pretek. Samo PVO treba ganjati, ali mi dobar PVO necemo docekati zadugo.
Ovdje ima ljudi koji pisu a nemaju bas puno znanja u vezi naoruzanje i namjenske industrije.

Kao prvo, nama neka moderna PVO nije toliko neophodan. U nasem okruzenju, nema drzave koja bi koristila svoju avijaciju za neke velike operacije. Sprski Mig 29 su lovci presretaci i uopste nisu namjenjeni za napade na zemlji. Hrvatska kupuje F16 koji su solidni za napade na zemlji, njih nema puno da bi napravili nekakvu razliku, a i navodece granate za njih su tako skupe da bi Hrvatska bankrotirala poslje 6 mjeseci. (Malo preuvelicavam)

Znaci imati proizvodnju, minobacaca, haubica i granata za podrsku istih pokriva sve nase potrebe za artiljerijom. U kombinaciji sa dronovima za korekciju paljbe to je ucinkovitije nego eskadrila aviona.

Od pjesadijskog naoruzanja, ako napravimo svoju automatsku pusku, pistolj, bacac granata i rpg, imamo 75% sve sto nam treba za odbranu. Jedino sto nam je potrebno je moderniji PT sistem. Ako bi se nesto moglo napraviti sa licensom iz Pakistana za Crvenu Strijelu, to bi bio pun pogodatk.

Sto se tice oklopa, to je previse skupo i komplikovano. Ono sto trenutno ima u BiH je sasvim dovoljno jer ni nase komsije vise nemaju stotine i stotine tenkova koje tek tako mogu poslati svojim saveznicima u BiH.

U vecini se slazem samo ovo a pusku i pistolj da sami prizvodimo mislim da nije toliko vazno za odbranu.

Toga ima na trzistu i moze se nabaviti sa razlicih strana , mislim da je mnogo vaznije , a to se pokazalo i u prosloj agresiji, mobilnost. Mislim da bi tu trebalo da posveti mnogo vise paznje, da se nabave vazdusne i kopnene transportne jedinice ( kamioni, oklopni transporteri,helikopteri pa cak i manji avioni ) i da bi to znacilo vise nego da sada pare ulazemo u proizvodnju puski i pistolja.
Comanche

#6403 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Comanche »

decembar2017 wrote:
Comanche wrote:

U vecini se slazem samo ovo a pusku i pistolj da sami prizvodimo mislim da nije toliko vazno za odbranu.

Toga ima na trzistu i moze se nabaviti sa razlicih strana , mislim da je mnogo vaznije , a to se pokazalo i u prosloj agresiji, mobilnost. Mislim da bi tu trebalo da posveti mnogo vise paznje, da se nabave vazdusne i kopnene transportne jedinice ( kamioni, oklopni transporteri,helikopteri pa cak i manji avioni ) i da bi to znacilo vise nego da sada pare ulazemo u proizvodnju puski i pistolja.
Slazem se ja da je to sve lako nabaviti ako imas pristup trzistu. Nazalost mi smo okruzeni potencijalnim neprijateljima, koji nas opet mogu zatvoriti da nemamo nikakvog izlaza iz BiH. A sto se ticem mobilnosti, da u pravu si. Srbi su samo zahvaljujuci mobilnosti mogli krpiti rupe u odbrani sa svojim elitnim jedinicima. Ali proizvodnja helikoptera, aviona je nemoguca za nas a i razvoj oklopnjaka je preskup i pretezak.
Znaci ovo je tema za namjensku industriju a ne sta bi mi trebali kupiti za uspjesnu odbranu od buduceg rata.
O onome sto nemozemo proizvesti, netrebamo ni raspravljati na ovoj temi.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#6404 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Bobi »

Šta je ovo ovdje, SDA vojna doktrina :lol: .
decembar2017

#6405 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by decembar2017 »

Bobi wrote:Šta je ovo ovdje, SDA vojna doktrina :lol: .
@ comanchi Razumijem ja to ali da li se stvarno isplati ulagati u proizvodnju pusaka i pistolja ako je primarno za odbranu ? Napravi se koliko, 100-200 000 komada oruzja i sta onda ? Zatvoriti fabriku jer si obezbjedio potrebnu kolicinu ili da se pokusa prodavati na stranom trzistu koje je
1) ili je prezasiceno sa pjesadijskim oruzjem
2) treba ti jaka politicka podrska zemlje iz koje se dolazi

Akoje vec za odbranu pozeljenije je da se kupi vani na vrijeme , pusku mozes da konzervujes decenijama, znas sam koliko je bilo oruzja 90 -ih napravljenih 50 i 60-ih , potpuno ispravno radili ? Nije to da ja ne bi volio da mi to imamo ali se samo pitam da li je to bas ekonomski isplativo a ima drugih prioritetnijih rupa za popuniti ?
A gledano na iskustvu iz 90 -ih nije bio manjak oruzja samog po sebi kritican vec municije i granata za njih, to je mozda prioritenije da se obezbjedni da se taj segment zaokruzi , i sto se tice odbrane a i izvoza/ekonomije.

@bobi Sta ces, da je komunjarska bilo bi o organizovanju koncerata za mir :lol:
archi_a

#6406 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by archi_a »

Sdp doktrina, inače poznatija kao Slučajni prolaznik!!! :D
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#6407 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Bobi »

Zna Bake šta nama treba, trebaju nam helikopteri ali sa Super Pumama ne može da se brani od susjeda i komšija sad pred izbore :D.
drndalo

#6408 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by drndalo »

decembar2017 wrote: @bobi Sta ces, da je komunjarska bilo bi o organizovanju koncerata za mir :lol:
Na svu srecu komunjare su u Istocnoj Bosni prodavale PAPovke clanovima SDA '90, a ne vodje iste stranjke... Moja dvojica kolega iz Foce se jos pohvalise na faxu da su zaradili po 200 DM kad su ih preprodali... Sa 600 na 800... Komunjare iz izhebale... :zzzz:

I da, od Armije BiH, vodjene velikim vizionarima i SDA logistricarima sam dobio prvu i jedinu uniformu i cizme u augustu '95. A demobilisao se u novembru... Do tada sam derao svoje... ******* im se u usta lopovska !
asker

#6409 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by asker »

Ako ikako moze bez kakenja po ovoj temi :bih:
Kejn

#6410 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Kejn »

kiligonzales wrote:
Kejn wrote:Bošnje hoće snajpu da prave :D Oooo Mašala
Bjezi ba brukamo se samo s ovim pricama, pogledaj ovo :)

https://www.youtube.com/watch?v=FinRqCocwGE
HAHAHAH Odgledao sam :lol:
Da ovo nije Goražde :lol:
jao_situacije

#6411 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by jao_situacije »

decembar2017 wrote:
@ comanchi Razumijem ja to ali da li se stvarno isplati ulagati u proizvodnju pusaka i pistolja ako je primarno za odbranu ? Napravi se koliko, 100-200 000 komada oruzja i sta onda ? Zatvoriti fabriku jer si obezbjedio potrebnu kolicinu ili da se pokusa prodavati na stranom trzistu koje je

Akoje vec za odbranu pozeljenije je da se kupi vani na vrijeme , pusku mozes da konzervujes decenijama, znas sam koliko je bilo oruzja 90 -ih napravljenih 50 i 60-ih , potpuno ispravno radili ? Nije to da ja ne bi volio da mi to imamo ali se samo pitam da li je to bas ekonomski isplativo a ima drugih prioritetnijih rupa za popuniti ?
A gledano na iskustvu iz 90 -ih nije bio manjak oruzja samog po sebi kritican vec municije i granata za njih, to je mozda prioritenije da se obezbjedni da se taj segment zaokruzi , i sto se tice odbrane a i izvoza/ekonomije.

šta nas briga jel ekonomski opravdano bekto to treba da konta
što se tiče granata stvar je u sirovinama i barutu
kiligonzales

#6412 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kiligonzales »

Kejn wrote:
kiligonzales wrote:
Kejn wrote:Bošnje hoće snajpu da prave :D Oooo Mašala
Bjezi ba brukamo se samo s ovim pricama, pogledaj ovo :)

https://www.youtube.com/watch?v=FinRqCocwGE
HAHAHAH Odgledao sam :lol:
Da ovo nije Goražde :lol:
Od rata sa Rusima oni ovako, ovo je Pobjeda prije gorazdanske Pobjede :lol:
jao_situacije

#6413 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by jao_situacije »

Comanche wrote:

jesi se raspisao bezveze.
ovdje se ne radi o neznanju nego se radi o istočnom komšiji
oni vole te stvari oko neba migovi s300 i tako, malkice se prepao jer će nato da gađa oko bl pa ga ta slika vraća u devedeste
zato i kmeči oko s300 i aviona

da ga citiramo sa teme o siriji
by Opako Deriste » 16/04/2018 15:14

Opet kazem, da li si istrazio dogadjaje koji su prethodili srpskim zlocinima na Kosovu?

DaysleepeR wrote:

sta istrazio, dozivio :D

Opako Deriste wrote:

E vidis, odma aludiras na rat u BiH, a mi pricamo o slucaju Kosovo. Cinjenica je da su Albanske paravojne formacije (tipa UCK), pod inostranom podrskom dijasporskih Albanaca pocinjali unutrasnje sukobe sa srpskom policijom i civilima. Odgovor na to je bio zlocin u racku i jos par masakra. Ne moze se lako preci preko tog americkog mjesanja gdje im nije mjesto.
amerikanci se mešaju gde im nije mesto, bre.
asker

#6414 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by asker »

Pratite li drugovi? Stasa Kosarac hoce da zna sta se proizvodi, u kojim kolicinama, sta se radi sa onim sto se ne izveze itd.

:lol:
jao_situacije

#6415 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by jao_situacije »

Bobi wrote:Zna Bake šta nama treba, trebaju nam helikopteri ali sa Super Pumama ne može da se brani od susjeda i komšija sad pred izbore :D.
Image

:mrgreen:
arzuhal

#6416 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by arzuhal »

asker wrote:Pratite li drugovi? Stasa Kosarac hoce da zna sta se proizvodi, u kojim kolicinama, sta se radi sa onim sto se ne izveze itd.

Image
jao_situacije

#6417 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by jao_situacije »

asker wrote:Pratite li drugovi? Stasa Kosarac hoce da zna sta se proizvodi, u kojim kolicinama, sta se radi sa onim sto se ne izveze itd.

gdje je to ?
asker

#6418 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by asker »

jao_situacije wrote:

gdje je to ?
Pa cijela genocidna tvorevina se digla na noge, top vijest u uvodnim minutama dnevnika.
U Petak neka vanredna sjednica u Sarajevu, saziva je Bosic na inicijativu zabrinutih dokazanih domoljuba Spirica, Majkicke, lepe Milice, Stase, Prodanovica i jos nekog anonimusa.

Traze ljudi uvid u proizvodnju, hoce da pronjuskaju po Igmanu, BNT-u itd.
kiligonzales

#6419 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kiligonzales »

decembar2017 wrote:

Samo angazovati Pakistance, da nam posalju svoje burazere da na crno stancaju oruzje po cijeni jedno smartphonea :D
jao_situacije

#6420 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by jao_situacije »

asker wrote:
jao_situacije wrote:

gdje je to ?
Pa cijela genocidna tvorevina se digla na noge, top vijest u uvodnim minutama dnevnika.
U Petak neka vanredna sjednica u Sarajevu, saziva je Bosic na inicijativu zabrinutih dokazanih domoljuba Spirica, Majkicke, lepe Milice, Stase, Prodanovica i jos nekog anonimusa.

Traze ljudi uvid u proizvodnju, hoce da pronjuskaju po Igmanu, BNT-u itd.
aha :mrgreen:
155_mm

#6421 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Košarac: Neophodno je da Izetbegović dođe pred predstavnički dom
18.04.2018 18:26 | Srna

Sarajevo - Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac rekao je da ovaj klub smatra da je neophodno da bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović dođe pred Predstavnički dom i da poslanicima dostavi informacije o tome ko se i zašto naoružava u BiH.

On je izjavio novinarima u Sarajevu da ovaj klub zahtijeva sazivanje hitne sjednice Predstavničkog doma u roku od tri dana sa jednom tačkom dnevnog reda - ratnohuškačke izjave bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u vezi sa proizvodnjom naoružanja u fabrikama namjenske industrije na teritoriji FBiH.

Prema njegovim riječima, poslanici Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu smatraju da postoje opravdani razlozi za sazivanje hitne sjednice Predstavničkogh doma, jer su izjave Izetbegovića krenule sistematično, 24. marta, na skupu SDA.

Košarac je podsjetio da je predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić pohvalio kapacitete i napredak namjenske industrije u tom entitetu, te da je za Izetbegovića ta izjava ohrabrujuća.

Prema njegovim riječima, Izetbegović je rekao da će FBiH zaokružiti svoju namjensku proizvodnju, da će raditi pokretnu haubicu, puška je već napravljena, a radiće i dronove, raketne sisteme, te potpuno zaokružiti proizvodnju municije.

Košarac je rekao da je Izetbegović još izjavio da će se to "raditi za tržište, ali i za ne daj Bože".

"Četiri dana poslije, 16. aprila, Izetbegović ponovo govori da će napraviti vojni transporter, napravili su pušku, višecjevni bacač, rakete i granate, te da će imati i dronove", podsjetio je Košarac i naveo da je Izetbegović rekao i da se nikad više neće desiti da im neko pokuca na vrata, a da nemaju čime odgovoriti.

On je rekao da poslanici Kluba SNSD-a traže da sjednici prisustvuju i član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić, te predsjedavajući Predsjedništva Dragan Čović, ali i predstavnici Ministarstva odbrane BiH, kako bi iznijeli tačne podatke o količini i vrsti naoružanja koje se proizvode u fabrikama namjenske industriju u FBiH.

Oni bi, kaže Košarac, trebalo da odgovore na pitanje šta se dešava sa naoružanjem i municijom koja nije izvezena i prodata inostranim kupcima, jer su to informacije koje treba da znaju građani BiH.

On je istakao da je sazivanje ove sjednice ključno pitanje bezbjednosti u BiH, preko čega Predstavniki dom ne smije prelaziti.

"Očekivalo smo da će Ivanić sazvati sjednicu Predsjedništva i da će se izjasniti po tom pitanju, što on nije učinio", rekao je Košarac, te dodao da se "Ivanić očito ne želi baviti time".

Prema njegovim riječima, Republika Srpska ima vrlo jasnu afirmisanu politiku mira i stabilnosti.

"Institucije Srpske su donijele Rezoluciju o vojnoj neutralnosti koja govori o tim pitanjima. S druge strane, Izetbegović ima dosta unutrašnjih, ali i regionalnih problema, koji se odnose na Srbiju i Hrvatsku", rekao je Košarac, te dodao da Izetbegović želi neku vrstu konfrontacije sa rukovodstvom Republike Srpske već duži period, ali i sa predstavnicima Hrvata.

Osvrćući se na najnoviji izvještaj Evropske komisije, Košarac je rekao da je BiH, prema informacijama, u totalnom zastoju, da Savjet ministara nije uradio to u duhu kako je to obećavao Briselu.

"Savjet minsitara se bazirao na samohvalisanje predsjedavajućeg Denisa Zvizdića i njegovog zamjenika Mirka Šarovića", rekao je Košarac, te dodao da mnogi pokazatelji govore da je BiH u dubokoj krizi, te da je Savjet ministara, u ovakvoj strukturi, definitivno propao.

Komentarišući današnji susret Zvizdića sa premijerom samoproglašenog Kosova i Metohije Ramušom Haradinajem u Skoplju na marginama Prvog digitalnog samita zapadnog Balkana, Košarac je rekao da će SNSD zatražiti odgovornost Zvizdića zbog tog sastanka, jer se postavlja pitanje u čije ime i u kom svojstvu je on razgovarao sa Haradinajem kada se zna da BiH nije priznala samostalnost te južne srpske pokrajine.

"SNSD poziva ministre iz SDS-a i PDP-a da napuste Savjet ministara zbog ovog Zvizdićevog postupka. Zvanična politika Republike Srpske je jasna - Kosovo i Metohija su sastavni dio Srbije. A podsjećam ih i da BiH nije priznala njegovu nezavisnost", istakao je Košarac.
https://www.glassrpske.com/novosti/vije ... 59948.html

hoce cojek tacne podatke o kolicini i vrstama municije i oruzja koje bosnjo moze proizvesti. :lol:

pa nek saceka kraj predizborne i svi ce mo sve saznati.
155_mm

#6422 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

ko o cemu bosnje o oruzju
Rijetki primjerci oružja iz Kolekcije Bošnjačkog instituta na izložbi

https://www.klix.ba/magazin/kultura/rij ... 0418111#13
Kejn

#6423 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Kejn »

jao_situacije wrote:
Bobi wrote:Zna Bake šta nama treba, trebaju nam helikopteri ali sa Super Pumama ne može da se brani od susjeda i komšija sad pred izbore :D.
Image

:mrgreen:
Bosnia and Herzegovina will spend €300 million on 12 new Eurocopter AS332 Super Puma helicopters in the period 2016 - 2025[16]
:D
Maraschino

#6424 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Maraschino »

155_mm wrote:

hoce cojek tacne podatke o kolicini i vrstama municije i oruzja koje bosnjo moze proizvesti. :lol:

Djikani na Haparatima i poneki kamenko.
155_mm

#6425 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Maraschino wrote:
155_mm wrote:

Djikani na Haparatima i poneki kamenko.
i dok oni zovu baketa da dodje na sjednicu bake sastanci sa drugima.
Image
Izetbegović je u sjedištu NATO-a u Briselu o tim temama razgovarao i s ambasadorima Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Njemačke, Francuske i Italije, članicama "Kvinte", saopćeno je iz Predsjedništva BiH.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/izetbeg ... /180417146

jos samo fali da bake izjavi da je ugovorio saradnju u namjenskoj sa NATO-om.

na ovoj slici izgleda stoltenberg moli baketa da mu proda koji takticki snajper 12.7 mm. bake mu odgovara da mora da vidi sta kaze kosarc na to.
Post Reply