BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
782
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1308

krater

#5151 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by krater »

krater wrote:
krater wrote:
Dodijeljenih 2.000.000 KM će vogošćanski Pretis d.d. upotrijebiti za nabavku i instaliranje pogona za livenje eksploziva
http://www.kotaind.sk/en/portfolio-akti ... ialov.html
Image

http://www.kotaind.sk/images/e-katalogy ... index.html
Sa Preventom radimo na izradi padobrana za svijetleće granate. U pitanju je posebno platno a ono što je bitno jeste da ćemo nakon što ovaj projekat bude uspješno okončan postati neovisni od stranih dobavljača i zajedno sa ostalim kompanijama u okviru namjenske industrije bićemo u mogućnosti praviti u potpunosti domaće proizvode“,

Image
anelsol

#5152 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

krater wrote:
krater wrote:
Dodijeljenih 2.000.000 KM će vogošćanski Pretis d.d. upotrijebiti za nabavku i instaliranje pogona za livenje eksploziva
http://www.kotaind.sk/en/portfolio-akti ... ialov.html
Image

http://www.kotaind.sk/images/e-katalogy ... index.html
Hvala na brzoj informaciji i svaka cast na trudu (odmah I katalog). Iako cesto ne razumijem procese koje prikazujete u svojim postovima, oni su mi najkonkretniji
Alfons Kauders

#5153 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Alfons Kauders »

asker wrote: Nasa NI zaista ide naprijed krupnim koracima, a najbolje se tek ocekuje. Vise postovanja prema NI ima po Srbijanskim forumima, nego kod nekolicine vas pljuvatora na sve sto dolazi iz BiH.
Biznis je biznis, a konkurencija je zdrava. Srbija je zajebana konkurencija u NI, ali i BiH je kada se u obzir uzme velicina i kapaciteti.

A ima tu i dosta prostora za saradnju. Srbiji odgovara da mi dobro radimo, i obrnuto.
mirsek

#5154 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mirsek »

Alfons Kauders wrote:
asker wrote: Nasa NI zaista ide naprijed krupnim koracima, a najbolje se tek ocekuje. Vise postovanja prema NI ima po Srbijanskim forumima, nego kod nekolicine vas pljuvatora na sve sto dolazi iz BiH.
Biznis je biznis, a konkurencija je zdrava. Srbija je zajebana konkurencija u NI, ali i BiH je kada se u obzir uzme velicina i kapaciteti.

A ima tu i dosta prostora za saradnju. Srbiji odgovara da mi dobro radimo, i obrnuto.
Zasto bi nama odgovaralo da potencijalni neprijatelj dobro radi ??
Streptokok

#5155 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Streptokok »

Ovo potencijalni ti je suvisno u recenici.
mirsek

#5156 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mirsek »

Streptokok wrote:Ovo potencijalni ti je suvisno u recenici.
Slazem se, moze komotno i bez toga. :thumbup:
Alfons Kauders

#5157 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Alfons Kauders »

mirsek wrote:
Alfons Kauders wrote:

Zasto bi nama odgovaralo da potencijalni neprijatelj dobro radi ??
Zato da ostanemo konkurentni i korak ispred. Motivacija. :)
mirsek

#5158 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mirsek »

Alfons Kauders wrote:
Ma ko god je dozivio i prezivio ovaj rat treba po automatizmu da ima ogromnu motivaciju za jacanje NI.
A sa Srbijom bih saradjivao samo ako ih mogu nekako zajebati ili im diverziju u buducnosti napraviti.
Nuken

#5159 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

Neko upućen. Na čemu bi BiH i Srbija mogli surađivati a da obje strane budu ravnopravno zastupljenei zadovoljne?
155_mm

#5160 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Nuken wrote:Neko upućen. Na čemu bi BiH i Srbija mogli surađivati a da obje strane budu ravnopravno zastupljenei zadovoljne?
nema puno prostora za saradnju.

svak pravi svoju municiju, granate, puske i pistolje, rpg7, haubice a uskoro i oklopnjake, barut, eksploziv, inicijalne kapisle. tako da ne vidim neku veliku mogucnost saradnju. sve vise je prostora za konkurenciju i borbe za trziste.

e sad zbog ceg su oni navalili kao govna na muhu da saradjuju ... :?
Nuken

#5161 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

155_mm wrote:
Nuken wrote:Neko upućen. Na čemu bi BiH i Srbija mogli surađivati a da obje strane budu ravnopravno zastupljenei zadovoljne?
nema puno prostora za saradnju.

svak pravi svoju municiju, granate, puske i pistolje, rpg7, haubice a uskoro i oklopnjake, barut, eksploziv, inicijalne kapisle. tako da ne vidim neku veliku mogucnost saradnju. sve vise je prostora za konkurenciju i borbe za trziste.

e sad zbog ceg su oni navalili kao govna na muhu da saradjuju ... :?
Zbog toga i pitam. Sve što je moglo biti napravljeno, napravljeno je ili se pravi. Mislim da Srbija jedino nema mogućnost da pravi svoje cijevi za topove, zatvarače i sl.
155_mm

#5162 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

mozda bi neko trebao pozvati egipcane na testiranje H-155. onako radi reda.

http://defence-blog.com/army/egypt-look ... tzers.html
155_mm

#5163 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

mora se vise raditi na internacionalnoj prezentaciji Bosnian Defence Industry.

to treba agresivniije raditi i zato je potreban onaj testni i prezentacijski tim. naravno i vlastiti poligon da se u svako doba mogu vrsiti i prezentacije kod kuce kad je neki kupac zainteresiran a ne moliti marinu pendes i njenog sefa iz laktasa.
krater

#5164 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by krater »

:thumbup:
155_mm

#5165 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

prepisao sam ovdje jedan pasus iz onog clanka bh-dani
ako igman godisnje potrosi 5000 puscanih cijevi samo za vlastita testiranja, zasto da ih ne napravi sam za sebe i za druge firme?
moze neko ko zna dobro bosanski :D
da nam kaze sta bi ovo moglo da znaci?
:shock:

dodatak:

mislim da mogu proci i poznavatelji bosnjackog a i muslimanskog jezika.
155_mm

#5166 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

ja sam uz pomoc google translatora za muslimanski :D skonto da bi IGMNAN mogao postati proizvodjac cijevi za one pistolje, puske, automate i puskomitraljeze.

ali 5000 puscanih cijevi potrose. pa oni vise municije ispucaju nego prodaju. neka oni to malo smanje. :D
Nuken

#5167 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

155_mm wrote:ja sam uz pomoc google translatora za muslimanski :D skonto da bi IGMNAN mogao postati proizvodjac cijevi za one pistolje, puske, automate i puskomitraljeze.

ali 5000 puscanih cijevi potrose. pa oni vise municije ispucaju nego prodaju. neka oni to malo smanje. :D
Vjerovatno imaju sistem koji testira municiju, puno nje :D Tu sigurno prvo nastrada cijev pa zašto ne praviti svoje. Za ACU se zna da pravi sve sem cijevi, spominje se i taj domaći mitraljez pa zašto se ne igrati s time i da ACU plaća domaću kompaniju umjesto strane
atmel

#5168 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by atmel »

Da li Pretis proizvodi 128mm rakete za višecijevne bacače.
155_mm

#5169 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

mogli su ovi u NI postaviti barem ugrubo skice tih nekih novih proizvoda. vidjelo bi se ono osnovno o cemu se radi bez da se odaju bitni tehnicki podatci. cak mozes i nesto namjerno predstaviti da zajebes konkurenciju. a bio bi u stanju da predstavis sta potencijalni kupci mogu uskoro ocekivati od tebe od novih proizvoda.

ne mora biti tehnicki crtez nego obicna skica.
155_mm

#5170 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

atmel wrote:Da li Pretis proizvodi 128mm rakete za višecijevne bacače.
srecom pa ne vise. taj kalibar je bio totalni promasaj. raketa ne, ali kalibar da. da su te rakete radili u kalibru 122 za standardne gradove to bi bio pogodak.
jao_situacije

#5171 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by jao_situacije »

155_mm wrote:mozda bi neko trebao pozvati egipcane na testiranje H-155. onako radi reda.

http://defence-blog.com/army/egypt-look ... tzers.html
mislim da tu idu francuzi :|
155_mm

#5172 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

i meni je malo cudno da u ovom procesu jacanja NI nema nista od projekata iz raketnog programa.
:?
jao_situacije

#5173 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by jao_situacije »

mirsek wrote:
Alfons Kauders wrote:
Ma ko god je dozivio i prezivio ovaj rat treba po automatizmu da ima ogromnu motivaciju za jacanje NI.
A sa Srbijom bih saradjivao samo ako ih mogu nekako zajebati ili im diverziju u buducnosti napraviti.
:lol:
oni sami sebe zajebu, ne treba niko ništa da uradi
atmel

#5174 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by atmel »

155_mm wrote:
atmel wrote:Da li Pretis proizvodi 128mm rakete za višecijevne bacače.
srecom pa ne vise. taj kalibar je bio totalni promasaj. raketa ne, ali kalibar da. da su te rakete radili u kalibru 122 za standardne gradove to bi bio pogodak.
Znači ni za standardne 122mm ne rade.
mirsek

#5175 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mirsek »

Na pakistan defence forumu koji ima i srbijanskih propagatora njihove NI Pakistanci pisu kako su par puta testirali njihovu Noru i svaki put nije zadovoljila na testu.
Post Reply