BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
782
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1308

Kornibee

#5126 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Kornibee »

Alfons Kauders wrote:
155_mm wrote:
mehoxy wrote:BTW, ako se ispostavi da je oklopno vozilo u pitanju nekakav dzip, ja = razocaran.
ako bude nesto kao cobra nema razloga za razoca raenje. cak sto vise, strateski odlican potez.
Koriste je Crna Gora, Slovenija, Kosovo.

Skroz ok opcija, i uopste nije malo vozilo kao sto to neki misle. I ja bih naravno nesto 6x6 ili 8x8, ali jebiga, to je do trzista.

NI radi za izvoz. Ovo nije Titova NI koja razvija i pravi naoruzanje za nasu vojsku... Prije svega zato sto nemamo vojsku vec hrpu stranackih uhljeba koje postrojava ko stigne... :)
Od necega se mora krenuti. Mi smo; sto se tice namjenkse indusrije, malo dijete republike Turske, Pakistana, SAD-a i zaljevskih zemalja. Dakle bez njih tesko da bi se razvijali ovom brzinom. Zato nam (najvjerovatnije) Turska pomaze sa ovim oklopnim vozilom. Nakon toga su tu predispozicije za izgradnje vise takvih slozenih sistema jer je princip isti manje vise.

Republika Turska pravi nekih 50-ak oklopnih vozila i drugih vozila za svoju vojsku. Dakle svo znanje koje nam je potrebno mozemo dobiti uz pomoc Turske a trziste Pakistana, Malezije, Zaljevskih zemalja je onda otvoreno.

155_mm

#5127 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Koriste je Crna Gora, Slovenija, Kosovo
a srbija jadna kopira
drndalo

#5128 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by drndalo »

155_mm wrote:
drndalo wrote: Nijesi u pravu i gledas to samo usko nacionalno... Vucicu je vaznije da za mozebitno pokretanje nekog njihovog projekta i potencijalnu zaradu iz toga privoli nekoga ko zna, moze, i ima iskustvo kao i reference... Posto to njegovi sami od sebe nemaju... Bolje je uzeti 30% od necega sto se radi i proda, nego 100% od necega sto nema nikakvu prodaju... NI bivse drzave je bila vrlo podijeljena i rascjepkana, strateski... I maltene niko nista ozbiljno bez ostalih ne moze sam zavrsiti... Najbolji primjer je bio tenk M84, koji se sklapao sa tri ozbilje strane... Ni rat nije potpuno zaustavio saradnju na izvozu istih u Kuvajt, previse para je bilo u pitanju...

Vucic bi svakako svoje glasace ubijedio i u to da je Bakir njihov, samo da mu treba...
oprosti nam nismo prepoznali vucica kao kosmo polita.
Niko nije pricao o Kosmo-Politi nego o cistom i vjecnom INTERESU ! Kao sto bismo i mi trebali pripaziti da li negdje mi mozemo iskoristiti Srbijanske mogucnosti za NASU dodatnu zaradu, koju mozda bez njih ne bismo mogli imati...
Kornibee

#5129 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Kornibee »

155_mm wrote:
Koriste je Crna Gora, Slovenija, Kosovo
a srbija jadna kopira

Tipicno srpski. Njima je bilo bitno da pokazu da prave oklopno vozilo. Skoro sve dijelove uvoze i onda ga sklapaju. Mi imamo svu pratecu industriju da sve dijelove sami pravimo (osim cipova i mikro cipova) i sve sklapamo sami. Dakle od zeljezara do metalne industrije, hidraulickih sistema, topova, cijevi, tocaka. Jedino nas Turci trebaju pogurati sa osovinom i fabriku motora osposobiti. Ali prvi koraci u tome su vec napravljeni (mada mali jos uvijek).
archi_a

#5130 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by archi_a »

Ljudi, pravo me počelo iritirati to omalovažanje srpske vojne industrije. Da smo na čisto, ne volim ih iz poznatih razloga, ni na slici vidjeti, ali daj da prestanemo sa poređenjem. Ako ćemo iskreno, rade i oni dosta dobrih stvari. Trenutno imaju i puno jači izvoz, i to dovoljno govori. Imaju i potencijal i uslove za razvoj i nadogradnju. Dajte da ne budemo kao njihovi ekstremi, ko ih ebe. Naša NI treba da šuti i radi najbolje kako zna umije, da bude progresivnija i naprednija. Efekat će biti puno jači, kad posle perioda testiranja počnu izlaziti novi proizvodi za vojne svrhe. To je jedino rješenje. :bih:
insomnia78

#5131 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by insomnia78 »

Preminuo im i drugi povrjedjeni u onom pozaru od neki dan
Streptokok

#5132 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Streptokok »

archi_a wrote:Ljudi, pravo me počelo iritirati to omalovažanje srpske vojne industrije. Da smo na čisto, ne volim ih iz poznatih razloga, ni na slici vidjeti, ali daj da prestanemo sa poređenjem. Ako ćemo iskreno, rade i oni dosta dobrih stvari. Trenutno imaju i puno jači izvoz, i to dovoljno govori. Imaju i potencijal i uslove za razvoj i nadogradnju. Dajte da ne budemo kao njihovi ekstremi, ko ih ebe. Naša NI treba da šuti i radi najbolje kako zna umije, da bude progresivnija i naprednija. Efekat će biti puno jači, kad posle perioda testiranja počnu izlaziti novi proizvodi za vojne svrhe. To je jedino rješenje. :bih:
ali gledajući broj bošnjaka u fbih i srba i srbiji, po glavi stanovnika opet mi više izvozimo ni. za ostalo se slažem, treba ih pustiti niz vodu i gledati svoj aposla.
kockakockica

#5133 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kockakockica »

archi_a wrote:Ljudi, pravo me počelo iritirati to omalovažanje srpske vojne industrije. Da smo na čisto, ne volim ih iz poznatih razloga, ni na slici vidjeti, ali daj da prestanemo sa poređenjem. Ako ćemo iskreno, rade i oni dosta dobrih stvari. Trenutno imaju i puno jači izvoz, i to dovoljno govori. Imaju i potencijal i uslove za razvoj i nadogradnju. Dajte da ne budemo kao njihovi ekstremi, ko ih ebe. Naša NI treba da šuti i radi najbolje kako zna umije, da bude progresivnija i naprednija. Efekat će biti puno jači, kad posle perioda testiranja počnu izlaziti novi proizvodi za vojne svrhe. To je jedino rješenje. :bih:

Bas tako. Suti, radi i razvijaj projekte. Mitomanisanje prepustiti poznatim mitomanima, to je njihova specijalnost. Podcjenjivanje drugih se Srbijancima vec puno puta vratilo kao bumerang nazad.
Povecati ulaganja u nasu NI, jacati kadar i skolovati nove generacije inzinjera. Gledati, planirati i razmisljati 50 godina unaprijed, ne od danas do sutra.

:thumbup:
insomnia78

#5134 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by insomnia78 »

Tako sto, samo na ovoj temi nadam se, vec planirate svemirski program i razvoj zasnivate na turskoj sadaki? :-D
archi_a

#5135 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by archi_a »

Svemirski program je rezervisan za granape i frizerske salone u pi si entitetu Bosne i Hercegovine. :lol: Tamo se javi.
Know-who, know-what i usvajanje knowhow-a?!?
Last edited by archi_a on 03/08/2017 12:57, edited 2 times in total.
Nuken

#5136 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

Iznenađuju me pojedini izjavama da će biti razočarani ako to bude 4x4? Okej, razvijamo vozilo prvenstveno za policijske snage. Ovo vjerovatno znači 4x4. Vozač i 7 putnika kao kapacitet bi bili ok. Nadalje, takvo vozilo se može modifikovati na razne načine, za razne potrebe i namjene
archi_a

#5137 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by archi_a »

Onaj pano sa slikom u TRZ-u prikazuje oklopnjak 6x6
insomnia78

#5138 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by insomnia78 »

Rekli su Turci pogurati
Nuken

#5139 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

archi_a wrote:Onaj pano sa slikom u TRZ-u prikazuje oklopnjak 6x6
Da, ali ono je po svemu sudeći onaj kineski oklopnjak. Na netu postoje podaci da ih je pet uvezeno u BiH. Samo pitanje kada i za koga
archi_a

#5140 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by archi_a »

Nuken wrote:
Da, ali ono je po svemu sudeći onaj kineski oklopnjak. Na netu postoje podaci da ih je pet uvezeno u BiH. Samo pitanje kada i za koga
Koliko ja znam, ti wz-ovi su došli u sklopu opremanja i podrške OS-u.
anelsol

#5141 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Nuken wrote:
Ono mi ne djeluje kao oklopnjak koji bi se mogao podvesti pod policijski.
anelsol

#5142 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Novalić kaže je namjenska industrija zabilježila rast izvoza od 13 % u odnosu na prošlu godinu (prvih šest mjeseci). :bih:
Sam podatak da je izvoz kategorije oružja, municije te njihovi djelovi i pribor (kako kategorišu dio izvoza namjenske na stranici VTK BiH) porastao sa 44 miliona KM 2011 godine na 171 milion KM 2016. godine govori sam za sebe. Ova prepucavanja samo upropaštavaju temu.
Last edited by anelsol on 03/08/2017 13:54, edited 3 times in total.
asker

#5143 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by asker »

insomnia78 wrote: Pa je l tema naucna fantastika il sta. Nije valjda da neko stvarno vjeruje u ovu pricu o "turskom zaledju"?
Tema kao tema nije naucna fantastika. NI BiH jeste dozivjela preporod. To je cinjenica! Isto tako je cinjenica da se vodece kompanije nalaze pod punom kontrolom Bosnjacke komponente, jebaji ga, krvna zrnca se broje kod banalnijih stvari, pa je red da ih i uvom slucaju prebrojimo.
Godisnji izvoz od npr pola milijarde km nije za podcijenit za bilo koga a kamoli BiH.
Jedna od rijetkih industrija gdje je najavljeno/implementirano, za nase prilike granici sa cudom.
Da zanemarimo gluposti o majcici Turskoj, prenos tehnologija i znanja nije nista novo u svijetu.
Recimo tvoja "jedina demokratija na bliskom istoku" je decenijama tehnologiju i know how dobivala na guzove, krala, spijunirala itd. Merkava nije s neba pala, nije Shlomo kovac dosao iz Ukrajine s cekicem i majzlom i napravio tenk. To je sasvim normalno.

Nasa NI zaista ide naprijed krupnim koracima, a najbolje se tek ocekuje. Vise postovanja prema NI ima po Srbijanskim forumima, nego kod nekolicine vas pljuvatora na sve sto dolazi iz BiH.
krater

#5144 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by krater »

DEVEDESET GODINA INDUSTRIJSKE PROIZVODNJE
ŽELJEZNIH RUDA
U RUDNICIMA ŽELJEZNE RUDE “LJUBIJA"

Do 1992. godine Rudnici "Ljubija" su bili glavni snabdjevač željeznom rudom kapaciteta za proizvodnju čelika u Jugoslaviji.

Rudnik je otvoren 1916. godine zbog ratnih potreba Austrougarske monarhije na brdu Javorik kod Ljubije. Godina 1916. uzima se kao godina početka industrijske eksploatacije željeznih ruda na našim prostorima.

U slijedeæim vijekovima
neprekidni hrvatski napadi bili su
usmjereni ka Kamengradu, središtu
bosanske proizvodnje željeza od
kojega se proizvodilo oružje za
tursku vojsku. Pod kraj XVII vijeka
u èitavom turskom carstvu je posto-
jala samo jedna livnica topovske
ðuladi i to pored Kamengrada

PDF: https://www.sendspace.com/file/ts6pyg
krater

#5145 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by krater »

Vares kao glavno srediste gvozdenog obrta u Bosni i Hercegovini do 1891.

Hamdija Kresevljakovic – Vares
Zupa Borovica
Obradio: Franjo Paric

Iz izvjestaja generala Petrasa iz 1718. zna se, da je Porta snabdijevala i gradove na donjem
Dunavu municijom i gvozdenim topovima, sto su ih proizvodili nasi majdani. To je bilo svakako
poslije propasti arsenala u Banjoj Luci, a prije izgradnje novog u Travniku 1807. godine.

Sve do sredine proslog stoljeca nemamo nikakvih podataka o broju majdana u Varesu i njegovoj
okolici, kao ni u ostalim mjestima Bosne gdje ih je bilo.
O proizvodima bosanskih majdana, koji su sluzili u cisto vojnicke svrhe, govori jedan izvjestaj
generala Petrasa iz 1718. godine. Tu se kaze, kako Porta primjerice dobavlja svake godine iz
bosanskih majdana veliku mnozinu bomba, granata, gvozdenih topova i svake zahire i dzebhane,
te njome snabdijeva svoja ratna mjesta na donjem Dunavu*66). Razumije se, da su se i brojni
bosanski gradovi snabdijevali iz istih majdana. Jedan anonimni opis Bosne, napisan na
njemackom jeziku u doba Josipa II (1780.-1790.), spominje takodjer rad nekih nasih majdana,
primjerice Fojnicu i Gomionicu.

PDF: http://www.borovica.net/dokumenti/VARES.pdf

http://web.archive.org/web/*/http://www ... -vares.com
anelsol

#5146 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

anelsol wrote:Ima li iko informaciju kako ide Pretisu. Prema dosadasnjim informacijama ove godine imaju zakljucene ugovore u visini od 60 miliona KM. Kako ide realizacija?Jeli bilo prijema novih uposlenika? Cim nema strajka, omiljene teme nasih medija, onda nikakvih informacija u javnosti.
krater

#5147 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by krater »

Dodijeljenih 2.000.000 KM će vogošćanski Pretis d.d. upotrijebiti za nabavku i instaliranje pogona za livenje eksploziva
http://www.kotaind.sk/en/portfolio-akti ... ialov.html
Last edited by krater on 03/08/2017 17:58, edited 1 time in total.
insomnia78

#5148 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by insomnia78 »

Mene u svemu tome najvise strah nasih "gazdi"
krater

#5149 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by krater »

krater wrote:
Dodijeljenih 2.000.000 KM će vogošćanski Pretis d.d. upotrijebiti za nabavku i instaliranje pogona za livenje eksploziva
http://www.kotaind.sk/en/portfolio-akti ... ialov.html
Image

http://www.kotaind.sk/images/e-katalogy ... index.html
155_mm

#5150 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

anelsol wrote:
anelsol wrote:Ima li iko informaciju kako ide Pretisu. Prema dosadasnjim informacijama ove godine imaju zakljucene ugovore u visini od 60 miliona KM. Kako ide realizacija?Jeli bilo prijema novih uposlenika? Cim nema strajka, omiljene teme nasih medija, onda nikakvih informacija u javnosti.
o PRETIS-u se bas nista nije culo dugo vremena. jedino se zna da za ovu godinu ima 60 mio. KM ugovora.
Post Reply