BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderator: O'zone

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
333
33%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
574
57%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
62
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
29
3%
 
Total votes: 1009

Bosanac_i_Hercegovac
Posts: 72
Joined: 19/02/2010 21:38

#51 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Bosanac_i_Hercegovac » 27/02/2010 02:20

Evo ovo je moderni orkan ja mislim:
high mobility rocket system HIMARS


User avatar
ljubav_aha
Posts: 15082
Joined: 03/04/2008 19:25
Location: TURKISH COFFEEBATH

#52 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by ljubav_aha » 27/02/2010 02:40

U avionu se vozili: Rus, Nemac, Bahreinjanin i Bosanac. Lete oni iznad Rusije i Rus baci bocu plina. I pitaju ga: -"zasto si to bacio"? -Ma ima puno kod nas plina. I dalje oni lete. Nalete iznad Bahreina i Bahreinjanin baci kanistar nafte, pitaju ga ovi: -"zasto si to bacio"? - Ma ima toga puno kod nas. I tako oni dole...te iznad Nemacke a Bosanac se javlja: -"Nemac, nemoj ni da pomisljas na to!

:D

putnik29
Posts: 75
Joined: 19/12/2006 21:19

#53 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by putnik29 » 27/02/2010 03:59

Bosanac_i_Hercegovac wrote:Evo ovo je moderni orkan ja mislim:
high mobility rocket system HIMARS
Jarane HMARS i Orkan su dva potpuno drugacija sistema. Nema puno slicnosti. Orkan takticki ima veci domet ali jedini efektivan projektil mu je kasetni (cluster). HMARs je orudje moderne generacije koje jos nije u sastavu vojske Amerike.

Bilo koji suvremeni MLRS se moze nositi s orkanom (izuzetak su stari kalibra 122 i 128 mm)/

User avatar
Warhead
Posts: 593
Joined: 26/09/2008 23:07

#54 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Warhead » 27/02/2010 08:25

ljubav_aha wrote: zelenashice,progledaj mu nick rodjen za temu
ljubav_aha wrote: imate dva izbora
ljubav_aha wrote:U avionu se vozili: Rus, Nemac, Bahreinjanin i Bosanac. Lete oni iznad Rusije i Rus baci bocu plina. I pitaju ga: -"zasto si to bacio"? -Ma ima puno kod nas plina. I dalje oni lete. Nalete iznad Bahreina i Bahreinjanin baci kanistar nafte, pitaju ga ovi: -"zasto si to bacio"? - Ma ima toga puno kod nas. I tako oni dole...te iznad Nemacke a Bosanac se javlja: -"Nemac, nemoj ni da pomisljas na to! :D
Tri posta od @ljubav_aha koja ama bas ni po cemu ne doprinose diskusiji i vjerovatno sluze samo da autorica lijeci svoje frustracije iz stvarnog zivota hinjeci duhovitost na forumu. Stvarno nisam siguran hoce li se ovdje ikad otvoriti i jedna tema a da ne dodje neko da istresa gluposti i pokazuje svoju kretivnu (ne)moc prosipajuci glupave posalice.
Last edited by Warhead on 27/02/2010 08:28, edited 2 times in total.

User avatar
Toto
Posts: 7512
Joined: 21/04/2009 11:09

#55 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Toto » 27/02/2010 08:26

Jedino proizvodnja moze spasiti bih pa taman bila i municija. Ako nismo u stanju da prodamo katmerli ruze, karanfile i golubove mira nek se onda prodaje municija. Nama je toliko dogorjelo do nokata da trebamo izazvat negdje rat samo da bi se u BiH bilo sta proizvodilo, pa taman i svaka kasaba bila Konjic.
Srbije nece od bratskih seljaka Republike Srpske da kupuje jabuke pa seljacima propada 15 000 tona jabuka, ali zato Srbija kupi svaki metak od mrskih Bosnajka iz Konjica, proda to onim sadamovim vehabijama u Iraku, a sve placaju mrski amerikanci. E, ako ovo nije perverzija onda sam ja Nikola Tesla.

User avatar
Drvosjeca iz Dejcica
Posts: 16773
Joined: 23/06/2004 15:46
Location: Sarajevo

#56 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Drvosjeca iz Dejcica » 27/02/2010 09:03

Nama je potrebna namjenska industrija, drzava treba dati poticaj toj grani industrije, svakom radniku u toj grani industrije trebamo dati beneficirani radni staz i ljubiti im svaki dan ruke. Binas iz Bugojna, proizvodnja upaljaca za minobacacku municiju, 40 mm municija, rucne granate, protivtenkovske mine. :thumbup: BNT Novi Travnik, minobacaci 60, 80 i 120 mm, topovi, habuice, VBR-ovi. :thumbup: http://www.bnt-tmh.com.ba/vojni_program.htm
Igman Konjic, proizviodnja pjesadijske i protiv-avionske municije. :) TRZ Hadzici, proizvodnja zastitne opreme, remont pjesadijskog naoruzanja, oklopnih borbenih sredstava. :mrgreen: Unis-Ginex Goražde, Proizvodnja i razvoj inicijalnih
sredstava, kapisle za pješadijsko naoružanje, ljudi izvoze 200% u USA, Njemacku, Italiju, Francusku, Izrael. :dance: Pretis d.d Vogosca, Trombloni, minobacacka municija, artiljerijska municija,protivoklopna sredstva, tenkovska municija, raketna municija, avio bombe, samo reci sta treba. :bih: :thumbup: Unis Promex, Sarajevo, privatna firma koja se bavi u glavnom trgovinom vojnom opremom i naoruzanjem, mogu nabaviti ako zatreba i nosac aviona. :) Pobjeda Goražde, porizvodnja detonatora, kapisli...itd. :thumbup: Zrak, Sarajevo, TZT remmontni zavod Travnik...itd.

Sve ovo pobrojano i jos dosta toga u R.S-u je respektabilna grana industrije kojoj treba poseban status u drzavi.
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 27/02/2010 09:06, edited 1 time in total.

User avatar
Bosnolog
Posts: 8060
Joined: 07/09/2009 00:23
Location: Pod Suncem i Zvijezdama

#57 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Bosnolog » 27/02/2010 09:36

Toto wrote:Jedino proizvodnja moze spasiti bih pa taman bila i municija. Ako nismo u stanju da prodamo katmerli ruze, karanfile i golubove mira nek se onda prodaje municija. Nama je toliko dogorjelo do nokata da trebamo izazvat negdje rat samo da bi se u BiH bilo sta proizvodilo, pa taman i svaka kasaba bila Konjic.
Srbije nece od bratskih seljaka Republike Srpske da kupuje jabuke pa seljacima propada 15 000 tona jabuka, ali zato Srbija kupi svaki metak od mrskih Bosnajka iz Konjica, proda to onim sadamovim vehabijama u Iraku, a sve placaju mrski amerikanci. E, ako ovo nije perverzija onda sam ja Nikola Tesla.
Bravo Toto kao i uvijek ti udaris u centar pointa,..cestitke otvaracu teme , Warheadu Drvosjeci iz Dejcica kao i drugim dobromanjernim sagovornicima na konstruktivnim idejama i za BIH dobronamjernim prijedlozima,....ovim tzv.pacifistima i nekim skrivenim ironicnim bosnomrscima treba poruciti da nemaju moalno pravo traziti da se BiH demilitarizuje,... pa oni zele kao Dodik i velikosrbi slabu i nenaoruzanu BiH da se dovrsi Karadordevo novim buducim Srebrenicama unistenjem i nestanak BiH.

Samo dobro naoruzan,ekonomski jak,edukovan i osvijescen narod ima garant buducnosti i opstanka da smo bili naoruzani 90 tih svi jednako nikada do raat ne bi doslo.A ovaj prilog sa otvanja komandnog centra OS BiH od strane americkog Ambasadora Englisha nam govori da ce to biti buduci komandni centar OSBiH i NATO snaga za Balkan,..... :wink:

Prozivoditi sve sto nam terba za odbranu BiH a namjenska prozivodnja je jako vazna i od strateskog je i nacionalnog interesa za opstanak i odbranu nase domovine bez nej nemam nam opstanka.Svaka kuca u BiH mora imati snajper sa optikom za odbranu svoje familije zakljucnau na sigurnom od dijece i dovoljno municije da ratujes najmanje tri mjeseca da docekas anti BH uljeze i agresore,pljackase i sve zlonamjernike koji nam zele zlo i nestanak BiH.Onaj ko ima familiju a nema oruzje da je odbrani on je neosvjescen i najveci svoj neprijatelj kao i svoje familije.Mi smo i nasi ocevi radili citav zivot a cetosi dosli preko noci i pobili masovno iste ,opljackali steceno i zapalili i unistili sve ono sto nisu mogli odnijeti,pametnom dovoljno da zauvijek izvuce pouke,....

Proizvodnaj i izvozoruzja van BiH ubija ljudske zivote to je realnost danas naoruzanog svijeta u kome vazi nemoralna ideoloska doktrina tlacenja jaceg ali oruzje ti brani zivot u izboru biti ubijen ili ubiti ,... to je i jedan od najvecih biznisa i privredne grane svijeta.Nas udio u tome je je jako mali na globalnom to jest svijetskom trzistu.Vojna odnosno namjenska industrija bise YU je bila najvecim dijelom smijestena upravo u BiH ali je planski rasformirana ,opljackana ili unistena od strane velikosrpskih planera u pripremnom periodu onog sto je slijedil 92 o a sto smo krvavo i tragicno iskusili na nasoj kozi a mnogo oruzje proizvedeno rukama nasih oceva je iskoristeno da ih pobije.

Pored namjenske prozvodnje treba proizvoditi sve sto nam je potrebno za domacu upotrebu od poljoprivrednih masina poput dizel motokultivatora za oranje boasnskih gudura,kao i prikljucaka za iste i prevoz svega sto treba seljacima,preko ostalih prikljucaka za laksu obradu i proizvodnju poljoprivrednih proizvoda,vocarstvu ,industriji i gradevinarstvu,takode i proizvoditi za izvoz sve sto se moze plasirati vani,Raditi na auto i avio industrija u saradnji sa Svabama ili bilo kim sa zapada pa cak i razviti nesto domace u koperaciji sa strancima.Imamo zeljezaru ,rude,tehnologiju uvesti,sklovati strucnjake ili ih dovsti iz dijaspore i udruziti se sa komsijama iz regije, Srbiju zaobilaziti u sirokom luku zauvijek .Srbija je nama najvece zlo bila uvijek i ostace zauvijek,kurva koristi Titin vakat i lobije kod Arapa i prodaje im vojnu opremu i oruzje sve godine dok nam ista radi o glavi bioloskom istrebljenju i unistenju BiH ,ja se pitam sta radi nasa diplomatija po tom pitanju zasto ne lobira jace jer jaka Srbija je vece zlo za nas,tako treba raditi dok se BiH ne ojaca i oslobodi velikosrpskog uticaja a Srbija ne promijeni.Ovdje na forumima ima masa onih koji bi sutra ponovo zajedno sa Srbijom nacinili isto kao 90 tih godina a to se moze vidjeti po cinicnim komentarima istih zlonamjernika.

User avatar
Warhead
Posts: 593
Joined: 26/09/2008 23:07

#58 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Warhead » 27/02/2010 10:31

Postrojenja namjenske industrije u ex-YU

Image

User avatar
Warhead
Posts: 593
Joined: 26/09/2008 23:07

#59 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Warhead » 27/02/2010 10:34

Izdvajanja SAD-a na odbranu u 2008.

Image

User avatar
respo
Posts: 12675
Joined: 15/08/2009 05:26
Location: ->oʞɐdoɐu ǝʌs ǝuǝɯ poʞ<-

#60 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by respo » 27/02/2010 11:01

There are over 500 million fire arms in the worldwide circulationThat is one fire arm for every twelve people on the planetThe only question isHow do we arm the other eleven?
i vi hocete da se preorjentise na civilnu proizvodnju
ne budite smijesni
ja bi i kazandziju na bascarsiju preobratio da pravi neko oruzje i prodavao to svijetu

User avatar
kiky
Posts: 4725
Joined: 13/02/2008 13:20

#61 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kiky » 27/02/2010 11:05

bosni treba vojna idustrija pod svaku cijenu ...
sve što možemo sami da pravimo, treba da pravimo ...
ne samo municiju i ručne bacače raketa ...
al nema to ko da pokrene ...
ova banda od političara ( prije svega silajđić, tihić i čović ) se bori kako to sve da rasproda ili uništi u čemu su dobrim dijelom i uspijeli ...
srbi su svoj dio rasturanju i pljačkanju vojne industrije u bih dali još prije agresije na bih ...

SoulSeeker
Posts: 933
Joined: 12/01/2010 20:24

#62 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by SoulSeeker » 27/02/2010 11:06

Trebalo bi prvo razvijati privredu i izgrađivati mostove povjerenja, a tek onda vojno naoružanje - to je moje mišljenje. Inače, ako bi se orjentisali naoružanju, s obzirom na to da smo relativno siromašna zemlja vojnu industriju treba orjentisati na preuređenim tenkovima T55 jer su relativno jefini, a i dovoljni za dejstva koja će obavljati u slučaju potrebe za odbranom BiH. Ne treba ganjati prestiž, nego funkcionalnost, a par stotina ovakvih su sasvim u redu da nas svi povuku za kurac:Treba izbjegavati kupovinu helikoptera i aviona jer su ekstremno skupi, a kao alternativu raditi na izgrađivanju jakog protiv-vazdušnog sistema i kupovini raketa dugog dometa poput "Agni III" - ce.Nabavka 5000 komada Agni III raketa ili sličnih, pouzdano će obezbjediti mir u BiH. Na drugoj strani, Orcan na slijedećoj slici...

Image

... je po meni čisto bacanje para jer nije podoban za BH teren iz više razloga:

- Nema gusjenice što će mu onemogućiti kretanje po brdima, naročito po klizištima (npr. probajte sa njim u mjesecu novembru krenuti za "Pišanu Jeliku" preko Bistričaka, pa mi recite dokle ste došli). U principu sva BH ratišta su takva, ovaj može ispaljivati projektile samo sa stadiona, a sve što on uradi mogu uraditi i 120-ke.

- Bez obzira što ima ugrađene kompresore za naduvavanje guma izbušenih mecima, gume su mu najosjetljivi dio i nisu otporne na RPG.

- Ne znam ko se treba gađati ovim mitraljezom osim civila. Protivnička vojska mu nikada neće biti toliko blizu na dometu mitraljeza, i spizdit će ga kao suhu šljivu iz daljine običnim navodećim raketama.

Kao što sam već i rekao, ne treba težiti "lijepim ratnim prinčevima" nego onome što će biti funkcionalno za odbranu BiH.

samo malo
Posts: 2313
Joined: 04/05/2009 13:50

#63 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by samo malo » 27/02/2010 11:37

Ne kontam bas ove patriJote, kaze "pacifisti su bosnomrsci, Dodik hoce nenaoruzanu BiH" ovo ono, cekaj ba, jel vi hocete da se oruzje proizvodi da BiH neki kurac i izveze i zaradi pare, ili da se zvecka oruzjem pred Dodikom :-)

Ova tema izgleda ko ono klasicno paranoidno stanje "daj da se naoruzavamo". A kladim se da pola tih patriJota ne zivi u BiH. Dobro, isto tako je sigurno da bi oni odmah uzeli oruzje i dosli braniti Bosnu, samo da zavrse partiju Call of duty :D

User avatar
zambaklija
Posts: 2737
Joined: 27/03/2008 14:56
Location: budžak

#64 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by zambaklija » 27/02/2010 11:40

SoulSeeker wrote:
Image
čime su punjene ove rakete,mislim šta im služi za pogon?Mora da je nešto gadno evo i dan danas ništa neraste na mjestu gdje je ovaj jedan ispod Cazina stajao i roko tamo,bio na ispomoći u 5Ku,još uvijek sve crno. :shock:

michio
Posts: 1869
Joined: 08/11/2009 12:06

#65 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by michio » 27/02/2010 11:47

To je bio mozda Oganj ili Plamen. Orkan nije koristen u ratu.

http://en.wikipedia.org/wiki/M-77_Oganj
http://en.wikipedia.org/wiki/M-63_Plamen

User avatar
Warhead
Posts: 593
Joined: 26/09/2008 23:07

#66 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Warhead » 27/02/2010 11:53

SoulSeeker wrote: - Nema gusjenice što će mu onemogućiti kretanje po brdima, naročito po klizištima (npr. probajte sa njim u mjesecu novembru krenuti za "Pišanu Jeliku" preko Bistričaka, pa mi recite dokle ste došli). U principu sva BH ratišta su takva, ovaj može ispaljivati projektile samo sa stadiona, a sve što on uradi mogu uraditi i 120-ke.
Vidi se da se razumijes... Zasto bi natjeravao Orkan po "Pišanoj jelci"? Orkan ima maksimalan domet od 50 km. Parkiraj ga u sred Zenice i mozes pokrivati teritoriju od Jajca do Sarajeva.
SoulSeeker wrote:- Bez obzira što ima ugrađene kompresore za naduvavanje guma izbušenih mecima, gume su mu najosjetljivi dio i nisu otporne na RPG.
Opet dobra vojna logika dolazi do izrazaja :-) . Pa neces drzati Orkan na prvoj liniji. To je stratesko oruzje koje djeluje iz (duboke) pozadine.
SoulSeeker wrote:- Ne znam ko se treba gađati ovim mitraljezom osim civila. Protivnička vojska mu nikada neće biti toliko blizu na dometu mitraljeza, i spizdit će ga kao suhu šljivu iz daljine običnim navodećim raketama.
Gadjati mitraljezom sa Orkana civile?! WTF? Kako zamisljas taj scenario? Je li upadnes sa Orkanom u selo i malo pucas po civilima? Obicne navodece rakete? Kakve su to "obicne" a kakve "neobicne" navodece rakete?

Salu na stranu. Ovaj PAM je vjerovatno primarno namjenjen za vazdusnu odbranu u slucaju helikopterskog napada, a ne za gadjanje civila ili djelovanje po pjesadiji na prvoj borbenoj liniji.

User avatar
Warhead
Posts: 593
Joined: 26/09/2008 23:07

#67 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Warhead » 27/02/2010 11:59

samo malo wrote:Ne kontam bas ove patriJote, kaze "pacifisti su bosnomrsci, Dodik hoce nenaoruzanu BiH" ovo ono, cekaj ba, jel vi hocete da se oruzje proizvodi da BiH neki kurac i izveze i zaradi pare, ili da se zvecka oruzjem pred Dodikom :-)

Ova tema izgleda ko ono klasicno paranoidno stanje "daj da se naoruzavamo". A kladim se da pola tih patriJota ne zivi u BiH. Dobro, isto tako je sigurno da bi oni odmah uzeli oruzje i dosli braniti Bosnu, samo da zavrse partiju Call of duty :D
Ja ne kazem da su pacifisti bosnomrsci, vec da je bolje biti spreman na sve s obzirom na okolnosti kakve nas okruzuju. Jednostavno, pacifisticko razmisljanje u nasoj situaciji je preveliki luksuz i rizik. Kao sto sam vec ranije rekao, ako iza tebe stoji neka snaga onda i "potencijalni" neprijatelj lakse popusta. Inace, zivim u Sarajevu.

User avatar
zambaklija
Posts: 2737
Joined: 27/03/2008 14:56
Location: budžak

#68 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by zambaklija » 27/02/2010 12:20

michio wrote:To je bio mozda Oganj ili Plamen. Orkan nije koristen u ratu.

http://en.wikipedia.org/wiki/M-77_Oganj
http://en.wikipedia.org/wiki/M-63_Plamen
ono što sam vidio na Video snimci je baš ovako izgledalo :?

User avatar
ladyblue18
Posts: 22384
Joined: 24/12/2006 22:57
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#69 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by ladyblue18 » 27/02/2010 12:25

@ Warhead - ajde malcice primiri!

Nije tvoje da odredjujes ko je na temi i zbog kojh razloga, jel ima komplexe itd.
Takva komunikacija ti nije dozvoljena ovdje.

Bosanac_i_Hercegovac
Posts: 72
Joined: 19/02/2010 21:38

#70 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Bosanac_i_Hercegovac » 27/02/2010 12:36

Da je vojna industrija BiH danas na nivou one prije rata, mislim da bi pola BiH moglo zivijeti od toga. Ali ipak nije sve toliko crno kako neki misle. Recimo pretis radi poprilicno solidno. Istina je da mu NATO ogranicava izvoz i da mu Srbijanska namjenska industrija proba da smeta u uspostavi kontakta u svijetu; jer Srbiji definitivno nije u interesu jaka BH najmjenska industrija. Pogotovo jer je se sva vojna industrija nalazila na teritoriji Federacije BiH i to u :

Sarajevu, Gorazdu, Bugojnu, Vitezu, Travniku, Hadzicima. Ovdje ispod sam stavio jednu sliku sa pretisovog website-a. Mislim da se radi o tenkovskim granatama koje pretis proizvodi:

Image

Ipak, kao sto sam rekao, pretis radi solidno. Uspio je da uspostavi kontakt sa Pakistanom i tamo izvozi raketnu municiju a isto radi i sa Malezijom. Pretis na svom web-site u najavljuje kako otvara 2 velike nove hale za produkciju i kako je u planu da u skoroj buducnosti producira rakete sa dometom od 100 kilometara. To nam je jasan signal da ide dobro sa pretisom. To su sve poprilicno suvremene rakte i municija jer je pretis prije rata vrijedio kao jedna super moderna fabrika, kao najmodernija u svojoj grani u yugoslaviji. Sve u svemu ima ipak nade za BH namjensku industriju.

Evo kako pretis izgleda danas. Ljudi su mi rekli da su ove masine uzasno skupe:

Image

Image

Bosanac_i_Hercegovac
Posts: 72
Joined: 19/02/2010 21:38

#71 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Bosanac_i_Hercegovac » 27/02/2010 12:51

SoulSeeker wrote: - Nema gusjenice što će mu onemogućiti kretanje po brdima, naročito po klizištima (npr. probajte sa njim u mjesecu novembru krenuti za "Pišanu Jeliku" preko Bistričaka, pa mi recite dokle ste došli). U principu sva BH ratišta su takva, ovaj može ispaljivati projektile samo sa stadiona, a sve što on uradi mogu uraditi i 120-ke.

- Bez obzira što ima ugrađene kompresore za naduvavanje guma izbušenih mecima, gume su mu najosjetljivi dio i nisu otporne na RPG.

- Ne znam ko se treba gađati ovim mitraljezom osim civila. Protivnička vojska mu nikada neće biti toliko blizu na dometu mitraljeza, i spizdit će ga kao suhu šljivu iz daljine običnim navodećim raketama.

Kao što sam već i rekao, ne treba težiti "lijepim ratnim prinčevima" nego onome što će biti funkcionalno za odbranu BiH.
Neslazem se bas sa tobom. Recimo da je BiH imala 30 ovih orkana 1992., vjerujem da nebi doslo do rata. Orkan ima strahovitu vatrenu moc. Nezove se dzaba orkan; nazvan je po zvuku koji se cuje kada ispaljuje rakete. Ovo kad ispalis na neprijatelsku liniju siguran si da je moral neprijatelja posteno sheban.

Bosna i Hercegovina jeste brdovita zemlja i sve to stoji ali nije pustinja. Evo ja ti garantujem da mogu izaci u decembru u neko tamo zapusteno selo iza Bjelasnice gdje ima 2-3 metra snjega sa obicnim autom. Svugdje ima asfalt i svugdje prolazi bager pa cak i do najzabacenijih sela. Zasto bi se mucili i vozili ovakvo vozilo na neko brdo kada ga mozes postaviti i na neku cestu? Domet mu je velik tako da se ne treba probijati kroz sume da bi ispaljivao rakete. Nije to luk i strijela. Stavis ga u Sarajevo i on dobaci do Zenice. Sada dali ces ga staviti u Sarajevo na neko blatnjavo brdo ili na cestu; to je do tebe. Jedina mana mu je preciznost. Ako bi se Orkan mogao puniti raketama koje se mogu navoditi MILAN-om (sistem kojeg je bosanska vojska dobila od SAD-a za navodjenje tenkovskig raketa) onda bi to bilo super i to bi vec bilo suvremeno oruzije. Jer to bi znacilo da jedan vojnik na terenu nanisano laser na tenka a da potom orkan koji se nalazi 40 kilometara dalje unisti sve u radijusu od 500 metara oko tog tenka. Tako rade amerikanci samo sto oni imaju avione za taj posao.

Bosanac_i_Hercegovac
Posts: 72
Joined: 19/02/2010 21:38

#72 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Bosanac_i_Hercegovac » 27/02/2010 13:05

Evo mali video o Orkanu:


samo malo
Posts: 2313
Joined: 04/05/2009 13:50

#73 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by samo malo » 27/02/2010 13:29

michio wrote:To je bio mozda Oganj ili Plamen. Orkan nije koristen u ratu.

http://en.wikipedia.org/wiki/M-77_Oganj
http://en.wikipedia.org/wiki/M-63_Plamen
Kako gdje, Martic je Orkanima tukao Zagreb.

michio
Posts: 1869
Joined: 08/11/2009 12:06

#74 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by michio » 27/02/2010 13:31

Svega nekoliko Orkana je napravljeno pa mozda ih je par i bilo funkcionalno.

samo malo
Posts: 2313
Joined: 04/05/2009 13:50

#75 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by samo malo » 27/02/2010 13:33

Warhead wrote:
samo malo wrote:Ne kontam bas ove patriJote, kaze "pacifisti su bosnomrsci, Dodik hoce nenaoruzanu BiH" ovo ono, cekaj ba, jel vi hocete da se oruzje proizvodi da BiH neki kurac i izveze i zaradi pare, ili da se zvecka oruzjem pred Dodikom :-)

Ova tema izgleda ko ono klasicno paranoidno stanje "daj da se naoruzavamo". A kladim se da pola tih patriJota ne zivi u BiH. Dobro, isto tako je sigurno da bi oni odmah uzeli oruzje i dosli braniti Bosnu, samo da zavrse partiju Call of duty :D
Ja ne kazem da su pacifisti bosnomrsci, vec da je bolje biti spreman na sve s obzirom na okolnosti kakve nas okruzuju. Jednostavno, pacifisticko razmisljanje u nasoj situaciji je preveliki luksuz i rizik. Kao sto sam vec ranije rekao, ako iza tebe stoji neka snaga onda i "potencijalni" neprijatelj lakse popusta. Inace, zivim u Sarajevu.
Stani malo, zivimo u vremenu u kojem u nasem komsiluku vec stanuje NATO, pitanje je dana kada cemo i mi i Srbija uci tamo, i vi jos vjerujete u nekakve sukobe i sta ti ja znam?

Za par godina ce BiH kao clanica NATO pakta imati obavezu stititi granice Srbije kao "bratske" drzave clanice NATO pakta. I obratno.

Ili cemo vjecno ostati crna rupa Evrope sa vjecitim sukobima na relaciji Mostar-Sarajevo-Banjaluka :-)

Proizvodnja oruzja ima smisla samo ako ce drzava od toga zaradjivati, sve drugo je isprazna kvazipatriotska retorika.

Post Reply