Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
krater wrote:Kakvo je ovo borbeno vozilo ? Sta ce im te slike pored ramazanske vaktije ?
kinez, wz 551 ili wz 523
čini mi se
ni blizu, kolega.
njuska malo podsjeca na one francuske renaultove oklopne trensportere iz unprofora. samo su oni bili 4x4. znaci uzeto malo iz francuske skole oklopnjaka. sto zasigurno nije lose.
ovo je postavljeno na neku standardnu kamionsku sasiju 6x6. slike mi nekako izgledaju kao da su vec stare nekoliko godina. mozda je to bio neki testni prototip da se vidi sta se moze napraviti. a ovo je vise za policiju.
u svakom slucaju ta prica TRZ i oklopnjaci se sve vise ucvrscuje.
The Type 92 (industrial designation WZ 551A) armored personnel carrier was first revealed as a prototype by NORINCO in 1986. At that time many observed that the overall design resembled that of the French Renault VAB but subsequent investigations have shown that although there may have been some French influence the Type 92 has many differences in overall dimensions, weight and many other aspects. Vehicle entered service with Chinese Army in 1997 and is used in large numbers. This armored personnel carrier has also been exported to Bosnia, Pakistan and Sri Lanka.
ako ti imaš informaciju da je ovo neki trz projekt, super, ali meni se čini da su oni nešto radili sa ovim kinezima i da su to slikali
meni google na wz 551 izbacuje vozila sa jednakim razmakom izmedju sve tri osovine.
za wz 523 izbacije oklopnjake sa vecim razmakom izmedju prve osovine i ostale dvije. znaci samo taj moze doci u obzir.
ali kad pogledas njusku vidi se da su kosine drugacije. pogotovo ove bocne kosine na njusci. ili se to meni samo cini ali njuska je sasvim drugacija.
nemam nikakvu informaciju za konkretan TRZ prijekat ali imam informaciju koja se vuce po internetu vec godunama o pokretanju sklapanja oklopnjaka u TRZ hadzici. ne samo ja nego i mnogi drugi ucesnici na ovoj temi imaju tu informaciju.
može biti svašta, mene je odmah na prvu podsjetilo jer sam na nekoj manifestaciji vidio ovakva kineska vozila onda sam ukucao i vidio da piše da je nešto uvezeno u bih tako da mi je bilo logično
možda je i neka verzija btr-a sad sve ove bivše varšavske države to nešto sastavljaju rastavljaju
ali ako je ovo to neko novo oklopno vozilo, iskreno bolje bi bilo da nije, jer liči na zajebanciju
isto one makete i gluposti iz srbije, ovo eventualno može mup koristiti na protestima nekim i to je to
ako misle praviti vozilo nek odu u tursku kupe licencu i naprave vozilo kako treba
Domaći oklopnjak za domaću vojsku?
Nakon samohodne haubice, domaće puške, domaćeg bacača raketa, iduće godine na ceste bi moglo izaći i oklopno vozilo u kojem samo motor i osovine neće biti bh. proizvod, što bi moglo omogućiti nastavak značajnog rasta izvoza oružja i vojne opreme, koji je samo prošle godine dostigao gotovo 600 miliona maraka
Domaći oklopnjak za domaću vojsku?
Nakon samohodne haubice, domaće puške, domaćeg bacača raketa, iduće godine na ceste bi moglo izaći i oklopno vozilo u kojem samo motor i osovine neće biti bh. proizvod, što bi moglo omogućiti nastavak značajnog rasta izvoza oružja i vojne opreme, koji je samo prošle godine dostigao gotovo 600 miliona maraka
Sumnjam, nije to trač novina. Sigurno znaju nešto što mi ne znamo, dajte neka neko uslika članak pa okači
Ja ovo objavio prije vise od mjesec. Ups. NVZ vlada infomacijama bolje od bilo koje sluzbe na Balkanu.
Dakle, kao sto se nagadjalo, ide se na sasiju, sto nam daje platformu za masu orudja i namjena. Za pocetak najobicniji (jeftini) oklopnjak s automatiziranom kupolom, a dalje potencijalno i neke druge stvari poput minobacaca 120mm i haubice 122mm. Pada mi na pamet masa kooperanata za takav projekt, od struje i senzora, do hidraulike i softvera. Imamo sto nam treba, samo ako se to uspjesno uveze i postavi na noge.
Prevent ce bit supak ako barem vozacima ne ubaci kakva jebacka Audi S Line sjedista o svom trosku.
prije nego se uslika i postavi taj tekst ovdje prvo procitati. ako tamo pise nesto kao "strucnjak za oklopnjake gospodin Krater sa strucnog portala Klix..." nemojte to ovdje postavljati ko lebac vas molim.
155_mm wrote:prije nego se uslika i postavi taj tekst ovdje prvo procitati. ako tamo pise nesto kao "strucnjak za oklopnjake gospodin Krater sa strucnog portala Klix..." nemojte to ovdje postavljati ko lebac vas molim.
i jos ako su okacili onu sliku sa vaktijom.
nemojte ljudi molim vas!
Sumnjam da su Dani pali na to. Prije nekoliko mjeseci su odradili reportažu o FUP-u s dosta slika i detalja za koje se nije baš znalo. Samo da vidimo članak i šta piše
155_mm wrote:prije nego se uslika i postavi taj tekst ovdje prvo procitati. ako tamo pise nesto kao "strucnjak za oklopnjake gospodin Krater sa strucnog portala Klix..." nemojte to ovdje postavljati ko lebac vas molim.
i jos ako su okacili onu sliku sa vaktijom.
nemojte ljudi molim vas!
Sta je tu problematicno? Ja sam na forumu upravo zato sto znam gdje ima ljudi i tema kakvih nema u medijima - pismenih i pametnih.
Alfons Kauders wrote:Ja ovo objavio prije vise od mjesec. Ups. NVZ vlada infomacijama bolje od bilo koje sluzbe na Balkanu.
Dakle, kao sto se nagadjalo, ide se na sasiju, sto nam daje platformu za masu orudja i namjena. Za pocetak najobicniji (jeftini) oklopnjak s automatiziranom kupolom, a dalje potencijalno i neke druge stvari poput minobacaca 120mm i haubice 122mm. Pada mi na pamet masa kooperanata za takav projekt, od struje i senzora, do hidraulike i softvera. Imamo sto nam treba, samo ako se to uspjesno uveze i postavi na noge.
Prevent ce bit supak ako barem vozacima ne ubaci kakva jebacka Audi S Line sjedista o svom trosku.
Za pocetak najobicniji (jeftini) oklopnjak s automatiziranom kupolom, a dalje potencijalno i neke druge stvari poput minobacaca 120mm i haubice 122mm
i barem top 105 mm. mada se vec stavljaju i 120 mm. tenkovski i nismo nesto jaki ali bi ovi tockasi sa topovima 105 mm bili odlicna zamjena bar kao podrska pjesadiji.
Za pocetak najobicniji (jeftini) oklopnjak s automatiziranom kupolom, a dalje potencijalno i neke druge stvari poput minobacaca 120mm i haubice 122mm
i barem top 105 mm. mada se vec stavljaju i 120 mm. tenkovski i nismo nesto jaki ali bi ovi tockasi sa topovima 105 mm bili odlicna zamjena bar kao podrska pjesadiji.
Tesko idu tenkovski topovi od 120/125 mm na oklopnjake. Moze se postaviti nesto slabije u istom kalibru, ali nije "to to"onda. I amerikanci su svoj stryker opremili sa 105 mm topom i navodecim projektilima.
Po meni bi tu odlično došao mitraljez 12.7 s elektronskom kontrolom paljbe te nešto malo teže po zahtjevu i na osnovu namjene za koju će se koristiti.
Kakve su šanse da BNT napravi nešto na fazon GSh-23, ovo je bilo razorno oružje, a proizvodilo se tu.
Nisam znao da stavljaju 155mm haubice na ove stvari, ali moguce je (mada ne znamo duzinu cijevi na ovom primjeru).
105 i 120mm tenkovski topovi se vec ugradjuju... 105mm moze i obicni L7/M68, ali mislim da za 120mm koriste malcice drugacije topove nego u tenkovima... S druge strane, ni 105mm nije za baciti, narocito zato jer se radi o kalibru koji koristimo 20 godina, i dostupno je vise vrsta municije nego za 120mm (plus je znatno jeftinija).
105mm je za nase uslove sasvim dovoljno. Dostupna je masa punjenja i granata, a s novim penetratorima 105mm je sasvim dovoljan da zaustavi svaki tip tenka u sluzbi od Austrije do Grcke.
Ne vjerujem da bi se BNTu ili bilo kome drugom kod nas isplatilo razvijati automatiziranu kupolu i oruzje za nju, recimo za ove "obicne" verzije gdje bi se islo na automatske topove manjeg kalibra. Toga ima na trzistu - biras optiku, senzore, oruzje itd. Najvise smisla ima ici na 25 ili 30mm, standardne NATO kalibre za te stvari (jeftinije u startu, a jeftinija i municija, rezervni dijelovi).
Idejom i namjenom podsjeća na njemačka jurišna oklopna borbena vozila (StuG i StuH) iz WWII.
Da, izgleda zanimljivo, ali opet me cudi da moze podnijeti masu. Ipak je ovdje rijec o lakim oklopnim vozilima i fakat prvi put vidim 155mm na ovakvoj stvarcici.
39 kalibara nije malo i ovo mi se ne cini kao nesto "osakaceno" da bi stalo na sasiju... Mozda stede na oklopu, ali opet me cudi da su upakovali haubicu na vozilo od 25 tona, koje je vjerovatno tesko 17 tona bez kupole. Nekako mi knap. Doduse, spram FAP-a koji koriste za H-155, ispada tu negdje.
Jedini fol koji vidim je da nosi "samo" 15 projektila, i da se koristi u paru s vozilom za opskrbu, ali tako je sa svim lakim samohotkama.