BH vojna industrija i naoruzanje
-
Nuken
#4876 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Bh. i turska haubica su iste po skoro svim tehničkim karakteristikama. O čemu se tu radi, pitanje je sad. Ništa nije slučajno

-
Kocka25
#4877 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Meni ovo mirise na neku saradnju sa Turcima. Previse su slicne ove haubice da bi to bila puka slucajnost. Pogotovo kada sagledamo onu informaciju o GPS sistemu i naovdjenju koji ce se uvoziti iz Turske.Nuken wrote:Bh. i turska haubica su iste po skoro svim tehničkim karakteristikama. O čemu se tu radi, pitanje je sad. Ništa nije slučajno![]()
-
Kocka25
#4878 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Na ovom filmu iznad se prikazuje i povezanost haubice sa satelitom. Posto jos nemamo svoj satelitski sistem niti svoje vlastite satelite(niti cemo ih ikada imati
); da bi koristili GPS navodjenje moramo se prikljuciti na sistem prijateljske zemlje. A najlogicnije je da to bude Turska. I ubijedjen sam da se na to i ide posto Turci ni u kojem slucaju nebi bojkotovali nase oruzije dok to se to za Amerikance nemoze bas reci sa 100%.
Last edited by Kocka25 on 21/07/2017 18:35, edited 1 time in total.
- Streptokok
#4879 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ne kontam. Pa ova turska nema automatski punjac ili ga ja ne vidim?
-
Kocka25
#4880 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ima par modusa pucanja. Sa strane je valjda taj daljinski; tu izaberes modus pucanja; u kabini je valjda GPS na kojem vidis satelitski snimak (naj actuelni iz vojnog satelita) i onda jedino sto trebas da uradis je da kliknes na lokaciju ili podesis koordinate. Od tada bi se ugao trebao automatski podesiti (jer GPS-u je samo potrebna lokacija haubice i lokacija "targeta"); izadjes vani podesis modus gadjanja (hoces li 2 granate po minuti u kontinuitetu ili ces 4 granate za hit and run)?Streptokok wrote:Ne kontam. Pa ova turska nema automatski punjac ili ga ja ne vidim?
Tako sam ja to shvatio.
- Streptokok
#4881 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Sve je to fino ali gdje joj je onaj "sanduk" u kpm je smjesten mehanizam za automatsko punjenje?
Meni ovo lici na rucno punjenje.
-
mehoxy
#4882 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Najgore je sto mi ne mozemo naoruzati vlastitu vojsku proizvodima namjenske industrije. Bolje da je podjeljena na tri dijela, pa da bar mozemo eventualno naoruzati svoj dio, nego da ovisimo o pisljivim donacijama.
-
Kocka25
#4883 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Mozda ne razumijem se dovoljno u ovo. Mozda je nasa automatska a njihova nije onda? Oni imaju par ovakvih tipova samohodnih haubica. Mozda im treba bas jedna ovakva koja je laksa i mobilnija? Ovo su dva njihova projekta samohodnih haubica; Firtina i Panter:Streptokok wrote:Sve je to fino ali gdje joj je onaj "sanduk" u kpm je smjesten mehanizam za automatsko punjenje?
Dakle ovo je njihov treci proizvod ovog tipa a za nas je ovo nase najjace oruzije ikada producirano...
Last edited by Kocka25 on 21/07/2017 18:52, edited 1 time in total.
-
Nuken
#4884 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Hajde sve sličnosti, ali i kod nas i kod turaka je sva elektronika na lijevoj strani kamiona
Ja imam informacije da je elektronika i GPS iz Turske. Kako je došlo u BNT? Pojma nemam
Još jedna stvar, naša je naprednija. Hem auto-punjač, hem manualni mod koliko sam upratio
Ja imam informacije da je elektronika i GPS iz Turske. Kako je došlo u BNT? Pojma nemam
Još jedna stvar, naša je naprednija. Hem auto-punjač, hem manualni mod koliko sam upratio
- Streptokok
#4885 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ja sam protivnik zajednickih os. Sada bi mogli napraviti 50ak ovih haubica a kupac u mrdjuvremenu odustane. Morali bi ih konzervirati i "cekati" drugog kupcamehoxy wrote:Najgore je sto mi ne mozemo naoruzati vlastitu vojsku proizvodima namjenske industrije. Bolje da je podjeljena na tri dijela, pa da bar mozemo eventualno naoruzati svoj dio, nego da ovisimo o pisljivim donacijama.
-
Kocka25
#4886 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Pa mozda je ova naprednija ali pogledaj im druge dvije samohotke koje oni vec koriste godinama. Sve satelitski navodjene. Pogledaj film iznad sto sam postavio. Ovaj T155 njihov je polu tenk:Nuken wrote:Hajde sve sličnosti, ali i kod nas i kod turaka je sva elektronika na lijevoj strani kamiona![]()

-
mehoxy
#4887 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Isto mislim. Osim toga, ukoliko bi OS bile podjeljene na tri dijela, bosnjaci bi bi mogli biti koliko toliko naoruzani, dok srbi i hrvati ne bi imali za sibica. I ovako su unitarni samo toliko da nas mogu zajebavati. Nama su svakako glavna prijetnja Srbija i Hrvatska.Streptokok wrote:Ja sam protivnik zajednickih os. Sada bi mogli napraviti 50ak ovih haubica a kupac u mrdjuvremenu odustane. Morali bi ih konzervirati i "cekati" drugog kupcamehoxy wrote:Najgore je sto mi ne mozemo naoruzati vlastitu vojsku proizvodima namjenske industrije. Bolje da je podjeljena na tri dijela, pa da bar mozemo eventualno naoruzati svoj dio, nego da ovisimo o pisljivim donacijama.
-
Kocka25
#4888 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ne slazem se nimalo. Ovako u fabrika mozemo uvijek drzati zalihe naoruzanja koje je "spremno" za izvoz. Mozemo u slucaju napetosti politicke poceti proizvoditi naoruzanje za "izvoz" u prijateljsku zemlju. Kada ti imas fabrike naoruzanja onda je to sve drugacije. Mozemo svakom policajcu u kantonu sarajevskom dati po 3 puska ako treba i naoruzati i rezervnu policiju do zubi ako se bude osjetlila napetost. Netreba se nista uvoziti.mehoxy wrote:Isto mislim. Osim toga, ukoliko bi OS bile podjeljene na tri dijela, bosnjaci bi bi mogli biti koliko toliko naoruzani, dok srbi i hrvati ne bi imali za sibica. I ovako su unitarni samo toliko da nas mogu zajebavati. Nama su svakako glavna prijetnja Srbija i Hrvatska.Streptokok wrote:Ja sam protivnik zajednickih os. Sada bi mogli napraviti 50ak ovih haubica a kupac u mrdjuvremenu odustane. Morali bi ih konzervirati i "cekati" drugog kupcamehoxy wrote:Najgore je sto mi ne mozemo naoruzati vlastitu vojsku proizvodima namjenske industrije. Bolje da je podjeljena na tri dijela, pa da bar mozemo eventualno naoruzati svoj dio, nego da ovisimo o pisljivim donacijama.
- Krokodajl
-
Kocka25
#4890 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
od 6:45 munute:
Znaci ista je haubica u pitanju. 100% jedan te isti projekat. Vjerovatno cemo zbog toga uvoziti i Turske otokar kamione.
Znaci ista je haubica u pitanju. 100% jedan te isti projekat. Vjerovatno cemo zbog toga uvoziti i Turske otokar kamione.
Last edited by Kocka25 on 21/07/2017 19:29, edited 1 time in total.
-
krater
#4891 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Jos da se krene sa antimonom kod Gorazda.
- drndalo
#4892 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Kad vec prozivas kolegu @drndala, koji te ni na sta ne ubjedjuje jer nema konkretne podatke, nego logicno razmislja, ili barem pokusava... Pa de ti nama reci, da li ti imas mozda neke konkretne podatke o tome da pored prototipa 155 ima i slicaj takav 122, jer za to osim vlastitih vlaznih snova do sada nismo vidjeli nista... Za 155 smo barem stidljivo imali podatke da se sprema, zaista, za testiranje... Za 122 zasad nemamo nikakav konkretan pokazatelj, osim da je najavljeno pucanje, tj. testiranje necega od 122, ali ne znamo cega, nego samo lupamo...155_mm wrote:
mozda nam kolega kolega drndalo to moze objasniti. on nas pokusava ubijediti, ako neka firma svoje samohodno oruzje u kalibru 155 mm zove H-155, da nije moguce da bi ta firma svoje samohodno oruzje u kalibru 122 mm mogla nazvati H-122.
Mozda ja, mozda ti...
Meni nema logike istovremeno razvijati te 2 stvari, posebno ne jer vjerujem da 155 moze postici duplu cijenu od mozebitne takve 122... Naravno, logika kod nas cesto nema sta traziti...
Last edited by drndalo on 21/07/2017 19:36, edited 2 times in total.
- Streptokok
#4893 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
pa gdje mu je automatski punjač, gdje su granate?Kocka25 wrote:od 6:45 munute:
.
nije isti, ovo čudo se manuelno puni, tj manuelno se ubaci u mehanizam a onda automatika dalje ubacuje u cijev. ova bnt to sve sama radi za 6 projektila.
-
Kocka25
#4894 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Pa to je jos bolje. Po meni to nije presudno. Vaznije je ovo sofisticirano navodjenje jer time imamo prednost nad Srbijom. Oni tu tehnlogiju nemaju. Ovako se mozes popet na vrh Bjelasnice za par minuta ispaliti par granata tacno na zeljeni cilj i opet razguliti. Dok oni trebaju to da rucno racunaju a nemaju pojma da li je cilj jos uvijek tu ili nije. Ovi gledaju cilj life uz pomoc satelita (ili drona kojih jos nemamo)Streptokok wrote:pa gdje mu je automatski punjač, gdje su granate?Kocka25 wrote:od 6:45 munute:
.
nije isti, ovo čudo se manuelno puni, tj manuelno se ubaci u mehanizam a onda automatika dalje ubacuje u cijev. ova bnt to sve sama radi za 6 projektila.
Nadam se da je ovo samo pocetak. Uz pomoc Turske bi mogli mozda i poceti sa drugim projektima posle ovoga. Mozda prvo neko oklopno vozilo; sva prateca industrija je tu u BiH, rudnici, zeljezare, livnice, hidraulicka industrija, opticka industrija; samo nam trebaju obezbjediti trziste i pomoc da se pokrenemo.
Ovo mi je recimo interesantno rijesenje- Alpagu:
-
kockakockica
#4895 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Hm 
ubaceni elementi
ubaceni elementi
-
mehoxy
#4896 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Bilo bi lijepo kad bi smo mogli proizvesti bar nesto poput baznog t 55 ili obicno oklopno vozilo sa 100 ili 105 mm topom, ali mislim da su to za sad samo pusti snovi.
Evo jednog lijepog primjera slicnog oklopnog vozila
https://en.m.wikipedia.org/wiki/B1_Centauro
- Streptokok
#4897 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
nema od toga ništa. mene lično bi obradovao neki snajper 12,7 i neki protivoklop poput strijele.mehoxy wrote:Bilo bi lijepo kad bi smo mogli proizvesti bar nesto poput baznog t 55 ili obicno oklopno vozilo sa 100 ili 105 mm topom, ali mislim da su to za sad samo pusti snovi.
-
Kocka25
#4898 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Sve je moguce ako je njima u interesu nacionalnom da mi budemo jaki. Mislim da jeste jer time osiguravaju i sebe. No to je vec geopolitika. Ovo im je medium battle tenk koji Turska zajedno sa indonezijom razvija (main battle tenk rade sa juznom korejom to jeste kupili su znanje od njih).mehoxy wrote:Bilo bi lijepo kad bi smo mogli proizvesti bar nesto poput baznog t 55 ili obicno oklopno vozilo sa 100 ili 105 mm topom, ali mislim da su to za sad samo pusti snovi.
Ovaj Turski proizvod mi se najvise svidja; Korhun:
-
mehoxy
#4899 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Da je ovo normalna drzava bila bi prepoznata potreba za tim i ulozen novac u r/d i potrebne tvornice. Ovako ne moze, jer zoharima na vlasti nije stalo posto nece gurati vlastitu djecu u krvoprolice.
-
Kocka25
#4900 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Mislim da se mnogo veci ljudi pitaju od lokalnih Bosnjackih politicara. To sto se u Bosni desava oko vojne industrije je planirana u Washingtonu, Ankari i Rijadu. Sitne su ribe ljudi poput Bakira.mehoxy wrote:Da je ovo normalna drzava bila bi prepoznata potreba za tim i ulozen novac u r/d i tvornice. Ovako ne moze, jer zoharima na vlasti nije stalo posto nece gurati vlastitu djecu u krvoprolice.