BH vojna industrija i naoruzanje
-
Guadalajara
#12101 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Mislim da se proizvode i oni hidroizolacioni malter sa kvarcnim pijeskom/sika...
- anelsol
#12102 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Da li se autoklavovi koriste samo kod karbon fibera, ili mogu se mogu raditi i još neki kompoziti?
- MorningStar
#12103 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ima i ferobeton iz kaknja i onaj sa vlaknima
sad ne znam kako se planira koristiti za namjensku al eto 
-
Guadalajara
-
Guadalajara
#12105 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Za bunkereMorningStar wrote: ↑20/05/2020 22:04 Ima i ferobeton iz kaknja i onaj sa vlaknimasad ne znam kako se planira koristiti za namjensku al eto
![]()
- MorningStar
#12106 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Tamam imamo albanaca po pekarama pa pretresti za enver hodzine prototipove.Guadalajara wrote: ↑20/05/2020 22:05Za bunkereMorningStar wrote: ↑20/05/2020 22:04 Ima i ferobeton iz kaknja i onaj sa vlaknimasad ne znam kako se planira koristiti za namjensku al eto
![]()
objekte specijalne namjene
![]()
Salu na stranu mislim da gradjevinski i slicni kompoziti nisu bas povezani sa kompleksnim kompozitima od kojih se prave i najmoderniji oklopi za tenkove i oklopna vozila .. al eto znam da se spominjalo dijelovi za nuklearni reaktor (sad koji dijelovi to nije bitno .. moze bit sarafi ali opet je dio reaktora
-
Guadalajara
#12107 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
A jbg Nisu samo borbena sredstva dio namjenske industrije...Ovaj dio namjenske proizvodnje kod nas je bas zanemaren...Nase su firme gradile baze, kasarne, aerodrome u Iraku i Libiji.MorningStar wrote: ↑20/05/2020 22:08Tamam imamo albanaca po pekarama pa pretresti za enver hodzine prototipove.Guadalajara wrote: ↑20/05/2020 22:05Za bunkereMorningStar wrote: ↑20/05/2020 22:04 Ima i ferobeton iz kaknja i onaj sa vlaknimasad ne znam kako se planira koristiti za namjensku al eto
![]()
objekte specijalne namjene
![]()
Salu na stranu mislim da gradjevinski i slicni kompoziti nisu bas povezani sa kompleksnim kompozitima od kojih se prave i najmoderniji oklopi za tenkove i oklopna vozila .. al eto znam da se spominjalo dijelovi za nuklearni reaktor (sad koji dijelovi to nije bitno .. moze bit sarafi ali opet je dio reaktora)
- anelsol
#12108 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Hvala na odgovoru.
-
letacarms
#12109 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Comanche wrote: ↑20/05/2020 14:40Nije gubitak tako veliki ali taj metak i dalje nije subsonic tako da ne razumijem sta je benefit tako kratke cijevi.letacarms wrote: ↑20/05/2020 04:34Evo i muzzle energy chart a u pravu si. Nema potrebe raspravljati jer bukvalno imamo razilazenje u misljenjima.Comanche wrote: ↑20/05/2020 04:16 Jel mogu malo kraći odgovori uguši temu. Uglavnom ja sam ti vec rekao, kao prvo to sve sto radiš nije naučna fantastika. Većinu dijelova možeš kupiti a ono što nemozes mogao bih sam preraditi ili poslati ljudima da urade.
Ja nisam nikad pravio tako kratke automatebu 9mm jer je to glupost. Čuj praviš automat od 9mm sa cijevi manjom od 5 incha. Pa bolje odma kupi glock, onaj duži magazin I imaš pištolj od 9mm sa istom duzinom cijevi koji sigurno bolje radi od tog tvog sklopa Ili kupiš Roni system i ubaciš svog Glocka u njega ako hoćeš da imaš kundak.
Ja sam pravio stvari za svoj ceif i drugovima. I važno mi je bilo da su funkcionalne. Znaci zna se koji je minimum za koju dužinu cijevi u zavisnosti od kalibra.
Opet neka te ovdje, drago mi je sto ima naših koji se time bave, ali spusti loptu. Nisi popio svo znanje svijeta da bi mogao da omalozavas AC unity bez da imaš puno znanja o njima, procesima rada, materijalima itd.
http://www.ballisticsbytheinch.com/megraphs/9mm.html
Speed of sound 1125.328 ft/s
Pogledaj tabelu i velocity za 2 i 3" cijevi pa ces vidjeti da je prosjeku sva municija iznad 124 graina leti u prosjeku 50-100 ft/s ispod brzine zvuka. (Znaci ne koristi se sub sonic round a ima se slican ili isti rezultat). Drugim rijecima postize se slican efekat sto je uradjeno sa HK MP5SD automatom (s tim sto su oni izdizajnirali to na takav nacin da cijev je njihova cijev napravljena tako da cak smanjuje brzinu i supersonicnih 115 grain zrna na ispod 900 ft u sekundi sto je extra dizajn.
Ovo cisto informativno a ne da mislis da ti pametujem da bi pobio tvoj argument s obzirom da sam bio slicnog stava dok nisam sazno ove informacije.
Znaci namjenski skracujes cijev na zlatnu granicu da postignes balans izmedju par stvari (korak uvijanja za stabilizaciju zrna, duzinu cijevi za granicu podzvucnosti, duzinu oruzja za bolje manevrisanje kroz prostoriju a da sve to ostane u okviru prihvatljive kineticke energije koju projektil ostavi na meti),
Plus imas kundak za stabilnije rukovanje a sve malo i kompaktno. (da ne spominjem faktor binarnog okidaca koji ti u legalnoj formi daje verziju automatske paljbe s obzirom da su ATF approved za koristenje)
Mislim da to s glockom ne mozes postici a nisam vidio da je dosad iko razvio okidac za glocka.
Evo pogledaj ovaj video pa mi reci sta mislis.
https://m.youtube.com/watch?v=7jdTEVLz8S8
AR9 je puno komplikovaniji za napraviti jer nema podesavajuceg gasnog bloka vec sve rjesavas tezinom zatvaraca, oprugom i utezima. Ako tu pocnes malo odstupati, nastaju problemi. Kad eliminises utege (i pocnes koristiti dual opruge) i skratis zatvarac, eh tu vec izlazis iz domena onoga sto govoris da nije nikakav problem. 5.56 i SBR je puno laksi za napraviti od kratke AR9-ke kojoj pocinjes skracivati kundak, cijev i sve ostalo. (razlika u pritiscima i ostali faktori)
Tu se malo razilazimo u misljenju jer ovakvi buildovi te dovode u domen malo boljeg planiranja i inzinjeringa a ne samo kupi milspec dijelove i zasarafi ko lego kockice.
Mislio sam da je AC Unity firma Bekto Precize koja ima sve te resurse na raspolaganju. Ako nisu vezani za i frastrukturu BP, onda to je vec nesto drugo.AC Unity nevjerujem da ima 350 radnika koji se bave proizvodnjom oružja. Njihovi glavni proizvodi su plastični dijelovi za auta na primjer. Od tih navedenih 350 radnika vjerovatno ni pola nije uposleno na proizvodnji oružja. Ali ovo je samo moje mišljenje.
Ali ovo nemoj shvatiti ko neku raspravu vec samo razmjena informacija.
Last edited by letacarms on 21/05/2020 02:25, edited 1 time in total.
-
Guadalajara
-
letacarms
#12111 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Guadalajara wrote: ↑19/05/2020 17:45Hrdjavom kyrcu i dlaka smeta.
Napravi konstruktivan argument pa onda komentarisi (Ovako ulazis u domen rasprave o temi o kojoj nemas nekog znanja uz primjesu vrijedzanja. Jako nisko i nekulturno)
Moj odgovor na ovo je. Blowback verzija = teze oruzje, moras imati buffer tube, oprugu i utege la onda izracunat pravilan reciprocitet izmedju mase zatvaraca da bi imo funkcionalnio i sigurno oruzje. Kad izbacis samo jednu od ovih komponenti nastaje problem)
Bufferless zatvarac. Manja masa zatvaraca, automatski manji trzaj a ako koristis roller bravljenje prakticno si poveco pouzdanost sa razlicitim vrstama municije i naravno rad sa prigusivacem u oba moda (jer nemas iste potisne pritiske nazed). Znaci tu ti treba malo fizike a ne da podzonis i sastavis ono sto je vec neko napravio.
Na osnovu cega ovo tvrdis ? Nisi upoznat sa tim da se u proizvodnji dijelova za zatvarac koristi vise vrsta celicnih legura, da se koriste tehnologije toplog/hladnog kovanja, termicka obrada ? Nije ti ovo poznato.U principu AR9 build je teze napraviti od AR-15 ke s obzirom na princip rada samog zatvaraca (gdje se sve mora regulisati reciprocitnom masom)
Veoma dobro poznajem ovu oblast, od metalurgije do razlicitih vrsta celika i mogu ti reci da iz tvog posta vidim da nisi bas upoznat kako to radi na AR9 mm zatvaracu (buduci da je citav izglodan od jedne legure celika (bilo donji minimum koji sam ti naveo ili 158 carpenter celik koji se obicno koristi u zatvaracima)
I generalno to sto pricas o hladnom toplom kovanju nema bas veze o ovom o cemu pricamo (znaci ne pravis cijev i ne koristis cold hammer forge) vec uzmes dio celika koji se zavsava drugim sistemom na cnc masini ili glodalici. I ovo takodjer znam jako dobro s obzirom da rimam pristup CAD/CAM modelingu i ovih a i AR-15 zatvaraca koji opet koriste kombinaciju dva celika ali opet nemaju veze sa ovim sto ti pises. (Malo si pobrko ili nisi dobro proguglo pate ovo malo zbunjuje) Ali eto nadji dokaz i pokazi argumentovano pa mozemo pricati ponovo na tu temu.
Gdje je ta tvoja firma i fabrika kad je jednostavno ?Ovo sto su oni napravili je veoma jednostavno a uz dobar management i vrlo jeftino napraviti.
Koliko si novca ulozio u nju ? Koliko imas zaposlenih radnika ?
Vidi druze, malo si i tu polupo loncice zato sto sam na pocetku napiso da sam amaterski puskar i sastavljam sve iz ljubavi. Nemam firmu jer ne zaradjujem pare. Dovoljna mi je referenca da npr ljudi koji rade u sluzbama sigurnosti ili policijski instruktori i specijalci ovdje gdje radim isprobaju moje oruzje i onda kazu wau nevjerovatno, svaka ti cast!
Koje su tvoje reference u proizvodnji NVO ?
Na ovo ti mogu odgovoriti da samo pogledas koje dijelove koristim. Firme Wilson Combat, Radian Weapons, Maxim Defense, JP Enterprises i slicno. Pogledaj samo njihove reference i uradi malo google search pa onda malo komentarisi.
Puske od Bekte imaju NATO kodove, gdje su tvoji NATO kod ?
Jako pravo to sto imaju NCage kod.
https://www.fsd.gov/fsd-gov/answer.do?s ... =KB0011119
Eto pogledaj koliko je tesko to dobiti. (bukvalno registracija u sistem da mozes poslovati sa Federalnom vladom kao strani entity) Ovo ti uopste ne garantuje da produkt zadovoljava standard ili da ima neke odobrene rezultate. Na pojedinim puskama imam i to ugravirano posto Giessele npr ime te kodove.Znas koliko to znaci. Nista!
Imas li ti certifikate koji garantuju da je ta tvoja budjevina sigurna za koristenje ?
Ne treba mi certifikat kad moja budjevina vec koristi istestirane dijelove koji su daleko iznad vojnog standarda a koriste se u puskama koje su vec u upotrebi kod specijalnih jedinica npr. Primjera radi zatvarac koji ima Tenzilnu snagu celika od preko 2025 MPa i koji moze izdrzati puno veci pritisak od milspec specifikacije koji je na nivou 640 MPa (brojevi ipak nesto govore) Kad imas 3 ili 4 puta jaci celik mislim da bi po nekim zakonima fizike ipak trebalo biti malo sigurnije ali eto pobij to argumentom i brojevima pa cu promjeniti misljenje.
Ljudi koji prizvode ove gabaritne alate i koji su kompleksniji i skuplji za proizvesti. Za njih kazesh da kineske lowere koriste ?Ovde u Americi ima mnogo manjih firmi koji operisu na taj nacin. Kupuju %80 kineske lowere a onda na CNC masini vrse finalnu obradu. Ne bi me iznendilo i da AC Unity radi na slicnom principu.![]()
Pogledaj specifikaciju njihovih lowera (znaci za lower ti ne kazu ni od kojeg je materijala napravljen vec samo da je aluminij ili polimer dok sa upper s ponosom kazu da je 7076-T6
Za lower receiver ti ipak treba forge (jer su to loweri koji se uglavnom koriste u milspec specifikacijama) ili kvalitetan aluminijum pa radis billet lower cnc masinom (sto ti znatno povecava cijenu proizvodnje). (znaci pricamo o loweru koji kosta 25 dollara da se napravi u odnosu na lower koji te kosta 150-300 dollara zavisno od opcija koje imas na njemu)
Ponovo kinezi su prodavali te lowere (zavrsene %80 posto) navelko (5000 komada za par stotina dollara). Znaci pricamo o %80 loweru koji te u startu izadje u donjem najnizem cjenovnom opsegu. Tako da zavrsis dodatnih 20% na masini i imas lower koji mozes.prodati za sitne pare. Ali ne kontrolises proces proizvodnje samog lowera niti kvalitet materijala. Ponovo, ovo ti je sve cinjenica i provjerene informacije (buduci da i ovde u Americi operisu na slican nacin sa Forved lowerima. 5 ili 6 livnica ih izljevaju i prodaju firmama a one stavljaju svoju finalnu obradu. Pokazimi mi livnicu u BiH koja to proizvodi pa nakon toga imamo neki argumentovani start za diskusiju. Po meni je logicnije to kupiti negdje gdje ces u startu platiti nize a sa Kinezima se tu malo ko moze takmicit u cijeni.
Donji-gornji minimum... To je provjereni VOJNI standard i tu nema price !Ono sto hocu da kazem je da Milspec je najnizi prihvatljivi standard za koji se svi drze kao pijan plota ali u stvari ne znaju da je to donji minimum minimuma.
(Procitaj malo gore.da ne ponavljam zatvarac tenzilne snage od 2025MPa je po meni daleko jaci od Milspec zatvaraca tenzilne snage 640 MPa. 3 puta otprilike ako matematika ima ikakvu vaznost u mjerenjima. I itekako ima price ako si iole upoznat sa tematikom.
Opet i ovdje ti kazem da se vise vrsta legura i tehnologija koriste u proizvodnji zatvaraca i njegovih podsklopova.Primjera radi, u standardnoj M4 pusci koristis ne izbalansirani zatvarac od 8620 verzije celika i to je kao prihvatljivi standard.
Nadji mi cinjenicno koje. Pocecemo sa onim da je svaki celik legura u zavisnosti od postotka karbona i ostalih legura. (kromium, vandalium i slicno)
Promjenom ovog odnosa i dodavanjem legure dobijes celik (8620, 158, S7, AUS8 i sl)
U zatvaracima se uglavnom koriste 3 ili cetri vrste ovih legura ali donji milspec standard za to je 640MPa.
Mislim da pricas opet neargumentovano pa eto pobij me argumentom da promjenim misljenje.
Ovo je meni smece...Ciganska puska, ovakve nose oni meksicki karteli i oniu brazilskim favelama.Evo ti moj odgovor na verziju kako jedna vojna puska treba da izgleda.
Postujem tvoje misljenje. Inace mnogi se smiju tvom komentaru ali eto.
https://m.youtube.com/watch?v=oy4ndhPRaLI (funkcionalnost lowera prije svega ali ocigledno da ni sa milspect verzijom nisi bas rukovao pa nemas ni tu bas nekog iskustva)
I molim te repliciraj argumentovano bez uvreda.
Na komentare kolege koji voli da daje epitete i kojem je svaka tipa "preko drine" i slicno ne treba ni replicirati. Ne vidim da je dao ijedan argumentovan odgovor da bi mi promjeno misljenje kao sto je to uradio kolega koji je reko da ACU nije firma koja koristi infrastrukturu i sve masine koje BP ima.
-
Guadalajara
#12112 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
de fino kvotaj... 
to nije moj tekst
sto kaze kolega 155mm
zbog korone
razdvoji sta je moj teks, sta je tvoj
to nije moj tekst
sto kaze kolega 155mm
zbog korone
razdvoji sta je moj teks, sta je tvoj
-
letacarms
#12113 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
letacarms wrote: ↑21/05/2020 03:58Guadalajara wrote: ↑19/05/2020 17:45Napravi konstruktivan argument pa onda komentarisi (Ovako ulazis u domen rasprave o temi o kojoj nemas nekog znanja uz primjesu vrijedzanja. Jako nisko i nekulturno)Guadalajara wrote: Hrdjavom kyrcu i dlaka smeta.
Moj odgovor na ovo je. Blowback verzija = teze oruzje, moras imati buffer tube, oprugu i utege la onda izracunat pravilan reciprocitet izmedju mase zatvaraca da bi imo funkcionalnio i sigurno oruzje. Kad izbacis samo jednu od ovih komponenti nastaje problem)
Bufferless zatvarac. Manja masa zatvaraca, automatski manji trzaj a ako koristis roller bravljenje prakticno si poveco pouzdanost sa razlicitim vrstama municije i naravno rad sa prigusivacem u oba moda (jer nemas iste potisne pritiske nazed). Znaci tu ti treba malo fizike a ne da podzonis i sastavis ono sto je vec neko napravio.
U principu AR9 build je teze napraviti od AR-15 ke s obzirom na princip rada samog zatvaraca (gdje se sve mora regulisati reciprocitnom masom)Veoma dobro poznajem ovu oblast, od metalurgije do razlicitih vrsta celika i mogu ti reci da iz tvog posta vidim da nisi bas upoznat kako to radi na AR9 mm zatvaracu (buduci da je citav izglodan od jedne legure celika (bilo donji minimum koji sam ti naveo ili 158 carpenter celik koji se obicno koristi u zatvaracima)Guadalajara wrote: Na osnovu cega ovo tvrdis ? Nisi upoznat sa tim da se u proizvodnji dijelova za zatvarac koristi vise vrsta celicnih legura, da se koriste tehnologije toplog/hladnog kovanja, termicka obrada ? Nije ti ovo poznato.
I generalno to sto pricas o hladnom toplom kovanju nema bas veze o ovom o cemu pricamo (znaci ne pravis cijev i ne koristis cold hammer forge) vec uzmes dio celika koji se zavsava drugim sistemom na cnc masini ili glodalici. I ovo takodjer znam jako dobro s obzirom da rimam pristup CAD/CAM modelingu i ovih a i AR-15 zatvaraca koji opet koriste kombinaciju dva celika ali opet nemaju veze sa ovim sto ti pises. (Malo si pobrko ili nisi dobro proguglo pate ovo malo zbunjuje) Ali eto nadji dokaz i pokazi argumentovano pa mozemo pricati ponovo na tu temu.
Ovo sto su oni napravili je veoma jednostavno a uz dobar management i vrlo jeftino napraviti.Vidi druze, malo si i tu polupo loncice zato sto sam na pocetku napiso da sam amaterski puskar i sastavljam sve iz ljubavi. Nemam firmu jer ne zaradjujem pare. Dovoljna mi je referenca da npr ljudi koji rade u sluzbama sigurnosti ili policijski instruktori i specijalci ovdje gdje radim isprobaju moje oruzje i onda kazu wau nevjerovatno, svaka ti cast!Guadalajara wrote: Gdje je ta tvoja firma i fabrika kad je jednostavno ?
Koliko si novca ulozio u nju ? Koliko imas zaposlenih radnika ?INa ovo ti mogu odgovoriti da samo pogledas koje dijelove koristim. Firme Wilson Combat, Radian Weapons, Maxim Defense, JP Enterprises i slicno. Pogledaj samo njihove reference i uradi malo google search pa onda malo komentarisi.Guadalajara wrote: Koje su tvoje reference u proizvodnji NVO ?
Jako pravo to sto imaju NATO NCage kod. Prvo znas li sta je NCage Code i sta on tacno znaci i kakva je procedura da ga registrujes?Guadalajara wrote: Puske od Bekte imaju NATO kodove, gdje su tvoji NATO kod ?
Eto pogledaj koliko je tesko to dobiti. (bukvalno birokratska registracija u sistem da mozes poslovati sa Federalnom vladom kao strani entity)
Ovo ti uopste ne garantuje da produkt zadovoljava standard ili da ima neke odobrene rezultate. Niti ti je garant da ce tvoj produkt kupiti iko od NATO clanica.
Na pojedinim puskama imam i to ugravirano posto Giessele npr ime te kodove i to stavlja sa svojim oznakama.. Znas koliko to znaci. Nista! (U principu su se registrovali da mogu aplicirati na tendere (ko Fikret sa malinama)
S obzirom da ne prodajem nista, zasto bi mi trebala ta registracija? Ne znam fakat.
To druze nemam ali s obzirom da koristim dijelove koje se koriste u puskama koje koriste malo ozbiljniji igraci (vojska policija, SOCOM i slicno, mislim da sam Ok) Ja sam bar istestiro i hvala dragom Bogu evo jos uvijek tipkam. Nisam imo problema. (Istestirano pored toga i sa uredjajem za pritiske od strane proizvodjaca sa oznakom MPI (Magnetic Particle Inspected) plus izmjereno instrumentima. Valjda ta famoza MPI oznaka treba da nesto znaci pored toga sto i ja i prlizvodjac provjerimo Head Space sa alatom.Guadalajara wrote: Imas li ti certifikate koji garantuju da je ta tvoja budjevina sigurna za koristenje ?
S obzirom da moja budjevina vec koristi istestirane dijelove koji su daleko iznad vojnog standarda a koriste se u puskama koje su vec u upotrebi kod specijalnih jedinica npr. (Primjera radi zatvarac koji ima Tenzilnu snagu celika od preko 2025 MPa i koji moze izdrzati puno veci pritisak od milspec specifikacije koji je na nivou 640 MPa (brojevi ipak nesto govore) Kad imas 3 ili 4 puta jaci celik mislim da bi po nekim zakonima fizike ipak trebalo biti malo sigurnije ali eto pobij to argumentom i brojevima pa cu promjeniti misljenje. Moje je misljenje da je budjevina dakeko daleko bolja i iznad vojnog standarda ali eto. Ti znas svoje a ja svoje.
Ovde u Americi ima mnogo manjih firmi koji operisu na taj nacin. Kupuju %80 kineske lowere a onda na CNC masini vrse finalnu obradu. Ne bi me iznendilo i da AC Unity radi na slicnom principu.Nije stvar u proizvodnji vec u ekonomskoj isplativosti proizvoda.Guadalajara wrote: Ljudi koji prizvode ove gabaritne alate i koji su kompleksniji i skuplji za proizvesti. Za njih kazesh da kineske lowere koriste ?![]()
Pogledaj specifikaciju njihovih lowera (znaci za lower ti ne kazu ni od kojeg je materijala napravljen vec samo da je aluminij ili polimer dok sa upper s ponosom kazu da je 7076-T6
Za lower receiver ti ipak treba forge tj livnica koja ce ti lower izliti u kalup a koji ces dalje koristiti da bi napravio taj lower. (jer su to loweri koji se uglavnom koriste u milspec specifikacijama) ili nasuprot tome kvalitetana aluminijumska poluga (koja je cca $40-$60 po komadu kod tzv billet lowera (koje opet cnc masinom obradjujes. Puno zahtjevnije jer imas puno vise operacija na masini. Trosis vise struje, treba ti vise alata i precizniji boreri (sto ti opet znatno povecava cijenu proizvodnje).
Znaci pricamo o dvije stvari. Kovanom (Forged) loweru koji te maximalno kosta $15-$25 dollara da se napravi u odnosu na lower koji te kosta $150-$300 dollara zavisno od opcija koje imas na njemu)
Ponovo kinezi su prodavali te lowere (zavrsene 80% posto) navelko (5000 komada za par stotina dollara). Znaci pricamo 80% loweru (od 6065 verzije slabijeg aluminijuma) koji je u donjem donjem najnizem cjenovnom opsegu. Znaci kupis fino lower i zavrsis ga sam tih dodatnih 20% na CNC masini i tokarskom stroju imas lower koji mozes.prodati za sitne pare.
Evo ti i link da vidis da ne pricam bezveze vec cinjenica da to stvarno tako fercera.
https://www.thefirearmblog.com/blog/201 ... receivers/
Ali ne kontrolises proces proizvodnje samog lowera niti kvalitet materijala. Ponovo, ovo ti je sve cinjenica i provjerene informacije (buduci da i ovde u Americi operisu na slican nacin sa ovim milspec forged lowerima stim sto ti Americke livnice to izljevaju pa prodaju firmama kao sto je Colt, BCM i slicno a pojedine firme su pokusale tu varijantu sa kineskim lowerima pa su u startu ubile svoje ime jer su htjeli ustediti koji dollar. Pokazimi mi livnicu u BiH koja p proizvodi lowere pa da nakon toga barem imamo neki konkretan argumentovani start za diskusiju.
Ovako je ono tipa rekla kazala i ja kazem nesto a ti meni repliciras sa odgovorom tipa "cuj prave svoje alate a da kuouju kineske lowere"
Moj ti je argument ubekonomskoj isplativost. Kineski lower kosta puno manje nego sto bi kosalo ljevanje tog istog lowera u Bosni nakon cega svakako imas dodatnu finalnu obradu. Po meni je logicnije da je ACU izabro ovaj biznis model i vjerovatno i zbog toga ne stavljaju specifikaciju lowera (vec samo kazu Aluminijum ili Polimer, dok za upper (koji obradjujes citav preko CNC masine) s ponosom naglase da je 7076-T6 aluminijum.
Ono sto hocu da kazem je da Milspec je najnizi prihvatljivi standard za koji se svi drze kao pijan plota ali u stvari ne znaju da je to donji minimum minimuma.
Itekako ima price s obzirom da je vojni standard nesto sto najnize da bi zadovoljilo uslove a bilo cjenovno prihvatljivo.Guadalajara wrote: Donji-gornji minimum... To je provjereni VOJNI standard i tu nema price !
Ako imas komponentu koja je jaca i bolja od tog uslova a isplati ti se da je prodas po povoljnoj cijeni, mozes tu itekeko pricati. Daj mi kvalited Ferarija a cjenovno si u rangu Oktavije, pa stvar je jasna.
Osim toga pocitaj malo gore.da se ne ponavljam. Zatvarac tenzilne snage od 2025MPa moze izdrzati daleko vece pritiske od Milspec zatvaraca tenzilne snage 640 MPa. 3 puta otprilike ako matematika ima ikakvu vaznost u mjerenjima. I itekako ima price ako si iole upoznat sa tematikom.Primjera radi, u standardnoj M4 pusci koristis ne izbalansirani zatvarac od 8620 verzije celika i to je kao prihvatljivi standard.
I opet neargumentovano pricas jer mislim da ti bas i nije jasno kako stvari funkcionisu u metalurgiji.Guadalajara wrote: Opet i ovdje ti kazem da se vise vrsta legura i tehnologija koriste u proizvodnji zatvaraca i njegovih podsklopova.
Pocecemo sa onim osnovnim a to je da je svaki celik u stvari legura (razlicit postotak karbona i primjesa. kao sto su kromium, vandalium i slicno)
Promjenom ovog odnosa i dodavanjem odredjene legure dobijes odredjenu vrstu celika (8620, 158, S7, AUS8 i sl) a svaki od tih celika ima svoja svojstva i tenzilnu snagu. Dodatno to temperaturno obradjujes da bi stabilizovo molekularnu strukturu i na osnovu toga dobio odredjene osobine metala (npr, savitljivost ili licno)
U zatvaracima se uglavnom koriste 3 ili cetri vrste ovih legura ali donji milspec standard za to je celik tipa 8620 koji ima tenzilnu snagu od 640MPa. (to ti je donji prihvatljivi vojni standard koji je postavila Americka vojska ispod koje ne zele da idu.
Znaci to ti je najniza polazna tacka a ako mozes cjenovo ponuditi nesto jace i bolje onda extra. Ponudi i oni to prihvataju.
Mislim da pricas opet neargumentovano pa eto pobij me argumentom da promjenim misljenje.
Evo ti moj odgovor na verziju kako jedna vojna puska treba da izgleda.
Postujem tvoje misljenje ali mislim da opet pricas neargumentovano i sa dozom zavisti.Guadalajara wrote: Ovo je meni smece...Ciganska puska, ovakve nose oni meksicki karteli i oniu brazilskim favelama.
https://scontent-ort2-2.xx.fbcdn.net/v/ ... e=5EEBE330
Pogledaj o kakvim se komponentama radi i sta je u pitanju. Mislim da su ljudi argumentovano pokazali o cemu se radi i koliko je ovaj Radian lower receiver daleko ispred svakog vojnog standarda. (kako po kvalitetu tako i cjenovno)
https://radianweapons.com/receivers/low ... -receivers
https://m.youtube.com/watch?v=oy4ndhPRaLI (funkcionalnost lowera prije svega ali ocigledno da ni sa milspect verzijom nisi bas rukovao pa nemas ni tu bas nekog iskustva)
ili ovaj video https://m.youtube.com/watch?v=Ji7w3ykNCtU (ciganski nema sta)
I molim te repliciraj argumentovano bez uvreda.
Na komentare kolege koji voli da daje epitete i kojem je svaka tipa "preko drine" i slicno ne treba ni replicirati. Ne vidim da je dao ijedan argumentovan odgovor da bi mi promjeno misljenje kao sto je to uradio kolega koji je reko da ACU nije firma koja koristi infrastrukturu i sve masine koje BP ima.
[/quote]
[/quote]
Last edited by letacarms on 21/05/2020 05:56, edited 1 time in total.
-
Guadalajara
#12114 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
opet si spojio moj i svoj tekst 
-
Behem0th
#12115 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
,,,---..,llo,,,,,
-
letacarms
#12116 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Hajd sutra aBd. Sad moram ici.
-
Guadalajara
#12117 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
- MorningStar
#12118 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Satro te
-
Guadalajara
#12119 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Da vidimo znam li ja sta
Ovo nije NATO kod
Na prostoru bivse Jugoslavije, najveca presa koristena je u plasticnoj deformaciji aluminija u Kombinatu Aluminija Podgorica. Za izradu oslona tockova tenka M84 koristili su aluminijsku leguru i prese od 30,000, 10.000 i 5.000 tona.
Ne, uopste ne poznajes! Mnogo teksta kucas, a u sustini nista konkreno ne kazes.letacarms wrote: ↑21/05/2020 03:58
Veoma dobro poznajem ovu oblast, od metalurgije do razlicitih vrsta celika i mogu ti reci da iz tvog posta vidim da nisi bas upoznat kako to radi na AR9 mm zatvaracu (buduci da je citav izglodan od jedne legure celika (bilo donji minimum koji sam ti naveo ili 158 carpenter celik koji se obicno koristi u zatvaracima)
E vidis zbog ovoga se ide u skolu i studira se masinstvo. Tamo bi nesto naucio o toploj i hladnoj plasticnoj deformaciji metala. Ti si negdje vidio i procitao da se samo cijev obradjuje hladnom plasticnom deformacijom. Sta se desava sa materijalom to nisi procitao. Da li se mijenjaju nekakve mehanicke osobine o tome nisi nista naucio.I generalno to sto pricas o hladnom toplom kovanju nema bas veze o ovom o cemu pricamo (znaci ne pravis cijev i ne koristis cold hammer forge) vec uzmes dio celika koji se zavsava drugim sistemom na cnc masini ili glodalici.
Ja nemam pristup CAD/CAM modelingu, jedino da pitam ove studentice i inzinjere masinstva. Mozda oni nesto mogu modeliratiI ovo takodjer znam jako dobro s obzirom da rimam pristup CAD/CAM modelingu i ovih a i AR-15 zatvaraca koji opet koriste kombinaciju dva celika ali opet nemaju veze sa ovim sto ti pises. (Malo si pobrko ili nisi dobro proguglo pate ovo malo zbunjuje) Ali eto nadji dokaz i pokazi argumentovano pa mozemo pricati ponovo na tu temu.
Sad su oni u americkoj, ruskoj, njemackoj, kineskoj itd... vojsci budale jer ne koriste dijelove ovih proizvodjaca?Na ovo ti mogu odgovoriti da samo pogledas koje dijelove koristim. Firme Wilson Combat, Radian Weapons, Maxim Defense, JP Enterprises i slicno. Pogledaj samo njihove reference i uradi malo google search pa onda malo komentarisi.
idemo dalje...Puske od Bekte imaju NATO kodove, gdje su tvoji NATO kod ?
Jako pravo to sto imaju NCage kod.
Eto pogledaj koliko je tesko to dobiti. (bukvalno registracija u sistem da mozes poslovati sa Federalnom vladom kao strani entity) Ovo ti uopste ne garantuje da produkt zadovoljava standard ili da ima neke odobrene rezultate. Na pojedinim puskama imam i to ugravirano posto Giessele npr ime te kodove.Znas koliko to znaci. Nista!
Ovo nije NATO kod
Prva bh. puška koju je prije pola godine proizvela goraždanska kompanija AC Unity uspješno je prošla sva testiranja u Norveškoj i službeno dobila NATO kod, objavio je Dnevni avaz.
Dobivanjem NATO koda, prva domaća puška, ali i proizvedeni bh. pištolj, sada se mogu bez ikakvih zastoja i prepreka početi izvoziti na inozemno tržište
Idem ja malo operisati, sjeci, rezati...Kaze mi raja, da sam dobar hirurg, dvojicu sam vec operisao...Vidis mogao bih se ja sa ovim baviti...Ali kad bi se zajebavali...Kad budes pod punom moralnom, materijalnom i krivicnom odgovornosti obavljao posao onda mozes da razumijes zasto je potrebna skola i fakultet. Vecina vojnika su prasinari, a ne nekakvi specijalci, komandosi, diverzanti, tako da je potrebno vidjeti siri kontekst.Ne treba mi certifikat kad moja budjevina vec koristi istestirane dijelove koji su daleko iznad vojnog standarda a koriste se u puskama koje su vec u upotrebi kod specijalnih jedinica
Ti si otkrio da postoje i neke jace legure od jasno definisanih zadovoljavajucih milspec legura. Oni u oruzanim snagama, vojskama, armijama nemaju institute, tehnicke sluzbe, nisu upoznati sa razvojem i proizvodnjom NVO. Ne znaju da postoje legure sa vecim sadrzajem legirajucih elemenata,ali ti ne znas da legirajuci elementi u celiku povecaju cijenu proizvodnje, jer imaju vecu cijenu na trzistu. Ne znas da se vise legirani celici sa niklom, hromom, molibdenom teze masinski i termicki obradjuju, da je veca potrosnja reznog alata itd...npr. Primjera radi zatvarac koji ima Tenzilnu snagu celika od preko 2025 MPa i koji moze izdrzati puno veci pritisak od milspec specifikacije koji je na nivou 640 MPa (brojevi ipak nesto govore) Kad imas 3 ili 4 puta jaci celik mislim da bi po nekim zakonima fizike ipak trebalo biti malo sigurnije ali eto pobij to argumentom i brojevima pa cu promjeniti misljenje.
Procitas oznaku celika/aluminija/metala i na osnovu toga nesto zakljucis ? Sta zakljucis ja ne znam, ali tu ne pise da li je koristena samo primarna metalurgija sa elektrolucnim ili elektroindukcionim pecima, da li je koristena sekundarna metalurgija lonca, da li su koristene kazanske elektrolucne peci za dogrijavanje taline, da li je talina rafinirana argonom, da li je koristena vakumska degazacija, kako je talina pretopljena, da li je pretopljena pod troskom, koja je hemijska kompozicija troske, da li je talina pretopljena u nezasticenoj ili zasticenoj atmosferi u vakumu ili pod inertnim plinovima, koji je materijal koristen za kokile, da li je samo izliveno u kokile ili je izvaljano ili je mozda i prekovano, kako je prekovano u toplom ili hladnom stanju, kako je hladjeno, da li je zareno i kaljeno u pecima, da li je kaljeno u vodi ili u ulju...Pogledaj specifikaciju njihovih lowera (znaci za lower ti ne kazu ni od kojeg je materijala napravljen vec samo da je aluminij ili polimer dok sa upper s ponosom kazu da je 7076-T6
Opet se vracam na one postupke proizvodnje, slicne kao sto sam iznad napisao. Procitas te oznake metala, u ovom slucaju aluminija i sta je tebi jasno iz toga ? Nista, blejis ko mutavZa lower receiver ti ipak treba forge (jer su to loweri koji se uglavnom koriste u milspec specifikacijama) ili kvalitetan aluminijum pa radis billet lower cnc masinom (sto ti znatno povecava cijenu proizvodnje). (znaci pricamo o loweru koji kosta 25 dollara da se napravi u odnosu na lower koji te kosta 150-300 dollara zavisno od opcija koje imas na njemu)
Ponovo kinezi su prodavali te lowere (zavrsene %80 posto) navelko (5000 komada za par stotina dollara). Znaci pricamo o %80 loweru koji te u startu izadje u donjem najnizem cjenovnom opsegu. Tako da zavrsis dodatnih 20% na masini i imas lower koji mozes.prodati za sitne pare. Ali ne kontrolises proces proizvodnje samog lowera niti kvalitet materijala. Ponovo, ovo ti je sve cinjenica i provjerene informacije (buduci da i ovde u Americi operisu na slican nacin sa Forved lowerima.
Učešće na izradi studija i projekata razvoja KAT-a.
Grupa autora: Idejni i glavni program ispitivanja karakteristika presa 50 MN i
300 MN.
Grupa autora: Ispitivanje karakteristika prese 50 MN (KAT-MF Titograd i MF
Niš, 1985. god.).
Grupa autora: Ispitivanje karakteristika prese 300 MN (KAT- MF Niš, 1985.
god.).
Imas livnice celika u Ilijasu, Visokom, Vogosci, Turbe, Mrkonjic Grad, Prijedor, Tuzla, Zenica...Biraj5 ili 6 livnica ih izljevaju i prodaju firmama a one stavljaju svoju finalnu obradu. Pokazimi mi livnicu u BiH koja to proizvodi pa nakon toga imamo neki argumentovani start za diskusiju. Po meni je logicnije to kupiti negdje gdje ces u startu platiti nize a sa
Nisi upoznat sa kineskim dampingom cijena metala celika i aluminija ?Kinezima se tu malo ko moze takmicit u cijeni.
Opet te upucujem da procitas ono iznad sta sam ti napisao.Nadji mi cinjenicno koje. Pocecemo sa onim da je svaki celik legura u zavisnosti od postotka karbona i ostalih legura. (kromium, vandalium i slicno)
Promjenom ovog odnosa i dodavanjem legure dobijes celik (8620, 158, S7, AUS8 i sl)
Nije legura, nego ferolegura. Nisi cuo za fabrike kao sto su Elektrobosnu iz Jajca, proizvodnju silicijum metala, ferosilicija, rudnik mangana u Buzimu i proizvodnju peletiranog mangana, silikomangana...Zeljezaru Zenica, Ilijas, Vares, koksare u Zenici i Lukavcu.U zatvaracima se uglavnom koriste 3 ili cetri vrste ovih legura ali donji milspec standard za to je 640MPa.
-
Guadalajara
#12120 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ja bolan ovo apsolvirao, sa zadovoljstvom odgovorio
- MorningStar
#12121 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
U what a comeback... okrsaj kod CNC korala

PS: Meni se cini da ste obojica upravu (nisam strucnjak definitivno u polju proizvodnje
) Samo on spominje kvalitet a ti se drzis zadovoljava standard (jeftinije/lakse dakle za proizvest)
Sto se tice famoznog nato koda.... jel na ovo mislis - " NATO Stock Number "
PS: Meni se cini da ste obojica upravu (nisam strucnjak definitivno u polju proizvodnje
Sto se tice famoznog nato koda.... jel na ovo mislis - " NATO Stock Number "
-
Guadalajara
#12122 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Vezano za NATO kod detaljnije pitaj archija...mislim da je on postavljao...MorningStar wrote: ↑21/05/2020 07:08 U what a comeback... okrsaj kod CNC korala![]()
PS: Meni se cini da ste obojica upravu (nisam strucnjak definitivno u polju proizvodnje) Samo on spominje kvalitet a ti se drzis zadovoljava standard (jeftinije/lakse dakle za proizvest)
Sto se tice famoznog nato koda.... jel na ovo mislis - " NATO Stock Number "![]()
-
Bosniak_WarriorX
#12123 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Last edited by Bosniak_WarriorX on 21/05/2020 12:57, edited 1 time in total.
- ovo_malo_duse
#12124 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Evo da se ukljucim i ja, nisam strucnjak za odbrambene tehnologije i pogotovo ne za kvalitet zatvaraca za pusku ali sam masinac po struci i radim na dizajnu veoma sofisticiranih stvari i znam ponesto o celicima a Bogami i kineskoj proizvodnji i prodaji istih.MorningStar wrote: ↑21/05/2020 07:08 U what a comeback... okrsaj kod CNC korala![]()
PS: Meni se cini da ste obojica upravu (nisam strucnjak definitivno u polju proizvodnje) Samo on spominje kvalitet a ti se drzis zadovoljava standard (jeftinije/lakse dakle za proizvest)
Sto se tice famoznog nato koda.... jel na ovo mislis - " NATO Stock Number "![]()
Moram priznati da sam u vecini ove diskusije na strani Guadalajara iz nekoliko razloga.
Prvo nije dovoljno samo procitati nesto na forumima i slicno pa i strucnim clancima, za te stvari se ide u skolu da se shvati sustina koja je srz svakog procesa. Znati nesto modificirati ne znaci bogna sta i da to neko od ovih kompanija nebi uradio da moze. Postoji nesto sto se zove patentiranje i pogotovo u ovoj industriji je fokus na svakom komadicu koji se dizajnira.
Letacarms to sto ti radis vrlo lako moze proizvest da jedno jutro dobijes pismo u kome te obavjestavaju da zbog narusavanja vlasnistva dugujes koji milioncic pogotovo ako si u USA.
Drugo cim modificiras nesto pa samo sto bi rekli dotaknes smirgl papirom ivicu na kupljenom proizvodu koji ima certifikat , taj certifikat vise ne vazi i ni na koji nacin ne mozes reci da taj tvoj uradak zadovoljava bilo sto. Kratkorocna upotreba ili par testiranja ne potvrdjuje da je sad tvoj komad bolji cak sta vise.
Trece ne znam zasto bi neko koristio celike preko 2025MP (moram priznati da jos nisam cuo za takav moram malo ponoviti stivo) i da mu puska onda vjerovantno kosta 15 puta skuplje kad moze koritstiti u istu svrhu celike koju hajmo rec sa manjom cvrstocom 650 + MP i standardni u proizvodnji kostaju puno manje. Sama izjava da ako je nesto jace 3 puta mora biti i bolje pokazuje ono sto ti Guadalajara rekao da ipak za to treba skola. Jer cvrstoca celika nije sama po sebi pokazatelj postoje druge stvari zato imas razlicite kvalitete sa istom cvrstocom JR,JO, N+, MS itd.
Na trzistu se trazi kvalitet koji je u kompromisu sa cijenom i postavljenom donjom granicom kvaliteta. Naravno postoje oni koje zaboli za tim ali mi i nasa proizvodnja, ponuda i trziste smo daleko od toga i oni nikad nece kupiti ovaj proizvod iz Gorazda. A mi dok god smo na nivou da proizvod zadovoljava tu neku opce prihvacenu "Nato code" donju granicu kvalitete i sa dobrom cijenom imcemo dovoljan dio kolaca i mislim da to ovi Bektini znaju.
I jos kineski proizvodi pa tako i celici koji se ne proizvode i ne provjeravaju po EN/ISO normama ne samo sa ne vrijede nego su i opasni. Kinezi forsiraju svoje standarde i rade "price dumping" i do 30 %sto znaci da im kineska vlada dotira razliku samo da bi se sto vise kupovalo prema njihovim standardima. Cim postavis uslov da celik mora biti certificiran od neutrane strane ili da ces ga podvrgnuti provjeri, cjena skace na skoro pa istu koju dobijas u Europi + transportni troskovi rezultat cvjetaju celicane od Bosne preko Bugarske, Rumunije Ukrajine i Turske i to za standardne celike a ovi koje ti navodis se proizvode u Zapadno Europskim zemljama upravo zbog garancije kvaliteta i zastite procesa (patent).
Za kraj cijenim tvoj hobi i drago mi je da postoje ljudi koji su sposobni da rade tako (poznajem covjeka sa osnovnom skolom koji ce ti napraviti kopiju bilo kog komada namjestaja koji vidi od boljeg drveta i u boljem kvalitetu . To sve za manje para ali postoji razlog zasto je manje para i zasto to radi samo za prijatelje itd da ne idem u offtopik) ali savjetujem da budes pazljiv je je tvoj hobi opasan hobi a prelazak u ozbiljnije poslovanje bez licenciranja moze zavrsit neslavno.
- MorningStar
#12125 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
https://www.klix.ba/vijesti/bih/polici ... /200521068
Policija Kantona Sarajevo po nalogu Tužilaštva KS vrši pretres u Tehničko-remontnom zavodu u Hadžićima zbog sumnje u zloupotrebe položaja. Vrši se izuzimanje dokumentacije vezane za sporni kredit u Turskoj.