Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Da se mogu ovi srednji kalibri proizvoditi u Bratstvu ? cijevu za Pragu npr.
Prije modernizacije kovacnice
Poslije modernizacije kovacnice
Znaci mozemo i m84 stancat - pa super tenkove mozemo praviti rakete puske transportere dronovi u planu i tako ... super super tacno je jasno kako bih uvijek nastrada.
славянин wrote:
Znaci mozemo i m84 stancat - pa super tenkove mozemo praviti rakete puske transportere dronovi u planu i tako ... super super tacno je jasno kako bih uvijek nastrada.
Evo nekoliko fotografija iz TTU Energetig. Na fotografijama je prikazana šasija kamionske prikolice. Ono što mene zanima je, obzirom da su u mogućnosti napraviti šasiju za kamionsku prikolicu, koliko su daleko da naprave šasiju za oklopno vozilo?
I još nešto:
Last edited by anelsol on 09/09/2019 15:40, edited 1 time in total.
славянин wrote:
Ahhh...treba hidraulicna presa od 10.000 tona
Bravo odlicno ! Eto Bosno i bosanci citajte ima svega sve se pravi mirno spavajte ako bude rata tenkovi,municija,granate,rakete,transporteri sve spremno i po potrebi stancati koliko treba ( nije mi samo jasno kako se u ratu proteklom nije stancalo)
славянин wrote:Da imas razuma ti bi napisao tom kolegi koji spominje balisticke rakete “jer na bliskom istoku ih imaju” misleci na iran i objasnio da je prvo tehnicki veoma veoma veoma tesko da to proizvedemo , dalje diplomatsko politicki nemoguce - dalje u ratovima kakvi su se ovdje vodili i mogu voditi skoro beskorisno . Medjutim to ulazis o guslanje o kradji postrojenja od srbije i kako oni prave lose rakete za oganj ili orkan i sta vec ne.
Kada pricamo tako o balistickom programu pa ajmo i o nuklearnom sto da ne - mozda i spijunske satelite da lansiramo pa da imamo live stram sta komsije rade
Ako
Oces da te ne kolju - pocni razmisljati.
pa mogao si ti takodje objasniti zbog cega je nemoguce praviti takav sistem u BiH a ne u stilu dobrice cosica iznositi lazi da nekom balistickom programu u BiH i nazivati forumase degenerikom.
ne vidim sta je problem reci istinu. jednostavno srpska strana u okviru epske pljacke pogona i fabrika 1995. odnijeli sve pogone za rakete u srbiju a uz pomoc covica poslije i neke pogone iz vitezita. i zbog toga nema tehnicki mogucnosti. i to je to.
славянин wrote:Da imas razuma ti bi napisao tom kolegi koji spominje balisticke rakete “jer na bliskom istoku ih imaju” misleci na iran i objasnio da je prvo tehnicki veoma veoma veoma tesko da to proizvedemo , dalje diplomatsko politicki nemoguce - dalje u ratovima kakvi su se ovdje vodili i mogu voditi skoro beskorisno . Medjutim to ulazis o guslanje o kradji postrojenja od srbije i kako oni prave lose rakete za oganj ili orkan i sta vec ne.
Kada pricamo tako o balistickom programu pa ajmo i o nuklearnom sto da ne - mozda i spijunske satelite da lansiramo pa da imamo live stram sta komsije rade
Ako
pa mogao si ti takodje objasniti zbog cega je nemoguce praviti takav sistem u BiH a ne u stilu dobrice cosica iznositi lazi da nekom balistickom programu u BiH i nazivati forumase degenerikom.
ne vidim sta je problem reci istinu. jednostavno srpska strana u okviru epske pljacke pogona i fabrika 1995. odnijeli sve pogone za rakete u srbiju a uz pomoc covica poslije i neke pogone iz vitezita. i zbog toga nema tehnicki mogucnosti. i to je to.
A prije imala - kada su se to proizvodile rakete 200+ kilometara dometa u BiH ??? Ili jugi generalno ? Pa ni scudove nismo imali - bile su one “lune” krntije ruske ako pogodi omanji grad dobro je.
anelsol wrote:Evo nekoliko fotografija iz TTU Energetig. Na fotografijama je prikazana šasija kamionske prikolice. Ono što mene zanima je, obzirom da su u mogućnosti napraviti šasiju za kamionsku prikolicu, koliko su daleko da naprave šasiju za oklopno vozilo?
I još nešto:
Ove gabaritne elemente i rezervne dijelove mogu masinski obradjivati.Vidimo na klipu da imaju velike tokarske strugove, karusele, aparate za zavarivanje, lasere za sjecenje celicnih ploca/limova, masine za savijanje..Nisam upoznat da li imaju alatnicu i peci za termicku obradu celika. Imaju li bazene za povrsinsku zastitu kataforezu..
Oblasti primjene KTL zaštite su: automobilski limovi, sve komponente automobilskog sklopa, metalne komponente električnih uređaja, čelične komponente motora i bicikla, vijčani i spojni materijali, radijatori, mašine za veš i mnogi drugi sklopovi iz raznih grana industrije.
SurTec-Eurosjaj d.o.o. pruža usluge ove avangardne tehnologije kataforeznog lakiranja u novon postrojenju kataforeze (KTL) koja ima kapacitet za dimenzije predmeta do dužine 250cm x širine 90cm x visine 230cm. Proizvodni kapacitet iznosi 40.000 do 50.000 m2, odnosno 50 do 100 tona materijala, zavisno o odnosu površine i težine materijala
Ako
A prije imala - kada su se to proizvodile rakete 200+ kilometara dometa u BiH ??? Ili jugi generalno ? Pa ni scudove nismo imali - bile su one “lune” krntije ruske ako pogodi omanji grad dobro je.
pa niko nije ni rekao da je proizvodila. to si sam izmislio. ti kolega kao da imas kronicni strah da ce te dobrica cosic uhvatiti da kazes istinu. i onda se naljutiti na tebe.
155_mm wrote:
pa niko nije ni rekao da je proizvodila. to si sam izmislio. ti kolega kao da imas kronicni strah da ce te dobrica cosic uhvatiti da kazes istinu. i onda se naljutiti na tebe.
Sta ti je onda ovo znacilo ???
I nesto bi ti reko sta ti taj dobrica moze al neka ...
155_mm wrote:
Kolega @155mm govori u kontekstu kompletnog raketnog programa bivse Jugoslavije koji je bio lociran u Bosni i Hercegovini. A to sto Jugoslavije nije proizvodila rakete dometa 200-300 km i vise ne znaci da nije imala industrijske i naucne kapacitete...Mislim mozemo mi analizirati i taj dio nema problema...Da vidimo tehnicke specifiakcije nekih raketa i da vidimo dimenzije...mogu li se podsklopovi proizvoditi ili ne...
Last edited by Guadalajara on 09/09/2019 16:55, edited 1 time in total.
155_mm wrote:
pa to znaci to sto pise. tehnicke mogucnosti a ne da je postojala gotova proizvodnja. a te tehnicke mogucnosti koje je srpska strana opljackala su nabavljene u pripremi projekta JNA pod nazivom VERA (VElika RAketa).
155_mm wrote:
pa to znaci to sto pise. tehnicke mogucnosti a ne da je postojala gotova proizvodnja. a te tehnicke mogucnosti koje je srpska strana opljackala su nabavljene u pripremi projekta JNA pod nazivom VERA (VElika RAketa).
I zanimljivo je da su trazili da se koriste tehnicki i naucni kapaciteti i finansijska sredstva Energeoinvesta...
Guadalajara wrote:
Kolega @155mm govori u kontekstu kompletnog raketnog programa bivse Jugoslavije. A to sto Jugoslavije nije proizvodila rakete dometa 200-300 km i vise ne znaci da nije imala industrijske i naucne kapacitete...Mislim mozemo mi analizirati i taj dio nema problema...Da vidimo tehnicke specifiakcije nekih raketa i da vidimo dimenzije...mogu li se podsklopovi proizvoditi ili ne...
Zar nije pricao o kako sam kaze potanju “kolege” dono ? Koji je pricao o balistickim raketama jel ???
Mogu se podsklopovi i za satelite proizvoditi - recimo sarafi . Znaci postojali kapaciteti za balisticke rakete ali jugoslavija ono nije zelila ... necemo mi ono eto .. necemo - sve spremno ali necemo. Isto kao i danas sve spremno za sve al necemo - ustvari tajno pravimo da niko ne zna - nego de sliku puske imal ?? Ono jurisne puske da proizvodimo - samo nemoj cijev - jedino ako ne planiras da tuces neprijatelje istom.
155_mm wrote:
Znaci postojale sve tehnicke mogucnosti sve spremno za balisticke rakete u jugoslaviji ali nije “gotova” proizvodnja - sta znaci to nije gotova proizvodnja - sve spremno ali “nije gotova proizvodnja”
Rekoh ja , pored takvih prodavaca magle opet ce se ocekivati da se lugom u oci brani
AC Unity u gorazdu je pravio prototipove i pokusao da nadje nesto sto se moze prodati - pravu industrijsku liniju za proizvodnju pusaka NEMAJU a ti de reci i objasni tj . dokazi nekako da imaju.
IGMAN proizvodi MUNICIJU VALJDA, malo barut i mesing se uveze al sta sad ako se zaratuje hrvati ce propustati sto treba - isto kao i u proslom ratu.
Al dobro je proizvodimo puske,transportere,mozemo i tenkove,dronovi u planu,balisticki program spreman samo pokrali srbi neke masine i tako ...
Mislim da je Zastava u najgorem stanju u kompletnoj srbijanskoj industriji...A to na slikama sto je prikazana je iz vojnih skladista i nije rezultat trenutne proizvodnje Zastave...Da Zastava dobro posluje ne bi non stop kukali po medijima i trazili neke subvencije...I na onim avionskim slikama Zastava je dobro unistena u NATO kampanji 1999. godine. Iste takve slike imaju iz remontnog zavoda u Bratuncu...Nesto kao remontuju/proizvedu a to samo da kao kroz papire prodje/bude obradjeno...Malo prefarbaju...napreve neki rezervni dio...i kao proizveli...Satrologija...
Mislim da je Zastava u najgorem stanju u kompletnoj srbijanskoj industriji...A to na slikama sto je prikazana je iz vojnih skladista i nije rezultat trenutne proizvodnje Zastave...Da Zastava dobro posluje ne bi non stop kukali po medijima i trazili neke subvencije...I na onim avionskim slikama Zastava je dobro unistena u NATO kampanji 1999. godine. Iste takve slike imaju iz remontnog zavoda u Bratuncu...Nesto kao remontuju/proizvedu a to samo da kao kroz papire prodje/bude obradjeno...Malo prefarbaju...napreve neki rezervni dio...i kao proizveli...Satrologija...
https://www.zastava-arms.rs/en/military-program
Da je bogdom , oni linije za masovnu proizvodnju pusaka,mitraljeza,pamova i drugog pjesadijskog oruzija imaju - mi nemamo - ali cemo reci da imamo pa ako se zakuha onda cemo insala skontat sta cemo .
Oni sklapaju prave cackaju - a mi imamo cnc masine blago nama ..
Last edited by славянин on 09/09/2019 17:27, edited 1 time in total.