BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
781
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1307

Guadalajara

#10126 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

славянин wrote:
Guadalajara wrote:
славянин wrote:ti poceo sa tajnim transporterima jos sad i balisticki program. :oops:
Pa imamo tradiciju...Pretis je ionako bio centar raketnih tehnologija ;-)

Treba da se podsjetimo gdje su proizvedene rakete za Oganj, Plamen, Grad, Strelu i sl. :lol:
Pa valjda si strucan da znas razliku izmedju rakete sa max 60 km dometom i ovih sto spominju 300+ (pazi sada da se osiguraju od komsija :lol: )

Evo pitanje tebi na skali od 1 do 10 po tezini proizvodnje gdje spada proizvesti raketu za GRAD a gdje balisticku raketu 300+ kilometara dometa.

Dalje imali smo mi tradiciju, velike vecine tih ljudi sto su radili na tim projektima nema - umrli,odselili,bilo je i srba i hrvata koji su se razisli. Opreme i industrije koja je podrzavala proizvodnju istih u vecini nema... i ??? Mi pricamo o balistickim raketama.. pa budimo ozbiljni... imal puske imal barutane ? Da mozda napravimo barutanu prije nuklearne bombe a ?
Ja mogu da ti odgovorim, ali i ne moram...jel.. :D

Kako nema bazne industrije, a ono se otvorio rudnik olova u Olovu, sad planiraju da otvore novi kod Foce/Miljevine..
Nema bazne industrije a izgradjena nova zeljezara u Ilijasu sa novim elektrocelicanama.
Nema bazne industrije a ono tamo u Jajcu proizvode Ferosilicijom....i metal silicij... :-)
Nema bazne industrije, kad tamo izgradjen rudnik i fabrika mangana, feromangana, silicj-mangana u Buzimu...
Nema bazne industrije, a CIMOS izgradio valstitu elektrocelicanu sa godisnjim kapacitetom 60.000 tona celika.
Nema bazne industrije, a tamo izgradjena nova elektrocalicana u Zeljezari Zenica, sa kontinuiranom proizvodnjom gredica..
Nema bazne industrije, a ono tamo izgradjena livnica ingota do 30 tona...
Nema bazne industrije, a tamo uradjen generalno remont visokih peci u Zeljezari Zenica..
Nema bazne industrije, a tamo uradjen generalni remont koksnih peci u Zeljezari Zenica...
Nema bazne industrije, a tamo kopaju magnezit i proizvode vatrostalne opeke u Zenici...koje se koriste u teskoj/hemijskoj/petrohemijskoj/vojnoj industriji...

A ima i puski kakvi hoces :mrgreen:

Image

Image

Image

:D
155_mm

#10127 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

славянин wrote:
Guadalajara wrote:
славянин wrote:ti poceo sa tajnim transporterima jos sad i balisticki program. :oops:
Pa imamo tradiciju...Pretis je ionako bio centar raketnih tehnologija ;-)

Treba da se podsjetimo gdje su proizvedene rakete za Oganj, Plamen, Grad, Strelu i sl. :lol:
Pa valjda si strucan da znas razliku izmedju rakete sa max 60 km dometom i ovih sto spominju 300+ (pazi sada da se osiguraju od komsija :lol: )

Evo pitanje tebi na skali od 1 do 10 po tezini proizvodnje gdje spada proizvesti raketu za GRAD a gdje balisticku raketu 300+ kilometara dometa.

Dalje imali smo mi tradiciju, velike vecine tih ljudi sto su radili na tim projektima nema - umrli,odselili,bilo je i srba i hrvata koji su se razisli. Opreme i industrije koja je podrzavala proizvodnju istih u vecini nema... i ??? Mi pricamo o balistickim raketama.. pa budimo ozbiljni... imal puske imal barutane ? Da mozda napravimo barutanu prije nuklearne bombe a ?
ovo je stvarni razlog njegovpg javljanja. vec vidjen scenario. neko upita nesto tipa "hoce li nas ponovo klati, paliti zive, ubijati, silovati.. kao sto su devedesetih ili ima neke sanse da se danas odbranimo od tog ludila". nakon 10-20 minuta ulece ovaj guslar na temu i krene da je trola.

a bilo kakva kritika "namenske" industrije srbije skracuje reakciju guslara sa standardnih 10-20 minuta na maksimalnih 5 minuta.
:maca:

:violina:
zamisli da su gusle dok ne dobijemo orginal.
славянин

#10128 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

Guadalajara wrote:
Ja mogu da ti odgovorim, ali i ne moram...jel.. :D

Kako nema bazne industrije, a ono se otvorio rudnik olova u Olovu, sad planiraju da otvore novi kod Foce/Miljevine..
Nema bazne industrije a izgradjena nova zeljezara u Ilijasu sa novim elektrocelicanama.
Nema bazne industrije a ono tamo u Jajcu proizvode Ferosilicijom....i metal silicij... :-)
Nema bazne industrije, kad tamo izgradjen rudnik i fabrika mangana, feromangana, silicj-mangana u Buzimu...
Nema bazne industrije, a CIMOS izgradio valstitu elektrocelicanu sa godisnjim kapacitetom 60.000 tona celika.
Nema bazne industrije, a tamo izgradjena nova elektrocalicana u Zeljezari Zenica, sa kontinuiranom proizvodnjom gredica..
Nema bazne industrije, a ono tamo izgradjena livnica ingota do 30 tona...
Nema bazne industrije, a tamo uradjen generalno remont visokih peci u Zeljezari Zenica..
Nema bazne industrije, a tamo uradjen generalni remont koksnih peci u Zeljezari Zenica...
Nema bazne industrije, a tamo kopaju magnezit i proizvode vatrostalne opeke u Zenici...koje se koriste u teskoj/hemijskoj/petrohemijskoj/vojnoj industriji...

A ima i puski kakvi hoces :mrgreen:

Image

Image

Image

Znaci ja pisem o namjenskoj industriji ti o rudnicima i visokim pecima - ok imaju veze sve stoji- a ostatak ??? Mislim falili li sta za proizvodnju baruta eksploziva itd ?? ono zatvoren krug jel , raketno gorivo spremno , raketni motori sta gdje kud ?? - i onda postavis sliku za puske kako drzi metalnu cijev ili sipku i kazes ima pusaka... jbt.. stvarno jel moguce da je ovakvo mentalno stanje ovdje.
Last edited by славянин on 08/09/2019 19:04, edited 1 time in total.
155_mm

#10129 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

znaci realno gledano, proizvodnja balistickog raketnog goriva je nemoguca misija. ima naravno alternativa ali o tome odlucuju drugi. ne samo u BiH nego i van nje.
Guadalajara

#10130 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

славянин wrote: Znaci ja pisem o namjensok industriji ti o rudnicima i visokim pecima - ok imaju veze sve stoji- a ostatak ??? Mislim falili li sta za proizvodnju baruta eksploziva itd ?? ono zatvoren krug jel , raketno gorivo spremno , raketni motori sta gdje kud ?? - i onda postavis sliku za puske kako drzi metalnu cijev ili sipku i kazes ima pusaka... jbt.. stvarno jel moguce da je ovakvo mentalno stanje ovdje.
Pa sta je vojna-namjenska...ako nije gomila gvozdjurije...jel... ? :lol:
Idemo mi praviti topove...I hop od cega cemo krenuti...od bukve ? :lol: Ili od celika ?
Hocemo da pravimo granate, bombe....sta nam opet ono treba ? opet nekakav celik....
Hocemo ja i славянин da proizvodimo avione/helikoptere/bespilotne letjelice....opet nam trebaju metali...ovaj put aluminij/duraluminij...kad ono tamo imamo nekakve rudnike boksita u Jajcu, Milicima, Posusju, tvornicu alumine u Zvorniku, koksaru u Lukavcu i Zenici..Aluminij u Mostaru, livnicu aluminija u Slavki Rodicu u Bugojnu..
Sad idemo puske praviti...opet nam metal treba celik i aluminij...Da se podsjetimo da je Bosna i Hercegovina najveci izvoznik celika i aluminija u ex-Yu...A drugi koksare ni nemaju...a opet koks treba za proizvodnju celika...za proizvodnju karbida i vatrostalnih materijala, reznog dijamantskog alata, oklopa za borbena vozila i u industrijskim postrojenjima... :lol:

Ma nema bolan teska industrija, rudnici uglja, zeljeza, ferolegura, zeljezare, livnice, valjaonice nikakve veze sa vojnom industrijom...Budale Amerikanci, Rusi, Njemci, Francuzi, Kinezi, Indijci...Ne znas ko je veca dalaBu...aha...

Nisi prepoznao onu masinu iza Fadila ? :lol: :mrgreen:

славянин

#10132 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

Guadalajara wrote:
славянин wrote: Znaci ja pisem o namjensok industriji ti o rudnicima i visokim pecima - ok imaju veze sve stoji- a ostatak ??? Mislim falili li sta za proizvodnju baruta eksploziva itd ?? ono zatvoren krug jel , raketno gorivo spremno , raketni motori sta gdje kud ?? - i onda postavis sliku za puske kako drzi metalnu cijev ili sipku i kazes ima pusaka... jbt.. stvarno jel moguce da je ovakvo mentalno stanje ovdje.
Pa sta je vojna-namjenska...ako nije gomila gvozdjurije...jel... ? :lol:
Idemo mi praviti topove...I hop od cega cemo krenuti...od bukve ? :lol: Ili od celika ?
Hocemo da pravimo granate, bombe....sta nam opet ono treba ? opet nekakav celik....
Hocemo ja i славянин da proizvodimo avione/helikoptere/bespilotne letjelice....opet nam trebaju metali...ovaj put aluminij/duraluminij...kad ono tamo imamo nekakve rudnike boksita u Jajcu, Milicima, Posusju, tvornicu alumine u Zvorniku, koksaru u Lukavcu i Zenici..Aluminij u Mostaru, livnicu aluminija u Slavki Rodicu u Bugojnu..
Sad idemo puske praviti...opet nam metal treba celik i aluminij...Da se podsjetimo da je Bosna i Hercegovina najveci izvoznik celika i aluminija u ex-Yu...A drugi koksare ni nemaju...a opet koks treba za proizvodnju celika...za proizvodnju karbida i vatrostalnih materijala, reznog dijamantskog alata, oklopa za borbena vozila i u industrijskim postrojenjima... :lol:

Ma nema bolan teska industrija, rudnici uglja, zeljeza, ferolegura, zeljezare, livnice, valjaonice nikakve veze sa vojnom industrijom...Budale Amerikanci, Rusi, Njemci, Francuzi, Kinezi, Indijci...Ne znas ko je veca dalaBu...aha...

Nisi prepoznao onu masinu iza Fadila ? :lol: :mrgreen:

Ko je rekao da nema ???? Ali ima li sta da fali do metka 100% domace proizvodnje (recimo barut) granate (eksploziv) , puske (gdje je) tranporter tajni (za m84 70+ fabrika dijelove pravilo) a pocinje prica o balistickim projektilima

Ovaj 155 a i ti pocinjes zapravo ste anestezija za narod i drzavu ciji ste veliki patrijoti - sutra ako problem pocne nigdje transportera nigdje granata al zato ovamo nuklearne bombe spremaju se vec ... jos pljuvanje po srbijanskoj ni - kako god se okrene par koraka su ispred prave transporter,puske mitraljeze municiju ... ali bitno je kreveljiti usta govoriti srbija je ****** a ovamo u vlastitom dvoristu *****
Guadalajara

#10133 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

славянин wrote: Ko je rekao da nema ???? Ali ima li sta da fali do metka 100% domace proizvodnje (recimo barut) granate (eksploziv) , puske (gdje je) tranporter tajni (za m84 70+ fabrika dijelove pravilo) a pocinje prica o balistickim projektilima

Ovaj 155 a i ti pocinjes zapravo ste anestezija za narod i drzavu ciji ste veliki patrijoti - sutra ako problem pocne nigdje transportera nigdje granata al zato ovamo nuklearne bombe spremaju se vec ... jos pljuvanje po srbijanskoj ni - kako god se okrene par koraka su ispred prave transporter,puske mitraljeze municiju ... ali bitno je kreveljiti usta govoriti srbija je ****** a ovamo u vlastitom dvoristu *****
Ti si zelio insinuirati kao da je to nekakva tamo anam ona cijev...A ja sve lijepo jednu po jednu fazu proizvodnje opisem tako da se ni jedan dio proizvodog procesa puscanih cijevi ne propusti. :mrgreen: I to ne samo kad govorim o nasoj BH vojnoj industriji, vec i u komsiluku, a Boga mi i svijetu...Jebiga neko voli propagandu i ulaze znatna finansijka sredstva u ispiranje pameti...Cak su poceli kupovati i medijske kuce po RS-u...Ja volim onako po tabijatu po PS-u kako Bog zapovjeda...da vidimo sta ima...sta nema...u kojem se smjeru treba kretati...sta ne treba i tako to... ;-)

Proizvode topovske cijevi u Srbiji...Barem tako govore i prikazuju...jel...

A gdje je termicka obrada celicnog trupca i ostalih dijelova majku mu...Gdje je ? :skoljka:

Evo ovo...
Image

Kako samostalno proizvedu cijev bez termicke obrade ?

Peci za termicku obradu - nesto drugaciji postupak od BNT/Pretisovih peci u Sloveniji.

Image

Proizvode minobacacke cijevi u Trsteniku..Ni njima ne treba termicka obrada celika...

Image

O samostalnoj proizvodnji metala, nema govora...Milan Blagojevic u Lucanima nema bazne hemija...mogu se slikati ako zatvore granice... Isti je slucaj sa Prvom Iskrom...Nisu imali u Jugoslaviji baznu hemiju, ni danas je nemaju...Jugoslavija nije imala kapacitete za samostalnu proizvodnju naprednih raketnih goriva...

Nego zanima sto niko ne predlozi da prekuju kakve cijevi za Prage na ovim cekicima :D

Image

Image
Guadalajara

#10134 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

славянин wrote: par koraka su ispred prave transporter,puske mitraljeze municij...

Prave i Hrvati patrije ali su svi dijelovi uvozni..Da su ostavili onu presu od 10.000 tona u Djuri Djakovicu i da su je koristili za proizvodnju sasije...E to bi bila ozbiljna proizvodnja...Smijesna je ta licencna proizvodnja gdje se ni saraf samostalno ne proizvodi. Isto je i sa Lazarom ? Pa celicni lim se termicki ne obradi...rade sjecenje celicnih ploca, zavarivanje, brusenje i farbanje...Jebo tu proizvodnju gdje dobavljaci na svakom podsklopu zarade...
Razvoj...osvajanje neke tehnologije...ima li toga...normalno da nema... :-)

Image
славянин

#10135 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

Guadalajara wrote:
славянин wrote: par koraka su ispred prave transporter,puske mitraljeze municij...

Prave i Hrvati patrije ali su svi dijelovi uvozni..Da su ostavili onu presu od 10.000 tona u Djuri Djakovicu i da su je koristili za proizvodnju sasije...E to bi bila ozbiljna proizvodnja...Smijesna je ta licencna proizvodnja gdje se ni saraf samostalno ne proizvodi. Isto je i sa Lazarom ? Pa celicni lim se termicki ne obradi...rade sjecenje celicnih ploca, zavarivanje, brusenje i farbanje...Jebo tu proizvodnju gdje dobavljaci na svakom podsklopu zarade...
Razvoj...osvajanje neke tehnologije...ima li toga...normalno da nema... :-)

Image
Slazeem se sa apsolutno svim u postu - sa druge strane ovdje od slike na zidu se naprave parkirani transporteri ? Shvatas moju poentu- realnosti i ajmo naprijed praviti gurati makar podrzavati verbalno usmenu nasu NI, ali NE LAGATI sebe i druge koliko daleko smo dosli jer time indirektno sami sebi podapinjemo...

Ovaj 155 svaku mogucu priliku iskoristi da neku upadicu prema NI Srbije i Hrvatske lupi i sve ok ali nemoj onda da pljujes po samohodci sklepanoj u srbiji a ovamo dizes svoju u nebesa koja je na nivou prototipa ostala :oops:

Ti raspolazes znanjem oko metalske industrije moguce da si radio i u namjenskoj ? I sve je super sto imamo , ali problem je sto dosta toga NEMAMO a djaba ti ferari bez tockova jbm :oops:
Guadalajara

#10136 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

Guadalajara wrote:Image
dopuna:

Image
155_mm

#10137 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

@славянин

'ajde sto druge forumase u diskusiji nazivas degen(erikom). to je stvar kucnog (ne)odgoja.

ali ovo je mnogo vise od (ne)odgoja.
(pazi sada da se osiguraju od komsija :lol: )
strah od novog pokolja od strane komsija je realan i posljedica je cinjenice da komsije nisu propustali ni jednu sansu u zadnjih 150 godina da bosnjacima zatru tragove gdje god ispadne prilika.

i zato kazem. podsmijavati se tome je mnogoooo vise od kucnog (ne)odgoja.
lajkujMe

#10138 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by lajkujMe »

Koliko ja znam najveci problem je precizno navodjenje raketa.
Mi to nemamo i vecina zemalja na svijetu to nema.
Uredu ako imas nuklearnu glavu na njoj kilometar gore dole nema veze ali s konvencijalnom bojevom glavom treba ti preciznost ispod 50 metara.
155_mm

#10139 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

lajkujMe wrote:Koliko ja znam najveci problem je precizno navodjenje raketa.
Mi to nemamo i vecina zemalja na svijetu to nema.
Uredu ako imas nuklearnu glavu na njoj kilometar gore dole nema veze ali s konvencijalnom bojevom glavom treba ti preciznost ispod 50 metara.
ma problem je trenutno sve. problem je i komora raketnog motora, raketno gorivo i elektronika. i niko i ne razmislja o nekom slicnom raketnom sistemu.

da nije bilo one najvece pljacke u historiji ovih prostora fabrika i postrojenja od strane srpske strane 1995. i dodatnog unistavanja i pljacke vitezita od strane njihovog vazala covica, moglo bi se danas reci da je elektronika danas najveci problem.

a ovako je sve problem. i to veliki problem.
155_mm

#10140 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

i zato sam i naveo primjer srbije koja je sve masine i postrojenja raketnog programa SFRJ opljackala a uz pomoc covica i vitezit pa opet nisu u stanju doci ni do nivoa koju je SFRJ imala 1990.

tako da BiH nema nikakve sanse za takvo nesto.
155_mm

#10141 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

na zalost ovdje neki forumasi tesko podnose bilo kakvu kritiku "namenske" industrije srbije. kao da im na srcu lezi.

bojim se da bi takvi mogli dizivjeti srcani udar ako bi otvorili temu tipa "namjenska industrija i naoruzanje u svijetu" jer bi na toj temi mogli realno raspravljati o stanju "namenske".

bojim se necije srce to ne bi moglo podnijeti.
славянин

#10142 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

155_mm wrote:@славянин

'ajde sto druge forumase u diskusiji nazivas degen(erikom). to je stvar kucnog (ne)odgoja.

ali ovo je mnogo vise od (ne)odgoja.
(pazi sada da se osiguraju od komsija :lol: )
strah od novog pokolja od strane komsija je realan i posljedica je cinjenice da komsije nisu propustali ni jednu sansu u zadnjih 150 godina da bosnjacima zatru tragove gdje god ispadne prilika.

i zato kazem. podsmijavati se tome je mnogoooo vise od kucnog (ne)odgoja.
Sta drugo uraditi nego spustiti se na nivo nekoga ko lupa nebuloze pa kada mu predocis kakve nebuloze lupa onda “vi cetnici preko drineeee krivoo vam sto mi imamoo tranSpoOrter”

Balisticki projektil kojeg oces dometa to nece pomoci u sukobu sa komsilukom - na sarajevo su rokali 1500 granata na dan i ?? Mislis da ce 100 raketa pobijediti u ratu kojo se moze voditi kod nas ?? To sto su rakete deterent na b istoku i to hiljade raketa koje sluze da drze u opasnosti aviobaze i morske baze je nekorisno u tipu rata koji je kod nas bio i moze biti osim da pogodis mozda namjensku industriju- da ne pocinjemo o tome koliko je to tesko napraviti.
155_mm

#10143 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

@славянин
smiri se malo.
reci nekom u raspravi da je degen(erik) predocava samo neciji kucni (ne)dgoj i nista drugo.
155_mm

#10144 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

@славянин

p. s. naravno da i dalje imas mogucnost da citiras moje postove na osnovu kojih tvrdis da sam degen(erik).
славянин

#10145 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

155_mm wrote:@славянин

p. s. naravno da i dalje imas mogucnost da citiras moje postove na osnovu kojih tvrdis da sam degen(erik).
Evo ovo samo degenerik moze napisati:
155_mm wrote:
ovo je stvarni razlog njegovpg javljanja. vec vidjen scenario. neko upita nesto tipa "hoce li nas ponovo klati, paliti zive, ubijati, silovati.. kao sto su devedesetih ili ima neke sanse da se danas odbranimo od tog ludila". nakon 10-20 minuta ulece ovaj guslar na temu i krene da je trola.

a bilo kakva kritika "namenske" industrije srbije skracuje reakciju guslara sa standardnih 10-20 minuta na maksimalnih 5 minuta.

:violina:
zamisli da su gusle dok ne dobijemo orginal.
155_mm

#10146 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

@славянин
sve je pocelo sa ovim postom.
Dino34 wrote:Htio sam da kao laik upitam nešto ljude koji se razumiju u ovu tehnologiju.
Naime, je li moguće da bih počne sa razvojem nekog raketnog programa?
Recimo proizvodnja nekih raketa srednjeg dometa (300-400 km)
Jer, ako komšije i susjedi znaju da mu je bez problema možeš spustiti na bilo koji dio srbije ili hrvatske, triput će razmisliti prije negoli povuku neki nepromišljeni potez.
Gledam na svjetskoj sceni kako se ponašaju iran, s. koreja ili pakistan. Eto, da isključimo zemlje sa atomskom bombom, ostaje iran.
Čak velike sile poput izraela prezaju od napada jer znaju da iran može odgovoriti raketirajući bilo koju vojnu bazu.
znaci kolega kulturno, priznajuci da je laik, pita kakve su sanse za jedan takav sistem jer smatra da bi on natjerao komsije i susjede da dobro razmisle prije nego povuku nepromisljen potez. ja sam to shvatio kao brigu (nemalog broja bosnjaka) da nam se ne ponove zlocini iz devedesetih. ako je kolega nesto drugo mislio nek pojasni.

pored nekoliko trolova koji se standardno javljaju, javio se naravno i kolega @Guadalajara i u svom stilu "enciklopedija" pokusao kolegi @Dino34 objasniti sa tehnicke strane sta treba i gdje je to sto se je imalo zavrsilo.

i ja upravo u svom prvom postu (08/09/2019 16:34) u raspravi pominjem tu pljacku masina i fabrika od srpske strane 1995. najvecu u historiji ovih prostora.

u drugom postu (08/09/2019 16:41)
se obracam kolegi @Dino34
u kojem smatram da bi takav sistem bio faktor obracanja ali kako stvari stoje su odgovorni u NI odlucili da se ide na dronove. barem tako kazuju sluzbeni dokumenti vlade.

i onda se kolega javljas ti smo nekoliko minuta nakon mene (08/09/2019 16:43).
sa postom u stilu nacije dobrice cosica
славянин wrote:A ni nuklearni program nije na odmet, kada vec razvijamo balisticki :D
i iznosis laz da neko tvrdi da razvijamo balisticki program. a ja nisam nigdje uspio pronaci da je kolega @Guadalajara takvo nesto tvrdio u svojim postovima prije tebe. citava rasprava je ovdje:
https://forum.klix.ba/bh-vojna-industri ... 10100.html

ovo gore navedeno sam opisao u svom postu snovu kojeg i dalje tvrdis da sam degenerik.
славянин

#10147 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

Da imas razuma ti bi napisao tom kolegi koji spominje balisticke rakete “jer na bliskom istoku ih imaju” misleci na iran i objasnio da je prvo tehnicki veoma veoma veoma tesko da to proizvedemo , dalje diplomatsko politicki nemoguce - dalje u ratovima kakvi su se ovdje vodili i mogu voditi skoro beskorisno . Medjutim to ulazis o guslanje o kradji postrojenja od srbije i kako oni prave lose rakete za oganj ili orkan i sta vec ne.
Kada pricamo tako o balistickom programu pa ajmo i o nuklearnom sto da ne - mozda i spijunske satelite da lansiramo pa da imamo live stram sta komsije rade :lol:

Ako
Oces da te ne kolju - pocni razmisljati.
Last edited by славянин on 09/09/2019 15:21, edited 1 time in total.
Guadalajara

#10148 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

155_mm wrote: i iznosis laz da neko tvrdi da razvijamo balisticki program. a ja nisam nigdje uspio pronaci da je kolega @Guadalajara takvo nesto tvrdio u svojim postovima prije tebe. citava rasprava je ovdje:
https://forum.klix.ba/bh-vojna-industri ... 10100.html

Sta kaJe Wiki o balistiKi https://hr.wikipedia.org/wiki/Balistika :lol:

Prema ovoj defininiciji mi smo imali dosta razvijen balisticki i raketni program...Mislim Pretis je bio centar raketne tehnologije i proizvodnje, pored SPSa u Vitezu u bivsoj Jugoslaviji. Proizvodili smo najbitnije dijelove za projektile zemlja-vazduh, zemlja-zemlja...I sa ovim masinama sto imamo u Bratstvu i Pretisu mogu se proizvoditi podsklopovi za rakete, komore i motori. Ulazni materijali za balisticki-raketni program mogu se prekovati u Pretisu, Brastu, Zenici...Termicki obraditi u Pretisu i Bratstvu...i u simbolicnom manjem broju proizvesti na masinama za hladno rotaciono istiskivanje u BNTu i Pretisu.
Last edited by Guadalajara on 09/09/2019 15:24, edited 1 time in total.
славянин

#10149 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

Imali - ajmo onda nastancat i m84 ... e ovako kao gualadajara podgrijava se nesto i stvaraju iluzije -
Pa kad dodje do frke onda luga pa u oci .

Sta kaze wiki o balistici ponovi ?

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Ballistic_missile
Tactical ballistic missile: Range between about 150 km and 300 km
anelsol

#10150 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

.
Post Reply