BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
782
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1308

Guadalajara

#10052 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

Tehnologije(detaljno)

Image

Image
Guadalajara

#10054 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

Detalj o autoklavovima

Image
Guadalajara

#10056 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

To su te stvari koje nemaju nikakve veze sa BH namjenskom industrijom... :-) :lol:
General War

#10057 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by General War »

Guadalajara wrote:To su te stvari koje nemaju nikakve veze sa BH namjenskom industrijom... :-) :lol:
:-)
Samo tebi je ista tehnologija iz 80 tih, i 2010...haj nastavi lijepit slicice ko kakvo dijete.
anelsol

#10058 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Guadalajara wrote:To su te stvari koje nemaju nikakve veze sa BH namjenskom industrijom... :-) :lol:
Generale, priznaj poraz. 8-) Za ovu lovu što su dobili, sumnjam da mogu pokriti baš sve, i kupovinu "know how", i autoklav itd. Zna li se cijena autoklava koji je SOKO imao, ili možda nekog manjih dimenzija koji bi pokrio potrebe za proizvodnju trupa bespilotnih letjelica?
Guadalajara

#10059 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

General War wrote:
:-)
Samo tebi je ista tehnologija iz 80 tih, i 2010...haj nastavi lijepit slicice ko kakvo dijete.
Sto se tice autoklavova manje-vise jeste ostala iste tehologija...Razlika je samo u modernizaciji upravljanja i kontrole procesa.

Jbg jedna slika vrijedi ko 1000 rijeci
General War

#10060 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by General War »

anelsol wrote:
Generale, priznaj poraz. 8-) Za ovu lovu što su dobili, sumnjam da mogu pokriti baš sve, i kupovinu "know how", i autoklav itd. Zna li se cijena autoklava koji je SOKO imao, ili možda nekog manjih dimenzija koji bi pokrio potrebe za proizvodnju trupa bespilotnih letjelica?
Ha?
De makar postavljaj sta smo imali ( u ex yu) ako bas hoces da bacas slike i tabele...a ne ono sto necemo nikad imati.
Guadalajara

#10061 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

@anelsol

Vidimo da je SOKO imao veliki autoklav duzine 14.5 metara i 4.2 metra sirine i da su ih koristili za proizvodnji avionskih i helikopterskih dijelova. Za manji autoklav nisu navedene informacije..

Gledajuci one kineske proizvodjace...oni kazu da je cijena ovih manjih od nekoliko desetina hiljada $ do 50.000 $. Mi cemo vjerovatno neke manje osmatracke dronove proizvoditi dometa 10-20 km i/ili 50-200 km tako da ce dijelovi biti manji.

Nesto su govorili inzinjeri iz ove beogradske firme http://www.ctt.rs/products/ .I oni su nesto govorili da bez autoklava nema proizvodnje bespilotnih letjelica...
Guadalajara

#10062 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

Izgled autoklava slican je pecima za sinterovanje prahova metala/keramike, termicku obradu celika, vakumska indukciona pec za topljenje...Tako da ne bude zabune oko izgleda/dizajna... ;-)

Sve iste peci :mrgreen:

Autoklav
Image

Pec za sinterovanje(pecenje)
Image

Vakumska indukciona pec za topljenje metala
Image

Vakumska pec za termicku obradu
Image
155_mm

#10063 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

mislim da je u opisu onog instituta za namjensku industriju pisalo o kakve dronove imaju u planu.

ja koliko se sjecam :? da su govorili o dronovima kratkog i srednjeg dometa.

to bi odgovaralo onoj kilometrazi sto pomenu kolega @Guadalajara.
155_mm

#10064 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

naravno da je cijena neke tehnologije 70tih, 80tih i danas razlicita. sto opet ne mora da znaci da smo je danas u mogucnosti platiti.
Guadalajara

#10065 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

155_mm wrote:mislim da je u opisu onog instituta za namjensku industriju pisalo o kakve dronove imaju u planu.

ja koliko se sjecam :? da su govorili o dronovima kratkog i srednjeg dometa.

to bi odgovaralo onoj kilometrazi sto pomenu kolega @Guadalajara.
Image

Image
Last edited by Guadalajara on 02/09/2019 13:45, edited 1 time in total.
155_mm

#10066 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

u svakom slucaju ovaj pokusaj uspostave domace proizvodnje dronova je velika stvar za danasnju BiH.

jer koliko sam shvatio, u onoj izjavi vlade, ovdje se ne radi o "hajmo sastaviti neki dron da leti pa se njime slikati po sajmovima" nego ide se da to da se nabavi tehnologija serijske proizvodnje dronova.
155_mm

#10067 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

@Guadalajara

kolega, ti si ko online enciklopedija za bh. namjensku industriju.
:thumbup:

ne smijem ni pomisliti koliko bi meni trebalo da to ponovo pronadjem.
:roll:
Guadalajara

#10068 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

155_mm wrote:@Guadalajara

O hvala, hvala :D :kravata:

Moramo povezivati informacije...Onaj UNIS Ginex hoce neke svoje dronove.....ovaj Centar za Napredne tehnologije svoje....onaj Kanton nesto finansira...nesto Federacije...Valjda ce se skupiti dovoljno para da se izgrade ozbiljni industrijski kapaciteti :-D
anelsol

#10069 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Guadalajara wrote:
155_mm wrote:@Guadalajara

O hvala, hvala :D :kravata:

Moramo povezivati informacije...Onaj UNIS Ginex hoce neke svoje dronove.....ovaj Centar za Napredne tehnologije svoje....onaj Kanton nesto finansira...nesto Federacije...Valjda ce se skupiti dovoljno para da se izgrade ozbiljni industrijski kapaciteti :-D
To se očigledno radi koordinisano. Nije dzaba stavljen naglasak na dronove u elaboratu. Koliko sam mogao upratiti Federacija je već obezbjedila milion KM za sufinansiranje Centra za napredne tehnologije u Sarajevu. Upratio sam i zakljucak koji je prezentiran Vladi KS na odluku kojom se predlaže zaposljavanje 10 osoba u centru. To dovodi do zaključka da je prostor već namješten, i čekaju se kadrovi. Nisam našao da je Vlada KS dala saglasnost na zaposljavanje. Pretpostavljam da se čeka rebalans budžeta za 2019 godinu pada da zaposljavanje u centru krene.
Guadalajara

#10070 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

anelsol wrote: To se očigledno radi koordinisano. Nije dzaba stavljen naglasak na dronove u elaboratu. Koliko sam mogao upratiti Federacija je već obezbjedila milion KM za sufinansiranje Centra za napredne tehnologije u Sarajevu. Upratio sam i zakljucak koji je prezentiran Vladi KS na odluku kojom se predlaže zaposljavanje 10 osoba u centru. To dovodi do zaključka da je prostor već namješten, i čekaju se kadrovi. Nisam našao da je Vlada KS dala saglasnost na zaposljavanje. Pretpostavljam da se čeka rebalans budžeta za 2019 godinu pada da zaposljavanje u centru krene.
Tako je. U elaboratu pise da ce koristiti postojece i modernizovane industrijske kapacitete u drzavnim vojnim fabrikama, ali i da se pored drzavnih mogu i trebaju koristiti postojeci kapaciteti u privatnim firmama koje se nalaze na prostoru BiH.
anelsol

#10071 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Jos samo da uposle prave ljude u centru, da ne postane uhljebistan.
Guadalajara

#10072 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

anelsol wrote:Jos samo da uposle prave ljude u centru, da ne postane uhljebistan.
Nesto su Dzindic i Novalic govorili o tome...Vezano za ovaj novi sistem pomocu kojeg ce nadgledati sve faze u razvoju i proizvodnji namjenske industrije tako da niko ne izvlaci pare...
anelsol

#10073 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Zanimljiv je izbor Ginexa za ovaj posao. Pretpostavljam da se vodilo računa i o ostalim industrijskim kapacitetima Gorazda, prije svega Bekto Precisa, Emka a mozda i AC Unity.
anelsol

#10074 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Guadalajara wrote:
anelsol wrote:Jos samo da uposle prave ljude u centru, da ne postane uhljebistan.
Nesto su Dzindic i Novalic govorili o tome...Vezano za ovaj novi sistem pomocu kojeg ce nadgledati sve faze u razvoju i proizvodnji namjenske industrije tako da niko ne izvlaci pare...
Opekli se od Vitezit :D
Last edited by anelsol on 02/09/2019 14:13, edited 1 time in total.
Guadalajara

#10075 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

anelsol wrote:Zanimljiv je izbor Ginexa za ovaj posao. Pretpostavljam da se vodilo računa i o ostalim industrijskim kapacitetima Gorazde, prije svega Bekto Precisa, Emka a mozda i AC Unity.
Moguce jer Bekto i EMKA imaju bas moderne CNC masine...Uvijek nesto novo nabavljaju...
Post Reply