Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Novell Inc. Tuesday announced an agreement with the government of Switzerland to replace the software in 3,000 of its servers with the company's SUSE Linux operating system. Operational efficiency and cost were key factors driving the Swiss government's decision to move to Linux, according to Novell.
"Linux has been gradually introduced into various government departments in recent years, but this is the first formalized procurement process regarding the introduction of Linux at a federal level," said Jurg Roemer, Delegate for Information Strategy of the Swiss Federal Government.
"The agreement we have reached applies to the entire Federal Government and will see the adoption of Novell's SUSE Linux throughout the Swiss federal administration."
Svicarska je samo jedna u nizu, a nasi duduci sta znaju osim baciti hrpu para nepotrebno (nije bas nepotrebno, pitam se samo koliko su oni tu dobri) a kvalitetnije i potpuno besplatno rjesenje je bolje zaobici.
auuuu....
Bill ce pomoci CIPSu....
super...
Obzirom da CIPS iz projekta prelazi u INFORMATICKO DRUSTVO BiH...bice nosilac svega....
uh....
a pero se gura za licenciranje softvera....e pero pero...za 200 maraka kupis oriDJinal CD sa programom...i to cak na srpskom jeziku....
uuuuuuu....
eh...
lako je nama prodavati maglu....
a linux nije tezak....i FOOD NOT BOMBS je pretprosle subote omogucila da ne znam tacno ko podijeli besplatne instalacijske CDove UBUNTU linuxa....
extra stvarcica....
Nemoj samo CIPS spominjati... Unix/Linux arhitektura, Oraclove baze i 2Mb link pored kojeg lezi totalno neiskoristen 10Mb, kojeg cuvaju u opciji za backup
I to jos nekako i radi... A da mi je vidjeti kako bi to sve na WinOS radilo...
_BosanaC wrote:Nemoj samo CIPS spominjati... Unix/Linux arhitektura, Oraclove baze i 2Mb link pored kojeg lezi totalno neiskoristen 10Mb, kojeg cuvaju u opciji za backup
ne znam, mene zivcira sto sad sve fura preko cipsa, komplet dokumentacija.... a uredi cipsa su u postama, a poste medjusobno nepovezane...platis racun za struju u posti danas, elektroprivreda bude obavijestena za SEDAM dana...
mislim da situacija ne moze biti gora od postojece sa sve WinOS
_BosanaC wrote:Nemoj samo CIPS spominjati... Unix/Linux arhitektura, Oraclove baze i 2Mb link pored kojeg lezi totalno neiskoristen 10Mb, kojeg cuvaju u opciji za backup
ne znam, mene zivcira sto sad sve fura preko cipsa, komplet dokumentacija.... a uredi cipsa su u postama, a poste medjusobno nepovezane...platis racun za struju u posti danas, elektroprivreda bude obavijestena za SEDAM dana...
mislim da situacija ne moze biti gora od postojece sa sve WinOS
Ma CIPS ti nema veze sa tim... Elektroprivreda nema haman pa nikakav normalan informacioni sistem... CIPS je cisto u sluzbi Ministarstva sigurnosti i sluzi strogo za identifikaciju gradjana, s tim sto mu je prikacen jos i AFIS/APIS projekat. A Federalni Zavod za zaposljavanje ce uskoro imati centralizovan informacioni sistem i bazu, sto je za pohvalu, samo ako nadobudne tete znadnu s kartona preci na racunar, posto odmah otpada opcija da se neko mlad tu zaposli ko bi znao raditi posao
_BosanaC wrote:
Ma CIPS ti nema veze sa tim... Elektroprivreda nema haman pa nikakav normalan informacioni sistem... CIPS je cisto u sluzbi Ministarstva sigurnosti i sluzi strogo za identifikaciju gradjana, s tim sto mu je prikacen jos i AFIS/APIS projekat. A Federalni Zavod za zaposljavanje ce uskoro imati centralizovan informacioni sistem i bazu, sto je za pohvalu, samo ako nadobudne tete znadnu s kartona preci na racunar, posto odmah otpada opcija da se neko mlad tu zaposli ko bi znao raditi posao
ma ne CIPS ali niko uvezan nije...platis racun u obicnoj posti, iskljuce ti tel jer im treba par dana da posalju PAPIRE!!!! sa grbavice na maltu...
nejse, CIPS ce postato INFORMATICKO DRUSTVO BIH i onda ce biti in charge umrezavanja sluzbi i ostaloga...
dabogda da objave konkurs i kazu TREBAJU NAM LJUDI KOJI ZNAJU OVO DA RADE...
_BosanaC wrote:
ma ne CIPS ali niko uvezan nije...platis racun u obicnoj posti, iskljuce ti tel jer im treba par dana da posalju PAPIRE!!!! sa grbavice na maltu...
nejse, CIPS ce postato INFORMATICKO DRUSTVO BIH i onda ce biti in charge umrezavanja sluzbi i ostaloga...
dabogda da objave konkurs i kazu TREBAJU NAM LJUDI KOJI ZNAJU OVO DA RADE...
Imas samo srece sto (ako) ne moras da radis s tim njihovim strucnjacima i administratorima... Poslovi se dobijaju po nacionalnom kljucu, da bi podjednako bilo i ovih i onih, niko veze s vezom nema, ali sve su ti to administratori... I onda te blago teleci gledaju kada nesto shebu jer im nikako nije jasno kako se na Windowsu nesto tamo klikne i promjeni font a ovdje ne mozes dici replikaciju bez nekakve skripte... (btw sta je replikacija?)
A tete sjede, igraju pasijans i paze na sminku... FUUUUUUUUUUUUUUUJJJJJJJ
Avaz wrote:Govoreći o susretu s Bilom Gejtsom (Bill Gates), Terzić ističe da se ugovorom koji je potpisao s "Microsoftom" u ime BiH otvara put za rješavanje međusobnih odnosa.
- "Microsoft" i Vijeće ministara BiH u perspektivi postaju partneri i ta će kompanija, kroz firmu koju otvara u BiH, dobiti svoj status u našoj zemlji i izaći iz skuta zagrebačkog ofisa. To je velika stvar za nas - kaže Terzić.
On pojašnjava da su sve tri vlade u BiH potpisale sporazum s "Microsoftom". U prvoj fazi ta kompanija će raditi na razvoju i edukaciji malih i srednjih preduzeća, a vlastima pomoći u provođenju informacione tehnologije u BiH.
Da li je otvaranje kancelarije Microsofta pomoglo bilo kojoj zemlji svijeta, osim sto je samom Microsofu to pomagalo da bolje prodaje svoje proizvode i utjeruje licence piratskim korisnicima njihovih proizvoda?
Nevidim nista lose u tome sto je BH vlada sklopila ugovor sa Microsoftom. Svaka platforma ima svoje prednosti i mane. Prednost Microsofta nad drugima jesu aplikacije. Prakticno ne postoji ozbiljna aplikacija koja nema Windows verziju a to nije slucaj sa ostalim platformama.
array wrote:Nevidim nista lose u tome sto je BH vlada sklopila ugovor sa Microsoftom. Svaka platforma ima svoje prednosti i mane. Prednost Microsofta nad drugima jesu aplikacije. Prakticno ne postoji ozbiljna aplikacija koja nema Windows verziju a to nije slucaj sa ostalim platformama.
Koje su to 'ozbiljne aplikacije' koje nasa vlada koristi, a npr. svicarska vlada ne koristi, koje bi opravdale trosenje novca na licence Microsofta?
Osim ako ne racunas brojne igrice kojima se uveseljavaju nasi drzavni sluzbenici u pauzama izmedju teskoga rada?
Prenj ne lupaj gluposti. Sta mislis da preko 90% vlada i kompanija na svijetu neznaju sta ce sa parama pa ih bacaju Microsoftu? Svako ko je ikada radio u ozbiljnom biznisu u IT industriji zna o cemo govorim.
Koliko ja znam, momci koju rade sa Linuxom u BiH su to fino preveli na nas jezik i imaju gotove distribucije, a cini mi se da su to vec i nudili glavonjama. Obzirom da je Linux besplatan i to sto su uradili je besplatno, a glavonje su fino mogle platiti domacu pamet da se sve to instalira i obezbjede nekoliko radnih mjesta.
array wrote:Prenj ne lupaj gluposti. Sta mislis da preko 90% vlada i kompanija na svijetu neznaju sta ce sa parama pa ih bacaju Microsoftu? Svako ko je ikada radio u ozbiljnom biznisu u IT industriji zna o cemo govorim.
Nadam se da ovo nije cijeli odgovor.
Da, Svicarska je poznata kao siromasna zemlja, pa se zato odlucila za Linux!
Ponavljam pitanje: Kakve to aplikacije nasa vlada vrti pa je nuzno da koristi Windows OS?
Malo se treba spistiti na zemlju.
Postoji dosta ljudi sa Balkana, koji misle, da bi njihova drzava mogla biti kao Svajcarska.
Medjutim to je nemoguce, iz razloga, da ono sta je Svajcarska danas, rezultat mira koji traje vise stotina godina, neutralne pozicije kao drzave. Uz to dolazi, da u svajcarske banke novac stavljaju najbogatiji ljudi svijeta, i oni koji ga imaju u "vecim" kolicinama. Vecina tih para se nikad ne podigne, a Svajcarska ih moze ulagati u razvoj drzave.
Znaci ne treba pokusavati nesto nemoguce, nego gledati, kako napraviti najbolje sta se moze iz ove sadasnje situacije. Ako se to bude cinili, mogao bi se ostvariti velik napredak, i postici puno visi standard zivota od sadasnjeg.