BH Telekom naplata uključivanja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
downtoearth

#1 BH Telekom naplata uključivanja

Post by downtoearth »

Mobilni mi je prije 2 mjeseca isključen zbog navodnog neplaćanja računa. Isti dan je uključen kad sam uplatnicom dokazao da je račun plaćen i to na vrijeme. Međutim na novom računu mi je zaračunato uključivanje od 9 maraka. Šta uraditi? Jeste i imali takvih iskustava? Čuo sam da je to praksa kod BH Telekoma
savsvoj

#2 Re: BH Telekom naplata uključivanja

Post by savsvoj »

Odi u postu i posvadjaj se na salteru telekoma nema kod njih nista fino sve dok si fin oni naplacuju ukljucivanje do kojeg je doslo zbog njihove grske. Desavalo se vise puta i meni a i poznanicima jednom platio i od tad im je zdravo samo svadja radi.
shape of despair

#3 Re: BH Telekom naplata uključivanja

Post by shape of despair »

Treba o Telecomu otvoriti 10 tema.Ponovno ukljucenje se uvijek placalo.
downtoearth

#4 Re: BH Telekom naplata uključivanja

Post by downtoearth »

moderator wrote:
downtoearth wrote:Mobilni mi je prije 2 mjeseca isključen zbog navodnog neplaćanja računa. Isti dan je uključen kad sam uplatnicom dokazao da je račun plaćen i to na vrijeme. Međutim na novom računu mi je zaračunato uključivanje od 9 maraka. Šta uraditi? Jeste i imali takvih iskustava? Čuo sam da je to praksa kod BH Telekoma
Trebate uloziti zalbu jer se, makar je takva praksa ranije bila, tih 9 KM naplacivalo samo ako uplatnicu donesete dan nakon iskljucenja. Kada donesete dokaz o uplati isti dan kad je iskljucena linija, tad vam "oproste" tih 9 KM.

Obzirom da ste vasu uplatu izvrsili na vrijeme, onda se zalite u pisanoj formi (sa dopisom u kojem cete navesti sve detalje: datum iskljucenja na osnovu kojeg racuna i dokaz o blagovremenoj uplati tog racuna) i zahtjevajte odgovor. Ili povrat sredstava ili virtuelni povrat to jest prebacivanje tih uplacenih 9 KM na naredni mjesec.

Nista svadja, nista pominjanje majki i slicno, naoruzajte se strpljenjem i duboko disite.
Sa srecom.
Potvrdu o uplati odnio sutradan s tim da mi je telefon prestao raditi prethodno veče (iza 20.00). Spreman sam da se žalim ali kako da dokažem da sam se žalio i da mi je šalterski radnik napravio kopiju uplatnice. Poznanica iz računovodstva mi kaže da do njih nikad nije došla ta kopija uplatnice iako je trebala i njima ali je očito došla do nadležnih za uključivanje jer mi je kroz 2 sata proradio telefon. Žaliću se ali mislim da ako ima takvih više slučajeva trebamo napraviti neku kolektivnu žalbu RAK-u. Do tad jedva čekam srpanj :x
karanana

#5 Re: BH Telekom naplata uključivanja

Post by karanana »

sta se u srpnju desaje?
downtoearth

#6 Re: BH Telekom naplata uključivanja

Post by downtoearth »

moćiće se mijenjati teleoperatera sa zadržavanjem broja
*mima*

#7 Re: BH Telekom naplata uključivanja

Post by *mima* »

downtoearth wrote:Mobilni mi je prije 2 mjeseca isključen zbog navodnog neplaćanja računa. Isti dan je uključen kad sam uplatnicom dokazao da je račun plaćen i to na vrijeme. Međutim na novom računu mi je zaračunato uključivanje od 9 maraka. Šta uraditi? Jeste i imali takvih iskustava? Čuo sam da je to praksa kod BH Telekoma

Iskljucen ti prije 2 mjeseca? Sta znaci ...na vrijeme?
downtoearth

#8 Re: BH Telekom naplata uključivanja

Post by downtoearth »

Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK), koja je propisala uvođenje ove mogućnosti, kažu da pravilo 32/2008, koje je usvojeno još 2008. godine i trebalo se početi primjenjivati prije šest mjeseci, predviđa između ostalog i uvođenje središnje administrativne baze podataka prenesenih brojeva.

"Ta baza je zajednička obveza svih licenciranih operatera telekomunikacija", rekla je Amela Odobašić, glasnogovornik RAK-a.

"RAK je već raspisala javni poziv za iskazivanje interesa za tvrtke, koje su spremne da prezentiraju svoja rješenja za uspostavljanje i upravljanje središnjom administrativnom bazom", navela je ona.

Prema njezinim riječima, prijavilo se 12 zainteresiranih tvrtki, i navela je da se uvjeti još definirajuu, pa ta informacija još nije dostupna javnosti.

"Kada pravilo stupi na snagu, sve tvrtke koje su iskazale interes biće pozvane da podnesu zahtjev za dobivanje dozvole", navela je ona.
U "M:telu" kažu da su spremni za uvođenje ove usluge i da vjeruju da će svojom uslugom privući nove korisnike.

U "BH Telecomu" također ističu da su spremni za novu uslugu i da će privući korisnike iz konkurentskih mreža.

"Pratili smo neka istraživanja iz europskih zemalja koje su uvele to pravilo i pokazalo se da ga nije puno ljudi iskoristilo. Pokazalo se da se ljudi vežu za svog operatera i nerado prelaze na druge", kaže Nađa Lutvikadić, portparol "BH Telecoma".

U Europi je pravilo o prenosivosti brojeva već nekoliko godina na snazi i dovelo je do veće konkurencije među operaterima i do poboljšanja kvaliteta i smanjenja cijena. U Njemačkoj, na primjer, operateri mobilne telefonije D1, D2, "Vodafone" i "E-Plus" prelazak pretplatnika naplaćuju 24,95 eura, dok mobilni operater O2 promjenu naplaćuje 22,50 eura. O2 je, na primjer, u početku pretplatnike koje je "preoteo" drugim mrežama "nagrađivao" kreditom od 25 eura.

U pravilu po članku pet je predviđeno da u BiH taksa ne može biti veća od 30 KM.
Post Reply