BH Telecom: Pad titana

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
DaffyDuck

#26 Re: BH Telecom: Pad titana

Post by DaffyDuck »

Drinski wrote:Koliko ja vas kuzim, vi biste da prodate telekom zbog lose usluge i kao osvetu politicarima? To bi isto bilo ko kada bi seljak prodao zemlju da se osveti ministru poljoprivrede.
I ja gledam sta pisu...

Nije rjesenje u prodaji, hocemo prodat i elektroprivredu zbog zaposlenih dok je jos u onih 500 najvecih iz clanka od neki dan?
Prodaja je jednokratan potez. Hajd jos kad bi mi imali kakvu vlast da taj novac ulozi i obrne. Jok, otislo bi u javnu potrosnju. Pametno, nema sta.
bumerangss

#27 Re: BH Telecom: Pad titana

Post by bumerangss »

I ja da se prijavim da nisam zadovoljan s BH Telecomom tj preskupi su u odnosu na losu uslugu a dobru konkurenciju :run:
dezurni_ucenik

#28 Re: BH Telecom: Pad titana

Post by dezurni_ucenik »

DaffyDuck wrote:
Drinski wrote:Koliko ja vas kuzim, vi biste da prodate telekom zbog lose usluge i kao osvetu politicarima? To bi isto bilo ko kada bi seljak prodao zemlju da se osveti ministru poljoprivrede.
I ja gledam sta pisu...

Nije rjesenje u prodaji, hocemo prodat i elektroprivredu zbog zaposlenih dok je jos u onih 500 najvecih iz clanka od neki dan?
Prodaja je jednokratan potez. Hajd jos kad bi mi imali kakvu vlast da taj novac ulozi i obrne. Jok, otislo bi u javnu potrosnju. Pametno, nema sta.

Vjerovatno su vam roditelji ili tako neko blizak, zaposlen u Telekomu, cim izravavate toliko zgrazavanje nad idejom prodaje.
mirza_15

#29 Re: BH Telecom: Pad titana

Post by mirza_15 »

dezurni_ucenik wrote:
DaffyDuck wrote:
I ja gledam sta pisu...

Vjerovatno su vam roditelji ili tako neko blizak, zaposlen u Telekomu, cim izravavate toliko zgrazavanje nad idejom prodaje.
Standardan postupak. Skoro kao SOP u vojsci. Cim neko izrazi stav koji nije negativan spram BH telecoma i njegove prodaje nalijepi mu etiketu. Bakir, SDA, uhljubi, imas nekoga ko tamo radi....

Hoces da malo obrnemo da vidis kako to izgleda? Da neko tebi pocne lijepiti etikete zbog negativnog stava prema BH telecom-u?
DaffyDuck

#30 Re: BH Telecom: Pad titana

Post by DaffyDuck »

dezurni_ucenik wrote:
DaffyDuck wrote:
I ja gledam sta pisu...

Jok ba, evo mene sjedim u upravi telekoma, sestra, zet, prvo, drugo, trece koljeno svi rade tu, a mama i tata rade u elektroprivredi :-)

p.s. ne izrazavam zgrazanje nego svoje licno misljenje.
dezurni_ucenik

#31 Re: BH Telecom: Pad titana

Post by dezurni_ucenik »

mirza_15 wrote:
dezurni_ucenik wrote:
DaffyDuck wrote: I ja gledam sta pisu...

Standardan postupak. Skoro kao SOP u vojsci. Cim neko izrazi stav koji nije negativan spram BH telecoma i njegove prodaje nalijepi mu etiketu. Bakir, SDA, uhljubi, imas nekoga ko tamo radi....

Hoces da malo obrnemo da vidis kako to izgleda? Da neko tebi pocne lijepiti etikete zbog negativnog stava prema BH telecom-u?

99% foruma ima negativan stav prema Telekomu. Ukljucujuci i mene. Tako slobodno lijepi kakve god hoces etikete. Nisam ja neko kome mozes prodavati suplje price o tortama i govnima, o nekakvom ekonomskom patriotizmu.
bach

#32 Re: BH Telecom: Pad titana

Post by bach »

Ja imam negativno mišljenje o BH Oderikomu. I to iz prve ruke kao ozlijeđeni kupac. Mene su izgubili i svake godine izgube na hiljade korisnika. Zati se vrijednost njihe firme i njihovih dionica smanjuje. Ja sam nebitan, ali preko onoga što pokazuje tržište ne može se preći i zažmiriti na oba oka.
Drinski

#33 Re: BH Telecom: Pad titana

Post by Drinski »

dezurni_ucenik wrote:
DaffyDuck wrote:
I ja gledam sta pisu...

ne. ali to ne znaci da ih ne treba reformisati.
mirza_15

#34 Re: BH Telecom: Pad titana

Post by mirza_15 »

dezurni_ucenik wrote:
99% foruma ima negativan stav prema Telekomu. Ukljucujuci i mene. Tako slobodno lijepi kakve god hoces etikete. Nisam ja neko kome mozes prodavati suplje price o tortama i govnima, o nekakvom ekonomskom patriotizmu.
Nije bitno sta ko misli na forumu. Sve i da je tako argument vecine nije nikakav argument. Problem je u tome sto se ti kriticki ne osvrces na napisano nego odmah etiketiras onog drugog pokusavajuci na taj nacin obezvrijediti njegov stav. Osnovno pravilo foruma je da se kriticki osvrnes na napisano, a ne da izlazis sa argumentom: "Hamo vidi mu glavu".
zippoo87

#35 Re: BH Telecom: Pad titana

Post by zippoo87 »

generalno,vecina nije za prodaju ali da se u tu firmu ubaci normalna uprava i da se pocne domacinski ponasati prema firmi
ovako...to je samo krava muzara,od koje jedna mala grupica ima visemilionsku korist,dok milioni korisnika muku muce sa telefonijom,internetom,moja tv i ostalim uslugama
u zadnje dvije godine,sve usluge telekoma su se pogorsale,novi paketi su losiji u odnosu na prethodne,internet je losiji,moja tv je losija
kako ovo sve znam...pa tako sto koristim sve telekomove usluge od uvodjenja istih...a sada pitanje zasto se ne prebacim na drugog...pa zato sto nema konkurencije u mom gradu...vi ubiste pricom o telemachu a ta firma postoji u 2-3 grada...pretezno su najjaci u sarajevu

ja isto odem na salter da platim racune i slusam one starije ljude kako se zale na usluge i kukaju...po 2-3 mjeseca prijavljuju,niko da dodje da im to popravi...stariji ljudi znaju upaliti,ugasiti uredjaj i prbaciti na odredjeni kanal...ne znaju oni restartovati routere,podesavati,uraditi ovo,ono...

da bar telekom zaposljava kadar u odjeljenja gdje stvarno trebaju a to su monteri i serviseri...ali oni uhljebljuju u upravu,u call centar,i tako to

po tome se vidi da se kompanija svjesno unistava

i pricao sam skoro sa serviserom iz telekoma,kaze 2-3 njih pokrivaju cijeli grad i okolna sela...gdje ima par hiljada prikljucaka,ubise se ljudi i ne mogu sve stici a kada odes sefu telekoma u kancelariju...2/3 vremena ga nema a pred vratima mu uvijek stoji 5-6 ljudi,cekaju da ga pitaju i vide sa njim,da napravi uslugu koju uredno placaju...isao sam i ja par puta,jer me strucnjaci iz telekom centra posalju njemu,kao oni nemaju nista sa tim
ovo pricam za Gracanicu
Last edited by zippoo87 on 11/09/2015 12:25, edited 1 time in total.
dezurni_ucenik

#36 Re: BH Telecom: Pad titana

Post by dezurni_ucenik »

mirza_15 wrote:
dezurni_ucenik wrote:
Nije bitno sta ko misli na forumu. Sve i da je tako argument vecine nije nikakav argument. Problem je u tome sto se ti kriticki ne osvrces na napisano nego odmah etiketiras onog drugog pokusavajuci na taj nacin obezvrijediti njegov stav. Osnovno pravilo foruma je da se kriticki osvrnes na napisano, a ne da izlazis sa argumentom: "Hamo vidi mu glavu".
Ne procitah ja ovdje nikakve kriticke osvrte koji bi isli u korist Telekoma.
test_test

#37 Re: BH Telecom: Pad titana

Post by test_test »

zippoo87 wrote:
Alfons Kauders wrote:Cisto da se "tuspasim", jer sam vec godinama najavljivao propast BH Telecoma. Daleko od toga da navijam za istu, cak imam i nesto njihovih dionica, ja navijam za nesto drugo - prodaju. Cekam dan kada ce otici na bubanj, i kada ce novi vlasnici stotine uljeba nabiti nogom u guzicu (a ja cu tad iz svog dzepa organizovat rostilj i pivu, i smijati se uplakanim pulenima dok izlaze iz direkcije)

Protekla decenija BH Telecoma se moze rezimirati u nekoliko recenica.

Prije prodaje M:Tela, BH Telecom je suvereno vladao trzistem FBiH (sjeverno od Ivana). Trzisni udjel je bio odlican, rast broja mobilnih pretplatnika, stabilan broj fiksnih, rast ADSL-a... Odlicno vrijeme da se proda za nekoliko milijardi maraka, s kojim smo u doba najvece krize 2008. mogli graditi nove elektrane i kilometre autoceste. Nazalost, bilo je vaznije cijediti dobit, svake godine izvuci 120-140 miliona KM, a tu dobit generisati kroz nerealne cijene. To nije mala para, neko ce reci da je bolje uzeti milijardu na taj nacin nego prodati vecinski udjel za 2-3 milijarde i zauvijek izgubiti ta sredstva. Sada se vidi kolika je zapravo glupost taj ekonomski patriotizam, koji je zapravo samo izgovor za uhljebljenje podobnih i jaranske poslove. Tih milijardu je davno potroseno na krpljenje rupa, a uskoro cemo od BH Telecoma imati mrtvaca koji ne generise dobit, i kao takav nema ni djelic trzisne vrijednosti koju je nekoc imao.

Tako da cemo na kraju dana u rukama imati kitu, a da smo prodali recimo 2/3 Telecoma prije 7-8 godina, danas bi od tih para imali dva bloka TE i par desetina kilometara autoputa, stvari koje bi generisale dobit, osiguravale poslove hiljadama rudara, popravljale vanjskotrgovinsku razmjenu.

Istina je da je SDA sahranila ovo nekoc perspektivno preduzece da bi u njemu uhljebila stotine, odnosno hiljade, stranackih vojnika. Usput su ispumpavali lovu kroz nabavke, marketing, zakupnine i sl. Ti uhljebi, tih par hiljada ljudi, su nas kostali par milijardi maraka.

I to je po meni odlican opis balijskog pristupa privredi i politici koji vec 25 godina fura SDA - zakolji vola za po kile mesa.
:thumbup: :thumbup:
slazem se sa napisanim...neko je dobio zadatak u telekomu da ga skroz sroza ...imam osjecaj da se obara cijena za nekog janeza ili slicnog hostaplera...koji ce doci kao "spasilac" i kupiti telekom za 500 miliona KM i jos ce nasa vrla SDA od toga napraviti dogadjaj godine,kao dobre su to pare...sa tim mozemo izgraditi 10 km autoputa i naravno povecati plate uhljebima ...to je taktika i poslovanje SDA
Stvari koje ga srozavaju su kristalno jasne. To je neprofesionalizam, kvaliteta usluge, cijena usluge i trziste. Oni misle da imaju monopol na trzistu pa drze cijene takvim kakve jesu. Dok za ostale stvari je problem SHABANA koji su uhljebljeni i koji nisu navikli na rad pa time i usluga trpi...
DaffyDuck

#38 Re: BH Telecom: Pad titana

Post by DaffyDuck »

dezurni_ucenik wrote:
Ne radi se ovdje o stavu prema telekomu. Poslovne odluke se donose racionalno a ne emotivno! To sto bi ti prodao Telecom jer eto ima puno ljudi koji tamo primaju platu a ne bi trebali je ograniceno. Bolje bi ti bilo da razmisljas da se promijeni nacin upravljanja i sistematizacija radnih mjesta. Revizija poslovanja.
Sta bi ti dobio tom prodajom? Da ljudi koje mrzis i na koje si ljubomoran dobiju otkaz, vjerovatno ti je to jedini nacin razmisljanja. E pa ti bi dobili otkaz, ali bi opet ti isti koji su im obezbjedili da ih zaposle, organizovali prodaju i taj novac potrosili na svoje plate i troskove i mi svi bi dobili jedno veliko NISTA.
Hugo Chavez

#39 Re: BH Telecom: Pad titana

Post by Hugo Chavez »

Alfons Kauders wrote:Cisto da se "tuspasim", jer sam vec godinama najavljivao propast BH Telecoma. Daleko od toga da navijam za istu, cak imam i nesto njihovih dionica, ja navijam za nesto drugo - prodaju. Cekam dan kada ce otici na bubanj, i kada ce novi vlasnici stotine uljeba nabiti nogom u guzicu (a ja cu tad iz svog dzepa organizovat rostilj i pivu, i smijati se uplakanim pulenima dok izlaze iz direkcije)

Protekla decenija BH Telecoma se moze rezimirati u nekoliko recenica.

Prije prodaje M:Tela, BH Telecom je suvereno vladao trzistem FBiH (sjeverno od Ivana). Trzisni udjel je bio odlican, rast broja mobilnih pretplatnika, stabilan broj fiksnih, rast ADSL-a... Odlicno vrijeme da se proda za nekoliko milijardi maraka, s kojim smo u doba najvece krize 2008. mogli graditi nove elektrane i kilometre autoceste. Nazalost, bilo je vaznije cijediti dobit, svake godine izvuci 120-140 miliona KM, a tu dobit generisati kroz nerealne cijene. To nije mala para, neko ce reci da je bolje uzeti milijardu na taj nacin nego prodati vecinski udjel za 2-3 milijarde i zauvijek izgubiti ta sredstva. Sada se vidi kolika je zapravo glupost taj ekonomski patriotizam, koji je zapravo samo izgovor za uhljebljenje podobnih i jaranske poslove. Tih milijardu je davno potroseno na krpljenje rupa, a uskoro cemo od BH Telecoma imati mrtvaca koji ne generise dobit, i kao takav nema ni djelic trzisne vrijednosti koju je nekoc imao.

Tako da cemo na kraju dana u rukama imati kitu, a da smo prodali recimo 2/3 Telecoma prije 7-8 godina, danas bi od tih para imali dva bloka TE i par desetina kilometara autoputa, stvari koje bi generisale dobit, osiguravale poslove hiljadama rudara, popravljale vanjskotrgovinsku razmjenu.

Istina je da je SDA sahranila ovo nekoc perspektivno preduzece da bi u njemu uhljebila stotine, odnosno hiljade, stranackih vojnika. Usput su ispumpavali lovu kroz nabavke, marketing, zakupnine i sl. Ti uhljebi, tih par hiljada ljudi, su nas kostali par milijardi maraka.

I to je po meni odlican opis balijskog pristupa privredi i politici koji vec 25 godina fura SDA - zakolji vola za po kile mesa.
Nema dalje :thumbup:
mirza_15

#40 Re: BH Telecom: Pad titana

Post by mirza_15 »

bach wrote:Ja imam negativno mišljenje o BH Oderikomu. I to iz prve ruke kao ozlijeđeni kupac. Mene su izgubili i svake godine izgube na hiljade korisnika. Zati se vrijednost njihe firme i njihovih dionica smanjuje. Ja sam nebitan, ali preko onoga što pokazuje tržište ne može se preći i zažmiriti na oba oka.
Imas pravo na svoj stav. Imao si negativna iskustva i postujem tvoje licno misljenje.

Osim korisnika u fiksnoj telefoniji BH telecom ne gubi korisnike. To pokazuju sve statistike. BH Telecom je na kraju godine imao vise korisnika i ADSL-a i mojaTV i mobilne telefonije i to mjerenjo u desetinama hiljada korisnika. Pad je zabiljeze u fiksnoj, ali pad u fiksnoj je normalan iz hiljadu razloga. Biljezi ga i Deutsche Telecom. Ipak je ostvaren pad dobiti.

A pogledaj i moj posljednji link. Ako je pad dobiti vezan za gubitak korisnika kako to da su pad dozivjeli svi (cak BH Telecom najmanji pad). Kako to da su i u Hrvatskoj svi na gubitku? Imas li neki zakljucak?
dezurni_ucenik

#41 Re: BH Telecom: Pad titana

Post by dezurni_ucenik »

DaffyDuck wrote:
dezurni_ucenik wrote:
Ne radi se ovdje o stavu prema telekomu. Poslovne odluke se donose racionalno a ne emotivno! To sto bi ti prodao Telecom jer eto ima puno ljudi koji tamo primaju platu a ne bi trebali je ograniceno. Bolje bi ti bilo da razmisljas da se promijeni nacin upravljanja i sistematizacija radnih mjesta. Revizija poslovanja.
Sta bi ti dobio tom prodajom? Da ljudi koje mrzis i na koje si ljubomoran dobiju otkaz, vjerovatno ti je to jedini nacin razmisljanja. E pa ti bi dobili otkaz, ali bi opet ti isti koji su im obezbjedili da ih zaposle, organizovali prodaju i taj novac potrosili na svoje plate i troskove i mi svi bi dobili jedno veliko NISTA.
Da se opet ponovim pa da napustim ove temu : meni se ne prodavaju suplje price o ekonomskom patrioizmu... Svakako njihovo apsolutno nista ne koristim, telefon nedavno odjavljen, mobilna mreza promjenjena.

A sistematizacija i nacin upravljanja da se promjeni - :lol: . Nema tu promjene dok ne dodje Hans ili neki stranac i napokon uvede red.
test_test

#42 Re: BH Telecom: Pad titana

Post by test_test »

mirza_15 wrote:
dezurni_ucenik wrote:
Ako po tebi telecom ima najbolju uslugu onda su kod tebe vrijednosti poremecene. Znaci ja cu placati najskuplju ali najgoru uslugu na trzistu iz nekakvog ekonomskog patriotizma ili negod nepoznatog razloga??? Ko god ponudi jeftiniju a kvalitetniju uslugu ja cu preci jel to bhtelecom, mtel, eronet,haloo itd itd svejedno mi je.
dezurni_ucenik

#43 Re: BH Telecom: Pad titana

Post by dezurni_ucenik »

mirza_15 wrote:
dezurni_ucenik wrote:
DaffyDuck wrote: I ja gledam sta pisu...

Ti si jedini forumas ovdje koji ima jedan jedini zadatak - da brani bh telekom.
Drinski

#44 Re: BH Telecom: Pad titana

Post by Drinski »

Mene lično zaboli oko ekonomskog patriotizma, isto sto mislim o Bingu (a to se moze naci), mislim i o Telekomu. Međutim, to ne znaci da je prodaja Telekoma dobra. Nego, ako ljudi nisu uvjereni da se moze izvesti revizija poslovanja, zasto misle da ce onda pare biti bolje potrošene?
Drinski

#45 Re: BH Telecom: Pad titana

Post by Drinski »

test_test wrote:
Ako po tebi telecom ima najbolju uslugu onda su kod tebe vrijednosti poremecene. Znaci ja cu placati najskuplju ali najgoru uslugu na trzistu iz nekakvog ekonomskog patriotizma ili negod nepoznatog razloga??? Ko god ponudi jeftiniju a kvalitetniju uslugu ja cu preci jel to bhtelecom, mtel, eronet,haloo itd itd svejedno mi je.
Pravo da ti kazem, ako ne trazis najbolju uslugu, onda si budala.
madtv

#46 Re: BH Telecom: Pad titana

Post by madtv »

DaffyDuck wrote:
dezurni_ucenik wrote:
:thumbup:
mirza_15

#47 Re: BH Telecom: Pad titana

Post by mirza_15 »

test_test wrote:
mirza_15 wrote:
dezurni_ucenik wrote:
Koliko sam shvatio tema nije otvorena sa ciljem da se raspravlja o detaljima ponude. Za to vec postoje teme i nemislim o tome i na ovoj. BH Telecom nema najgoru uslugu sasvim sigurno. Moze se govoriti o nekim segmentima usluge gdje je bolji ovaj ili onaj, ali u globalu BH Telecom nema najgoru uslugu. Ta pausalna ocjena je cesto izraz nekog negativnog naboja i nije objektivan stav. Evo ja ti tvrdim da je m:tel daleko losiji u svim segmentima.
visocicaguy

#48 Re: BH Telecom: Pad titana

Post by visocicaguy »

dezurni_ucenik wrote:
mirza_15 wrote:

ja smatram da je naopravdana ovakva i ovolika hajka na BHTelecom. dakle, nije on jedini, ima jos ljudi, ali oni kojima usluge odgovaraju se ne javljaju jer ih ne zulja... uglavnom su najglasniji oni kojima nesto smeta. samo cu to reci, nemam se namjeru raspravljati niti imam vremena za to.
Haris033

#49 Re: BH Telecom: Pad titana

Post by Haris033 »

Naravno da je pad prometa svih telecom operatera stalan, obzirom da većina ljudi koristi internet aplikacije i sve se manje služe mobilnom mrežom i fiksnom telefonijom (čak i ogroman broj penzionera zna šta je Viber i sl. :D :-D ). Ta tendencija će se nastaviti i u budućnosti... :izet:
mirza_15

#50 Re: BH Telecom: Pad titana

Post by mirza_15 »

dezurni_ucenik wrote:
Opet etiketa. Ti bas ne znas da komuniciras. Evo mozda ja radim u BH Telecomu. Je li ta cinjenica uopste bitna za raspravu? Napadaj covjece argumente i komentare, a ne osobe. Kontas? Smijesno je to sto radis. Napadni komentar, argumentuj, ismij ga, popljuj, ali to uradi sa komentarom, a ne sa onim ko ga je napisao!
Post Reply