Halali, koliko novca je BHT uložio u širenje "prema malim mjestima"!? Nije li većina infrastrukture prema selima naslijeđena od prije rata!?mirza_15 wrote:Pored toga bht pokriva daleko vece podrucje. Telemach nije i nece nikada pokriti manja mjesta koja su daleko jer se ne isplati. Telemach se jako slabo, gotovo nikako ne siri osim akvizicijama. Investicije su uglavnom u vec postojecu mrezu. Mislim da bi, s obzirom na ono sto telemach trenutno jeste, trebalo nametnuti obavezu pokrivanja i onih mijesta koja nisu isplativa. Slicno kao sa mobilnom. Nije telemach vise mali operater pa da moze da cilja samo gusto naseljena podrucja gdje se sa minimalno ulaganja ostvaruje veliki profit.
BH Telecom: Pad titana
Moderator: anex
-
The BEN10
#151 Re: BH Telecom: Pad titana
-
mirza_15
#152 Re: BH Telecom: Pad titana
Nije. Da bi ponudio mojaTV na Bjelasnici ili u Vincu (mjesto izmedju Jajca i D.Vakufa) npr. morao si iskopati novi kanal, dovuci novi kabal, postaviti DSLAM i jako cesto uraditi potpuno novu bakarnu mrezu jer se radilo o zastarjelim kablovima malog promjera koji ne odgovaraju potrebama multimedijalne usluge. Takodjer, i odrzavanje tih mjesta je problematicno. Ne moze monter u gusto naseljenom dijelu zavrsiti 10 intervencija. Mora ce da upali auto potrosi gorivo da ode i da se vrati i potrosi pola dana da bi otklonio jednu smetnju. Da ne pricam da se ta investicija nece isplatiti nikada. U mobilnoj postoje pravila o pokrivenosti da bi uopste mogao raditi. Isto treba nametnuti i operaterima u fiksnoj mrezi. Dominantnim samo. A Telemach bi morao biti prebacen u takve i da za njega vaze takvi uslovi. O nepostivanju zakonskih odredbi cu ti reci samo to da smo (radio u jednoj kablovskoj koju je kupio telemach) spojili Hadzice i Konjic optikom bez papira.The BEN10 wrote: Halali, koliko novca je BHT uložio u širenje "prema malim mjestima"!? Nije li većina infrastrukture prema selima naslijeđena od prije rata!?
Veci je lopovluk kroz privatne firme. Lakse se izvlace pare. Nedavno je cini mi se tri puta pocecan iznos koje firme mogu dati kao donacijju politickim partijama. Firme dobijaju tendere gdje zarade duplo vise od iznosa kolika je stvarna vrijednost, a kasnije to legalno vrate kroz donaciju. Da ne pricamo sada o stvarima ispod stola.
-
mirza_15
#153 Re: BH Telecom: Pad titana
Ovaj kabal do DSLAM-a je naravno opticki. Zaboravio sam gore napomenuti.
-
almir90
#154 Re: BH Telecom: Pad titana
Jesi ti smiješan lik, to što je tvoj vrhunac dostignuća u životu što parazitiraš na budžetu, ne znači da svi oko tebe su ljubomorni i žele isti ili sličan posao.Drinski wrote:Ajd, sad da vidimo, ko bi se tamo uvalio od forumasa?
Evo ja ne bih radio, i još ti mogu reći da mi je očev prijatelj nudio posao u BH Telekomu, ima dionice i plus je upetljan sa SDA još od rata, i ja sam to odbio. Iako znam da nećeš vjerovati u ovo što pišem, baš me zaboli. Mogu ti reći samo da nije svima vrhunac u životu parazitirati na bužetu ili javnom preduzeću, ima nas koji to ne smatramo uspjehom u životu, već rade na konkretnim stvarima.
-
Drinski
#155 Re: BH Telecom: Pad titana
Vidi, sve je stvar alternativa. Nekome se ne isplati biti tamo pravnik, ali isplati biti gener.direktor itd.almir90 wrote:Jesi ti smiješan lik, to što je tvoj vrhunac dostignuća u životu što parazitiraš na budžetu, ne znači da svi oko tebe su ljubomorni i žele isti ili sličan posao.Drinski wrote:Ajd, sad da vidimo, ko bi se tamo uvalio od forumasa?
Evo ja ne bih radio, i još ti mogu reći da mi je očev prijatelj nudio posao u BH Telekomu, ima dionice i plus je upetljan sa SDA još od rata, i ja sam to odbio. Iako znam da nećeš vjerovati u ovo što pišem, baš me zaboli. Mogu ti reći samo da nije svima vrhunac u životu parazitirati na bužetu ili javnom preduzeću, ima nas koji to ne smatramo uspjehom u životu, već rade na konkretnim stvarima.
I da, mene zaboli sta ti mislis o meni...
- DaffyDuck
#156 Re: BH Telecom: Pad titana
Hoce li nam u tom slucaju svabe sjediti u parlamentu? Ako hoce, onda super. Slovenci?ja sam amoniman wrote:Onda ce sve da bude ko u bankarskom sektoru, da radi ko svicarski satDaffyDuck wrote:
Ovdje sve treba mijenjat, i vlasr i upravu i nacin uredjeja, al najlakse je prodat. I sta onda?
Dakle sve rasprodat i privatizovat i dat onome ko zna i umije da upravlja i posluje dobrima, znaci njemcima, austrijancima ili slovencima tj. Oduzet sve uhljupima koji bi i dvije ovce izgubili kad bi im povjerio da cuvaju
Sa rasprodajom bht, EP, zelejznica, grasa i ostalih javnih kuca u koje politika uhljebljuju familiju i jarane izgubila bi vlast polugu koja je toliko primamljiva a ostali bi kao jedini bastion javasluka koji bi onda neminovno i sam morao pasti
A da imamo pametnu vlast kao sto nemamo, sav platni promet institucija i javnih preduzeca bi isaopreko union banke, a ne unikredit i raiffaisen. Ovako vecina nema ni otvoren racun u union-u.ja sam amoniman wrote:Budi siguran da bi bile jos vece da su ostale socijalisticke banke poput ovih javnih preduzeca dinosaura koji su prezivjeli i da imaju viska zaposlenih po je'no 'iljadu
Uostalom imas jednu prezivjelu Unionbanku pa jesu li kod nje povoljnije stope
i
- ja sam amoniman
#157 Re: BH Telecom: Pad titana
Kad ne budu imali s cime da "upravljaju" i gdje da zaposljavaju stranacke jarane i familiju nece ni biti bitno koja ce stoka biti u parlamentu i vladi odnosno na vlasti, a za ocekivat da bas u takvim uslovim kada ne bude puno koristi od vlasti i politike kao sada dodju pravi ljudi
Zasto slovenci nisu otisli pa sve to napravili u Njemackoj ? Dakle do koga je? Do pametnih slovenaca ili glupih bosanaca
Pitanje ti je bilo da li su u union banci manje kamatne stope, o tome si poceo
Ili da obrnem da li bhtelekom ili Ep imaju manje cijene jer nisu privatizovani i nisu strani kapital
Zasto slovenci nisu otisli pa sve to napravili u Njemackoj ? Dakle do koga je? Do pametnih slovenaca ili glupih bosanaca
Pitanje ti je bilo da li su u union banci manje kamatne stope, o tome si poceo
Ili da obrnem da li bhtelekom ili Ep imaju manje cijene jer nisu privatizovani i nisu strani kapital
- mayab
#158 Re: BH Telecom: Pad titana
Na žalost , i meni prvo taj scenario pada na pamet, pogotovo kad se okrenem oko sebe , dobro otvorim oči i pogledam gdje živimo - a neko ili njih nekoliko će tom prigodom uzeti proviziju od koje se vrti u glavizippoo87 wrote:Alfons Kauders wrote:Cisto da se "tuspasim", jer sam vec godinama najavljivao propast BH Telecoma. Daleko od toga da navijam za istu, cak imam i nesto njihovih dionica, ja navijam za nesto drugo - prodaju. Cekam dan kada ce otici na bubanj, i kada ce novi vlasnici stotine uljeba nabiti nogom u guzicu (a ja cu tad iz svog dzepa organizovat rostilj i pivu, i smijati se uplakanim pulenima dok izlaze iz direkcije)
Protekla decenija BH Telecoma se moze rezimirati u nekoliko recenica.
Prije prodaje M:Tela, BH Telecom je suvereno vladao trzistem FBiH (sjeverno od Ivana). Trzisni udjel je bio odlican, rast broja mobilnih pretplatnika, stabilan broj fiksnih, rast ADSL-a... Odlicno vrijeme da se proda za nekoliko milijardi maraka, s kojim smo u doba najvece krize 2008. mogli graditi nove elektrane i kilometre autoceste. Nazalost, bilo je vaznije cijediti dobit, svake godine izvuci 120-140 miliona KM, a tu dobit generisati kroz nerealne cijene. To nije mala para, neko ce reci da je bolje uzeti milijardu na taj nacin nego prodati vecinski udjel za 2-3 milijarde i zauvijek izgubiti ta sredstva. Sada se vidi kolika je zapravo glupost taj ekonomski patriotizam, koji je zapravo samo izgovor za uhljebljenje podobnih i jaranske poslove. Tih milijardu je davno potroseno na krpljenje rupa, a uskoro cemo od BH Telecoma imati mrtvaca koji ne generise dobit, i kao takav nema ni djelic trzisne vrijednosti koju je nekoc imao.
Tako da cemo na kraju dana u rukama imati kitu, a da smo prodali recimo 2/3 Telecoma prije 7-8 godina, danas bi od tih para imali dva bloka TE i par desetina kilometara autoputa, stvari koje bi generisale dobit, osiguravale poslove hiljadama rudara, popravljale vanjskotrgovinsku razmjenu.
Istina je da je SDA sahranila ovo nekoc perspektivno preduzece da bi u njemu uhljebila stotine, odnosno hiljade, stranackih vojnika. Usput su ispumpavali lovu kroz nabavke, marketing, zakupnine i sl. Ti uhljebi, tih par hiljada ljudi, su nas kostali par milijardi maraka.
I to je po meni odlican opis balijskog pristupa privredi i politici koji vec 25 godina fura SDA - zakolji vola za po kile mesa.![]()
![]()
slazem se sa napisanim...neko je dobio zadatak u telekomu da ga skroz sroza ...imam osjecaj da se obara cijena za nekog janeza ili slicnog hostaplera...koji ce doci kao "spasilac" i kupiti telekom za 500 miliona KM i jos ce nasa vrla SDA od toga napraviti dogadjaj godine,kao dobre su to pare...sa tim mozemo izgraditi 10 km autoputa i naravno povecati plate uhljebima ...to je taktika i poslovanje SDA
Ja jednostavno ne vidim drugačije , jer neki potezi u poslovanju, unazad 10-tak godina jednostavno nemaju veze sa zdravim razumom, čak i kod ljudi koji nemaju previse veze sa tom branšom!
To je stvar obične logike i zdravog prosudjivanja, da struku totalno ostavimo po strani!
- nosara
#159 Re: BH Telecom: Pad titana
Prioritetno prodat birace za marku... SVE...! Nabavit druge, iz zooloskih vrtova... Pravit bolju drzavu od nule... To bi bio moj biznis plan glede sireg konteksta iz kojeg tema proizilazi...
- ja sam amoniman
#160 Re: BH Telecom: Pad titana
PRIHODI SVE VEĆI: M:tel u protekloj godini uspešniji od BH Telekoma!
M:tel je u toku protekle godine zabeležio porast prihoda za oko 3 odsto, dok je "BH Telekom" imao pad za oko 2,7 odsto
Dobit BH Telekoma, kompanije koja je nekada samo za dividendu znala isplaćivati po 110 miliona KM, smanjena je prošle godine za trećinu u odnosu na 2013. kada je iznosila 118,6 miliona KM.
BH Telekom je izgubio dugogodišnju titulu najprofitabilnije bosanskohercegovačke kompanije, koju je preuzeo banjalučki m:tel sa prošlogodišnjom neto dobiti od 106,4 miliona KM (rezultat se odnosi na grupu koja pored matičnog društva uključuje m:tel Austrija, Beč i Logosoft d.o.o. Sarajevo).
I dok su prihodi m:tela prošle godine porasli za oko 3 odsto na 488,3 miliona KM, BH Telekom je zabeležio pad prihoda od oko 2,7 odsto. BH Telecom je ostvario prihode od 576,8 mil KM u odnosu na 593,2 mil KM godinu ranije.
Krajnji rezultat BH Telekoma pogoršali su rashodi koji su povećani za više od 6 posto na 488,5 mil KM, na što su uticali veći troškovi zaposlenih za oko 3 mil KM, kao i veća amortizacija za 5,7 mil KM.
Dugoročne obaveze BH Telekoma iznose 33,6 mil KM, a kratkoročne 136,3 mil KM. BH Telekom je u 90-postotnom državnom vlasništvu (titular Federalno ministarstvo prometa i komunikacija), ZIF BIG poseduje 1,3 odsto, ZIF MI Group 0,49 odsto, Prevent BH Visoko 0,47 odsto, itd.
http://www.telegraf.rs/vesti/1566013-pr ... h-telekoma
M:tel je u toku protekle godine zabeležio porast prihoda za oko 3 odsto, dok je "BH Telekom" imao pad za oko 2,7 odsto
Dobit BH Telekoma, kompanije koja je nekada samo za dividendu znala isplaćivati po 110 miliona KM, smanjena je prošle godine za trećinu u odnosu na 2013. kada je iznosila 118,6 miliona KM.
BH Telekom je izgubio dugogodišnju titulu najprofitabilnije bosanskohercegovačke kompanije, koju je preuzeo banjalučki m:tel sa prošlogodišnjom neto dobiti od 106,4 miliona KM (rezultat se odnosi na grupu koja pored matičnog društva uključuje m:tel Austrija, Beč i Logosoft d.o.o. Sarajevo).
I dok su prihodi m:tela prošle godine porasli za oko 3 odsto na 488,3 miliona KM, BH Telekom je zabeležio pad prihoda od oko 2,7 odsto. BH Telecom je ostvario prihode od 576,8 mil KM u odnosu na 593,2 mil KM godinu ranije.
Krajnji rezultat BH Telekoma pogoršali su rashodi koji su povećani za više od 6 posto na 488,5 mil KM, na što su uticali veći troškovi zaposlenih za oko 3 mil KM, kao i veća amortizacija za 5,7 mil KM.
Dugoročne obaveze BH Telekoma iznose 33,6 mil KM, a kratkoročne 136,3 mil KM. BH Telekom je u 90-postotnom državnom vlasništvu (titular Federalno ministarstvo prometa i komunikacija), ZIF BIG poseduje 1,3 odsto, ZIF MI Group 0,49 odsto, Prevent BH Visoko 0,47 odsto, itd.
http://www.telegraf.rs/vesti/1566013-pr ... h-telekoma
-
Drinski
#161 Re: BH Telecom: Pad titana
A ako budemo privatizovali BH Telekom, hocemo li i mi moci ostavariti ovu dobit?