BH predstavnici na OI

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Locked
sinuhe

#851 Re: BH predstavnici na OI

Post by sinuhe »

Onda da igra za Hrvatsku. Mi ovdje o Bosni pricamo.
It_is_a_Leclerc

#852 Re: BH predstavnici na OI

Post by It_is_a_Leclerc »

senty wrote:Problem sigurno jest djelomično u nestabilnoj državi, no ne toliko financijski koliko kulturološki, politički i sociološki.

Eto, Hercegovina je možda u malo boljoj financijskoj situaciji nego ostatak BiH - svejedno ne bi trebala biti tolika razlika da Hercegovina pošalje 8 sportaša na Olimpijadu, a ostatak samo 5. Ili da Srpska pošalje 7-8 (a nisu bolji financijski) a opet ostatak BiH samo 5.

Riječ je i o "dišpetu" koji imaju Hercegovci, uz ljubav prema Hrvatskoj i mržnju prema ovakvoj BiH, isto kao i Srbi u Srpskoj. Ne možeš očekivati da odjednom zavole BiH i pođu igrati za nju kad svaki dan čuju od Komšića i ekipe da su nekakvo loše sjeme i sl. Ili od Hrvata da nastupa za BiH kad pored Bošnjaka ne mogu ni svoga predsjednika izabrati. Ili da bilo kako, pomoći sportskim savezima, pomognu BiH.

Je li politički problem? Jest. Da nije takva politička situacija kakva jest, da je normalna država, prvo bi BiH imala 20ak predstavnika, ne 5, i oni bi imali bolje uvjete. Da uz to još ne postoji odanost prema državama koje im nešto i daju (Hrvatska i Srbija).
Mani tu priču sa mržnjom. Prvo, milion je primjera da ona nije tačna i da i Hrvati i Srbi igraju za BiH (pogledati rukometnu, fudbalsku, a naročito košarkašku reprezentaciju). Ne možemo mi očekivati da se neko dijete iz Gruda odluči nastupati za BiH, ako mu, lupam, biciklistički savez BiH nije dao ni feninga ulaganja, dok je hrvatski ili srbijanski savez prepoznao kvalitet i subvencionirao uspjeh.

Vraga bi Čilić nastupao za Hrvatsku da mu je naš teniski savez dao stipendiju i omogućio vrhunske uslove da trenira. Baš kao što bi vraga crnog ovaj hrvač iz Austrije - Amer Hrustanović nastupao za Austriju da je neko iz našeg saveza otišao u Austriju, pričao s momkom i ponudio mu nešto zauzvrat.

Uostalom, ako mrze BiH, pa nek' onda prepuste svoje dobro plaćene fotelje u sportskim savezima nekome ko voli ovu zemlju. I tu se ta štorija završava.
Suzie Q

#853 Re: BH predstavnici na OI

Post by Suzie Q »

senty, bojim se da ta priča sve više pada u vodu jer i veliki broj talentiranih Bošnjaka odlazi u Hrvatsku. ne možeš reći da je npr. Mirza Džomba volio Zagreb više nego Stolac. možda se to primjeti najviše na sportu jer reprezentacije Srbije i Hrvatske postižu rezultate ali ako pogledaš i druge sfere vidjet ćeš isto.

Edo Maajka se političarima iz BiH obraća iz zagreba, Enis Bešlagić kofol bosanska raja, nema Bajrama da ne raznosa po kućama kurbane s Hayat televizijom a prebivalište u Hrvatskoj, porez plaća Hrvatskoj, odabrao čovjek gdje mu je bolje...Tarik Filipović isto itd itd.
senty

#854 Re: BH predstavnici na OI

Post by senty »

Netočno Leclerc. Opet netočno. Nema to veze s uvjetima, možda bi bilo u nekim ekstremnim slučajevima, to je osjećaj. Ne znam nijedan primjer sportaša iz BiH koji je dobio pozivnice iz dvije reprezentacije i odlučio se za BiH. Ako i ima, to je rijetkost. Nema osjećaja prema toj državi. Ne možeš se boriti za reprezentaciju a da nemaš poštovanje prema toj državi.

Ove što su dobili pozivnicu samo za BiH, ne i za Hrvatsku, ne računam. Dvojica boljih košakraša iz Širokog otišli su igrati za Hrvatsku, ova dvojica koji nisu dobili pozivnicu iz Hr otišli su igrati za BiH. Da su dobili za Hr, ne bi oni ni seknudu razmišljali.

@Suzie Q - to o čemu pričaš je ekonomska emigracija, nema mnogo veze sa sportom. Da je novac u pitanju, Šimunić bi recimo nastupao za Australiju (sigurno su mu tamo bolji uvjeti), a ne za Hrvatsku.
sinuhe

#855 Re: BH predstavnici na OI

Post by sinuhe »

Ne bi mi da niste vi .....

Skreces pricu na nesto skroz deseto.
Jokericious

#856 Re: BH predstavnici na OI

Post by Jokericious »

It_is_a_Leclerc wrote: Vraga bi Čilić nastupao za Hrvatsku da mu je naš teniski savez dao stipendiju i omogućio vrhunske uslove da trenira.
Ma igrao bi opet za Hrvatsku. Pogledaj sada i nama dolaze ovi "Slovenci", iako im drzava nije nista pomogla, a Slovenija im odlicne uslove dala.
Tkd

#857 Re: BH predstavnici na OI

Post by Tkd »

Ljubičić mi možda davno nastupao, no Marin ne.

Kako mi je drago što smo oderali Hrvatsku u košarci radi zvijezda Širokog, ko za njih igraju bolji, a za nas drugorazredni igrači Širokog, a pali su po drugi put zaredom. Ma redovna mušterija :lol:
It_is_a_Leclerc

#858 Re: BH predstavnici na OI

To je vrlo zanimljivo razmišljanje, ako uzmemo u obzir da Hrvati i Srbi ni sekunde ne razmišljaju kad su u pitanju fotelje u savezima "omražene i nepoštovane" BiH u kojima plate zarađuju od svih građana, pa čak i onih kojima mržnja nije dominantan životni osjećaj ?! To je dosta interesantno. Isto tako, zanimljivo je da, recimo, RK Sloga Doboj ili RK Izviđač Ljubuški redovno prima godišnje grantove, ali ne od saveza Hrvatske, već opet od saveza mrske BiH.
Da stvar bude gora, HŠK Široki Brijeg evropsku karijeru gradi pod zastavom, pazi sad, Bosne i Hercegovine. Ali, ne lezi vraže, Savez omražene BiH godišnje financira izgradnje raznih sportskih objekata po dijelovima u kojima je ne poštuju.

Ako je već stanje sa mržnjom toliko uznapredovalo, ja predlažem da se svi koji mrze bilo koga lijepo povuku iz sportskog života BIH, i prepuste ga onima koji je vole. Odu lijepo iz saveza, odreknu se hiljada maraka plate. Također, svoje klubove lijepo pozatvaraju (jer ništa im drguo ne preostaje kad bi im uzeli pomoći i premije saveza BiH).

BiH nije u financijskoj mogućnosti stvarati sebi sportaše, a kamoli da ih stvara susjednim državama.
senty

#859 Re: BH predstavnici na OI

Post by senty »

Tkd wrote:Ljubičić mi možda davno nastupao, no Marin ne.

Kako mi je drago što smo oderali Hrvatsku u košarci radi zvijezda Širokog, ko za njih igraju bolji, a za nas drugorazredni igrači Širokog, a pali su po drugi put zaredom. Ma redovna mušterija :lol:
Da! To je upravo moja poanta. Da su ta dvojica boljih iz Širokog gledali koristoljublje, tj. tražili bolje uvjete i ekipu, odabrali bi BiH. Ali srce kaže ne. U biranju reprezentacije, ako ljudi imaju izbor, nije uvjet financijski.

Primjer Roberta i Nike Kovača, koji su imali pozivnicu za Njemačku reprezentaciju, koja je bila jača od Hr i sigurno financijski bolja od Hr - ali srce veli ne.

@Leclerc - pa ako mrziš nešto, najslađe ti od toga uzeti novac i još ga kočiti. Kao Široki li ti na pozicijama u savezu :D
Iskoristi i baci princip. Eh sad, tko je odgovoran za to - imaju adrese na kojima se to može pitati.
Last edited by senty on 10/08/2012 12:39, edited 1 time in total.
Jokericious

#860 Re: BH predstavnici na OI

Post by Jokericious »

Trebalo bi lijepo dati RS Srbiji, Hercegovinu Hrvatskoj. Stvoriti malu ali bolje uredjenu drzavu, drzavu koju vole njeni gradjani...
It_is_a_Leclerc

#861 Re: BH predstavnici na OI

CollegeGunner wrote:Trebalo bi lijepo dati RS Srbiji, Hercegovinu Hrvatskoj. Stvoriti malu ali bolje uredjenu drzavu, drzavu koju vole njeni gradjani...
:lol: :shock: :shock:
Neće moći, ove noći

@senty
Toliko o principima. Samo nešto ne vidim da im uspijeva to kočenje. :)
senty

#862 Re: BH predstavnici na OI

Post by senty »

Kakvi principi u ljubavi i mržnji, ba. :lol:
Jule

#863 Re: BH predstavnici na OI

Post by Jule »

CollegeGunner wrote:Trebalo bi lijepo dati RS Srbiji, Hercegovinu Hrvatskoj. Stvoriti malu ali bolje uredjenu drzavu, drzavu koju vole njeni gradjani...
:lol: :-) Gdje si ti prije dijelio? Eto te k'o Djed Mraz. :lol:
Razumijem te, jos je rano, pa covjeku svasta izleti. :D
Revolver

#864 Re: BH predstavnici na OI

Post by Revolver »

It_is_a_Leclerc wrote:
Neće moći, ove noći

@senty
kako im bolan ne uspijeva :?
pa čitava ova tema je dokaz da im uspijeva :(
It_is_a_Leclerc

#865 Re: BH predstavnici na OI

Revolver wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:
Neće moći, ove noći

@senty
Ima ona - možeš koliko hoćeš, ali ne možeš dokle hoćeš...
Samo polako. :wink:
Revolver

#866 Re: BH predstavnici na OI

Post by Revolver »

It_is_a_Leclerc wrote:
Revolver wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:
Neće moći, ove noći

@senty
Ima ona - možeš koliko hoćeš, ali ne možeš dokle hoćeš...
Samo polako. :wink:
nadam se da si u pravu.
Tkd

#867 Re: BH predstavnici na OI

Post by Tkd »

It_is_a_Leclerc wrote:To je vrlo zanimljivo razmišljanje, ako uzmemo u obzir da Hrvati i Srbi ni sekunde ne razmišljaju kad su u pitanju fotelje u savezima "omražene i nepoštovane" BiH u kojima plate zarađuju od svih građana, pa čak i onih kojima mržnja nije dominantan životni osjećaj ?! To je dosta interesantno. Isto tako, zanimljivo je da, recimo, RK Sloga Doboj ili RK Izviđač Ljubuški redovno prima godišnje grantove, ali ne od saveza Hrvatske, već opet od saveza mrske BiH.
Da stvar bude gora, HŠK Široki Brijeg evropsku karijeru gradi pod zastavom, pazi sad, Bosne i Hercegovine. Ali, ne lezi vraže, Savez omražene BiH godišnje financira izgradnje raznih sportskih objekata po dijelovima u kojima je ne poštuju.

Ako je već stanje sa mržnjom toliko uznapredovalo, ja predlažem da se svi koji mrze bilo koga lijepo povuku iz sportskog života BIH, i prepuste ga onima koji je vole. Odu lijepo iz saveza, odreknu se hiljada maraka plate. Također, svoje klubove lijepo pozatvaraju (jer ništa im drguo ne preostaje kad bi im uzeli pomoći i premije saveza BiH).

BiH nije u financijskoj mogućnosti stvarati sebi sportaše, a kamoli da ih stvara susjednim državama.
Pa i klub im se zovi hrvatski itd, ne samo u njih, nego i u premijer ligi BiH. Deklarišu se kao jedni, a kada treba lova, onda kao drugi. Sama korist, crpe što se da crpiti, a nema većih nacionalista što se vidi kroz politiku samog kluba, te njihovih vjernih navijača sa nacističkim zastavama po tribinama.

Lova je čudo, fotelja je čudo, tada vole BiH.

Sjetih se sada pjesme onih lešinara "Titula nas ne zanima, jer Bosna nije naša država" , a redovno su išli na gostovanja pred zabranu, a siguran sam da će opet. Radovali su se tituli kao djeca, a vamo prodaju i pjevaju drugu priču.

Sada da pitam, je li to licemjernost ?
cyprus

#868 Re: BH predstavnici na OI

Post by cyprus »

Tomahawk11 wrote:Mi dok imamo ovo nazovi drzavom, nema sporta kod nas. Nema bar kvalitetnog, da mozemo ocekivati bolje rezultate. Spominjete Crnu Goru, jbes ga, oni nemaju Vandale sa Sokolca (primjer) koji idu u drugu drzavu da bodre klub iz te druge drzave. Slozni su, a mi djelujemo ko razbijena vojska, uvijek neko zateze, neko nesto trazi, a istovremeno ucijenjuje blokadom svega i svacega ako mu se ne udovolji. Nema hajra dok je tako.
Nemaju Vandale sa Sokoca... Ali sam siguran da imaju lokalne Grobare i Delije koji bi navijali protiv Budućnosti, Zete, Mogrena itd. kad bi se sastali sa Zvezdom, Partizanom, pa možda i nekim drugim srbijanskim klubom... Podsjećam 45% stanovnika Crne Gore nije bilo za njenu nezavisnost na referendumu... U Crnoj Gori postoji i značajan broj Bošnjaka/Muslimana, te Albanaca... Nisam baš siguran da su Crnogorci politički složni toliko koliko se ovdje opisuje... Rekao sam da situacija možda nije tako složena ko kod nas, ali daleko od toga da je bez problema...

Dakle, politička ujedinjenost države nije jedini preduslov za sportski razvoj... Ima tu još štošta...
Tkd

#869 Re: BH predstavnici na OI

Post by Tkd »

Usput, Saudijska Arabija ima jednu broncu mislim, a znamo da su za njih nastupile samo dvije djevojke ako se ne varam. Imali su oni sigurno dosta više normi, ali znamo što nisu nastupili tu.

@Kipar

Moraš razumjeti neku stvar, oko Benjamina Kalaja i njegovog pokušaja :mrgreen:

Zato toga nema u Crnoj Gori, Albaniji itd.
cyprus

#870 Re: BH predstavnici na OI

Post by cyprus »

Tkd wrote:Usput, Saudijska Arabija ima jednu broncu mislim, a znamo da su za njih nastupile samo dvije djevojke ako se ne varam. Imali su oni sigurno dosta više normi, ali znamo što nisu nastupili tu.
Nastupile dvije žene i 17 muškaraca :mrgreen: Medalja došla u timskom konjičkom sportu, preskakanje onih prepreka... :mrgreen: Mislim da si ti nešto pobrko, ili sam ja loše razumio šta želiš reći :mrgreen:

A za Benjamina Kalaja, nećemo se valjda vratiti 100 godina unazad da bi objasnili što nam je sport u banani :mrgreen:
It_is_a_Leclerc

#871 Re: BH predstavnici na OI

Koliko je bitna uređenost države, govori i to da Afganistan ima medalju.
Prema tome, manimo se mi te priče.

Nema tog profesionalnog sportaša kojem ne imponuje poziv u državnu reprezentaciju. Ako on bira, pa izabere pogrešnu, poslije njanja, nema kajanja !

Ko hoće, hoće. Ko neće, UN je priznao 205 zemalja na svijetu, pa nek' se bira onu koja mu se više sviđa. Ovu zemlju ima ko voljete i ima ko braniti.
insomnia99

#872 Re: BH predstavnici na OI

Post by insomnia99 »

pa pusti ti to...bez obzira na trentuno stanje, opet hrvatska ima puno veću šansu za ozbiljniji rezultat u budućnosti..kao i svim ostalim sportovima
johnny_blazze

#873 Re: BH predstavnici na OI

Post by johnny_blazze »

insomnia99 wrote:

pa pusti ti to...bez obzira na trentuno stanje, opet hrvatska ima puno veću šansu za ozbiljniji rezultat u budućnosti..kao i svim ostalim sportovima
Ma ja jos neku nadu ulazem u tu kosarku da cemo nesto napraviti jer stvorila se fina atmosfera :)
palermo

#874 Re: BH predstavnici na OI

Post by palermo »

johnny_blazze wrote: Ma ja jos neku nadu ulazem u tu kosarku da cemo nesto napraviti jer stvorila se fina atmosfera :)
Stvorilo je par ljudi, što samo znači da to baš i nije tako nemoguće kako se ovdje predstavlja i kako nam zapravo svima izgleda.
Tkd

#875 Re: BH predstavnici na OI

Post by Tkd »

cyprus wrote:
Tkd wrote:Usput, Saudijska Arabija ima jednu broncu mislim, a znamo da su za njih nastupile samo dvije djevojke ako se ne varam. Imali su oni sigurno dosta više normi, ali znamo što nisu nastupili tu.
Nastupile dvije žene i 17 muškaraca :mrgreen: Medalja došla u timskom konjičkom sportu, preskakanje onih prepreka... :mrgreen: Mislim da si ti nešto pobrko, ili sam ja loše razumio šta želiš reći :mrgreen:

A za Benjamina Kalaja, nećemo se valjda vratiti 100 godina unazad da bi objasnili što nam je sport u banani :mrgreen:

Uspoređujući što je u nas takvo stanje danas upravo moramo gledati na korijen svega.

Zato je u Albaniji, Crnoj Gori drugačije nego kod nas. Zato sam njega i spominjao :D
Locked